devet_mjeseci prvotno napisa
Sjećam se jednog posta, prije (čini mi se) dvije godine kojeg je otvorila forumašica koja je pobacila nakon AC. Bila je liječnička greška, doktor je (kako je napisala) taj dan imao loš dan... Iskreno, nemam čak snage niti tražiti u tražilici (ako još uvijek negdje postoji) taj post jer sam plakala ko kišna godina. I sam tekst je počinjao nekako u stilu: Teško je shvatiti da si se baš ti našao među 1% onih koji su izgubili i to zato jer je liječnik imao loš dan... Bilo je to nešto prestrašno. Ne treba posebno isticati da se pokazalo da je dijete bilo zdravo i da je pretraga bila u potpunosti suvišna.
Slažem se da mogućnost izbora mora postojati. Ali mora se biti spreman i na prihvaćanje rizika. Osobno nisam među onima koji govore za stvari za koje je mala vjerojatnost da se dogode "ma neće se to baš meni dogoditi". Nazovite to kukavičlukom ili ziheraštvom, ali takva sam. Kad bi se taj rizik odnosio isključivo na mene, bila bih hrabrija, ali ako taj rizik uključuje kockanje (i to možda potpuno suvišno) sa djetetovim životom, nema teoretske šanse. Kao što je već netko napisao - ako mi dijete i ode prirodnim putem nakon poroda, to će biti prirodnim putem, jer tako mora biti. Neću sebi stavljati u ruke odluku o životu i smrti jer ipak smatram da na to nemam pravo, kao ni moj doktor. Savijest je najgori sudac i ne znam koliko žena bi moglo živjeti sa mišlju da je pobacilo jer bi dijete imalo teškoće u razvoju, a one se nisu bile spremne lišiti svog konfora u životu.
No, s druge strane, nemam dijete s poteškoćama u razvoju (za sada još nemam nikakvo dijete) pa možda razmišljam previše isključivo, u stanju sam sužene svijesti. Imala sam tri vrlo rana spontana (blighted ovum, missed ab i nešto što ne bih ni znala da nisam jako rano radila test), pa znam potpuno sigurno da me nitko (ako će sve biti u redu) neće ponovno odvesti na stol. U svakom slučaju vjerujem da je to izuzetno teška odluka koju ću osobno, ako mi je ikada spomenu, sigurno odbiti. Ali sve to je isključivo na nama i nitko nema pravo odlučivati u naše ime.