Results 1 to 24 of 24

Thread: Maslac od slatkog vrhnja

  1. #1
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default Maslac od slatkog vrhnja

    Vidila sam da se u nekim topicima spominje izrada maslaca u kućnoj radinosti, od slatkog vrhnja, pa me zanima zna li mi tko objasniti kako točno??

  2. #2
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Miksaš slatko vrhnje dok se ne odvoji maslac. Jednostavno ga "premiksas".

  3. #3
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    I činilo mi se po opisima da je tako, ali mi je bilo nekako prejednostavno. Ok, hvala!!

  4. #4
    reny123's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    894

    Default

    Ja sam ga radila jučer. Miksaš slatko vrhnje dok se ne počinje odvajati kruti dio (maslac) od tekućine. Na cjedilo staviš gazu i sve to istreseš na cjedilo. Stisneš u gazi da višak tekućine izađe, formira ti se loptica. I to je to.

  5. #5
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    slatko vrhnje za šlag ili slatko vrhnje za kuhanje?
    kojeg proizvođača?
    isplati li se to? mislim, koliko dobijete maslaca od litre slatkog vrhnja?
    (previše upitnika, sori )

  6. #6
    prima's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,142

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica View Post
    slatko vrhnje za šlag ili slatko vrhnje za kuhanje?
    kojeg proizvođača?
    isplati li se to? mislim, koliko dobijete maslaca od litre slatkog vrhnja?
    (previše upitnika, sori )
    slatko vrhnje za šlag i za kuhanje bi trebali biti isti, samo fora pakiranje. a od masnijeg dobiješ više maslaca, naravno. ja biram lidlovo sa 30 % mm. po cijeni ispadne isto ko maslac koji mogu kupiti u lidla, ali mi je ukusnije i mekše za mazanje (i nema dodataka koje normalno dodaju u maslac, a opet, ima i kraći rok upotrebe). u lidla često ta vrhnja budu na akciji pa je onda isplativije.inače ne.

  7. #7
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    slatko vrhnje za kuhanje i za šlag nisu isto
    naime, jednom sam zabunom pokušala umutiti šlag od onog za kuhanje (uzela pogrešan tetrapak iz fridža)
    treba li reći da nisam uspjela? :hihihi:

    elem, koliko vidim, to u našim cijenama nije rentabilno (nema Lidla ni akcije na slatko vrhnje)

  8. #8
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    pa pogledaj sastav, treba biti životinjskog, a ne biljnog porijekla. mozda kod vas ima meggle?

  9. #9
    prima's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,142

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica View Post
    slatko vrhnje za kuhanje i za šlag nisu isto
    prilično sam sigurna da jesu, osim ako nisi uzela one mućkarije biljnog porijekla od kojih se pravi šlag (a to nikako nije vrhnje).sve što se zove vrhnje trebalo bi biti dobijeno obiranjem mlijeka (to je pavlaka) i razlikuje se po postotku mm, i jeli ili nije prošlo proces dodavanja bakterijskih kultura (onda dobiješ kiselo vrhnje).

  10. #10
    KayaR's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Beograd
    Posts
    1,433

    Default

    Ja sam jednom mutila Dukat vrhnje za kuvanje,i nije se dalo umutiti,ama uopste.Tekuce,i tekuce...
    Dok ovo za slag,ako se zeznes i koji tren duze mutis,odvoji se vodica...

  11. #11
    prima's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,142

    Default

    možda je razlika u postotku masnoće? ja nisam pokušavala "posnija" vrhnja umutiti u maslac,uvijek 30 %, ali teoretski se i od mlijeka može dobiti maslac, samo ko će to mutit

  12. #12
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Ja sam radila s Vindijinim slatkim vrhnjem za šlag. Ispalo je super. Ne znam da li se može sa vrhnjem za kuhanje, ali bitno je da je vrhnje vrhnje, a ne one zamjene za vrhnje za šlag ( Hopla, Hola...)
    Mislim da se financijski baš ne isplati, evetualno ako radiš male porcije, pa ih zamrzneš i vadiš po potrebi.

  13. #13
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica View Post
    koliko dobijete maslaca od litre slatkog vrhnja?
    Mislim da ispadne pola.

  14. #14
    mamma2's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    287

    Default

    vrhnje za kuhanje ima manje masnoće i ne može se umutiti. nikako nije isto što i vrhnje za šlag. mislim, zašto bi se različito zvalo
    vrhnje za šlag ili slatko vrhnje je bogatije masnoćom i može se umutiti. od toga se radi maslac
    nemam doma ni jedno ni drugo pa nemogu provjeriti postotak
    Last edited by mamma2; 05.04.2011 at 15:54.

  15. #15
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Quote Originally Posted by KayaR View Post
    Ja sam jednom mutila Dukat vrhnje za kuvanje,i nije se dalo umutiti,ama uopste.Tekuce,i tekuce...
    Dok ovo za slag,ako se zeznes i koji tren duze mutis,odvoji se vodica...
    baš se ovo desilo, baš sa Dukatovim vrhnjem
    biljne zamjene za vrhnje, mlijeko i maslac ne kupujem, u našoj se kući jedu samo prave stvari :tradicionalna:
    kod nas ima kupiti Dukatovo i Meggle (koje se valjda pravi negdje u Tuzli); drugo nema, osim Ledo tučenog vrhnja

  16. #16
    KayaR's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Beograd
    Posts
    1,433

    Default

    Danas sam dodavala u rucak to vrhnje za kuvanje,
    pise da ima 20%mm,znaci da ono za slag ima 30%.

  17. #17
    reny123's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    894

    Default

    Uzela sam Veronikino slatko vrhnje od pola litra. I da, bilo je rijetko, već sam mislila da ništa od toga, no bila sam uporna i uspjelo je. Financijski se ne isplati, no okusom, da!

  18. #18
    2xmama's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    vg
    Posts
    408

    Default

    zar nema vrhnje za kuhanje još i neke E dodatke koje slatko vrhnje nema? Mislim da je u tome razlika.
    Slatklo bi trebalo biti prirodnije. Pogotovo to veronikino

  19. #19
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Quote Originally Posted by 2xmama View Post
    zar nema vrhnje za kuhanje još i neke E dodatke koje slatko vrhnje nema? Mislim da je u tome razlika.
    Slatklo bi trebalo biti prirodnije. Pogotovo to veronikino
    Mislim da da.

  20. #20
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    koliko dugo se to muti ? otprilike, da vidim dal mi se da.

  21. #21
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Ma nekih pet minuta do šlaga i onda još oko dvi-tri minute dok se odvoji tekućina i kruta tvar-maslac.

  22. #22
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    aha... onda mi se čak i da,i baš ću probat, imam megle vrhnje u frižideru koje čeka da mu se smilujem

  23. #23
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys View Post
    aha... onda mi se čak i da,i baš ću probat, imam megle vrhnje u frižideru koje čeka da mu se smilujem
    Navali! Dobar tek!

  24. #24
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •