Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Kortikosteoidi u trudnoĆi

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Kortikosteoidi u trudnoĆi

Molila bih sve koje imaju iskustva sa uzimanjem kortikosteroida u trudnoći bilo kakva iskustva i informacije,kolika doza i sve ono pozitivno i negativno vezano za terapiju i utjecaj na plod.
    Da li ste se obratili nekom liječniku koji se posebno bavi autoimunim bolestima?

Ja sam u 7.tj i koristim Decortin 15mg...kronično radi sistemske bolesti..

Hvala svima unaprijed sa bilo kakvim informacijam!!

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Trebaš se obratiti doktoru koji te vodi inače, a on te šalje specijalistu. Obavezno moraš biti pod nadzorom, stručnim.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ginekolog koji ti vodi trudnoću mora biti upoznat sa tvojom dijagnozom i terapijom te u suradnji sa doktorom koji ti je propisao terapiju Decortinom voditi tvoju trudnoću

pokušaj se ne opterećivati s utjecajem korstikosteroida na plod jer nijedan lijek u trudnoći nije poželjan i nitko ti neće reći da 100% ne bude nikakvih posljedica, od Andola nadalje

ako moraš uzimati terapiju onda ćeš je uzimati i držati pod kontrolom bolest te se redovito kontrolirati

sretno

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Stvar je u tome što nitko nema dovoljno ISKUSTVA sa mojim dijagnozama i trudnoćom...
    No danas mi je prim.ginekolog na moj upit predložila dva imena dr.Latin(Poliklinika Vili) i dr.Ivanišević(Petrova)...pa ću se naručiti ,samo ne znam kod koga još...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja kolegica je imala problematičnu povijest bolesti te je dr. Latin predložila da je ona kao takav slučaj " najsigurnija " pod bolničkom paskom i poslala je dr. Đelmišu odnosno dr. Ivanišević
    bila je zadovoljna, evo rodila predivnog dječaka

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Philipa, koju sistemsku bolest imaš? Može i na pp.

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Philipa, koju sistemsku bolest imaš? Može i na pp.
    Miješana kolagenoza...nema dovoljno elemenata za SLE....čak sumnja i na antifosfolipidni sindrom iako su sada nalazi neg.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Malo je isksutava na forumu s težim sistemskim bolestima i trudnoćom. Meni su prije 4 godine posumnjali na SLE, ali isto tako nije bilo dovoljno elemenata za dijagnozu, tj. kad se stanje organizma stabiliziralo nakon par mjeseci samo od sebe (dermatoze, ispadanje kose, psorijatične promjene na noktima, povišena temperatura i jetreni enzimi, lupus crvenilo na licu...), rekli su lupus like syndrome. Prošlo je, nije se ponovilo, i postoji sumnja, no nitko ne može sa sigurnošću reći je li uzrok pet spontanih pobačaja možda imunološke prirode.
    Kontroliraš se na Rebru?

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

philipa,
    moj savjet ti je Petrova, Đelmiš i Ivanišević i onako skupa rade tako da odi kod njih, trebaš se javiti u bolnicu svakako. Prof Latin je jako dobra, ali ona radi privatno , a ovo dvoje su ti ipak u bolnici.

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Malo je isksutava na forumu s težim sistemskim bolestima i trudnoćom. Meni su prije 4 godine posumnjali na SLE, ali isto tako nije bilo dovoljno elemenata za dijagnozu, tj. kad se stanje organizma stabiliziralo nakon par mjeseci samo od sebe (dermatoze, ispadanje kose, psorijatične promjene na noktima, povišena temperatura i jetreni enzimi, lupus crvenilo na licu...), rekli su lupus like syndrome. Prošlo je, nije se ponovilo, i postoji sumnja, no nitko ne može sa sigurnošću reći je li uzrok pet spontanih pobačaja možda imunološke prirode.
    Kontroliraš se na Rebru?

Ne,kontroliram se u KB Osijek,no svakako mislim potražiti i drugo mišljenje u Petrovoj,a navodno oni onda po potrebi traže imunološku obradu u KBC...

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ardnas prvotno napisa Vidi poruku
    philipa,
    moj savjet ti je Petrova, Đelmiš i Ivanišević i onako skupa rade tako da odi kod njih, trebaš se javiti u bolnicu svakako. Prof Latin je jako dobra, ali ona radi privatno , a ovo dvoje su ti ipak u bolnici.
    Svakako ću ovih dana nazvati Petrovu i naručiti se,pa ću vidjeti što oni kažu...a za njih mogu dobiti i uputnicu od prim .ginekologa...

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da uputnicu dobivaš, obavezno od svog ginekologa.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

philipa,
    ne znam za tvoju dijagnozu, ali opist ću moju situaciju pa možda štogod povežeš.
    imam RA i na terapiji sam decortinom 10 mg. bio mi je probao dr. i to spustiti na 5 ali nije išlo. i ovo je minimum. (inače sam pila metotrexat i to mi je pomoglo ali bila sam prestala od planiranja trudnoće).
    i ja sam se plašila lijekova i doza, ali nekako sam se smirila. a što da radim. bojim se da mi ne buknu zglobovi pa da ni bebu ne mogu podignut kad se rodi.
    inače, doktor mi tvrdi da je do 20 mg ok u trudnoći i dojenju. sigurno da bi bilo bolje bez, ali što je tu je.
    ja sam sad 28 tjedana trudna i sve je ok, bebica je super, raste sve kako treba)
    drži se i želim ti remisiju bolesti,
    pozdrav

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sleepless prvotno napisa Vidi poruku
    philipa,
    ne znam za tvoju dijagnozu, ali opist ću moju situaciju pa možda štogod povežeš.
    imam RA i na terapiji sam decortinom 10 mg. bio mi je probao dr. i to spustiti na 5 ali nije išlo. i ovo je minimum. (inače sam pila metotrexat i to mi je pomoglo ali bila sam prestala od planiranja trudnoće).
    i ja sam se plašila lijekova i doza, ali nekako sam se smirila. a što da radim. bojim se da mi ne buknu zglobovi pa da ni bebu ne mogu podignut kad se rodi.
    inače, doktor mi tvrdi da je do 20 mg ok u trudnoći i dojenju. sigurno da bi bilo bolje bez, ali što je tu je.
    ja sam sad 28 tjedana trudna i sve je ok, bebica je super, raste sve kako treba)
    drži se i želim ti remisiju bolesti,
    pozdrav
    Imam miješanu kolagenozu i nadam se boljim rezultatima imunologije za koji tjedan.Ja si sama ovisno o stanju smanjim jedan dan 10mg,drugi 15mg(to mi je rekla i dr prvi puta,ali za sada ne bih manje,jer oni ne prolaze kroz placentu,a promjene koje se dešavaju meni dešavet će se i na posteljici i zato mislim da je i bolje uzimati kortiko(ja još i Fragmin-heparin)nego povećati rizik od nastanka promjena na posteljici i time ugroziti plod...
    Idem u čet. u Petrovu iako mi je sestra rekla da ću dr.Ivanišević možda naći,a možda i ne jer je prezauzeta(i da naravno ima svoju priv.kliniku u kojoj je samp pregled 300kn),ali otići ću i ćubiti dok me netko ne pregleda .....
    Drago mi je što je kod tebe sve ok

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Držim fige
    Pozdrav i javi kako je prošlo!

venera21 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Philipa, evo i ja sam prošlu trudnoću bila na kortikosteroidu, Medrolu (radi ulceroznog kolitisa). Uveden mi je u četvrtom mjesecu trudnoće i to 40 mg. Nakon smirivanja bolesti, svaki tjedan sam smanjivala dozu po 4 mg, a zadnjih par tjedana prije poroda održavala sam 24 mg. Porod je bio carski (stav zadkom) i sve je prošlo u najboljem redu. Beba sad ima 4 mjeseca i sasvim je zdrava!
    Mišljenje gastoenterologa i ginekologa je bilo da se bolest mora držati pod kontrolom, a same posljedice na plod se ne znaju. Rizik uvijek postoji.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj venera21 prvotno napisa Vidi poruku
    Philipa, evo i ja sam prošlu trudnoću bila na kortikosteroidu, Medrolu (radi ulceroznog kolitisa). Uveden mi je u četvrtom mjesecu trudnoće i to 40 mg. Nakon smirivanja bolesti, svaki tjedan sam smanjivala dozu po 4 mg, a zadnjih par tjedana prije poroda održavala sam 24 mg. Porod je bio carski (stav zadkom) i sve je prošlo u najboljem redu. Beba sad ima 4 mjeseca i sasvim je zdrava!
    Mišljenje gastoenterologa i ginekologa je bilo da se bolest mora držati pod kontrolom, a same posljedice na plod se ne znaju. Rizik uvijek postoji.
    poz, ja pijem medrol vec 4 god malo više,,,,,bolest-nedefinirana kolagenoza, pocela sam s medrolom 64 venski i postepeno smanjivala,kad sam došla na 12 mg dr me pustila na 4 i nije mi bilo dobro,,,sad sam na 4 vec godinu i pol, zanima me dali je netko bio tako dugo na jednoj dozi i dali je zatrudnio nakon tolikog dugo uzimanja medrola?? hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •