-
Bole ga noge
Unatrag par tjedana Niko se zali da ga bole noge ujutro - hoce da ga nosim niz stepenice iz sobe u dnevni boravak. E sad da li je to zato jer je jos pospan i zeli da ga mama nosi (4.5 godina i 21kg
) ili nesto drugo. Tijekom dana bi proslo i on bi najnormalnije hodao/trcao/skakao pa sam si ja to nekako objasnjavala bolovima misica uslijed povecane fizicke aktivnosti sa pojavom suncanih dana. Isto tako sve su mu hlace pokidane na koljenima pa pretpostavljam da u vrticu puno puze a i zna se cesto doma baciti na koljena i klizati po parketu, ...
Ali jutros je to sve malo duze trajalo, zalio se da ga boli na putu do vrtica. Nisam primjetila nikakve otekline, samo nekoliko modrica ... Ali sam se zabrinula jer sam cula da jutarnji bolovi mogu biti povezani sa reumatskim bolestima. Ja bih sad odmah kod doktora, ali moram cekati srijedu kad nam radi pedijatrica. Imate li slicnih iskustava? Help
-
Mojeg svako malo boli te noge te koljena, i evo bili kod ortopeda i čovjek rekao imate potpuno zdravo dijete, postoje bolovi rasta i to je normalno. Idi doktoru za svaki slučaj i ja sam i to privatno jer sam paničar ali da te malo umirim vjerojatno nije ništa
-
moj se isto žali ponekad, to je bol rasta, ja mu ih dobro izmasiram i bude ok. čak se zna po noći probudit i govori da ga boli. zvuči čudno, ali ja se sjećam da su i mene često noge tako bolile ko dijete.
-
I mog koljena stalno bole al ja nekako mislim da je to jer puno kleci, i dok se igra i dok jede s nama za velikim stolom i dok gleda tv... Uvijek kad se dize iz tog polozaja vice da ga koljena bole.
-
Jutarnja ukočenost (ili nakon dužeg mirovanja) koja prestaje kad se dijete "rashoda" je obično znak reumatske priče koja se zove JIA - Juvenilni Idiopatski Artritis. Ortopedi nisu u to baš upućeni i često zeznu stvar jer ne pošalju dijete reumatologu na vrijeme. Otok ne mora biti okom vidljiv, ali može se ultrazvukom vidjeti zadebljanje sinovijalne membrane.
Lucina za početak, poslikaj koljena u skvrčenom položaju i vidi da li su okrugla jednako ili je možda jedno/oba četvrtasto. Treba prekontrolirati i krvnu sliku (KKS,SE,CRO,ASO), iako i savršena krvna slika ne isključuje JIA, nažalost.
Ako se dijete žali čas na jedan čas na drugi zglob i ako se to uglavnom događa noću, vjerojatnije se radi o bolovima od rasta.
Najbolji dječiji reumatolozi su na Srebrnjaku (dr. Harjaček i dr. Lana Tambić Bukovac).
Puno smo već pisali o bolovima u koljenu na forumu, pa potraži.
Sretno i da što prije sve prođe!
-
Hvala svima. Jutros se opet malo zalio na bol u jednom gleznju, ali nista precizno, ne moze bas locirati gdje ga boli. Provjerit cu koljena kako je Kate rekla. Sutra cemo kod dr pa javim. U svakom slucaju bolje se osijecam kad znam sta da pitam.
-
I obični krojački metar dobro dođe za usporedbu zglobova lijeve i desne strane.
Posljednje uređivanje od kate : 29.03.2011. at 13:26
-
-
i ja sam se prepala kad se prošle godine mlađa odjednom počela žaliti da je bole noge i da ne može hodati
umrla sam od straha i slučajno sam se požalila prijateljici - i čula od 5 mama da su im u toj dobi djeca imala isti problem i da je vrlo brzo i prestalo - svi su to imali zbog rasta
onda sam shvatila i da moja starija kćer nije govorila da je bole noge jer se htjela voziti u kolicima kao mlađa nego su jadnicu stvarno boljele noge, a ja se još i ljutila na nju :nemajka
uglavnom, ni kod jedne nije dugo trajalo
-
Ima jedna fantastična knjiga, ako nekog zanima da prouči sve na ovu temu "it is not just growing pains"
-
moja ćupi se isto žalila, koji put ujutro, koji put u šetnji...otiši kod ortopeda i dobila je uloške...
u svakom slučaju vrijedi provjeriti...
-
Evo samo da javim da smo bili kod doktorice. Po njoj to nije nista, neka pratim ali bez previse brige. Istina je da je stvarno tesko roditelju iznijeti svoje brige i sumnje i na neki nacin traziti da se simptomi malo bolje ispitaju. Nasa doktorica je jako draga i cijenim je pa nisam htjela puno inzistirati. Pratit cu i dalje, Niko se nije zalio ovaj vikend kad je spavao koliko je htio, pa moze biti da je to povezano sa pospanoscu kad ga ja ujutro probudim. U svakom slucaju hvala svima.
-
Da, baš se teško "izboriti", pogotovo kod zglobova jer se dr. automatski oslanjaju na "bolove od rasta", valjda zamišljaju artritis kao kod odraslih, one skrvčene zglobove, ukočenost... Nas su "otkantali" i pedijatri i ortopedi kao da je sve u redu, pa smo čak bez uputnice došli reumatologu koji se hvatao za glavu gdje smo dosad. Nedavno je to prošla mejra's mummy..
Nadam se da ste vi završili s ovom epizodom.
Ako bi se ponavljalo, specijalist reumatolog je prava adresa.
-
I meni se Antonio zali svako toliko da ga bole noge... ali on se ne zali konkretno na koljena, ili zglobove, nego pokazuje da ga boli duz cijele noge.
Prosli tjedan se to poklopilo s temperatutom pa smo isli kod dr.. on ga je pregledao, vadili krv i da je viroza...
Doduse, odtada se vise nije ni zalio, iako je to jutro dopuzao do mene da se obuje.
Nije mi bilo bas svejedno, a sad nakon Katinog posta, jos mi je i manje
-
I moj se zna žaliti da ga bole noge (5.5 god).
Sjećam se da su i mene u djetinjstvu znale boliti noge, a i dan danas me znaju tako zaboliti kad sam jako umorna, navečer. Nekakva tupa bol u mišićima.
-
Nema panike cure, jedno je bol koja se "seli", a drugo uvijek isti zglob i jutarnje šepuckanje..ovo drugo treba ispitati.
Mi smo imali OTOK lijevog koljena...iako i otok zna biti od viroze ali mora proći u roku od par tjedana.
Samo da skrenem pažnju na nešto, poseban oprez na zglobove nakon vodenih kozica ili MMR cjepiva (priorix ili moparu)...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma