Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Mastitis

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Mastitis

Evo i meni nakon 20 mjeseci dojenja mastitis. Totalno me iznenadilo jer nisam nikad imala baš velikih problema. Kad mi se i pojavila neka kvrga nestajalo je uvijek za jedan dan. Ali ovaj put ne. Pokosilo me totalno. Masirala sam ko luda, držala obloge, tjerala Laru da stalno cica, izdajala, ali kad se cijeli dan temperatura nije spuštala ispod 39 završila sam na hitnoj. Naravno dobila sam antibiotik.
    Začudila me izjava doktorice na hitnoj da ne smijem radi mastitisa dojiti dok ne prođe upala. Ljubazno mi je preporučila da prijeđemo na mliječnu formulu
    , flašice i dudice. Ja sam se zahvalila, rekla da ću nastaviti dojiti svoje dijete i štoviše da ću joj i češće nuditi. Pitala sam da li je antibiotik kompatibilan s dojenjam pa je potvrdila da je.
    To je bilo jučer. Danas mi je prilično bolje, makar sam cijelu noć imala temperaturu i osječam se ko da me je pregazio vlak. Još uvijek boli ali je kvrga manja a Lara mi zdušno pomaže. Svako malo dođe dati pusu cici, a kad ide cicati ponese još i svoje bebe da mi pomognu.
    Jedino sam ljuta malo na tu doktoricu. Doduše mene nije uspjela zbuniti ali što kad joj dođe žena koja nije informirana i radi mastitisa prestane dojiti?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Adrijana, bravo!
    Lijep osjećaj kada ravnopravno možeš parirati doktorici, a? I kada znaš da posjeduješ neko znanje.

Nažalost, mi ne možemo educirati sve mame već samo one koje to žele i koje su uopće čule za nas.
    Zato forum i postoji - da se šire informacije.
    A vjeruj da i tvoje znanje može pomoći mnogim mamama.

P.S. Sada se, uz antibiotik, čuvaj gljivica: izbaci slatko, pojačaj fermentirana mlijeka (ab kultura, bio-aktiv), a ako se ipak pojavi, po terapiju kod pedijatrice.

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Joj, ovo sa slatkim naravno pročitam s mozart kuglom u ustima. :shock:
    Samo želim poručiti mamama dugodojilicama da se ne opuste kao ja. Dojenje mi je postalo onako automatski ko dobar dan, a nešto kao mastitis ni na kraju pameti.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

i meni su isto tako rekli kad sam dobila mastitis na samom početku dojenja. No ja sma odmah nazvala i Rodin telefon i nastavila sa dojenjem još 7 mjeseci poslije. Kad sam to rekla doktoru, barem se potrudio naći najmanje, po njemu, štetan antibiotik Orbenin. E da sam barem znala za vas onda kad je mali miš stalno plakao, a patronažna došla i rekla"Pa dajte mu malo adaptiranog, vidite da je gladan, bolje će spavati"
    Naravno da se ništa nije promjenilo... osim što više nije isključivo dojio...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mojem dojenju je na žalost došao kraj nakon samo 5 tjedana....
    prvo sam još u rodilištu imala zastoj mlijeka i prepune dojke tako da tjedan dana nisam ništa drugo radila nego dojila i izdajala i pila antibiotike zbog previsokih leukocita u krvi.....kad je to prošlo, mislila sam evo sad smo "na konju"....
    onda dva tjedna nakon toga, baš kad smo se uštosale-dogodio se začep izlaznog kanalića dojke koji je razriješen samo zahvaljujući SOS telefonu za dojenje....ali razriješen je tako da sam si ja s iglom vadila čep van( vrlo gadno iskustvo!).....dobila sam na hitnoj opet antibiotike...i nastavila sretno dojiti....
    peti dan antibiotika, temperatura 40, i opet doktorima, mastitis i to na drugoj dojci, a ne na ovoj koju sam si ja "čačkala"....i ovaj put su mi dali još antibiotika i Bromergon, lijek za prestanak laktacije......
    s obzirom na muke koje mi je dojenje prouzrokovalo u ovih mjesec dana, s obzirom na 3 ozbiljne kure antibiotika i s obzirom na opće loše stanje kao posljedica iscrpljenosti-prihvatila sam Bromergon.....
    eto, to je naša tužna priča

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Adrijana,
    ja sam se porodila prije nesto vise od 2 mjeseca. Od tada sam imala 4 puta mastitis, skoro svakih tjedan dana uz ogromnu temperaturu (39.9) koju sam jako tesko uspijevala skinuti. Babica i pedijatrijska su mi savjetovale da se izdajam sto vise,da ce proci za dan-dva, i da moram bit strpljiva. Ja sam izdajala koliko sam stizala, jer sam bila toliko malaksala od temperature, da nisam nista mogla ni piti ni jesti,a preko tjedna bila sama kod kuce sa bebom...Prodje 3 dana, i ja opet temperaturu, i sve redom....
    Kod posljednjeg puta kad sam imala mastitis uz opet ogromnu temperarturu, prosvrljala sam internetom i tek tada malko vise procitala o bakterijskoj upali. Skupila se, odnela mlijeko na analize, i eto, potvrdilo se da imam bakterijsku upalu. Pila antibiotike, i od tada nema kvrga, upala, temperature... :D
    Eto, ja sam bila zapanjena time da mi nitko od tih babica i pedijatrijskih koje su vidjele moje stanje,(pa samim tim i mogle prepoznati sto je u pitanju) nije makar predlozio da odem k doktoru opce praxe, ili u laboratorij. One su dakle imale stav da sve znaju, i bile kategoricne da je to kod svih dojilja tak na pocetku. A jedna me je zaplasila pricom o "mrtvoj zljezdi" Uzas! A sto sam ja mogla znati? Prva beba.. U bolnici je bilo samo rijeci o tome da se treba izdajati non stop. Nisam ni cula da postoji bakterijski mastitis. Mozda je to moja sramota, sto na vrijeme nisam bila informirana, mogla sam biti.
    A ono sto me je kasnije zacudilo, je sto mi je doktorica (koja mi je kasnije odrijedila antibiotike) rekla da nikako nisam smijela dojiti dok sam imala bakterije, (kao: opasno za bebu) i da je najbolje da prokuhavam mlijeko. Pa to je bilo suludo, jer sam ja te bakterije imala ko zna koliko, a bebac je jeo i nis mu nije smijetalo. A pedijatar je rekao da ne prestajemo nikako sa dojenjem, al da ne trebam piti antibiotike :/
    To je moje iskustvo sa doktorima. Svak doktror ima svoju pricu. :?
    Zato sada, prevrnem pola interneta, pitam Rode za savjet , oslonim se na majcinski instinkt... A zbog svih onih temperatura, bolnih kvrga,krivih savjeta, cekanja da prodje dan-dva i svega ostalog, umalo digoh ruke od dojenja.

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam danas ko nova, nema ni kvrge,ni bolova, ni temperature. Lara i dalje cica ko da ništa nije bilo.
    Ne ponovilo se........

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Dajte cure malo više o tim kvrgama i oblozima, danas sam se probudila s OGROMNOM KVRGETINOM na desnoj dojci, od dna dojke gotovo do same bradavice. Kako se masira? Pomaže li topli tuš, topla kupka? Iako je Hrvojec cijelu noć sisao baš tu dojku, kvrga nije nestala - cijela je sisa mekana, popapana, ali kvrgetina je tu.

I sad me Adrijana (kud baš ti?) uplašila tim mastitisom. Doduše, nemam još temperaturu. Još! Help!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pročitala brdo tema s foruma o kvrgama. Idem sad isprobati neke od njih. Prvo - kada!

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Stavljaj tople obloge, masiraj, daj tu cicu bebaču da papa, a nakon podoja hladan oblog i tako dok kvrga ne nestane. I javi kako si. Držim fige da kvrga brzo ode pa,pa.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

HE-he.... izgleda da sam ja stvarno to na vrijeme uočila i - riješila!

Dojku sam pod mlazom jaaako tople vode masirala i odmah dala Hrvoju da posisa. I jadničak je sve posisao. Sve. Ljubav moja mala...

Dobro da znam za drugi put.

Adrijana,

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Super,

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    I jadničak je sve posisao. Sve. Ljubav moja mala...
    sigurna sam da mu nije teško palo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    Citiraj Amalthea prvotno napisa
    I jadničak je sve posisao. Sve. Ljubav moja mala...
    sigurna sam da mu nije teško palo

Nije, ajvi, nije - morala sam i drugu dodati.

