-
Rh negativna - što mijenja u trudnoći?
Da li netko zna da li se nešto mora poduzeti tijekom trudnoće u slučaju negativnog Rh faktora. Znam da nakon poroda moram primiti injekciju u slučaju da je beba Rh pozitivna, no čitala sam nešto i o nekim terapijama koje se daju i tijekom turudnoće. Meni moja dr. nije ništa rekla o tome. Kakva su vaša iskustva??
-
ja sam rh negativna. u 12 tt sam ponovila rh faktor i kg, i trebam ponovo u 28.tt, da vide je li došlo do senzibilizacije. ako nije, nakon poroda se bebi (kod mene bebama) provjerava kg i rh i ako su pozitivne doijemo inekciju. ako ranije dođe do senzibilizacije, inekcija se daje oko 28.tt.
vani je praksa da sve rh negativne žene dobiju tu inekciju u 28.tt, zaštite radi, ali našem zdravstvu je to skupo plaćat...
-
Bitno je koji si tjedan i dali si vadila krvnu grupu i da li znaš koji si faktor. Svom doktoru sam to sama napomenula više puta i tek mi je onda dao uputnicu. Znači vadi se krv oko 12 tjedna pa 28 i onda oko 35. Ako se pojave antitjela dogodila se senzibilizacija i to nije dobro, ali bitno je kontrolirati se. U zgb se to ide u Petrovu 3 Zavod za transfuziologiju, treba ti uputnica od ginekologa.
Ako si prije imala spintane pobačaje također si trebala primiti terapiju.
Nadam se da sam pomogla.
-
Puno hvala. Ovi naši doktori su baš smiješni, ak ih ne podsjetimo oni ne bi ništa rekli ni poslali nas na neki pregled ali glavno da me svaki put pregledava vaginalno da vidi da je sve u redu
. Do sad nisam bila trudna i nisam imala spontani pobačaj pa sam s te strane mirna. Sad sam u 15. tj., a moja krvna grupa je A-. Danas odmah zovem ginekolofa da mi da tu uputnicu.
-
i ja sam a - , muž a plus (ne radi mi plus na tipkovnici, ni tab za velika slova)
-
Nadam se da ti je dao uputnicu. Da li te je slao na određivanje krvne grupe na početku?To što te pregledava vaginalno, neka te ne buni, i meni je to bilo čudno , sada sam u 18 tjednu, ali onda sam se malo raspitala kod stručnih osoba-doktora i rekoše da to tako treba jer oni vide na taj način zatvorenost i eventualne gljivice. Tako da neka samo gleda, a nadam se da će sve biti ok. da li te je sčlao na briseve, i to bi trebala obaviti...
-
na početku sam obavila sve krvne nalaze uključujući i određivanje KG i RH. Briseve sam obavila, a što se tiče zatvorenosti sve je u redu i također nemam nikakvih umala ili gljivičnih infekcija. Ja zapravo nikad nisam imala nekih ginekoloških problema.
-
Važno je koja rh ti je muž, jer ako je i on -, onda se ne moraš toliko brinuti, ali svakako moraš na vađenje krvi kako sam već prije napisala.
-
Osoblje foruma
krv se za testove imunizacije kod rh negativnih majki radi u 6. i 8. mjesecu trudnoce, mislim da ne treba prije toga. u prvoj trudnoci mislim da skoro uopce ne treba brinuti o tome. inace se radi o tome da majcina krv pocne stvarati antitijela na bebu kad prepozna razliciti rh faktor, ali majcino tijelo to prepoznaje tek u drugoj i sljedecim trudnocama jer se njena i bebina krv "dotaknu" tek na porodu. tako da realna opasnost od senzibilizacije dolazi tek u iducim trudnocama (iako se sama po sebi dogada iznimno rijetko).
sve to se ne dogada ako su oba roditelja rh negativni, ili ako je beba koja se rodi rh neg.
ja sam rh- i sad sam treci put trudna, jedan test sam obavila u 22. tjednu i jos cu jedan u ne znam kojem.
-
Test senzibilizacije se treba napraviti prvi oko 12 tjedna, takve su zadnje svjetske preporuke. Druga stvar je što neki dr štede i ne šalju žene prije 6 mjeseca na senzibilizaciju.Isto tako su preporuke da sve rh - trudnice u 8 mjesecu prime terapiju, bile senzibilizirane ili ne. Ove preporuke su iz literature, ne pišem na pamet. Posebno trebaju paziti žene koje su imale spontane pobačaje, kao ja, kod njih je učestalost pojave antitijela veća.
-
Kod nas nisu takve preporuke da se daje terapija u osmom mjesecu trudnoce, a i u svijetu ih smatraju dvojbenim. Ja sam Rh negativna i ne bih pristala na tu dozu u osmom mjesecu trudnoce.
-
Mene su 2 ginekologa pohvalila što sam tako rano tražila da izvadim krv za senzibilizaciju, njih dvojica su priznati stručnjaci, tako da se ja ipak držim onoga što sam napisala. Svatko radi kako misli da treba.
-
ardna, gdje se mogu nać neki podaci o tome?
ja sam rh- a MD rh+ pa me to sad zaintrigiralo. ja sam misla da se samo nakon poroda, ako je beba rh+ dobije serum (radi sljedećeg djeteta)?! baš bi voljela skužit ovo
-
Dovoljno je da to kažeš svom ginekologu, on te i onako šalje na vađanje krvi za krvnu grupu i faktor. Ja sam podatke našla u stručnoj literaturi MERCK MANUAL, i udžbenici iz Interne medicine, dio hematologija. Meni je moj ginekolog poslao sa 12 tjedana jer je bitno da se ne pojave antitjela tjekom trudnoće. Ja sam nažalost imala spontane pobačaje, pa je to bio možda razlog što je moj ginekolog malo predostrožniji. Svakako trebaš vaditi u šestom mjesecu trudnoće oko 25-28 tjedna i pred kraj trudnoće, ja sma vadila i u 12 tjednu, ali kod mene je možda postojala indikacija. Sada sam u 19 tjednu i za 4 tjedna idem ponovno na vađenje krvi.
-
I ja sam radila taj test sa oko 12 tj i kasnije, nsam sigurna u kojem tjednu trudnoće. Ja sam - a muž +, svo troje djece nam je + pa sam nakon svakog poroda dobivala one injekcije.
-
Radila sam taj test u 7 tt, zatim u 27 tt, i slijedeći ću raditi u 34 tt, dokle je negativan sve je ok.
-
Hvala na odgovoru, idem sutra kod gin
)
POzdrav
-
Ja sam rh -, a MM rh +. U trudnoći sam 3 puta vadila krv. Nakon poroda beba je bila +, pa sam odmah dobila injekciju!
-
Ja sam isto rh-, muž rh+. U 12-tom tjednu vadila sam krv i bilo je sve ok, dr. mi je rekao da ce mi to ponovit za 3 mjeseca. Međutim kada sam mu to napomenula prošli pregled jer sam vec 27+4 rekao je da nema potrebe još što mi nije bilo svejedno. Iako sve ide dobro, nemam nikakve komplikacije, malo me to brine. Kada odem na slijedeći pregled definitivno ću ga opet napomentu i tražit uputnicu za vadit krv...
-
Hej cure,
Bila sam na trećem testiranju. IAT mi je prvi puta bio pozitivan, pa negativan pa sad opet pozitivan.
Ovaj posljednji nalaz zavoda za transfuzijsku medicinu je slijedeci:
Indirektni antiglobulinski test: pozitivan
Napomene: Nespecifočni pozitiviteti u 3 od 15 testnih stanica ne ukazuju na klinički značajna antieritrocitna protutijela.
Transfuzijsko liječenje: fenotipirani ccdee koncentrati eritrocita s križnom probom.
Kontorla za 4 tjedna.
Ja sam 0, -. Suprug plus, renutno u 32 tjednu.
Ovo je treća trudnoća, prva uredna, druga završila spontanim. Nakon spontanog primila rhogam. Ova trudnoca s izuzetkom ovoga u potpunosti uredna.
Jel ima koja sa sličnim iskustvom?
-
Nosis curicu?
Odi sa ovim nalazom kod gin u bolnicu gdje ces roditi. Oni ti sve objasne. Nikako nemoj preskociti kontrolu za 4 tjedna.
-
-
pozdrav,vidim imate slične probleme kao ja...ja sam se senzibilizirala u prvoj trudnoći,titar 1.16.Sad planiramo drugu trudnoću ali me strah posljedica....ima još koja mama slična iskustva?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma