Stranica 32 od 45 PrviPrvi ... 22303132333442 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,551 do 1,600 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj ana.b prvotno napisa Vidi poruku
    Da iznesem svoje iskustvo; možda nekom pomogne...
    Prije par mjeseci sam sva van sebe pisala na ovoj temi, odnosno tražila mišljenje drugih. Uglavnom, na kombiniranom probiru mi je UZV bio dobar dok mi je biokemijski dio bio katastrofalan. Mislim da je malo tko imao takve vrijednosti kao ja. Odbila sam amniocentezu jer nisam htjela riskirati gubitak djeteta. Trudnoća je iz IVF/ICSI i imala sam dva spontana ranije. Cijelu sam trudnoću proživjela u strahu da ću roditi dijete sa Downovim sindromom. Kasnije mi je bilo žao što nisam išla na amniocentezu. No, da skratim, prije mjesec dana sam rodila savršeno zdravo dijete!
    Ako ikada više uspijem ostvariti trudnoću, ne idem na nikakve (glupe) testove koji su samo statistika a ne dijagnostika! Ili amniocenteza ili ništa!
    Citam upravo ovo sto ste napisali, i izgleda da mi se desava isto sto i vama.. vec sam malo izludila zbog svega.. trudnoca je prirodnim putem, ali su mi i fb-HCH i PAPP-A poviseni.. bila sam kod strucnjaka u Zg na 3D/4D UZ u 14+1 nedjelji i rekao je da je sve savrseno sa bebom.. izmjerio je apsolutno sve detalje na bebi i rekao da nista ne radim dalje.. vratim se kod svoje ginekologinje i ona mi preporuci da ponovo uradim hormone.. on je mnogo veci strucnjak od nje, to mi je i sama rekla.. da vise vjeruje njemu nego brojevima.. sad me strah ponoviti hormone, tj.uraditi triple test jer zaista ne znam sta uraditi ako budu ponovo poviseni.. zasto ici na amniocentezu i riskirati gubitak bebe ako je na UZ sve dobro.. ovo su ipak samo brojevi.. kako god, izludicu...
    Sretna sam radi vas, cestitam vam! nadam se da cu i ja biti takve srece, i donijeti zdravog djecaka

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Hi! Jel radio neko nedavno probir u Rijeci na Medicinskom? Koliko se tocno cekaju rezultati? Evo pomalo drugi tjedan na isteku i sad je vec poprilicna nervoza...

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Pozdrav svima,nalaz amniocinteze nam je stigao u trećem tjednu od kad sam bila na amniocintezi i imamo normalan ženski kariotip ploda,zdrava curicaaaaaaaaaa,jupiiiiiiiiiiiiiiiiiii

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

nadam se da će ovaj link biti nekom koristan, nalazi amnio u roku 48 sati, ako tome nije ovdje mjesto-nek se briše http://genos.hr/hr/prodajni-program/...nske-tekucine/

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    nadam se da će ovaj link biti nekom koristan, nalazi amnio u roku 48 sati, ako tome nije ovdje mjesto-nek se briše http://genos.hr/hr/prodajni-program/...nske-tekucine/
    to sam ja radila u obe trudnoće. ali to nije RACZ. uzimaju se 2 ampule plodove vode.. 1 koja ide u izradu kariograma i ova druga koja ide u GENOS.
    i u roku od 24 sata dobiješ a4 papir gdje piše da nisu pronađene te tri trisomije.

Ali opet to ne isključuje mozaicizme i translokacije i zato se čeka ostalih 10 dana dok kariogram ne bude gotov.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo da se javim sa nalazom mog komb. probira. Sve je u redu i odgovara savim parametrima, nuhalni nabor iznosi 1,4 mm sa 12 plus 5 dana trudnoće. ALI, krvni nalaz je katastorfalan i rizik iznosi 1:37.. ima li tko iskustva? sad sam u 14 tjednu i trebam odlučiti idem li na amnio. U kojem se točno tjednu obavlja ona?Imam 38 godina, i normalan rizik bi bio 1:105.
    Posljednje uređivanje od anabanana : 21.02.2013. at 15:09

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ne znam ni sama da li da odem još jednom na detaljan UZV kod nekog boljeg dijagnostičara( moja soc. gin. ima stari UZV) sa 3D UZV, ili da ipak idem na amnio? Savjet, please !!!!

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Anabanana, jel taj rizik 1:37 samo za biokemijski dio ili kompletan rizik kombiniranog?
    Ne znam koliko bi ti drugi uzv bio od pomoci kad je nalaz uzv uredan i neupitan.
    Na pitanje da li ac ili ne...mozes odgovoriti samo ti. Pitaj se bi li los nalaz utjecao na tvoju odluku da rodis, ili bi samo zeljela znati, mozes li odraditi trudnocu u odredenoj sumnji...
    Mislim da se rana ac radi oko 16 tjedna i kompletan nalaz je za otprilike 2 tjedna.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

rizik je samo za krvnu pretragu, to su me zvali iz Sunca pa poslali nalaz mojoj ginekologici. sutra ću ga podići, i idem kod nje na razgovor. UZV je sve ok, odgovara svim parametrima koji se mjere. Bas se nisam tome nadala Moja gin. nije bila za amnio kad sam ju pitala, zato je htjela ovaj kombinirani. da sam bar ostala na UZV mjerenju bez vadjenja krvi.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

anabanana,
    tko je mjerio nuhalni? ima li licenciju za mjerenje nn?

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nemoj se puno gristi, vec i zbog godina ti je statisticki rizik veci i mislim da nije ni nalaz mogao biti sjajan (neka me ispravi netko ako grijesim).
    Pricekaj da sutra vidis nalaz pa ces onda biti pametnija, a i kad se emocije slegnu, bit ce ti lakse razmisljati sto zelis.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ne vjerujem da ona ima nikakvu licencu za to, niti je UZV kako treba. Sa prvim djetetom sam isla na mjerenje u Merkur kod dr. Duića, i to je trajalo sigurno 20ak minuta, vaginalno i preko trbuha, dobila sam 10ak slika.
    Ovaj je pregled trajao 3-4 minute,i nekako sam odmah bila skeptična, ali pošto je sve bilo ok, zaboravila. Zato razmisljam otići kod privatnice ovdje u ZD, koja ima dobar UZV i cijenjena je..
    Ma ja svoju gin. obozavam, ona je meni super, ali prelezerna je po tom pitanju. nije ni za amnio, pa ne znam kako ću sutra objesniti da bih ja ipak otišla.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Po meni, nemas joj sto objasnjavati. To je tvoje pravo, tvoja odluka, a ona neka lijepo ispise uputnicu i suzdrzi se od iznosenja misljenja.
    Ja obicno kad nastupim sa cvrstim stavom, rijetko kad dozivljavam probleme. Kad si neodlucan i neinformiran, e onda zah...ju!

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala cure, paničarim. Sutra ću ići dići nalaz, pa ću sve točnije znati. Jutro je pametnije od večeri.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

anabanana-moraš si odgovoriti na pitanje da li bi prekinula trudnoću ako ne daj Bože nalaz amnio ne bi bio dobar,ako ne bi onda nema smisla da ideš na amniocintezu.J a sam se odlučila jer imam 35godina iako nikakvih indikacija nije bilo.Radila sam amnio na SD i mogu ti reći da sama pretraga je bezbolna,malo zapecka i traje minutu.Miruje se 24sata strogo,ostale dane lagani tempo,a nalaz je kompletni za 3tjedana,sretno

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj anabanana prvotno napisa Vidi poruku
    Evo da se javim sa nalazom mog komb. probira. Sve je u redu i odgovara savim parametrima, nuhalni nabor iznosi 1,4 mm sa 12 plus 5 dana trudnoće. ALI, krvni nalaz je katastorfalan i rizik iznosi 1:37.. ima li tko iskustva? sad sam u 14 tjednu i trebam odlučiti idem li na amnio. U kojem se točno tjednu obavlja ona?Imam 38 godina, i normalan rizik bi bio 1:105.
    meni je sa 38 godina nalaz bio 1:27 a za dob kao i tebi 1:105

veliki ti je i nalaz kombiniranog a i za dob.. ja uopće ne razumijem zašto starijim trudnicama uopće rade te statističke testove kada su i u najboljem slučaju opet nalazi loši obzirom za dob.
    RACZ se obavlja od 16 tjedna nadalje ali ako se odlučiš na nju meni su svi uvijek savjetovali ne prije 18 tjedna...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

dobni rizik je takav kakav je, on je nepromjenjiv i uvijek je nepovoljan za starije trudnice. dobni rizik isti je svakoj 38-godišnjoj trudnici, dobni rizik isti je svakoj 40-godišnjoj trudnici. dobni rizik za starije trudnice uvijek je nepovoljan.

kombinirani test izržava statistički vjerojatnost na temelju nuhalnog nabora, i biokemijskih parametara tj. koncentracije dvaju proteina u majčinoj krvi (slobodna bhcg i PAPP-A).

kombinirani rizik koji se dobije na temelju tih parametara razlikuje se u svakoj trudnoći i ne znači da je nužno taj rizik velik ako je trudnica starija, niti za mlade trudnice znači da će kombinirani rizik biti nizak.

npr. 40-godišnjakinja može imati rizik za Down 1:1200, a 23-trogodišnjakinja 1:17.

kod kombiniranog testa gleda se na rezultat dobiven za rizike na temelju biokemijskih parametara i nuhalnog nabora, a ne gleda se dobni rizik koji piše na svakom nalazu kombiniranog probira.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    dobni rizik je takav kakav je, on je nepromjenjiv i uvijek je nepovoljan za starije trudnice. dobni rizik isti je svakoj 38-godišnjoj trudnici, dobni rizik isti je svakoj 40-godišnjoj trudnici. dobni rizik za starije trudnice uvijek je nepovoljan.

kombinirani test izržava statistički vjerojatnost na temelju nuhalnog nabora, i biokemijskih parametara tj. koncentracije dvaju proteina u majčinoj krvi (slobodna bhcg i PAPP-A).

kombinirani rizik koji se dobije na temelju tih parametara razlikuje se u svakoj trudnoći i ne znači da je nužno taj rizik velik ako je trudnica starija, niti za mlade trudnice znači da će kombinirani rizik biti nizak.

npr. 40-godišnjakinja može imati rizik za Down 1:1200, a 23-trogodišnjakinja 1:17.

kod kombiniranog testa gleda se na rezultat dobiven za rizike na temelju biokemijskih parametara i nuhalnog nabora, a ne gleda se dobni rizik koji piše na svakom nalazu kombiniranog probira.

sve je to točno što si napisala ali u zbroj svih parametra uzima se i dob.
    i sa cca 38 godina, 40, 42 koliko god... opet će ti svaki iole savjestan i dobar liječnik sugerirati RACZ.

Ja sam u 41 godini odbila i nuhalni i kombinirani i duble i triple i sve statističke testove .. izričito. Na pitanje i čuđenje svih liječnika pa zašto? moj odgovor je bio.. da mi je nalaz kombiniranog 1:20000000 za npr Down... što biste rekli... ooooooooo mama dobar vam je nalaz ali znate to je ionako statistika obzirom na dob vi biste trebali obaviti RACZ i tutnuli biste mi papir kojim potpisujem ili pristanak ili odbijanje RACZ..
    Dali biste? rekoše DA, učinili bi to?!

Onda bite me još više zbunili, razapeli i učinili nesigurnijom... ovako ne zanima me statistika, idem odmah na RACZ i to je to...

Jer stariju trudnicu statistike zbunjuju, tada se mišljenja podijele.. sve je to divno i krasno dok ne dođe rezultat a kada dođe tada se liječnici počnu ograđivati.... pa pogledaj malo starije postove na ovoj temi.. tko na ovu temu dođe izbezumljen sa pitanjima o RACZ nakon ili dobrog ili lošeg kombiniranog ili bilo kojeg drugog statističkog testa? sve više manje starije trudnice....
    Posljednje uređivanje od mačkulina : 22.02.2013. at 08:36

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Inesz hvala na elaboriranom pojašnjenju.
    Međutim, logika malog statističara u meni mi nalaže da u kalkulaciju rizika osim biokemijskih markera i nn, ulazi i dob trudnice tj. dob rodilje. Na to se odnosilo ono "neka me netko ispravi". Ne budi lijena, provjerila sam.
    http://www.sbpsoftware.com/trisomy-risk-calculator.html
    http://www.wolfson.qmul.ac.uk/epm/sc.../calcrisk.html
    Istina je da dob nije presudan faktor, ali je jedan od (njih nekoliko) i ukoliko je još neki parametar izvan okvira, može prevagnuti ka lošijem nalazu. Zato dobro mačkulina kaže da test kod starijih rodilja baš i nema velikog smisla.
    Ne može se reći da se prosječan rizik za dob ne gleda, jer upravo ta vrijednost služi kao referentna vrijednost za očitavanje nalaza.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

RACZ je invazivna pretraga koja u idealnim uvjetima izvođenja nosi rizik od spontanog od barem 1%.

osobno se nikad ne bih izložila riziku od spontanog pobačaja nakon RACZ ako je nalaz kombiniranog testa dobar.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo dosla iz sunca, i od doktorice. dobila uputnicu za amnio, u pon. se vraća doktorica sa godisnjeg koja to radi, pa ću se ići dogovoriti. evo mog nalaza:
    ddobni rizik za T21: 1:105
    biokemijski rizik za T21: 1:37
    kombinirani rizik za T21(UZV plus krv) : 1:218
    RIZIK VEĆI OD GRANIČNOG
    kombinirani rizik za T18 i T13:1:9321
    RIZIK MANJI OD GRANIČNOG

Malčice me je utješio ovaj komb. rizik, ali se postavlja pitanje koliko je dobro i pouzdano mjereno!

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Slažem se s Inesz. Ni ja se, bez obzira na dob, ne bih izložila riziku ako je probir dobar.

Ja sam shvatila da u konačni nalaz probira ulazi i vjerojatnost za dob pa sam ovako rezonirala: ako 25-godišnjakinja i ja (35 god.) imamo vjerojatnost za DS 1:2500, njezin je nalaz zapravo lošiji, iako nam je isti . Ja krećem od loše vjerojatnosti za dob, ali su mi uzv i biokem. pokazatelji dobri pa se vjerojatnost za DS smanjila, a ona starta od odlične vj. za godine, a uzv i biokemija su joj 'srušili' nalaz.

Jesam li u zabludi?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

cure, u pravu ste oko godina, one se ukalkuliaju u konačni rizik, ali htjela sam naglasiti da nije potrebno gledati isključivo dobni rizik koji bude navedan na nalazu.
    tako ja nisam ni trepnula na dobi rizik od 1:63 koji je pisao na nalazu kombiniranog jer je kombinirani rizik za Down bio 1:1250.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj phiphy prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se s Inesz. Ni ja se, bez obzira na dob, ne bih izložila riziku ako je probir dobar.

Ja sam shvatila da u konačni nalaz probira ulazi i vjerojatnost za dob pa sam ovako rezonirala: ako 25-godišnjakinja i ja (35 god.) imamo vjerojatnost za DS 1:2500, njezin je nalaz zapravo lošiji, iako nam je isti . Ja krećem od loše vjerojatnosti za dob, ali su mi uzv i biokem. pokazatelji dobri pa se vjerojatnost za DS smanjila, a ona starta od odlične vj. za godine, a uzv i biokemija su joj 'srušili' nalaz.

Jesam li u zabludi?
    u pravu si

@anabanana. tvoj rizik za dob je ovdje potpuno nevažan. jedino koji trebaš gledati je kombinirani. granični rizik je 1:250. tr. ebaš razmisliti i odlučiti da li bi išla na amnio da ti je rizik 1:260? nije bitna razlika
    i naravno, znati što bi s nalazom. ako ti prekid trudnoće nije opcija, onda je moj savjet da ne ideš, eventualno dodatni UZV

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne može se reći da se prosječan rizik za dob ne gleda, jer upravo ta vrijednost služi kao referentna vrijednost za očitavanje nalaza.
    točno tako

Inesz - iz tvog potpisa a i iz postova zaključujem da si kao i ja 'vremešna' trudnica i da si zatrudnila MPO postupkom. Poštujem tvoje stavove i strah oko RACZ i svega. Ali ne možeš tvrditi da se dob trudnice ne uzima u izračun - što je netočno jer u naidealnijim uvjetima izuzetno dobrog kombiniranog sugerirati će ti se obzirom na dob RACZ. Ako se ti tješiš dobrim nalazom kombiniranog i to poštujem jer se tako tješiš, ali ruku na srce ne znam da nisi potpuno mirna i da u sebi strepiš da li je ta statistika ovaj put ipak na tvojoj strani.
    Apropos 1% komplikacija od RACZ (u današnje vrijeme je ona svedena čak na 0.5%) ...U dobi žene od 40 godina veći je rizik da će roditi dijete sa Down Sindromom nego da će pobaciti od posljedica RACZ (kada se već šamaramo statistikom). Ali ponavljam, poštujem tvoje stavove ali ne piši neistine za dob.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mislim ja da se nemam sta promisljati. i ako je granični rizik 1:250, moj je 1:218..znači, idem i nadam se najboljem. nisam spavala cijelu noć.Mužev bratić ima Downa, ima 30 godina i jaku mentalnu retardaciju. S obzirom na dob oca i majke, zavrsio je u domu lani. Ja zaista nisam sigurna jos sto bih napravila, i ne zelim o tome misliti dok ne vidim rezultat.
    Lako je davat podršku ili osuđivati, dok se ne nadjes u polozaju da moras odlučiti. Nadam se da do toga neće doći.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ne znam što bih napravila u situaciji da (za većinu pro/contra choice stvari imam takav stav- podržavam pravo na, ali iskreno, ja ne znam bi li ili ne da se nađem u situaciji), ali mi se čini da se neke žene odluče na Racz iako ne misle pobaciti dijete sa kromosomopatijom. Pretpostavljam da jednostavno žele znati kako bi pripremile sebe i obitelj da dolazi član sa posebnim potrebama.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam što bih napravila u situaciji da (za većinu pro/contra choice stvari imam takav stav- podržavam pravo na, ali iskreno, ja ne znam bi li ili ne da se nađem u situaciji), ali mi se čini da se neke žene odluče na Racz iako ne misle pobaciti dijete sa kromosomopatijom. Pretpostavljam da jednostavno žele znati kako bi pripremile sebe i obitelj da dolazi član sa posebnim potrebama.
    i to je točno, osobno poznajem jednu takvu majku.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mislim ja da se nemam sta promisljati. i ako je granični rizik 1:250, moj je 1:218..znači, idem i nadam se najboljem. nisam spavala cijelu noć.Mužev bratić ima Downa, ima 30 godina i jaku mentalnu retardaciju. S obzirom na dob oca i majke, zavrsio je u domu lani. Ja zaista nisam sigurna jos sto bih napravila, i ne zelim o tome misliti dok ne vidim rezultat.
    Lako je davat podršku ili osuđivati, dok se ne nadjes u polozaju da moras odlučiti. Nadam se da do toga neće doći.

dobra odluka. gledaj na to ovako... sve je u redu idem samo potvrditi sa RACZ da jest. i to neka ti bude misao vodilja- tako sam ja u sve tri trudnoće.
    nalaz kada dobiješ (a biti će dobar)... vidjeti ćeš tog olakšanja, lagan si kao perce, pun sreće da bi cijeli svijet zagrlio i tek tada se možeš opustiti u trudnoći jer znaš da nosiš zdravo dijete.

Sretno ti i javi kako je prošlo

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa Vidi poruku
    dobra odluka. gledaj na to ovako... sve je u redu idem samo potvrditi sa RACZ da jest. i to neka ti bude misao vodilja- tako sam ja u sve tri trudnoće.
    nalaz kada dobiješ (a biti će dobar)... vidjeti ćeš tog olakšanja, lagan si kao perce, pun sreće da bi cijeli svijet zagrlio i tek tada se možeš opustiti u trudnoći jer znaš da nosiš zdravo dijete.

Sretno ti i javi kako je prošlo
    Hvala, bas si me utjesila !!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

X. Sretno.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    X. Sretno.
    Hvala!

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala, bas si me utjesila !!
    jedino sa takvim stavom možeš pozitivno kroz tu pretragu.
    Dan kada ideš na RACZ popij normabel (čak i 5 mg) da ti se opuste mišići maternice i trbuha.
    Neznam gdje ti je posteljica ali dr zamoli (ako je prednja) da ju ne buši da ide ako može mimo nje( ako je prednja) a ako je stražnja svejedno je.
    kada će ubosti.. udahni i zadrži dah (manje osjetiš)
    Nakon RACZ miruj bezobzira što ti kažu (ja sam ležala 5 dana)
    i popij kuru antibiotika Novocef (bezobzira na sve ipak privatno daju antibiotike kos i Posobnik) ne znam da li socijalni daju

I sretno !

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala !

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

cure, u pravu ste oko godina, one se ukalkuliaju u konačni rizik, ali htjela sam naglasiti da nije potrebno gledati isključivo dobni rizik koji bude navedan na nalazu.
    tako ja nisam ni trepnula na dobi rizik od 1:63 koji je pisao na nalazu kombiniranog jer je kombinirani rizik za Down bio 1:1250.
    mačkulina, pretpostavljam da nisi pročitala post 1573, inače me ne bi optužila da pišem neistine.

a tko traži garanciju sto posto u životu da će nešto biti dobro i u redu, teško da će moći živjeti mirno jer takve garancije naprosto nema.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mačkulina, pretpostavljam da nisi pročitala post 1573, inače me ne bi optužila da pišem neistine.

a tko traži garanciju sto posto u životu da će nešto biti dobro i u redu, teško da će moći živjeti mirno jer takve garancije naprosto nema.
    istina, predvidjela sam taj tvoj post stoga oprosti.
    A glede garancije.. mi pričamo o pretrazi koja majci daje olakšanje ako postoji indikacija za nju (nitko na nju ne ide bez ikakve indikacije).
    Djete rađaš jednom ili dvaput u životu i ova pretraga trudnici pruža mogućnost da sazna da li dijete ima koju kromosomsku bolest ili da se pripremi na nju (ako odluči roditi) ili da izabere onaj drugi scenarij (ako ne želi roditi) ili da potvrdi da je sve u redu i ideš uz/niz dlaku toj nepouzdanoj statistici.

jednom davno sam napisala da bezobzira na sve postoje žene koje žele dijete i one koje žele dijete pod svaku cijenu. I jedne i druge su ok trudnice i vrijedne poštovanja i odluke ma kako god odlučile ali definitivno po meni takvu pretragu treba smjestiti u veliki napredak znanosti jer je nešto na što možeš utjecati i na što imaš garanciju koja se zove kariogram

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mačkulina, vidim da si napisala da si radila testiranja u genosu?
    T
    A gdje si radila amnio, tj. tko ti je uzimao uzorke? Ja sam se ozbiljno zagrijala, najvise zbog brzine rezultata, jesu li oni točni/točniji ili ne kao da čekaš 3 tjedna kad ide sve regularno?
    Nista mi nije jasno..mislim, zasto čekamo 3 tjedna za nalaz, ako moze biti gotov za 48 sata, sa jednakom pouzdanošću?
    Razjasnite mi please cure koje znate više. I kako bi iz Zadra mogla poslati uzorak? Ili moram sve raditi u ZG? Vidim da suradjuju sa Podobnikom?
    Je li to nesto novo, jer vidim da je Inesz od dr.Kosa slala uzorak u Postojnu? I čekali 10 ak dana. a ovdi gotovo za 2 dana.
    Malo sam zbunjena.Pomoć!
    U ponedjeljak idem kod dr. ice ovdje koja radi amnio,jedina u Zadru, pa ću vidit zna li ona za njih, i je li ikada s njima suradjivala.
    Mozda će biti informativno i za druge cure iz Zadra koje se spremaju na amnio!

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

anabanana,
    nadam se da će ti cure brzo odgovoriti na pitanja.

ja nisam išla na amnio.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Joj, Inesz oprosti..mislila sam na inu 33!

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

anabanana-sretno draga,a stav koji sam ja zauzela kad sam išla je upravo bio taj...sve je super,nosim zdravu bebi i amnio će mi samo to i potvrditi i tako je bilo,a to i tebi želim od srca....
    meni je genetičarka na svetom duhu rekla da u biti ako te nitko ne zove unutar par dana od amnio,nalaz je ok,a ostalo vrijeme je potrebno za kompletne nalaze.Oni unutar 48sati vide glavni dio analize.
    Jednu poznanicu su zvali za par dana,žena se prestravila,vidjeli su čudan 11-ti kromosom i pozvali su je da i ona i suprug dođu vaditi krv radi usporedbe,nakraju se otkrilo da upravo ona ima takav 11-ti kromosom i s time su potvrdili da je to ok i žena je rodila zdravu curicu.
    Meni je moj ginekolog rekao da je imao slučaj gdje je trudnica bila mlada i kombinirani bio super rezultat,a nažalost je rodila dijete sa down sindromom i imao je slučaj starije trudnice sa lošim nalazom,nakon toga je išla na amnio koji je potvrdio da nosi zdravu bebu.Tako da sam ja odlučila da idem odmah na amnio i nisam htjela ići na kombinirani jer bi se samo još više zabrinula jer imam 35 godina i sigurno bi mi nalaz bio lošiji,ovako sam drhtala tjedan dana,nakon toga se tješila što me nisu zvali i bilo je sve ok.Posteljica mi je straga pa mi je to bilo lakše za podnijeti jer mi nije bušio posteljicu,a nisam znala da daju novocef i ništa nisam pila,jer i na svetom duhu nisu dali takvu preporuku.Mirovala
    sam 24sata strogo i još tri dana mirovanja,a ostale dane lagani ritam.U bolnicu sam išla na amnio,jer nažalost za privatnika nisam imala love,ako si možeš financijski dopustiti naravno da je super da ideš privatno gdje su nalazi prije gotovi.Sretno draga,bit će sve superrrrrrrrrrrr

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Moram napisati.
    Amniocenteza je agresivna pretraga. Igla, dugačka igla probija trbuh, i uzima plodnu vodu blizu vaše bebe. To je i, relativno, bolno. A postoji i statistička mogućnost gubitka trudnoće.

Time želim reći da je to pretraga koja se radi samo ako postoji sumnja da je beba jako bolesna. To nije pretraga da bi mama znala da joj je beba u redu. Radi toga da mama zna, ne treba bebu izlagati opasnostima amniocenteze. Ili opasnostima RACZa, još gore.

Morate malo šire razmišljati prije odluke. A i to što vam nalaz kariotipa dođe dobar, nije garancija da ćete roditi živo i zdravo dijete. Ništa u životu nije garancija.

Zato bi trudnoća trebala biti divno, sretno razdoblje, sa lijepim mislima, uživajući u bebi koja raste u sigurnom okružju maternice, a ne misliti samo na dijagnostičke postupke. Beba su se rađale, prekrasne i slatke, od kad je ljudi, i bez tehnologije.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Joj, Beti... sorry ali moram napisati da ovdje ne vodimo moralne rasprave, a nije niti fer pisati ovakve postove. Što misliš kako bi se sad netko trebao osjećati tko je išao, poput mene, na AC ili tko će tek ići? Ovaj dio foruma bar ja shvaćam kao raspravu o logističkim i medicinskim postupcima glede AC, a ako je cura donijela odluku napiši onda ono što pita a ako ne znaš bilo bi fer da svoje misli preseliš na druge forume filozofskog tipa.
    I moram te ispraviti - AC uopće nije bolna pretraga, vađenje krvi je daleko bolnije od toga. Ne piši nešto o čemu ne znaš ili nisi prolazila.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mačkulina, vidim da si napisala da si radila testiranja u genosu?
    da, jesam oba puta (2009 i 2012)

A gdje si radila amnio, tj. tko ti je uzimao uzorke? Ja sam se ozbiljno zagrijala, najvise zbog brzine rezultata, jesu li oni točni/točniji ili ne kao da čekaš 3 tjedna kad ide sve regularno?
    Obe RACZ sam radila kod Podobnika, uzme ti 2 ampule, 1 u kojoj je više plodove vode i 1 u kojoj je manje. Ova u kojoj je više ide na nasađivanje na podlogu i iz nje se čeka kariogram a ova u kojoj je manje ide u GENOS.

Nista mi nije jasno..mislim, zasto čekamo 3 tjedna za nalaz, ako moze biti gotov za 48 sata, sa jednakom pouzdanošću?
    ne to su 2 različite pretrage.
    RACZ se čeka cca 10 radnih dana odnosno u državnim bolnicama 3 tjedna.. dobiješ kariogram... svih 48 kromosoma u parovima. Ova pretraga to nije, dobiješ samo rezultat na 3 trisomije (najčešće) ali sa rečenicom na a4 u uzorku od xx dana yy nisu nađene trisomije (sve ti)... ali ne piše ostatak ...
    Betzobzira na sve, čeka se kariogram jer je jedino on 100% pokazatelj da li je dijete kompletno zdravo. (nemoraš imati down dovoljno je da npr imaš translokaciju na npr 13 kromosomu a koju pretraga u GENOSU ne obuhvaća - kužiš..jer osim trisomija postoje i mozaicizmi i translokacije koje također dovode do određenih bolesti kod djeteta..

Razjasnite mi please cure koje znate više. I kako bi iz Zadra mogla poslati uzorak? Ili moram sve raditi u ZG? Vidim da suradjuju sa Podobnikom?
    Je li to nesto novo, jer vidim da je Inesz od dr.Kosa slala uzorak u Postojnu? I čekali 10 ak dana. a ovdi gotovo za 2 dana.
    Malo sam zbunjena.Pomoć!
    U ponedjeljak idem kod dr. ice ovdje koja radi amnio,jedina u Zadru, pa ću vidit zna li ona za njih, i je li ikada s njima suradjivala.
    Mozda će biti informativno i za druge cure iz Zadra koje se spremaju na amnio!
    a to moraš organizirati iz ZAdra i slati u Zagreb.. kako? nebih znala da nazoveš genos možda pa pitaš. Ali reci svojoj ginekologici da vadi 2 ampule..
    Ili ako želiš odi privatno kod Podobnika pa će ti on napraviti i jedno i drugo... Kos ne šalje u Genos, on radi sa Postojnom a Postojna ne radi ovu pretragu ona radi samo kariogram.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa Vidi poruku
    RACZ se čeka cca 10 radnih dana odnosno u državnim bolnicama 3 tjedna.. dobiješ kariogram... svih 48 kromosoma u parovima. Ova pretraga to nije, dobiješ samo rezultat na 3 trisomije (najčešće) ali sa rečenicom na a4 u uzorku od xx dana yy nisu nađene trisomije (sve ti)... ali ne piše ostatak ...
    Betzobzira na sve, čeka se kariogram jer je jedino on 100% pokazatelj da li je dijete kompletno zdravo. (nemoraš imati down dovoljno je da npr imaš translokaciju na npr 13 kromosomu a koju pretraga u GENOSU ne obuhvaća - kužiš..jer osim trisomija postoje i mozaicizmi i translokacije koje također dovode do određenih bolesti kod djeteta..
    ups, sigurna sam da je lapus, ali moram ispraviti:

u tjelesnim stanicama je 46 kromosoma tj. 23 para kromosoma
    Posljednje uređivanje od Inesz : 24.02.2013. at 08:48

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ups, sigurna sam da je lapus, ali moram ispraviti:

u tjelesnim stanicama je 46 kromosoma tj. 23 para kromosoma
    hvala je lapsus je.. jedno od 8 mj u krilu a drugo pored mene kojem objašnjavam što pišem i koje otkriva čari interneta

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

anabanana.. ja sam platila kod Podobnika cjelokupno sve mislim oko 6200 kuna.
    Kod njega si hospitaliziran, ja sam imala RACZ u 10 ujutro, došla sam u 9, pripremili me, uzeli sve podatke, odveli u sobu, napravili mi RACZ, onda su me odveli u krevet (ležala sam kod njega 8 sati u bolnici), u međuvremenu mi napravili UZV, poslije 8 sati ležanja ponovo provjerili UZV količinu plodne vode i vaginalno mi stavili onaj detektor koji očitava da li curka plodna voda i kada je to bilo sve ok, dali su mi recept za Novocef (2 kutije), sugerirali da mirujem 2-3 dana (ja sam 5) - oko 18 i 30 sati me pustili doma.
    Za 24 sata me je osobno nazvao Podobnik da mi kaže a je rezultat GENOSA na 3 trisomije ok.

mislim da ove pretraga u Genosu se plaća cca 1000-1200 kuna (barem je tako bilo kada sam ja to radila).
    I za cca 10 radnih dana me je opet nazvao da mi kaže da je kariogram gotov i da nosim zdravo dijete.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja isto ne razumijem ove ne-tehnicke postove o divnim proslim vremenima... Prosla vremena su bila sve prije nego divna i srecom su iza nas.

Sto se tice odluke da ili ne ici na kombinirani, osobno sam oba puta isla, prvi puta kao manje stara trudnica (34) i nakon jako dobrog kombiniranog i dobrog uzv anomaly skena zakljucila da je to dovoljno dobro za mene, nisam isla korak dalje na racz.

S drugim djetetom je bila drugacija prica, ja sam vec bila u tzv rizicnoj skuini (37), sa zdravim djetetom doma i vise-manje sam odmah bila 99% sigurna da ovaj put zelim racz. No odlucila sam napraviti za svaki slucaj i kombinirani jer je on ponekad vec indikacija za onu raniju pretragu kojom se isto dobije kariogram ali je opasnost od pobacaja veca pa se puno rjedje radi. Kombinirani mi je ispao jako los za edwardsa, ne down, a iskreno nema sanse da bi svjesno isla radjati djete s edwards sindromom ( to su ona djeca beti koja su se prije nimalo zdrava radjala i obicno prakticno odmah umrla a danas zive mjesecima po bolnicama i idu iz operacije u operaciju dok na kraju obicno ipak ne umru unutar prve godine zivota). Tako da sam privatno kod dr Kos napravila vadjenje tekucine (to je mislim bilo cca 1000kn) i ne boli nimalo, odvezla sam se sama nakon toga doma, mirovala dva dana i nakon kontrolnog uzv koji je bio dobar najnormalnije nastavila raditi. Kariogram sam napravila na uputnicu na rebru i srecom sve je ipak bilo u redu s bebom.

ja ne ocekujem od zivota 100% sigurnosti ali isto tako ne znaci da zato sto takve sigurnosti nema ne tezim vecoj sigurnosti. Ni pojas u autu kojim se vezem ne znaci da cu prezivjeti sudar, pa se ipak svaki dan sjednem u auto, vezem se i krecem, nije da sam posve odustala bilo od voznje autom ili od vezanja uopce...

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

[QUOTE=Beti3;2351997]Moram napisati.
    Amniocenteza je agresivna pretraga. Igla, dugačka igla probija trbuh, i uzima plodnu vodu blizu vaše bebe. To je i, relativno, bolno. A postoji i statistička mogućnost gubitka trudnoće.

Oprosti, ali mislim da ovo nije nista novo, i da uopće nema potrebe ovo pisati. Jednostavno ne znam šta želiš preplašiti nekoga ili odgovoriti od amnio?
    Ja sam tražila savjet a ne moralne prodike!

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

slažem se sa Beti da je važno naglasiti da to nije potpuno bezazlen postupak i da ne treba po defaultu ići jer je npr tako dr. predložio.
    Mislim, sve bi mi htjele da nam netko u T kaže da je beba 100% super zdrava ali se ipak ne odlučujemo sve na ovaj postupak. Jer ima rizike.
    Nije ugodno to čuti ali to je realnost.

Ako postoji rizik i parametri ukazuju na potrebu i roditelji otprilike znaju što bi sa nedajbože lošim rezultatom onda to ima smisla.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

slažem se sa Beti da je važno naglasiti da to nije potpuno bezazlen postupak i da ne treba po defaultu ići jer je npr tako dr. predložio.
    Oprosti, ne bih te htjela uvrijediti, i slazem se s tobom, ali pročitaj malo prethodne postove.. ne vjerujem da netko radi RACZ jer mu se bas ide na tu pretragu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •