helpmum prvotno napisa
da podijelim i svoje iskustvo sa buducim mamama o ovoj temi koja u biti samo izazove ogromnu nervozu, nesanicu i strahove a u sustini buducoj mami ne pruzi ama bas nista. Zasto je to moje misljenje? Pa evo zato jer:
1. Uz svo duzno postovanje medicini ali ipak je to jedna sila koja zarađuje velike pare na ljudima gdje god stignu;
2. Ova pretraga ne pokazuje nikakve tocne podatke nego jedino i samo pojam vjerojatnosti a svi znamo sto to znaci, pa i bez samoga testa svaka majka zna da uvijek ima sansu da bude onaj 1 "slucaj" koji ce donijeti bolesno dijete bez obzira u kojem smislu rijeci da li od sindroma, bolesti srca, tumora, itd itd, moglo bi se nabrajati u nedogled;
3. Kada buduca majka dobije rezultat koji je "pozitivan", odnosno koji pokazuje vecu vjerojatnost (a to izracunava samo stroj u nekom laboratoriju i izbacuje podatke) tada kod svake nastane prvotni sok koji moze trajati kratko ili duze, sto je vrlo individualno jer toliko destruktivno djeluje kao da se radi doista o sindromu a ne o vjerojatnosti, a znamo sta znaci pojam vjerojatnost. Nitko, ali bas nitko ne moze garantirati da li ce neka majka ako ima vjerojatnost 1:7 ili 1:7000 roditi zdravo ili bolesno dijete, stoga sve te igre sa tim testovima su za moje misljenje cista glupost!
4. Svaki ozbiljan ginekolog ce i sam kazati kako je sve to vjerojatnost i kako je bitniji strucan pregled na ultrazvuku te pracenje trudnoce na ultrazvuku a ukoliko buduca majka zeli znati da li joj dijete ima problem sindroma ili nema tada ce otici na aminocintezu i biti spremna podineti zrtvu ukoliko dijete nije zdravo, ili da ga rodi i zivi sa njim ili da podnese tezinu pa da se djetetov zivot prekine u cca 20 tjednu. To je samo osobna stvar.
5. Znam da ce neke majke misliti kako je "bolje" da se dijete "rijesi" sa 13 tjedana ako se napravi biopsija korizonskih resica ali ja postavljam pitanje nije li to sebicno pri cemu majka misli samo na sebe jer ce njoj biti lakse prozivjeti ako se odluci na takav zahvat a djetetu je u tom slucaju svejedno i tako i tako ako mu je sudjeno da se ne rodi, zar ne? Sa druge strane, zahvat tih korionskih resica je daleko daleko daleko opasniji za posljedicu spontanog pobacaja zdravog djeteta, stoga zar nije lakse donijetu odluku pa raditi aminocintezu u 18 tjednu jer je tada vjerojatnost od spontanog daleko manja ili raditi biopsiju resica u 12 tjednu kada je rizik od spontanog daleko veci? Pri tome bi majka naravno trebala misliti na dijete a ne na sebe kako ce lakse podnijeti kiretazu ako dijete nije zdravo i ako se odluci na takav korak da dijete ne zadrzi na zivotu.
6. Ono sto je najbizarnije jeste da ako pitate svoje ginekologe onda ce vam svi, ali uvjerena sam, svi kazati da su ti nalazi prenatalne, doubla ili tripla uglavnom lazno pozitivni jer gotovo, naglasavam gotovo, uvijek se rodi zdravo dijete ili amonocinteza pokaze da se radi o zdravom djetetu. Stoga se ja pitam cemu se uopce izlagati ovim suludim novitetima sa kojima majkama uzimaju i pare i zivce a to nije vrijedno svega toga. Inace, na velicine papp-a ili free beta hcg moze utjecati prijeteci spontani, krvarenje na pocetku trudnoce, i jos dosta drugih elemenata ali bez obzira na sve te informacije zena dozivi sok sa nalazom koji joj zaista nije potreban!
7. Evo kao zadnju "tocku" u ovom postu cu napisati da sam ovo sve pisala jer sam i sama prosla taj prenatalni test i biokemisjki nalaz mi je bio los, prosla sam 2 dana i 2 noci pakla u samoj sebi ali nakon toga moj odlazak na ultrazvuk mom ginekologu kojem beskrajno vjerujem i gdje je pregled na ultrazvuku trajao doslovno jedan sat, ja mirno disem i spavam. Stoga, sve sam prethodno napisala zbog svog vlastitog iskustva. Da jos nadodam kako su mi stavili na nalazu da je gestacijska dob na dan vađenja krvi bila 6 dana veca od stvarne, pa kada sam pitala gđu doktoricu u labosu ona mi je samo rekla "mi vam to ubacimo podatke u stroj i on samo izbaci rezultate". Pa ja se pitam kakve to rezultate moze izbaciti na temelju duzine bebe u datom trenutku mjerenja jer zena je naravno uvijek manje trudna nego sto se racuna na nacin od prvog dana zadnje menge ali na koji to nacin moze biti "tjedan dana vise trudna"???
Dakle to su igre bez granica jer je lova u pitanju s obzirom da se danas prosjek rotkinja popeo na 30 i preko godina pa ocito svaka zena ide na te krvne analize koje se placaju pa ih se onda salje na amnio koja recimo kod podobnika kosta 6000 kuna, a biospija resica daleko vise. Dakle, uplase majke sa pretragom krvi pa ih onda salju da istresu dobre pare da se umire na aminocintezi ili biospiji resica. To je moj stav.
Za moj pojam, dobar strucnjak na ultrazvuku je sasvim dovoljno za pracenje trudnoce jer aljkavi doktor koji pogleda 5 minuta dijete na ultrazvuk je daleko veca opasnost da dijete dobije tisucu i jedan problem zbog takvog aljkavog pristupa. Eto, podijelila sam svoje iskreno misljenje po pitanju ovih "vjerojatnosti" i da zivim jos 1000 zivota nikada to ne bi napravila a oni koji su to izmislili neka to preporucuju sebi samima!