Ela27

Početno

U pomoc,
    imam velike kvrge u jednoj dojci koja je zbog toga vidno veca od druge. Masiram i izdajam, imam povisenu temp. Dokotorica mi rekla da izdajam. Znaci li to da cu zbog toga imati vise mlijeka u doticnoj nego u drugoj ili...?

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

adrijana :D
    Ela27 - prištekaj cicalicu, masiraj (namaži cicu sa baby uljem, da ti ne bude trenje, ali ne po bradavici), tuširanje u toplom (uvijek imaš i rodin phone) i nas

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drzi se Ela27 Zasada je bitno da razbijas te kvrge, nije sad previse bitno jel ce u toj dojci biti malo vise ili malo manje mlijeka, to ce brzo doci na svoje kad se rijesis zastoja. Jedna stvar, ako ti se temperatura ne pocne spustati u roku od 24h otkad si pocela tretirati zastoj - OBAVEZNO se javi doktoru.

Evo ti par opcenitih savjeta vezano za zastoj:

- odmarati se sto vise. Stres doprinosi zacepljenju mlijecnih kanalica. Bilo bi idealno da mama bude u krevetu s djetetom dok se stanje ne popravi. Ako to nije u mogucnosti, da se onda eliminiraju sve ekstra aktivnosti.
    - tusirati s toplim tusem ili kratko staviti topli oblog na dojku prije dojenja
    - njezno se masirati od kraja prsa (rebara) prema bradavici kruznim pokretima – bilo bi najbolje ako bi toplina i masiranje bili primjenjeni istodobno (npr. pod tusem, ili dok su dojke uronjene u toplu vodu u umivaoniku ili posudi)
    - najbolje bi bilo da beba sisa odmah poslije masaze, ili ako to nije moguce da se onda mama rucno izdoji, jer su onda najbolje sanse za se zacepljeni kanalic odcepi
    - cesto hranjenje – barem svaka 2 sata racunajuci od pocetka prvog hranjenja do pocetka sljedeceg hranjenja (ukljucujuci i po noci), dokle god je dojka osjetljiva ili topla na dodir. Svako hranjenje bi trebalo poceti na toj bolnoj dojci.
    - stavljanje hladnih obloga izmedju hranjenja jer mogu smanjiti oteklinu i smanjiti bol. U maramicu se moze staviti drobljeni led i drzati oko 20 minuta ili koliko god je ugodno za mamu. Trebalo bi promijeniti u tople obloge oko 10-15 minuta prije podoja
    - koristiti listove kupusa; mijenjati svaka 2 sata i ne drzati duze od 8-10 sati sveukupno. Na listu kupusa se izreze onaj tvrdi (korjenasti) dio, izreze se rupa za bradavicu i list se stavi direktno na dojku i nosi se u grudnjaku.
    - ne nositi grudnjak par dana. Ako je mami udobnije u grudnjaku, onda bi grudnjak trebao biti jedan broj veci ili drugog oblika ili stila, da ne bi pritiskao ista mjesta (mlijecne kanalice) koja je pritiskao prosli grudnjak
    - mijenjati polozaje dojenja – moze pomoci da se otcepi zacepljeni kanalic, ali samo pod uvjetom da je beba dobro prihvatila dojku (bebino tijelo je okrenuto prema mami i beba ne mora okretati glavu ; beba ima « puna usta dojke », brada prva prilikom prihvacanja dojke, i zahvaceno je vise areole s donjom vilicom nego gornjom ; ako je beba dobro polozena, brada treba biti utisnuta u dojku, nos moze lagano dodirivati dojku ; bebina usta su lagano « izvrnuta » prema van i opustena ; bebin jezik treba biti vidljiv – nije uvijek moguce, ali ako majci nije dojenje ugodno dobro bi bilo da se provjeri polozaj jezika ; tjekom refleksa otpustanja mlijeka moze se vidjeti polakse sisanje i glasno gutanje – vide se pokreti vilice)
    - moguce je da ce se smanjiti kolicina mlijeka u dojci u kojoj je bio zastoj. Kolicina mlijeka se moze vratiti na staro, ali ce mozda trebati nekoliko dana ili duza odnosno cesca hranjenja na toj dojci.
    - moguce je da do zastoja dodje zbog spavanja na stomaku, nosenja bebe u klokanici, nosenja teske torbe, ili bilo cega sto moze vrsiti pritisak na dojku – tako da to treba izbjegavati
    - ako je beba pocela koristiti dudu, to bi mogao biti potencijalni problem, jer za to vrijeme dok ima dudu nije na dojci i zbog toga moze doci do zastoja mlijeka. Takodjer je moguce da beba zbog dude ne nauci pravilno sisati, te se usljed toga ne prazni dojka do kraja i time su vjerojatniji zastoji mlijeka i moguci mastitis.
    Drzi se i javljaj kako ide

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ela, cesto daj bebi da sise na tu dojku gdje je kvrga

bez obzira na visinu temperature, ti mozes dojiti, ako se osjecas ok i nisi iscrpljena...

vruci oblozi prije podoja ili tusiranje po grudima vrucom vodo da se prosire kanalici), te hladni oblozi nakon podoja

i oblozi od kupusa

i sve drugo sto je anchie napisala

i puno, puno odmora, koliko god mozes, odmaraj se jer zastoji znaju iscrpiti organizam mame

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Imam pitanje: imala sam prije koji dan gđu u ljekarni koja je dobila mastitis treći dan nakon izlaska iz rodilišta. Gin joj je dao samo Bromergon, ali ne i antibiotik. E, sad, kod Bromergona piše da se može davati 3 dana ako žena želi nastaviti dojiti. Je li to funkcionira (ova žena, nažalost, nije baš ni oduševljena idejom da doji, gin je sigurno nije poticao na dojenje)? Nakon koliko dana Bromergon zaustavlja laktaciju, i zar ne bi bilo bolje rješenje da joj je dao samo antibiotik, bez Bromergona?

Ela27

Početno

Drage cure, hvala na pomoci i podrsci. stavljam obloge, MM masira dok beba spava potom ona sise i cini mi se da ide na bolje :D Dojka je jos malo roskasta ali bit ce dobro! Lucija danas ima 9 dana

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ela27 super! Samo tako, i izvjestavaj kako ide :D

martinaP

Zasto je taj doktor dao Bromergon, ja neznam. Sigurno nije dao s namjerom da se dojenje nastavi, jer je "uloga" Bromergona da zaustavi laktaciju. Znaci doktor nije isao s tim da "popravi" stanje s mastitisom (onda bi dao antibiotik), nego je isao s tim da dojenje prestane. Sto reci - ZALOSNO

A ti si na ovom linku procitaj moj post o Bromergonu i zasto ga ja ne bi preporucila NITI jednoj mami na ovom svijetu u svrhu zaustavljanja laktacije, pa niti ovoj o kojoj ti govoris.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Anchie, znam ja taj dio o Bromergonu. Ali, u njegovoj kartici , kod doziranja, piše da se, ako žena želi nastaviti dojiti, koristi 3x1 tbl kroz 3 dana, a ako ne želi dojiti, onda 14 dana. Zanima ma da li to "šljaka" samo u teoriji, ili i u praksi?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaista neznam te detalje, ali ZNAM da Bromergon ne djeluje kod zaustavljanja uspostavljene laktacije. Znam za slucaj da je mama dobila Bromergon u bolnici za prestanak dojenja, no svejedno je nastavila dojiti. Znaci da nuzno ne zaustavlja ni na pocetku laktacije. Ocigledno se laktacija cesto nastavi i uz uzimanje Bromergona.

Ja fakat ne kuzim zasto bi doktor dao zeni da pije Bromergon 3 dana ak zena zeli nastaviti dojiti. Ali zaista ne kuzim sto bi se htjelo postici s time? :? Ak je mastitis u pitanju, onda se treba rijesiti taj zastoj mlijeka (znaci izmasirati, "razbiti" tu kvrgu), ak je mastitis uzrokovan bakterijama onda se treba dati antibiotik... A sta je "pjesnik" htio reci time sto je dao Bromergon neznam.. I kad bi Bromergon zaista uspio smanjiti kolicinu prolaktina kod mame i time smanjiti kolicinu mlijeka, opet se ne rijesava pitanje kvrge koju treba "razbiti" ili bakterije koje se treba rijesiti. Zaista neznam koja bi bila svrha Bromergona u ovoj prici :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •