Stranica 16 od 45 PrviPrvi ... 6141516171826 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moze li se objasniti ono sto sam napisala gore, par postova prije, greskom su mi napisali da mi je trudnoca veca za 1tj. (umjesto 15+3 napisali su 16+3), i kad sam ih upozorila i to prepravili, moj rizik godina je sa 191 promijenjen na 187 ?

Nije mi ni bitno, to je skoro isto, i svakako ne idem na amnio, ali bas je cudno da se rizik godina mijenja zbog tih 7 dana, a to ne bi trebalo uticati jer sam par dana prije testa napunila 37 ,tako da u oba slucaja u momentu porodjaja cu imati 37,5.

ancila avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa
    Moze li se objasniti ono sto sam napisala gore, par postova prije, greskom su mi napisali da mi je trudnoca veca za 1tj. (umjesto 15+3 napisali su 16+3), i kad sam ih upozorila i to prepravili, moj rizik godina je sa 191 promijenjen na 187 ?

Nije mi ni bitno, to je skoro isto, i svakako ne idem na amnio, ali bas je cudno da se rizik godina mijenja zbog tih 7 dana, a to ne bi trebalo uticati jer sam par dana prije testa napunila 37 ,tako da u oba slucaja u momentu porodjaja cu imati 37,5.
    Pa upravo to ja govorim-kako je moguće da rizik zbog godina nije konstanta nego da i njega mijenjaju?

ancila avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Jao, moram vam se požaliti, jer sam danas u panici. Iz potpisa vidite da sam začela IVF, da imam manje od 30 god. Danas sam 7+1, bila upućena od MPO dr kod primarnog ginekologa. Došla sam kao trudnica prvi puta u ambulantu, a dr me Bez ikakvih pitanja, vaganja, mjerenja tlaka, davanja trudničke knjižice...i svega inoga obavjestila da bih mogla sa 12 tj ići na sve te testove (double, triple, PAPP) pa je čak spomenula i amniocintezu i neke resice...Pitam se na temelju čega je ona vidjela predispoziciju za obavljanje tih testova? Znači nema pojma o mojoj obiteljskoj anamnezi, nije me vidjela na uzv, zar samo na temelju izgleda??? U panici sam i prije nego sam počela uživati u trudnoći.Ili možda mislite (što je meni palo na pamet) da je već vrijeme za promijenu dr??? Hvala.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj vinalina prvotno napisa Vidi poruku
    Jao, moram vam se požaliti, jer sam danas u panici. Iz potpisa vidite da sam začela IVF, da imam manje od 30 god. Danas sam 7+1, bila upućena od MPO dr kod primarnog ginekologa. Došla sam kao trudnica prvi puta u ambulantu, a dr me Bez ikakvih pitanja, vaganja, mjerenja tlaka, davanja trudničke knjižice...i svega inoga obavjestila da bih mogla sa 12 tj ići na sve te testove (double, triple, PAPP) pa je čak spomenula i amniocintezu i neke resice...Pitam se na temelju čega je ona vidjela predispoziciju za obavljanje tih testova? Znači nema pojma o mojoj obiteljskoj anamnezi, nije me vidjela na uzv, zar samo na temelju izgleda??? U panici sam i prije nego sam počela uživati u trudnoći.Ili možda mislite (što je meni palo na pamet) da je već vrijeme za promijenu dr??? Hvala.
    Doktori nude rutinski jel medicina napreduje. Na tebi je da odlučiš što trebaš i želiš od ponuđenog.
    Nisi u nikakvoj rizičnoj skupini , vjerojatno to nudi i ostalim trudnicama.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vinalina, nitko te ne može poslati na sve te preglede ako ti to ne želiš. A i dr bi trebao za to imati indikacije.
    Mi smo isto MPO trudnoća i zbog godina smo prvo bili upućeni na kombinirani probir. Ali to je svojevrsna Pandorina kutija jer čim jedan rizik nije dobar, odmah se predlažu drugi testovi, tako smo mi nakon lošijeg (ne tako jako lošeg ali ipak graničnog kombiniranog) zaredali double/triple pa na kraju završili na amniocentezi. Bile su to teške odluke i mučno razdoblje, ali krenulo je ponajprije i samo zbog godina (38) i jer je moj MPO doc nešto u to vrijeme stručno pisao baš o kombiniranim probirima.
    Tako se na kraju od "samo da vidimo prvi rizik" svelo na kraju na agresivnu amniocentezu, srećom sve je bilo u redu.
    Odluka je na vama i nijedan doktor vam možda, kao ni nama, neće ovdje dati jednoznačan odgovor.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

MA tražila sam ja drugo mišljenje i rekao je dr da nije imala nikakve indicije/a da bi mi to uopće predložila i da definitivno nemoram ići na to, jedino ako ja to želim, naravno da mogu i nitko me nemože spriječiti. Ali me taj doktor poslije pitao - i kaj budeš onda??? (mislio je ako se dokaže kakav rizik?) I ima pravo. Odlučili smo nikamo ne ići i to je to.
    Samo žalim što je na mom prvom pregledu kojega sam toliko dugo čekala bila riječ samo i jedino o tome, a mogu vam reći da ga nisam toliko godina uopće zamišljala takvim. Pa me je to malo razočaralo...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pozdrav.
    Trudna sam 11 tjedana s blizancima. Imam 31 godinu, prva trudnoća koja za sada teče savršeno: dvije posteljice, bebači se super razvijaju.
    Ginekologica me pitala želim li raditi krvne pretrage, rekla sam da ne želim i onda me mrtva-hladna na prepad naručila za dva tjedna na pretragu nuh. nabora.
    Sada sam malo ljuta.
    Imam osjećaj da se cijelu trudnoću ne mogu opustiti nego da iz tjedna u tjedan idem od pretrage do pretrage, misleći na bolest i komplikacije, umjesto da se radujem svojim srećicama.
    Rade li te pretrage svima?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Olive prvotno napisa Vidi poruku
    Imam osjećaj da se cijelu trudnoću ne mogu opustiti nego da iz tjedna u tjedan idem od pretrage do pretrage, misleći na bolest i komplikacije, umjesto da se radujem svojim srećicama.
    Očito rade.
    Ali tvoje je pravo da odbiješ pretragu ako se ne želiš time opterećivati.

Po mom mišljenju za svaku pretragu koju trudnica radi, mora u glavi imati riješeno što će njoj (i obitelji) taj nalaz značiti. Odnosno, što će i hoće li išta učiniti ako nalazi ne budu dobri.

Amalka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Olive prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav.
    Trudna sam 11 tjedana s blizancima. Imam 31 godinu, prva trudnoća koja za sada teče savršeno: dvije posteljice, bebači se super razvijaju.
    Ginekologica me pitala želim li raditi krvne pretrage, rekla sam da ne želim i onda me mrtva-hladna na prepad naručila za dva tjedna na pretragu nuh. nabora.
    Sada sam malo ljuta.

...naravno da možeš odbiti bilo kakvu pretragu,ali mjerenje nuh.nabora nije loša stvar...ima dosta toga na internetu o tome,pa se malo informiraj...a kad je trudnoća u redu pretrage moraju postojati....da se vidi kako trudnoća napreduje,...
    bez panike,bit će sve u redu...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Rizicna sam trudnoca sa stajalista klasicne medicine i generalno jer imam jednu vrstu psihomotorne epilepsije.
    Nakon kombiniranog probira mi je dr predlozila amniocentezu (isto kao i proslu trudnocu - imam zdravog i divnog sina od 8 godina). Tu i sve druge pretrage ploda sam srdacno odbila jer ne vidim kako bi moj strah i zabrinutost u 24. tjednu trudnoce mogli pomoci mom buducem drugom potomku.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj agaco prvotno napisa Vidi poruku
    Rizicna sam trudnoca sa stajalista klasicne medicine i generalno jer imam jednu vrstu psihomotorne epilepsije.
    Nakon kombiniranog probira mi je dr predlozila amniocentezu (isto kao i proslu trudnocu - imam zdravog i divnog sina od 8 godina). Tu i sve druge pretrage ploda sam srdacno odbila jer ne vidim kako bi moj strah i zabrinutost u 24. tjednu trudnoce mogli pomoci mom buducem drugom potomku.
    ako je epilepsija i genetska bolest ( a ne znam da li je ) ona se ne može otkriti ni krvnim pretragama ni amnioc., s te strane ništa ne propuštaš; ne znam da li tvoja bolest ili terapija mogu na neki drugi način utjecati na razvoj bebe - vjerovatno te zato šalje na amnio? znam da veliki broj žena ima stav da ne želi prekinuti trudnoću ako je beba bolesna, ali se žele što bolje pripremiti na to što ih čeka nakon poroda, to mi je isto ok ; kombinirani je uvijek diskutabilan, jer ako imaš bilo koji rizik ( bilo koju kroničnu bolest, tlak, godine) on je uvijek loš; u svakom slučaju nitko te ne može prisiliti ni na što, ako misliš da će ti amnio donijeti više panike nego koristi, onda uživaj u trudnoći i ne daj da te bilo što ometa u tome

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Salje me zbog terapije i mogucih deformacija. No i prosli put je tako bilo... a moj sin je ziv, zdrav i nije bilo nikakve frke.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Danas mi je stigao rezultat tripl testa, pa molim dušice koje se razumiju za komentar dok ne odem kod dr.
    AFP 73,89 ( 19-93) ng/ml
    2,06 <2 MoM
    Estriol slobodni 2,14 (0,40-1,40)ng/ml
    2,83
    b-HCG 41858 (10752-85984)U/l
    1,30
    Trisomija skrining parametri
    Starosni rizik 1:574
    Tripl t.rizik 1:10000 ( 1:295)
    Ulm index 0,14 < 8,1

Interpretacija:
    Vrijednosti u serumu ne ukazuju na postojanje Trisomija 18 ( zašto ne spominje down ???)
    Vrijednost double, tripl testa, Ulm index su negativne.
    AFP vrijednost leži iznad Cut-off-a za neuralne defekte.

E sad po meni AFP je skoro pa u granicama, a šta je sa ovim estriolom, znate li šta o njemu??? Razgovarajući sa biohemičarkom došle smo do toga da bi letrox, prije klomifeni i progesteroni eventualno mogli uticati na više vrijednosti estriola, pošto su sedmice trudnoće tačne.
    Pliz i hvala.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

draga ne razumijem se u taj test,ali ti iz osobnog iskustva mogu reci da ponekad dr. pretijeruju.
    Iz mog iskustva,meni su rekli da ijete vjerovatno ima downsindrom i da mi preporucuju kiretazu sto prije to bolje na sta ja nisam pristala ni pod razno,pa ako mi je sudjeno da rodim takvo dijete onda cu ga i roditi!!
    Rodila sam curicu sasvim normalnu bez downsindroma. U ambulanti za genetsko savijetovanje Becke AKH napravit nam je kompletni kromoson testmeni i MM i na genima,sto se testa tice mi smo genetski potpuno zdravi nema nikakvih deformacija na kromosonu 22,niti DiGeorg sindrom niti Downsindrom......
    Slusaj svoje srce to je sve sto ti ja mogu reci i naravno ako zelis prije iduce trudnoce napravi kromoson test radi svoga mira....

pozdrav i svako dobro

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

MMK draga, ti testovi su testovi vjerojatnosti, znači ništa nije sigurno, već samo pretpostavka; što si starija, ako imaš neku dijagnozu ( hipot., tlak i sl) rezultati testova pokazuju veći rizik; osim cvs-a i amnioc. nema sigurne metode koja ti može reći da li tvoja beba ima kromosomsku grešku, što opet ne otkriva genetske greške, poput bolesti neuralne cijevi, zečje usne i sl. ; ja nisam htjela raditi te testove jer mi ne daju siguran rezultat
    ane80 to što ti i tm imate potpuno uredne kariotipove nije garancija , MM i ja smo urednih nalaza dobili 2 zdrave djece, a u 3. trudnoći sam nosila bebu sa trisomijom 18

malena15 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Curke,

ja trebam pomoć... prvi put pišem, do sada sam samo pratila forum. Nisam još trudna no razgovaramo o tome i planiramo. Ja sam inače paničar, veliki emotivac.... imam 25 navršenih godina i nemam u obitelji nikakvih bolesti, genetskih. Niti moj dragi, on ima 37 godina. Kako smo počeli pričati o tome, u meni se javio strah što ako nešto ne bude u redu s bebom? Što ako rodim bolesno djete ( nije važno jel to downow sindrom, celebralna paraliza ili bilo koja druga bolest), ne znam kako bih se nosila s time... čitala sam danas neki forum gdje pišu majke koje imaju djecu s downovim sindromom... sve se izvrsno nose s tim, hrabre su, sanmijane i pune hvale za svoju djecu... ohrabrujuće svakako.. ja imam osjećaj da bi cijele dane samo plakala... mislim da je neusporedivo uopće (nemojte zamjeriti usporedbu) ali imam malog peseka, koji kad je loše ja sam u komi.... kaj bi bilo da mi je djete tak nekak bolesno? Uglavnom emne to proganja, razmišljam već 3 tjedna konstanto o tome i ne mogu razmišljati o ničemu drugome... kako to spriječiti? da li su pretrage pouzdane? ja stvarno želim bebeka i veselim se i trudnoći i dojenju i trčajnu za njim, ali me i strah...
    molim Vas neki pametan savjet, utjehu i nemojte me osuđivati... Morala sam ovo napisati negdje gdje će me netko razumijeti

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malena15
    nažalost ni jedna pretraga nije 100 % pouzdana.
    No ono što svakako treba naglasiti je da pretraga sama neće nikako promijeniti stanje stvari. Ako nosiš dijete s gentskom greškom, pretraga neće ništa promijeniti. Genetske greške se dešavaju u samom začeću. Ako napraviš i sve testove koje postoji, ništa ti ne garantira da ćeš roditi potpuno zdravo dijete. Pretragom nikako ne možeš prevenirati genetske greške.

Osim toga, treba dobro promisliti, prije nego se testovi rade, što ćeš učiniti ukoliko nalazi budu nepovoljni. Dakle, da li ćeš u tom slučaju napraviti pobačaj?ž
    Ukoliko je odgovor pozitivan, onda ima smisla raditi testove, ali ukoliko je odgovor negativan, onda je pitanje da li uopće raditi testove.
    Nemojmo zaboraviti da su neki testovi vrlo rizični za samu trudnoću.

Napomenula bih još da neke genetske greške koje se pokazuju na testovima ne moraju biti vidljive na samom djetetu. Kad bi se svi ljudi podvrgnuli genetskim testovima, najmanje 20% nas imalo bi neku anomaliju u genskom zapisu, a da toga uopće nismo svjesni.

malena15 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

hvala puno na odgovoru.... ovo nisam znala, da može biti genetska pogreška, a da nije uopće vidljiva na djetetu... svašta ću ja još naučiti....

hvala

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Nisam našla ovdje (ili sam predvidjela) koje su referentne vrijednosti triple testa u drugom tromjesečju?
    Može li mi tko to napisati?

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Zaboravih napisati da imam 29 godina, a u Petrovoj su svi nalazi na engleskom, pa se pitam je li dobar.
    Moji rezultati su: Age related risk of Downsyndrome - 1:1000 ( čitala sam da je to umjereni rizik i da bi se moglo još ići i na amnio s takvim nalazom)
    Max. DS risk by biochem. tests and age - manji od 1:10 000
    Risk of open neural tube defects - normal, AFP within limit
    Piše mi ispod svega
    Interpretation of Results, uz još svega pomalo, pa neznam dali se to odnosi baš na moj test ili općenito,
    - Izračunani rizik sindroma Down u testu je manji od rizika prema dobi trudnice stare 19 godina. Rizik razvojnih anomalija CNS - a nije povišen.

KAJ TO ZNAČI???

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To znaći da prema testu imaš dobre izračune i da je rizik da imaš dijete sa jednim od testiranih problema puno manji od rizika da imaš spontani pobačaj nakon amniocinteze.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

smijem nešto pitati, šta je teški korak? rođenje bebise sa trisomijom ili prijevremeni porod. Prijevremeni inducirani porod je nešto strašno. ne bih ga ni najvećem neprijatelju poželjela (prošla sam ga prije dvije godine u vinogradskoj) ali.... rođenje bebice sa npr. trisomijom? kako je to teško? imate li možda primjere oko sebe sa takvom djecom? šta s njima kad ostarite i završe u nekoj ustanovi? tko vammože reći koliko će teško biti oštećenje? nitko. zato majčice odaberite. kad bi stavili na vagu šta je teže. nama majkama preživjeti i živjeti sa prijevremenim porodom ili djetetu sa trisomijom koje nikad neće biti sposobno za samostalan život. naša tuga nikad neće proći ali kako je tek gledati svoje dijete koje je hrpu stvari nemoćno samo napraviti. jel to humanije nego prijevremeni porod?

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

nije tragična činjenica zato što živiš s njim. ali pogledaj malo drugačije. nepristrano. šta će biti kad ne bude roditelja, kad ostare da ne mogu voditi brigu o njemu. Hoćeš ga uzeti u svoju obitelj?
    ja se slažem s tim da su to predivna bića koja pokazuju zaista ono što osjećaju i misle. ali šta kad mi više ne budemo sposobni voditi brigu o njima a ni oni sami nisu samostalni

diabolica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

sanjadarko iskreno mi je žao zbog tvog iskustva ali u potpunosti se slažem s tobom. Testovi krvi su mi pokazali rizik zbog godina i tu oni svakako preporučaju amniocentezu koju sam napravila 24.05. i sada čekam rezultate i umirem od straha....trenutno razmišljam pozitivno i da je sve u redu i ne želim opće pomišljati na nešto loše...

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

sanjaderko u potpunosti se slažem s tobom. Jaimam iskustvo prijateljice koja ima dijete s Downom.Iako je on predrag, mi ga svi volimo, to je dečko koji sa svojih 12 godina ne može ostait ni sekundu u kući sam. Cijeli njen život i u konačnici njene obitelji bitno je opterećen brigom za njega i po mom skromnom mišljenje svi su odnosi u obitelji poremećeni. Al s druge strane genetske anomalije samo su jedna priča, što je s različitim pričama s poroda ili prerano rođenom djecom koja opet imaju neke malformacije. Trudnoća je jedno specifično razdoblje i briga za to hoćemo li dobiti zdravo dijete ili ne je sastavni dio toga. ja se nastojim skulirali, idem na dijagnostičke preglede koje smatram da su kvalitetni i pouzdam se u dobar ishod.Meni je ovo treća trudnoća i mm i ja smo znali što ćemo ako stvari krenu krivo. Bitno je donijeti odluku. Na sreću svi testovi (nisam radila amnio) su pokazali da je s bebom sve OK.Hoće li tako i završiti? Nadam se da da...
    Posljednje uređivanje od dofra : 11.06.2010. at 08:39

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sanjadarko, mislim da je to jako osobna odluka svake obitelji , prvenstveno majke.
    Što je lakše ili teže? Mislim da u ovakvim slučajevima je samo pitanje sa kojom odlukom možeš lakše živjeti.
    Pomaže ako se prije trudnoće ima formiran stav "što ako.." iako se i stav može promjeniti kad se čovjek nađe zapravo u situaciji.
    Kada sam ja ostala trudna nisam željela nikakvu prenatalnu dijagnostiku u cilju spoznaje eventualnih problema jel jedan od razloga je bio taj da mi je prekid trudnoće zbog bolesti dijeteta bio neprihvatljiv. Meni osobno, u mom slučaju.
    I onda sam u 20 tj. na običnom rutinskom UZV-u saznala da beba ima kompliciranu srčanu grešku, jako tešku, da ju nakon poroda čeka nekoliko kompliciranih operacija sa neizvjesnim ishodom i isto tako neizvjesna budućnost.
    Srećom da sam odluku o nastavku trudnoće do poroda imala u trenutku zaćeća jel bi mi bilo puno teže ...
    Ne mislim da je moja odluka bila nekakva hrabrost, ona je meni tada bila jedina prihvatljiva. Jednostavno ta beba je bila u mom srcu moje dijete, već je postojala u mom svijetu, nije to nikakva romantika jednostavno je bilo tako.
    Meni je u tom trenutku bilo prihvatljivije roditi i prihvatiti činjenicu da će nas možda napustiti dan ili tjedan nakon poroda, nego odlučiti prekinuti trudnoću u trenutku spoznaje . Ja sam nekako prihavtila činjenicu da je život unutar maternice jedini život koji će možda imati.
    I opet kažem , ne vidim nikakvu romantiku u tome, to je samo bila jedina odluka sa kojom sam mogla živjeti u tom trenutku.
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.06.2010. at 08:43

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Sirius, svaka čast!!!!I kakva je sad situacija? ja mislim da je upravo osobna odluka tj. odluka obitelji jako važna....i slažem se da je bolje prije trudnoće razgovarati i dogovoriti nekakav stav...Mi smo to napravili. Nakon par razgovora odlučili smo tako kako smo odlučili. što se tiče prenatalne dijagnostike, ona ti barem daje priliku da se u tih par mjeseci pripremiš na ono što dolazi. Iako sam se ja par puta u ovoj trudnoći pitala jesu li baš sve metode dobre. ja sam naime rutinskom cervikometrijom otkrila da mi je mij cerviks skraćen. hospitalizacija...briga...svakodnevni strah hoću li imati pobačaj ili ne... i sad ta duljina cerviksa stoji već 8 tjedana i ja se polako opuštam. Nazvala doktoricu iz druge bolnice kaže ona da ste kod mene došli ne bi mi ni radili cervikometiju... e sad jel ta preventivna dijagnostika dobra ili ne...opet stvar osobnog odabira. ja odabirem znati i biti oprezna i zato skupo plaćam antenatalnu dijagnostiku....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne mislim da je moja sitacija nešto za divljenje, ja stvarno nisam donosila nikave odluke koje imaju veze sa hrabrošću .
    To je jednostavno prihvaćanje života i onoga što život nosi.
    Moja kćer je sad dobro, operirana dva puta, čekamo još jednu operaciju...ona je najbolje što može biti obzirom na dijagnozu.
    I to je odlično.

Za život i zdravlje nema garancije, niti u trudnoći , niti nakon poroda.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Slažem se s tobom, Sirius. Ne mislim da je tvoja odluka "hrabra" već mi se čini logičnim donijeti odluku s kojom se možeš nositi.Bitnim mi se čini što si ti sebi to sve dobro složila i bila si spremna na tu borbu. Nadam se da će sve na kraju dobro završiti. Trudnoća, kao i život, je riskantna i kažem nikad ne znaš što ti donosi svaki dan ali ja vjerujem da će sve završiti poziitivno.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

zna li netko od koliko do koliko sati se može vaditi krv za triple test u Petrovoj bolnici i za koliko su gotovi nalazi

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Od 7 do 9h,nakon vađenja ideš na ultrazvuk gdje na kraju pregleda dobiješ papir sa mjerenjima i taj papir odneseš u sobu gdje si vadila krv.
    Ja sam bila u predprošli ponedjeljak i nalazi su mi gotovi ovaj petak (prekosutra) od 14-15h.

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Danas od 14-15h idem po nalaze od trostrukog probira.
    Cijelu noć nisam spavala kako treba,ono malo sna što sam uhvatila bilo je popraćeno noćnim morama...sad se pitam dali mi je taj test trebao

Dr. mi je na godišnjem i ne znam dali ću sama znati pročitati rezultate.
    Kad dođem doma molit ću nekog od vas da mi pomogne,već sad se sva tresem

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Vidim da ovdje vec dugo nitko nije pisao pa bi samo malo digla topic s jednim cisto info pitanjem.

Iduci tjedan bi trebala na kombinirani probir u Vinogradsku ( i to ultrazvuk i vadenje krvi jel je moja dr.na godisnjem pa mi nemoze napraviti ultrazvuk) pa me zanima jeli potrebno narucivanje? I mozda broj telefona ako ima netko...

Hvala.

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

draga znam da za vadenje krvi nije potrebno narucivanje. Nazalost, ne znam za UZV. Mozda da nazoves centralu i pitas...
    Ja idem na kombinirani za 2 tjedna, UZV ce mi napraviti moj dr. u Polikl. Vili, a i krv cu tamo izvaditi, pa u Vinogradsku samo odnijeti epruvetu, tako sam i u 1. trudnoci.

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

draga jedino što znam je za Petrovu,tamo sam išla na probir.
    Ne treba se naručiti jer ga radiš u određenom tjednu.
    Koliko znam treba se naručiti za onaj klasik UZV pregled ali kad se radi probir onda ne.

Nađi na netu broj od Vinogradske i riješi se muke

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

enya22 - koliko kosta to u Viliju?..Ja sam naime zvala polikliniku Harni pa su mi tamo rekli 800 kuna za UZV i krv..malo mi je to too much...

Zvala Vinogradsku i nemam pojma dobila neki odjel za narucivanje i morala im poslat na mail uputnicu i povjest bolesti a oni ce mi javit telefonski kad sam narucena...Nadam se da to zbilja i funkcionira...

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj draga prvotno napisa Vidi poruku
    enya22 - koliko kosta to u Viliju?..Ja sam naime zvala polikliniku Harni pa su mi tamo rekli 800 kuna za UZV i krv..malo mi je to too much...
    Prosle godine, tj. krajem 2008., UZV za kombinirani je u Viliju kostao 300 kn, a onda sam jos platila 300 kn za obradu nalaza krvi u Vinogradskoj. Pretpostavljam da je i sad isto.

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj enya22 prvotno napisa Vidi poruku
    Prosle godine, tj. krajem 2008., UZV za kombinirani je u Viliju kostao 300 kn, a onda sam jos platila 300 kn za obradu nalaza krvi u Vinogradskoj. Pretpostavljam da je i sad isto.
    Ja sam prije mjesec i pol u Viliju ultrazvuk platila 400, a obrada krvi u Vinogradskoj je bila 317 kuna!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Danas su mi gospoda iz vVinogradske javili mailom da nemaju više mjesta za kombinirani probir i da se za taj test narucuje 6 tjedana unaprijed..
    Mislim bez teskat sam..ali sma im ipak poslala jedan fini mail s odgovorom...
    Mislim tko se moze naruciti u 6-om tjednu trudnoce za nesto sta se radi u 12-om? pa onda jos nisma ni bila ziher da sam trudna..ma jadno..jadno..

Da su bar odgovorili da su prebukirani zbog godisnjih ali ovo..ma marš! Ljuta sam i bas cu na par mail adresa poslati pismo..jel ovo zbilja nije u redu...

Tjera te da ides privat i to je to..

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

draga to je katastrofa,kužim te potpuno.
    A nisu ti se sjetili ponuditi termin za trostruki probir (ne znam dal ga radi vinogradska ali radi ga petrova,pa barem kao opciju).

Uglavnom,ako se odlučiš za trostruki,ne moraš se naručivati za Petrovu,ja bila prije mjesec dana.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

može brzinska pomoč.... dr me šalje na triple test u 16 tjednu trudnoće...sad čitam pa vidim da postoji i nekakav kombinirani probir koji se sada radi tj u 12 tjednu... koji je vaš savjet šta je od toga pouzdanije...dr kaže ma to je sve isto al bit će zato šta se u st. to u bolnici ne radi.....šta kažete

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

u splitu još uvijek ne rade prvi trimestar, ali bi, nadam se, trebao zaživit uskoro

do tada samo drugi trimestar ili slanje uzorka u zg

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

navodno rade u cita- rezultati sutradan zato i pitam šta je u konačnici pouzdanije...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

rade u citu. ja sam citala da je kombinirani najpouzdaniji od neinvazivnih koje se kod nas rade... mozda netko ima drugu informaciju?

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

rade zvala sam pitat.... i ja sam čula da je pouzdanija od tripl testa pa sam se ipak odlučila za to i rezultati su sutradan a nemora se čekat 7 dana kao kod ovog drugog.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Sve vas potpuno razumjem kad se bojite što se može desiti.Nego bih željela samo pitat zar cijela trudnoća nije rizik.Može biti sve ok i na porodu vam zeznu djete.Što onda?Sjest pa platkat ili se suočiti sa stvarnošću i čupati to svoje djete da kako tako izađe na put.Nije mi namjera nikok kritizirati svi smo mi drugačiji i drugačije reagiramo ali nema generaliziranja.Netko je naveo da ima nekog sa Down syndromom i da imaju poremećene odnose e ja znam suprotne situacije,gdje su odnosi super.Ovim sam samo željela reći da do samog kraja što i vi znate da je trudnoća rizik i da bi se trebali svi zapitat a nažalost rijetki to činimo, što bi napravili u situacijama da nam nije sve ok sa bebicom.

hello kitty avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Može savjet
    U petak mi je doktor na Svetom Duhu rekao da jedan dečkić neće moći izdržati i da će sve dati da drugi uspije, al treba još bar deset tjedana, sad sam u 24 tjednu.U četvrtak idem na Sveti duh ležati neznam šta me čeka, van sebe sam, kad se sjetim što sam do sad sve prošla jedna drugi IVF i sad tri mjeseca ležanja u bolnici do sad ne.ne.ne ne smije misliti na to.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Općenito, i double i tripple i kombinirani probir su samo tzv. skrining, prosijavanje. Screening testovi nisu dijagnostika. Oni otkrivaju povišen rizik uzimajući u obzir određene biokemijske i/ili ultrazvučne markere, te sami po sebi ne ugrožavaju trudnoću, ali mogu pridonijeti uznemiravanju trudnice. Moguć je lažno pozitivan rezultat i lažno negativan rezultat.

Screening ne bi trebao biti rutina već mogućnost koja zahtijeva ženin aktivni i informirani pristanak. Ako test pokaže povišen rizik, preporučuje se obično amniocenteza koja može dati definitivnu dijagnozu. Odluka o provođenju ili odbijanju testa te odluka nakon pozitivnog rezultata dijagnostičkog testa treba biti prepuštena trudnici, a ne forsirana od strane medicinskog osoblja. Znači, ako se i pokaže da dijete ima neku dijagnozu, svatko ima pravo donijeti vlastitu odluku. Ako unaprijed znate da ne želite prekinuti trudnoću ako nosite dijete s nekim problemom, onda vam svi ti testovi ne trebaju. Iako dobri rezultati testa mogu biti umirujući, oni nikad nisu sigurni.
    Čekanje na razultate testa je vrlo stresno, posebno na rezultate dijagnostičkog testa nakon pozitivnog screeninga. Često niti negativan dijagnostički test nakon pozitivnog screeninga ne može u potpunosti umiriti trudnicu.

Sjećam se sad s osmjehom mog liječnika u prvoj trudnoći, koji mi je rekao "ma kakav tripple test?", ja ne vidim ništa čudno, nemate nikakvih rizičnih faktora, NE OPTEREĆUJTE SE!

Dobro razmislite što ćete učiniti s rezultatom prije nego pristanete na sve što vam se predloži i na sve što postoji. To što test postoji, ne znači da ga svatko treba napraviti.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Cure, jel netko bio nedavno u Viliju na RACZ. Koja je cijena i da li prije same RACZ obavi pregled UZV ? Da li se nosi plodova voda osobno na Rebro ili imaju dostavu? Hvala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •