Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: hm... kako sad?

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno hm... kako sad?

Nova sam mama i jako smotana. Imam 19 god i iskreno nemam baš pojma o hrani za bebe. Na jednom forumu sam našla da se beba hrani sa povrčem (jabuke i kruške) sa 4 mj. i pitala pedijatricu koja mi je dala zeleno svijetlo. E sad kod vas ide sve od 6. mj. sad više ništa ne kužim. Jel smije ona jesti voće, ili ne, i šta da joj dam jest. Svekrva kaže juhe. ali nezna ona gutat rezance Oprostite ako pitam glupost, ali ja nemam pojma. I kako da pravim te jabuke ako smije? Na adaptiranom?? Jel za sad ju samo dojim. Vodui mi neće pit pa joj ni ne dajem ništa. Ćaj nisam ni probala...
    Ispričavam se na dugom postu

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

nitko? Ajme stvarno mi treba pomoć, još malo smo 4 mj, ja nemam pojma! I nije navlakuša, vidim da znaju često bit nego ozbiljno!

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pricekaj ti da ti beba napuni 6 mjeseci
    do tada joj samo tvoje mlijeko treba
    ostalo si sve mozes procitati ovdje http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2130

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    pricekaj ti da ti beba napuni 6 mjeseci
    do tada joj samo tvoje mlijeko treba
    ostalo si sve mozes procitati ovdje http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2130
    Potpis na ovo!

I molim te nemoj bebi davati juhu, pogotovo ne s rezancima tj, bilo kakvim tijestom. O Vegeti, soli i sl. zacinima da ne pricam.

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

ja mom bebacu jos uvik ne dajem juhicu iako ima eto skoro 9miseci....zbog tjestetine.
    vecinom se pridrzavamo tablice dohrane.
    startali smo sa nepunih 6miseci sa mrkvicom.

zacine, cajeve i sokve ne daji....samo vodu, a ako je nece ne brini mliko je dovoljan izvor tekucine bebama.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Do 6 meseci uzivajte u diskljucivom dojenju,to je sve sto bebi treba.
    A od 6 polako

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Super link, puno vam hvala! Joj kako je to sve komplicirano, ja bi njoj davala juhu sad i očito ju uništila Idem proučiti te linkovi i isprintat, znači još imam vremena. A dijete doji tako duugo?? Nisam imala pojma, ja sam mislila samo dok ne počne jest. Baš sam smotana, trebala sam prije čitat :/

slavonka2 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nisi smotana, ti si divna majka koja želi naučiti , i trebaš biti ponosna na to. Nismo ni mi znale puno toga, ali zbog toga smo tu, zar ne?

Puno krivih informacija potječe od okoline koja je zaslijepljena reklamama o dohrani, o tome kako žene ne mogu dojiti zbog slabog mlijeka, naglog nestanka mlijeka, obveznog davanja čajeva, uvođenje dohrane što prije i ostalih mitova s kojima su nas filali godinama.

Moj malac ima 10,5 mj. Papa već dosta toga, ali tablice se još uvijek držimo. Siki ko pravi i to mu je najdraže na svijetu. Naši u Slavoniji se čude da ne jede kajganu sa slaninom, kobasu, sarmu....šta ja njemu kuham tamo neke žitarice i sl. Ali.... od svih koje ja znam jedino mi dojimo preko 3 mj. jedino mi nismo počeli s dohranom sa 2 mj. i jedino mi nismo jeli sve što nam dođe pod ruku ukuljučujući dukatiniće i sl. sa 6 mj. Samo nek se oni čude, i ja se čudim da je svako dijete alergično (mlijeko, jaja, gluten i sl.).

Uz link koji su ti cure dale evo malo i teksta možda pomogne.

Majčino mlijeko je najzdravija hrana za dojenče i jedina hrana koju dijete treba u prvih 6 mjeseci njegova života.
    Ono sadrži idealan kvalitativni i kvantitativni sastav hranjivih tvari – bjelančevina, šećera, esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala koji u potpunosti zadovoljava djetetove potrebe za hranom i tekućinom u prvih 6 mjeseci života.
    Nakon 6 mjeseci života, djeca uz majčino mlijeko trebaju i drugu hranu da bi zadovoljila svoje prehrambene potrebe.
    Hrana koja se dodaje treba biti nadopuna hranidbenim tvarima koje osigurava majčino mlijeko.
    Uvođenje dohrane ne bi trebao značiti prestanak dojenja, kao ni zamjenu majčinog mlijeka krutom hranom. Dohrana znači upravo to što joj i naziv govori: dodatak osnovnoj hrani-majčinom mlijeku.

Majčino mlijeko jest i dalje najvažniji izvor prehrambenih tvari za djecu i nakon 6 mjeseci života, kada se uz dojenje uvodi i druga hrana.
    U prosjeku, dojeno dijete u dobi od 6-8 mjeseci dobiva oko 70% svojih energetskih potreba od majčinog mlijeka, u dobi od 9-11 mjeseci oko 55% i u dobi od 12-23 mjeseca, 40% energetskih potreba.
    Majčino mlijeko je hrana visoke hranjivosti i kaloričnosti, koja osigurava više kalorija i hranjivih tvari po mililitru nego većina druge hrane.
    Izazov predstavlja kako uvoditi krutu hranu tako da ona bude hranjiva nadopuna majčinom mlijeku, a ne zamjena za nj.

KADA POČETI S DOHRANOM?
    Trend ranog uvođenja krute hrane započeo je istovremeno s hranjenjem djece dojenačkim formulama.
    Među majkama se pojavio natjecateljski duh tko ima teže dijete koje je jelo što raznovrsniju hranu, u što većim količinama, u što mlađoj dobi.
    Industrija dječje hrane je ovaj trend ohrabrivala. Majke se uvjeravalo da je rano uvođenje krute hrane prednost.
    U međuvremenu je medicina dokazala ono što majke znaju instinktivno - da majčino mlijeko osigurava najbolji mogući početak prehrane jer je on prirodno cjelovita hrana za djecu. Maloj djeci je bolje bez rane dohrane.
    Majčino mlijeko je savršena hrana tijekom najmanje prvih šest mjeseci za zdravo, doneseno dijete i obično nema razloga za uvođenje bilo kakve hrane i pića prije tog roka.

Nema strogih ni čvrstih pravila o tome kada biste trebali ili morali svom dojenčetu nuditi i tzv. krutu hranu.
    Postoje barem dva dobra razloga za čekanje sa dohranom.
    Prvo, želite održati količinu mlijeka, a što više krute hrane dijete pojede, moći će pojesti manje mlijeka.
    Što manje posiše, manje će se mlijeka stvarati. Rano uvođenje dohrane povećava rizik od ranog prestajanja dojenja.
    Kada kruta hrana zamijeni majčino mlijeko u djetetovoj prehrani, ona umanjuje broj zaštitnih antitijela koje dijete prima.
    Ranom dohranom se vrijedna hrana zamjenjuje onom manje vrijednom.
    Drugi razlog za čekanje je sljedeći: što je dijete mlađe, vjerojatnije je da će bilo koja druga hrana osim majčinog mlijeka uzrokovati alergije na hranu. Većina krute hrane je slabo probavljiva za malu djecu i može uzrokovati vrlo nepovoljne reakcije kod dvomjesečnjaka, dok je isto dijete može sasvim dobro prihvatiti ako se njezino uvođenje odgodi za vrijeme kada dijete ima šest ili više mjeseci.
    Djetetov probavni sustav sazrijeva prvih 6 mjeseci života. Prije nego je sustav spreman na ostalu hranu, većina čvrste hrane se slabo probavlja i može uzrokovati neugodne reakcije.

Često se mladim roditeljima kaže kako će im dijete početi spavati cijelu noć kada krenu s uvođenjem čvrste hrane.
    Takva izjava nenaspavanom paru djeluje vrlo uvjerljivo, međutim, dijete neće početi bolje spavati ako uvedete čvrstu hranu ranije nego je to potrebno.
    Neka djeca će odbiti krutu hranu i u dobi od sedam ili osam mjeseci. To može biti prirodan način zaštite djeteta od hrane koja mu može prouzročiti problem.
    Takva dojenčad može sasvim lijepo napredovati na majčinom mlijeku sve dok ne budu spremni tolerirati i drugu hranu.
    U obiteljima koje imaju povijest alergija, rano uvođenje dohrane se može povezati s alergijskim reakcijama, astmom, dermatitisom.

Isprike na dugom postu. Ako možemo još kako pomoći tu smo .

Posljednje uređivanje od slavonka2 : 07.04.2011. at 10:03

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Dok je beba sretna i zdrava doji ju, nema potrebe za uključivanjem dohrane sa 4 mjeseca. Možeš, ali nije potreba.
    Inače te kašice miksaš u multikrapktiku, tako si sigurna da je sve postalo pire i da joj ništa neče zapeti. Al ja se ne bi s tim još zamarala, doji i do 6 mjeseca malo čitaj o tome skupi samopouzdanja i kreni

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

pošalji curama u RODI mail s adresom da ti pošalju brošuricu o dojenju, u njoj sve lijepo piše, a imaš i tablicu . Meni je ona bila zakon Naša je dohrana krenula s tikvicom i jabukom u kombinaciji s raskuhanom rižom, a onda s palentom. Pa po malo sve ostalo.... I nismo ništa miksali. Koliko sam mogla zdrobiti vilicom ili temfalicom za krumpir bilo je više nego dovoljno.
    Ako beba ni sa 6 mj ne bude spremna za nadohranu (guranje žličice jezikom,npr.) pričekaj. Manja je šteta od kasnijeg uvođenja krute hrane(zapravo,nema je) nego od požurivanja.
    I uživajte u dojenju duuuuugo, dugo!

Ne daj se obeshrabriti, divna si mama! Nikad nije kasno naučiti

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mamy-Lory... , pošalji mi na pp adresu, poslat ćemo ti knjižicu koja će zadovoljiti sva pitanja koja te sada muče.
    Do nečega ćeš doći sama, nešto ćeš pitati cure na Forumu...

Dobro nam došla!

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Mamy-Lory... prvotno napisa Vidi poruku
    Super link, puno vam hvala! Joj kako je to sve komplicirano, ja bi njoj davala juhu sad i očito ju uništila Idem proučiti te linkovi i isprintat, znači još imam vremena. A dijete doji tako duugo?? Nisam imala pojma, ja sam mislila samo dok ne počne jest. Baš sam smotana, trebala sam prije čitat :/
    i ja sam bila stara negdje kao ti kad sam postala mama. pošto je sve bilo iznenadno, a prije toga su me bebe zanimale ko prosječnu kravu marx i engels, veliku većinu informacija sam crpila s rode. i funkcioniralo je!

dakle, isključivo dojiš prvih šest mjeseci i onda lagano krećeš s dohranom. naravno, ako ti se i dalje doji, nema smisla da prekidaš. u svakom slučaju bolji, jeftiniji i manje zahtjevan odabir od zezanja s adaptiranim. mi smo prekinule dva mjeseca prije trećeg rođendana.

kad okolina krene s pametovanjem, zabiješ si prste u uši i iz petnih žila se dereš lalalalalalalalala.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj plashljivo_pile prvotno napisa Vidi poruku

kad okolina krene s pametovanjem, zabiješ si prste u uši i iz petnih žila se dereš lalalalalalalalala.
    bas ovako!
    Samo,meni je za to lalallalallalala trebalo 10 godina i troje dece....
    Kamo lepe srece da sam lalakala s prvim,gde bi mi bio kraj....

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ovo je definitivno najbolji savet ikada, ali meni je trebalo nekoliko godina da dostignem taj zen

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

hvala vam puno! nečemo još počet sa dohranom, a i ona nije spremna, vidim da gura žličicu van iz usta, i sve radi suprotno od djeteta spremnog za dohranu!
    uživat čemo u samom dojenju još najmanje mjesec dana

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

e da je mene imao ko da savetuje s 19 godina!
    pritom ne mislim da decu, to je došlo kasnije, nego bilo gde da možeš da postaviš ma kakvo pitanje i dobiješ pristojne odgovore.

mama-lory, uživaj u svojoj bebici i dojenju.

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

xxxxxxx

meni je patronaža rekla da od 4 mjeseca trebam uvoditi dohranu... a isto čitam od 6tog mjeseca...

Apricot mogu i ja dobiti tu knjiguljicu?? poslala sam pp

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

hej!
    mame od zanata su ti sve vec gore rekle, ja bi ti samo prepricala svoje iskustvo da vidis koliko mogucnosti ima...
    moj mali je vodu poceo piti oko svog 10.mjeseca zivota. otprilike u to vrijeme sam mu pokusala davati dohranu. on bi probao i ispljunuo, al je uredno sjedio sa nama ostalima svaki dan za ruckom. jesti je počeo sa 14 mjeseci, a do tada je dojio. sad ima 2 g i 8 mj i jede ko veliki i doji ko mali :D
    ne opterecuj se pravilima, nema pravila u ovoj igri. samo citanje znakova. osloni se na intuiciju i osjecaj koji dolazi iznutra. uvijek je ispravan i pravi je argument za sve one koji misle da njih trebas slusati. opusti se i uzivaj!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj kikirikikostice prvotno napisa Vidi poruku
    sad ima 2 g i 8 mj i jede ko veliki i doji ko mali :D
    kako je ovo lijepo rečeno

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj kikirikikostice prvotno napisa Vidi poruku
    ...sad ima 2 g i 8 mj i jede ko veliki i doji ko mali :D
    ne opterecuj se pravilima, nema pravila u ovoj igri. samo citanje znakova. osloni se na intuiciju i osjecaj koji dolazi iznutra. uvijek je ispravan i pravi je argument za sve one koji misle da njih trebas slusati. opusti se i uzivaj!
    eto, ovdje je zbilja u kratko sve što trebaš znati
    do sad ti je ,vjerujem,već i knjižica u rukama, pa ti ostaje samo uživati u dojenju i razvoju bebe njenim tempom.

I najbolji savjet definitivno je onaj plašljivog pileta

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Hvala vam svima!! Nemogu poslati pp Ne nalazim tu opciju

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

mislim da ti nije još aktiviran pp..

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

a valjda, neide mi nikako Evo danas smo bili na kontroli i dobili cjepivo 5u1 i vagali se. Imamo 6. 440, i 61 cm. :juhu: I rekla sam da nebi još dohranu, rekla je da onda ne uvodim do sljedeček viđenja, a to je za 2 mj. pa če mi objasnit kako i šta. I savjetovala mi je čaj

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ti sebi spremi neki fini čaj, a bebi daj ciku i sve ok!!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mamy Lory, nemoj davati čaj, kako ti je i Lotta rekla.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

znači ni piti još ništa? Ok, hvala vam puuno! Napokon da nekoga mogu lijepo pitati i da su svi suglasni, ovi moji doma, od svekrve do mame, svi različito govore. Mama kaže vodu, svekrva ćaj, baka kekse i mlijeko

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Tako su ti draga Mamy-Lory i meni govorili svi na sve strane ali ti si ta koja odlučuje!

Da nisam prije nekoliko godina došla sasvim slučajno do Roda ne bih znala o dojenju i porodu i bebama sve ono što danas znam zahvaljujući njima!

I meni su npr. savjetovali vodu. čaj i sl. jer kao beba je žedna (prošlo ljeto kad su bile velike vrućine) pa sam im lijepo objasnila da je moje mlijeko tekućina i da će si on popiti koliko hoće i kada hoće i da nije žedan i nisam posustala!

Što se dohrane tiče isto tako, imaš vremena, nemoj žuriti, beba je još mala uživajte u dojenju.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tako je, mi na rodi smo ti najpametnije

joj kad se sjetim da sam do rode došla zahvaljujući krajnje beskorisnoj referadi na faksu (došla ih pitati koja je procedura oko zamrzavanja godine i kao povratnu informaciju dobila tup pogled uz komentar tipa - a kaj se to može? i guglajući našla sve te informacije na rodi.)

već su cure rekle, nema potrebe za dodatnom tekućinom tako rano... samo doji kad god da te traži i sve će biti ok.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •