Stranica 17 od 45 PrviPrvi ... 7151617181927 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo iskustva od prije 3 godine. Prije RACZ obavezno UZV rade, razgovaraju također, da se utvrdi ima li kakvih rizika zbog kojih bi RACZ bilo uputnije obaviti u bolnici. Cijenu sam zaboravila, dostave tada nije bilo, mi smo slali uzorak na analizu u Postojnu (rezultat gotov za 9 dana), ne znam da li dostavljaju na Rebro, sumnjam.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 22.11.2010. at 09:43

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Gaja prvotno napisa Vidi poruku
    Cure, jel netko bio nedavno u Viliju na RACZ. Koja je cijena i da li prije same RACZ obavi pregled UZV ? Da li se nosi plodova voda osobno na Rebro ili imaju dostavu? Hvala.
    UZV je obavezan uz RACZ. Cijena cijelog zahvata je 850 kn ako uzorak ide na Rebro. Ova cifra uključuje i kontrolni UZV.
    PLodnu vodu nosite sami uz uputnicu.

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Općenito, i double i tripple i kombinirani probir su samo tzv. skrining, prosijavanje. Screening testovi nisu dijagnostika. Oni otkrivaju povišen rizik uzimajući u obzir određene biokemijske i/ili ultrazvučne markere, te sami po sebi ne ugrožavaju trudnoću, ali mogu pridonijeti uznemiravanju trudnice. Moguć je lažno pozitivan rezultat i lažno negativan rezultat.

Screening ne bi trebao biti rutina već mogućnost koja zahtijeva ženin aktivni i informirani pristanak. Ako test pokaže povišen rizik, preporučuje se obično amniocenteza koja može dati definitivnu dijagnozu. Odluka o provođenju ili odbijanju testa te odluka nakon pozitivnog rezultata dijagnostičkog testa treba biti prepuštena trudnici, a ne forsirana od strane medicinskog osoblja. Znači, ako se i pokaže da dijete ima neku dijagnozu, svatko ima pravo donijeti vlastitu odluku. Ako unaprijed znate da ne želite prekinuti trudnoću ako nosite dijete s nekim problemom, onda vam svi ti testovi ne trebaju. Iako dobri rezultati testa mogu biti umirujući, oni nikad nisu sigurni.
    Čekanje na razultate testa je vrlo stresno, posebno na rezultate dijagnostičkog testa nakon pozitivnog screeninga. Često niti negativan dijagnostički test nakon pozitivnog screeninga ne može u potpunosti umiriti trudnicu.

Sjećam se sad s osmjehom mog liječnika u prvoj trudnoći, koji mi je rekao "ma kakav tripple test?", ja ne vidim ništa čudno, nemate nikakvih rizičnih faktora, NE OPTEREĆUJTE SE!

Dobro razmislite što ćete učiniti s rezultatom prije nego pristanete na sve što vam se predloži i na sve što postoji. To što test postoji, ne znači da ga svatko treba napraviti.

Odlican tekst!!!!
    Danas sam odlucila da ne zelim ici na 3d/4d uzv, jer mi je dr. rekla da njoj sve izgleda o.k. Nakon neuspjele prve T i strahova s kojima se borim od pocetka ove T odlucila sam da mi ne treba jos stresa. Poznavajuci sebe mislim da je ovako najbolje, jer me i dr. upozorila na lazno negativne i lazno pozitivne rezultate i da mi dr. kaze nesto bila bi u komi do kraja.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Definitivno prije nego što se odluči na takve pretrage treba vidjeti što će s rezultatima. Ja sam išla na tripple test jer me ginekolog na neki način natjerao iako nije bilo nikakvih pokazatelja za to - u drugoj trudnoći sigurno neću ići. Čak i da sam saznala nešto loše ne bih se mogla odlučiti na pobačaj niti bih išla na amnio ali bih definitivno do kraja trudnoće imala visoki tlak. Ja sam dobila rezultat da mi je rizik da rodim dijete s downovim sindromom kao kod trudnice od 19 god i još neke brojke što naravno nije značilo i da možda ne nosim dijete s downovim sindromom tako da je po meni to glupo.
    Nekako mislim da ionako imamo previše i pregleda i uzv i da stvarno nisu potrebni dodatni.

maca2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Drage moje trudnice i majke!

Imam veliku dilemu pa molim vaša mišljenja.
    Dakle, danas brojim 13 tjedana.
    Za sada sve o.k.,i dalje moram mirovati+utrogestani jer kaže dr.da mi je maternica preaktivna i da na uzv vidi nekoliko polja krvarenja (unutrašnjih,nema ništa vanjskog) i maternica mi je u grču ali da je s bebom sve super.
    Prošli tjedan na 12+3 bili na mini anomaly scanu-sve mjere,nuhalni,veličina,dužina,protoci kako treba.Bebica je jako aktivna,stalno se micala i okretala.
    Ono što me muči je ići na amniocentezu ili ne?

Razlozi ZA:

- ivf trudnoća,kod MM samo nekoliko spermija koji su pokretni i morfološki ispravni u spermiogramu
    - moja sestra morala na inducirani porod u 21tt jer je otkriveno da beba ima Potterov sindrom (nema bubrege i mokraćni mjehur,ne bi mogla preživjeti nakon rođenja), te još jedan pobačaj u 8 tt-rađen kariogram i otkrivena kromosomska
    anomalija (ne znam koja)

Razlozi PROTIV:

-strah od komplikacija i pobačaja
    -dr. kaže da prema zadnjem uzv nema nikakvih povećanih razloga za brigu,u ovim tt kaže da je uzv 70-80% pouzdan za otkrivanje genetskih ili krom. poteškoća
    -godine (ja 30,on 33)
    -s njegove strane nikakvih genetskih ili kromosomskih oboljenja u obitelji

Moja dr. kaže da je na nama da se odlučimo,ona ne želi sugerirati niti za niti protiv. Kombinirani sam odbila jer je daje samo postotak vjerojatnosti,opet ništa konkretno ne znaš.
    Danas se naručila u Viliju kod dr.Kosa na amnio za 1.2.,ako odem mislim slati uzorak u SLO da rezultati budu što prije gotovi.

Što bi vi učinile na mom mjestu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A što bi učinila sa lošim rezultatima?
    Da li ti je rizik od evenualnih komplikacija zahvata više ili manje prihvatljiv od eventualnog rizika za stanja koja se otkrivaju amniocintezom?

Mi nismo na tvom mjestu, tako da ne možemo savjetovati:

maca2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Znam što bih učnila u slučaju loših rezultata.
    Da ne znam,tj. da u svakom slučaju želim zadržati plod ne bih niti razmišljala o amnio.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj maca2 prvotno napisa Vidi poruku
    Znam što bih učnila u slučaju loših rezultata.
    Da ne znam,tj. da u svakom slučaju želim zadržati plod ne bih niti razmišljala o amnio.
    Onda već imaš odgovor, ako ti je rizik prihvatljiv.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

maco, nitko ti ne može reći niti savjetovati što bi napravio jer nije u tvojoj koži - tebi je jedino "opterećenje" ishod sestrinih trudnoća, ali nisi navela tko je nositelj kromosomske greške, ona ili suprug. možda je njezin kariogram OK.

Ja ti mogu samo reći što sam ja napravila:
    2. trudnoća (prva prirodna i sve OK) - nakon 5 AIH postupaka, od kojih je jedan završio kao missed ab. u 12. tjednu, nismo saznali razlog, tada sam imala 35 godina, obiteljska anamneza b.o., nisam radila ništa tj odbila sve testove osim detaljnog UZV u 12.tjednu

3. trudnoća (prirodno) sa 42 godine - UZV u 12. tjednu OK, radila glupača rani kombinirani koji je bio bacanje novaca jer je naravno omjer obzirom na godine bio loš i nije mogao niti biti drugačiji, nakon toga opet detaljni UZV u 16. tjednu gdje su bili nešto prošireni pijeloni. Drugi sin je imao VUR i može biti da je to nasljedno ali može biti i jedan od softmarkera za Down. KOnačna i teška odluka je bila da idemo na AC - razlog godine i to što imamo dvoje djece koje trebaju našu pažnju, snagu, strpljenje, ljubav...koji bi definitivno bili zakinuti za ono što sada od nas dobivaju u slučaju da se trebamo brinuti o djetetu s Downom (a to bi bila briga do kraja našeg života, a nakon nas njihova briga), zbog toga što ne znam da li bi mi dvoje imali snage, psihičke i fizičke posvetiti se tom djetetu s brigom i ljubavlju...tako da znamo što ćemo napraviti ako rezultat bude loš.

Ali - da nam je to prvo dijete, urednog UZVa i dobiveno nakon toliko truda s MPO sigurno nebi išli na AC, vjerujem da nebi niti s drugim djetetom.

Strah koji smo oboje proživljavali sljedećih par dana nakon zahvata je nama bio prestrašan, svaka bol, iscjedak, štrecanje, kad je beba bila mirna cijeli dan...sve smo to teško proživjeli.

Meni je AC radio dr Kos i što se samog postupka tiče stvarno je to napravio bez ikakvih neugodnosti.
    Razgovarajte s njim, razgovarajte jedno s drugim i ti sama sa sobom...sretno

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

To je teško savjetovati, ja nisam radila nikakve testove osim mini -anomaly scana kod dr. Kosa koji je je bio OK. Ja uskoro isto u Viliju idem na aminocintezu. Užasno je bojim pobačaja nakon 4 IVF postupka i 1 missed ab., ali isto tako znam šta bi napravila u slučaju da se utvrdi anomalija...
    sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Evo da vam se i ja ovdje pridružim, jer i sama trenutno pokušava donijeti pravu odluku. Trudna sam 13+1 i imam još tjedan dana da donesem odluku: da li ići na amniocentezu ili ne?? Prije trudnoće sam definitivno bila za to, i uvijek govorila da ću ići na sve moguće pretrage samo da vidim jel sa bebom sve OK, međutim, sada kako sam trudna sve se promijenilo i jako mi se teško odlučiti za amio. Bebicu smo čekali tri duuuge godine i na kraju uz pomoć potpomognute oplodnje (IVF) uspjeli ostvariti trudnoću i sad da ju idem ugrožavati tom pretragom čini mi se suludim jer svi ionako kažu da je rizik od pobačaja nakon amniocenteze puno veći nego da sa bebom nešto nije u redu.
    Imam 33 godine, a MM 34, tako da nisam u dobi za koju je amnio preporučljiva, a ni zbroj naših godina ne prelazi 70. Prije tjedan dana na UZV-u sve je bilo u redu. Nuhalni nabor iznosio je 0,5, al sam svejedno odlučila u beyerovom labu napraviti i kombinirani probir, koji je pokazao da nema povećanog rizika. To me malo smirilo i odlučila sam ne ići na amnio već još napraviti 3d ili 4 d UZV u 20 tjednu i to je to. Međutim, ponekad mi se javi crv sumnje koji me izjeda jesam li dobro odlučila ili ne.

E sad imam i jedno pitanje. Znači radila bi još 3d ili 4d UZV jer kažu, a i čitala sam malo po portalima, da se i tu mogu uočiti neke anomalije. Zanima me u kojem je tjednu to najbolje raditi??

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam isto začela putem MPO (i to FET trudnoća iz zamrznutog zametka). Mi nismo mogli zanemariti loš rezultat jednog od rizika kod kombiniranog probira i još lošiji double test. Imali smo jasnu odluku da želimo zdravo dijete jer u užoj obitelji imamo teško bolesne blizance s west sindromom. Srećom amnio je pokazala da nosim zdravo dijete. U drugoj trudnoći ako do nje dođe (opet smo u MPO vodama) svakako ćemo isto učiniti (vezano za amnio), i to bez prethodnih testiranja koja ionako imaju samo statističku vjerojatnost (u prvoj trudnoći na njih sam išla na nagovor svog MPO dr). On me inače nakon svega i uputio na amnio.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

pozdrav za sve,citala sam vase postove i nesta mi nije jasno,ja sam sada u 15 sed.tru.radila sam prvi uz u 9 sed.naravno vag.kad je ustanovljena trud.drugi uz je radjen u 12 sed.nisam skontala sta je tad dok.gledala,moze li mi neko reci sta mjere u toj sed.ja nisam uspjela nista pitati jer sam tada dozivila sok,dok.mi je rekla da se ne prati kicmeni stub i da plob ima deformaciju u donjem djelu abdomena poslala me na 4d uz gdje je doktor potvrdio njen nalaz i poslali su me na prekid tr.narucili su me na nekakav expertni uz za sedam i onda na komisiju.To je bilo 7dugih i bolnih dana,dosao je i taj dan,primila me je uzasno ljubazna dok.i pregled je trajao 45 minuta gdje se ona zaprepastila sto su me poslali na prekid.jar zato nema potrebe,beba je imala manju cistu u donjem djelu abdomena,nije zivotno ugrozena i cista je bila znatno manja od proslog mjerenja,sve ostalo je bilo u redu.e sad mene zanima ako su me pregledali vec dva puta 4d uz da li sam i ja trebala raditi jos neke druge testove?Dok.mi je napomenula da cu za svaki slucaj trebat uraditi am.izvinjavam se zbog duzine posta,da li neko ima sl.iskusto i da li mi neko moze reci jesam trebala raditi jos neke testove a da mi dok.nije to rekla?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

adal, ja sam uvjerena da bi ti doktorica rekla sve što trebaš učiniti. I sama kažeš da se trudila i bila jako ljubazna.

No, ako smatraš da ti treba još neki odgovor, pitaj ponovno liječnicu, telefonom ili osobno. Ili zatraži drugo mišljenje. Glavno je da ti mirno čekaš svoje dijete.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Bok cure,javljam se prvi put,mada vas zadnjih par mjeseci često škicam.Imam dvoje djece, treće u bušici (12+2tj) i DA idem na amniocintezu samo zbog godina (u 38-oj sam),sve ostale pretrage sam odbila, jer se u principu radi o postocima,i to bi me još samo više zbunilo.Zamolila sam dr da mi obrati veću pozornost na nuhalni nabor(12tj NN 1,43).NE ZNAM šta bi sa nalazom, ali znam da nisam dovoljno hrabra da ne idem na amnio.
    adal,mnogim bebicama vide svakojakve ciste, koje se na kraju povuku

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja cu vam se malo pojadat. Nakon sto sam definitivno odlucila u ovoj trudnoci ne ici na double na koji me salje ginekologica te nakon sto sam joj to rekla, dobila sam sve samo ne razumjevanje. Pa zasto? Pa kako? Pa eto tako, moje tijelo, moje dijete, moja odluka! Kaze nek idem bar na anomaly scan al ne zelim ni to. Prekinula sam prvu trudnocu u 24. tj. i ne zelim vise NIKAD tako nesto proc. Ovo mi je zadnja trudnoca ako se mene pita bez obzira na ishod. Ako se dogodi nesto lose (iako sam optimisticna) i ako izgubim i ovu bebu sigurno vise necu pokusavati jer ce biti treca. I zato cu odraditi uzv svaki mjesec a ostatak vremena opusteno uzivati u trudnoci. To je moje pravo i moja zelja. Ali vec vidim da je ginicka sad stvorila neku ko zna kakvu sliku o meni zbog tog mog stava. Razocarana sam jer je ostavila dojam doktorice koja se zalaze za sto manje pregleda, uzv-a i nepotrebnih intervencija tokom trudnoce.
    Moja odluka je; osim u slucaju teskih deformacija kao sto su bile s prvom bebom, dakle ako beba nema nikave sanse za zivot, prekinut cu trudnocu. Ali te deformacije ce se vidjeti i na uzv zar ne?
    Ja cvrsto vjerujem da ce s bebom bit sve ok, nemam opravdanog razloga za brigu osim straha zbog proslih trudnoca, i ja cu toj bebi dat svaku sansu imala Down ili ne.
    Radila sam tripple dvaput, svaki put 1:10000 dakle savrsen. Nemam jos ni 30 god., u obitelji nema downa, autizma ni niceg slicnog...Dakle nisam u nekoj rizicnoj skupini.I zato mi nikako nije jasno to njeno inzistiranje! Cak mi je rekla da ne mogu rodit u Vinogradskoj ako ne napravim double, navodno oni to provjeravaju.. Jel to istina? Iako ja ionako necu ic tamo roditi...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

koksy, posve sam na tvojoj strani. I ja sam odbila sve preglede, ginekolog se malo čudio, ali pristao. I sve je prošlo savršeno.

Tvoje tijelo, tvoje dijete, tvoja odluka.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    I zato mi nikako nije jasno to njeno inzistiranje! Cak mi je rekla da ne mogu rodit u Vinogradskoj ako ne napravim double, navodno oni to provjeravaju.. Jel to istina? Iako ja ionako necu ic tamo roditi...
    Veću glupost nisam čula. Kakve veze krvni testovi statiostike imaju uopće sa rodilištem? Pa možeš imati niti jedan pregled , niti jedan UZV pa svejedno te moraju primiti u rodilište na porod. Ne postoji niti jedan test kojim bi ti bilo tko mogao uvjetovati ili zabraniti da rodiš u rodilištu kojem pripadaš po mjestu stanovanja. Nikad nisam radila niti jedan krvni test u trudnoći, odbila OGTT(bez indikacija), odbila briseve na betahemolitičkog streptokoka i svejedno rodila u rodilištu gdje je to sve rutinski. Nitko nije rijeć rekao (ajde dobro malo su se čudili na kontroli , ali ništa strašno), a porod je bio rizičan ( samo zbog srčane greške bebe).
    Osim toga u toj trudnoći kada sam znala da beba ima srčanu grešku, odbila sam i MR mozga bebe na kojem bi se vidjeli eventualni problemi sa mozgom. Jednostavno nisam željela znati, i srčana greška mi je bila dovoljna.

Kao to Beti kaže imaš pravo sve odbiti, to je tvoj izbor. Jedino bi ti svi jako olakšali kada bi ga poštovali.

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

koksy tvoja odluka je ispravna i ja te u potpunosti podrzavam ...samo hrabro naprijed

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koksy, ni u jednoj bolnici ziher ne uvjetuju porod obavljenim prenatalnim testiranjem, to nema šanse, čudi me da je to ginekologica rekla, toga nigdje nema. Eventualno će te pitati ono kad te zaprime je li išta od dijagnostike rađeno, ali to je to, pitat će te eventualno, ali neće te na temelju toga odbiti.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.01.2011. at 09:39

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jedino što (bar kod nas) traže na porodu je test na hepatitis, krvna grupa i RH faktor.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Na testiranje za hepatitis me nije ni slala a krvnu grupu i rh faktor imam otprije.
    Uglavnom, bila sam danas na pregledu, beba je SUPER! Sve je tocno kak treba biti, pogledala je nosnu i bedrenu kost, sve mjere odgovaraju, kaze po tome sanse za Down su minimalne. Molila me da ipak idem barem na anomaly scan al ja jednostavno nemam sad 600 kn pa me poslala na SD kod Hafnera. Shvatila sam ja sta nju ustvari muci; mogucnost da ona nesto na svom UZV ne vidi, njoj treba jos jedna potvrda od dobrog dijagnosticara da je sve ok. Ja joj kazem da meni ne treba, da sam ja potpuno smirena, da ne sjedim doma i razmisljam sta se sve moze dogoditi. Sta bude-bit ce. Tocno tako se osjecam, stvarno sam mirna. Al ona mi ne vjeruje, kaze da su takve najgore panicarke... I sad se ja osjecam lose, umjesto da se veselim sto je beba zdrava ona me natjerala da pocnem razmisljati o onim losim mogucnostima, mogucim malformacijama i inim problemima. I ljuta sam i na sebe i na nju sto me dovela do toga. Sad bi najrade da sam napravila glupi double i da je mir. A sad idem kopat vezu da me Hafner cim prije prim. Razumijem ja da si ona zeli pokrit guzicu u slucaju neceg ali zasto ona ne razumije mene kad joj kazem da ja na pobacaj vise neidem bez obzira na sve! Ja to vise ne mogu prolazit niti bi mogla zivjet s tim.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Na testiranje za hepatitis me nije ni slala a krvnu grupu i rh faktor imam otprije.
    Uglavnom, bila sam danas na pregledu, beba je SUPER! Sve je tocno kak treba biti, pogledala je nosnu i bedrenu kost, sve mjere odgovaraju, kaze po tome sanse za Down su minimalne. Molila me da ipak idem barem na anomaly scan al ja jednostavno nemam sad 600 kn pa me poslala na SD kod Hafnera. Shvatila sam ja sta nju ustvari muci; mogucnost da ona nesto na svom UZV ne vidi, njoj treba jos jedna potvrda od dobrog dijagnosticara da je sve ok. Ja joj kazem da meni ne treba, da sam ja potpuno smirena, da ne sjedim doma i razmisljam sta se sve moze dogoditi. Sta bude-bit ce. Tocno tako se osjecam, stvarno sam mirna. Al ona mi ne vjeruje, kaze da su takve najgore panicarke... I sad se ja osjecam lose, umjesto da se veselim sto je beba zdrava ona me natjerala da pocnem razmisljati o onim losim mogucnostima, mogucim malformacijama i inim problemima. I ljuta sam i na sebe i na nju sto me dovela do toga. Sad bi najrade da sam napravila glupi double i da je mir. A sad idem kopat vezu da me Hafner cim prije prim. Razumijem ja da si ona zeli pokrit guzicu u slucaju neceg ali zasto ona ne razumije mene kad joj kazem da ja na pobacaj vise neidem bez obzira na sve! Ja to vise ne mogu prolazit niti bi mogla zivjet s tim.
    Anomaly scan je kod Dr. Kosa 300 kn, nikakve điđemiđe 3D,4D, vrhunski dijagnostičar vidi sve na običnom uzu (ja sam se samo bila naručila na običan uzv u tjednima kad je preporučljivo )

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koksy bas mi je zao citati kroz sto prolazis.
    tvoja doktorica ima, cini mi se, poprilican problem ako ne moze prihvatiti tvoje odluke.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    koksy bas mi je zao citati kroz sto prolazis.
    tvoja doktorica ima, cini mi se, poprilican problem ako ne moze prihvatiti tvoje odluke.
    Ja bih samo rekla, nesiguran doktor je prilično loš doktor. Ponekad ta potreba da se zaštiti samog sebe ide na štetu pacijenta.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih samo rekla, nesiguran doktor je prilično loš doktor. Ponekad ta potreba da se zaštiti samog sebe ide na štetu pacijenta.
    Slazem se! A najgore je sto ona ne ostavlja taj dojam nesigurnog doktora, stvarno je uvjerena da su njene odluke dobre. I najbolji je socijalni ginekolog koji je krocio u Samobor otkad ja pamtim. Nije tip koji ce samo pisat uputnice i recepte. Prica, objasnjava i vidi se da uci i dalje. Mlada je zena i osjecam se dobro kod nje na pregledu jer je opustena.

Sirius kazes 300 kn? Ona mi je rekla 600... Doduse trenutno mi je i 300 puno, ja ne radim, MM-u kasni placa... Ma otici cu na SD, s Hafnerom imam dobro iskutvo i vjerujem mu.

maca2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Došli su mi večeras rezultati triple testa.
    Rizik za Down je 1:7282
    Rizik za trisomnju 18 (Edwards sindrom) 1:1404

Koliko se ja razumijem rizik za Down je vrlo nizak,zanemariv. Ali čini mi se da je rizik za Edwards povećan ili?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj maca2 prvotno napisa Vidi poruku
    Došli su mi večeras rezultati triple testa.
    Rizik za Down je 1:7282
    Rizik za trisomnju 18 (Edwards sindrom) 1:1404

Koliko se ja razumijem rizik za Down je vrlo nizak,zanemariv. Ali čini mi se da je rizik za Edwards povećan ili?
    Koliki je inaće rizik obzirom na tvoju dob? Odnos izračunatog rizika i onog statističkg za tvoju dob.

maca2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Koliki je inaće rizik obzirom na tvoju dob? Odnos izračunatog rizika i onog statističkg za tvoju dob.
    Nije naveden rizik za Edwardsa,samo za Down.Također u napomeni piše da je rizik za Down sindrom malen,za E. ne piše ništa. Kopala sam po internetu ali isto nisam nigdje našla rizik za Edwards s obzirom na dob. Zvala sam svog dr.,javit će mi se kad pročita nalaz pa ću vidjeti što kaže.

mia74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Drage moje...radila sam kombinirani probir i stigli su mi nalazi..
    Zvao me dr.Kos-nije moj doktor,već "zamjena" za mog i prokomentirao nalaze..Koliko sam shvatila,nalaz je više manje ok,osim tog biokemijskog testa.Zbog toga mi savjetuje da u 16.tjednu napravim detaljni uzv.I to je to-hm..očito..
    sl.beta-hCg 98,7ng/ml korig.MoM 2,76
    PAPP-A 1,35mlU/ml korig.MoM 0,83
    nuhalni nabor 1,3 mm
    CRL 56,5 mm 0,87 MoM
    T21(biokemi.rizik+NT) 1:337 rizik manji od graničnog
    biokemijski test 1:62 granični omjer 1:300
    dobni rizik 1:177
    T18(biokemij.rizik+NT) <1:10000 rizik manji od graničnog

Znam da se radi o statističkoj vjerojatnosti,ali trebam li se brinut?

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja mislim da se ne trebas brinut da je nesto oni bi tebe zvali. Mojoj frendici su takvu paradu napravili isla jadna na amniocintezu da bi na kraju sve savrseno ispali i sad ima zdravog i malog sincica

FionaM avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mia, i ja sam prošli tjedan radila kombinirani i nalazi kažu da je sve ok. Doktor Kos me nije zvao, jer mi je rekao - ako vas ne zovem znači da je sve u redu. Malo sam usporedila tvoj nalaz sa svojim i primjećujem neke razlike, ali ako ti dr. Kos nije ništa rekao za amniocentezu, ja mislim da je sve u redu. Ja sam si nekako umislila da su mi važnija mjerenja (mini anomaly scan), nego ti rezultati iz krvi, a kod tebe je to sve u granicama normale. Šta su ti napisali na kraju nalaza?? Meni piše da obzirom na biokemijske nalaze, biometriju i anamnestičke podatke nije nađen povećan rizik na DS. Nisam dobro shvatila, je li kod tebe rizik za Down 1:337 ili 1:62?? Kod mene na nalazu samo piše - Rizik za Down 1:1317, Rizik za dob 1:149.
    Inače, moja je prijateljica imala poprilično loše rezultate kombiniranog (rizik za DS bio joj je 1:60) i amnio je pokazao da je sve okej i rodila je prekrasnu curicu.
    Možda će te utješiti i to da je meni dr. K. rekao da, u najvećem broju slučajeva, kad je test malo lošiji, na kraju sve ispadne dobro. Zato, ništa se ti ne brini, napravi taj UZV u 16. tjednu i vidjet ćeš da će sve biti u najboljem redu.

mia74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Rizik za Down je 1:337,i kaže rizik manji od graničnog,a biokemijski test je 1:62..
    Ispod svega mi ništa ne piše,osim nekih njihovih rečenica gdje se oni ograđuju od netočnih podataka uzv itd...
    Mene je zvao dr.Kos jer je moj doktor meni rekao da kad stignu nalazi,da će me netko iz poliklinike nazvati jer njega nema-to znači da bi oni mene zvali bez obzira na nalaz,tj.da mi ga netko objasni!
    I ja si nekako razmišljam da mi je uzv bitniji od tih krvnih nalaza..kad mi je doc mjerio sve to,bio je zadovoljan,a i vidi se da su mi mjere ok!
    Dobni rizik mi je 1:177,s tim da imam 36,uskoro 37.
    Pa pretpostavljam da s obzirom da mi je preporučio samo detaljan uzv u 16.tjednu,da i nije tako loše..
    Pretpostavljam da mi je onaj slobodni beta hCg malo više u komi jer sam negdje pročitala da su vrijednosti MoM oko 1 kao ok..valjda sam dobro shvatila..

FionaM avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kod mene je taj MoM 1,71 kod f-Beta hcg, a 0,94 kod PAPP-a, nemoj se zamarati s dobnim rizikom, jer to nema veze s tobom osobno već je to općeniti rezultat obzirom na tvoje godine, sličan rezultat i ja imam što se toga tiče, a rezultat za DS (1:337) ti je u granicama normale obzirom da je granična vrijednost 1:250 i sve niže od toga ...ma ja mislim da se ne trebaš živcirati, probaj se opustiti do tog UZV-a i sve će biti u redu.

mia74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

FionaM,thanx...

Ja isto mislim da je to ok,al znaš kad vidiš takve rezultate da stalno nešto prekopavaš u glavi...
    Barem kod mene..teški perfekcionista...
    Al čekam da mi se doc vrati sa go,pa da ga mejlam..čisto da i on da amen!
    Još jednom,thanx..puno mi je lakše!!

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

meni danas javili da su rezultati double testa ok (nisu mi rekli vrijednosti)

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Bok svima, prvi put sam na forum, a tema me zaitrigirala. Sama sam u 15 tj. druda mi je trudnoca imam 37 godina i iste dileme... Pročitala sam skoro sve postove i jedna stvar me uzasava. Sve smo - zene, majke, trudnice - ovdje trazeci ne samo podrsku, ali i TOCNU informacjiu. Puno cura ovdje, pokazuje se ima ogromno znanje i ponekad i nazalost preveliko iskustvo u cijeloj trudnickoj dijagnostici.
    Sto onda rade nasi doktori????! Da li jedino plačeno 250Kn za privatan pregled daje nama garanciju postenog pristupa, razgovora i na kraju postovanja nase odluke?

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Truflica prvotno napisa Vidi poruku
    Da li jedino plačeno 250Kn za privatan pregled daje nama garanciju postenog pristupa, razgovora i na kraju postovanja nase odluke?
    Mislim da to isto nije garancija, postoje primjeri kada i ovi neplaceni/socijalni pregledi donesu takoder dobar pristup i odlican razgovor, te dovoljno informacija za odluku.

Ja ne bih rekla da se mi time sto se raspitujemo i citamo o trudnickoj dijagnostici mijesamo u lijecnicki posao ili da im oduzimamo isto, mislim da svatko odlucuje za sebe i ako mu je dovoljna informacija ono sto dobije od lijecnika nije potrebno traziti dalje, a opet sa druge strane ako nam to nije dovoljno imamo mogucnost doci do drugih informacija ako to zelimo, cak i traziti drugo lijecnicko misljenje.
    Problem je mozda to sto obicno druge informacije mozes dobiti od drugih zena, preko foruma, raznih clanaka ... bilo bi sigurno zgodno kada bi u sustavu zdravstva postojali odjeli koji bi se samo time bavili, dakle davanjem informacija i za i protiv bez izravnih savjetovanja ili utjecaja na odluku, jer odluka je samo tvoja.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

da se i ja javim...
    imala sam povjerenja u svog gina (više nemam ), u 18.tjednu me poslao na uzv na sv.duh (čini mi se da je njegov pretpotopni)
    tamo me pitali je li mi između 8 i 12. tjedna odredio koriocitet/amniocitet jer imam blizance tj. o kojem se tipu blizanaca radi (posteljica, ovoji...) što je kasnije, kako sada čitam, presudno za predviđanje mogućih komplikacija koje se javljaju kod jednojajčanih blizanaca

jako su se čudili što mi to nije napravio i da se to kasnije puno teže određuje pa su me poslali u ambulantu za visokorizičnu trudnoću na još jedan uzv gdje će to valjda pokušati odrediti i pregledati morfologiju (kod njih se na uzv-u sve činilo u redu-ali zašto me onda šalju dalje)

može li se to sa 20. tjedna uopće više odrediti? ima li tko iskustva s tim? postala sam sumnjičava prema svima i ako ne budem zadovoljna informacijama na sljedećem uzv-u, čini mi se da ću kod dr.Kosa

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Jucer su mi dosli rezultati ranog probira, bila sam uvjerena da ce sve biti super jer je uzv nalaz bio dobar (NN 1mm, vidjela se nosna kost) kad ono rizik za T18 1:50... Tak da sad idem na amnio... Treba izdrzati to cekanje jos 2 mjeseca za rezultate... I jos isti dan procitam ono o cijenama vrtica, ma najradije bih da se jucerasnji dan nije nikada ni desio

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Jucer su mi dosli rezultati ranog probira, bila sam uvjerena da ce sve biti super jer je uzv nalaz bio dobar (NN 1mm, vidjela se nosna kost) kad ono rizik za T18 1:50... Tak da sad idem na amnio... Treba izdrzati to cekanje jos 2 mjeseca za rezultate... I jos isti dan procitam ono o cijenama vrtica, ma najradije bih da se jucerasnji dan nije nikada ni desio
    Ne brini se, moj je bio 1:42 pa sve OK, a na amnio nisam ni išla.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I možda samo nešto što je mene umirilo kad se sve događalo je činjenica je 1:50 u stvari samo 2% mogućnosti da nešto nije u redu.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sanja77 prvotno napisa Vidi poruku
    I možda samo nešto što je mene umirilo kad se sve događalo je činjenica je 1:50 u stvari samo 2% mogućnosti da nešto nije u redu.
    Hvala. Razumijem ja to, ali svejedno je to "los" rezultat, iako ne znaci da sam ja bas ta od njih 50... Ma lose sam spavala nakon svega, odnosno nisam bas puno ni spavala... Ja sam ipak optimist u dusi, bude valjda sve dobro, tako cu i nastaviti razmisljati, pa kad budu gotovi rezultati onda cu ionako imati konacni odgovor, ovako je to jos uvijek samo statistika, ali statistika sa pokricem...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Drži se!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala. Razumijem ja to, ali svejedno je to "los" rezultat, iako ne znaci da sam ja bas ta od njih 50... Ma lose sam spavala nakon svega, odnosno nisam bas puno ni spavala... Ja sam ipak optimist u dusi, bude valjda sve dobro, tako cu i nastaviti razmisljati, pa kad budu gotovi rezultati onda cu ionako imati konacni odgovor, ovako je to jos uvijek samo statistika, ali statistika sa pokricem...
    Sillyme, meni je kombinirani bio dobar (90% točan), a double mi je bio, ako se dobro sjećam 1:20 za Down. Kombinirani, inače, ima puno manje lažno pozitivinih rezultata od doublea (70% točan) i od triplea (60% točan), tj. double i triple imaju puno više lažno pozitivnih (lažno loših) rezultata. Išla sam na amnio, rezultat je bio dobar. Ako želiš skratit čekanje, moguće je napraviti amnio privatno i rezultat stiže u roku od 9 radnih dana (Pol. Vili, preporučam, tamo sam ja radila, oni šalju u Postojnu na analizu) ili Podobnik (tamo ne znam kako je).

Sretno, iz moje glave i mojih cipela, razmišljaj pozitivno, ali napravi i amnio, pogotovo ako znaš što bi s rezultatom testa! Vibrice!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Čisto za razumijevanje rizika - 1 od 200 žena pobaci uslijed amnioa (invazivni zahvat). Ako imaš rizik 1:50 na kombiniranome, koji dosta rjeđe daje lažno pozitivne rezultate, ali je ipak samo statistika, a ne relativni 0 ili 1, kao što je to biopsija korionskih ili amnio (do na vrlo rijetke sindrome di ni amnio nije jednoznačna - tipa harlekin sindrom - ova Yasminina priča koja je užasno rijetka - ili greška laba), onda se računa da je manji rizik da ideš na amnio i pobaciš uslijed amnio (1 u 200 će pobaciti), a veći rizik da nosiš bolesno dijete (1 u 50). Znači, onako, teoretski, dr će te uputit na amnio ako si sklona prenatalnom testiranju, naravno da sve možeš odbiti ako je to protivno tvojim uvjerenjima. I, unatoč tome, ipak razmišljaj o tome da je veća vjerojatnost da je dijete OK, nego da nije (1 u 50).

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ina33
    Hvala ti puno na vibricama i informacijama...
    Ja sam se unaprijed dosta informirala, ipak mi je ovo vec druga trudnoca, a i zbog godina mi je vec prije predlozena amnio, ali nekako me je taj los rezultat ipak pogodio, iako je u stvari samo jos jedna indikacija za dodatno tesitranje.
    Sad sam vec dogovorila i anomaly scan i amnio u 16-om tjednu, samo jos nisam odlucila bi li slala u Postojnu ili Rebro, odluciti cu nakon tog uzv-a ovisno o rezultatu jer vjerujem da bi se nesto ipak moralo vidjeti na uzv ako je stvarno lose... sanse su ipak vece da ce sve biti u redu. Mislim dalje pozitivno, sreca u nesreci je da imam posla preko glave pa onda igranje s malom, pa preko dana i ne stignem previse brinuti...
    Posljednje uređivanje od sillyme : 07.04.2011. at 17:46

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za anomaly scan je dr. Kos tata-mata. Naravno da su veće šanse da će bit OK, ali niti na anomaly scanu, čak ni najveći majstor, ne može uvijek vidjeti sve. Zato je amnio još uvijek amnio, tj. nema zamjene za nju tj. biopsiju korionskih. Sretno!!!

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

bok cure..imam pitanje..2.5 idem na kombinirani probir...inače ovo mi je prva trudnoća, MPO sam trudnica, imam 28 godina...vraćena su mi 3 zametka..jednoplodna trudnoća

moj dktor me nije silio...rekao je kako misli da je to dobra stvar ali da je na meni odluka...objasnio mi što se točno gleda i tako to

ja sam došla na pregled i bilo mi je samo važno da li srčeko kuca i da li mi se hematom povukao pa nisam puno razmišljala o svemu

razmišljanje je krenulo kasnije, i surfanje

razumijem da test iz krvi je statistički pokazatelj i u kombinaciji sa ultrazvukom smatra se preko 90% točnim

ono što mene muči u tom svemu je da sam čitajući sve i svašta ovih dana pročitala da nalazi iz krvi znaju biti lošiji za mpo trudnoće pogotovo ako je bilo vraćeno više zametaka...jesam li ja to dobro shvatila?

s obzirom da ja živim za dan kada ću izaći iz prvog tomjesječja jer većina mojih strahova je vezana upravo za ovaj period uopće nemam čvrstog stava oko toga da li ići ili ne ići...da li vjerovati samo ultrazvuku..ma ovo sve mi je još sjelo na moje strahove s kojima s borim

i zašto je test krvi u Breyeru gotov isti dan a u Vinogradskoj se puno dulje čeka? je li Breyer stvarno pouzdan?

hvala svima unaprijed na pomoći i odgovorima...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Teško ti je dati bilo kakav jednoznačni odgovor, pogotovo jer ti ovdje odgovara laička masa, znači, to je sve jedan gluhi telefon kako je to neko shvatio. Dakle, ja sam ing. Tišlarić iz Vinogradske shvatila da sve, višepl. trudnoća, godine, a i primljene terapije u okviru liječenja neplodnosti znaju (malo) zbrčkati rezultat, tj. da je jedino invazivna dijagnostika 0 ili 1, sve drugo je statistika. To govori u smislu da nema apsolutnih garancija da su ti statistički testovi točni. U toj hijerarhiji tih statističkih testova, kombinirani probir ima najmanje lažno loših rezultata i relativno je najtočniji. U dilemi Vinogradska ili Breyer, preporučila bih ti Vinogradsku.

Ako je tebi 28 godina, nemaš neku anamnezu, neće te niko slati na amnio ili na neku invazivnu dijagnostiku, a da nemaš neke indikacije (po dobi je nemaš).

Po meni, doktor nisam, i uz ovo malo infaća što si dala, ja bi obavila kombinirani u Vinogradskoj i ako bi bio dobar, što je najvjerojatniji ishod, i onda bi zaključila priču prenatalnog testiranja. Ne bi išla na double i triple u Petrovu, jer kod tih ima stvarno jako puno lažno pozitivnih rezultata, više nego kod kombiniranog. Ne bi išla na kombinirani niti u Breyer, nego kombinirani kod Tišlarićke u Vinogradsku (Vinogradska = Tišlarić, više-manje) jer ona obrađuje većinu pacijenata iz Hrv. i ima onda najveću bazu (valjda, to sam si ja tako u laičkoj glavi posložila). Tu bi bio kraj priče i strahova na temu prenatalne dijagnostike u tvom slučaju - ipak si ti vrlo mlada, u kontekstu prosječne MPO populacije koja preteže preko 35+, barem je prije pretezala.

Znači - obavila bih kombinirani u Vinogradskoj. Nakon toga - end of story - ako bi rezultat, kao što bi bilo za očekivati u tvojoj dobi, bez obzira na IVF začeće - bio OK.

Sretno!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •