Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: iskusni savjet tražim!

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno iskusni savjet tražim!

meni neiskusnoj kuharici koja je počela kuhati prije 5 god i stalno vrtim ista jela se s vremena na vrijeme javljaju razne dileme koje ste vi sigurno već davno razriješile dok ste se s mamama učile kuhati.

zanima me kako znate i odredite koliko dugo treba npeći neko meso?

npr. jučer u receptu za pileća prsa s tikvicama i mrkvom piše "peći meso 5min, izvaditi, onda nakon što se povrće izdinsta vratiti meso i neka krčka sve zajedno još 5 min" - nije li tih 10min na vatri prekratko? (govorim o pilećim prsima izrezanim na tanke šnicle)

ja uvijek živim u paranoji da nije dosta pečeno pa uvijek meso prepečem

npr. uviek ga na ulju pečem kratko, da promijeni boju i onda me zanima nakon tih početnih 2-5min na ulju , koliko dugo vi pečete mesou tavi?

isto tako koliko dugo pečete meso u pećnici i na koliko stupnjeva ? (pitam recimo za pečeno pile u komadu)

i kako odredite koliko dugo pečete kolač? pretpostavljam da se kolači uvijek peku na 180 stupnjeva, al zašto se običan biskvit peče 20ak minuta a recimo sacher oko 40minuta ili duže?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kaj se tiče onog u pečnici, ako se peče npr. u komadu! Pravilo bi ti bilo koliko kila toliko sati! E sad, ni ja ti baš ne mogu točno reći koliko. Pogledaš, procjeniš, nabaviš onu iglu pa pikneš da vidiš je li oečeno. Ako curi iznutra krv, znaš da nije pečeno, hehe...
    A za ovako taaanko rezana pileća prsa ova minutaža je sasvim u redu! Nema se tu kaj cvrljiti pol sata, to je tanko, mekano i začas je gotovo.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Za meso u pečnici govore da ga je najbolje zaboravit. Velike komade (teletina, svinjetina itd.) pečem po bar 2-3 sata, prvo pod folijom sat i pol onda bez folije, najčešče na 150 pa malo pojačam zadnjih 20 minuta tj kad ubacim povrće.

Za kokoš recimo: Pečeš je pod folijom sat vremena onda bez folije jedno pola sata-45 minuta, malo pojačaš na kraju da uhvati koricu.

Tako tanko narezanu piletinu je skroz dovoljno samo 10 minuta.
    Bifteke i meso od junetine (ramstek i to) možeš po gustu, neko voli krvavo, neko manje krvavo, tu nekad bude dovoljno i 5 minuta da meso bude kako netko voli.

Važno je da znaš kakva je tvoja pečnica/špaher jer nije svaka ista. Moja je extra jaka, ako nešto pečem na 220 to zagori, tako da osim pizze i nekih tih peciva, ništa ne pečem na jako.

Kolač ti je gotov onda kad se odljepio od rubova, to može bit 20 minuta može bit 45, nije bitno uopće vrijeme nego to da se odljepi. A uvijek možeš zabost čačkalicu ako nisi sigurna pa kad ne ostaje ništa na njoj kolač je gotov.

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala cure!

još 1 pitanje: nikad nisam radila rolanu piletinu s nečim unutra - kad se to srola, kolko to peći u tavi i kak znate da se i onaj unutarnji dio spekao?

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja cesto punim piletinu i onda je poham. Ona je gotova kad izvana bude rumena, isto kao i obicno pohano meso. Svega par minuta sa svake strane.

Meso u komadu rijetko kad pecem, ali kad ga radim drzim se recepta ili svako malo piknem sa stapicem za raznjice. Ili ako je pri kraju, a nisam 100% sigurna da je gotovo, prerezem ga na pola ( ili jedan komadic) i vidim kakvo je iznutra.

Biskvit takoder piknem sa cackalicom i ako je suha onda je gotovo.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

LP ti kao da si mi rodena sestra, mene iste identicne brige muce! Prije cu meso prepec nego da nisam sigurna da je peceno, srecom MM voli jace peceno
    Pratim zajedno s tobom nase iskusne supatnice po kuhinji.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja isto volim malo jače pečeno aonako hrustavo,ali u principu ovako
    Meso na tavo se pele na vrlo jakoj vatri svo, da dobije rumenu korisu,a potom se smanji i onda po ukusu, ko vli malo krvavije kraće a inaće kako ko.
    Biftek za jače pečenje oko 4 min sa svake strane ,a kratko oko min i pol do dvije,ali na vrlo jakoj vatri sa minimalno masnoće.
    Piletina isto na vrlo jakoj vatri i onda sa svih strana pa smanjiti vatru i malo dovrstiti oko 2 min.
    Ali to govorim o komadima mesa debelim bar 2 prsa,dakle o cijelim prsima.
    Meso u komadu kolko kila tolko sati kako su ti cure rekle.
    Možeš staviti u vrečicu ili pokriti folijom,i naravno zasjeći negdje pred kraj i vidjeti ima li sukrvice.Ako je s kostima onda obavezno negdje oko kosti.
    Biskvit nikada ne pećem na 180 bar na 200,jedino ako se radi o torti onda na laganije i pretiš rubove i na kraju provjeriš čačkalicom.
    Pohano ako je debeli zagrebački ili nešto pečeš na laganoj vatri ili u fritezi dok ne porumeni a ako je ogroman ubaciš još malo u pečnicu oko 15 min na 220.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nema tu neke velike mudrosti - samo praksa čini majstora. Imam sve manje prilike za vježbu jer veće količine mesa pripremam samo za goste, a pečenke (odojak, purica i slično) samo za blagdane kad je to sastavni dio tradicionalne trpeze.

Vrijeme termičke obrade ovisi o vrsti mesa, odabranom komadu, količini, načinu pečenja/prženja/pohanja, posudi i peći. Ovisi i o načinu kako je izrezano.

Najbrže je gotova puretina (file), za nekih 5-8 minuta. 8-10 min treba za pileće bijelo meso. Treba čak i kraće ako je izrezano na male komadiće, npr. ako se priprema na kineski način, u woku, na vrlo jakoj vatri. Ne mogu se sjetiti kad sam pekla piletinu (cijelog piceka) u pećnici - nismo ljubitelji. 1xgodišnje ispečem puricu i/ili patku i to je to.

Meso pečeno u pećnici nije dobro pokrivati aluminijskom folijom. Bolji su pekači (metalni ili stakleni) jer aluminij nije nešto što bih željela u organizmu. Folija na hladno još ide, ali na vruće i slano - nikako. Radije pečem komad mesa (malo manji) u ekspres loncu (pećnica ostaje čista ) meso najprije zapržim sa svih strana, a onda zadihtam, zalijem s malo vode ili juhe i dalje pečem dok ne popusti. Odlično je za npr. pureći zabatak ili piletinu s kostima, a može i krmić (tko jede svinjetinu).

Što se tiče pečenja mesa u cijelom (veliki komadi) ima trik kako postići da meso bude sočno. Meso treba začiniti večer prije, a neposredno prije pečenja u maloj posudi dooobro ugrijati 1-1,5 dl ulja i takvim kipućim uljem preliti meso, da se napravi korica. To će spriječiti da sokovi izlaze van.

Na naglo najradije pripremam teletinu (šnicle) koja je jako brzo gotova. Samo treba paziti da ju se posoli NAKON prženja, a ne prije, da ne bude tvrdo.

Svinjetina - odreske obično poham kad djeca požele, a krmiće i slično uglavnom jedemo ljeti, s roštilja ili napravim kotlovinu. Kroz tjedan - paaa, relativno rijetko.

Pitaj ako te zanima kakav konkretan recept - teško je dati upute ovako općenito.
    Kod nas doma puuuno bolje prolaze gulaš, paprikaš i drugi umaci, a pečeno meso.... paaa, ima boljih stvari. Da pitaš moje dječake (a i muža), oni bi se 5 puta radije opredijelili za finu ribu i plodove mora. Od mesa - kad bi im bilo dozvoljeno, najradije bi jeli mljeveno i kobasice. Nažalost, osim piletine ne vole kuhano meso, pa ono što je iz juhe obično pripadne meni.

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

wow peterlin :smajlić koji skida kapu: kad si ti to sve proučila???

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ufff, bolje da ne odgovorim.... imam puno godina!

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ufff, bolje da ne odgovorim.... imam puno godina!
    S obzirom na datum rođenja djece, ne možeš nikako imati tako puno godina, pa taman da si ih rodila i s 40

Ali i ja ti bogme skidam kapu - nisam sasvim neiskusna kuharica, ali od tebe sam u jednom postu naučila više nego u svih 10-ak godina intenzivnog kulinarskog iskustva

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

zamišljam kako peterlin po cijele dane samo kuha i isprobava. a možda je po zanimanju kuharica?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa Vidi poruku
    S obzirom na datum rođenja djece, ne možeš nikako imati tako puno godina, pa taman da si ih rodila i s 40

Ali i ja ti bogme skidam kapu - nisam sasvim neiskusna kuharica, ali od tebe sam u jednom postu naučila više nego u svih 10-ak godina intenzivnog kulinarskog iskustva
    Pa i jesam skoro, jednog s 38 a drugog s 39.

I nisam kuharica (iako mi često bude žao što nisam), ali jedna baka me od malih nogu učila kuhati, a druga je bila profesionalna kuharica. Kad je umrla u 90. godini, teta me pitala što želim od bake, a ja sam uzela samo njene kuharice - sve!

Iskustvo nam donesu situacije u kojima se nađemo - ja sam otišla od kuće s 18 godina i nikad se više za stalno nisam vratila, tak da sam imala prilike snaći se s kuhačom. Ali valjda imam smisla za to. Netko šije, netko slika, netko pjeva i svira itd. Imam pojma, ali kuham bolje. Volim i isprobavati, ali više cijenim napisane recepte nego kuharske emisije na tv.

Offt. trenutno isprobavam anti-candida dijetu (što znači prilično velika ograničenja u prehrani - mogu zaboraviti dosta iskustva glede u svezi pšeničnog brašna, kolača i sličnog) ali nadam se da će se isplatiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •