Results 1 to 24 of 24

Thread: DomaĆe sredstvo za pranje rublja

habibi's Avatar

Default DomaĆe sredstvo za pranje rublja

Je li netko isprobao ovo? Ne piše količina sapuna u receptu i doziranje detergenta. ako je tko isprobao, neka pliz javi...

RECEPT
    Dakle radi se o tekućem sredstvu za pranje za čiju pripremu ćete potrošiti 10 minuta i otprilike 5 kn/lit!

- 1 kom Marseillski sapun (ima ga u DM-u)ili drugi prirodni biljni sapun – sitno izribati,
    - 3 lit vruće vode (zagrijane na štednjaku – ne treba kipiti) – u nju se polako umiješa ribani sapun

kad se otopi, tome se doda
    - 1 velika žlica sode bikarbone (u Kauflandu ... kn za 1/2 kg) – promiješati da se rastopi

Zatim još toplo preliti u plastičnu posudu u kojoj ima dosta mjesta za komotno miješanje

(iz nama nepoznatog razloga u staklenoj ili nekoj drugoj posudi sredstvo se stvrdne ko kamen!) –
    posuda se stavi na hladno i povremeno promiješa da se previše ne stvrdne – kad se ohladi doda se
    20-30 kapljica eteričnog ulja
    (mirisa prema želji) – i to je sve!!!

Lotta's Avatar

Ja sam u potrazi za tim "Marseillskim" sapunom, nisam ga našla ni u DM-a, ni nigdi drugo...

habibi's Avatar

ima u loccitanu 500 g za 56 kn, ali koliko ga staviti?

SunčicaVŽ's Avatar

E baš po tom receptu danas radim prašak - mislim sredstvo za pranje veša , ali koristit ću svoj sapun za veš koji sam doma napravila :D
    Last edited by SunčicaVŽ; 11.04.2011 at 15:31.

ms. ivy's Avatar

na podforumu "pozeleni" ima nekoliko tema o domaćim sapunima i sredstvima za čišćenje, jeste li pogledale tamo?

habibi's Avatar

sunčica, koliko sapuna?

SunčicaVŽ's Avatar

Ah...odokativna metoda...cca 200 grama ću stavit, mislim da su toliki ovi kupljeni.

habibi's Avatar

javi iskustva

priscila's Avatar

Quote Originally Posted by ms. ivy View Post
    na podforumu "pozeleni" ima nekoliko tema o domaćim sapunima i sredstvima za čišćenje, jeste li pogledale tamo?
    da, ali nisam našla iskustva s baš ovim receptom, a i mene zanimaju rezultati

kinder's Avatar

Mislim da se sapun u listićima može kupiti i u Kauflandu

habibi's Avatar

kupila sam neke stogramske biljne sapune iz mullera za 4,5 kn/kom i neku sodu za pranje. naribat ću tri sapuna, ostalo po receptu pa kaj bu da bu...

habibi's Avatar

navečer sam napravila sve po receptu osim što nisam dodala eterično ulje jer je jedan sapun (stavila sam 2*100 g) bio s lavandom. prelila sam sredstvo u plastičnu bocu od detergenta, odlila 2 dl u čašu da bih, kako je rečeno, mogla povremeno promiješati (ja sam mislila promućkati)...ali jutros me zatekla ščvrknuta nepomična masa. kad se vratim s posla, vidjet ću je li moguće promijeniti to agregatno stanje žešćim miješanjem, mućkanjem, udaranjem čekićem...

maxi's Avatar

ja sam neki dan napravila taj tekući deterdžent i nije mi se stvrdnuo. prirodni ribani sapun je iz nanotehnologija dućana. napravila sam i praškasti i oba su mi super, ako vam fali ambalaže u Home sweet home ima na popustu 50% plastična ambalaža, ja sam uzela posude s poklopcem od 3 litre.

Lotta's Avatar

Quote Originally Posted by maxi View Post
    ja sam neki dan napravila taj tekući deterdžent i nije mi se stvrdnuo. prirodni ribani sapun je iz nanotehnologija dućana. napravila sam i praškasti i oba su mi super, ako vam fali ambalaže u Home sweet home ima na popustu 50% plastična ambalaža, ja sam uzela posude s poklopcem od 3 litre.
    Jesi li ga stalno miješala ili? Di ima taj dućan nanotehnologija?

(maša)'s Avatar

ja imam taj recept al nikako napraviti....našla sam na netu da može i bilo koji drugi sapun za pranje rublja (iako neznam kad sam zadnji put igdje vidjela takve sapune)

Lotta's Avatar

Može, ali sa prirodnim biljnim je ipak potpuno prirodni proizvod!

maxi's Avatar

Lotta vidi ovdje http://www.nanotehnologija.info/online-nano-ducan.html
    meni je super recept iz knjige Organski dom, i sve mi je uopće super iz te knjige preporučam je

habibi's Avatar

Quote Originally Posted by maxi View Post
    imam 100 pitanja...kakav je taj "praškasti"? koliko si sapuna stavljala kod pripreme "tekućeg"? kako se dozira prilikom pranja? odlaze li mrlje?

habibi's Avatar

malo OT...na toj nanotechnologiji prodaju i one lopte za pranje veša bez detergenta...ima li netko s tim iskustva? meni to zvuči too good to be true!

Asimon's Avatar

Quote Originally Posted by habibi View Post
    imam 100 pitanja...kakav je taj "praškasti"? koliko si sapuna stavljala kod pripreme "tekućeg"? kako se dozira prilikom pranja? odlaze li mrlje?
    i mene zanimaju iskustva onih koje su ga primjenile

maxi's Avatar

tekući sam napravila prema receptu iz prvog posta i nije me se dojmio, onak je šmrkljasti
    praškasti mi je super i odsad ću se zadržati na njemu
    u gore navedenoj knjizi su "lakši" recepti nego na web stranici nano tehnologije jer nema boraxa (da na njihovoj stranici imate recepte za sva sredstva i deterdžente!!!)
    ja ne vidim razliku u vešu, bijelo je i dalje bijelo, muževe košulje su na kragnu čiste........nisam još prešla na vlastiti skidač mrlja nego koristim onaj DM-ov s četkicama. kad perem bijelo dodam još sode bikarbone

habibi's Avatar

maxi, možeš recept za prašak podijeliti s nama ovdje?

priscila's Avatar

Quote Originally Posted by coccinella View Post
    Ja sam radila prema ovom receptu iz prvog posta prije nekih tjedan dana i do sada sam oduševljena.
    Sad ću početi raditi varijacije na temu sa različitim eteričnim uljima. Uglavnom, teško da ću se vratiti kupovonom.
    Sapun koji se spominje u tekstu (sličnog naziva) ima za kupiti u Kauflandu, košta 7,nešto kuna i pola ga je dovoljno za količinu od 3 l (po meni, ja sam ovaj prvi put radila sa nekim drugim Marseille-skim i otprilike je bio velik kao pola ovog iz Kauflanda). Inače stoji na polici kod omekšivača pa sam ga teško našla. Ima i neka varijanta u listićima, 500 g košta oko 20 kn, ali zgodno je jer se ne mora ribati.

I danas (tjedan dana kasnije) ga moram malo promućkati prije korištenja jer je sklon stvrdnjavanju pa si mislim da možda idući put stavim još manje sapuna.
    Drago mi je čuti ovakvo pozitivno iskustvo
    Moram i ja probati

enela's Avatar

Ne mogu sad pronaći, ali čini mi se da sam negdje jednom pročitala da sapun nije dobar za perilicu??? Zna li netko nešto o tome, ili su se to meni pomiješale informacije u glavi?