Results 1 to 48 of 48

Thread: ORL,logoped,audiološko testiranje

ivana zg's Avatar

Default ORL,logoped,audiološko testiranje

Poštovanje!

Na Goljaku smo dobili dijagnozu, F 80.0 -Specifični poremećaj izgovora.

Molim vas da mi na ovoj temi date savjete i prijedloge za logopede,klinike privatne i državne te opis pregleda iz vaših vlastitih iskustava.

Kako sam čula, nije svaki logoped dobra za svaku vrstu govornoga poremećaja.

Isto tako me zanima, pošto sam tražila pregleg kod ORL i audiološki jel sumnjamo na probleme s sluhom sekretnog otitisa, je li mi uopće potreban pregled kod ORL ili mogu otići samo na OAE, Tonsku audiometriju,timpanometriju?
    Kako izgleda taj pregled za djete kod ORL-koliko može biti neugodan-pogotovo pregled krajnika kamericom kroz nos?

Isto tako znam da je jako bitno da audiološki nalaz išćita dobar stručnjak radi mogućnosti krive dijagnoze-pa molim preporuke i iskustva.
    Hvala.

Mišljenja za ove dr. iskustva i preporuke

Logopedi;
    Goljak:dr.Kos
    ERF,:dr.Maja Peretić
    Suvag;dr. Irma Penzinger, dr.Veli
    Poliklinika Klapan; vidim da imaju super uređaje ali kakva im je dijagnostika i cijene pretraga?
    Poliklinika Blaži Sesvete (dr.Kovač)
    En-Ten-Tini- Poljanice Dubrava
    Kreativne terapije Vrutak-Katica Puškarić-studentski grad Dubrava

ORL; molim preporuke za Suvag i Goljak!

ORL;
    Vinogradska; dr.Geber (radi privatno u DZ Kuge), Dr. Ajduk, dr.Ries-on je i ORL i audiolog
    -dr. TOMISLAV BAUDOIN-po nekima najveći ORL stručnjak za djecu u RH...radi i privatno u poliklinici Echo....koliko koštaju privatno pregledi...a koliko se čeka u bolnici na njegov pregled, radi li i audiološke pretrage i je li stvarno toliko dobar?

Rebro;dr.Poje
    Klaićeva: dr.Tolić-tak tak....dr Marn radi privatno i kod Sabola
    Merkur; dr. Lajtman
    Zajičeva dr.Tin Znaov

Pogotovo me zanimaju iskustva s logopedima koje sam navela te preporuke za iste na istoku Zagreba.

I ako sam sama išla prije 20g na audiološke pretrage u Suvag ipak bi priupitala one medicinske struke; postoji li ikakav pa i mala mogućnost da kod određenih vrsta audio pretraga dođe do naknadnog oštećenja sluha, izazvanog krivim provođenjem testiranja (prejaki zvukovi), krivim rukovanjem instrumentima, pomicanjem djeteta- te oštećenjem bubnjića?

Unaprijed vam zahvaljujem na odgovorima jer mi je jako hitno!

ivana zg's Avatar

nitko?

Osoblje foruma emily's Avatar

ORL;
    Vinogradska;, dr.Ries-on je i ORL i audiolog
    moje najtoplije preporuke

ivana zg's Avatar

hvala puno...mali smo tek ćemo napuniti 4g...i dosta nam je stalnih pretraga pa smo malo i preplašeni

dr. Ries
    na pregled se u bolnici čeka jako dugo ali on radi i privatno

ivana zg's Avatar

Quote Originally Posted by amaranth View Post
    dr. Ries
    na pregled se u bolnici čeka jako dugo ali on radi i privatno
    hvala, a znaš li možda gdje?

UniMedic Centar
    http://www.unimedic.hr/

Ja sam bila prezadovoljna doktorom Baudoinom.
    Telefon za naručivanje je 091 768 3905. Gospođa koja prima narudžbe pita da li je za bolnicu ili za privatnu polikliniku.
    U trenutku kada sam ja naručivala moju curicu, prije tri i pol godine, mogla sam se naručiti u bolnicu tek za četiri mjeseca, a nama je bio hitno. Ako se to nije promijenilo, u poliklinici radi utorkom popodne, mi smo se naručili u ponedjeljak za utorak.
    Doktor je drag, tih, strpljiv, nježan sa djetetom .... A nakon što je primijetio da je meni sve to nepoznanica i da sam došla sa milijun informacija koje nisam znala kako spakirati, lijepo mi je natenane sve objasnio, uklonio moje strahove . Imam samo riječi hvale.

Sretno.

ivana zg's Avatar

ja sam njoj prije više od godine dana vidjela rupicu u gornjem djelu uške koji zavija unutra...prvo sam pomislila da je mladež ili krasta...kad sam uspjela skupiti hrabrosti da to kažem pedijatru koji mi uvijek tvrdi da izmišljam i pretjerujem...on je rekao da je to rupica...poludila sam...točno gdje je uho gore spojeno s glavom sljepočnicom...i nije nam htjeo dat uputnicu za ORL...prvo je rekao ma to će ORL sastrugat drugi put, sašit ali ni u od uputnice...sad me jstrah da joj kroz to možda nešto nije ulazilo popout virus i bakterija u uho, glavu jer od tad ima i poremečaj govora.......

Jelka's Avatar

Kod Baudoina privatno košta 300 kn, to sve što ti od odgovora znam. Marn je 450 kn kod Sabola.

Geber - simpa, bili kod njega na kontrolama nakon op. (u bolnici)

Tolić - recimo ok, ali s čudnim "ispadima" u vezi dijagnoza, mi smo na koncu otišli od njega Baudoinu.

Osoblje foruma spajalica's Avatar

Quote Originally Posted by ivana zg View Post
    Kako izgleda taj pregled za djete kod ORL-koliko može biti neugodan-pogotovo pregled krajnika kamericom kroz nos?
    pregled tog dijela ne mora ici korz nos, vec se moze snimiti i kroz grlo. mi smo isli s BCom na pregled kod fonijatra Vinogradska, ali nije htio zinuti. lijecnica, je OK, sestra super. ali on nije htio zinuti, te su one rekle, ako se zeli bas to pogledati da se moze i tom invazivnijom metodom. inace obje su rekle da za ovu vrstu pregleda su kooperativniji ako su stariji, dakle za decke oko 6-7 godina, a cure vec zele zinuti oko 5.
    tu invazivniju metodu nismo zeljeli napraviti, jer ima samo problema u izgovoru slova r.
    na sva ostala pitanja ne znam ti odgovor.

ivana zg's Avatar

Već smo dva mjeseca u Poliklinici Blaži -zadovoljni smo, napredujemo polagano-ali ipak ide...slovo S smo skoro svladali...ali uz to učimo jo mnogo toga, priloge, prjedloge, pojam broja itd...

Uglavnom nakon kotovo 7mj. -malo manje napokon danas dobijem logopedicu na Goljaku i termin sutra u 8h ujutro (naravno nije ih briga ako radite od 8-16h ni što dijete nemožete nakon 9h dovest u vrtić itd. ili ju dovedite tad ili zaboravi sve)...uglavnom jako neljubazne, nisu se predstavile, da nisam pitala neke stvari ne bi mi rekle ni kod koje logopedice moram doći, niti da mi treba uputnica...no ja sam bila jako ljubazna...nisam se dala isprovocirati bahatošću, i nekulturom bez razloga- i ako moram priznati bila sam jako iznenađena takvim pristupom fakultetskih obrazovanih osoba...no...vidjet ćemo kako će biti sutra i hoće li mome djetetu odgovarati njihov način rada...pripišimo sve to umoru..

imam dva pitanja:

1. Što ako privatna logopedica i ova na Goljaku rade na drugačiji način-može li to "unazaditi dijete u napredku" ili nije bitno?
    2.Iskustva s logopedicom Katarinom Šoštarić (ili Špoljarić)...zahvaljujem

F 80 je i moj mali dobio kada je i mao 3,10 godina, dakle nešto prije 4. rođendana i meni se to ne čini kao neka jako loša dijagnoza ...
    U međuvremenu se gotovo sve samo razvilo, osim slova l i lj. (Op. Dobili smo termin za govorne vježbe u Suvagu nakon 1,5 godinu.)

Vjerujem da s njim vježbaju sve ovo što si navele jer je mlađi, moj je sada već razvio sam te pojmove, izražavanje itd.

Isto ovako ti je i u Suvagu. Nema biranja termina jer "svi imaju svoju tužnu sudbinu". Ljudi stvarno dolaze odasvuda, iz udaljenijih gradova pa ja nisam baš previše talasala što se tiče termina. Vjerujem da ćemo se uspjeti organizirati sljedeća 3-4 mjeseca.
    Što swe tiče uputnice meni je sve detaljno izdiktirala jer moraju pisati neki specifični brojevi i naglasila da sve mora biti tako inače će mi vratiti uputnicu. Uputnica se može izdati za nekoliko mjeseci unaprijed, ili svaki mjesec nova. Naglasi kod pedijatra za što je uputnica (govorne vježbe itd.).
    Na prvom dogovoru ćete se usaglašavati oko daljnjih termina.

Mislim da svi oni imaju nekakav sličan obrazac rada. Na karaju je važno kako logoped "sjedne" samom djetetu i koliko će dijete biti suradljivo.

ivana zg's Avatar

hvala...rekla je da na uputnici mora pisati govorne vježbe do kraja 2011 ili 31.11.2011.

i meni je najbitnije da se slaže s logopedicom, zato sam baš pitala ima li tko iskustva s dotičnom....

Peterlin's Avatar

Dijagnoza F80.0 je (koliko ja znam) obična dislalija koja se uredno rješava redovitim odlascima logopedu. Nekome će trebati 6 mjeseci, nekome 2 godine ili dulje, ali ide to bez greške.

Mi smo u Suvagu imali uputnicu za govorne vježbe koja je vrijedila za cijelu kalendarsku godinu. Uputnicu daje pedijatar. Mi smo tražili (i dobili) Suvag zato jer je dijete imalo i smetnje sluha, a to nije uvijek nužno.

Držite se logopeda kojeg je dijete prihvatilo (ne ide to uvijek lako) a ostale zaboravi.

hvala...rekla je da na uputnici mora pisati govorne vježbe do kraja 2011 ili 31.11.2011.

i meni je najbitnije da se slaže s logopedicom, zato sam baš pitala ima li tko iskustva s dotičnom....
    traži da ti piše do 31.12.2011. (ili je to samo lapsus...)

ivana zg's Avatar

Cure ja više ne znam što ću..privatno ne idemo logopedu već gotovo godinu i pol jer nemamo novaca
    Na Goljaku sam više nego razočarana a bojim se ako se žalim na logopedicu da ako nam i dodjele novu da " se ne iskale" na maloj.
    Problem; moje dijete tamo već više od godine dana samo slaže puzzle dok logopedica piše pjesmicu koju ona za sljedeći put mora naučiti napamet....i crta...

Išli smo privatno i znam da logoped 45 minuta ili 30min konstantno vježba s djetetom slova ili razgovara itd....

ovdije je tiha misa....kad god nešto kažem...ona kaže da ja izmišljam da je mala super...

za 3 mjeseca naputi će 6 godina...ne zna Ž,Č,L,R,Š,S itd. artikulacija koma...mijenja riječi...npr. ima sluha ali kad pjeva neku pjesmu koju je čula ako ne zna riječi dobro ona ju izmisli..mijenja D i T....uglavnom mislim da ima sve govorne poremećaje koji se spominju u priručnicima ( čini mi se da ima i disleksiju ali to je sad nebitno)

Sad je dotična logopedica ljutito naredila mome mužu da mi s njom doma vježbamo slovo L, učimo je stavljati jezik iza gornjih zubića-i ne bi to bio problem da ona uopće ne radi s njom-zašto je onda vodim...ja ne znam izgovoriti slovo R i ne mogu s malom vježbati ni L ni R

Tamo idemo jednom tjedno s istoka grada, svaki put netko izostaje s posla i vadimo malu iz vrtića jer imamo takav nezgodan termin- znalo se dogoditi da je logopedica bolesna i to Vam nitko ne javi- a vi ste samo prošli pola grada, i izostali s posla tako da ni ja njoj više ne javljam kad mi nemožemo doć...ali njoj je to tako svejedno javili mi njoj ili ne, došli ili ne ona svoju plaću prima...smirena je na način da vas to provocira.......

sto puta kad bih ju nešto pitala rekla je da ona nezna odgovor jer to nije u njezinoj domeni!!!!! mislim ja znam milijun stvari a ona je doktor pred penziju pa kaj je naučila u 40 g radnog staža!!!!!!!

Ljuta sam ko pas...djete mi na govornim vježbama godinu i pol slaže puzzle, ja s njom doma vježbam i onda se ona još ljuti kaj djete nema slovo L i ako sam ju ja neprestano upozoravala

Ja isto imam artikulacijskih problema i s izgovorom nekih slova i to svi primjećuju osim nje, zamislite profesionalka, logoped ne čuje očitu govornu manu poput izgovora slova R, kako onda čuje one ne tako očite?

Šta da radim..nemam novaca za privatnog logopeda a djete mi iduće godine kreće u školu?

Hvala!

Cathy's Avatar

Kaj vaš vrtić nema logopeda? Naš je sada istestirao sve školarce i radi sa onima sa kojima ima potrebe. Ako hočeš na pp. podatke o ženi, super je a možda bi htjela raditi sa malom. Govorim o istoku grada.

Cathy's Avatar

Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Kaj vaš vrtić nema logopeda? Naš je sada istestirao sve školarce i radi sa onima sa kojima ima potrebe. Ako hočeš na pp. podatke o ženi, super je a možda bi htjela raditi sa malom. Govorim o istoku grada.
    Koliko se sjećam čak i kvart.

ivana zg's Avatar

Mi smo ja mislim jedini vrtić u gradu koji nema logopeda- šta da ti kažem.
    Prošle godine su zaposlili stažisticu i narvno bez obzira što teta zna da se moja mala vodi na Goljaku i ima prednost možda pred ostalima i težih govornih mana, rekla je da nema mjesta. Zvala sam vrtić i pedagogica je rekla da se javim iduće godine u 9mj....nazvla ja čim smo došli s godišnjeg a žena mi reće da je to stažistica i da je svoje od stažirala pa da opet nemaju logopeda....i šta da radim..jedino da molim po drugim vrtićima a kako vidim djeca često imaju govornih poremećaja pa vjerujem da djeca tih vrtića imaju prednost.

ma samo da ja ponovno počnem primati plaću išla bi ona meni ponovno privatno, ovako uz kredit za stan- ne možemo si to priuštiti

ivana zg's Avatar

pošalji pp

Cathy's Avatar

pošalji pp
    Poslala

ivana zg - ne znam da li bi ti Suvag bio prihvatljiv. Naime, oni imaju kabinet u DZ u Grižanskoj i tamo radi fenomenalna logopedica - moj mali je išao kod nje i stvarno sve pohvale za njezin rad imam. Mogu poslati njezin broj na pp.

ivana zg's Avatar

htjela sam ja u Suvag ali su mi rekli da ću isto čekati do godinu dana na termin i da ne smijem reći da sam se vodila na Goljaku...uglavnom pitala sam i cure za GRižansku ali su mi rekli da moramo biti u "sustavu" Suvaga jer su oni njihova "podružnica"!!!!

Ti pitaj molim te...pošalji mi na pp kako se zove logopedica

Ima na Goljaku Tereza Kos neki je hvale i mi smo ustvari kod nje i bili i kod nje se vodimo godinama- ali kad je trebala poći terapija ona nas je predala ovoj drugoj..ne smijem reći javno zbog čega mislim da je to "namjerno"

htjela sam ja u Suvag ali su mi rekli da ću isto čekati do godinu dana na termin i da ne smijem reći da sam se vodila na Goljaku...uglavnom pitala sam i cure za GRižansku ali su mi rekli da moramo biti u "sustavu" Suvaga jer su oni njihova "podružnica"!!!!

Ti pitaj molim te...pošalji mi na pp kako se zove logopedica

Ima na Goljaku Tereza Kos neki je hvale i mi smo ustvari kod nje i bili i kod nje se vodimo godinama- ali kad je trebala poći terapija ona nas je predala ovoj drugoj..ne smijem reći javno zbog čega mislim da je to "namjerno"
    poslala sam pp

jelena.O's Avatar

ovak Ivana, kolko ja znam na Goljaku nema učenja slova, radi toga je nas logopedica od zgora poslala na Suvag

U pravom suvagu tam kod autobusnog kolodvora, moraš napravit dijagnostiku, a tek onda zivkaš koji kabinet ti je blizu, a to kaj dete ide skoro u školu znači da i ima blagu prednost pred ostalim koji još imaju godinu -dve lufta.

Mi smo godinu dana nakon dijagnosti došli na red u Vrapču, mali je R složio u punih 2 mjeseca i to u nekih 12-13 posjeta, s time da je prije R vježbao D , t, l, . Doma smo vježbali po pisanim tragovima.
    Znači odma zovi pravi suvag i pitaj za termin

ivana zg's Avatar

hvala

jelena.O's Avatar

si kaj složila?

Quote Originally Posted by TeFil View Post
    ivana zg - ne znam da li bi ti Suvag bio prihvatljiv. Naime, oni imaju kabinet u DZ u Grižanskoj i tamo radi fenomenalna logopedica - moj mali je išao kod nje i stvarno sve pohvale za njezin rad imam. Mogu poslati njezin broj na pp.
    tražim savjet/preporuku za logopeda za klinca od 11 godina tu u ZG

prijateljica je tek sad upućena u Suvag logopedu

molim i ak netko ima preporuku za logopeda privatno i kontakte, barem na pp

puuno hvala!

i pitanje, jel realno za očekivati da se sad u proljeće "upadne" u neki program ili kod logopeda ili tek najesen?

jelena.O's Avatar

koji dio te zanima, imaš abc logoped, pa na Jarunu, pa u gradu.

bok jelena.0.

iskreno nemam pojma jer znam da tek sad idu saznati kaj je točno problem..
    hvala zasad, javim se kad saznam više
    čisto da ak bu trebalo moja frendica zna otkud krenuti

poz!

pikula's Avatar

trebam preporuku za audiologa zbog poremećaja slušnog procesiranja, zna li netko tko to radi

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by pikula View Post
    trebam preporuku za audiologa zbog poremećaja slušnog procesiranja, zna li netko tko to radi
    Ja sam svog starijeg u ranoj dobi vodila u ovu ambulantu kad smo išli privatno http://www.ordinacija-dobrovic-zg.hr/audiologija/ i kad sam htjela hitno hitno znati koju vrstu problema sa sluhom ima moj sin (u ono vrijeme imao je neke 3 godine) ali ne znam da li oni rade BERA.

Ipak, za poremećaj slušnog procesiranja moja preporuka je Suvag. Ne daj se zastrašiti listama čekanja, to vrijedi za njihove logopede, a kod drugih službi može se doći na red u relativno normalnom roku.

Evo što sve imaju: http://www.suvag.hr/sluzba-za-medici...piju-slusanja/

A kod njih nemaš brige ni za terapiju, ako bude trebalo. Suvag .

Inače, evocirane slušne potencijale ispituju djeci i u Klaićevoj, ali nismo tamo bili pa ne znam detalje.

ja imam frisko iskustvo narudzbe za dijagnostiku u suvagu, za koju svi takodjer kazu da treba cekati. cekali smo ravno 10 dana.
    jutros sve odradjeno i djete mi nema na srecu nikakvih fizioloskih poremecaja.
    naime ima periode slabijeg sluha, pa nas je lijecnik poslao da provjerimo u suvagu.

sto se tice terapije zbilja ne znam, na srecu eto nama ne treba.

pikula's Avatar

hvala puno! brze ste stvarno
    mi smo sigurni da nema fiziološke osnove, ali moramo provjeriti i onda testirati procesiranje jer to je ono što je gotovo sigurno pitanju. dijete ima 12 godina svejedno može u suvag?
    naš problem je diskriminatorni sluh, redundancija itd znači ima odličan sluh, ali ne izdvaja glasove od buke u pozadini i ako ne čuje jedan glas ne može nadopuniti i razumijeti značenje, ne može izdvojiti jedan glas u razgovoru. dijagnosticira se između 9-12 god nadam se da nismpzakasnili jer sam pročitala da se vježbom može poboljšati.

Idnom's Avatar

Mi smo nedavno radili beru u Klaicevoj. Uputio nas je dr. Marn koji tamo neke dane u tjednu ima orl ambulantu, a druge dane audiolosku ambulantu. Privatno radi kod dr. Sabola.
    U klaicevoj rade jos neke druge slusne pretrage, ali se za sve prije treba konzultirati s doktorom.

pikula ako se narucujes za Suvag to napravi kad imas uputnicu ispred sebe, jer te traze neke brojeve za procitati. na osnovu toga rade narudzbu.

MI smo radi sličnih problema nedavno radili beru, ispitivanje evociranih slušnih potencijala na Suvagu. tamo smo nakon svake te pretrage imali i ORL pregled,, jednom i pregled kod audiologa. ne čeka se dugo, zovite ih. imamo pozitivna iskustva i svi su jako ljubazni posebno teta tehničarka koja nam je radila beru. dijete mora na testiranje doći umorno i pospano jer se pretraga radi na spavanju, dobe još i klizmu za umirenje. za naručivanje morate imati uputnicu.. sretno

Peterlin's Avatar

hvala puno! brze ste stvarno
    mi smo sigurni da nema fiziološke osnove, ali moramo provjeriti i onda testirati procesiranje jer to je ono što je gotovo sigurno pitanju. dijete ima 12 godina svejedno može u suvag?
    naš problem je diskriminatorni sluh, redundancija itd znači ima odličan sluh, ali ne izdvaja glasove od buke u pozadini i ako ne čuje jedan glas ne može nadopuniti i razumijeti značenje, ne može izdvojiti jedan glas u razgovoru. dijagnosticira se između 9-12 god nadam se da nismp zakasnili jer sam pročitala da se vježbom može poboljšati.
    Ma naravno da niste zakasnili. Jedan od oblika disleksije podrazumijeva upravo ovaj problem otežane slušne percepcije. Postoje posebni testovi za to - razumijevanje govora u buci (ako se dobro sjećam, naletjela sam na to dok sam istraživala kako pomoći svom djetetu, ali njemu šteka vizualna komponenta). Time se bave logopedi, iako po svoj prilici svaki logoped nije jednako vješt ni educiran baš za ovo. Vjerojatno će ti trebati i neurološka obrada. Ima to Suvag. Moj stariji je išao tamo na evocirane potencijale, ali ne slušne nego vizualne, zbog neuroloških smetnji, isto negdje u 12. godini zadnji put. Za ovo ne znam detalje jer nismo imali takav problem (znam iz iskustva kako se nositi s nedovoljnom vizualnom pažnjom, a ovo je isto, samo je u pitanju drugo osjetilo). Inače, u Suvag-u imaš radne terapeute koji se bave razumijevanjem govora, imaju oni i svoju školu, ali ne znam detalje.

Malo sam tražila i našla ovo (ne znam ništa pobliže, sad sam to našla), možda bi ti moglo biti zanimljivo (ekipa je s ERF-a, ali do njih se može i ovuda): http://www.taracentar.hr/index.php?o...d=20&Itemid=30
    Last edited by Peterlin; 15.12.2014 at 12:48.

pikula's Avatar

hvala utješno je da nismo nešto novo "izmislili"
    a kako se dođe do uputnice za to?
    on je oka sasvim ok, dr opće prakse ga de fakto ne pozna, školska isto...

pikula's Avatar

to uspavljivanje je obavezno? bojim se da će s tom klizmom bit problema

jelena.O's Avatar

a od koga je dobil preporuku,imaš li papir s traženjem, ak ne onda otiđi kod normalne doktorice i reci da bi to htjela napravit

mislim da za velike ne ideuspavljivanje jer oni znaju bit mirni, čar je u mirnoći i poštivanju htjenja operatera.

pikula's Avatar

onak u razgovoru stručna služba je sugerirala u tom smjeru, ali nemamniš na pismeno

jelena.O's Avatar

u teoriji i s time možešnastupiti kod doktorice, tak sam i ja jednom tražila neka testiranja jer mi je jedan alternativac otkrio alergen kod klinke koji do tada nismo proučavali, na kraju je to i bio alergen koji je maloj smetao

Peterlin's Avatar

Ma to ti je za malu djecu. Velikima to ne rade, kao ni odraslima. To je samo za bebe jer moraju biti mirni, a ne možeš im to objasniti. Djetetu od 12 godina se sve može fino objasniti.

Ne znam ti kako ide za stariju djecu, ali vjerojatno njima ne rade klasičnu BERA pretragu nego drugačiji oblik iste pretrage (evocirani slušni potencijali: ABR, BSR...) Ne znam puno o tome jer je mom sinu relativno rano ustanovljen problem druge prirode, pa po ovome nisu previše drvili. Uostalom, baš te briga - ne moramo MI znati kako se pretraga zove. Otorinac će znati.

Evo ti tu par riječi o različitim tipovima pretraga. Bit pretrage je utvrditi koji dio lanca od uha do mozga i natrag funkcionira s poteškoćama ili ne funkcionira: http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/768/

Kako do uputnice? Prvo se vrati osobi koja te uputila na slušni probir - očito zna o čemu se radi, pa sigurno zna i gdje se to može obaviti + kakvi papiri trebaju.

Liječnik opće medicine nama uredno daje uputnice za to.

Sretno! Nije to tako strašno... Svima nama smeta buka u nekoj mjeri, a nekome smeta baš jako. Senzorika nije crno-bijela, ima tu puno nijansi sive. Evo ti primjera iz mog ureda - moj kolega iz sobe uredno funkcionira i pri najvišoj razini buke i galame, a ja moram bježati iz ureda na hodnik ako mi zazvoni mobitel, jer ne razabirem baš ništa. I ne pomaže ako pojačam zvučnik, samo je još gore. To je stvaran život... Ili recimo kad uđem u školu na informacije za vrijeme odmora, imam osjećaj da će me buka baciti na zemlju - užas! Pa treba to podnijeti... Kad su svojevremeno u školi potegnuli pitanje trafostanice koja je relativno blizu škole (ali ne baš jako blizu) ja sam rekla da im je buka njihovih vlastitih učenika vjerojatno preko zakonski dozvoljene granice i nek brinu o tome, a trafostanica ih ni blizu toliko ne ugrožava. Sorry na offt. - samo sam htjela reći da tvom djetetu sigurno u školi zna biti teško jer su davno prošla vremena kad je na nastavi vladala relativna tišina, a o odmorima da i ne govorimo.

zadarmamica's Avatar

Mi smo bili 07.11. Na suvagu.odusevljeni smo osobljem.tehnicarka je super.izade van i pusti nas u mraku da dijete zaspe.mi smo bili naruceni oko 10.a sina smo probudili u 04ujutro .odmah se dobije nalaz i nosili smo ga na kat kod dokt.sve je uredu i sluh je uredu.

Peterlin's Avatar

onak u razgovoru stručna služba je sugerirala u tom smjeru, ali nemamniš na pismeno
    Nisam ovo vidjela. Zamoli nek ti stručna služba ili školski liječnik napišu što treba i zašto (ne mora to biti nikakav službeni dokument, samo da ne bude rekla-kazala - nek se potpišu i ostave kontakt telefon da ih liječnik koji bude pisao uputnicu može pitati što treba), pa s tim ideš obiteljskom liječniku (ili pedijatru - ovisi gdje je karton).

Ja mislim da u Suvagu možeš napraviti samo tu pretragu, ali po potrebi i kompletnu obradu (to malo dulje traje i uključuje logopeda, psihologa, otorinca, (kod mog sina je još bio neurolog i fizijatar - sve po mjeri).

Kreni polako - prvo razgovor kod stručne službe što točno treba, nek te upute gdje bi se to moglo obaviti (nije Suvag jedini, možeš i na ERF - tamo šalje roditelje stručna služba iz naše škole i to ne bez razloga, ima ERF audiologa, fonijatra i hrpu logopeda: http://www.erf.unizg.hr/hr/odsjeci/ozl/mladen-hedever)

Sad ti se možda čini komplicirano, ali sve je to rješivo.

Doma potakni dijete da proba učiti čitajući naglas, u tišini ili uz minimalne smetnje - malo isprobaj što mu paše. A u školi traži da ga stave sjediti u prvu klupu, da bolje čuje i ima što manje smetnji od drugih klinaca.

zadarmamica's Avatar

Morali smo donjeti klizmu.dao nam nas pedijatar recept.nakon tog svega kad se probudio bio je malo osamucen.nije bas mogao hodat.
    Termin na suvagu smo dobili tek kad sam procitala sto pise na uputnici.cekali smo suvag mozda 20dana.