Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: pohranjivanje mlijeka

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno pohranjivanje mlijeka

Imam jednu nedoumicu.
    Imam dosta mlijeka i kad mi krene "let down" poprilično jaki, malac se instinktivno odmakne (inače se zagrcne) a ja stavim ručnik preko grudi da mlijeko malo oteče i da bebač može normalno cicati.
    E sad, pomislila sam "zašto bacati to mlijeko" i počela sam, kada krenu mlazovi, stavljati čašicu kako bi danas sutra imala zalihe mlijeka.
    Po danu uspijem skupiti nekada i do 60 ml (znači ne izdajam se, nego mlijeko samo curi).
    Ono što me brine, jest, smije li se to tako, je li pravilno?
    Znači tijekom dana (unutar 5- 6 sati) skupljam mlijeko u jednu posudicu (oko 20 ml) i to stavim u hladnjak, zatim krenem s drugom posudicom, pa trećom... i za dva dana skupim oko 80 ml.
    Onda presipam te dvije, tri posudice u jednu (znači pomiješam mlijeka) i stavim u zamrzivač.
    Naravno, pričekam da se u hladnjaku izjednače temperature mlijeka.
    Htjela bi da mi netko kaže radim li ispravno? Primjetila sam da se gore na mlijeku u hladnjaku napravi kao neki masni sloj. Smijem li, kada pomiješam mlijeka, malo ih promućkati?
    Eto, znam da sam zakomplicirala ali nadam se da razumijete što sam htjela zapravo reći

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Da, ok ih je pomješati upravo tako kako radiš, znaći tek kad im se izjednače temperature
    i stalno naglašavam, jer meni se dogodilo
    zamrzni jednu posudicu pa odmrzni i probaj kakvo je

Specifična je situacija da neke žene primjećuju okus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), te ovisno o njegovoj količini, čudan žareći okus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u hladnjaku, a ponekad tek ako je bilo zamrznuto.
    Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.
    Većina djece odbija jesti mlijeko čudnog okusa, iako se ne zna točno je li štetno za bebu.
    Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunasti miris. Ova promjena mirisa nastaje uslijed zamrzavanja i nije opasna za dijete.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Kad pomiješaš mlijeka nemoj ih jako mućkati, radije ih lagano promiješaj da se masnoća raspodijeli u mlijeko. S mlijekom treba postupati jako nježno.
    Dobro je da smrzavaš manje porcije, kako bi ih lakše koristila kasnije (ako treba više lako se još odmrzne, a ako bebi više ne treba, manje ostane odmrznutog viška).

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Primjetila sam da se gore na mlijeku u hladnjaku napravi kao neki masni sloj. Smijem li, kada pomiješam mlijeka, malo ih promućkati?
    Da, to je normalno. Promiješaj svakako da se ponovo sjedini. Kao što ti je kahna rekla, sve OK radiš.

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

fala!

svinjica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Imam i ja pitanje sto se toga tice.
    Meni isto mlijeko jako curi (cak i po 30cm u daljinu kad je cica puna) pa skupim cca 120ml u skoljkicama tokom dana i jos 60ml dok beba cica. Sve to spremam, ali koliko sam shvatila to je sve 'lako' mlijeko. Dali se beba uopce moze najesti od toga? Ako ne da cuvam za razdoblje kasica? Falaaaa ^.^

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj svinjica prvotno napisa Vidi poruku
    koliko sam shvatila to je sve 'lako' mlijeko. Dali se beba uopce moze najesti od toga? Ako ne da cuvam za razdoblje kasica? Falaaaa ^.^
    Ne razumijem na što misliš kad kažeš "lako mlijeko".. misliš lako probavljivo?
    Kako si to povezala s izdajanjem? Zašto misliš da se dijete ne može najesti majčinog mlijeka?

svinjica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa Vidi poruku
    Ne razumijem na što misliš kad kažeš "lako mlijeko".. misliš lako probavljivo?
    Kako si to povezala s izdajanjem? Zašto misliš da se dijete ne može najesti majčinog mlijeka?
    Mislim na ono prvo mlijeko koje nije masno. Pitam zato jer imam bebu od 6 tjedana i jos pazim sto jedem, ali sam jednom prilikom popila dl tamnog piva, a kako nisam nigdje nasla kakav utjecaj ima na mlijeko, odlucila sam bebu nahraniti mlijekom koje je bilo izdojeno tek toliko da se dojke ne prepune preko noci (znaci ono s pocetka podoja). I bebac je pojeo 300ml kroz 3 sata a u tom periodu bi inace pojeo 80ml (imali smo problema s dojenjem pa sam tad znala koliko jede)

Znaci zanima me zato jer ako dam nekome da mi pricuva bebu da ne bi ostala gladna.

A povezala sam ovo pitanje s izdajanjem jer uvijek kad hranim bebu moram jako paziti zbog tog mlaza jer kad se ne bi izdajala popelo bi se bebi u nos cak i ako dojim na ledjima. Dakle dio je mlijeka koje spremam izdojeno.

Ispricavam se zbog duljine posta I znam da nije vezano na temu ali mislila sam da posto i Shiny ima jak refleks otpustanja da vjerojatno zna odgovoriti na moje pitanje XD

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kužim što si htjela reći.
    Kad bi beba dulje vrijeme bila samo na tom mlijeku, mogla bi imati nekih problema s probavom, s obzirom da se radi o prvom mlijeku koje je bogatije laktozom, pa djeluje laksativno, pa su stolice česte i eksplozivne. Također, s obzirom da je to mlijeko manje kalorično, može biti da će brže ogladniti nego inače.
    Nu, u slučaju da se radi o kraćem periodu, npr. od par sati, jedan ili dva ovakva obroka neće naškoditi.

svinjica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •