Vidila sam da se u nekim topicima spominje izrada maslaca u kućnoj radinosti, od slatkog vrhnja, pa me zanima zna li mi tko objasniti kako točno??
Vidila sam da se u nekim topicima spominje izrada maslaca u kućnoj radinosti, od slatkog vrhnja, pa me zanima zna li mi tko objasniti kako točno??
Miksaš slatko vrhnje dok se ne odvoji maslac. Jednostavno ga "premiksas".
I činilo mi se po opisima da je tako, ali mi je bilo nekako prejednostavno. Ok, hvala!!
Ja sam ga radila jučer. Miksaš slatko vrhnje dok se ne počinje odvajati kruti dio (maslac) od tekućine. Na cjedilo staviš gazu i sve to istreseš na cjedilo. Stisneš u gazi da višak tekućine izađe, formira ti se loptica. I to je to.
slatko vrhnje za šlag ili slatko vrhnje za kuhanje?
kojeg proizvođača?
isplati li se to? mislim, koliko dobijete maslaca od litre slatkog vrhnja?
(previše upitnika, sori)
slatko vrhnje za šlag i za kuhanje bi trebali biti isti, samo fora pakiranje. a od masnijeg dobiješ više maslaca, naravno. ja biram lidlovo sa 30 % mm. po cijeni ispadne isto ko maslac koji mogu kupiti u lidla, ali mi je ukusnije i mekše za mazanje (i nema dodataka koje normalno dodaju u maslac, a opet, ima i kraći rok upotrebe). u lidla često ta vrhnja budu na akciji pa je onda isplativije.inače ne.
slatko vrhnje za kuhanje i za šlag nisu isto
naime, jednom sam zabunom pokušala umutiti šlag od onog za kuhanje (uzela pogrešan tetrapak iz fridža)
treba li reći da nisam uspjela? :hihihi:
elem, koliko vidim, to u našim cijenama nije rentabilno (nema Lidla ni akcije na slatko vrhnje)
pa pogledaj sastav, treba biti životinjskog, a ne biljnog porijekla. mozda kod vas ima meggle?
prilično sam sigurna da jesu, osim ako nisi uzela one mućkarije biljnog porijekla od kojih se pravi šlag (a to nikako nije vrhnje).sve što se zove vrhnje trebalo bi biti dobijeno obiranjem mlijeka (to je pavlaka) i razlikuje se po postotku mm, i jeli ili nije prošlo proces dodavanja bakterijskih kultura (onda dobiješ kiselo vrhnje).
Ja sam jednom mutila Dukat vrhnje za kuvanje,i nije se dalo umutiti,ama uopste.Tekuce,i tekuce...
Dok ovo za slag,ako se zeznes i koji tren duze mutis,odvoji se vodica...
možda je razlika u postotku masnoće? ja nisam pokušavala "posnija" vrhnja umutiti u maslac,uvijek 30 %, ali teoretski se i od mlijeka može dobiti maslac, samo ko će to mutit![]()
Ja sam radila s Vindijinim slatkim vrhnjem za šlag. Ispalo je super. Ne znam da li se može sa vrhnjem za kuhanje, ali bitno je da je vrhnje vrhnje, a ne one zamjene za vrhnje za šlag ( Hopla, Hola...)
Mislim da se financijski baš ne isplati, evetualno ako radiš male porcije, pa ih zamrzneš i vadiš po potrebi.
vrhnje za kuhanje ima manje masnoće i ne može se umutiti. nikako nije isto što i vrhnje za šlag. mislim, zašto bi se različito zvalo
vrhnje za šlag ili slatko vrhnje je bogatije masnoćom i može se umutiti. od toga se radi maslac
nemam doma ni jedno ni drugo pa nemogu provjeriti postotak
Posljednje uređivanje od mamma2 : 05.04.2011. at 15:54
Danas sam dodavala u rucak to vrhnje za kuvanje,
pise da ima 20%mm,znaci da ono za slag ima 30%.
Uzela sam Veronikino slatko vrhnje od pola litra. I da, bilo je rijetko, već sam mislila da ništa od toga, no bila sam uporna i uspjelo je. Financijski se ne isplati, no okusom, da!
zar nema vrhnje za kuhanje još i neke E dodatke koje slatko vrhnje nema? Mislim da je u tome razlika.
Slatklo bi trebalo biti prirodnije. Pogotovo to veronikino
koliko dugo se to muti ? otprilike, da vidim dal mi se da.
Ma nekih pet minuta do šlaga i onda još oko dvi-tri minute dok se odvoji tekućina i kruta tvar-maslac.
aha... onda mi se čak i da,i baš ću probat, imam megle vrhnje u frižideru koje čeka da mu se smilujem