Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Sto su nasi stari kuhali...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    Pula/ Linz
    Postovi
    697

    Početno Sto su nasi stari kuhali...

    Dakle, treba mi za jednu fredicu za diplomski joj..

    Sva tradicionalna jela koja se sjecate da su vase bake pravile (ili su vam mozda pricale) za Bozic, Uskrs, ali i svaki dan, onda kada nije bilo svega u izobilju kao danas..

    Zanimaju me jela iz raznih dijelova Hrvatske i Bosne.

    (mozete slobodno dodati i recepte , mozda nekom dobro dodje..)

  2. #2

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    42

    Početno

    trganci..
    prova..
    tarana..
    poderane gace..
    kajmacari..
    pekmez tačke..
    uprostica..

  3. #3
    Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    Pula/ Linz
    Postovi
    697

    Početno

    Citiraj masha_sesvete prvotno napisa Vidi poruku
    trganci..
    prova..
    tarana..
    poderane gace..
    kajmacari..
    pekmez tačke..
    uprostica..
    Super!!
    Prova, tarana, poderane gace - znam sta je, ali ovo ostalo nisam nikad cula, pa bi bilo super kada bi dodali i neko kratko objasnjenje. Jer nekada ista jela imaju razlicita imena. I ako bi mogla dodati koji dio hrv.je to..

  4. #4
    Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Postovi
    249

    Početno

    prije nekoliko godina izašla je jedna mala kuharica sa starim kostrenskim receptima.. Nisam sigurna može li se još negdje kupiti ili je rasprodana, ali ako bi moglo pomoći, raspitat ću se.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    42

    Početno

    čikle..
    mutača..
    prevrata..
    cicvara..
    šnicle od krompira..
    pecena pileca krv..
    drobac..
    zaljevani kolac od griza..
    puževi..
    furena salata..

    (SB;NG)

  6. #6

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    42

    Početno

    pise u postu ispod..
    sl.brod-nova gradiska..

    trganci--moram pitat mamu..
    kajmacari-keksi od kajmaka (vrhnja) i masti--odlican je i za 1h gotovo za jesti
    pekmez tacke-tjesto rezano na kocke,punjeno domacim sljivovim pekmezom i kuhano
    uprostica..-ostro brasno,sol,soda bikarbona,voda--kruh uprosto
    prova-kruh od cistog kukuruznog brasna
    čikle-tjesto za knedle ali lice nanjoke,prokuha se i stavi na mast sa prezlom
    mutača-mrvu gušce tjesto za palacinke peceno u rerni (namascenoj tepsij)
    prevrata-cicvara--debela slana palacinka
    drobac-svinjske iznutrice na kiselo kao saft..

  7. #7
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Rezanci s orasima ili makom - mljeveni mak ili orasi pomiješani sa šećerom stave se preko kuhane tjestenine.
    (Virovitica, jelo za blagdane)
    Žbravada (grah i kupus od jučer u koji se doda svježe skuhani krumpir)
    (Rijeka-Rubeši, jelo za svaki dan)

  8. #8
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,002

    Početno

    Bio je već takav topic, i to odličan. Evo linka (ne da mi se ponovno pisati): http://forum.roda.hr/threads/34886-%...ighlight=spiza

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,002

    Početno

    Od starinskih jela kod mene doma ekipa obožava slijedeća kontinentalna jela (dosta toga dugo duuugo nisam spremala, muž mi je na dijeti zbog visokih masnoća):

    Podravina (moja baština):
    špek fileki
    plućica na kiselo
    srce u kiselom vrhnju
    buncek s hajdinskom kašom
    jetrica dinstana, jetrica pržena s lukom

    Ono što ne pripremam (jer je u Zagrebu teško doći do sirovina):
    rajžlec
    bijeli bubrezi (pohani ili dinstani s lukom i jajima)
    obični bubrezi
    mozak (pohani ili dinstani s jajima)

    Od jela bez mesa ili priloga:
    Geršl (ječmena kaša) u svim pojavnim oblicima
    Proso (na mlijeku ili s lukom)
    Hajdinska kaša u raznim oblicima
    Gljive kao samostalno jelo i kao dodatak drugim jelima (vrganji, lisičke, puze, grmače, pečurke, sunčanice... za ovo bi trebalo otvoriti novi topic)

    Dalmacija (muževa baština):
    pašticada sa suhim šljivama (baš sam prošli vikend napravila, prste lizali)
    Maneštra zelena
    Grah slanić (slanutak) u svim pojavnim oblicima
    Slane srdele


    Slatka jela i deserti:

    Podravina: zlevenka, šiškrli, knedli vrsta raznih (cvečknknedli, knedli od grisa i sira, obični od sira.... uff, tu bi sad trebalo napisati koji idu od krumpirovog tijesta, koji od običnog....)

    Tjestenine su posebna priča - od mlinaca, rezanaca za juhu, kašica i tarana raznih, do levanaca i gris-knedla... ima svega. Ne znam kako bih to organizirala.

    Metodom asocijacija sad mi je palo na pamet da moji vole leberknedle (jetrene) u kokošjoj juhi.

    Od dalmatinskih deserata još mi pada na pamet fritule i kroštule (to se radilo za Božić). Budući da sam ja kontinentalna žena, slabo znam ovaj dio priče. Bolje mi idu štrukli, gibanice i slično.

    Zimnica:
    Kako dolazi voće, kuha se zimnica:
    jagode - džem
    višnje - džem, kompot
    trešnje - kompot
    kruške - džem, kompot
    breskve - džem, kompot
    kupine, maline i ribizli - sok
    šljive - pekmez
    jabuke - dodaje se u druge pekmeze i džemove
    dunje - kitnkes
    naranče i limuni - arancini

    krastavci - ukiseljeni
    paprike - kuhane u ulju, punjene zeljem (crvenim ili bijelim), filetirane, pečene...
    paradajz - umak obavezno, u velikim količinama (dalmatinski dio familije glasa za "konšervu" - gusti pire od rajčica koji se peče kao pekmez i za sušene pomidore u maslinovom ulju)
    zeleni paradajzi ukiseljeni sami ili s lučicama
    luk - ukiseljene lučice
    miješana salata (zelje, paprike, luk...)
    usoljeno povrće za juhu (domaća vegeta)

    zelje - ukiseljeno u bačvi (vreće su došle kasnije)
    repa - ukiseljena u bačvi ili u staklenci na peći (s komadićem kruha)

    Ne znam da li u zimnicu spada i kolinje, domaći suhomesnati proizvodi i slično (zaslužilo bi novi topic, nisam se time sama bavila, a dragi prijatelj kojem je to bio hobi umro je prije par godina )

    Imala bih još toga, ali je dosta...

  10. #10
    BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    1,859

    Početno

    aaa kod nas je čest doručak nešto što sam pokupila od svekrve a mi zovemo PUVALO Stari kruh preliven kuhanim mlijekom sa brašnom i jajima

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    580

    Početno

    knedle sa šljivama, višnjama, marelicama...
    šufnudle (tijesto kao za knedle, samo bez voća) - može i slatka i slana verzija
    žganci s mlijekom
    rezanci s makom, rezanci s orasima, rezanci s pekmezom
    granatirmaš (tijesto s krumpirom)
    šnenokle
    supita
    jetrene knedle za juhu
    gužvare (mak, orasi, cimet, kakao)
    arangoluške (tzv. zlatne knedle - dizano tijesto, uzimaš kao komade, uvaljaš u šećer i orahe i slažeš jedno preko drugog, peći u pećnici - kad su gotove odvajaju se taman kakvi su bili i prijesni komadi)
    dinstane jetrci pileće
    pržane svinjske ili teleće jetrice s dodatkom bijelog luka
    krumpir s rižom i slaninom
    gulaši
    paprikaši
    fiš paprikaš
    dinstane krvavice s kiselim kupusom i pire krumpirom
    fleklice s kupusom (tijesto s dinstanim svježim kupusom)
    sekelji gulaš
    sarma
    juha od paradajza

    Slavonija

  12. #12

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    911

    Početno

    Petelin, na svakom pdfu na kojem se pojaviš me iznenadiš... Svaka čast ženo, ti si kao moja kuma i najfrendica - multipraktik

  13. #13
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    prezgana juha

  14. #14
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,002

    Početno

    Juha od kiselice

    Salata od radiča (zapravo mladog maslačka) s krumpirom ili grahom, s lukom

    Salata od mladog lišća slatke repe, s bučinim uljem

    Varivo od slatke repe (to danas imam za ručak)

    U ovo doba godine pečena tikva bugarka
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.11.2010. at 11:51

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    580

    Početno

    turšija
    masni kruh sa sitnom crvenom paprikom
    pogačice s čvarcima
    pečena bundeva turkinja
    štrudla s bundevom (uz proizvoljni dodatak maka)
    kuhani suhi svinjski buncek
    grah u svim mogućim varijantama
    kisela čorba
    sulc ili hladetina

    Slavonija

  16. #16
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    police od krumpira sa špekom/mladim sirom i vrhnjem

    bijeli žganci od krumpira s tropom (punomasno kiselo vrhnje se duuuugo krčka u loncu dok se masnoća ne odvoji, a bijeli dio postane žućkast, posoli se, i to je jaaaaaaaaako fino...)

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,002

    Početno

    U prvom postu traže se i jela za svečane prigode. Evo kako mi pada na pamet:


    Svečani jelovnici, npr za vjenčanje, ali primjenjivo i za krštenje i druge svečane prilike:

    Svatovska juha (kuhana od kokoši i govedine, s rezancima)
    Kuhano meso sa hren sosom ili samo ribanim hrenom (ovisno koje je doba godine)
    Meso (pečeni odojak, svinjetina, eventualno teletina), pohana piletina, prilozi (krumpir, riža) i salate (zelena, zelje)
    Kolači – razni sitni kolači, razne torte
    Nakon ponoći – vinski gulaš

    Za piće – domaći likeri, rakija i vino (čak i pivo, moja susjeda ga je sama varila)

    Nešto skromniji jelovnik (pohani picek ili punjeni pečeni picek + makovnjača ili drugi srodni kolač) priređivalo se za karmine, kad se nakon sprovoda obitelj i prijatelji koji su doputovali okupe u kući ožalošćenih.

    Crkveni blagdani/prigode

    Svi Sveti („Mali Božić“)
    Ručak je svečaniji, s juhom od peradi ili mesa. Obavezna pečenka (obično patka, jer se purice i guske tove za Božić, može i teleća prsa koja se pune nadjevom od kruha, sa ili bez špinata ili divljih gljiva). Obavezni kolač – orehnjača

    Badnjak
    Budući da je post, za Badnjak se ne jede meso, nego riba ili bezmesni ručak. Budući da je morska riba često bila nedostupna, uobičajeni jelovnik bio je pečeni šaran (na riži), krumpir salata ili grah salata i obvezni kompot od suhih šljiva. Ako nije bilo ribe, pripremao se abšmalcani grah (s prezlima ili brašnom) ili štrukli na juhu.

    Božić
    Božićni ručak uključuje juhu od peradi i pečenku (kokoš, guska, purica) s mlincima. Ako je kokoš, često se najprije prokuha u juhi, a onda dopeče u pećnici. Ako je pečenka premala za obitelj, može ju se puniti nadjevom od kruha. Guska se može puniti kestenima. Uz pečenje – pečene jabuke i suhe šljive.
    Salata – svježe ili kiselo zelje, od zelenih samo zimska (andivija), cikla i slično
    Kolači – obvezni kuglof s cvebama i arancinima, kolač s kremom ili torta, dosta sitnih kolača (medenjaci, vanili kifli, pišingeri, išleri – nabrajam samo starinske)

    Štefanje – neko mesno jelo od kiselog zelja
    (danas je to sarma, a ranije je bilo „zelje s lokotima“ tj. svježim svinjskim mesom, jer zima je doba kolinja)

    Stara Godina
    Neka perad, ako je bilo mesa (zato jer perad nogama gura prema natrag i tako odgurne sve što nije valjalo u staroj godini)

    Nova Godina
    Obavezni pečeni pajcek (zato jer njuškom ruje prema naprijed, što simbolizira napredak)

    Tri kralja
    Isto neko pečenje – često svinjska rebra, a može i buncek. Napravi se bar jedan friški kolač (npr. štrukli od jabuka).

    Fašenk
    Na fašenski utorak jede se meso i masno i prže se krafni ili neko drugo tijesto u dubokom ulju (mišeki, fanjki iliti poderane gaće...)

    Čista srijeda (Pepelnica)
    Posni ručak – npr. grah bez mesa

    U doba korizme često se postilo (ne zato jer se moralo, nego zato jer nije bilo mesa).

    Još su se kroz godinu slavili imendani (ne rođendani kao danas) i to se išlo u čestitare – na kolače i liker (višnjevac, liker od kave, „ajerkonjak“, orahov liker koji i danas imamo u kući jer ga moja svekrva uredno radi i dan danas)

  18. #18
    bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    983

    Početno

    salenjaci
    šnenokle
    bijeli žganci
    variva razna (koprive, misirače)
    kruh iz krušne peći moja mama i danas radi
    sve drugo što mi pada na pamet je već rečeno

    slavonija

  19. #19
    bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    983

    Početno

    pače

  20. #20

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    42

    Početno

    Citiraj bijelko prvotno napisa Vidi poruku
    pače
    to je isto sto i hladetina,ili u podrucju nove Gradiške pitija..

  21. #21
    bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    983

    Početno

    Citiraj masha_sesvete prvotno napisa Vidi poruku
    to je isto sto i hladetina,ili u podrucju nove Gradiške pitija..
    znam

    ja to po svom

  22. #22
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Šmarn - kao cicvara samo iskidano za vrijeme pečenja. Jede se uz salatu ili uz kompote
    Noklice s jajima- kuhane noklice se izmješaju sa kajganom.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    42

    Početno

    Citiraj bijelko prvotno napisa Vidi poruku
    znam

    ja to po svom
    ma i ja pače govorim..
    mozda smo iz istog kraja??

    znam da je ispod broda(prema djakovu) supita,a mi kazemo mutača (prema gradiski)


    ili šufnudle i čikle isto jelo

  24. #24
    winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,034

    Početno

    Hrvatsko Zagorje:

    Bufle (buhtle), makovnjača i orehnjača, bučnica, štrudla od jabuka, štrukle (zapečene ili u juhi), jabučak (sirotinjsko varivo od jabuka sitnih), premetene mahune (varivo od mahuna), ričet (ječam s grahom - varivo), knedle sa šljivama ili marelicama, ljuljeki (njoke), pileći saft, rezanci s makom ili orasima, sir s vrhnjem, kokošja juha s rezancima, ajnpren juha (prežgana juha), žganci s mlijekom, žganci s čvarcima, čvarci, špek i luk, krvavice, kobasice i sl., kruh i mast, grah i zelje, grah i repa, hladetina, vajn gulaš (vinski)...

  25. #25
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,002

    Početno

    Špecli

    Vaseršpacni

  26. #26
    Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Zagreb Dubrava
    Postovi
    359

    Početno

    Moja je baka bila s Raba.
    Od slatkih je jela spravljala orehnjaču i makovnjaču za sve svečanosti, pincu (sirnicu) i golubice (pletenice s jajem) za Uskrs, fritule i kroštule za Božić i Pepelnicu.
    Imala je zapisan recept za rapsku tortu, ali mislim da ga nikada nije isprobala i ne znam je li starinski i originalan.

    Jela za koje znam da su se spravljala i dok je ona bila dijete:
    - morski puževi (ogrci i volci)
    - kunjke (sitne školjke koje se nalaze u zimi u pijesku)
    - vinogradarski puževi
    - bijela riba na lešo
    - pašta i fažol
    - broskva (vrsta kelja) lešo s krumpirom
    - šparoge s jajima (kuhano ili prženo)
    - kokošija juha
    - slane srdele s palentom

  27. #27
    Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    Pula/ Linz
    Postovi
    697

    Početno

    Super cure!! Hvala puno!!!

    Ako se jos cega sjetite slobodno pisite ..

  28. #28
    Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,700

    Početno

    od ovih morskih starina - sušena hobotnica (štokalj), riba na lešo, zelje na teću (zelje na lešo podgrijano na blagoj zapršci), suhe smokve, prisnac...

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    raštika
    japrak
    soparnik
    arambašići
    pita maslenica
    zeljanica
    pita kupusara
    kljukuša

  30. #30
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    bosna

    moja susjeda svaki bozic pravi keške - i meni se to jede vec par dana a to je jecmena kasa kuhana u juhi od cijele kokosi pa se onda u to istga i meso od koke. drzi se u firzideru pa se grije kolicina koja ce se pojesti taj dan i tad se posoli i popapri. Punoo ljudi ne voli to jelo a meni je za prste polizati.
    od svakodnevnih jela moj djed je pravio krompir juhu i kukuruzu, baka snufnudle sa kiselim kupusom mljac, ustipke, pogacu, lijenu pitu, sne nokle, jabuke u slafroku
    bozic nije mogao proci bez sarme, sapa, bijele pite

  31. #31
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,002

    Početno

    Pohani cvjetovi bagrema i bazge

  32. #32
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pohani cvjetovi bagrema i bazge
    Za ovo nisam nikad čula (ne bih mogla ni prepoznati te cvjetove )
    Imaš recept za ovo i da li si pravila to jelo?

  33. #33
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Citiraj Maslačkica prvotno napisa Vidi poruku
    Za ovo nisam nikad čula (ne bih mogla ni prepoznati te cvjetove )
    Imaš recept za ovo i da li si pravila to jelo?

    Jao, ovo obožavam.
    Maslačkice, napraviš smjesu kao za palačinke, ali malo gušću i u nju se umaču cvjetovi bazge i bagrema i stavljaju na vruće ulje.
    Mljac...

  34. #34
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,223

    Početno

    naravno sve je ok kaj se tiče tog recepta. osim kaj buš morala čekati do 5 mjeseca

  35. #35
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    AAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, soparnik!
    Kako je to prefino.

  36. #36
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    USKRŠNJE POGAČE – POSVEĆENICE
    1 kg mekog brašna
    8 jaja (6 žumanjaka), 2 cijela jaja
    20-26 dkg šećera
    25 dkg otopljene masti
    2 vanilin šećera
    malo ruma
    cijelu naranču iscijediti, a koru naribati 4 dkg svježeg kvasca
    Kvasac razmutiti i pomiješati s 20 dkg brašna, malo šećera i malo soli. Tijesto dobro umijesiti i staviti na toplo mjesto da se digne. Kad se tijesto digne, potrebno ga je ponovo umijesiti, oblikovati pogače i staviti da odleži u toplome dok ne uskisne. Tijesto je gotovo kada se može rezati nožem i rasjeći škarama. Peći na voštanom papiru namazanom masnoćom, na umjerenoj vatri. Kad su pogače gotove, posuti ih sitnim šećerom.

  37. #37
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    podižem, njam

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •