Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Ne Želi Žvakati

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Ne Želi Žvakati

Neznam dali ova tema spada pod dohranu ili ovamo,pa milim da je moderatori premjeste .. naime bebač od nepunih 10 mj , nikako da pojede kašicu sa melo većim komadićima.Sve mu pasiram skoro do tekućeg jer u suprotnom dobije nagon za povračanjem .. davi se i sa najminijaturnijim komadićem ... i sad i kad požvaće ... to žvaće sto godina , pa mu za 3 žlice treba dobrih 5 mi ... i ako se ne najede "ko čovjek" u 15 min , plače i želi van iz hranilice ...naravno gladan ... tako da mi ga je naravno lakše nahraniti kad mu sve ispasiram i dam da samo guta!! i onda sve popapa. NISAM PAMETNA KAJ DA RADIM .. ima 4 zubića .. hranu "premeće" po ustima .. ali ne žvače ...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Po mom iskustvu, a imam dvoje djece koja su dosta različita u tome, ima djece koja vole žvakati, i ona koja ne vole.
    Obzirom da ima nagon za povraćanjem, nemoj ništa forsirati.
    Dok ne dobije četvorke usitnjavaj. Probaj ne pasirati, već gnječiti vilicom ako ide.
    A ako ne ide - pasiraj, i nemoj se brinuti, to stvarno nije razlog.
    Kada mu budu počeli rasti četvorke, svrbit će ga desni, pa će mu prijati žvakanje, a za to ima vremena.

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Moja beba ima 8ipo miseci i 6 zubića....al čim nešto nije potpuno pasirano on to pljuje i ima nagon za povraćanjem.
    Tako da se trudim sve pasirati dok on sam ne bude spreman za žvakanje_sve će to doći sa vrimenom, ne sekiram se pa nemoj ni ti!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemojte potpuno pasirati, iz te faze je vrlo vrlo teško doći do faze žvakanja. Djetetu se odmah treba ponuditi izgnječena hrana i to je to. Ako će je jesti i žvakati ok, ako neće - očigledno još nije spremno na dohranu. Nemojte padati u zamku i pasirati, iz te zamke se jako teško izvući.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pasiraj mu, žvakat će kad poraste. Dijete ima 10 mjeseci, kako ne bi bilo spremno za dohranu?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Nemojte potpuno pasirati, iz te faze je vrlo vrlo teško doći do faze žvakanja. Djetetu se odmah treba ponuditi izgnječena hrana i to je to. Ako će je jesti i žvakati ok, ako neće - očigledno još nije spremno na dohranu. Nemojte padati u zamku i pasirati, iz te zamke se jako teško izvući.
    Prije sam mislila ovako.

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pasiraj mu, žvakat će kad poraste. Dijete ima 10 mjeseci, kako ne bi bilo spremno za dohranu?
    A sad sam sve sigurnija u ovo.

Nekako se i meni čini da su neka djeca spremnija na žvakanje prije, neka kasnija, neka imaju izraženiji nagon za povraćanjem, neka manje izražen,...
    Svakako bih pokušala pomalo uvoditi komadiće hrane, možda u hranu koju radije jede, ali bez forsiranja i žurbe.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zašto bi bilo spremno za dohranu? Do godine dana je GLAVNA prehrana majčino mlijeko (ili adaptirano), sve drugo je DOhrana - dakle učenje i navikavanje. Nema smisla miksati hranu do neprepoznatljivosti samo da bi je dijete pojelo, nije poanta u tome. Poanta JE u učenju druge teksture, navikavanju na drugačije okuse, da to nije mlijeko i da nije tekuće i da se to nešto sada treba "meljati" po ustima a ne samo gutati.

Vjerujte mi cure, miksanjem i pasiranjem samo dublje ulazite u problem - ne rješavate ga nego ga produžavate i produbljujete (jer se sve teže odmaknuti od pasiranja što dijete postaje starije). Ohanite, pustite dijete da manje jede al da jede gnječeno a ne pasirano. Dugoročno mu je to puno zdravija kombinacija.

I da živim milion godina, neću shvatiti preporuke da se krene s miksanjem - to je toliko štetno i nepotrebno i tako brzo te uvuče u zamku, a djeca starosti 6 mj i stariji su zaista u stanju mrljati po ustima nešto. No onda su tu i naša očekivanja oko količine hrane koju bi se trebalo pojesti pa neki pribjegavaju miksanju samo da dijete više pojede - što je tek loša kombinacija. A da ne govorimo o tome kako mozak dobiva totalno krivi signal o svemu tome, jer hranu uopće ne treba žvakati nego je samo potrebno gutnuti. To nikako nije dobro. Zaista je dugoročno loše. Moja preporuka svima je ZABORAVITI na mikser kod dohrane, gnječenje je idealno.

Moj savjet će uvijek biti - NE MIKSATI! No vi ste svi roditelji i svi ćemo mi se nositi s odlukama koje donosimo.. Sretno

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

anchie76, ja se slažem s tobom da ne treba miksati. Svakako sam protiv početka dohrane miksanjem, ali se ne slažem da dijete kojem je dohrana krenula miksanim, ako odbija komadiće - nije spremno na dohranu.
    Smatram ako je netko več počeo miksati i sad dijete odbija komadiće, ne treba odmah dati gnječeno, pa ako želi dobro, ako ne doviđenja, nego da je bolje početi lagano uvoditi i komadiće i napraviti postupan prelazak.
    To mi je puno kvalitetnije rješenje.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 30.03.2011. at 14:33

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nisam rekla da treba odmah dati djetetu komadiće (u smislu samo daš komadiće), nego sam rekla da treba odmah prestati s totalnim miksanjem tj. pasiranjem (dakle, treba se odmaknuti od totalno kašaste hrane i početi svakako davati onu koja nije totalno kašasta nego ima komadiće u sebi). U jednom trenu se to mora prestati raditi i početi prelaziti na žvakanje, pa je svakako to bolje početi raditi prije nego kasnije (kad se već krenulo tim putem miksanja).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja nisam rekla da treba odmah dati djetetu komadiće (u smislu samo daš komadiće), nego sam rekla da treba odmah prestati s totalnim miksanjem tj. pasiranjem (dakle, treba se odmaknuti od totalno kašaste hrane i početi svakako davati onu koja nije totalno kašasta nego ima komadiće u sebi). U jednom trenu se to mora prestati raditi i početi prelaziti na žvakanje, pa je svakako to bolje početi raditi prije nego kasnije (kad se već krenulo tim putem miksanja).
    Onda se u teoriji slažemo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidim da se nisam dobro izrazila u prvih par pokušaja

Elem, ako nije jasno, moj savjet je prestati totalno miksati ODMAH (nikako nisam za onu "miksaj sve dok ne bude spreman žvakati" - jer kako će naučiti žvakati ako stalno dobiva miksano?), i i početi prelaziti na ne miksanu hranu malo po malo (bez obzira koliko se djetetu ne sviđalo što nije totalno miksana, jer sada dok je mlijeko glavna hrana možemo si priuštiti luksuz da dijete ne jede jer mu se ne sviđa da tu i tamo naleti na neki komadić - gadno je kad mu sva druga hrana treba biti glavna a ono je neće jesti ako nije miksana - e to JE problem. Dakle, da se ne bi našli tu, polako se sada počnite odmicati od totalnog miksanja.)

A da biste bili u stanju sve to izvesti, ne smijete se opterećivati količinom hrane koju dijete jede, to je jedan od glavnih uvjeta za uspjeh

A vi koji još niste počeli s dohranom i samo čitate, bježite od miksanja pod svaku cijenu - ukratko

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok sam ja nakucala..

Onavi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

potpis

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Vidim da se nisam dobro izrazila u prvih par pokušaja

Elem, ako nije jasno, moj savjet je prestati totalno miksati ODMAH (nikako nisam za onu "miksaj sve dok ne bude spreman žvakati" - jer kako će naučiti žvakati ako stalno dobiva miksano?), i i početi prelaziti na ne miksanu hranu malo po malo (bez obzira koliko se djetetu ne sviđalo što nije totalno miksana, jer sada dok je mlijeko glavna hrana možemo si priuštiti luksuz da dijete ne jede jer mu se ne sviđa da tu i tamo naleti na neki komadić - gadno je kad mu sva druga hrana treba biti glavna a ono je neće jesti ako nije miksana - e to JE problem. Dakle, da se ne bi našli tu, polako se sada počnite odmicati od totalnog miksanja.)

A da biste bili u stanju sve to izvesti, ne smijete se opterećivati količinom hrane koju dijete jede, to je jedan od glavnih uvjeta za uspjeh

A vi koji još niste počeli s dohranom i samo čitate, bježite od miksanja pod svaku cijenu - ukratko
    Osobno mislim da je ovo dobra teorija. Također osobno poznajem mamu čije je dijete počelo dohranu sa 6 mjeseci i to u kockicama, znači ne miksanu, ne gnječenu hranu, već narezanu na kockice (npr. kuhana mrkva narezana i sl.)
    Ali kod mene se to pokazalo samo kao teorija.
    Jer, moje starije dijete, koje je bilo spremno za dohranu od svog cca 7. mjeseca i jelo dobro, prema tablici i to fine količine hrane i broj obroka prema preporukama, tražilo je da mu se hrana sitni, ne gnječi, ne sasvim izmiksa, ali nešto između. Prvi zub je dobila sa 13 mjeseci, sa 20 meseci je imala jedinice i pomalo četvorke, sa čim bi ona mogla žvakati komadiće mesa?
    Moja mlađa cura nije počela jesti do iza 15. mjeseca, do 12. je bila doslovno na sisi, okretala glavu na pogled žlice, a kamoli da pomisli da proba okus ili teksturu. Kada je nakon 15. mjeseca počela jesti, jela je - u komadićima. Voli gnječeno i male komadiće, nikako smiksano.

Ako dijete ima nagon za povraćanjem, ne prija mu tekstura, ne vidim razloga za mučenje i učenje nečega što će vjerojatno za par mjeseci "sjesti " na svoje mjesto.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jer, moje starije dijete, koje je bilo spremno za dohranu od svog cca 7. mjeseca i jelo dobro, prema tablici i to fine količine hrane i broj obroka prema preporukama, tražilo je da mu se hrana sitni, ne gnječi, ne sasvim izmiksa, ali nešto između.
    Pa naravno da se treba usitni, ne može dijete pojesti komade mesa - niti ima zube za pravo žvakanje No pitanje je da li ćemo to meso izmiksati (što ne preporučam), ili super sitno narezati i pomiješati s palentom ili nekim izgnječenim povrćem, tako da dijete ipak osjeti teksturu u ustima a da je u stanju savladati je.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje je iskustvo da miksanje ili davanje komadića nema ama baš nikakve veze sa zubima.
    zara je jela komade sirove jabuke i kruške bez ijednog jedinog zuba.
    margita je s 2 zuba jela sirovu mrkvu, nenarezanu, u ruci je držala cijelu mrkvu i jela ju.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne treba biti krut već se prilagoditi djetetu.
    Starijeg sam počela dohranjivati sa oko 7 mjeseci usitnjenom i gnječenom hranom kakvu nikako nije prihvaćao (zagrcavao se, pljuvao, držao u ustima). To je trajalo mjesecima. Prihvatio je dohranu tek kada smo mu počeli miksati i pasirati. I danas povremeno traži miksani ručak iako ima 6 (naravno ako ga nitko ne gleda, jer je svjestan koliko je to društveno neprihvatljivo ). Nikada nije imao problem sa žvakanjem ili razvojem govora, ali sa gutanjem jest. Da smo forsirali krupniju hranu završio bi na gastroenterologiji zbog obrade stagnacije u rastu.
    Maloj sam počela dohranu, također sa oko 7 mjeseci, no ona je bez problema prihvatila različite teksture hrane. Čak je prije par dana progutala pola omota kinder čokoladice i komadičak povijesti bolesti kod doktora .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zaboravila sam napisati da je mali u njenoj dobi imao trostruko više zubi.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa Vidi poruku
    Ne treba biti krut već se prilagoditi djetetu. .
    Ovo je bio smisao mog posta gore.
    Inače se slažem sa svime što ste napisale.
    I moje cure su sa dva zuba grizle sirovu jabuku i mrkvu. A onda bi se zagrcnule u pokušaju gutanja komada. Sa kruškom je bilo bolje, ipak je mekša.
    I vjerojatno sam ja sa drugim djetetom naučila bolje i sitnije sjeckati, pa je drugom djetetu to više pasalo... svega ima.

Ali prije svega, treba se prilagoditi djetetu.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slažem se. I sa sne i bibai.
    Moje mlađe dijete je imalo jak nagon za povraćanjem, trajalo je dugo, preko godine dana. U toj fazi sam hranu miksala, potom postupno prelazila na grublju teksturu. Za par mjeseci više nije bilo nikakvih problema. Ne vidim smisla forsirati, s vremenom sva djeca nauče žvakati. I ne kužim ovo "miksanje do neprepoznatljivosti"? Ako će dijete na taj način pojesti hranu, je li to uopće važno? Mi često radimo i jako volimo krem juhe od povrća koje se rade upravo na taj način.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I da živim milion godina, neću shvatiti preporuke da se krene s miksanjem - to je toliko štetno i nepotrebno i tako brzo te uvuče u zamku, a djeca starosti 6 mj i stariji su zaista u stanju mrljati po ustima nešto. No onda su tu i naša očekivanja oko količine hrane koju bi se trebalo pojesti pa neki pribjegavaju miksanju samo da dijete više pojede - što je tek loša kombinacija. A da ne govorimo o tome kako mozak dobiva totalno krivi signal o svemu tome, jer hranu uopće ne treba žvakati nego je samo potrebno gutnuti. To nikako nije dobro. Zaista je dugoročno loše. Moja preporuka svima je ZABORAVITI na mikser kod dohrane, gnječenje je idealno.
    Da, gnječenje je idealno, ali kod neke djece jednostavno - ne prolazi. I ja sam počela s gnječenjem, nije išlo. Kad je bila spremna, počela je jesti i gnječeno, a potom i komadiće. A do tada mi je bilo važnije da dijete nešto pojede, a ne kakva je tekstura hrane.

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Imala sam isti problem.Probaj mu u pasirano ubaciti nekoliko komadića(minijaturnih) npr.tjestenine (za supu),riže ili nečega mekšeg što lako prolazi kroz grlo.Pa kad se navikne,povećavaj količinu.Kod nas je to upalilo.

Koliko ja znam,dobro je da nauči žvakati zbog pravilnog razvoja vilice.A i stomak bi polako trebao da nauči variti komadiće hrane,tekuće samo "prođe" kroz crijeva.Ali kažem,samo polako i strpljivo.

Michifu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Eto, i ja sam nadobudno počela s gnječenom kuhanom jabukom i mrkvicom - i nije dobro prošlo.
    N. je inače sitnije dijete, ali fino papa i mislim da je jedva dočekao da uvedemo dohranu - jedan obrok predvečer.
    Uglavnom - prve dva donja zuba je dobio s 8 mjeseci, sad nedavno i 3 gornja. Na komadiće hrane (čak i na sitno naribanu jabuku) je hroptao kao da će se ugušiti. I naravno da sam mu miksala hranu. Polako sam mu počela davati stisnute kockice kuhane mrkve, male komadiće mesa, kasnije i rižine krekere ( i na njih je užasno hroptao u početku). Još uvijek jede uglavnom miksano, s time da ostavim zrna riže ili mu sastrane stavim komadiće kuhanog povrća, ponekad dobije mali komadić pečenog mesa. Počeo je jesti i kukuruzni kruh, uzme komad kore i fino se bori s njom...
    Ako je jako gladan onda naravno da traži jako miksano jer se tako brže najede i zasiti...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj silkica prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko ja znam,dobro je da nauči žvakati zbog pravilnog razvoja vilice.
    I zbog signala koji mozak dobiva: hrana na žlici = nešto treba raditi prije nego je gutneš.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pokušaj naći na pdf Dohrana vježbice koje sam stavila za orofacijalnu muskulaturu (da ne pišem opet), mislim da tema nije pala tako duboko da ih ne možeš naći. Radi vježbice s bebom i pokušaj lagano uvoditi promjene, npr. za početak skuhati nešto kruću palentu, rižu, proso. Ne trebaš odmah davati komade hrane, idi postupno prema većim komadićima.
    Ne slažem se sa savjetima pasiraj i ne brini. Broj djece sa teškoćama izgovora je enormno porastao otkad su nastupile kašice i pasiranje hrane. Naravno, neće svako dijete koje je jelo miksanu hranu imati teškoće izgovora, ali zašto riskirati i nepotrebno izlagati dijete tom riziku?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ne slažem se sa savjetima pasiraj i ne brini. Broj djece sa teškoćama izgovora je enormno porastao otkad su nastupile kašice i pasiranje hrane. Naravno, neće svako dijete koje je jelo miksanu hranu imati teškoće izgovora, ali zašto riskirati i nepotrebno izlagati dijete tom riziku?
    Iznimno mi je drago ovo pročitati

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Imam ja na svom hd vježbe (prepisane s jednog drugog foruma, nisam zapamtila izvor ali mislim da je bilo rečeno da su na Goljaku dobili ovakve upute):

ORALNA MOTORIKA - vježbe za govorne mišiće

1.PUHANJE

*maslačak
    *vata, kokice, perje
    *maramice u zrak
    *mjehuriće od sapunice, kade i sl.
    *zviždaljka
    *slamka (raditi mjehuriće)

2.ŽVAKANJE vježbanje jakosti čeljusti

*žvakanje slatkog korijena i igra povlačenja iz usta a dijete ga pokušava zadržati zubima
    *grickanje zubima
    *stavljanje gumenih bonbona na kutnjake

3.LIZANJE

*sladoled
    *lizaljka
    *na imitaciju kao mačka

4.ZVUKOVI JEZIKOM

*imitacija ritma
    *la, la, la, la na muziku
    *''cmakanje'' jezikom

5.MICANJE JEZIKA

*micanje hrane s jezikom od jednog do drugog obraza
    *dodirivanje uglova usta jezikom
    *oblizivanje ostataka hrane na usnicama

6.USNICE

*držati hranu usnicama
    *''Mmmmmmm''
    *držati papir usnicama
    *fućkati
    *zujati, brujati

7.USISAVATI

*kroz slamčicu po mogućnosti nešto gusto
    *na imitaciju kao da se hrani lutka

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A otkad su to nastupile kašice i miksanje hrane?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A otkad su to nastupile kašice i miksanje hrane?
    I mene ovo zanima.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad su blenderi došli u slobodnu prodaju

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

kad su blenderi došli u slobodnu prodaju
    A ne kad su naši preci žvakali hranu za svoju dječicu?
    Mislim da su blenderi u slobodnoj prodaji daaaaleko bolja opcija.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 31.03.2011. at 15:42 Razlog: typo

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

I žvakanje hrane je bolja opcija od miksanja, osim ako baš ne slijediš ono pravilo žvakanja zalogaja 30 puta
    A sad zaozbiljno, miksanje hrane stvarno može ozbiljno utjecati na govor. Nedavno sam radila sa 7-godišnjom djevojčicom koja još uvijek jede miksano (!) a govor je neprepoznatljiv. Kao i svi mišići na tijelu, tako i orofacijalna muskulatura treba poticaj. Prvi poticaj dajemo dojenjem, a zatim nastavljamo dohranom. Kada djetetu kapa mlijeko iz bočice, a zatim se hranjenje nastavlja kašicom, prisutan je rizik da će orofacijalna muskulatura oslabiti i da možemo očekivati teškoće izgovora. Naravno, ovo ne znači da će svako dijete koje jede iz bočice i jede kašice imati teškoće izgovora (jer na izgovor utječe još mnogo drugih faktora), ali rizik je povećan.
    Znam da dojenje ne uspijeva svakoj majci, ali mislim da svatko može utjecati na razvoj muskulature dohranom. U početku se hrana može gnječiti, rendati, ali važno je da su prisutni komadići, ma koliko sitni bili. Ako dijete uz sve to kroz dulje vrijeme ne uspijeva prihvatiti grublju teksturu, dobro je raditi vježbice orofacijalne muskulature i razmisliti o mogućoj taktilnoj preosjetljivosti djetetovih usta i probavnog trakta, što dovodi do odbijanja žvakanja.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne poznajem niti jednog zdravog sedmogodišnjaka koji jede samo miskanu hranu, pretpostavljam da je riječ o nekoj ekstremnoj situaciji.
    Vjerujem da miksanje hrane može utjecati na govor, ali o takvim stvarima ne razmišljaš kad si u situaciji da dijete povraća na svaku najsitniju mrvicu u hrani, a krvna slika je toliko loša da je korak do transfuzije uslijed nedostatka željeza. Tad si sretan da dijete pojede bilo što i bilo kako. I naravno, svakodnevno se truditi i postupno uvoditi grublju teksturu. Ali koliko je frustrirajuće hraniti dijete s tolikim nagonom na povraćanje zna samo onaj tko je to iskusio. Tada je jedino važno prilagoditi se djetetu, a stvari poput govora (privremeno) se stavljaju na drugo mjesto.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 31.03.2011. at 22:16

cyber-mama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kćeri sam miksala do godinu i pol dana apsolutno sve jer drugačije nije htjela jesti, sve je pljuvala van. Danas kao i unazad par godina jede bez ikakvih problema. Malome isto miksam i uopće se ne sekiram oko toga.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

prvom djetetu sam miksala jer " se bebama miksa" ... tako to ide, tako svi pa i ja...sa tri godine sam i dalje miksala jer jedino tako bi se najela (budila bi se ujutru sa zalogajem od vecere ako nije smiksano), danas sa 12 godina i dalje odvajamo zilice sa mesa, tvrdje komadice itd.
    bebanu sam obecala da mu necu nista miksati ( ma izmiksam ponekad ) , i od pocetka dohrane gnjecim, sjeckam itd i bez i jednog zuba je zvakao, i jeo i gutao, ma milina jedna. sad ima 3 zuba i sad i gricka pomalo...(a tek siku sto gricka, ali to je druga tema )
    uglavnom ja sam presretna sto sada ne miksam !

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Ne poznajem niti jednog zdravog sedmogodišnjaka koji jede samo miskanu hranu, pretpostavljam da je riječ o nekoj ekstremnoj situaciji.
    Mi smo pak dosta takvih priča o problemima zbog miksanja čuli i u vrtiću (pogotovo za djecu koja nisu išla u jaslice nego došla kasnije, u vrtić, s formiranom navikom na miksanu hranu) i kod logopeda... tak da ima svega. I danas kažu učiteljice iz boravka da se slabo pojede ono što treba žvakati (općenito, ne samo moja djeca).

Imali smo i veeelike muke da svog starijeg naučimo normalno jesti (on nije MOGAO, ne da nije želio) ali to se preraste.

Dobar je savjet da treba ostavljati grudice, kako bi djeca mogla osjetiti "teksturu" hrane u ustima. Nama su za vježbanje grickanja (i ciljanja u usta jer moj sin je godinama "promašivao" usta žlicom) poslužili štapići. Na žlicu je samostalno jeo ono što je volio. S vremenom je savladao sve, ali primjećujem neke sitne stvari koje su ostale - npr. više voli mljeveno meso nego šnicl koji treba rezati i žvakati, više voli salatu od mrkve nego zelenu koju treba žvakati, od voća mandarine i breskve prolaze bolje od jabuka koje treba žvakati i tako dalje. Proveli smo duuuge godine kod logopeda.

S druge strane, imam razumijevanja i za roditelje koji pribjegavaju usitnjavanju hrane - nije svako dijete u istom trenutku spremno za žvakanje (kao ni za hodanje, vožnju biciklom i druge vještine), ali gnječenje je daleko bolja varijanta od miksanja.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 01.04.2011. at 08:46

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što je vama izraženiji nagon za povraćanjem?
    I moj mali se "davio" na mrvice, prvo sam mu počela miksati i vrlo brzo odustala, jer dohranu ionako nije prihvaćao skoro pa nikako.
    Nudila sam dalje gnječeno, sitno rezano,...

Dok je bio mali, često se ispovraćao ako je puno jurio, skakao,...
    Onda su počela mućnine u autu i povraćanje i na najmanje turbulentnu vožnju.
    Jako je osjetljiv na mirise. Smetaju ga jači, neuobičajeni mirisi.

Žvače normalno, ali ako može izbjegne tvrdo ili žilavo.

U autu mu se i dalje povraća.

Neki dan je baš ludovao po dvorištu i dojuri u kuću i kaže: mama, daj mi vode, jezik mi kaže da bi mogao povraćati.
    Ako mu se "osuše usta" od jakog skakanja, mora odmah popiti vode, jer ga tjera na povraćanje.

Da li je to izražen nagon za povraćanjem?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Samo da dodam, osjetljiv je i na okuse.
    Posebno na jake slatke okuse.
    To je problem, jer mu se povraća od bilo kakvog sirupa (lijeka), ali je pozitivno jer ne voli slatko (osim čokolade).

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moj sin koji sada ima dvije godine nema šanse da pojede ručak bez miksanja. Stvarno sam sve probala, dok je bio bebač sve bi povratio, a sada sve sažvače i pljune. Probala sam i metodu kad bude gladn jest će, ali ništa ne prolazi. Inače nekako u svemu je specifičan od spavanja, jedenja, svega. Jednostavno sam zabrinuta i pitam se ima li tome kraja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesi probala potražiti stručnu pomoć?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da te utjesim, i moja je dugo tako..ne znam bas da li 2 godine ali u principu godinu i pol sigurno ako ne i vise..kad bi imala vece komadice zagrcnula bi se, gusila itd..u isto vrijeme sam gledala kako djeca mladja od moje jedu stapice bez problema a meni je to bila nemoguca misija..i ne znam, samo od sebe se sve promijenilo, pocela je lijepo zvakati, sve jede..mozda je pripomogao i vrtic jer i tamo jedu vece komade..tako da ne znam, probaj malo po malo..

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ozbiljno razmišljam o tome, ali nisam sigurna kome da se obratim.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ove godine sam ga odlučila upisati u vrtić jer se nadam kad vidi drugu djecu da će se i njemu okrenuti u glavi. Već me to jako zamara jer mu ništa ne mogu dati jesti ako odemo negdje. Jednostavno kad hoće pojesti, pojede, ali nekad sve uredno sažvakano vrati u tanjur ili meni u ruku. Nema nikakvih problema sa govorom, jako je inteligentan dječak, ali jednostavno me izluđuje to njegovo nehranjenje, pogotovo što je mama veliki gurman.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod nas je sa starijom curom identično kao kod a72, sve joj je "hrskavo" i jede ukupno pet stvari (u početku miksali, kasnije nije htjela drukčije). Mali ima 14 mjeseci i jede apsolutno sve što smije u svojoj dobi - grize i žvače koliko već moža sa svojih osam prvih zubi . Jede ko pravi, večeras grickao kisele krastavce polako sam. Dogodi se da se zagrcne, ali onda iskašlje i fura dalje opreznije.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Meni se čini da ću ja svoga sina slati u školu sa mikserom. Iako mi je to živi smjeh, moram reći da me ipak frustrira činjenica da me se gleda kao nesposobnog roditelja, bez obzira što sam sve pokušala. Nekako se tješim da će tome jednom doći kraj ali stvarno mi je žao što moj slatkiš ne može uživati u toliko ukusne hrane zbog svoje tvrdoglavosti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •