Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: priorix teže nuspojave

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno priorix teže nuspojave

uskoro ćemo se cjepiti ... negdje sam pročitala podatak da se nebi smijela cijepiti djeca koja su alergična na jaja i da bi svakako trebalo probati jaja prije primanja ovog cijepiva ... to je jedno , a onda sam naišla na ovaj link

http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-06-02-137.pdf

i pročitala nuspojave

totalno se šokirala!!!!

jel ima koga tko je imao teže reakcije na priorix?

ja nisam nikakav protivnik cijepiva , cijepili smo se protiv rote , a planiramo i protiv pneumokoka , al ovo me šokiralo !!!!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da si čitala detaljne upute i nuspojave sa drugih cijepiva vjerujem da bi doživjela također šok.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I kod svih drugih lijekova ima bezbroj nuspojava.

Kao i kod bolesti protiv kojih je cijepljenje.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 03.04.2011. at 11:59

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ovdje smo razglabali o nuspojavama i reakcijama na priorix
    http://forum.roda.hr/threads/15015-I...iju-na-Priorix!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pisali smo i na ovoj temi http://forum.roda.hr/threads/56197-P...hlight=priorix

Htjela sam reći da ne razumijem zašto te je baš priorix šokirao , obzirom da si dijete do sad cijepila po kalendaru (i izvan njega, tj. izvan obaveznih cjepiva). Pretpostavljam da za druga nisi čitala upute sa kutije, jer bi tada vidjela slične brojke. Ovu ću temu spojiti sa onom koju je čoksa stavila, čini mi se najpraktičnije.
    Ako ukucaš u pretražnik ima još puno sličnih tema, ali sumnjam da će ti to mnogo pomoći u odluci.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sad sam tek skužila da ne moderiram tu. Moderatori vama na volju.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da si čitala detaljne upute i nuspojave sa drugih cijepiva vjerujem da bi doživjela također šok.
    x

Također vrijedi i za lijekove.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

inikaaaa, kaj se uzrujavaš?

Pitaj pedijatra ima li Priorix nuspojave, pa će ti reći da nema nikakve i bit ćeš mirna.

(bar su do nedavno tako govorili svi pedijatri, he, he.....)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ti to voliš više MoPaRu ili se meni čini?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne baš. samo tješim zabrinutu mamu.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

prebacujem na zdravlje djece, pa će sirius spojiti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ti to voliš više MoPaRu ili se meni čini?
    čini ti se

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e, da znaš da nisi u pravu aleksandra. Ni ti ni sirius.

takav se dojam dobiva jer sam često reagirao na totalne nebuloze koje su pisali po forumima o tim cjepivima, a i pedijatri govorili roditeljima.

Inaće, inikaaa, kao što su ti već napisale sirius i deaedi, da si čitala moguće nuspojave drugih cjepiva i lijekova, ne bi se nimalo čudila ovome što si pročitala kod Priorixa.

I svugdje je pravilo da se one blage nuspojave javljaju često, a one teške rijetko.
    Što teže, to rjeđe.
    Još uvijek nemamo niti jedan dokumentiran slučaj nekakve trajne posljedice cijepljenja Priorixom, a cijepilo se desetke i desetke tisuća djece, tako da ne trebaš brinuti..

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok
    onda ćemo ovako formulirati
    više voliš moparu od priorixa
    jesam u pravu?

ali kako je tema priorix, a ne ti da se vratimo na temu
    slažem se s tobom, sirius, deaedi da svaki lijek ima moguće nuspojave koje se ne razlikuju puno ili uopće od mogućih nuspojava priorixa
    npr. "obični" ibuprofen isto može jako, jako rijetko kod ljudi s autoimunim bolestima, izazvati aseptični meningitis,
    kao i priorix
    nema lijeka koji ne može izazvati nuspojave
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 03.04.2011. at 23:22

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

apeliram da se rasciste neki pojmovi ovdje, jer vidim da se pomalo bludi..
    1. CJEPIVA NISU LIJEK I NE LIJECE. cjepiva se daju ZDRAVOJ djeci, s ciljem eventualnog buduceg jos boljeg zdravlja, kajgod.. lijekovi se daju bolesnicima u svrhu lijecenja.
    dakle, bili popili multivitaminski preparat, ili bilo sto drugo za jacanje imuniteta i zastitu od buducih bolesti, a sto moze imati TAKVE nuspojave??

2. i da jesu lijek, NIJE istina da svi lijekovi imaju nuspojave. Homeopatski na primjer nemaju.
    Posljednje uređivanje od Solange13 : 03.04.2011. at 23:37

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

popis nuspojava priorixa je strasan i kriminalan.
    i zahtjeva pojasnjenje i statistiku vjerovatnosti da dodje do pojedine nuspojave, uz komparaciju vjerovatnosti da se oboli od mo, pa ili ru. sa dodatnim parametrima poput vjerovatnosti da se oboli od mo, pa ili ru UNATOC CJEPIVU. a ne da se igramo tu ruskog ruleta. mislim, stvarno, neke od ovih nuspojava su debelo gadnije od samih bolesti: zausnjaka, ospica ili rubeole.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

solange, nikad mi neće biti jasno zašto kad se raspravlja o cjepivima se uvijek imaju na umu najteže i najrjeđe nuspojave, a s druge strane, kad govorimo o bolestima (mo pa ru), uzimaš u obzir najlakši oblik bolesti.
    i teške nuspojave cjepiva su rijetke, kao i teški oblici bolesti.
    pa onda raspravljajte na istoj razini, a ne s jedne strane o kruškama, a s druge strane o jabukama.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

cijepiva su preventiva, i po meni opravdana u vecini slucajeva. ne koristim sva ponudjena na trzistu (npr. za kozice koje su klinci prebolili bez problema).
    mogu razumjeti necjepise kao i vegeterijance, ali bas da imam napadacki stav prema njima, nemam. svako zna sta je najbolje i za njega i za njegovo djete. prema tome daj se malo stisaj.

inikaaaa dobro su ti svi prije rekli. i mene ja bilo starah tog priorixa, narocito jer sam bas u tom periodu kad sam trebala cijepiti BC-a gledala Oprah koja je pricala o tom cjepivu. ali cijepila sam djete, i na moju srecu za sad niti jedno nema neke vidljive posljedice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    solange, nikad mi neće biti jasno zašto kad se raspravlja o cjepivima se uvijek imaju na umu najteže i najrjeđe nuspojave, a s druge strane, kad govorimo o bolestima (mo pa ru), uzimaš u obzir najlakši oblik bolesti.
    i teške nuspojave cjepiva su rijetke, kao i teški oblici bolesti.
    pa onda raspravljajte na istoj razini, a ne s jedne strane o kruškama, a s druge strane o jabukama.
    Ovo je i meni čudno, a i sama sam tome bila podlegla.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ok
    onda ćemo ovako formulirati
    više voliš moparu od priorixa
    jesam u pravu?
    Ne.
    Jednako ih volim.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    apeliram da se rasciste neki pojmovi ovdje, jer vidim da se pomalo bludi..
    1. CJEPIVA NISU LIJEK I NE LIJECE. cjepiva se daju ZDRAVOJ djeci, s ciljem eventualnog buduceg jos boljeg zdravlja, kajgod.. lijekovi se daju bolesnicima u svrhu lijecenja.
    dakle, bili popili multivitaminski preparat, ili bilo sto drugo za jacanje imuniteta i zastitu od buducih bolesti, a sto moze imati TAKVE nuspojave??

2. i da jesu lijek, NIJE istina da svi lijekovi imaju nuspojave. Homeopatski na primjer nemaju.
    1. Multivitaminski preparati nisu niti lijek niti imunoprofilaksa. Oni su dodaci prehrani i ne mogu se usporeživati s imunoprofilaktičkim sredstvima (cjepivima).
    2. Homeopatski pripravci nisu lijekovi i ne mogu se uspoređivati s lijekovima

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim, stvarno, neke od ovih nuspojava su debelo gadnije od samih bolesti: zausnjaka, ospica ili rubeole.
    Niti jedna od tih nuspojava nije gadna kao neke od komplikacija navedenih bolesti (npr. SSPE ili rubeolarna embriopatija)

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nuspojava svakog cijepiva moze biti (na srecu jaaaaaaaaako rijetko i biva tako) smrt. Teze komplikacije nema.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Niti jedna od tih nuspojava nije gadna kao neke od komplikacija navedenih bolesti (npr. SSPE ili rubeolarna embriopatija)
    znam da pokrećem standardnu temu, al nisam baš sudjelovala raspravama o cjepljenju dosad, pa sam van toga.
    ovo što si napisao je istina. Ja svoju djecu cijepim, da razina procijepljenosti bude dovoljna za one koji se zbog zdravstvenog stanja ne smiju cjepiti, ali!
    Muči me pitanje dali je zaista razina procijepljenosti danas JEDINI razlog činjenici da nekih bolesti više "nema"-barem u nekom značajnom postotku, ili je vrijeme da mijenja lagano kalendar?
    Hoću reći-dal bi necijepljenje uzrokovalo vraćanje paralize u postotku u kojem je bila raširena, ili je ona jednostavno-oslabila, nestala, ubijmeakonekužišpitanje
    Isto tako, zašto se ne mijenjaju elementi kalendara tipa obaveza prevenara, cjepivo protiv meningitisa...od toga djeca umiru danas?!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i od bolesti se ponekad umire

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Slazem se potpuno, moguce da se od poslijedice bolesti umire cesce nego od posljedica cijepiva koje bi trebalo sprijeciti tu bolest, ali ne treba zmiriti na nijednu od tih stvari...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    Slazem se potpuno, moguce da se od poslijedice bolesti umire cesce nego od posljedica cijepiva koje bi trebalo sprijeciti tu bolest, ali ne treba zmiriti na nijednu od tih stvari...
    Slažem se.
    Treba biti stalno otvorenih očiju i vagati odnos koristi i štete. (Neki to stalno rade....)

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

i ja se slažem, zato sam i napisala slijedeće:

popis nuspojava ...zahtjeva pojasnjenje i statistiku vjerovatnosti da dodje do pojedine nuspojave, uz komparaciju vjerovatnosti da se oboli od mo, pa ili ru. sa dodatnim parametrima poput vjerovatnosti da se oboli od mo, pa ili ru UNATOC CJEPIVU. ....
    znači zaista ne prejudiciram, i ne želim apostrofirati teške posljedice cjepiva, a umanjivati posljedice bolesti, jer to nikome ne koristi.
    samo sam sigurna da s obzirom na prestrašan popis nuspojava, roditelji imaju pravo znati konkretne brojke. I da su te brojke nešto s čime bi proizvođač ODAVNO trebao baratati.
    ono što također nikome ne koristi su mujičine logičke smicalice, ali dobro, to je dio njegovog šarma... (tipa, sakrivanja krajnjeg besmisla iza puke terminologije)
    ovdje je riječ o distinkciji: lijek/preventiva. Lijek se daje BOLESNICIMA i donekle opravdava odvagivanje koje je veće, a koje manje zlo.- (Unatoč fundamentalnoj Hipokratovoj PRIMUM NON NOCERE, na koju mnogi, kao i na cijelu zakletvu zaboravljaju brzo zaboravljaju)

S druge strane, davanje ZDRAVOJ dijeci preventive koja je toliko rizična, ......

Što se tiče jesu li homeopatski ... lijekovi ili remidije. Lijek je ono što LIJEČI, a ne ono na čemu napišemo "lijek". (svima nam je poznat primjer sa zidom, khm..)
    Pitanje: jeli vitamin C lijek za SKORBUT?
    Mujica će vjerovatno reći da nije. Zašto? Zato jer je, drage majke, u Americi donesen zakon koji kaže otprilike da je lijek samo ono što se može patentirati i prodavati. Inače, najvjerovatnije taj propis mujica ima u vidu kad bahato konstatira što je a što nije lijek.
    Pozdrav Mujici: no hard feelings , samo malo pričamo.

mali osvrt na američke zakone, upravo uvode obvezno čipiranje ljudi, pa vi vidite.. brzopotezni link
    Posljednje uređivanje od Solange13 : 04.04.2011. at 13:52

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovdje je riječ o distinkciji: lijek/preventiva. Lijek se daje BOLESNICIMA i donekle opravdava odvagivanje koje je veće, a koje manje zlo.- (Unatoč fundamentalnoj Hipokratovoj PRIMUM NON NOCERE, na koju mnogi, kao i na cijelu zakletvu zaboravljaju brzo zaboravljaju)

S druge strane, davanje ZDRAVOJ dijeci preventive koja je toliko rizična, ......
    Kakve smicalice?

Naravno da je jasno da su kod lijeka nuspojave prihvatljivije nego kod preventivnog postupka.

I sve što ti pišeš da treba raditi, puno, puno ljudi kontinuirano radi.
    Važe potencijalnu korist od potencijalnog rizika. I na temelju tog temeljitog vaganja nema niti jednog stručnjaka koji bi zaključio da je cijepljenje protiv ospica, rubele i mumpsa više rizično (štetno) nego što je korisno.
    I nema tu nikakvih smicalica.
    To je skoro pa čista matematika.

Jako si slatka i duhovita sa vitaminom C. Vitamin C je lijek za skorbut, ali nije lijek za ništa kod onih koji nemaju manjak vitamina C.

"Primum non nocere"...... jako duboko....
    Najlakše je to pogrešno tumačiti, pa ne činiti apsolutno ništa da se ne bi slučajno naškodilo.
    Tako sada rade uprave poduzeća u Hrvatskoj. To je kukavičko držanje, koje proizlazi iz neznanja o tome što je bolje, a što lošije. Jer ne činiti ništa često ima za posljedicu veću štetu nego činiti nešto što donosi rizik.
    Da bi se uz poštivanje "Primum non nocere" gesla ipak nešto činilo, treba puno znati i biti u stanju na temelju znanja preuzeti odgovornost.
    Zbog toga se cijepi. Jer bi se ne činjenjem ništa, kao što zagovaraš, učinila veća šteta.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mujica će vjerovatno reći da nije. Zašto? Zato jer je, drage majke, u Americi donesen zakon koji kaže otprilike da je lijek samo ono što se može patentirati i prodavati. Inače, najvjerovatnije taj propis mujica ima u vidu kad bahato konstatira što je a što nije lijek.
    Pozdrav Mujici: no hard feelings , samo malo pričamo.
    Nemoj misliti da znaš što ja mislim.
    To je nemoguće, kao što je nemoguće da ja znam što ti misliš, jer smo na totalno različitim kolosjecima.

Prvi put čujem za taj američki zakon i čak sumnjam da tako piše u zakonu. Prije bih bio sklon vjerovati da se radi o tvojoj malicioznoj interpretaciji.

Za mene je lijek sredstvo koje ima dokazano djelovanje u liječenju bolesti. I ništa više ni manje od toga.
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.04.2011. at 14:12

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

slažem se donekle. jer za mene je lijek ono što liječi, bez obzira na to jeli se netko potrudio to i evidentirati na adekvatan način. (znamo da postoji i majčinska ljubav, bez obzira što ne znam jeli dokazana i dokaz objavljen u Nature-u, Lancetu ili Science-u- nije sve u FORMI, glavna stvar je u SADRŽAJU)
    međutim, pošto homeopatija osim što liječi, ima i dokazano djelovanje u liječenju bolesti (primjer), oboje se slažemo da je LIJEK.
    Nema nuspojava, te rečenica, da ne kažem floskula o tome da svi lijekovi imaju nuspojave ipak ne stoji.
    Posljednje uređivanje od Solange13 : 04.04.2011. at 15:11

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pošto homeopatija osim što liječi, ima i dokazano djelovanje u liječenju bolesti (primjer), oboje se slažemo da je LIJEK.
    Nema nuspojava, te rečenica, da ne kažem floskula o tome da svi lijekovi imaju nuspojave ipak ne stoji.
    Pošto se s potcrtanim ne slažem, još uvijek za mene stoji "floskula"

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni je pedijatrica rekla da ne moram žuriti sa Priorixom, s obzirom da Z. neće ići u jaslice - da dođem s 15 ili čak 18 mjeseci (doduše - za A. mi je poštom poslala poziv za cijepljenje kad je imao 14 mjeseci, iako se zbog posla čujemo svako par dana, pa ne znam odakle promjena mišljena da sad ipak ne trebam žuriti )

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Samo cu usputno spomenuti, kad je vec rijec o Priorixu, da nam je malo budjavo tu u Americi. Petnaest prijavljenih slucajeva rubeole u Minnesoti. Taman kad smo se vise manje rijesili hripavca.

Zasto?

A dovuklo rubeolu iz Kenije. I Somalijci koji zive ovdje nisu bas nesto procijepljeni pa stosta zazivi.

http://www.health.state.mn.us/divs/i...eases/measles/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i stvarno vjeruješ da su potrebni necijepljeni iz Somalije za proširiti bolest

Gle, u svijetu u kojem živimo niti jedno cjepivo do danas nije uklonlo niti jednu bolest u niti jednoj zemlji. Cjepiva to jednostavno nisu u stanju postići.

Slučajevi potpunog istrebljenja bilo koje bolesti pomoću cjepiva su zabilježeni jedino u SF literaturi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e, da sam znao da će se dadica pojaviti, čuvao bih sinoć snagu za danas.

ne bih si dozvolio da se "iscrpim" na solagne....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@Solange13

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Situacija: kći mi treba krenuti na jesen u školui, što, naravno, povlači cijepljenje (mo-pa-ru, di-te i polio - ispravite me ukoliko griješim...). Ja sam u trećem tromjesečju trudnoće i naišla sam na podatak koji govori da bi bilo dobro odgoditi cijepljenje dok se beba ne rodi. E sad, može li onda to isto cjepivo imati neke štetne posljedice za tako malu bebu??
    Inače, cijepili smo sve po kalendaru, osim zadnjeg di-te-per, kada smo primili samo ana-te... Razlog, počeli smo se raspitivati...

Obzirom na gubitak prošle tudnoće, ne bih se voljela dovoditi u situaciju koja na bilo koji način može ugroziti bebu, ali ni starije dijete...
    Imamo ok pedijatricu, ali ovo cijepljenje bi se trebalo dogoditi kod neke xy liječnice koju ćemo vidjeti prvi puta na sistematskom... Ne znam koliko će biti raspoložena za razgovor, a i glupo mi je to sve rješavati pred djetetom, pa bih voljela biti pripremljena na vrijeme...

I slobodno mi ukažite na neke druge mogućnosti ukoliko postoje...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e, da sam znao da će se dadica pojaviti, čuvao bih sinoć snagu za danas.
    Reagiram samo na čiste zicere, ne brini

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mala laia, imaš pp

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    @Solange13
    Stray, kako tvoji neuroni puni olova (zbog cjepiva kojih si se naprimala)?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Postove o rotarix-u preserila na staru temu o tome, možete nastaviti tamo http://forum.roda.hr/threads/55580-c...u-0-1-starosti)
    Tamo kao i tu po mogućnosti bez prepucavanja molim.
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.04.2011. at 14:06

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    i stvarno vjeruješ da su potrebni necijepljeni iz Somalije za proširiti bolest

Gle, u svijetu u kojem živimo niti jedno cjepivo do danas nije uklonlo niti jednu bolest u niti jednoj zemlji. Cjepiva to jednostavno nisu u stanju postići.

Slučajevi potpunog istrebljenja bilo koje bolesti pomoću cjepiva su zabilježeni jedino u SF literaturi.
    Stvarno vjerujem da ti sve znas pa mi je odmah lakse. Sad cu javiti ministarstvu zdravstva da povuku preporuku cijepljenja. Ionako je blesavo da je imaju, kad je zdravstvo opcenito takvo kakvo je. Najbolje da svi odmah pokrepaju, od starosjedilaca do imigranata. :hug:

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Postove o rotarix-u preserila
    odlično obavljeno.
    Ipak se tu radi o proljevu

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

odlično obavljeno.
    Ipak se tu radi o proljevu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hajde super da sam vas razveselila.
    Svašta se desi kad tipkaš sa nimalo mirnom dvogodišnjakinjom na rukama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •