Stranica 31 od 45 PrviPrvi ... 21293031323341 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,501 do 1,550 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

gogga,
    važno je što si ti odlučila. Od srca želim da se rodi živo i zdravo dijete

Ja sam rodila u 41. godini zdravog dječaka. Amniocenteza nije nikad bila opcija. Radila sam kombinirani, zatim anomaly scan u 18 tt, fetalnu ehokardiografiju... Svi nalazi bili su ok.

Napisala si da je nuhalni 0, 6 mm (kod nas je bio 1,5 mm), i baš sam iznenađena ovim biokemijskim nalazima kod tebe.

Vibram od srca da sve bude u redu

delitza avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Gogaa, prema istraživanjima downići uglavnom nemaju razvijenu nosnu kost u toj dobi i nuhalni nabor im je velik. Ukoliko je to relevantni pokazatelj (a očito je ako se uzima kao parametar za statistiku) imaš velikih razloga za za optimizam. Za same krvne testove nemam pojma.
    I ja sam radila 3D/4D u 15.tt, anomaly u 19.tt i vizualno je bilo sve ok. Naravno na UZV-u se ne vide genetske "greške" već je amnio pokazatelj, za taj dio sam se odlučila živjeti u neznanju. Vidim i ti isto

U svakom slučaju želim ti zdravu bebicu .

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Pozdrav...
    Imam pitanje...danas sam po zm t 12+3 ,a po uzv 13+6
    Naručena sam za mjerenje n.nabora 10.12. A tada ću po uzv bit preko 14 tj.
    Sad sam zbunjena...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

mislim da se nn može mjeriti odmah, da ne treba čekati 10.12.
    koliki je bio crl ako je trudnoća procjenjena na 13+6?

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Pozdrav, cure,
    od svoje soc. ginice dobila sam uputnicu za anomaly scan u 13. tjednu.
    Po svemu sudeći, to bi bio UTZ za mjerenje nuhalnog nabora? Da li je itko to radio na KBCu u Rijeci? Nakon UTZ-a se ode na Medicinski fakultet vaditi krv? Malo me zbunio podatak da na Medicinskom faksu vade krv tek u 15. tjednu?!

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

phiphy, 15. tjedan je kasno za kombinirani probir. to je vjerojatno za double test koji je daleko manje pouzdan od kombiniranog.
    mislim da su cure iz RI dolazile u Zg raditi biokemijski dio za kombinirani probir. (ali nisam sigurna) pitaj na Medicinskom koju pretragu oni rade-kombinirani probir u I. tromjesječju (do 13+6 tt) ili double i triple test koji se rade u II. tromjesječju.

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Hvala, Inesz! Pitala sam na faksu i oni rade hormone 15. tjedan, tako da izgleda da ću i ja za Zagreb. Koga biste mi preporučili u ZGB za taj pregled? Vidim da se spominje Podobnik, Kos...

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Za anomaly scan, definitivno Kos, Poliklinika Ginekos.

J&D avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Sve preporuke za dr. Kosa mi danas bili na kombiniranom, i bilo je savrseno, oprema za 10. Dr strasno strucan, odusevljeni smo slikama, i sve je odlicno dr nas je gledao 40 minuta, i vaginalno i preko trbuha!! Sve se vidjelo male usnice, rucice, prstici, usi... I hopsali smo ko na trampolinu, i dr nas je jedva poslikao

J&D avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Curke blagoslovljen Bozic Vama i Vasim obiteljima, i sve najbolje... Sta Vam zelim svima??? Samo zdravlje i mirisljave smotuljke!!!!!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    gogga,
    važno je što si ti odlučila. Od srca želim da se rodi živo i zdravo dijete

Ja sam rodila u 41. godini zdravog dječaka. Amniocenteza nije nikad bila opcija. Radila sam kombinirani, zatim anomaly scan u 18 tt, fetalnu ehokardiografiju... Svi nalazi bili su ok.

Napisala si da je nuhalni 0, 6 mm (kod nas je bio 1,5 mm), i baš sam iznenađena ovim biokemijskim nalazima kod tebe.

Vibram od srca da sve bude u redu
    Citiraj delitza prvotno napisa Vidi poruku
    Gogaa, prema istraživanjima downići uglavnom nemaju razvijenu nosnu kost u toj dobi i nuhalni nabor im je velik. Ukoliko je to relevantni pokazatelj (a očito je ako se uzima kao parametar za statistiku) imaš velikih razloga za za optimizam. Za same krvne testove nemam pojma.
    I ja sam radila 3D/4D u 15.tt, anomaly u 19.tt i vizualno je bilo sve ok. Naravno na UZV-u se ne vide genetske "greške" već je amnio pokazatelj, za taj dio sam se odlučila živjeti u neznanju. Vidim i ti isto

U svakom slučaju želim ti zdravu bebicu

Drage moje od srca vam hvala.
    Nisam bila dosljedna pa sam ipak otišla na amniocentezu. Prvo sam ju otkazala i otišla sam do Dr. Kosa na anomaly scan. Nakon jednog dugog i iscrpnog razgovora popustila sam i aktivirala termin. Kos mi je rekao da sto se tiče UZ-a ne vide se malformacije ali s obzirom na nalaz ne bi rekao da je sve 100% u redu.
    Tako da sam 3.12.2012 u Vinogradskoj napravila amniocentezu. Nalazi su došli 27.12.2012.

Piše da nisu nađene promjene u broju kromosoma 21, 18, 13, X; Y
    kariotip 46, XX
    Normalan ženski

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Divno!!!
    Zdrava djevojčica!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

da zdrava djevojčica, svi smo jako sretni. Čak i dva brata jedva čekaju da se upoznaju

Moe avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj gogaa prvotno napisa Vidi poruku
    Piše da nisu nađene promjene u broju kromosoma 21, 18, 13, X; Y
    kariotip 46, XX
    Normalan ženski
    Divno!
    Pazi i mazi bušu i sad strpljivo do kraja!

hope31 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

ja sam radila kombinirani +uzv sa 11+1 , nuhalni je bio 1,5mm , crl 47 mm
    f-beta HCG 41,86.mom 1,08
    PAPPA 790,2, mom 0,32
    rizik za trisomiju 21 1/218, rizik za dob 1/363
    odbila sam amniocentezu, imam 32 godine

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj hope31 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam radila kombinirani +uzv sa 11+1 , nuhalni je bio 1,5mm , crl 47 mm
    f-beta HCG 41,86.mom 1,08
    PAPPA 790,2, mom 0,32
    rizik za trisomiju 21 1/218, rizik za dob 1/363
    odbila sam amniocentezu, imam 32 godine
    Rekao bi moj dr, da mi kazu da su mi sanse 1:218 da ce me udarit auto pri pretrcavanju ceste, ja bih ju pretrcao! Sretno, draga!

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

evo, cure da napišem i ovdje- na uzvu pronađeno hiperehogeno crijevo i nn 3.48, kombinirani pokazao rizik na down 1/6, amnio odrađena 21.12. dr. Hafner, danas mm nazvao sv.duh i nalaz je uredan.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

sad da ili ne-zahvat amnio sam po sbi, ništa posebno, malo neugodno, ne boli-po meni da, ako je medicinski opravdan, i postoje pokazatelji za to.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Spunky125 Jako, jako mi je drago da je sa srecicom sve ok i da se sada mozes opustiti i nesmetano uzivati u ostatku trudnoce!
    Cestitam i na pokazanoj hrabrosti!

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

gogaa, spunky 125, čestitam na nalazima!

Moje osobno mišljenje je da je naravno odluka o zahvatu teška, ali odlučiti se moraš, svak prema svojim principima i uvjerenjima, po meni što prije to bolje.
    Ja sam večinu trudnoće vodila kod dr Kosa, kojeg vidim mnoge kao i ja cijene kao kvalitetnog dijadnostičara, znači anomally scan, nuhalni, obiteljska anamneza i sve ostalo je bilo savršeno, no kada se poteglo pitanje amnio zbog godina (38) puno smo razgovarali, sve mi je lijepo i strpljivo objasnio, nije direktno izražavo svoje mišljenje osim što mi je pokazao nekakve, koliko sam shvatila, službene novine u kojima je pisalo da se struka slaže da bi žena starija od 36 trebala obaviti amniocentezu. I prije tog razgovora sam 80% bila sigurna da želim amnio te sam odbila sve prethodne kombinirane probire i double/triple testove. Zahvat sam također obavila kod Kosa, zahvat sam po sebi samo malo neugodan i da strogo mirovala 3 dana. Razmišljala sam pozitivno i nalaz je bio u redu. Naravno da sam strepila tih, prvo mislim tjedan dana (nalaz se radi u dvije faze pa te zovu ako vide da nešto nije u redu već u prvoj fazi), pa malo manje ostala dva tjedna kada sam zvala i pitala za nalaz, no poštedila sam se nerviranja oko ostalih testova koji ipak nisu toliko pouzdani nego su više statistički te znam nekoliko žena kojima su testovi bili loši, a amnio na kraju pokazala da je sve u redu i one su se nervirale duplo duže od mene.

Neke žene odbijaju amnio jer znaju da u slučaju "lošeg" rezultata ne bi ništa poduzimale i to iznimno cijenim, ali ja nisam ta i iako nisam bila bila 100% sigurna što ću sa nalazom htjela sam znati na čemu sam, te bih odluku donijela kasnije.

Zato savjetujem pokušajte odluku donijeti što prije, ako se radi o godinama, obiteljskoj anamnezi i sličnim indikacijama, da bi sebe i naravno vrlo važno bebicu poštedjeli nepotrebnog nerviranja.

Sretno!

hope31 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    evo, cure da napišem i ovdje- na uzvu pronađeno hiperehogeno crijevo i nn 3.48, kombinirani pokazao rizik na down 1/6, amnio odrađena 21.12. dr. Hafner, danas mm nazvao sv.duh i nalaz je uredan.
    super da je sve okja sam odbila amnio a rizik za own mi je bio 1/218 a za dob 1/363 pa se nadam da će sve biti ok, jerna uzv sve izgleda ok

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Pozdrav svima,ovo mi je treća trudnoća,imam sina od 9 godina,tada sam bila na ultrazvuku sa 12 tjedana gdje se gledao nuhalni nabor,ovi kombinirani testovi se nisu izvodili tada,znači bilo je najviše praćenja razvoja bebe šreko ultrazvuka,trudnoću sam vodila kod dr.Matijevića na Svetom Duhu,druga trudnoća je bila u 5mj 2012.nažalost vanmaternična,ali sam uspjela zatrudniti nakon 6mjeseci iako mi je ostao samo jedan jajovod,sad sam trudna 14tjedana i odlučila sam se za amniocintezu,naručena sam 24.01.na sveti duh kod dr.Matijevića iako nema nikakvih indikacija za to,nuhalni nabor je 1.7mm,ali ja imam 35 godina i da budem sigurna sama sam tražila amnio.Nadam se da će proći sve u redu.Pričala sam sa svojim ginekologom koji je rekao da je amnio jedina dijagnostički točna pretraga,a svi ovi testovi nisu pouzdani,imao je slučaj gdje je žena imala loš nalaz,a amnio pokazao da je sve ok,ali i slučaj gdje je i nuhalni nabor bio super i testovi pokazali odlične rezultate,a rodilo se dijete sa ds,tako da sam dobro razmislila i odlučila da ću ići na amnio.Pozdrav svima i sretno.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam išla na amnio, prvenstveno zbog mojih i muževih godina, imam 40, a on 50, druga mi je trudnoća, sve je prošlo OK, i nalazi su u redu, ali zanima me, koliko je to pouzdano, koji je postotak tocnosti same dijagnoze? Prvo sam dijete rodila sa 36, napravila sam krvni probir u 16 tjednu (triple test) i pokazao mi je rezultat da je rizik prema godinama 1/295 a stvarni, biološki 1/1032, prema podacima koje sam kasnije našla, stvarni mi je rizik bio jednak riziku 29-godišnjakinje, pa nisam uopće ni pomislila na odlazak na amnio, ali sad me upravo muči, koji je postotak točnosti nalaza?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Diana72 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam išla na amnio, prvenstveno zbog mojih i muževih godina, imam 40, a on 50, druga mi je trudnoća, sve je prošlo OK, i nalazi su u redu, ali zanima me, koliko je to pouzdano, koji je postotak tocnosti same dijagnoze? Prvo sam dijete rodila sa 36, napravila sam krvni probir u 16 tjednu (triple test) i pokazao mi je rezultat da je rizik prema godinama 1/295 a stvarni, biološki 1/1032, prema podacima koje sam kasnije našla, stvarni mi je rizik bio jednak riziku 29-godišnjakinje, pa nisam uopće ni pomislila na odlazak na amnio, ali sad me upravo muči, koji je postotak točnosti nalaza?
    amnio je dijagnostička pretraga. postotak točnosto je 120%
    probir je kao što i sama riječ kaže probir. statistička procjena rizika. ukoliko se radi o kombiniranom probiru u prvom trimestru, osjetljivost je oko 85-95%, dok je u drugom trimestru (double ili triple test) osjetljivost oko 65-70%

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Magriz, hvala na odgovoru. Znaci,da, ako mi je nalaz koji sam dobila nakon amnio, uredan, nema sumnje da je sve u redu sa djetetom? to sam pitanje postavila zato, jer sam cula i citala da je moguce da bez obzira na nalaz, dijete se rodi sa SD, kao, nije ni to 100% sigurno.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Magriz, hvala na odgovoru. Znaci,da, ako mi je nalaz koji sam dobila nakon amnio, uredan, nema sumnje da je sve u redu sa djetetom? to sam pitanje postavila zato, jer sam cula i citala da je moguce da bez obzira na nalaz, dijete se rodi sa SD, kao, nije ni to 100% sigurno.
    to sam i ja čula i raspitala se i dobila odgovor u takvom slučaju je jedino stvar ljudske pogreške,odnosno greške u labosu,znači da onaj tko je to radio ili je zamijenio uzoriak ili nije dobro napravio analizu.Amnio je sto posto točna ako se napravi kako treba,ali ne želim se s tim opterećivati,ovako sam opterećena što se bliži datum,imam snove noćne more,strah je prisutan.I cure živa je istina što manje znaš o svemu to ti je bolje.Moja frendica nije znala ništa o ničemu,neopterećena je ušla u 9mjesec....ufffff

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj sarazg33 prvotno napisa Vidi poruku
    to sam i ja čula i raspitala se i dobila odgovor u takvom slučaju je jedino stvar ljudske pogreške,odnosno greške u labosu,znači da onaj tko je to radio ili je zamijenio uzoriak ili nije dobro napravio analizu.Amnio je sto posto točna ako se napravi kako treba,ali ne želim se s tim opterećivati,ovako sam opterećena što se bliži datum,imam snove noćne more,strah je prisutan.I cure živa je istina što manje znaš o svemu to ti je bolje.Moja frendica nije znala ništa o ničemu,neopterećena je ušla u 9mjesec....ufffff
    Prema tome,mogu se jedino nadati da onaj tko je radio analizu u labosu, nije pogriješio i da je sve napravljeno kako treba? Nije baš neka utjeha s obzirim na učestale medicinske pogreške, ali,sto je tu je, nadam se da ce ishod na kraju biti dobar i da cu roditi zdravog dečka.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Prema tome,mogu se jedino nadati da onaj tko je radio analizu u labosu, nije pogriješio i da je sve napravljeno kako treba? Nije baš neka utjeha s obzirim na učestale medicinske pogreške, ali,sto je tu je, nadam se da ce ishod na kraju biti dobar i da cu roditi zdravog dečka.
    vjeruješ li uopće da si trudna? možda je ginekolog gledao drugu trudnicu na uzv. možda je kućni test pogriješio. možda je uzorak bete od druge pacijentice. možda... možda su u šumi

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nalaz amnio je 100% siguran (ako zanemarimo zanemarivu mogućnost greške) , ali amnio pokriva samo greške (bolesti) koje se vide pretragom. Postoje mnoge druge bolest i stanja sa kojima se dijete može roditi, a ne vide se tom pretragom. Uglavnom šansa za grešku u labosu je vjerojatno nekoliko stotina puta manja od šanse da da dijete ima neko stanje koje se ne vidi na amnio. Srećom , da je šansa da da dijete bude zdravo u svakom pogledu 99%, ali grancije za ništa nema.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Nakon sto sam pročitala neke starije postove, o tome da je nekima rečeno da je dijagnoza dawn i dobile su savjet da pobace, a na kraju su rodile zdravu djecu, isto tako mogu pogriješiti i u negativnim nalazima, a toga se bojim.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

moram se osvrnuti na dianin72 post-pogledaj malo što piše u tim takozvanim pogrešnim nalazima, prijateljičina prijateljica ili što znam više je rekla da joj se dogodilo.... medicina napreduje, iako su pogreške moguće, mislim da se postupak amnia dobrano usavršio, i ako se ne varam na nalazu si dobila i slike kromosoma, ili kak se to već zove pa za nalaz imaš i "dokaz", zar ne?

s druge strane možeš roditi savršeno zdravo dijete, a kasnije može poći 1000 i jedna stvar loše, tak da na tvom mjestu-opusti se i uživaj, i raduj se malom čudu koje dolazi. JA ću to napraviti, jer jednostavno više odbijam trovati i sebe i svoju bebicu negativnim mislima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nema 100% garancije za ništa u zivotu, pa niti za amnio ( kažu da je nalaz točan u vise od 99%, vise od toga ne možeš tražiti).

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Nakon sto sam pročitala neke starije postove, o tome da je nekima rečeno da je dijagnoza dawn i dobile su savjet da pobace, a na kraju su rodile zdravu djecu, isto tako mogu pogriješiti i u negativnim nalazima, a toga se bojim.
    nisam sigurna da bi liječnici savjetovali pobačaj iz razloga što dijete ima Down sindrom.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

nisam sigurna da bi liječnici savjetovali pobačaj iz razloga što dijete ima Down sindrom.
    o da itekako ga savjetuju

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kako to misliš? Pa u pravilu ponude prekid trudnoce ako se dobiju rezultati do 20 tj. , a roditelji odluče dalje.
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.01.2013. at 19:52

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Na žalost, krivo misliš. Down sindrom je jedan od glavnih razloga zbog kojeg trudnice idu na amnio. Svi drugi sindromi su statistički vrlo rijetki.
    A, bolesti koje nisu vezane uz promjene na kromosomima se ne mogu ni dijagnosticirati amniocentezom, kao što je to Sirius rekla gore.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

znam ja što je Down sy i kolika je učestalost istog. htjela sam reći da liječnici na govore ni da ni ne za pobačaj već prepuštaju odluku majci, odnosno roditeljima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

znam ja što je Down sy i kolika je učestalost istog. htjela sam reći da liječnici na govore ni da ni ne za pobačaj već prepuštaju odluku majci, odnosno roditeljima.
    Nisam sigurna da je rođeno i jedno dijete kojemu je na amnio u Hrvatskoj potvrđen ds. Mislim da sam negdje čitala neke statistike o tome.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

sirus, naposto to ne mogu vjerovati. uh...

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Pozdrav.jutros sam obavila amniocintezu na Svetom Duhu,očekivala sam bol i muku,ali zaista samo malo je peckalo,ništa strašno.Posteljica mi je straga pa je doktor rekao da je to odlično,jer ne mora probijati posteljicu da uzme uzorak.Da li ste vi cure išle na uzv nakon 7dana nakon amnio?Meni nisu ništa rekli,a frendica mi je bila na Merkuru i nju su naručili na uzv nakon 7 dana...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sarazg33 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav.jutros sam obavila amniocintezu na Svetom Duhu,očekivala sam bol i muku,ali zaista samo malo je peckalo,ništa strašno.Posteljica mi je straga pa je doktor rekao da je to odlično,jer ne mora probijati posteljicu da uzme uzorak.Da li ste vi cure išle na uzv nakon 7dana nakon amnio?Meni nisu ništa rekli,a frendica mi je bila na Merkuru i nju su naručili na uzv nakon 7 dana...
    Nisam isla na UZ nakon 7 dana, doktor mi je rekao strogo mirovanje jedan dan i dva tjedna laganini. Napomenu mi je da ako u ta dva tjedna primjetim nesto neobicno ili da me boli istog trena da dodjem u bolnicu u bilo koje doba dana ili noci.

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Čini mi se da je meni pisalo da nekoliko dana mirujem i za 5 dana UZV. Nakon toga sam bila mirnija.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

curke,hvala vam na odgovoru,zvala samdrugo jutro u ambulantu,rekli su mi da ne moram doći na uzv,tak je na Svetom Duhu,već da zovem u ponedeljak da se naručim na uzv i pregled kod prof.Matijevića za 4tjedna.Mirovanje su mi preporučili strogo 1dan,ostale dane lagani ritam.Hvala Bogu dobro se osjećam,osjetim bebicu da se miče,ovo mi je druga beba pa sam osjetila ranije pokrete nego u prvoj trudnoći.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Ja sam kod Kosa išla na uzv sutradan i strogo mirovala tri dana.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

meni je rečeno strogo 1 dan, ali iskreno još sam 2 dana poslije ležala jer se nisam osjećala sposobnom za nešto, nakon toga prestane zatezanje, i nema više ni pikice od uboda pa je lakše

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Pozdrav svima!
    Moram se javiti jer me pere lagana tjeskoba. Naime, imam 5-ero velike, zdrave, prirodno začete dječice i nakon 13 godina pauze odlučili smo se na još jedno. Oboje smo sad 43 i danas sam 10+1 tt. Pitao me privat dr kakav je stav za amnio, rekla sam da imam još vremena do odluke. U stvari, s obzirom na pouzdanost svih ostalih testova ne znam ima li smisla nešto poduzimati, a mm i ja smo mišljenja da bu sve ok jer je i do sada bilo, a t. i onako ne bi prekidali.
    Ipak, voljela bih čuti još mišljenja... (i moja mama je protiv amnio, a čak me i soc gin upozorila na mogućnost pobačaja...)
    Posljednje uređivanje od carmina burana : 01.02.2013. at 22:16

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa sve je rečeno - ako trudnoću ne bi prekidali, amnio vam nema smisla raditi. Ja bih svakako napravila kombinirani probir koji je ipak najpouzdaniji statistički test. S druge strane, ako ne bi prekidali trudnoću, onda ni kombinirani probir ne trebate raditi. Rizik za godine će ionako u startu biti jako loš. Sretno!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

carmina i ja sam protiv. Bila sam mlađa od tebe 3 godine početkom svoje trudnoće i nisam išla ni na kakve probire (meni je ta riječ "probir" prestrašna -tko to smije probirati našu djecu...) ni na amnioskopiju i puno puta sam svoj stav ovdje napisala.

Moje protivljenje amnioskopiji nije na vjerskoj osnovi, nimalo, nego na osnovi moga stava prema djetetu koje se razvija. Ako sam odlučila biti trudna i imati dijete, ne želim tu trudnoću dovesti u opasnost nikakvim dijagnostičkim postupcima koji nisu u interesu mene ni djeteta.

Podržavam tvoje odbijanje amniocenteze. I ultrazvukom se puno toga vidi, a ne smeta nikome.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj carmina burana prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav svima!
    Moram se javiti jer me pere lagana tjeskoba. Naime, imam 5-ero velike, zdrave, prirodno začete dječice i nakon 13 godina pauze odlučili smo se na još jedno. Oboje smo sad 43 i danas sam 10+1 tt. Pitao me privat dr kakav je stav za amnio, rekla sam da imam još vremena do odluke. U stvari, s obzirom na pouzdanost svih ostalih testova ne znam ima li smisla nešto poduzimati, a mm i ja smo mišljenja da bu sve ok jer je i do sada bilo, a t. i onako ne bi prekidali.
    Ipak, voljela bih čuti još mišljenja... (i moja mama je protiv amnio, a čak me i soc gin upozorila na mogućnost pobačaja...)
    To sto su ti prethodna djeca zdrava vjerojatno nema nikakve veze sa zdravljem bebe u sadasnjoj trudnoci. S druge strane rizik zbog godina da ima neki kromosomski poremecaj je puno visi nego prije. Dakle, pitanje je samo da li mislis nesto poduzeti ako bi test bio pozitivan na edwardsa, down ili neki drugi kromosomski poremecaj. Ako ne nema smisla uopce na amnio, a ako za neku od tih bolesti da, onda ima smisla. Ostali testovi nisu pouzdani, cak ni najbolji uzv nije pouzdan kao amniocinteza.
    ako osjecas tjeskobu onda mislim da ipak ima nesto u cijeloj toj prici sto te kopka, budi iskrena prema sebi, razmisli dobro sto u stvari stvarno ocekujes od ove trudnoce i djeteta, prodji u glavi sve scenarije ne samo sto kad si trudna, ili kad rodis, nego i iducih dvadeset i vise godina zivota tebe i tvoje ostale djece...

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam se baš zbog starije cure odlučila na RACZ sa mlađom... to me je zaista guralo u racionalnosti oko odluke..

Jednostavno nisam i ne želim zdravoj djeci ostaviti teret brige oko eventualnog bolesnog djeteta.
    Sve je to divno i krasno, sve je to super.. moral na jednu stranu ali realnost je nešto sasvim drugačija..

slažem se sa sillyme u potpusnosti... nema tu po forumima pravog odgovora.. lako je moralizirati kada se radi o drugome, lako je pričati o tuđim cipelama.. kada se radi o našim dvaput razmislimo i opet odlučimo na kraju ono što želimo.

Meni je divno da postoji pretraga koja je RACZ i što je njom dan izbor majci da li želi roditi dijete sa kromosopatijom ili ne. U 21 stoljeću pored toliko pretraga i ove koja je 100% sigurna smatram da je medicina ipak napredovala.

Nije RACZ ugodna, ja sam 3 RACZ prošla, i nakon svake me je bilo strah. Ali taj rezultat kada dobiješ (pogotovo ako si star roditelj) to olakšanje koje osjetiš... tada se možeš opustiti i konačno biti spokojan da je dijete 100% kromosomski zdravo
    Down nije svo zlo ovog svijeta - slažem se, ima i gorih dijagnoza koje se na RACZ ne vide a nisu ni česte, stoga uvijek kažem da je to osbna odluka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •