pa samim time i kombinirani je loš (u skladu sa godinama, kao i duble i triple test)
pa samim time i kombinirani je loš (u skladu sa godinama, kao i duble i triple test)
Mačkulina, za spontane kod amniocenteze to nije baš ono "kako se tu priča", to su mi potvrdili liječnici - Kos itd. Mislim, onome paru tko upadne u tih 1 na 200 koji će pobacit uslijed amniocenteze to je gubitak od 100% :/. Zato amniocenteza i spada pod invazivne pretrage i zato je OK to dobro nekako ipak sebi promisliti za što čovjek je, za što nije i zašto.
pročitala sam šta ste pisale i isto se tako premišljam...bila sam neki dan na ultrazvuku i trudna sam 7+2 dana..ginićka je rekla da je sve poškolski,vidi se srčana reakcija,plod je 1 cm,sve uredno,...imam 36 godina i bila sam na mpo-u...spomenula je amniocentezu i da moram sama sa mm odlučiti da li bi išla ili ne,njezino je sam da me upozna sa testvima i zahvatima...pa sad meni nije jasno,ako sam zdrava,nalazi uredni,moram mirovati prva tri mjeseca da se plod održi zbog potpomognute,a to je recimo agresivna metoda testiranja (ako sam dobro shvatila)...zašto bi mi uopće bila predložena takva mogućnost?
zbog godina,pa ima mama koje su i u 40-toj rodile zdravu djecu...mislim da bi se to ipak trebalo predlagati ako se nekako ultrazvučno posumnja da nešto nije u redu,a ne zato što imam preko 35.godina,a zdrava sam i sve je uredno...evo ja sam se sva izmrcvarila čitajući razna iskustva i razmišljajući da li sad ja trebam ići ili zašto bi uopće išla...jednostavno ne znam šta prakticiraju žene iz potpomognutih oplodnji...i ako su išle zar ih nije bilo strah da izgube bebicu za koju su se toliko pomučile...
ne znam kome da se obratim da mi da dobar savjet šta bi trebala odlučiti...jednostavno mi je teško odlučiti jer nekako u dubini duše mislim da bi trebalo biti sve u redu...ili ne?!...
već mi je nakon punkcija dosta igala...i svih tih zahvata,a opet...ne znam šta da mislim jer toliko je različitih iskustava...unarijed hvala na odgovorima..
Odakle ti ova informacija? (Vlastito iskustvo, naravno, nije relevantno)mačkulina prvotno napisa
samo zato što je 36. godina granična dob gdje se preporuča AC.Amalka prvotno napisa
to znači da je to statistički gledano,...ali ne znam da li žene češće idu ili izbjegavaju kada su u potpomognutoj....jer meni srce govori da ja to ne bi trebala raditi,a opet,pružena je mogućnost...
mislim da cure s potpomognute uglavnom ne idu, ali pitaj.Amalka prvotno napisa
mislim da je i ina33 išla. netko će se sigurno javiti.
a statistika, da na žalost :/
ja da imam para išla bih kod podobnika. nekako mi se čini da je iskusan, lake ruke i velikog iskustva. možda griješim.
ne znam gdje bi im postavila to pitanje,...ali i ovo će mi biti dovoljno...mogla bi zvati bolnicu pa ih pitati za savjet....hvala na brzom odgovoru...![]()
Mislim da su uopćavanja ovakvnog tipa, bez ljutnje, apsolutno neispravna. Kao i pitanja da će netko u bolnici dati savjet. Možda i hoće, netko će sugerirati, netko će biti manje direktan, ali kratko i jasno: odluka je samo i isključivo NA PARU.mislim da cure s potpomognute uglavnom ne idu, ali pitaj.
I mi smo MPO trudnoća, dakle teško stečena, ali ipak smo išli na amnio (kao što bi išli i sljedeći put, a možda bi samo usput izvrtili krvne testove tipa kombiniranog i double/triple).
Nema tu jednoznačnog odgovora ići/ ne ići, što reći na ovo - meni je moj MPO dr školski rekao da svakako idem na amnio i da mu se onda javim(vjerojatno i zbog toga jer je direktno sudjelovao u MPO procesu pa je i njegov obol ovjde jako bio značajan), dok je dr Kos iz Vilija kao opet drugi veliki stručnjak rekao da ne vidi indikacija za amnio (i to mi je rekao par minuta prije postupka amnio kojeg je obavio). Dakle i mišljenja su ginekologa ponekad podijeljena.
Socijalna ginićka me pitala zašto sam nakon dobrog kombiniranog probira uopće išla raditi taj double/triple test, dok mi je dr Latin kao četvrti stručnjak rekla da je loš posljednje navedeni test vjerojatno posljedica početne blizanačke trudnoće i da sami moramo odlučiti što ćemo dalje, dakle što bi napravili kad bi amnio bio loš.
Dakle, četiri doktora - četiri različita odgovora, što samo potvrđuje da možda i nije imalo smisla (osim više psihološkog pristupa) tražiti odgovore od doktora u smislu "amnio se treba/ne treba napraviti". Tim više jer svi ti krvni testovi nisu pouzdani, dakle nemaju dijagnostičkih vrijednosti, što na njima i piše.
molim nekog tko se razumije u postupak amniocenteze odgovor:
rodila sam blizance u terminu iz intezivno nadzirane trudnoće,uzv svaka 2 tjedna i amniocenteza je bila uredna.Nažalost moj sin je rođen sa složenom srčanom greškom-hipoplastično lijevo srce.Zanima me da li je amnio mogla otkriti ovaj sindrom,u zamjenu nalaza sumnjam jer sa blizancima malo tko radi ovu pretragu a i različiti je spol blizanaca.
Amiocinteza nikako nije mogla otkriti takvu vrstu problema sa srcem.
Ali ga je mogao otkriti temeljiti rutinski uzv kojeg na dobrom aparatu radi dobar stručnjak.
Mojoj kćer je postavljena sumnja na rutinskom uzv-u u 21 tj. trudnoće,kasnije potvrđena na fetoehokardiografijomu 22 tj.
nažalost poslije toliko puta na ultrazvuku nije bila uočena takva složena srčana greška ,krivo mi je jer je toliko jadan propatija prva dva dana života mogao je bit očekivan a ne ostavljen da skonča sada je upravo u teškom stanju nakon druge operacije,možda je moglo biti drugačije,nada i borba..hvala na odgovoru
a koje je uopćavanje? mislim ili uglavnom? ili da pita pa da sazna?andream prvotno napisa
ne sugeriram ništa, nego znam koliko sam čitala da uglavnom cure s potpomognute kažu da ne bi išle.
i to je to.
ništa ružno rečeno, ništa ružno nisam mislila, napisala sam kako ja mislim.
i isto tako mislim da je odluka o amniocentezi na paru, ni na kome drugome i ne dopuštam ikome da se petlja u tu odluku. to je u najmanju ruku nepristojno.
cura je pitala, ja sam rekla svoje mišljenje. i napisala "uglavnom".
marin žao mi je zbog tvog malog borca i što se toliko pati, potpisujem sirius, kad sam išla na cvs ( oni to zovu rana amniocenteza- ne uzimaju plodnu vodu, već uzorak tkiva posteljice) rekli su mi da te pretrage otkrivaju samo kromosomske greške, ne genetske , ne srčane mane, niti npr spinu bifidu i da ako želim mogu ići oko 22. tj. prof Malčiću na ehokardiograf; mislim da za raspoznavanje tih bolesti naši ginekolozi nisu stručni, ipak to mora biti kardiolog ili specijalist za neko posebno polje koje nam je potrebno; drži semarin prvotno napisa
![]()
pitala sam savjet u bolnici i rekli su mi da odem kod dr.Kosa u polikliniku Vili,...govore da je on odličan stručnjak i smatram za sebe osobno da ono što mi on kaže meni će biti dovoljno....ne trebaju mi nekoliko stručnjaka da bi mi potvrdili nalaze od onog drugog...Amalka prvotno napisa
što kaže stručnjak da li je potrebno ići nakon toga na amino onda ću ići,ako kaže da mi ne sugerira onda neću...i to je to...nadam se samo da će mi reći da ne moram ići na amino jer od početka nisam jako zainteresirana za to... ovdje sam potražila šta žene misle o tome i puno su mi pomogle pri odluci,zahvaljujući njima lakše sam se odlučila na pregled kod dr.Kosa...
prema tome zahvaljujući različitosti mišljenja lakše dođemo do rješavanja svojih dilema i zato ....živio forum...![]()
Što se tiče nekih srčanih grešaka sumnja na iste može se postaviti na običnom UZV-u
tj.anomaly scan
Ovu koju ima sin od marin bi se u većini slučajeva trebala vidjeti pri temeljitom pregledu.
U većini slučajeva u bolnicama se ne gleda dovoljno temeljito(u mom nalazu iz 21 tj.ima dvadesetak parametara koji su gledani i svjedno je puka slučajnost da je postavljena sumanja na grešku koju je imala moja kćer ).
Fetalnaehokardijografija je temeljitija može detektirati i manje greške koje se ne vide na UZV.Isto tako niti ona nije svemoguća,velik broj grešaka se može uočiti tek nakon rođenja kad dijete uspostavi samostalno disanje.
Marin,nemoj se gristi zbog toga što greška nije uočena.Ja sam razgovarala barem sa tridesetak roditelja u Hrvatskoj i izvan nje čija djeca imju tako kompleksne greške i od svih njih znam samo četvero(računajući i sebe )kojima je to uočeno u trudnoći.
Htjedoh reći da uzv nije svemoćan ili nemamo svemoćne stručnjake,kod moje zri se uopće neradi o nekom za otkriti teškom problemu a svejedno nisu vidjeli da dijete nema gotovo pol ruke
Apsolutno.Jedan od parametara koje su radili na tom UZV-u u 20 tjednu su lijeva i desna šaka ,stopala i tako.Pink-OS prvotno napisa
Ono što ja želim (opet ) reći je: sigurno je bolje ne znati za probleme koje ne utjeću direktno na život i smrt nakon poroda.Preteško je živjeti sa tako velikim teretom čak i u slučaju kada znaš da spoznaja o problemu dijetetu može značiti razliku između života i smrti odmah nakon poroda.
Pozdrav svima.........danas sam dobila rezultate kombiniranog probira......a moj ginekolog radi tek u ponedjeljak.........pa ako tko što zna, da mi malo prokomentira (brine me jedna vrijednost):
sl. ß-hCG 37,9 ng/ml 1,03Korig. MoM
PAPP-A 8,69 mIU/ml 2,98Korig. MoM
Nuhalni nabor 1,4mm
CRL 65mm 0,84MoM
Svi rizici mi pišu <1:10000 manji od graničnog
Dobni rizik 1:869
I sada svi rizici su daleko manji od graničnog, ali me brine PAPP-A jer sam negdje pročitala da te Korig. MoM vrijednosti trebaju biti oko 1...........
Molim Vas pomoć.........
ja sam osobno imala 6 poroda svakim dodirom sa bolnicom imala sam šta vidjeti uvijek je bilo šokova oko dječice koja su rađana sa raznim anomalijama a trudnoče su pračene uzv i pregledima.Najsretnija je mama koja dobije zdravo dijete.![]()
Moj sin ima dijagnozu jako tešku , u ovim trenucima vodi bitku za svoj život,krivo mi je moram priznat šta ginekolog nije otkrio složenu srčanu grešku na uzv jer je gledan na 3d i 4 d i kako je blizanac pregledi su bili svaka 2 tjedna a položaj za blizniće je bio idealan nisu preklapali jedno drugo nego su bili jedno za drugim u krug.
Prošla sam amniocentezu u dvije trudnoće i sve je uredno prošlo moj glas bi bio da za amnio ali na svakom paru je da odluči.
Šest puta si rađala? Svaka čast!marin prvotno napisa
Zaraa neko odstupanje bi pokazalo rezultat u testu. Tebi je sve 5![]()
Misliš?? Ma nekako podsvjesno i ja imam osjećaj da je u redu, ali takv sam osoba da sve volim provjeriti.....Hvala.....sanja77 prvotno napisa
Svaka čast na 6-tero djece- kako ste se odlučili na to? Ja bih bar 3-4 pa kada to kažem svi mi kažu da sam luda........ gdje ide ovaj svijet......
malo da korigiram imam sedmero djece zadnji šesti porod su blizanci nismo o tome ni sanjali ali nakon petoro dotrčali i oni,teško je al je prekrasno u mom slučaju još da mi moj sin bude dobro sreči ne bi bilo kraja,pozdrav svim mamicama samo hrabro![]()
Moje ti je iskustvo da doktori nemaju pojma o očitanju testa. IStina prošlo sada skoro dvije godine pa se možda i nešto promijenilo. Molim te napiši što ti je rekla doktorica da vidimo. Meni čak ni genetičarka nije znala zašto je u stvari test tako loš. Inače, ja sam imala 1/41, ali pisala sam već o tome...![]()
Cure , molim vas !!!
Imam 37 godina, drugo, duuuugo ocekivano dijete je konacno na putu (IVF/ICSI) od pocetka sve uredno i super , ali sad na pregledu sa 15+3 tj. je pocelo sa pricom o amnio, a meni se ne ide...
Molim cure koje se razumiju da mi pomognu u odluci: sa 12 tj, NN je bio 1,5, sada sa 15+3 svi parametri su super, dr je dugo sv pregledala, i nosnu kost, i femur, vitalnost, strukutre i rad srca,sve, sve je odlicno ali ona bi voljela da uradim amnio, tj.njena je duznost da mi preporuci itd...
Da bih lakse donijela odluku uradila sam i triple, koji glasi:
AFP 36,12 1,27 MoM
HCG 44256,00 1,52 MoM
fE3 3,10 0,87 MoM
osim toga jos pise da je rizik za trisomiju 18 manji od 1:10000, a isto to i za spinu, tj. da nema statistickih indikacija za te poremecaje.
Kako se vama ovo cini?
Molim vas...
Triple test 1:324
Age risk 1:191
Samo cu jos ovo dodati, i nadam se da zavrsavam ovu pricu, stvarno su ovi testovi bezveze, (stoti put receno na ovoj temi)
Primjetila sam da su mi na gore napisanom testu, unijeli 16+4, a ja sam ,kad sam ga radila bila 15+4, otisla sam jutros da mi to isprave i dobila sad drugaciji nalaz ...
Zbog tog jednog tj. je rizik godina sa 1:191 sad 1: 187 , ali je rezultat triple testa sa 1:324 promjenjen na 1 : 622 , dalje AFP je sada 1,44 MOM, HCG 1,22 MOM , fE3 je 1,27 MOM ....
ma cista glupost i totalno nagadjanje, pa je li moglo to toliko da se promijeni samo zbog par dana razlike ?
Odlucila sam sve zaboraviti...
a72, upravo o tome sam ja nekoliko puta pisala.
Ni jedan od tih testova nema smisla ako se trajanje trudnoce ne utvrdi bas bas tacno.
Trebalo bi da to bude na osnovu uzv nalaza, ali se onda osoba koja radi taj uzv treba jaaaako potruditi da to merenje bude precizno, sto znaci meriti nekoliko puta, nekoliko preseka itd., a ja jos nisam dozivela da to neki ginekolog uradi, osim u slucajevima kad im se prvo od oka cini da nesto nije ok, a cesto ni tada.
Mnoge zene imaju kasniju ili raniju ovulaciju, nekad kasni implantacija itd..
Sve to utice na CRL iz koga se odredjuje gestacijska dob.
Hormoni u tom periodu bukvalno luduju, eto npr. betaHcg se dupla na 48 sati, ok, kasnije malo manje, a onda krene da pada do neke vrednosti...
Ostali hormoni isto imaju cudesne krive.
I onda, ako se ne pogodi tacka trajanja trudnoce, normalno je da ce rezultat biti znatno drugaciji. Kao tebi
Super za bolji rezultat, opusti se sad![]()
kli_kli, hvala ti , a znas li mozda kako glase ove vrijednosti kad zaista postoje poremecaji, tj. kad kasnija amnio dokaze da zaista postoje ?
Ova jedinica MoM znaci Multiple of Median, znaci mnozilac neke srednje vrednosti, koja se valjda odredjuje za dobr trudnice i trajanje trudnoce.
Kad bi bilo idealno (a nikad nije, zato i jesu statisticke jedinice), sve vrednosti bi bile 1.
Tvoje su sve oko 1, sto je jako dobro
Znam da u ovom testu nije dobro ako je betaHcg previsok, a to znaci npr. 5MoM jer to ukazuje na Down, a isto nije dobro ako je AFP jako nizak, to u korelaciji s visokom betom isto ukazuje na Down, a i sam po sebi ako je (pre)nizak moze da se poveze s nekim drugim stanjima kao sto je prevremeni porodjaj.
kli_kli, ljubim tetoliko sam citala o tome i onda me nalaz (gle cuda
) zbunio...mislila sam da ce pisati neko objasnjenje a ono samo puki brojevi, a ti objasnjenje trazi okolo...
Zvala sam dr-a oji mi je radio IVFF/ICSI, i on kaze da je po njemu nalaz ok, kao i svi drugi parametri do sad , NN u 12.tj. 1,5, i da je to sve ok, ali konacna odluka je nasa, a mi smo odlucili da ne idemo na amnio.
evo i moje iskustvo.
bila sam prije tri tjedna u kbc rijeka.
ne naručuje se, radi se pon-sri-pet. mora se doći do 7.30-8.00 i javiti sestri Marici na 4. katu na patologiji trudnoće.
sa sobom uzeti spavaćicu (može i pidžamu, ali spavaćica je lakša za kasnije), papuče, kućni ogrtač, nešto za jesti i piti.
rade koliko sam shvatila dr. prodan i dr. petrović, a dr. marić samo napravi uzv pregled prije.
dr. marić je stvarno divan, sestra Marica je fantastična i tako da oni već uvelike smanje stres.
nakon sastanka se odluči tko taj dan radi r-ACZ i onda vas sestra odvede u sobu gdje ostavite stvari i presvučete se u papuče, spavaćicu (čarapice možete ostaviti) i ogrtač i sestra vam vadi krv za double/triple koji uspoređuju s nalazima amniocenteze.
onda se spuštate na 1. kat u operacijsku salu.
unutra su dvije sestre i liječnik, meni su bile i dvije stažistice, a zahvat mi je radio dr. Prodan.
što se poroda tiče, mene je šivao nakon poroda i bio je grub i neugodan.
ovdje je stvarno dao sve od sebe da me smiri, sve objasni, sve govori, na sve odgovara, možete gledati uzv ako hoćete ili ne morate, svi su smireni.
prvo vam dugo brišu trbuh jodom, alkoholom i vjerojatno još nečim, onda pokriju plahtom, onda on gleda gdje će ubosti i upozori prije: sad ćete osjetiti ubod.
ne osjeti se na trbuhu, osjeti se kad probija ovoje. neugoda traje doslovce sekundu, a čitav zahvat oko 6 sekunda.
poslije se premjestite na krevet na kotačima i odvezu vas na odjel.
na odjelu ležite sat, dva i odna može na wc. možete ostati kod njih čitav dan, ta je soba samo za žene koje idu na acz, ništa im ne smetate.
poslije su nam par puta došle sestre pogledati nas, doktor je došao još jednom i porazgovarao s nama, rekao je da već 30 godina radi zahvate i koliko sam shvatila nije uopće imao komplikacija poslije.
ovo ne govorim da promoviram amniocentezu, nego da utješim nekoga tko ide. nije bolno, strašno je utoliko što je bolnica, a od bolnice imate samo taj osjećaj u operacijskoj sali.
meni su indikacija bile samo godine, sve ostalo je bilo ok, nn je bio 0 mm, srce je ok, nosna i bedrena kost ok.
nalaz mi je danas gotov, MM je zvao prije pola sata i sve je ok.
imam jedno zdravo dijete, 37 godina i ne baš čistu sliku toga što bih napravila da nije dobar nalaz, ali sam barem znala da ću znati na čemu sam i onda odlučiti.
ja nisam superžena i imala sam svoje dvojbe, nije mi bilo paklenih tri tjedna, pakleno mi je bilo jučer i danas, čekati na nalaz.
inače su vrlo opušteni, kaže i moja doktorica i dr. Prodan i sestra da su sada uzv-i puno, puno bolji i nego prije 10, 5, a kamoli 15 godina, da im je rizik od pobačaja i infekcija čak i manji od 0.3%.
isto tako, naišla sam na podatak da ako trudnoća dogura do 20 tjedna, rizik mojih godina se smanjuje s 1:200 na 1:460 pa kad se tako pozitivno gleda, to je samo 0.2% da nešto nije u redu ili 99.8% da je sve ok pa ako netko želi i to je dobar i pozitivan način razmišljanja.
ovo sam sve napisala (nakon dugo vremena na Rodi) da olakšam nekome tko je odlučio ići. je, zahvat je invazivan, ali nisu koljači u pitanju i da ne mora sve biti crno, ni s jedne ni s druge strane.
svima želim sretne i zdrave bebače i lijepe trudnoće. ja ću naravno naći sad druge stvari zbog kojih mogu brijati, ali barem je ovo gotovo.
i vjerujte mi, od šoka više ne znam kome moram javiti da je sve ok.
thalia , drago mi je zbog nalaza, sad možeš odahnuti i mirno dalje uživati u trudnoći; (nisam ni znala da si trudna, čestitam ti od srca)
Amalka prvotno napisa
....samo da vam kažem da sam bila na probiru(screening) za Downov i Edwardsov sindrom u prvom tromjesječju sa 13+1 tjedan u poliklinici Vili...da vas ne zamaram brojkama piše da na osnovi proračuna koji uzima u obzir biokemijske nalaze,biometriju i anamnestičke podatke nije nađen povećan rizik za Downov sindrom u odnosu na prosječan rizik koji odgovara dobu trudnice...doktor je rekao da su svi nalazi uredni i ako sam odlučila da neću na amnio...ne treba...na kraju se složila i moja ginićka,mada je cijelo vrijeme govorila da bi trebala zbog godina...uskoro ću 37 godina...budući da bebicu nisam dobila tako jednostavno,daljnje pretrage mi nisu potrebne ...preuzimam onih 30-tak % netočnosti metode na sebe...jer tko nam daje u životu danas 100%-tnu vrijednost...
danas si živ,sutra nisi,danas radiš u najboljoj firmi,a sutra dobiješ otkaz...tko garantira 100%!!???...
nadam se da ću roditi zdravo dijete...to mi je najvažnije,a ne postoci....
i zato cure što god odlučile u pravu ste i to je svakako najbolje rješenje za vas i vaše dijete....ovo ili ono jednako je pravo...
mandy hvala![]()
Amalka drago mi je da su i tebi nalazi dobri i da si odlučila. sve će biti u redu![]()
...i meni je drago thalia za tebe da je sve dobro prošlo na amnio...i naravno da je sve ok...i uostalom svim trudnicama i one koje će to postati želim zdravu dječicu....
....evo jedan tekst koji mi je bio jako zanimljiv,ali nisam sigurna da li sam ga ovdje vidjela,a možda pomogne mnogim mamama kod odluke za ili protiv testova....
http://www.doktor.co.yu/forum/.....hp?t=10486
....sad sam vidjela,na str.5.ina33 je stavila ovaj link,ako ne možete otvoriti....bila sam površna pa nisam vidjela....pa cure,sretno svima u odlukama...![]()
Uh,sad vidim da ima više teme na ovu temu.
Ja 38 god,treća trudnoća,mm 37.
UZV kod Podobnika,svi parametri super.
Kombinirani-rizik za dob 1/96,rizik s obzirom na test 1/1985.
Sad mene zanima da li je taj rizik za dob statistički za žensku populaciju moje dobi ili se i to izračunava?Jer taj rizik mi se čini visok.
Čula sam se s dr,on kaže da je sve ok i da po njemu nema potrebe za amniocentezom
Zbunjuje me i to što sam pročitala ovdje da bi MoM-ovio trebali biti oko 1,a moj PAPP je 2,85 a free beta je 1,55.Nuhalni je 1,2 a to je 0,89 mom.
Imate li iskustava?
Inače,strogo sam mirovala par tjedana jer sam imala hematom.
Rizik za dob je konstanta .On se ne izračunava iz tvojih parametara nego je to statistika populacije.Na njega se ne može utjecati,tj.ne možeš imati manje godina nego što imaš.
Prema ovom tvoj izračun statistički je 20 puta bolji nego onaj obzirom na dob.
U principu se kaže da je test dobar kada je rizik obzirom na test manji od onog obzirom na dob.
U svakom slučaju to je statistika,nikako dijagnostički test.
Hvala ti sirius.
Znam da je to statistika,k tome mi dr.ne sugerira A,srce mi govori da je sve ok,ali mi godine ne idu u prilog.
Ovo za godine sam pitala jer sam u ranijim postovima članice po imenu @nisa@ pročitala da ima 40god,a rizik s obzirom na dob bio joj je 1/113,pa me to zbunilo jer je starija od mene,ali pretpostavljam da svaki labos možda ima drugačiji program koji ima unaprijed zadane parametre(mislim da je žena radila u Ljubljani).
Jesi i ti radila kombinirani?
Ne.ancila prvotno napisa
Rezultati na uzv-u sa 12 tjedana bili su ok.Statistika mi ne bi ništa značila jel sam odlučila zadržati trudnoću.Radim u bolnici i znam da postoji mnogo mogućih bolesti i stanja koje mogu utjecati na dijete ,a ne mogu se otkriti testovima.
I još nešto,na rutinskom uzv-u u 21 tj. je postavljena sumnja na jako rijetku srčanu grešku kod bebe(greška se događa na 5-10 beba od 100000).Stanje koje se ne vidi na probiru i amniocintezi.
To ti je život.Kad ne želiš čačkati po ničemu svejedno možeš saznati svašta ako je stručnjak dobar.
Sada mi uopće nije jasno kako je moj rizik s obzirom na godine koji piše u mailu koji su mi iz labosa poslali 1/96 kada bi moj rizik trebao biti 1/189.
Barem tako piše ovdje
PROBIR SINDROMA DOWN I SINDROMA EDWARDS U PRVOM TROMJESEČJU TRUDNOĆE
Downov sindrom je najčešći uzrok mentalne retardacije u ljudi. Bolest se javlja s učestalošću od 1,3 promila ili 1 na 770 živorođene djece. Genetička osnova ovog poremećaja je višak na 21. paru kromosoma (trisomija 21). Takva se greška češće događa u trudnica koje rađaju u kasnijoj životnoj dobi, a rizik se progresivno povećava nakon 35. godine starosti trudnice. Ostale češće autosomne trisomije su: trisomija 18 (sindrom Edwards) čija je incidencija pri porodu oko 1 u 6500, te trisomija 13 (sindrom Patau) s učestalošću od 1 u 5000 rođene djece. Tablica pokazuje incidenciju sindroma Down obzirom na godine starosti trudnice.
Incidencija sindroma Down u trudnica obzirom na godine starosti majke*
Godine starosti u terminu poroda Rizik na ukupni broj novorođenčadi (1:n)
15 1:1578
16 1:1572
17 1:1565
18 1:1556
19 1:1544
20 1:1528
21 1:1507
22 1:1481
23 1:1447
24 1:1404
25 1:1351
26 1:1286
27 1:1208
28 1:1119
29 1:1018
30 1:909
31 1:796
32 1:683
33 1:574
34 1:474
35 1:384
36 1:307
37 1:242
38 1:189
39 1:146
40 1:112
41 1:85
42 1:65
43 1:49
44 1:37
45 1:28
46 1:21
47 1:15
48 1:11
49 1:8
*Cuckle HS, Wald NJ, Thompson SG. Estimating a woman's risk of having a pregnancy associated with Down's syndrome using her age and serum alpha-fetoprotein level. Br J Obstet Gynaecol. 1987 May;94(5):387-402.
Jedini način da se dokaže (dijagnosticira) sindrom Down u ploda je primjena jedne od dijagnostičkih metoda, najčešeće rane amniocenteze ili biopsije korionskih resica (engl. ”chorionic villus sampling” - CVS). Obje metode izvode se pod direktnom kontrolom ultrazvuka. Biopsija korionskih resica (uzimanje male količine tkiva posteljice) se izvodi između 9. i 13. tjedna trudnoće, a amniocenteza (uzimanje male količine plodove vode) između 15. i 19. tjedna trudnoće. U oba slučaja dobiva se uzorak koji sadrži stanice jednake kromosomske slike kao i u ploda. Daljnjom analizom (citogenetička analiza) moguće je točno utvrditi broj i izgled kromosoma te odrediti kariotip ploda.
Biopsija korionskih resica i amniocenteza su, prema načinu izvođenja zahvata, invazivne metode pa se primjenjuju samo u slučaju kada postoji opravdana sumnja (indikacija) da se razvija plod sa sindromom Down. Sumnja (rizik) se postavlja na temelju sljedećih pokazatelja:
· Godine starosti trudnice
· Ultrazvučni probir između 11. i 13.+6/7 tjedana (mjerenje nuhalnog zadebljanja, NT)
· Biokemijski probir (analiza karakterističnih hormona u krvi trudnice između 10. i 13. tjedna: slobodnog ß-hCG i PAPP-A)
Kombinacijom ultrazvučnih i koncentracija biokemijskih biljega u serumu trudnice, te rizika obzirom na godine starosti trudnice, moguće je izračunati statistički rizik (vjerojatnost) u pojedinoj trudnoći za pojavu sindroma Down i Edwards. Takav test predstavlja kombinirani ultrazvučno-biokemijski probir trudnica za spomenute trisomije. Prednost je ovakvog testa visoka osjetljivost i specifičnost. Drugim riječima, kombiniranim probirom moguće je otkriti oko 90% trudnoća sa sindromom Down i Edwards, uz 5%, odnosno 1%, lažno-pozitivnih nalaza.
Kako tumačiti nalaz testa?
Nalaz se izražava omjerom 1:n koji opisuje kolika je vjerojatnost da trudnica, koja se podvrgla testiranju, nosi plod ugrožen sindromom Down, odnosno sindromom Edwards. Granični omjer (rizik) pri kojem se rezultat izražava kao nisko-rizičan ili povećani rizik u većini je dijagnostičkih centara dogovoren i iznosi 1:300 (u prvom tromjesečju). Omjer zapravo ukazuje kolika je vjerojatnost da se razvija bolesni plod u ukupnom broju trudnoća trudnica iste životne dobi. U testovima probira za drugo tromjesečje trudnoće preporučeni granični rizik je drugačiji, tj. pri izboru granične vrijednosti uzet je u obzir postotak spontano pobačenih fetusa između prvog i drugog tromjesečja, a koji su ugroženi nekom od spomenutih kromosomopatija.
Ako je konačna matematička vrijednost omjera veća od 1:300 (npr. 1:200), rezultat se tumači kao povećani rizik prisutnosti kromosomopatije u ploda. Obratno, ako je individualni rizik trudnice manji od 1:300 (npr 1:600), rezultat se tumači kao mali rizik pojave bolesti.
Potrebno je naglasiti da povećani rizik u testu probira ne mora značiti da se doista radi o bolesnom plodu. Nalaz može biti i lažno-pozitivan, jer većina trudnica nosi zdravo dijete. Isto tako, u trudnica koje imaju mali rizik za bolesti ploda, nalaz probira ne predstavlja apsolutnu sigurnost da će trudnica roditi zdravo dijete. Znači, nalaz testa može biti i lažno-negativan.
Zaključak: Kombinirani probir nije obavezan, on je slobodni izbor trudnice i može biti proveden samo nakon informiranog pristanka pacijentice. On služi kao pomoć u odlučivanju o eventualnom invazivnom dijagnostičkom postupku (CVS, amniocenteza). Rezultat testa nije konačna dijagnoza pa će se svakoj trudnici, u koje je kombiniranim probirom ustanovljen povećani rizik sindroma Down, odnosno Edwards (1 u 300 ili veći) preporučiti daljnji dijagnostički postupak, kojim će se konačno odrediti kariotip ploda. Potrebno je naglasiti da se u slučaju pozitivnog nalaza (povećanog rizika) može, a to je i najčešći slučaj, raditi o zdravom i normalnom plodu. S druge strane, negativan nalaz ne isključuje mogućnost pojave tog poremećaja, nego ukazuje na mali rizik za pojavu sindroma Down.
Povratak na vrh
Dobro je.Dvije operacije,čekamo još jednu.16 mj.,trči po kući i zeza nas kao velika.Nije sve bilo med i mlijeko ,ali smo sad najbolje što može biti.
Testovi po meni imaju smisla ako znaš što ćeš sa rezultatima(dobrim je lako ,ali što sa lošim?).Meni je od prvog trenutka trudnoće sa E. pobačaj bio neprihvatljiv tako da i nisam radila nikakve testove.
Kad sam saznala da je bolesna opet mi je prihvatljivije bilo da ona umre u trudnoći ili nakon poroda nego da ja odlučim o tome.Nadam se da razumiješ što hoću reći?
Ali meni je to bilo lakše,razumijem i mogućnost da netko misli potpuno različito.
Zbog toga se i nisam htjela izlagati potencijalnom stresu zbog statističkih testova ili dodatne dijagnostike.Ali potpuno shvaćama ako to netko želi...
Možda su ti u labosu krivo zapisali godine?Nije nemoguće...
Zar je važno?Osim tebi psihološki...Taj parametar i tako ne možeš mjenjati.