Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Sedenje

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Sedenje

Opet mi...
    Mali veliki čovek sad ima 9 meseci i 20 dana, puzi, uglavnom vojnički,brzinom svetlosti, ljulja se na sve 4 napred-nazad, diže guzu u vis sa opruženim nogama iz tog četvoronožnog položaja, dovodi se u neki polusedeći položaj iz položaja "vrtnog patuljka",diže se uz nameštaj i tako prošeta nekoliko koraka...E, sad, momak ne sedi stabilno, odmah pada levo ili desno, retko i sedi, kad ga stavim u sedeći položaj odmah se prevrće na stomak i puzi...puzi...Požalila sam se pedijatru, ona misli da je sve stvar njegovog nemirnog karaktera ali mi je na insistiranje dala uput za fizijatra, fizijatar kaže da ne vidi ništa čudno i da sedenje ide sa 10, 11 meseci kad je kičma spremna za to. Moj prvi dečak je stabilno sedeo već sa 7 meseci i ovo mi se čini kao prilično kašnjenje. Kakva su vaša mišljenja?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Svako dijete je drugačije, ne mora još sjediti, ali posjeda se brzinski, znači da ide prema tome.
    Pada lijevo desno? A dočeka se na ruke ili baš padne? Ako padne ne bi bilo loše poraditi na bočnim obranama.
    Ali ako on ide svojim tokom i sve je do sada sam odradio, mislim da će tako biti i dalje, ali ne bi bilo loše malo poticati
    sa igračkama sjedeći položaj i dok si on sam sjedne zabaviti ga igračkama da se u tom položaju zadrži čim dulje.

evo ja nabrzaka, jurim...

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Nemoj ga ni "postavljati" u sedeći položaj.
    Kad ojača, sešće sam. Pravim "sedačem" se smatra samo onaj koji iz ležećeg se digne na 4, okrene, i zaposedne na guzu.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ej!

Oprosti što ovako na kratko - gužva neka, pisat ću ti...

Sve je OK

Još samo da mi se ti malo opustiš - maaaalo, samo malkice
    Posljednje uređivanje od Teica : 02.04.2011. at 18:25

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala na brzim odgovorima.
    Pada, ne dočekuje se na ruke. Ne postavljam ga u sedeći položaj s namerom da sedi već samo isprobavam da li može i koliko da sedi. Nismo koristili ležaljke, hodalice, nismo ga dizali u kolicima u sedeći, pa ni u polusedeći položaj pre 6 meseci. Šta znači poraditi na bočnim odbranama, kako? Ili da pustim da sve ide svojim tokom?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Z. ima 9 i pol mjeseci, puže po školski, diže se na koljena, pokušava iskoračiti, a još se ne posjeda. Kad ju sjednem, potpuno je stabilna i pravilno ide iz sjeda u puzanje. Pedijatrica i fizijatrica su rekle da je sve ok, pa ne brinem.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mali veliki čovek sad ima 9 meseci i 20 dana, puzi, uglavnom vojnički,brzinom svetlosti, ljulja se na sve 4 napred-nazad, diže guzu u vis sa opruženim nogama iz tog četvoronožnog položaja, dovodi se u neki polusedeći položaj iz položaja "vrtnog patuljka",diže se uz nameštaj i tako prošeta nekoliko koraka
    Ovo je sve savršeno....nemoj ga ti posjedati, nemoj se žuriti (i moje drugo dijete je sam prosjedio sa cca 9 mj.),
    ako se on sam dovodi on će se i posjesti sam i obrane će vjerovatno biti tu jer ako sve tako savršeno radi (puže, ljulja...) mislim da
    nema razloga ne imati i te obrane...(bočne obrane su ti kada se dijete posjedne samo pa se naginje i ne flisne na bok već se osloni na ruku ili ruke)
    Ali mislim da mu trebaš vjerovati jer on se sam dovodi u polusjedeći položaj i samo je pitanje vremena kad će se i sam posjesti,
    kao što sam već napisala pokušaj ga (dok se dovodi u polusjedeći) mamiti sa igračkom u smjeru kojem treba ići da sjedne. Teško mi je to opisati.
    Ali vjerovatno mu treba još vremena, vidjet ćeš, dogotiti će se samo preko noći.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mali ti nema nikakvih problema. sve radi odlično. posjest će se sam brzinom munje, vidit ćeš.
    meni je mala samostalno sjela sa 8,5 mjeseci. mali je to napravio tek nakon navršenih 10 (ako ne i 10,5) mjeseci. do tada je puzao odlično, dizao se na nogice, ali nije samostalno sjedio. i jedan dan odlučio i to napraviti. i sjeo. niti dva mjeseca kasnije se prvi put pustio i napravio prve samostalne korake.

mene je to s malom brinilo. s malim nije uopće. svako je dijete individua za sebe i ima svoj ritam razvoja.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ipak smo išli na pregled, privatno, kod dr. kog verujemo..
    na nalazu piše:
    bočne, prednje odbrane+
    padobranac+
    okreti+
    prelazi+
    denticija+
    sedi sa kifozom

i zaista...kad sedi kičma mu je savijena unapred, meni se činilo manje-više normalnim,
    savet je da što više vremena provodi na podu i sve će doći na svoje.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj ciklorimer prvotno napisa Vidi poruku
    Ipak smo išli na pregled, privatno, kod dr. kog verujemo..
    na nalazu piše:
    bočne, prednje odbrane+
    padobranac+
    okreti+
    prelazi+
    denticija+
    sedi sa kifozom

i zaista...kad sedi kičma mu je savijena unapred, meni se činilo manje-više normalnim,
    savet je da što više vremena provodi na podu i sve će doći na svoje.
    pozdrav!
    Imam malog od 9,5 mj. i ne radi pola toga što radi tvoj. Sjedi super, ali se ne posjeda, njiše se na ručicama i nožicama, ne puže (malo u rikvezc). Kada ga postavim da stoji, stoji sa širokim raskorakom i stisnutim nožnim prstićima, ne zna napraviti niti koračić. I ne brinem se. Mislim da ne treba uspoređivati djecu. Moj mali dugo nije niti htio sjediti, pa mu došlo samo od sebe. Tako će i sve ostalo.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

alope, nemoj postavljati dijete na noge. Kad mu bude vrijeme, postavit će se na noge sam. Nastoj da provodi što više vremena na podu, u igri, i sve će doći postepeno po redu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •