pozdrav svima....
moj MM i ja smo "friško" dijagnosticirani kao neplodni dobila sam uputnicu za humanu reprodukciju...
i šta sad?????
gdje, kako, kome, zašto??????????
nemam pojma ni o čemu
plizzzzzzz pomoč
pozdrav svima....
moj MM i ja smo "friško" dijagnosticirani kao neplodni dobila sam uputnicu za humanu reprodukciju...
i šta sad?????
gdje, kako, kome, zašto??????????
nemam pojma ni o čemu
plizzzzzzz pomoč
bog kaja!
dobrodošla i što prije otišla na trudnoću!
najprije pročitaj rodinu brošuru o neplodnosti
http://forum.roda.hr/threads/31269-N...-L-O-D-N-O-S-T
pa brošuru poliklinike cito (u dnu desno, preuzmi u pdf formatu)
http://cito.hr/hrv/index.html
pa onda naš forumski riječnik i kratice
http://forum.roda.hr/threads/3200-Po...i-rje%C4%8Dnik
i posjeti stranicu
http://potpomognutaoplodnja.info/
na kojoj imaš stvarno SVE što bi mogla pitati o neplodnosti.
oboružaj se sa puno hrabrosti i strpljenja i sretno!![]()
Posljednje uređivanje od Pinky : 28.03.2011. at 19:14
Link Rodine brošure NEPOLDNOST na portalu ne radi, ali ima drugi link gdje se može pogledati:
http://issuu.com/quipos.art/docs/neplodnost2010
Kaja dobrodosla!
Bas sam krenula pisati kad me Pinky preduhtrila
Sretno!
Posljednje uređivanje od bugaboo : 28.03.2011. at 19:14
najprije moraš obaviti puno pretraga, hormone, spermiogram, eventualno hsg (tzv. propuhivanje jajnika)... pa slijede inseminacije...pa tek onda ivf (sve ovo ako mužev spermiogram dozvoljava inseminaciju)
prije postupaka moraš skupiti tzv. milinovićeve papire - imaš na potpomognuta.info sve o zakonu i papirologiji
i pametno odabrati kliniku gdje ćeš najmanje čekati.
napiši nam nešto više o vama, godine, zašto vas šalju na mpo?
Posljednje uređivanje od Pinky : 28.03.2011. at 19:17
Dobrodošla, kaja.
Ne znam od kuda si, no odjele za humanu reprodukciju ti imaju KBC Rijeka, Osijek, Split. Od zagrebačkih bolnica imaš u Vinogradskoj, Petrovoj, Sv. Duhu, Vuku Vrhovcu.
Mogu ti reći sistem rada u Vinogradskoj. Već sutra ih možeš nazvati ujutro na 01 3787 689 i dogovoriti 1. pregled. Pretpostavljam da će te naručiti za 2-3 tjedna. Sa sobom ponesi sve nalaze koje imaš dosad. Doktor će ih pregledati i reći ti koje nalaze još trebaš pribaviti. Sestre će te uputiti kako da riješiš milinovićevu papirologiju. Kad sam ja to obavljala, one su dogovarale termine s pravnicom i psihijatricom. Ne znam da li je to još uvijek tako. Uglavnom, vrlo su korektni.
Pretpostavljam da si pitala za državne bolnice.
Pozdrav i sretno!
Broj od Petrove je 01/4604-723 Princip je sličan kao i u Vinogradskoj. Dobrodošla kod nas, ali čim prije otišla na Trudnice!
Kaja dobrodošla i što prije se preselila na trudničke teme!
Kad pročitaš ovo što ti je Pinky nalijepila, ja dodajem link na odličan post od naše Ksene:
http://forum.roda.hr/threads/64348-H...-u-tim-uvjetim
koji bi ti mogao pomoći u daljnjim odlukama.
Sretno!
eh kad se sjetim nas i nase prve uputnice ....šok,šok, rekla je samo " ja vam vise ne mogu pomoci morate ici dalje "![]()
nama je dr. rekla di cemo ici , cudi me da vama nije , bar vas uputila negdje ...tko ce ako nece dr. , ne sluze se svi internetom pa da znaju,
lutala sam po kbc Splitu ,svaki put u strahu, sokiranje kad su mi rekli da moram na HSG , nisam znala sta je to.
sokiranje kad su nam rekli na los spermiogram itd.... i kad je seljanka (ja)napokon prikljucila se na internet , onda sam saznala puuuuuuno toga sto nikad nisam od svoje dr.
zelim vam srecu da sto prije uspijetei moj savjet ne gubiti vrijeme , ne odgađati ,nego samo naprijed ,ako vam kazu da moras na hsg npr. stisni zube i odradi ,vrijeme leti ko ludo
Kaja, short summary:
- hrvatski zakon o IVF-u je jako ograničavajući (smiju oplodit samo 3 stanice, a implantacija dobivenih embrija nije one-on-one), taj je donešen relativno nedavno;
- ako imaš "dobru dob" (nisi blizu 40-tih), tj. očekuje se normalna reakcija, imate sredstava, počnite razmišljati vrlo brzo u procesu i o inozemstvu (ako ne upali prvi IVF);
- sretno, to ti je najbitnije, na kraju, sreća sve određuje, možeš bit u super klinici sa savršenim zakonom, ako nemaš sreće... nema sreće.
Dodatak:
- bitno ti je znat da je prije uspješnost po IVF postupku bila 30%, znači, veća je šansa da ne uspije, nego da uspije (iz prve, mislim) - to je neka realna uspješnost, s time da jako raste s ženinom mladom dobi (tipa 20-te), a jako pada s ženinom starijom dobi (tipa 39+);
- ako si u nekoj dobi tipa 35 to bi trebalo ići nekom dinamikom, ne da godinu dana brijete po dijagnostici... pa onda više od 3 inseminacije, pa stavljanje na listu za IVF - to treba ići brže, ako ne ide brže, traži druge klinike i druge dr-ove ili vani, ruj i kopaj
- zanemari misli pozitivno, vi se samo trebate opustiti stream - oni su dobronamjerni, ali je pomoć, de facto, ranga ove ezoterije na TV-u (ništa, osim placeba)
- idiopatije (medicinski nepoznat uzrok neplodnosti) ima oko 30%, ako ne ide zatrudnjivanje, a ništa se ne nalazi, svjedno treba gurat IVF.
Posljednje uređivanje od ina33 : 29.03.2011. at 13:54
Kaja dobrodošla i što prije otišla na trudnički pdf
DodatakIII:
- užasno ti je bitno di živiš. Ako si iz nekog malog grada, onda bi ti savjetovala da čak prije presječeš za vani, nego se mučit s putovanjima itd. Ako si u ZG-u, ST-u i Ri, probaj u svojim gradovima (st rađe privatna, nego državna klinika). Ako si Osijek... rađe vani što prije, po meni.
Kaja, dobrodošla. Prvi mudar korak si već napravila pridruživši se forumu. Mene je forum spasio od lutanja i odgovorio mi na sva pitanja.![]()
Ja sam prije donošenja odluke kud na postupak bila na konzultacijama kod 4 MPO lječnika i na koncu donijela odluku da zaobilazim bolnice i da idem ili privatno ili vani. Poliklinika koju sam na kraju izabrala mi se učinila najboljom u HR (lječnik, biolog, oprema), a kad sam izašla s konzultacija sam bila pod dojmom da čovjek zna svoj posao i imala dobar feeling. (A ja se bez tog feelinga ni frizeru ne dam u ruke)
Moja odluka o izboru je bila podjednako i racionalana i intuitivna... i upalilo je. Ne moraš odlučiti odmah, informiraj se, uči, odvagni i kreni kad si osjećaš da si izabrala ono što je dobro za tebe. I kreni s puno radosti i bez očekivanja. Sretno!
kaja, evo i mi smo totalno početnici i tapkamo u mraku al obavili smo sve pretrage za IVF Vinogradska ovih dana pa se javi ako išta trebaš dok nam je sve još friško....