Stranica 6 od 21 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 1009

Tema: Kako održavate svoj dom čistim?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Svatko ima svoje prioritete... Ja kad dodjem doma nakon posla oko 18h mi je čišćenje zadnje na listi. Puno mi je preče da nešto pojedem, da se malo odmorim, i da se poružim s djecom. Vikendima mi je isto lijeno prijepodne uz dugometražni crtić važnije od kućanskih poslova. Eventualno skuham nešto u pol sata, ako se ne snađemo drugačije. Pod uvjetom da smo uopće doma (a često nismo).

I da budem iskrena - ja si i ne želim neku tetu u pregači svaki dan kao što ima chris, meni je ovih 3 sata pomoći tjedno sasvim dovoljno za bezbrižni život bez opterećivanja čišćenjem i spremanjem, ne treba mi ni svakodnevno pranje podova, kupaone, brisanje prašine ni čisti ručnik za svako tuširanje. Samo bi da ima neka malo kvalitetnija dostava za povoljnu cijenu da preskočim i kuhanje osim za gušt...

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj *meri* prvotno napisa Vidi poruku
    eh da kad imas cure.... a sta cu ja sa muskima
    Pa i muski mogu kuhati, sisati i sve sto i cure rade:D samo ih treba od malih nogu tome uciti, ako odrastu misleci da je to sve iskljucivo zenski posao, onda je to poslije tesko minjati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj *meri* prvotno napisa Vidi poruku
    eh da kad imas cure.... a sta cu ja sa muskima
    Ja sam došla do zaključka da to nema nikakve veze sa spolom... Moj stariji je uredan i organiziran - nikad taj ne ostavi suđe na stolu ili svoje čarape na vešmašini... Mlađi je umjetnički tip i kreativac, ali neuredan do bola - taj baca cipele i jaknu i torbu na pod i mora preskakati preko toga, jer mu se jako žuri štajaznam pogledati neki filmić na mobitelu. ALI kad je riječ o kuhanju i rezuckanju, to mu već odgovara. Ja uglavnom puštam da rade ono što žele, ali tu i tamo potjeram da rade i ono što im se ne da - prati kadu i wc, čistiti cipele.... Tja, kao da mene i mm-a vesele svi poslovi??!!! ALI netko mora ili obaviti ili negdje zaraditi dovoljno da se plati pomoć u kući. Toga moraju biti svjesni.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

moji su oboje neuredni, moram opominjati i staaalno ponavljati da sloze svoju robu kad se presvuku i maknu svoje patike da svi ne popadamo preko njih, ali ajde jos su mali....

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kada čitam vaša iskustva sjetim se ovog:

"Još jedna razlika između Hrvatske i Tanzanije – struja i tekuća voda su u Africi dragocjenost pa perilice za rublje nisu u upotrebi i sva odjeća se pere ručno. Osoblje sirotišta iskuhava posteljinu i odjeću naše djece, pri čemu djeca pomažu. U skladu s tanzanijskim običajima djeca, uz pomoć osoblja i volontera, sami peru uniforme, kako bi naučili ovu vještinu."

https://www.facebook.com/KolajnaLjub...50546468398456

i ovog:

"U Malom domu ponestaje vode i ono što je preostalo oprezno izvlačimo s dna spremnika, a moja dječurlija me redovito upozorava ”Baba Miro, hakuna maji” (tata Miro, nema vode). Takva je sušna sezona. U posljednja četiri mjeseca pala su svega dva lokalna pljuska na području misije. Sve izgorjelo na suncu. Životinje ugibaju. Ako kiša iza Uskrsa ne počne padati onda će nam doista biti ”hakuna”. Život na rubu."

http://www.malidom.com/2015/03/o-boz...-nam-kisu.html

Hrvatska je zemlja bogata vodom i ljudima koji to bogatstvo ne znaju cijeniti.
    Posljednje uređivanje od sirius : 26.05.2015. at 21:29

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Moja najstarija je najposlusnije dijete koje sam ja ikad vidjela. Jednostavno je takva, njoj jednom kazes i ona to shvati ozbiljno i drzi se svih regula, mlađa je totalna suprotnost, njoj nesto kazes, na jedno uđe, na drugo izađe, mogu ja stoput reci neka pospremi papuce, prljave carape, ne obazire se, ali kad vidi da starija seka to isto radi onda i ona trci to isto napraviti. Srecom je tako, da se kojim slucajem starija ugleda na mlađu, uff...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

žutaminuta na ovom forumu je zabranjeno postati slike.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne mogu editirati post više. Molim admine da izbrišu sliku.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Beti os doc zivjeti kod mene, evo ja ti imam vrt, intaktan, mos sadit sto te volja u njemu. a imam i perilicu i susuilicu, i pecnicu i spaher, ne brini se volimo mi razlicita jela, a imam i knjiga u radnoj sobi, a i kindle ako usfali.
    eto to ja nudim, a meni za uzvrat radi sto i sebi doma, jer kazes da ti nije tesko i da ti je gust.
    e da i dam ti tvoju sobu, samo za tebe.

edit: naravno troskove struje i vode obecavam da ti necu nikad ni spomenuti ni spocitati.
    Ali, onda me moraš pustiti da sjednem za kompjuter kad god mi puhne . I da, flat internet. Što se tiče jelovnika, danas sam napravila goveđu juhu s pašticom, pečene teleće kotlete sa pečenim krumpirom, čušpajz od žutih mahuna, hrenovke pečene u lisnatom tijestu i salatu ubranu u vrtu. Ovo nije uobičajeni tjedni meni, nego dragi sutra odlazi Desert su palačinke sa kremom od jagoda.

Citiraj anabeg prvotno napisa Vidi poruku
    Meni ovo zvuči ko ZF. Nisam baš upratila točno, ali ti ono imaš 3 djece? koliko ima najmanje? Jesi i sve to odrađivala dok su djeca bila mala (ako više nisu mala)?? I mi smo sad svašta nešto zasadili, i voćaka i povrće i travu posijali. I bome, da muž nije doma svakih 15 dana, da moja mama ne uskoči kad god to može dok njega nema, bojim se da bi se sve posušilo i da od toga svega nebi bilo ništa, samo tuga, jad i čemer
    Moga muža nema sada po 6 tjedana, a 6 je doma. Ja sam toliko navikla sve sama raditi, da mi smeta ako se gura u moju sistematizaciju Napravi on veće stvari, ide u dućan, mora nešto. Život, kad nemaš svakodnevni posao, je nešto sasvim drugo, nego kad moraš juriti ujutro.
    Ni ja nisam doma morala ništa raditi, (iako sam voljela kuhati oduvijek), pa sam se sve naučila kad je trebalo. Mama mi je uvijek govorila da ću se naraditi u životu, pa ne moram dok sam dijete ili djevojka ( na stranu to što sam rano od djevojke postala udata žena). To mi se tako sviđalo, da se držim toga u svojoj obitelji.

Ja imam toliko vremena u danu, da stignem sve. U biti sam lijena, zato napravim sve na brzinu. Nisu više mali. Sve sam uvijek sama. I dok su bili mali i dok sam bila zaposlena. Pa kad je mm doma, ja imam samo više posla, a ne manje. Mama ima previše godina, i njoj treba pomoć, ne puno, ali da.

A cvijeće i vrt su mi posebno zadovoljstvo. Ustvari, toliko imam vrsta biljaka da mogu parirati botaničkom vrtu. A sada trešnje, mladi grašak, ribiz...Ne treba vježbanje kad imaš vrt
    No, nije kod mene sve cakum-pakum. Daleko od toga. Relativno je uredno, ali moji su kriteriji blagi. Imam malo namještaja i puno prostora, pa je lakše održavati.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku

Ovo je uopćeno. Zašto misliš da ljudi u Hrvatskoj ne cijene svoje vode? Onaj tko bi vodu uzeo zdravo za gotovo i nije baš pametan.
    Treba ju štedjeti, pri svakoj uporabi, i kad se peru zubi i kad se izabire perilica...

A mnogi stanovnici Hrvatske itekako znaju kako je živjeti bez struje i vode. U osamdesetima prošlog stoljeća su bile redukcije, a u devedesetima rat. Nadam se da nećemo ni jedno ni drugo morati opet doživjeti.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj anabeg prvotno napisa Vidi poruku
    Moja najstarija je najposlusnije dijete koje sam ja ikad vidjela. Jednostavno je takva, njoj jednom kazes i ona to shvati ozbiljno i drzi se svih regula, mlađa je totalna suprotnost, njoj nesto kazes, na jedno uđe, na drugo izađe, mogu ja stoput reci neka pospremi papuce, prljave carape, ne obazire se, ali kad vidi da starija seka to isto radi onda i ona trci to isto napraviti. Srecom je tako, da se kojim slucajem starija ugleda na mlađu, uff...
    ja imam jedno ultra uredno dijete kojoj sve mora biti na crtu i jedno manje uredno.
    kad je krenula škola, ispalo je skroz obrnuto nego sam očekivala, a psihologica mi rekla:
    djeca/ljudi koji imaju problema sa sistematizacijom, obično to kompenziraju tako da vole raditi red oko sebe,
    iliti "nered u glavi - red u kući".

tak da stvari nekad nisu onako kako izvana izgledaju.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Nadam se da nećemo ni jedno ni drugo morati opet doživjeti.
    U bliskoj budućnosti, možda ne za našeg vremena, ali za vremena naše djece vrlo vjerojatno će doći trenutak da ćemo morati štedjeti vodu kao ova siročad u Africi, ili kao naši ljudi u vrijeme domovinskog. Nećemo si moći priuštiti luksuz, a možda ćemo se morati umivati čak i dvaput u istoj vodi. Samo zbog toga što se danas odnosimo prema vodi i okolišu rastrošno, kao da je lukuz.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U bliskoj budućnosti, možda ne za našeg vremena, ali za vremena naše djece vrlo vjerojatno će doći trenutak da ćemo morati štedjeti vodu kao ova siročad u Africi, ili kao naši ljudi u vrijeme domovinskog. Nećemo si moći priuštiti luksuz, a možda ćemo se morati umivati čak i dvaput u istoj vodi. Samo zbog toga što se danas odnosimo prema vodi i okolišu rastrošno, kao da je lukuz.

1. A-a. Posve krivo zaključivanje. Ali, vjerojatno si još jako mlada, pa je dopustivo

2. Vjeruj mi, godine iskustva su iza mene, UVIJEK si priušti svaki luksuz koji možeš, jer UVIJEK dođu vremena kad ga neće biti. Pa, makar taj luksuz bio čisti ručnik. Ili predivan mlaz toplog tuša. Koji je užitak stati pod topli tuš nakon što dugo to nisi mogao, ahhhhh!!

No, nazad na temu. Čistiti treba sve dok nam čistoća predstavlja zadovoljstvo. Ako se osjećamo loše zbog previše čišćenja, traba ga smanjiti. Ako se osjećamo loše zbog premalo čišćenja, treba ga...povećati ( čišćenje jel' )
    Bit ljudskog života je ( prema mom mišljenju) zadovoljstvo u istome. Najviše zadovoljstva koje možemo dobiti uz najmanje napora. Naravno, zadovoljstva koje je zadovoljstvo svakom ponaosob, a ne neko univerzalno.
    Uostalom, to mi je i u potpisu.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 26.05.2015. at 17:18

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nemoj mi patronizirati s tim da sam mlada, molim te.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kada čitam vaša iskustva sjetim se ovog:

"Još jedna razlika između Hrvatske i Tanzanije – struja i tekuća voda su u Africi dragocjenost pa perilice za rublje nisu u upotrebi i sva odjeća se pere ručno. Osoblje sirotišta iskuhava posteljinu i odjeću naše djece, pri čemu djeca pomažu. U skladu s tanzanijskim običajima djeca, uz pomoć osoblja i volontera, sami peru uniforme, kako bi naučili ovu vještinu."

https://www.facebook.com/KolajnaLjub...50546468398456

i ovog:

"U Malom domu ponestaje vode i ono što je preostalo oprezno izvlačimo s dna spremnika, a moja dječurlija me redovito upozorava ”Baba Miro, hakuna maji” (tata Miro, nema vode). Takva je sušna sezona. U posljednja četiri mjeseca pala su svega dva lokalna pljuska na području misije. Sve izgorjelo na suncu. Životinje ugibaju. Ako kiša iza Uskrsa ne počne padati onda će nam doista biti ”hakuna”. Život na rubu."

http://www.malidom.com/2015/03/o-boz...-nam-kisu.html

slažem se da je voda dragocjena i da je treba šparati, ali s ovim primjerom da se sve pere ručno, bez upotrebe perilice, rekla bih da se potroši puno više vode.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Slažem se. Tehnologija je napredna i mašine (za rublje, za posuđe) štede vodu i energiju, ali kada se ne pretjeruje. (Opet, sumnjam da ova djeca ispiru u pet voda, kao mi.) Ne kažem da je ideal usvojiti minimalne standarde, one na rubu preživljavanja, ali imati neku mjeru, ako ne zbog sebe onda bar zbog djece da se ne nauče uzimati sve zdravo za gotovo.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 26.05.2015. at 23:16

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku

I da budem iskrena - ja si i ne želim neku tetu u pregači svaki dan kao što ima chris, meni je ovih 3 sata pomoći tjedno sasvim dovoljno za bezbrižni život bez opterećivanja čišćenjem i spremanjem, ne treba mi ni svakodnevno pranje podova, kupaone, brisanje prašine ni čisti ručnik za svako tuširanje. Samo bi da ima neka malo kvalitetnija dostava za povoljnu cijenu da preskočim i kuhanje osim za gušt...
    sad mi je ovo zapelo za oko. možeš li mi reći što tebi teta napravi u 3 sata?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj orange80 prvotno napisa Vidi poruku
    Tako sam ja imala godinama tetu, ne na 3 nego na 4 sata, ali je bilo dosta.

Treba voditi računa da li nam treba teta čistilica (za to je 3-4 sata tjedno dovoljno, bar je meni bilo za stan veličine 65m2) ili teta pospremalica... Daklem, ako teta dođe štajaznam petkom samo čistiti, a ti pospremaš, to funkcionira. Meni je tako odgovaralo jer mi se nije sviđala ideja da mi strana osoba vršlja po našim i dječjim gaćama...

Dogovor je bio da dođe svaki petak prije podne. Raspored: usisavanje svega, pometanje balkona, pranje kupaonice i kuhinje, po potrebi pranje parketa (tj. brisanje vlažnom krpom - nisam joj dala da to radi jer mi je previše zalijevala parkete) itd.

Svaki tjedan još bih ja napomenula što treba dodatno - oprati prozore u toj-i-toj prostoriji, očistiti stropove od paučine i gornje plohe ormara i sl.

Ta vrsta pomoći nije uključivala kuhanje ni čišćenje kuhinjske radne plohe - to sam ja radila na dnevnoj bazi. Ponekad bih joj rekla da opere pločice u kuhinji. Rijetko kad bi se dogodilo da nešto treba peglati. Bilo mi je dovoljno u vrijeme dok sam radila daleko od kuće da se netko pobrine da pred vikend ne moram ludovati s usisavačem, nego da dignem sve četiri u zrak. Bome bih rado i sad tako, ali bojim se da bi se moja djeca prelako navikla na to, a nekako mislim da to za njih nije dobra škola. Pa se snalazimo sami.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

pitam zato jer moja dolazi 1. tjedno na 5 sati i uspije usisati, pobrisati podove, očistiti nastambu ljubimcima
    i oprati sanitarije u kupaonici i wc-u.

znam da napravi dosta, ali meni je premalo.
    tj. muka mi je jer mi već sutradan opet usisavamo
    a sve oko veša i kuhinje je ionako na meni.

ne očekujem pospremanje, jer to sama radim, ali imam nekih "crnih" točaka u stanu kojih nikako
    da se dohvatim, a očito niti teta čistilica ne stigne.
    Posljednje uređivanje od orange80 : 27.05.2015. at 11:55

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

pitam zato jer moja dolazi 1. tjedno na 5 sati i uspije usisati, pobrisati podove, očistiti nastambu ljubimcima

ne očekujem pospremanje, jer to sama radim, ali imam nekih "crnih" točaka u stanu kojih nikako
    Meni se ovo isto čini malo, Neznam o koliko kvadrata se radi. Nisam nešto ni brza ni previše spretna, pa sebi doma isti posao napravim za puno,puno manje vremena.
    Posljednje uređivanje od anabeg : 27.05.2015. at 13:20

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

.
    Pa evo, ja sve to gore navedeno za stan od cca. 70m2 bi napravila u 1h. Za 5h bi napravila totalnu generalku u stanu.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 27.05.2015. at 13:25

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To je istina, ali je rješivo - dogovoriš generalku (dodatne sate ili dodatni dolazak - kad može). Alternativno, povećaš joj broj sati. Inače, dok su djeca mala, ništa te ne spasi tog dnevnog usisavanja. Ja sam svojevremeno imala STROGU ZABRANU iznošenja hrane iz kuhinje i mogu ti reći da je funkcioniralo. Tek kasnije, kad su djeca narasla (čitaj: izašli iz boravka) počeli su si nositi klopu u dnevnu sobu. Jednom je stariji sin izvrnuo tanjur gulaša na žuti tepih u boravku, he he he... Ali i to je rješivo - onog trena kad dorastu da mogu čistiti, treba ih upregnuti da to i rade bar povremeno. Ne zato da pomognu ili da nas rasterete, nego zato da osvijeste u svojoj glavi koliko je važno jesti u kuhinji ili paziti da piškiš u školjku. Ništa to tako dobro ne osvijesti kao barem pokušaj čišćenja.

Natrag na čistilicu - moja je bila i presavjesna, do te mjere da je od savjesnosti znala napraviti štetu: jednom je odmicala suđericu da očisti ispod nje, pa je iščupala priključak vode i napravila poplavu .

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i meni se cini premalo posla za previse vremena. ok, neznam o kakvoj se nastambi radi i koliko se vremena izgubi. ili mozda imas nekakve tepihe za koje treba brdo vremena za usisati?

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

orange, i meni se to cini malo posla
    ne znam koliki je stan, kod mene je 90 kvadrata i za 5 sati:
    usisa i opere sve podove (i ispod kreveta, naravno), presvuce posteljinu i usisa madrace i ispod njih, prebrise prasinu po policama i slikama, prebrise sva vrata, opere wc i kupaonicu detaljno (ne zidne plocice, osim onih uz kadu), opere jedne prozore (u jednoj prostoriji), prebrise sve fronte u kuhinji i opere vanjski zajednicki hodnik
    da, usisa i balkon koji je zatvoren
    bivsa je bila jos brza i detaljnija
    al imala sam i dvije koje su bile koma, recimo, nije im palo na pamet usisati ispod trosjeda i nakon njih sam drugi dan vec imala sta za usisavati

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Pa evo, ja sve to gore navedeno za stan od cca. 70m2 bi napravila u 1h. Za 5h bi napravila totalnu generalku u stanu.
    I još skuhati i popiti kavicu

Ja imam oko 160m2 i ok ne bih to napravila za 1 sat, al za duplo manje vremena sigurno, a kako sam i rekla ne smatram se ni posebnom spretnom, ni brzom.
    Posljednje uređivanje od anabeg : 27.05.2015. at 14:05

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se uopće ne čini malo, ako MM i ja zajedno pospremamo stan sigurno nam treba dva sata za nabrojano.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i meni se čini da to što ona napravi za 5 stane u 2,5 sata

ali treba uzeti u obzir i njene godine
    prije 10 godina ja bih u 2,5 sata učinila čudo posla, sad već manje
    nemam snage toliko i nisam skoncentrirana, za čas me odvuče nešto drugo i tako "gubim" vrijeme

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Mislim da ovisi o tome koliko netko detaljno cisti, a i svi smo drugaciji...moja frendica usisa za duplo krace vrijeme nego ja. Al meni njeno usisavanje nije usisavanje.
    Ona ga smatra odlicnim.

Svak je drugqciji i drugacije dozivljava koliko je nesto detaljno.

Meni kazu da sporo perem sudje, al moje ispiranje od deterdjenta je neusporedivo sa svima koje sam vidjela kako peru. Kad vidim da na susenje ide bestek po kojem jos ima pjene mlade dobijem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa baš to, kupaonica se može pospremiti za 10 minuta, a može se spremati i sat vremena ako pereš sve pločice, mičeš veš mašinu, pereš ormariće.
    Meni kad je dolazila spremačica bi uvijek tako detaljno glancala kupaonicu (doduše nije dolazila tjedno).

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Moja za 5-6 sati usisa, pobrise podove, kuhinjske fronte, prasinu svugdje, kupatilo, wc, dva balkona. Ostane joj sat, sat i pol za neki povremeni posao: pranje stolarije, peglanje, prozore... 100m2.
    I meni zvuci premalo ovo sto orange pise... ali opet ako zena mice kutnu svaki put da usisa iza i slicne stvari, onda ode vrijeme na to.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

"očisti nastambu ljubimcima" - to mi je promaklo
    ne znam šta se točno tu očekuje, ali ja sam uzela 2,5 sata za podove i kupaonicu kao sasvim dovoljno, hoćeš ofrlje, hoćeš detaljno.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Opere kupaonu - wc, kadu, umivaonik, police, pod, ogledalo
    Usiše i obriše sve podove u stanu (56m2)
    Prebriše sve fronte i radne plohe u kuhinji i staklo na zidu
    Prebriše stol i stolice u blagavaoni
    Obriše svu prašinu s polica
    Ako zamolim promjeni posteljinu

Meni je to uz minimalno održavanje preko tjedna (u što se ne ubraja svakodnevno usisavanje ) više nego dovoljno

Ja se potrudim maknuti sve igračke i stvari s poda i namještaja, ako ne uspijem potroši i nešto vremena na to.

Za još sat-dva ekstra ponekad zamolimo i brisanje fronti svih ormara, pranje kuh. ormarića iznutra, pranje prozora, radijatora i sl... ali to ne treba čest

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ima.neka tema s prwporukom.teta za ciscenje? Zanimaju me ove detaljne

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

One dobre su obicno zauzete i ima lista cekanja... ne znam za temu ali znam u rl.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Zagren

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da ovisi o tome koliko netko detaljno cisti, a i svi smo drugaciji...moja frendica usisa za duplo krace vrijeme nego ja. Al meni njeno usisavanje nije usisavanje.
    Ona ga smatra odlicnim.

Svak je drugqciji i drugacije dozivljava koliko je nesto detaljno.

Meni kazu da sporo perem sudje, al moje ispiranje od deterdjenta je neusporedivo sa svima koje sam vidjela kako peru. Kad vidim da na susenje ide bestek po kojem jos ima pjene mlade dobijem.
    Ima još jedna stvar...

Stari pohabani stan, drvenu stolariju (prozore sa duplim krilima koja se rastvaraju) i slično puno je teže održavati nego novi stan s novim namještajem, u kojem nema pretjerana količina stvari.

Ja sam ODAHNULA kad smo se riješili stare stolarije i prešli na pvc i kad smo u kuhinji strpali sve elemente pod zajedničku radnu ploču. Puno su pomogla i protuprovalna vrata - ne zbog lopova nego zbog izolacije - prije mi je ispod starih vrata puhalo i nosilo prašinu unutra. Sad je toga ipak manje. Tako da... stan treba održavati, a to se ne svodi samo na čišćenje nego i na štajaznam krečenje, ugradnju nove kade (to bih rado ove godine, skupa s pregradom za tuširanje koja je već u takvom stanju da ju je teško čistiti).

Eto.

Kad dođem k mami ili svekrvi, puno mi više vremena treba za održavanje njihovih starih stanova, a još da i ne spominjem stare usisavače bez vodenog filtera itd... nikad kraja. Teško je normirati posao čišćenja jer ovisi o puno toga.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ajmo po redu:

stan ima 80 m2, nov je, sa jednostavnim ravnim namještajem.

Djeca mi jedu isključivo za stolom, tak da se zamrvi isključivo prostor ispod stola, a kako je blagovanje i db spojeno pokoja
    mrvica završi i na tepihu od db. Imam onaj štapni usisavač na bateriju i kad treba na brzinu nešto sitno posisat to mi rade djeca.
    Imam cure tak da nema piškenja oko i po školjci.

oko nastambe ima posla uvrh glave 15 min: promijeni se papir (podloga) i isprazni wc (sasuje u vrečicu i ispere).
    ja povremeno operem cijelu nastambu, ali teta mi je rekla da bi je ona rađe usisavala, a ja sam rekla da to ne treba

Što se detaljnosti usisavanja tiče, pošto je novi stan sa protuprovalnim vratima (Petrelin kaže da to štiti od prašine),
    novom stolarijom itd. , sav namještaj je "na podu" tak da nema usisavanja ispod ičega, tepisi su najjednostavniji kratkodlaki.

teta ne usiše čoškiće (iza vrata, između zida i nočnog ormarića itd) jer uopće ne skida onu papuču na usisavaču, dakle samo ono do čega može s njom
    (meni je to 50% posla)
    teta ne odmiče kauč, prašinu uopće ne obriše, mada su plohe ravne i neke bi se plohe pobrisale jednim uzmahom.

u kupaonici i wc-u ništ ne miče, opere isključivo umivaonik, kadu i wc. dakle pločice, police, ormarići i klupčica
    od prozora sa svim stvarima na njima vjek vjekuju zaprljani i zaprašeni dok ja ne stignem do njih.
    u wc-u npr.imamo mali bojler koji je ispod umivaonika i baš se jako vidi, ali nema šanse da se ruka potegne i prašina obriše.

tak mi je grozno sad kad vidim kak sam napisala: ne ovo i ne ono, žena nije mlada, ali nije ni stara,
    ima 54-55, i izgleda dosta fit.
    ne znam, već sam posumnjala da možda ima problema sa vidom, pogotovo jer mi je uspjela nešto od suđa
    i razbiti, a ništa ne radi u kuhinji samo kaj je prolazila do kuhinjskog prozora.
    Posljednje uređivanje od orange80 : 27.05.2015. at 15:25

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

E da, od ove površine stana moram izuzeti dječje sobe jer njih uopće ne dira,
    na početku je rekla da ona ne zna kako bi počistila/pospremila sobe sa toliko stvari (?)

dakle, ako su na nekoj polici igračke, ona ne zna što bi s njima.
    ja sam joj rekla da ih makne, pobriše prašinu i vrati ih - naglasila da ne očekujem da to radi
    na tjednoj bazi, ako ne stigne, ali meni je ok ako neke stvari pobriše i jednom u 2 tjedna.
    međutim to ne funkcionira.
    imamo i klavir, kojeg se može pobrisati da jednom pređeš rukom po njemu, ali ona to ne radi.

dok čujem da vaše u tom vremenu operu i fronte u kuhinji ili prozore, ajme meni...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa čuj, očito da ti je i samoj jasno da ta spremačica ne radi dobar posao. Za takvo čišćenje ti i ne treba spremačica, tako bih čak i ja mogla počistiti.

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Orange, ja bih mijenjala tetu. Ne bih pokusala ovoj objasniti, jer je ocito to njoj ili tlaka ili misli da nije potrebno. Kako bilo, i da se popravi, kratko ce je drzati.

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Ovo ne ciscenje kuteva mi je cista lijenost.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj bella77 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo ne ciscenje kuteva mi je cista lijenost.

ovo da ne skida papuču sa usisavača sam skužila jer mi je jednom rekla da se je usisavač
    pokvario, ja išla pogledati, a ono samo je nešto zapelo u papuči - trebalo ju je samo skinuti
    i maknuti to (?) i onda mi se je upalila lampica i shvatim da nisu slučajno ostajala neposisana
    mjesta gdje nejde papuča.

teško mi se je riješiti žene jer je baš nekako draga i simpatična, a i došla je preko preporuke
    (doduše stalno uzdiše kako je kod tih ljudi puno manje stvari (?))

ajde neću vas više gnjaviti sa svojom tetom
    hvala na odgovorima
    Posljednje uređivanje od orange80 : 27.05.2015. at 16:13

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

I ja sam svojedobno imala takvu tetu koja je ofrlje cistila..
    Sva sreca pa je dolazila samo povremeno i jednostavno sam ju prestala zvat.
    Ako je tako onda stvarno nema potrebe da dolazi. To kak ona tebi cisti to je moje ciscenje pred nenajavljene goste.
    Meni je upravo poanta tete da ocisti ono sto ja ne stizem.

Napokon oboje djece spava..ja sam se razletila po stanu i stavila na svoje mjesto stvarcice koje danima gledam. mam mi je sve cisce

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

orange, teta ti je koma
    ja bolje napravim onako usput...
    e da, moja brise i ogledalo na zidu i ogromna balkonska vrata svaki put
    i mice sve sto se maknuti da

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Orange , stekere i prekidace ne prebrise sa alkolholom svaki tjedan?

( salim se, nemam cistilicu pa nemam niti iskustva. Ne volim da mi netko petlja po kuci. Istina , nisam luda niti da sama previse petljam. Vise sam " kuharica-tip".)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ajmo po redu:

stan ima 80 m2, nov je, sa jednostavnim ravnim namještajem.

Djeca mi jedu isključivo za stolom, tak da se zamrvi isključivo prostor ispod stola, a kako je blagovanje i db spojeno pokoja
    mrvica završi i na tepihu od db. Imam onaj štapni usisavač na bateriju i kad treba na brzinu nešto sitno posisat to mi rade djeca.
    Imam cure tak da nema piškenja oko i po školjci.

oko nastambe ima posla uvrh glave 15 min: promijeni se papir (podloga) i isprazni wc (sasuje u vrečicu i ispere).
    ja povremeno operem cijelu nastambu, ali teta mi je rekla da bi je ona rađe usisavala, a ja sam rekla da to ne treba

Što se detaljnosti usisavanja tiče, pošto je novi stan sa protuprovalnim vratima (Petrelin kaže da to štiti od prašine),
    novom stolarijom itd. , sav namještaj je "na podu" tak da nema usisavanja ispod ičega, tepisi su najjednostavniji kratkodlaki.

teta ne usiše čoškiće (iza vrata, između zida i nočnog ormarića itd) jer uopće ne skida onu papuču na usisavaču, dakle samo ono do čega može s njom
    (meni je to 50% posla)
    teta ne odmiče kauč, prašinu uopće ne obriše, mada su plohe ravne i neke bi se plohe pobrisale jednim uzmahom.

u kupaonici i wc-u ništ ne miče, opere isključivo umivaonik, kadu i wc. dakle pločice, police, ormarići i klupčica
    od prozora sa svim stvarima na njima vjek vjekuju zaprljani i zaprašeni dok ja ne stignem do njih.
    u wc-u npr.imamo mali bojler koji je ispod umivaonika i baš se jako vidi, ali nema šanse da se ruka potegne i prašina obriše.

tak mi je grozno sad kad vidim kak sam napisala: ne ovo i ne ono, žena nije mlada, ali nije ni stara,
    ima 54-55, i izgleda dosta fit.
    ne znam, već sam posumnjala da možda ima problema sa vidom, pogotovo jer mi je uspjela nešto od suđa
    i razbiti, a ništa ne radi u kuhinj
    i samo kaj je prolazila do kuhinjskog prozora.
    Eh, draga, to ti je vječiti problem... Ja sam imala nekoliko teta čistilica, a neke su čistile i kod moje svekrve. TEŠKO je naći pouzdanu osobu, jer ona koja je sposobna za nešto bolje od povremenog čišćenja, brzo nađe drugi ili stalan posao. Jedna moja čistilica oprala mi je veš šareni i bijeli zajedno (ufff, a nitko joj nije rekao da treba išta prati), druga mi je skuhala zavjese, za koje je isto bio dogovor da ću ih ja staviti prati, ta ista mi je iščupala suđericu s priključka vode, ta ista je svekrvi porazbijala ukrasni porculan...

Dvije sam imala dobre. Jedna je u roku par mjeseci našla stalni posao u VIP-u (uskočila je k meni više iz usluge dok sam bila na čuvanju trudnoće), a drugoj smo bili treća obitelj po redu pa nije imala fleksibilnost koja nam je trebala.

Eto tako... Kad imaš osobu izvana to NIKADA nije isto kao kad si čistiš sam.

Meni se najbolje pokazala mlada susjedina kćer (srednjoškolka, pa kasnije studentica) koja je ZAJEDNO SA MNOM čistila onako kako sam joj rekla. Nju sam zvala da mi pomogle oko generalki kad sam bila bolesna ili fizički loše. Znala sam joj dati lovu i veću nego ovim redovnim čistilicama. Bilo je zabavno - znala je reći "e, sad sam nešto naučila, da sanitar i varikina ne smiju zajedno". He he he.... Ista cura mi je dolazila ranijih godina da joj pomognem oko fizike. MOžda sam trebala u to uključiti i kemiju: ne učiš kemiju u osnovnoj školi zato da se profesori iživljavaju na tvom neznanju, nego ti ta znanja čuvaju glavu od trovanja klorom, u ovom konkretnom slučaju.

Btw. regularne tete čistilice isto nisu pojma imale o ispravnom korištenju kemikalija, a pogotovo ne o ekološkim sredstvima i metodama, ali sila ne pita - uz dvoje male djece i odgovorni posao cca 17km od kuće, ja nisam imala izbora nego upregnuti čistilicu. I srećom, ne treba mi stalno. Sad umjesto susjede uvježbavam vlastitu djecu, da pomognu u generalkama i da sami rade što im se kaže. Ne očekujem inicijativu, ali njihova pomoć odavno nije zanemariva.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.05.2015. at 07:57

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Eh, draga, to ti je vječiti problem... Ja sam imala nekoliko teta čistilica, a neke su čistile i kod moje svekrve. TEŠKO je naći pouzdanu osobu, jer ona koja je sposobna za nešto bolje od povremenog čišćenja, brzo nađe drugi ili stalan posao. Jedna moja čistilica oprala mi je veš šareni i bijeli zajedno (ufff, a nitko joj nije rekao da treba išta prati), druga mi je skuhala zavjese, za koje je isto bio dogovor da ću ih ja staviti prati, ta ista mi je iščupala suđericu s priključka vode, ta ista je svekrvi porazbijala ukrasni porculan...
    ajde, hvala ti na ovom postu, već mi je došlo plakat na zadnje dvije stranice što si ne mogu priuštit tetu čistilicu
    dobro su mi došle ove vaše liste, ni ne sjećam se kad sam zadnji put zavjese oprala

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja ih ni nemam ( mislim na zavjese)

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ja ih ni nemam ( mislim na zavjese)
    Ni ja. Kao ni tepihe. Ni one kupaonske.
    I ne bi vjerovali koliko je život jednostavniji, a čišćenje lakše bez njih.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tepihe nemam ni ja, ali bez zavjesa mi život ne bi bio toliko jednostavniji koliko bi mojim susjedima, kao i posjetiteljima gradskog kotara, bio zanimljiviji
    al evo, oprat ću ih ovih dana nakon neću vam reći koliko

Stranica 6 od 21 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •