Results 1 to 4 of 4

Thread: odricanje zaštite nakon porodiljnog

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Default odricanje zaštite nakon porodiljnog

Pozdrav svima

Lijepo bih vas molila za savjet.

Prije tjedan-2 sam bila u firmi na razgovoru za povratak na posao nakon porodiljnog dopusta. Zbog loše situacije u firmi dogovorili smo otkaz. Nakon porodiljnog dopusta žene su zakonom zaštićene 2 tjedna, međutim ja se želim odreći tog prava kako bih mogla početi raditi u novoj firmi. U sadašnjoj firmi mi je pravnik tada rekao da nema nikakvih problema te da samo moram napisati izjavu kojom se odričem tog prava te da je dvotjedna zaštita nakon porodiljnog moje pravo a njihova obveza. Danas me nazvao i rekao mi da on ipak ne bi da radimo tu izjavu da on ipak nije siguran da se to može .....ako je to moje pravo, zar se istog ne mogu odreći??ili me vuku za nos?

unaprijed svima hvala na savjetima i odgovorima

Boxica's Avatar

ova dva tjedna zaštite znače da poslodavac ne smije dati otkaz, ali radnica ima pravo dati otkaz...btw, to bi pravnik trebao znati...

sve što je potrebno je da popišete Sporazumni raskid ugovora o radu gdje će se navesti da radni odnos prestaje na radničin zahtjev s određenim datumom

sillyme's Avatar

Nemoj se odricati ovih 2 tjedna dok ne dobiješ otkaz! Tek kad dobiješ otkaz možeš se odreći otkaznog roka, bojim se da ne bi netko protumačio tvoje odricanje od zaštitnog roka kao sporazumni prekid radnog odnosa.

Ako dobiješ otkaz imaš pravo na minimalnu zakonsku otpremninu u iznosu od 1/3 bruto isplaćene prosječne plaće u zadnja 3 mjeseca ili naknade koju si tada primala. To je u stvari loše jer si primala porodiljnu naknadu koja je vjerojatno lošija od plaće, pa ti tih 15 dana može bar malo dići prosjek... Tako je bar bilo prije, možeš vidjeti s pravnicima ako se nešto mijenjalo. Ako bi čekala i istek obavezong otkaznog roka i iskoristila pravo na prošlogodišnji godišnji (ako ga nisi iskoristila prije odlaska na porodiljni) i ovogodišnji godišnji (na koji stičeš pravo na puno korštenje s 1.7. ako do tada ne istekne otkazni rok) vjerojatno bi uspjela navući 3 pune plaće i s time normalni prosjek za otpremninu...

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Upravo kako kaže sillyme.

S druge strane, ako ne želiš iskoristiti ove mogućnosti, onda imaš apsolutno pravo potpisati sporazumni raskid radnog odnosa, ili možeš jednostrano otkazati ugovor o radu.