Results 1 to 23 of 23

Thread: Pečenje pod pekom

RozaGroza's Avatar

Default Pečenje pod pekom

Kupili smo peku i sad bih da mi vi iskusne pekašice date koji savjet kako da mi hrana ispod peke ispadne što bolja. Koji je uopče princip, naložim pa kad imam dovoljno ugljena zaspem na peku? Jel i dalje ložim i trpam freški žar na peku? Koliko blizu/daleko vatri mora bit peka itd itd itd

Također ako imate kakav recept za kruh, kolače i drugu klopu please stavite, jer idemo sad na selo i pored gradela i kotla, peka će mi bit jedini način kuhanja.
    Last edited by RozaGroza; 13.04.2011 at 14:30.

Mljac

E da
    sto se tice pecenja ne mogu puno pomoci jer to sve rjesava moja bolja polovica
    ja sam stavljam namirnice: sve sto volis moze
    I posebno kozletina, mmmmm

Cubana's Avatar

Znam da MM cijelo vrijeme pazi da je peka pokrivena žarom. Dakle loži sa strane i prebacuje žar. Jel ima neki bolji način, ne znam.

Anemona's Avatar

Mi napravimo veliku vatru s jako puno žara. Taj žar nam je od početka do kraja. Ne palimo dodatnu vatru. Nema vatre kad se peče, samo žar.

RozaGroza's Avatar

A koliko dugo recimo pečem bokun mesa, koliko dugo bokun ribe ili recimo hobotnicu, a koliko dugo povrče?
    Kruh, kolači??? To mi je osobno najnapetije da ispečem kruh pod pekom, uf!
    Last edited by RozaGroza; 13.04.2011 at 14:35.

Za meso (i krumpire) pod pekom ti je princip - lagano i polako. Možeš to peći i 3 sata i neće se prepreći, nego će biti fino sočno. Uz to možeš ubaciti i povrća raznog po volji (a ako upadne i koja jabuka ili dunja - još je bolje).

RozaGroza's Avatar

A povrče ubacim odma u početku skupa s mesom - patate isto? Neče se raspast?
    I da jabuka sa svim tim zvuči prefino!

andynoa's Avatar
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Quote Originally Posted by RozaGroza View Post
    A povrče ubacim odma u početku skupa s mesom - patate isto? Neče se raspast?
    I da jabuka sa svim tim zvuči prefino!
    jao Roza, piknula si u moj subotnji ručak...

dakle sve posložiš odmah zajedno ništa se raspast neće, i povrće i kumpire, i jabuku naravno (mi znamo staviti i karfiol, i kupus, luk itd. i da jabuka je preeeeeeeeeeefiinaaaaaaa pod pekom)...

naložiš vatru veliku samo jednom, da imaš puno žara i prekriješ peku žarom, pazi cijelo vrijeme da imaš žara a ne pepela na peki..

ovisno što pečeš npr. bokun mesa kako ti kažeš (boncek, rebrica, patka, guska itd.) pečemo oko 1.5 - 2 sata, s time da samo jednom otvaramo peku da vidimo u kojoj je fazi...

najfinije meso koje sam ja jela ispod peke je definitivno teletina..

hobotnicu nismo još pekli ispod peke, niti ribu isto... ribu bacamo na roštilj većinom, a od hobotnice samo salata...
    Last edited by andynoa; 13.04.2011 at 17:57.

marta's Avatar

Za kruh moras paziti da ti peka nije prevruca.

Za peku ti je jako važno da imaš podlogu koja zadržava toplinu ( glina ili šamotna cigla).
    Najprije se podloga treba dobro ugrijati , onda iznad vatre dobro ugriješ peku.
    Možeš je držati na metalnom štapu ( sad se ne mogu sjetiti kako se zove ) za te svrhe ili
    moja sveki je objesi iznad na neki lanac iznad kamina.
    U tepsiju se stavi ono što želiš peći , začiniš po želji , natrpaš krumpire i kapulu obavezno , a i
    drugo povrće po izboru.
    Staviš ulja , a i 2-3 žlice svinjske masti za bolji ukus.
    Uliješ 2-3 dcl vode i staviš peći.
    Moja sveki nakon otprilike 1 sat okrene meso i onda peče još oko pola sata .
    To je za meso , naravno. Za kruh nemam pojma , a za kolače nisam , iskreno , nikad ni čula da ih netko peče ispod peke.

mašenka's Avatar

Ako nemaš šamot za ispod, mi smo npr složili stare cigle i tavelice, a dobru foru sam negdje pročitala da se može iskopati okrugla rupa promjera većeg od peke dubine cca 20-25 cm. natrpa se lomljenim staklom i to se zalije betonom efekt kao da je na šamotu (naravno kad osuši ).
    Mi pečemo cca 1,5-2 h, zadnjih pola sata se otklopi i ulije dec-dva-tri vina (ili neke tekućine već), krumpiri odmah, paziti da se ako se otklapa dobro očisti poklopac da upadne pepela unutra.

Za kruh bi ti vjerojatno bio dobar ovaj recept:
    http://www.coolinarika.com/recept/no-knead-bread/
    Baš vidim da je žena danas stavila fotku tog kruha ispod peke:
    http://www.coolinarika.com/slika/545361/
    http://www.coolinarika.com/slika/545365/
    Ja ga pečem u pećnici i odličan je, vidiš u receptu koliko ga hvale pa probaj ako još nisi.

RozaGroza's Avatar

Dakle, ako imam ognjište od opeke (obične cigle) moram svejedno staviti neku podlogu ispod peke? Jel može kakav lim il što? Šamot mi se ćini malo skupa investicija il se varam?
    Mašenka ovo sa rupom mi uopće ne zvuči loša ideja, jer ionako planiramo up-grade neko improvizirano ognjište, pa možda da jednostavno napravimo to, a jel mogu onda tu ložit i za gradele i za kotao?

Anemona's Avatar

Quote Originally Posted by RozaGroza View Post
    Dakle, ako imam ognjište od opeke (obične cigle) moram svejedno staviti neku podlogu ispod peke? Jel može kakav lim il što? Šamot mi se ćini malo skupa investicija il se varam?
    Mašenka ovo sa rupom mi uopće ne zvuči loša ideja, jer ionako planiramo up-grade neko improvizirano ognjište, pa možda da jednostavno napravimo to, a jel mogu onda tu ložit i za gradele i za kotao?
    Ne trebaš.
    Mi imamo obične pune cigle utisnute u zemlju i tu palimo vatru i pečemo. Sve štima.

RozaGroza's Avatar

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Ne trebaš.
    Mi imamo obične pune cigle utisnute u zemlju i tu palimo vatru i pečemo. Sve štima.
    E to imamo i mi, a nemamo onaj krović sa dimnjakom i to neću gradit! Tek kad napravimo pravo ognjište u kući onda ću ga imat, ali ovako nasred livade malo mi je bedasto. Valjda mi ne treba?
    Last edited by RozaGroza; 14.04.2011 at 09:35.

prima's Avatar

potpisujem Anemonu. ne treba ti ništa osim cigle, za kruh definitvno i bolje od šamota, jedino ćeš malo teže ugrijat peku kad nemaš komaštre (onaj lanac što dalmatinka spominje). možda ti u tu svrhu posluže nogare od kotla?

Mi koristimo nogare od kotla da se poklopac peke dobro zagrije
    I da: kaze muz da on ako nema dovoljno žere ili ako želi da bude malo reš pečeno pred kraj spali na samom poklopcu sitne grančice
    Što više povrća to bolje
    Oprez s tikvicama i drugim vodenastim povrćem jer sve bude više kuhano nego pečeno. Dakle, ako je puno povrća onda manje vode i obrnuto.

I najvažnije: sve probaj peći... mi nekoliko puta prepekli, vodenasto ispekli
    Sad je već muž naučio peći, a i ja što dodati

Potpisujem teleće koljenice, mmmmm

Anemona's Avatar

Mi nemamo nikakav krović. Pečemo po zdravo seljački nasred livade.
    Poklopac peke stavimo na vatru dok se radi žar i takose zagrije.
    Jedino ti treba šipka s kukom čime digneš vruči poklopac.

RozaGroza's Avatar

Imam tu šipku. Ma zdravo seljački i ja volim, tako mi je najslađe Još imamo 2-3 panja oko vatrice, ribnjak, milina!

Teica's Avatar

RozaGroza, ne mogu ti poslati poruku - pun inbox - hajde, molim te, počisti ga malo !

đurđa76's Avatar

mi imamo šamotnu ploču i mm uvijek peče,uglavnom dovoljno vatre da bude dosta žara,petnaestak min prije nego će staviti peći objesi peku iznad žara da se dobro ugrije i onda stavi peći,razmakne žar,stavi tepsiju,pokrije pekom okruži žarom i posipa žar na peku.u principu bilo da se peče meso ili riba,hobotnica štogod,nakon pola sata otklopi,okrene meso,poklopi još pola sata i to je to,znači sveukupno sat vremena ,eventualno ako stvarno ima puno količinski onda još kojih petnaestak minuta,a za to je bitno napraviti dobar i dovoljno žara
    teletina,odojak,piletina ispod peke,hobotnica,lignje,neka veća riba,mi sve volimo ispod peke,većinom stavljamo luk,mrkvu i papriku uz meso,uz ribu ne