IgG

Postoji nekoliko vrsta nepoželjnih reakcija na hranu od kojih je najčešća reakcija na IgG antitijela. Za razliku od reakcije nastale djelovanjem IgE antitijela, brze reakcije, IgG antitijela su povezana sa zakašnjelim odgovorom organizma. Ta zakašnjela ili „skrivena “ reakcija na hranu može uzrokovati kronične simptome sve dok osoba ne otkrije i eliminira određenu namirnicu iz prehrane.
IgG reakcije je puno teže otkriti budući da se one mogu pojaviti satima ili čak danima nakon konzumiranja namirnice koja izaziva reakciju, pa se često namirnica i simptomi ne mogu povezati. Razina IgG antitijela u krvi raste kao odgovor na antigene iz hrane, pogotovo kada se neka namirnica učestalo konzumira. IgG antitijela s antigenima te namirnice stvaraju kompleks za koji se smatra da uzrokuje zakašnjelu reakciju. Ti kompleksi mogu uzrokovati upalne reakcije na različitim mjestima u organizmu, npr. tankom i debelom crijevu, koži, bubrezima...
Eliminacijom namirnica koje uzrokuju upale, crijevo se oporavlja te je ponovno sposobno upijati hranjive tvari iz hrane i dodatke prehrani.


IgE

IgE antitijela uzrokuju klasičnu alergijsku reakciju, od visoke temperautre do anafilaksije, koja nastupa odmah po konzumiranju alergene namirnice.
Prema FDA, Američkoj agenciji za hranu i lijekove, više od 160 namirnica izaziva reakcije kod ljudi koji imaju alergiju na namirnice. Testiranjem IgE antitijela na 30 namirnica otkrivaju se reakcije koje se pojavljuju odmah nakon jela. Najčešće reakcije javljaju se na 8 namirnica:

  • mlijeko
  • jaja
  • riba
  • rakovi i školjke
  • orašasti plodovi
  • kikiriki
  • pšenica
  • soja


Uobičajeni simptomi (simptomi koji se pojave unutar 2 sata od namirnice na koju je osoba alergična) alergijske reakcije (IgE) na hranu:

  • trnci u ustima
  • naticanje jezika i grla
  • teškoće pri disanju
  • osip
  • povraćanje
  • grčevi u abdomenu
  • dijareja
  • pad krvnog tlaka
  • peludna groznica
  • astma
  • ekcem
  • nesvjestica, smrt