Ja zaista nikad nisam ni jela ni radila špinat, a djeca se u vrtiću nemogu najesti špinata, znate možda kako ga tamo rade, jeli to smrznuti ili svježi i općenito napišite mi neki recept za špinat, ali onako od A-Ž
Ja zaista nikad nisam ni jela ni radila špinat, a djeca se u vrtiću nemogu najesti špinata, znate možda kako ga tamo rade, jeli to smrznuti ili svježi i općenito napišite mi neki recept za špinat, ali onako od A-Ž
Za vrtić ne znam ali ja pravim svježi špinat i to tako da špinat očistim i skuham .Doslovce kad voda zavri ubacim špinat i pustim ga na par minuta da vrije.Ocijedim i onda na različite načine.Možeš samo s maslinovim uljem kao prilog uz meso ,možeš taj ocijedjeni malo prodinstati i dodati 1 kiselo vrhnje iako ja koristim mileram koji je puno bolji i začine dodas i to ti je gotovo.Ako je malo toga ja znam sdkuhati tjesteninu i dodati u taj spinat s vrhnjem.A znam napraviti i pitu od špinata za to ti moze odlično posluziti lisnati tijesto.Dakle jednu koru razvaljas i stavis u tepsiju zatim smjesas 2-3 jaja 250 gr kravljeg sira i spinat i tom smjesom namazes lisnato.Drugi dio razvaljas i stavis preko smjese izbockas vilicom i premazes 1 jajetom .U pećnicu dok ne porumeni.Ima toga još dok se sjetim
Ja špinat kao prilog radim na mlijeku i kruhu a mislim da ga tako nekako rade i u vrtićima...
Ja radim oduvijek ovako, i obožavaju ga i mali i veliki:
Skuham špinat, kad ima svježi, onda svježi, kad ne, smrznuti, kažu da nema razlike ( ja baš ne volim špinat).
Napravim bešamel. Na malo ulja i putra (otprilike iste količine) stavim brašno,malo propržim, ali mora ostati bijelo, ne smije požutiti. Zatim zalijem mlijekom i onda stavim narezan špinat. Samo ostavim da jednom prokuha, posolim po potrebi, velikima malo papra. I to je to.
Sve radim odoka, ali na oko pola kile špinata ide žlica ulja, kockica od 1cm putra, žličica brašna (ne smije biti brašnasto) i oko dec, dec i pol mlijeka. Meni to bude baš bijeli saft, a špinat jako zelen. Ni gusto ni rijetko.
Ja slično, ali dodam i kruha.
Dakle namočim kruh u mlijeko (bijeli s koricom i po mogućnosti star dan dva). Špinat skuham i izmiksam (nekad nasjeckam, najfinije mi tako ali ostatak familije voli kad je sve miksano). Na ulju popržim brašna, dodam na to usitnjeni špinat i onaj kruh s mlijekom, promješam, prokuham, dodam češnjak i začine i to je to.
Mislim da je najslicniji vrtickom spinatu onaj Ledov smrznuti, kvadratnog oblika.
Stavis malo ulja, zagrijes, ubacis tu kocku i cekas da se otopi. Ulijes malo mlijeka, ubacis jedno dva reznja cesnjaka i, po potrebi, zgusnes krusnim mrvicama.
Mi smo tako nesto jeli u vrticu. I brat takodjer, puno godina kasnije.
ja radim slično kao beti3
s tim da mi se svježi ne da usporediti sa smrznutim, smrznuti sam samo 1x kupila
u svemu tome najviše mrzim prati špinat
jer nama za ručak (3 odraslih i 1 dijete) treba bar 1 kg
dok to operem........
no dakle oprala sam špinat
u skroz malo kipuće vode stavim špinat i kratko kuham
izvadim ga iz vode (ne cijedim, nego malo po malo vadim vilicom) i kada se dovoljno prohladi da si ne spržim ruke nasjeckam ga na sitno
na putru popržim malo, 1 žličicu brašna, i na to stavim špinat i malo pržim miješajući
zaljevam s malo po malo mlijeka dok ne dobijem konzistenciju mekšu od pirea
malo posolim i popaprim skroz malo
uz to obavezno pire krumpir
i neki šnicl na naglo (nekad davno sam uz to voljela jesti hrenovke, ali ih već godinama ne jedemo, mada ih i dalje volim, al ne smijem od apri
)
Jedva ga osjetis, a bez njega je prazno!
Sve u svemu, svjezi i smrznuti nisu isto i ne mogu se usporediti. No ovaj vrticki vjerojatno svjezeg nikad vidio nije, jel.
i kod mene ide češnjak
radim slično ko beti
ali, uvijek mi koljena otkažu dok stojim perući ga
mrzim, mrtim, mrzim
onaj zaleđeni kvadar sam kupila jednom... kad sam vidjela u što se pretvorio, napravila sam juhu
i neću ga više kupiti, ima neki travnati okus
Ja pravim na 2 nacina,rezultat je manjevise slican.
Spanac operem,blansiram,ocedim i sitno naseckam.Zatim:
1.na malo zagrejanog ulja bacim spanac,kratko proprzim,pobrasnim i jos malo promesam,zatim nalijem mlekom i jos prokuvam.
Ja volim redje,ostali gusce,pa nekad udovoljim sebi nekad njima.
2.Spanac nalijem mlekom i kuvam kratko.Na malo ulja kratko proprzim beli luk odmah zatim brasno,i sve to sjedinim i prokuvam dok se zgusne.
Kao mala sam mrrzela spanac,zeludac mi se dizao na samu pomisao.
Sad bih ga mogla jesti svaki dan.S przenicama i jajem na oko.
Moji klinci su plakali kad je u vrticu na meniu bio spanac,kod kuce jedu i sve pevuse![]()
Mmmm...obožavam špinat ali kada se sjetim vrtićkog diže mi se kosa na glaviskuhani špinat pomiješan sa kuhanom rižom.
Bljakac to mi je izgledalo kao močvara.![]()
Kod nas ima da se kupi grcki zaledjeni spanac.Pakovan u brikete velicine kutije sibica.
Kada se odledi vidi se da su unutra celi listovi,ukus je kao svezi.
To mi je spas za zimu.A moze se iz pakovanja odvaditi komadica koliko treba za rucak.
Preferiram svezi,ali isto mrrrzim ciscenje i pranje...
Inace sam se i ja s onom zaledjenom kockom zeznula jednom i nikad vise.
Ima ukus blatnjave travuljine,a boja.....bljucc
Zamisljam tete kuvarice u vrticu kako celu prethodnu noc peru tonu spanacaahaaaa,kako da ne...
da se vratimo na špinat - češnjak u njega nikako. niti brašno, niti kruh
skuham ga u malo vode, smiksam, dodam malo maslinovog ulja i mlijeka i gotovo
smiksaš?!
bljak.
Meni je špinat bez češnjaka baš onako prazan...proziran. Ne valja mi nikako! Smiksan mi isto ne valja, ali muž i klinci vole pa ga malkice smiksam, ali ne do kraja, ostavim onako malo da se vidi kaj jedem.
Ovo s mlijekom i kruhom je radila i moja mama i meni je to jako fino.
ako radim smrznuti, skuham ga sa jednim režnjom češnjaka kojeg izvadim kad je kuhano...taman doda svoj šmek i nije prejako....još dodatno posolim i dodam vrhnje za kuhanje da ispadne onako kašasto! Jednom radila sa plavim vrhnjem pa su dečki radili face da im je kiselo!
Americki smrznuti spinat - fuj. Nesto odurno, kosano. S tim se nista ne moze.
Mladi spinat - na salatu. Ohyes.
Manje mladi spinat, kao blitva na leso.
Ledo kocka - onako kako sam napisala. Ali tu nemam Ledo kocke, jel, pa je to neka prica iz proslosti.
Špinat radim na dva načina:
1. na ulju malo popržim brašno, dodam češnjak i kad zamiriši ubacim svježi ocijeđeni blanširani špinat, posolim, nalijem malo mlijeka, izmiksam štapnim mikserom, ali ne da bude bezlična zelena krema, već da se vide djelići listića. Prokuham i poslužim uz pire krumpir i jaja na oko.
Ako koristim smrznuti (i to uvijek u malim porcijicama, ne volim onu veliku Ledo kocku), onda u fazi kad na brašno, ulje i češnjak ide špinat prvo nalijem mlijeko i u to ubacim briketiće - vrlo brzo se otope.
2. Isti kao i prvi, samo što dodam manje mlijeka, od začina dodam još ribani muškatni oraščić i na kraju umiješam vrhnje za kuhanje, prokuham i poslužim uz njoke, parmezan i zelenu salatu s rikulom i rajčicom.
Nadam se da mi se malac neće sjetiti špinata, on bi ga jeo svaki drugi dan, a meni već ide na živce.
a gdje kupuješ te briketiće?
ja to nikada vidjela nisam
Kad je nama zadnji put bio aktualan špinat - do ljeta 2006. radili su Ledov. Inače doma trpamo isto češnjak kad kuhamo.
Podravka ima takav zamrznuti u komadićima. Tako možeš super dozirati koliko ti točno obroka treba.
A špinat iz vrtića je taj famozni s rižom, tzv. zelena riža i djeca to obožavaju.
Ja ga kod kuće (na zahtjev mog vrtićanera) pravim tako da umiješam proso umjesto riže i vrtićaner presretan i pojede gomilu toga.
Na malo ulja popržim žlicu brašna, 1-2 češnja češnjaka, dodam sitno sjeckani obareni špinat (ili zamrznuti), posolim i dodajem mlijeka (malo više nego bi trebalo da špinat bude onako fini kremast) i dodam šaku prosa (nekuhanog) i kuham još nekoliko minuta i ostavim još nekoliko minuta da odstoji.
I uz to jaje na oko ili neko meso ili riba - i eto ti kompletan obrok (skoro kao iz vrtića).![]()
Radim ga na 2 načina, ovisi da li imam svježi ili smrznuti:
1 - svježi špinat
Popržim na maslinovom ulju češnjak i na to bacim svježe oprane listove špinata. Odmah posolim. Gotovo za par minuta.
2 - smrznuti špinat
Popržim na ulju brašno, dodam mlijeko. Na to pljusnem špinat i miješam dok se ne otopi. Na kraju dodam sitno nasjeckani češnjak.
Mi s dolaskom djece prestali jesti zamrznuti... inace smo se davili (maslac, brasno, spinat, mlijeko, cesnjak)... isto uz hrenovke koje vise ne jedemo nikad... ne znam jel apri kriva ili ne ha ha ha
Sad jedemo samo svjezi spinat na leso, u kipucu vodu na minutu-dvije pa s maslinovim uljem...
Posljednje uređivanje od smedja : 08.04.2011. at 10:58
Vidjela sam u Kauflandu da ima i Bonduelle u porcijama i još neki koje nisam zapamtila, a znam da sam jednom kupila i neki špinat u porcijama, ali nije bio sjeckan i taj mi je bio super (i bio je skoro duplo skuplji, ali ne mogu se nikako sjetiti proizvođača... ime mu je na B, ali nije Bonduelle).
Također, i Ledo ima brikete špinata.
kod nas je češnjak obavezan, ne puno ali malo ga mora biti.
Nama je najdraži obični špinat na lešo SA ČEŠNJAKOM, često i pomiješan sa jajima (jaja se dobro izmute, preliju preko špinata i tako ispeku, mljaaaac, baš sam to danas jela).
A kada ga radim kao kakicuonda isto fino zapržim na tavi maslac i brašno, dodam mlijeko, češnjak, sol, muškantni oraščić i špinat i tako miješam dok ne bude fina kakica.
Vani sam radila te smrznute brikete i bilo je super (iako zapravo skoro uvijek radim sa svježim špinatom), Ledovi su mi ispali grozno, kao juha kakva.
U nas se ništa ne miksa, i obavezno ide česan i svježi špinat, onaj ledeni mislim nikad nisam koristila.
Obarim špinat, procjedim i nasjeckam, u teču na maslu zažutim 2 cijele glave česna, dodam žlicu-dvije brašna, ubacim špinat, promješam, dodam mljeka, posolim, i mješam dok ne postane ljepa kaša.
Svi to obožavamo, a malac pogotovo.
Posljednje uređivanje od RozaGroza : 08.04.2011. at 13:34
špinat - svježi ili smrznuti, kako kad; ulje-brašno-češnjak-mlijeko-sol i papar, najčešće uz to i pire krumpir i pečena jaja,njam
e tako ga je i moja mama spremala i takav mi je najbolji
a moja mama je uvijek umjesto spinata koristila koprive. u principu nikad nismo jeli spinat, a ja ga danas isto ne volim, u odnosu na koprive mi je prebljutav
radila ga je s malo mlijeka, brasna i cesnjaka. tocan recept naravno ne znam, probat cu neki od ovih vasih pa mozda pogodim. i uz to pire krumpir i jaje na oko.
Ja špinat operem skuham par minuta,ocijedim onda na malo ulja stavim brasna špinat sve izmijesam i dodajem polako mlijeko,to se kuha 5 minuta dodam česnjak i jedno kiselo vrhnje i mm voli da je gusci pa ne stavljam puno mlijeka i naravno posolim. Uz to pire krumpir za mene jaje na oko za muza fasiranci i to mi je super klopa i brzo gotova
tražila sam malo po coolinarci recepte za špinat (da vidim ide li češnjak ili ne)
i naišla na ovo
http://www.coolinarika.com/recept/ro...panacaspinata/
za sjećanje na vanseax