Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: FLUONATRIL

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno FLUONATRIL

uzima li ga neka od vas ?
    to je fluor, služi za prevenciju zubnog karijesa. meni ga prepisala zubna liječnica ali meni se sve nešto čini kako sam negdje čula / pročitala nešto protiv uzimanja u trudnoći (ja u 16 tjednu).

a baš mi i nešto čudno šta na forumu nitko nigdje ne spominje ništa o tome :?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

ja sam uzimala u prvoj trudnoći i Paula zasada ima super zube. Ukratko pedijatri su podjeljeni u mišljenju, ginići u pravilu smatraju da netreba uzimati dok stomatolozi upozoravaju da je neophodan za zdrave zube.

Moje je mišljenje da ako ne škodi bolje uzimati (sklonija sam vjerovati stomatolozima jer su jedini proveli opsežnije istraživanje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem paulu. i ja sam ga uzimala u trudnoći i pomogao je i meni te nisam imala niti jedan problem u trudnoći vezano za zube, a niti sada imam. :D

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moje je misljenje da je to vise vezano za genetiku. Moj stomatolog je misljenja da ako ste i prije trudnoce imale problema sa zubima treba uzimati fluor. Moja mama ga nije uzimala, ja nisam nikada popravljala zub, samo cistila kamenac, i dalje su svi zdravi.
    Zeko za sada ima samo dva zubica pa je prerano da vidim da li sam bila u pravu ili ...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Zaboravila sam napisati da sam uzimala cijelo vrijeme dojenja. Sada ga Paula sama pije.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni ih je dao doktor samoinicijativno i rekao mi da neka to samo pijem, da će mi dijete imati lijepe i zdrave zubiće ako to budem pila. I pila sam ih čak neko vrijeme dok sam rodila. Rekli su mi da će i nešto doći do njega preko mlijeka. Isto za sada ima prekrasne zubiće. Ali mi ih uz to i peremo od kada je Janko navršio 8 mjeseci, trudimo se ne jesti baš slatko, a bombone ćemo unjeti u kuću...možda nikad!

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

meni je moj stomatolog rekao da ga ne pijem!!
    i jos par prijatelja stomatologa su mi rekli da ga ne preporucaju!!
    s druge strane,1 poznati stomatolog(poznanikov tata) je odusevljen sa njim i svima ga prepisuje!!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja sam cula da i nije bas tako koristan kao sto neki stomatolozi tvrde...

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nisam pila ni u trudnoći, niti ga dajem noi
    inače nisam pila nikakve preparate tijekom trudnoće i zubi su mi ko i prije, sve ok
    čak i kad svi preporučuju nešto, ne uzimam to zdravo za gotovo, a kamo li kad je mišljenje podijeljeno :/
    mislim da je pravilna higijena zubiju i genetika puno bitnija

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam ga pila prvo i drugo tromjesečje, također na preporuku stomatologa, a onda sam za svaki slučaj pitala mog ginića što o tom misli. rekao je da ne pomaže i da ga nema potrebe piti, otada sam prestala

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam ga isto pila dok se nisam malo bolje informirala, i sad ga više ne pijem

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ga pila u prvoj trudnoći i Lucian je imao prekrasne mliječne zube, niti jedan karijes. Sada mu niču pravi zubi, ove mliječne mu uklanja stomatologinja koja veli da joj je žao maknuti tako krasan bijeli zubić. Lucian je pio Fluonatril do svoje 4. godine. Sada opet planiram početi piti Fluonatril, pa ćemo vidjeti. Moj stomatolog ima 4 djece, svi su na Fluonatrilu i imaju super zube.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i sad treba biti pametan: pola vas je za, a pola protiv, ja sam, moram priznati, skroz zbunjena

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fidji je na jednom slicnom topicu o fluoru napisala da njena rodjaka radi na stomatoloskom fakultetu i da tamo vise ne preporucuju fluor

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam pitala 2 stomatologa, oba su protiv, jer nema dokaza da djeluje, a neka istraživanja su pokazala da je štetan za mozak djeteta. Dokazano je korisna jedino lokalna primjena fluorida (premazivanje zubića). Moja gin ga također ne preporučuje. Općenito, vidim u ljekarni da ga stomatolozi ne propisuju, tu i tamo koji ginekolog propiše trudnici.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj anjica prvotno napisa
    i sad treba biti pametan: pola vas je za, a pola protiv, ja sam, moram priznati, skroz zbunjena
    I ja sam skroz zbunjena s odgovorima :?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još jedan link:
    Fluor- štetan?

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

obzirom da ste i mene totalno zbunile, predlažem uzimanje svaki drugi dan umjesto svaki

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kao statističar radila sam na domačim istraživanjima o utjecajima raznih faktora na pojavnost karijesa kod djece.
    Flour koristi ali ako se primjenjuje TOPIKALNO, dakle premazivanje i paste za zube, oralno uzimanje floura niti kod trudnica niti kod djece ne daje rezultate a šteti zdravlju.
    Aposlutno jednake rezultate su dale u razne studije koje možete naći na Pubmedu i sl mjestima.

Inače glavni faktori koji utječu na stupanj karijesa kod mlađe populacije su osim floura, redovito pranje, uporaba el.četkice i štetne navike (kod beba flašice, pa onda slatkiši i na kraju pušenje u starijoj dobi.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

...ja sam ga uzimala u prvoj trudnoći prije 6 godina-tada je još bila preporuka- i Latinica mi tad reče da uzimam
    ...u drugoj trudnoći prije 2 godine čitah rode, malo prošvrljah po internetu i odlučih da ovaj put neću, pa nek malac bude i krnjav -ovaj put Latinica kratko i jasno reče NE...nisam htjela zbog zubića žrtvovat' i malecku misao o mogućnosti negativnog utjecaja na zdravlje općenito
    ...e sad nisam pametna po pitanju utjecaja na zdravlje i izgled zubovaaa (ma nisam ni inače ), gledam zubiće od moje curice, 5,5 godinica-mlječni svi prekrasno bijeli, bez točkice karijesa, dvije trajne jedince lagano proviruju isto tako bijele- a nije da nejede slatkiše, pa i ne opere ih baš svaku večer , a ni genetika joj nema baš nešto specijalno za ponuditi
    ...a malac, 1,,5 godinica-uredno izrasli svi mlječni osim petica...boja im je onako štrc brc, malo žućkasta, karijesa još nema-još je rano...bumo vidli
    ...poznajem cca.5-ero djece (neki su već i u srednjoj školi) koja su konstantno dobivala fluor i svi imaju tako bijele i zdrave zub ...sad da ne ispadne da propagiram fluor pored svih ovih novih spoznaja o njemu napominjem da drugom djetetu nisam davala ...budućnost će pokazati kod kojeg sam djeteta pogriješila-voljela bih kod drugog-...'ko šiša zube, glavno da su dječica zdrava, a zubiće pratiš kroz odrastanje i usput ispravljaš šta treba.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cure pijte ga, ozbiljno vam kažem jer pila ga je moja stara i sa mnom i sa sestrom. Ja evo imam 25 godina i niti jedan karijes sestra također.
    Što se genetike tiče, zaboravite, po tom pitanju obje bi danas bile bez zuba
    I kao djeca smo sestra i ja uzimale po jednu tableticu dnevno svaka dok nam nisu počeli rasti trajni zubići.

Mene u biti strah kako će to izgledati kada prvi put budem trebala staviti plombu, mislim da će me biti svugdje po ordinaciji ili ne će, jer ni ne znam kakva je to bol

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ador ja imam 35 godina a moja sestra 30. mama nije pila fluor a niti nas dvije. ni sestra ni ja nemamo niti jedan karijes.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sanjam71 prvotno napisa
    ador ja imam 35 godina a moja sestra 30. mama nije pila fluor a niti nas dvije. ni sestra ni ja nemamo niti jedan karijes.
    To je super
    ali u mom slučaju sigurna sam da je nama kao i našoj mami pomogao, zato ga i ja pijem, a i moj ginekolog preporuča

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ador, to je krasno, ali to je samo tvoje iskustvo. pila sam i ja tone fluonatrila, kao i moj muz, s tim da ja imam super zube, a on groblje.
    naravno, svatko odlucuje po svom nahodjenju, ali ja osobno cu uvijek prije vjerovati provjerenim istrazivanjima nego osobnim iskustvima bilo ginekologa, bilo zubara, bilo drugih ljudi.
    ako se profesori sa stomatoloskog fakulteta slazu da ga ne treba piti, prije cu vjerovati njima (i svom instinktu koji mi kaze da je fluor otrov i da treba oprezno s njim) nego svom ginekologu kojemu zastita zubi djece ionako nije primarna struka.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Felix, preporučila sam ono što se u mojoj obitelji pokazalo kao dobitna kombinacija za zdrave i lijepe zube. Ne razumijem čemu razuvjeravanje, uostalom upozorili su me na ovaj Forum vidim da nije bezrazložno, nažalost.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno, ador, ti si iznijela svoje misljenje, ja svoje

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Stvarno je teško biti pametan glede istraživanja i doktora. Svako malo mjenjaju mišljenja i njiove studije sada ukazuju na štetnost sutra na korisnost i neophodnost. Negdje pišu kako su vitamini jako štetni i trba ih uzimati samo ako ih je doc prepisao a drugdje se hvale i nude šakom i kapom.
    Lijekovi se prepisuju iako su studije pokazale da su štetni ali o tome se šuti i sl.
    Nemojte zaboraviti da su medicina i farmacija motivirane novcem i sve se oko njega i vrti. Nebi me iznenadilo da mnoge stvari postaju štetne ili korisne samo zato što to nekom tako paše.

Moje dijete dobiva Floronatril zdravo je i ima lijepe zubiće. Da li mu u tome pomaže flor ili ne neznam ali definitivno znam da mi je dijete zdravo i da se nije "otrovalo" uzimanjem istog.

Na svakom od nas je da sami odlučimo i vjerujem da niti jedna odluka nije loša.

MM ima prekrasne zdrave zube i pere ih samo ujutro, ja ih perem poslije svakog obroka i stalno moram visiti kod zubara ako želim imati zdrave zube - kod nas je genetika različita a kakve sreće će biti naša djeca sam Bog zna.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam pitala svog liječnika u prvoj trudnoći za fluor, a on je savjetovao ne. Moja frendica je uzimala cijelu trudnoću i davala malenoj, ali su joj zubići jako loši. Moj mišek ima savršene zubeke, ali mislim da je to više stvar bočica, dudica, koje moj maleni nije mogao smisliti(živjela cika). Osim toga do 3 godine nije pio sokove jer ih nije volio(samo voda).U ovoj trudnoći nisam niti razmišljala o fluoru...

Nikola 27.10.2001.
    Bebač 25.05.2006.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Za Fluonatril bi valjda trebalo pitati stomatologa, a ne ginekologa?!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Paula prvotno napisa
    ali definitivno znam da mi je dijete zdravo i da se nije "otrovalo" uzimanjem istog.
    uglavnom se slazem s tobom (sprega farmacije i medicine, raznorazni rezultati istrazivanja), ali po cemu znas da se nije otrovalo uzimanjem istog? koliko znam, fluor se talozi u tijelu. a sam po sebi jest otrov...
    meni je najlogicnije da ako je nesto kontradiktorno, bolje ne igrati se s tim. jer ako koristi, ok, ali moze se i bez toga, a ako steti, i bolje da ga izbjegavam...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Vjerujem da se ne taloži u nekoj većoj mjeri (a i onako ga djeca uzimaju do negdje 4 - 6 god) jer se radi o malim količinama a isto tako mnogi stomatolozi nebi trovali vlastitu djecu (naročito ne oni koji su mi u obitelji). Vjerujem da djeca nebi trebala nekontrolirano uzimati sve moguće vitamine i svim mogućim kopmbinacijama - npr: 1/2 l cedevite, čajevi i neznam što s dodatkom vitamina, pa još čokoladice obogaćene vitaminom i na kraju mlijeko obogaćeno vitamionima s čoko(nešto) opet obogaćeno vitaminima i još multivitamin dnevno. Hoću reći da svojem djetetu dajem floronatril i jednom u tri tjedna namažem zubiće, pije još esberitox kapi (biljne) za jaćanje imuniteta i to je sve. S obzirom na alergije i sl povremeno napravimo krvnu sliku i usput provjerimo i željezo i djete je zdravo (barem prema tim nalazima).
    Nisam nikada dodavala redovnoj prehrani dodatne multivitamine i slične pripravke koji u sebi još mogu sadržavati flor. U trudnoći nisam uzimala niti prenatal (sve na toj bazi izaziva mi povraćanje) tako da se stvarno ne zamaram oko malo flora za zdravije zubiće (barem se nadam da će biti zdraviji ).

Svatko tko misli da bi uzimanje flora moglo štetiti zdravlju djeteta bolje da ga i ne uzima jer stvarno nema smisla raditi i živjeti suprotno svojim uvjerenjima (zbog ćega strahovati oko takvih stvari) - dijete neće ništa lošije živjeti ako će eventualno morati malo češće zubaru.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Pitala sam svog ginekologa i stomatologa da li da to pijem za vrijeme trudnoće i dobila sam isti odgovor - Ne

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo da napisem koje sam ja informacije primila i/a sto radim:

moja stomatologinja u hrv. je inace specijalizirala djecju stomatologiju i rekla mi je u trudnoci da uzimam fluornatril i da po prestanku dojenja dajem luki... da mu zubice na pocetku barem 1 dnevno prebrisem gazom, da mu ne dajem da sam drzi bocicu (ako ju uopce namjeravam koristiti) sa sokicima a da cajeve uopce ne zasladjujem po mogucnosti... kasnije-redovita higijena zubica i sto manje slatkog te poneki preventivni pregled i ona mi moze garantirati da nece imati ni tockicu na zubima do 22-ge! :shock:
    ostalih savjeta se drzim i pila sam fn utrudnoci i par mj nakon lukina rodjenja ali jednostavno vise ne uzimam jer imam averziju prema tableticama, pogotovo fluora koji je, doduse u velikim kolicinama, jako otrovan... a fluora ionako ima u skoro svakoj zubnoj pasti... a citala sam pak ('cistoca je pola bolesti',neznamime autora/ice) da bi trebalo i izbjegavati cak i fluorirane zubne paste... to, pak, ne radim...
    i jos nesto,mm ni dan danas nema ni tockicu na zubima a higijena mu je od puberteta pa dok mene nije sreo bila 'kak se sjeti'... al mu je mama navodno u trudnoci uzimala tabletice fluora...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    meni je najlogicnije da ako je nesto kontradiktorno, bolje ne igrati se s tim. jer ako koristi, ok, ali moze se i bez toga, a ako steti, i bolje da ga izbjegavam...
    ... i mene je vodio ovaj slijed misli 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •