-
I žvakanje hrane je bolja opcija od miksanja, osim ako baš ne slijediš ono pravilo žvakanja zalogaja 30 puta
A sad zaozbiljno, miksanje hrane stvarno može ozbiljno utjecati na govor. Nedavno sam radila sa 7-godišnjom djevojčicom koja još uvijek jede miksano (!) a govor je neprepoznatljiv. Kao i svi mišići na tijelu, tako i orofacijalna muskulatura treba poticaj. Prvi poticaj dajemo dojenjem, a zatim nastavljamo dohranom. Kada djetetu kapa mlijeko iz bočice, a zatim se hranjenje nastavlja kašicom, prisutan je rizik da će orofacijalna muskulatura oslabiti i da možemo očekivati teškoće izgovora. Naravno, ovo ne znači da će svako dijete koje jede iz bočice i jede kašice imati teškoće izgovora (jer na izgovor utječe još mnogo drugih faktora), ali rizik je povećan.
Znam da dojenje ne uspijeva svakoj majci, ali mislim da svatko može utjecati na razvoj muskulature dohranom. U početku se hrana može gnječiti, rendati, ali važno je da su prisutni komadići, ma koliko sitni bili. Ako dijete uz sve to kroz dulje vrijeme ne uspijeva prihvatiti grublju teksturu, dobro je raditi vježbice orofacijalne muskulature i razmisliti o mogućoj taktilnoj preosjetljivosti djetetovih usta i probavnog trakta, što dovodi do odbijanja žvakanja.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma