Stranica 29 od 45 PrviPrvi ... 19272829303139 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

hvala Manal!

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Evo cure da vam se javim.Bila sam u os kod jednog cjenjenog privatnika dr.Matkovica na ultrazvuku i on kaze da je sve kolko vidi izvana ok,a gledo me preko sat vremena.nuhalni nabor je sad ok,a za amnio kaze da se nebi ttebala sekirat da bi to trebalo bit ok.16.03 idem u djecju bolnica srebrnjak na pregled bebinog srca i odma poslje kod prof.Latin na pregled,rekla mi je moja dr.i ova u bolnici da je ona jedna od najboljih a i vec sam bila kod nje,pa cemo vidjet sta kaze.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

slavonka - baš mi je drago da te je netko stručan pregledao, utješio i objasnio kako i što sad
    nadam se da si sad bolje te da si puno hrabrija i da su svi strahovi nestali.
    ako je tako kako kažeš da su ti rekli onda zaista nema razloga sumnjati.

i nama je neki dan došao nalaz RACZ i opet smo curica .. tako da ćemo zajedno odbrojavati dane

veliki zagrljaj ti šaljem

mistic avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj purepurple prvotno napisa Vidi poruku
    Molim vas da netko napise ako ima slicna iskustva o rezultatu triple testa : Znacajno povisena razina AFP u krvi ( alfaproteini) , 1 : 12 spina bifida. ostali rezultati: nema rizika za tri.18 i Down. Ginekolog je detaljno pregledao plod na uzv, po njemu je sve uredno, ali se brinem. imam 25 god. i nisam imala nikakve komplikacije u trudnoci , ni inace. trudna sam 17 tjedana.
    Unaprijed hvala!
    Ja sam imala u prvoj trudnoći povišene AFP i cijelu trudnoću sam provela na UZV. Od početka je sve bilo normalno i dr. nije vidio nikakve malformacije, ali smo uredno pratili, čak sam i ponovila nalaz AFP koji je još uvijek bio povišen. Na svu sreću rodila sam normalnu i zdravu curicu.
    Na svojoj koži sam osjetila koliko je taj test nepouzdan i da služi samo da nam na još jedan način uzmu novac.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

da li vama na nalazu ac stoji da nakon poroda dodjete sa bebom na kontrolu? meni pise da u dobi djeteta od 2,3 mjeseca dodjemo u genetsko savjetovaliste na kontrolu, nosim zdravu curicu, imam 39 god. bas me to zbunilo, a mm donio nalaz pa nije to vidio da bi mu objasnili cemu to.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Meni to nije pisalo..nije mi jasno oni zbilja zbunjuju i strase ljude

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Ja sam imala u prvoj trudnoći povišene AFP i cijelu trudnoću sam provela na UZV. Od početka je sve bilo normalno i dr. nije vidio nikakve malformacije, ali smo uredno pratili, čak sam i ponovila nalaz AFP koji je još uvijek bio povišen. Na svu sreću rodila sam normalnu i zdravu curicu.
    Na svojoj koži sam osjetila koliko je taj test nepouzdan i da služi samo da nam na još jedan način uzmu novac.[/QUOTE]
    Hvala ti puno na odgovoru, utjesila si me. i ja cu ponovo raditi nalaz Afp, ne znam koji je razlog da je to uopste poviseno u krvi...
    lijep pozdrav!

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj slavonka1 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni to nije pisalo..nije mi jasno oni zbilja zbunjuju i strase ljude
    idem sutra kod gina po nalaze briseva, pa cu ga pitati ,mozda je to neka uobicajena procedura, ali prvi put cujem.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Hvala ti na podrsci! I ja tebi zelim puno srece.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa Vidi poruku
    slavonka - baš mi je drago da te je netko stručan pregledao, utješio i objasnio kako i što sad
    nadam se da si sad bolje te da si puno hrabrija i da su svi strahovi nestali.
    ako je tako kako kažeš da su ti rekli onda zaista nema razloga sumnjati.

i nama je neki dan došao nalaz RACZ i opet smo curica .. tako da ćemo zajedno odbrojavati dane

veliki zagrljaj ti šaljem
    Hvala ti na podrsci! I ja tebi zelim puno srece!

Shania avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Ipak se tu i tamo zaletim na ovu temu

Ima li vas još kao ja????,
    nisam radila nijedan prenatalni test, čak mi dr. na onom običnom soc. uzv nije spominjala nuhalni nabor.što bi mi značilo da ga nije mjerila
    Svaki puta mi kaže da je sve u redu i kako treba i da beba dobro napreduje, sada sam 15+5...u 36g.prva trudnoća

Nisam neuka, već jednostavno želim vjerovati da je sve u redu, i ta želja je toliko jaka da ne mogu o tim pretragama ni govoriti. Stegne me u grlu

Na slijedeći uzv idem u bolnicu, morfološki uzv.u 20 tjednu
    Molim vas, da li je to 3d uzv i kako će izgledati, hoće li se bebica detaljnije pregledati ??!!

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Nemoj se sekirati.sigurno ti je mjerila nuhalni nabor ali je bio ok pa ga nije ni spomenila.Ja u prvoj trudnoci nisam ni znala da se to mjeri i nisam isla na bas nikakve pretrage,svega tri put na ultrazvuk.Nemoj se sekirati zna tvoja dr.sto radi.Ako se bas zelis smirit odi kod nekog dobrog privatnika na ultrazvuk.Pozdrav!

Shania avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj slavonka1 prvotno napisa Vidi poruku
    Nemoj se sekirati.sigurno ti je mjerila nuhalni nabor ali je bio ok pa ga nije ni spomenila.Ja u prvoj trudnoci nisam ni znala da se to mjeri i nisam isla na bas nikakve pretrage,svega tri put na ultrazvuk.Nemoj se sekirati zna tvoja dr.sto radi.Ako se bas zelis smirit odi kod nekog dobrog privatnika na ultrazvuk.Pozdrav!
    Eto, tako sam ja zamišljala svoju trudnoću, Hvala ti!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne brini Shania, vjera i pozitivno razmišljanje najbolja su stvar. Na to sam se ja na kraju odlučila. Miš me upravo lupka kao da potvrđuje.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

curke, imam jedno pitanje. ako ste već o tome pisale, oprostite mi što uletavam ko padobranac, ali nisam stigla iščitati svih 29 stranica....
    da li koja zna u kojem se tjednu radi triple test? na netu sam našla podatak između 15. i 18. tjedna, ali mene su naručili već kad budem 13. tjedana. (sad sam 11 +3).

želim si napraviti tu pretragu, čisto sebe radi, iako sam odlučna roditi i dijete s Downom, npr. ali čisto da se pripremim. ovo mi je 2. trudnoća i imam 39 godina, pa čisto da vidim na čemu sam...

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Franny, imaš vremena napraviti kombinirani probir koji je puno pouzdaniji test od tripl testa. Kombinirani probir se radi se kraja 13 tt.
    Naruči se što prije za mjerenje nuhalnog nabora (najbolje kod ginekologa koji imaju licencu za to mjerenje) i isti dan odi vaditi krv u Vinogradsku (oko 300 kn). Nalaz je gotov isti dan.
    Posljednje uređivanje od Inesz : 12.03.2012. at 09:49

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Franny, dobro ti Inesz kaže, i ja bih tako postupila (odnosno jesam.)

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Franny, upravo to sam ti i ja htjela to savjetovati. Iako pise da se komb. probir moze napraviti do 13+6 doktorica u Vinogradakoj mi je rekla da je najoptimalniji 12. tjedan. U slucaju (ne daj Boze) da ti nalaz ne bude dobar, ostaje ti jos prije invazivnih metoda, napraviti double ili triple.

Na stranici od poliklinike Harni je dobro napisano o tim prenatalnim testovima pa si mozes jos malo prouciti kaj te zanima!

U svakom slucaju, sretno!

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hvala vam, cure, na savjetu . ja sam naručena baš kada ću biti 12 + 6, s tim da mi baš u Vinogradskoj vode trudnoću (duuga priča zašto mi ju ne vodi moja ginićka), a kako imam tamo nekoga, spomenut ću i taj kombinirani probir.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

p.s. kaj su duoble i triple invazivne metode? ja sam u prvoj T radila double, i nisam to doživjela kao nekaj strašnoga. samo su mi vadili krv i UZV me prgledali. nekak mi se čini da je amnio invazivnija metoda, a to sam definitivno odbila raditi jer mi nije bitno. ovo radim samo zato da se, u slučaju nekih anomalija, ipak na vrijeme pripremim za tu novonastalu situaciju.

Nives avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Franny, ako zelis kombinirani probir, najidealnije je da uradis test krvi kada si u 11 tjednu a ultrazvuk u 12. Zato pozuri, jer kasnije moze biti prekasno za tu vrstu testa (ostaje amnio ili mozda neki od ovih tvojih). Cudi me da ti nisu spomenuli kombinirani probir, zar se to ne savjetuje rutinski?

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Double i triple nisu invazivne metode, sastoje se samo od ptetraga iz krvi.
    Kombinirani probir se sastoji od UZV pregleda (mjerenje CRL i nuhalnog nabora) i ptetraga iz krvi izmedju kojih ne bi smjelo proci vise od 24 sata.
    Uzorak krvi za te pretrage se uzima u Vinogradskoj u endokrinoloskom labu od 7:30 do 9:30 i njima odmah tada dajes nalaz sa UZVa tako da ti je najbolje se naruciti za UZV ili dan prije ili jako rano ujutro.
    Nalaz ti posalju mailom isti dan.
    Ukoliko ti nalaz nije u redu jos uvijek stignes na double i triple prije nego se podvrgnes invazivnoj metodi poput amniocinteze (to sam htjela reci u proslom postu, ali mozda nije bilo dovoljno jasno).

Nives avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Idnom prvotno napisa Vidi poruku
    Kombinirani probir se sastoji od UZV pregleda (mjerenje CRL i nuhalnog nabora) i ptetraga iz krvi izmedju kojih ne bi smjelo proci vise od 24 sata.
    Idnom, odakle ti ova info? Meni je receno da je idealno da izmedju pretraga krvi i UZV prodje tjedan do tjedan i pol?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Nives prvotno napisa Vidi poruku
    ako zelis kombinirani probir, najidealnije je da uradis test krvi kada si u 11 tjednu a ultrazvuk u 12.
    Ovo nije točno. Kod kombiniranog probira ultrazvuk i analiza krvi rade se isti dan.

Franny, kombinirani probir nije ivazivna metoda, nije dijagnostički već probirni tet koji ne daje dijagnozu već samo statističku vjerojantnost za 2 vrste kromosomopatija (Down i Edwards sindrom).

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Indom me pretekla

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Nives, meni nitko nije spominjao od ginica nikakve prenatalne testove do 13. tjedna kada je vec prekasno za komb. probir jer oni daju uputnicu za double. Po meni su duzni informirati na vrijeme
    sto sve postoji pa da mozes napraviti iako se dodatno placa.
    Ja sam sve saznala s neta i ovoga foruma i privatno otisla napraviti UZV za komb. probir, a dan poslije izvaditi krv u Vinogradsku.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=611

http://www.endolabor.kbcsm.hr/o_anal...htm#RANIPROBIR

Onaj tko je rekao da je razmak između ultrazvuka i analize krvi kod kombiniranog probira više od tjedan dana, naprosto ne zna o čemu govori. Na sreću, sama se možeš informirati.

Nives avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo nije točno. Kod kombiniranog probira ultrazvuk i analiza krvi rade se isti dan.
    Ako neko zna medicinski razlog, zasto bi to moralo biti isti dan, neka napise. Mozda je tako samo u Zg.

Kao sto sam napisala meni je savjetovano izricito da krv dam na analizu 1-1.5 tjedan ranije, prije uzv.

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Sto se tice vremenskog razmaka izmedju vadjenja krvi i UZV pregleda osobno sam
    razgovarala s doktoricom koja u Vinogradskoj radi na prenatalnim
    testovima i ovako mi je rekla: najpouzdaniji rezultati su ako je sve unutar 24 sata, toleriraju i 48 sati, ali bolje sto prije. Nalaz krvi je vjerodostojniji sto je ranije napravljen (11. i 12. tjedan su najbolji radi razine hormona), a cesto ginekolozi u praksi tvrde da je i kasnije ok jer s njihove strane se samo radi o izmjerima CRL i NT. CRL mora biti najmanje 45 mm za komb. probir.

Nives avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Inesz, sada vidim da si ostavila neke linkove. ako mozes samo mi citiraj gdje to pise, da mora isti dan? meni je to savjetovala osoba koja se time profesionalno bavi (potvrdila 2 puta), tako pise i na sluzbenoj web-site-u a danas sam provjerila u bolnici i to u centru koji se specijalizira iskljucivo za kombinirani probir.

Idnom, hvala. Porazgovaracu na tu temu sa ginekologom koji se specijalizira u kombiniranim testovima, kada budem isla na UZV sledeci tjedan.
    Posljednje uređivanje od Nives : 13.03.2012. at 09:52

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Nives,
    Indom je napisala razloge zbog kojih se uz i analiza krvi rade u što krećem razmaku, imaš linkove, imaš internet, razgovaraj sa stručnjacima u laboratoriju koji provodi probir, educiraj se.

Na ovom forumu ne smije ostati info za kombinirani koji si navela o razmaku između uz i analize krvi.

Nives avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Nives,
    Indom je napisala razloge zbog kojih se uz i analiza krvi rade u što krećem razmaku, imaš linkove, imaš internet, razgovaraj sa stručnjacima u laboratoriju koji provodi probir, educiraj se.

Na ovom forumu ne smije ostati info za kombinirani koji si navela o razmaku između uz i analize krvi.
    bas si neljubazna, ali ok. naravno da cu provjeriti i po 3. i 4. put. pozdrav

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bas si neljubazna, ali ok. naravno da cu provjeriti i po 3. i 4. put. pozdrav
    ma nije htjela zvučati neljubazno, nego je važno da stoji točna informacija, jer ako se nekamo dolazi po točnu informaciju, onda ovamo.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Franny, ako zelis kombinirani probir, najidealnije je da uradis test krvi kada si u 11 tjednu a ultrazvuk u 12. Zato pozuri, jer kasnije moze biti prekasno za tu vrstu testa (ostaje amnio ili mozda neki od ovih tvojih). Cudi me da ti nisu spomenuli kombinirani probir, zar se to ne savjetuje rutinski?

Franny, kombinirani probir nije ivazivna metoda, nije dijagnostički već probirni tet koji ne daje dijagnozu već samo statističku vjerojantnost za 2 vrste kromosomopatija (Down i Edwards sindrom).
    http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=611

http://www.endolabor.kbcsm.hr/o_anal...htm#RANIPROBIR

Onaj tko je rekao da je razmak između ultrazvuka i analize krvi kod kombiniranog probira više od tjedan dana, naprosto ne zna o čemu govori. Na sreću, sama se možeš informirati.
    Ako neko zna medicinski razlog, zasto bi to moralo biti isti dan, neka napise. Mozda je tako samo u Zg.

Kao sto sam napisala meni je savjetovano izricito da krv dam na analizu 1-1.5 tjedan ranije, prije uzv.
    Nives,

Ono sto ja mogu reci na ovu temu je da se u Hrvatskoj zaista radi UZ i analiza krvi isti dan. Ili obzirom na to sto kaze Nives, ako je njoj savjetovano kod nas, onda vec i tu postoji drugacije misljenje.

U Sloveniji pak preporucuju krv vaditi ranije (sa 10 tjedana trudnoce), a UZ kasnije. Tako se smatraju dobiju bolji rezultati.

Ja sam mjerenje nuhalnog nabora radila u Ljubljani i kako ne bih dva puta putovala htjela sam krvni nalaz napraviti kod nas. I nisam uspjela, jer su mi rekli da bez UZ nalaza ne moze. Na kraju krv nisam ni vadila (NN je na srecu bio dobar, pa je i dr. rekao da si mogu ustedjeti trosak vadjenja krvi, sto je kao opcija postojala i dalje na sam dan UZ).

U glavnom, cinjenica jeste da postoji i drugacije misljenje sto se analize kombiniranog probira tice. A obzirom na to da u Sloveniji ima masu lijecnika s licencijom za mjerenje nuhalnog nabora, dok ih u Hrvatskoj ima samo dvoje (obe iz poliklinike Harni), osobno sam vise sklona slijediti preporuku ovih prvih.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Aurora* dobro da si objasnila, obzirom da raspolažeš informacijama iz prve ruke.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

razgovarala sam sada sa odgovornom osobom za kombinirani probir u KBC Sestre milosrdnice-postoje nove preporuke za kombinirani pobir- može postojati razmak između mjerenja NT i određivanja biokemijskih parametara posteljice (isto tako se može raditi mjerenje NT i analiza biokemijskih parametara isti dan).

meni je ova diskusija bila dobra prilika da doznam novosti oko kombiniranog probira.

Nives avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Aurora*, bas mi je drago sto si se javila. I ja sam dobila iste preporuke kao i ti u Sloveniji (nisam u Hr, vec u zemlji zapadne EU gdje je kombinirani probir rutina vec par godina i savjetuje se bas svakoj trudnici i pokriva ga zdravstveno osiguranje, a radi u bolnici, u centru koji se iskljucivo za to specijalizira). Navodno je bolje raditi analize krvi ranije, onda je tacniji rezultat. A za uzv ionako ovdje primaju samo izmedju 11+4 i 12+5.

Inesz, i ja sam mislila jutros da pozovem telefonom lijecnika iz KBC Sestre Milosrdnice. Dobro da nisam, taman bi se zabrinuli odakle danas toliko osoba zove sa istim pitanjem.

Odlicna je razmena misljenja, ali svakako ne treba kategoricki, bez provjere, drugu osobu dobre volje i najboljih namjera optuzivati da iznosi neistine i da se treba educirati. Svakako da se podrazumijeva da svaka od nas, pre nego sto povjeruje u bilo sta ovdje napisano, potvrdi to i sa kompetentom osobom, tj. lijecnikom.
    Posljednje uređivanje od Nives : 13.03.2012. at 14:20

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nives, uz dužno poštovanje, ali ti si mogla reći da nisi u Hrvatskoj pa se ne bi tako reagiralo - u Hrvatskoj se do sada kombinirani radio jedino onako kako su cure opisale, tj. uzv i krv unutar 24 sata i svatko IZ HRVATSKE tko iole zna o čemu se u kombiniranom radi bi, pretpostavljajući da živimo u istoj zemlji, kategorički tvrdio da pričaš gluposti.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

P.S. Nisi ni ti provjerila kako se kombinirani radi u Hrvatskoj (nisi ni znala da kod nas to nije rutinski test), a drugima nabijaš na nos što ne znaju da je vani drugačija praksa...
    Posljednje uređivanje od frka : 13.03.2012. at 17:17

Nives avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

frka, nisam nikome nista nabijala na nos, vec sam uljudno posavjetovala onako kako najbolje umijem. zahvaljujuci tome, neke citateljice foruma su i malo prosirile vidike, vjerujem da si i ti medju njima, sto smatram pozitivnim. pozdrav i tebi!

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

vidim, raspisale ste se . ja nisam smatrala kombinirani, doube lili triple invazivnim .

u prvoj T, sjećam se da su mi gledali nuhalni nabor, ali mislim s 13 tt. a s 15 sam došla na double u Vinogradsku, gdje su mi u istom danu izvadili krv i napravili UZV. tak da zbilja nisam znala da u nekim klinikama / zemljama savjetuju razmak od tjedan/ 10 dana ...
    sad mi je vođenje ove T totalno smrdano razlozima koji su predugački da ih opisujem, niti su tema ovog topica (koga zanima, mogu na pp ). prošlo mi je 5 godina od prethodne trudnoće i ne sjećam se baš svih detalja...budem si pogledala u starim papirima i malo se detaljnije informirala na netu. jer nuhalni mi još nitko nije spominjao, ali mi zvoni u glavi da se radi oko 12. tt...

Nivesica ,

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pa i tebe su cure uljudno posavjetovala kako najbolje znaju (jer, ponavljam, u Hr je praksa krv i uzv isti dan), a dobile su odgovor da su neljubazne... no, dobro - totalno sam OT... za neke je teme izuzetno bitno napomenuti da ne živiš u RH...

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Onaj tko je rekao da je razmak između ultrazvuka i analize krvi kod kombiniranog probira više od tjedan dana, naprosto ne zna o čemu govori. Na sreću, sama se možeš informirati...
    gle, frka, i meni je ovo zazvučalo neljubazno. Nives je iznijela svoju provjerenu inforamciju. jedino što nije navela da nije iz RH. sve se može reći na ljepši način, u bležem tonu, pa čak i ako se ne slažemo s nečijim mišljenjem. ne želim sada secirati rečeno, niti skretati temu, ali ovdje nismo da bismo se svadile, već se informirale i savjetovale u najboljoj namjeri.
    a vjerujem da smo svi ovdje ljudi dobre volje .

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ma, Franny, Inesz je mislila na dr-a koji je rekao da je razmak više od tjedan dana, ne na Nives - krivo ste shvatile...
    pa naravno da smo ovdje da se informiramo, a točna je informacija da se u RH do sada kombinirani radio tako da se uzv i krvne pretrage rade isti dan... zato i kažem da je bitno napomenuti ako nismo iz RH... nema tu svađe...

LittleBirdie avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

koliko je bitno raditi fetalni screening u 13./14. tjednu ako dr. na redovnim pregledim uvijek koristi 4D ultrazvuk?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

LittleBirdie, bitno je jedino ako je tebi bitan neki od rezultata koji bi tim screeningom mogla dobiti. Na 4D UZV-u neces dobiti odgovore na ta pitanja, uglavnom.

Sto se kombiniranog tice, i u Americi se radi isti dan, unutar istih tjedana kao i kod nas. Mi smo ga odradili jucer, na 12+6. Triple i kvad se rade sve rjedje i rjedje jer ih smatraju previse nepouzdanima. Umjesto ili nakon kombiniranog se uvodi novi, postoji vec neko vrijeme, ali tek sad postaje popularniji. Nazalost sam mu zaboravila ime, ali radi se o jos jednoj neinvazivnoj metodi gdje traze djetetov DNA u majcinoj krvi, a onda s 99-postotnom sigurnoscu mogu uociti Down ili Edwards. Pretraga se radi bilo kad, nema granice u tjednima ili mjesecima. Skroz je svejedno (ako je samo informacije radi).
    Posljednje uređivanje od Kaae : 11.05.2012. at 16:50

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da, za tu pretragu iz krvi, traži se "alfa feta protein" (tako nekako zvuči), to će biti super, kad jednog dana zaživi kod nas, ali tu se još ne radi.

mistic avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Alfa-fetoprotein (AFP) se gleda u sklopu triple testa između 15 i 18 tt.

Kopirano s Roditelji.hr, da nebi ja nešto krivo napisala:

"Test se provodi radi utvrđivanja eventualnih defekata neuralne cijevi, kao što su spina bifida, anencefalija i slično. Nedavno se ovaj test počeo koristiti da bi se predvidjeli rizici nastanka Downova sindroma.

Najčešći razlozi za testiranje su:

- utvrđivanje određenih genetskih defekata ili anomalija
    - pomoć kod određenih postupaka genetskog testiranja, kao što su amniocinteza i biopsija korionskih resica"

Kao što sam već par postova prije napisala, u prvoj trudnoći je meni bio povišen. Bio je lažno pozitivan test i stalno sam bila po UZV-ima, tako da ništa od te 99% sigurnosti. Točnost testa se procjenjuje na oko 60%.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne znam je li to to, jer ovo se gleda bilo kad, od dana zaceca do dana poroda i 99% je tocno. Zaboravila sam ime, ali ne zvuci kao alfa-feto-bilo sto.

Nije dio nikakvog testa (kombinirani, double, triple, quad), vec se radi samostalno i bez ikakvog UZV-a ili drugih pretraga, krvnih, ili bilo kakvih. Probat cu negdje iskopati ime.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moglo bi biti MaterniT21, ali nisam sigurna da je to bas to.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •