Stranica 34 od 45 PrviPrvi ... 24323334353644 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,651 do 1,700 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja sam toliko prestravljena svim tim brojevima da sam jucer skoro cijeli dan provela u proucavanju i usporedjivanju.Naisla sam ovdje na zenu koja je imala dijagnozu na Down1:10 i bila je van sebe dok nije obavila amnio i ispostavilo se da nosi zdravi zenski plod,jedino koliko vidim NN ako je povecana vrijednost skoro nikad ne vara.Sad nakon svih stresova koje sam prozivjela molim boga da docekam amnio i da znam na cemu sam i nije mi jasno uopce zasto ovaj nalaz ide u ruke trudnice bez da se itko imalo potrudi objasnit joj na salteru da greske postoje i to u znatnim postotcima,sto pozitivne,sto negativne jer veca se steta moza prouzrociti lazno negativnom i pozitivnom nalazu u rukama trudnice nego 30sec objasnjenja koji definitivno nitko osim ginekologa ne upucuje.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj renchy prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam toliko prestravljena svim tim brojevima da sam jucer skoro cijeli dan provela u proucavanju i usporedjivanju.Naisla sam ovdje na zenu koja je imala dijagnozu na Down1:10 i bila je van sebe dok nije obavila amnio i ispostavilo se da nosi zdravi zenski plod,jedino koliko vidim NN ako je povecana vrijednost skoro nikad ne vara.Sad nakon svih stresova koje sam prozivjela molim boga da docekam amnio i da znam na cemu sam i nije mi jasno uopce zasto ovaj nalaz ide u ruke trudnice bez da se itko imalo potrudi objasnit joj na salteru da greske postoje i to u znatnim postotcima,sto pozitivne,sto negativne jer veca se steta moza prouzrociti lazno negativnom i pozitivnom nalazu u rukama trudnice nego 30sec objasnjenja koji definitivno nitko osim ginekologa ne upucuje.
    Kombinirani probir je statistika i izražava se u omjerima, a ne dijagnostika.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Renchy, nemoj toliko gubiti zivce (znam da si prosla svasta ruzno i da to nije lako).
    ALI kombinirani probir je statisticki test i tu nema (ni lazno) pozitivnih ili negativnih rezultata, vec samo statistika.
    Nije cudno da zena sa rez testa 1:10 rodi zdravo dijete, jer i test kaze da u takvom slucaju samo 1 od 10 majki sa istim nalazima rodi dijete sa sindromom Down.

Sto se nalaza tice, slazem se da je jako neodgovorno, bilo od lijecnika ili laboratorija koji radi i izdaje nalaz probira, trudnici dati nalaz bez jasnog pojasnjenja.
    Ja sam svoj radila u, navodno, ne bas uvijek pouzdanom Breyeru, ali sam dobila nalaz sa jasnim pojasnjenjem pojedinih dijelova, kao i ukupnog testa + potvrdu svog ginekologa kako je rijec o urednom nalazu i jako malom riziku.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Priznajem da ste me malo utjesile...Radila sam i prije 3g ovaj test,ali me nije zabrinjavao jer nisam bila upucena,amnio je pokazala sve ok,rodila djecacica sa Apgarom 10/10 koji se danas samo sto ne popne na luster,a rizik je bio 1:35.U ovoj trudnoci 3g nakon je rizik 1:29 i tek sam ovaj put postala svjesna brojki.Jucer sam se toliko nanervirala,proplakala da me je maternica pocela stezati.Tek kad sam naisla na pricu zene koja je isto poput mene ludila1:10,a na kraju se sve dobro ispostavilo sam se malo umirila.Uglavnom ona je u postovima vristala da nikad vise nece ici na krv,vec na amnio u buducim trudnocama jer taj pakao iscekivanja nikom ne bi pozeljela.Slazem se s njom.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj helpmum prvotno napisa Vidi poruku
    da podijelim i svoje iskustvo sa buducim mamama o ovoj temi koja u biti samo izazove ogromnu nervozu, nesanicu i strahove a u sustini buducoj mami ne pruzi ama bas nista. Zasto je to moje misljenje? Pa evo zato jer:

1. Uz svo duzno postovanje medicini ali ipak je to jedna sila koja zarađuje velike pare na ljudima gdje god stignu;

2. Ova pretraga ne pokazuje nikakve tocne podatke nego jedino i samo pojam vjerojatnosti a svi znamo sto to znaci, pa i bez samoga testa svaka majka zna da uvijek ima sansu da bude onaj 1 "slucaj" koji ce donijeti bolesno dijete bez obzira u kojem smislu rijeci da li od sindroma, bolesti srca, tumora, itd itd, moglo bi se nabrajati u nedogled;

3. Kada buduca majka dobije rezultat koji je "pozitivan", odnosno koji pokazuje vecu vjerojatnost (a to izracunava samo stroj u nekom laboratoriju i izbacuje podatke) tada kod svake nastane prvotni sok koji moze trajati kratko ili duze, sto je vrlo individualno jer toliko destruktivno djeluje kao da se radi doista o sindromu a ne o vjerojatnosti, a znamo sta znaci pojam vjerojatnost. Nitko, ali bas nitko ne moze garantirati da li ce neka majka ako ima vjerojatnost 1:7 ili 1:7000 roditi zdravo ili bolesno dijete, stoga sve te igre sa tim testovima su za moje misljenje cista glupost!

4. Svaki ozbiljan ginekolog ce i sam kazati kako je sve to vjerojatnost i kako je bitniji strucan pregled na ultrazvuku te pracenje trudnoce na ultrazvuku a ukoliko buduca majka zeli znati da li joj dijete ima problem sindroma ili nema tada ce otici na aminocintezu i biti spremna podineti zrtvu ukoliko dijete nije zdravo, ili da ga rodi i zivi sa njim ili da podnese tezinu pa da se djetetov zivot prekine u cca 20 tjednu. To je samo osobna stvar.

5. Znam da ce neke majke misliti kako je "bolje" da se dijete "rijesi" sa 13 tjedana ako se napravi biopsija korizonskih resica ali ja postavljam pitanje nije li to sebicno pri cemu majka misli samo na sebe jer ce njoj biti lakse prozivjeti ako se odluci na takav zahvat a djetetu je u tom slucaju svejedno i tako i tako ako mu je sudjeno da se ne rodi, zar ne? Sa druge strane, zahvat tih korionskih resica je daleko daleko daleko opasniji za posljedicu spontanog pobacaja zdravog djeteta, stoga zar nije lakse donijetu odluku pa raditi aminocintezu u 18 tjednu jer je tada vjerojatnost od spontanog daleko manja ili raditi biopsiju resica u 12 tjednu kada je rizik od spontanog daleko veci? Pri tome bi majka naravno trebala misliti na dijete a ne na sebe kako ce lakse podnijeti kiretazu ako dijete nije zdravo i ako se odluci na takav korak da dijete ne zadrzi na zivotu.

6. Ono sto je najbizarnije jeste da ako pitate svoje ginekologe onda ce vam svi, ali uvjerena sam, svi kazati da su ti nalazi prenatalne, doubla ili tripla uglavnom lazno pozitivni jer gotovo, naglasavam gotovo, uvijek se rodi zdravo dijete ili amonocinteza pokaze da se radi o zdravom djetetu. Stoga se ja pitam cemu se uopce izlagati ovim suludim novitetima sa kojima majkama uzimaju i pare i zivce a to nije vrijedno svega toga. Inace, na velicine papp-a ili free beta hcg moze utjecati prijeteci spontani, krvarenje na pocetku trudnoce, i jos dosta drugih elemenata ali bez obzira na sve te informacije zena dozivi sok sa nalazom koji joj zaista nije potreban!

7. Evo kao zadnju "tocku" u ovom postu cu napisati da sam ovo sve pisala jer sam i sama prosla taj prenatalni test i biokemisjki nalaz mi je bio los, prosla sam 2 dana i 2 noci pakla u samoj sebi ali nakon toga moj odlazak na ultrazvuk mom ginekologu kojem beskrajno vjerujem i gdje je pregled na ultrazvuku trajao doslovno jedan sat, ja mirno disem i spavam. Stoga, sve sam prethodno napisala zbog svog vlastitog iskustva. Da jos nadodam kako su mi stavili na nalazu da je gestacijska dob na dan vađenja krvi bila 6 dana veca od stvarne, pa kada sam pitala gđu doktoricu u labosu ona mi je samo rekla "mi vam to ubacimo podatke u stroj i on samo izbaci rezultate". Pa ja se pitam kakve to rezultate moze izbaciti na temelju duzine bebe u datom trenutku mjerenja jer zena je naravno uvijek manje trudna nego sto se racuna na nacin od prvog dana zadnje menge ali na koji to nacin moze biti "tjedan dana vise trudna"???

Dakle to su igre bez granica jer je lova u pitanju s obzirom da se danas prosjek rotkinja popeo na 30 i preko godina pa ocito svaka zena ide na te krvne analize koje se placaju pa ih se onda salje na amnio koja recimo kod podobnika kosta 6000 kuna, a biospija resica daleko vise. Dakle, uplase majke sa pretragom krvi pa ih onda salju da istresu dobre pare da se umire na aminocintezi ili biospiji resica. To je moj stav.
    Za moj pojam, dobar strucnjak na ultrazvuku je sasvim dovoljno za pracenje trudnoce jer aljkavi doktor koji pogleda 5 minuta dijete na ultrazvuk je daleko veca opasnost da dijete dobije tisucu i jedan problem zbog takvog aljkavog pristupa. Eto, podijelila sam svoje iskreno misljenje po pitanju ovih "vjerojatnosti" i da zivim jos 1000 zivota nikada to ne bi napravila a oni koji su to izmislili neka to preporucuju sebi samima!
    cure procitajte ovo!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dobar dio nas zna to ( i još ponešto vise) . Ima u ovom postu dosta osobnog stava, a taj dio je ipak nešto sto svaka žena za sebe treba odlučiti .

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Priznajem da ste me malo utjesile...Radila sam i prije 3g ovaj test,ali me nije zabrinjavao jer nisam bila upucena,amnio je pokazala sve ok,rodila djecacica sa Apgarom 10/10 koji se danas samo sto ne popne na luster,a rizik je bio 1:35.U ovoj trudnoci 3g nakon je rizik 1:29 i tek sam ovaj put postala svjesna brojki.Jucer sam se toliko nanervirala,proplakala da me je maternica pocela stezati.Tek kad sam naisla na pricu zene koja je isto poput mene ludila1:10,a na kraju se sve dobro ispostavilo sam se malo umirila.Uglavnom ona je u postovima vristala da nikad vise nece ici na krv,vec na amnio u buducim trudnocama jer taj pakao iscekivanja nikom ne bi pozeljela.Slazem se s njom.
    Draga i sama prolazim pakao. kad sam vidjela da mi je rizik 1:38. prvo sam otpisala trudnoću, onda sam krenula spremat i radit sve čega sam se do tada čuvala, jer,ionako ništa od moje trudnoće. Plakala, imala noćne more tjedan dana...A onda se probudila, preslozila si kockice u glavi i sad sam opet sretna trudnica. 25.3. idem na amniocentezu koja će mi potvrditi da nosim jedno malo zdravo dijete koje će se roditi i biti pod terorom starije sestre od skoro 5 godina...))
    Ovdje su mi cure puno pomogle, i hvala im na tome
    Bit će sve u redu. kad se poslože u glavi neke stvari i kad prodje taj prvotni šok :)

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Nadam se i ja anabanana,a tebi od srca zelim dobre rezultate(isto se i ja osjecam,nikom ne govorim o trudnoci jer ne znam daljnji ishod svega)Neka nam je sad Bog obema u pomoci.

Moe avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj kruca prvotno napisa Vidi poruku
    Dali je koja radila kombinirani u poliklinici Betaplus?
    Ta sam.

MalaRiba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

jedino koliko vidim NN ako je povecana vrijednost skoro nikad ne vara.

Evo, čak i tu postoje iznimke, nama je nuhalni nabor bio 6 mm, zdravo dijete, hvala Bogu.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Dakle nema pravila...MalaRiba drago mi je procitati da se ipak dogadjaju stvari koje nisu u granicama njihovih postavljenih brojki.Danas sam zvala svog privatnog ginekologa i procitala sam mu nalaz,takodjer je potvrdio ono sto sam znala,a to je da je nalaz izrazito los.Dogovorila sam za cetvrtak pregled,mada sam mogla i ranije...kao da zelim ovu bebicu sto duze zadrzati u sebi.Sad suza suzu stize...nisam ni dosla do amnio,a tako se bojim.Zar je moguce da ce mi opet srce prepuci...mozda je sudjeno da ne rodim vise zdravo djete...Prestravljena sam rezultatima krvi.Mozda se dogodi cudo...govorim mozda...mozda je i moja bebica zdrava.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Nemam mira i nemam...prosle godine u Vinogradskoj bolnici nakon pobacaja u 5mj trudnoce mi je stigao PHD nalaz koji je pokazivao da je pobacen zdravi zenski plod,ali da posteljica nakon pobacaja posjeduje parazite sto bi lajickim jezikom znacilo da je uslijed ciscenja doslo do probijanja maternice i da su zahvacena crijeva jer jedino tamo mogu biti paraziti.Cijeli odjel se sjatio,tim doktora je odlucio da ce me operirati laparoskopski(da je to bilo prije 10g imala bi sav od 20cm),dakle dijagnoza je bila da umirem samo je jedan cimbenik ukazivao na sumnju,a to je kako to da vec nisam umrla od sepse a proslo je 2tj.Jedino moj privatni ginekolog je rekao da je ovo sto se dogadja nemoguce.I tako ja suocena sa smrcu,odlazim na operaciju,dolazi doktor nakon i kaze:mala zdrava si ko dren,mozes roditi jos desetero...inficiran ti je nalaz u laboratoriju(kad sam im ukazala prije operacije na tu mogucnost rekli su da je to prosto nemoguce).Kako da sad ja nakon svega vjerujem kombiniranom testu koji se bazira na statistici???????(By the way radjen mi je poslije laparoskopije test na parazite stolice i ispostavilo se da sam ja bo,a jadan laborant ni ne zna mozda od ceg boluje).Malo sarkazma!

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

draga, kakav ti je UZV nalaz, nuhalni nabor, nosna kost, bedrena kost? Jer, kao sto je netko napisao, loš krvni nalaz može biti iz više razloga, ne samo zbog malformacije ploda. I ja sam prije 2 godine imala kiretazu, u 13 tjednu. Ne može se protiv sudbine. Smiri se, jedino ti preostaje čekati nalaze amniocenteze, i tebi i meni. Onda ćemo bit pametnije.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Nuhalni nabor je 0.9,nosna kost vidljiva tako pise,a na moje pitanje upuceno dr kakav je UZV odgovara:SAVRSEN,to je dr koji je vrsio UZV .Vec mi je tolika panika u glavi da sam za cetvrtak zakazala privatni pregled sa UZV.Mozda doznam jos nesto.Anabanana i ja tebi zelim sve naj,naj,naj.Boze kako je ovo sve strasno sto mi zene prozivljavamo,al ne bi se nikad zalila samo da moje malo cedo bude dobro,nema tog straha i te boli koju zena ne moze pretrpiti samo da dobije zdravo dijete u ruke.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj anabanana prvotno napisa Vidi poruku
    Draga i sama prolazim pakao. kad sam vidjela da mi je rizik 1:38. prvo sam otpisala trudnoću, onda sam krenula spremat i radit sve čega sam se do tada čuvala, jer,ionako ništa od moje trudnoće. Plakala, imala noćne more tjedan dana...A onda se probudila, preslozila si kockice u glavi i sad sam opet sretna trudnica. 25.3. idem na amniocentezu koja će mi potvrditi da nosim jedno malo zdravo dijete koje će se roditi i biti pod terorom starije sestre od skoro 5 godina...))
    Ovdje su mi cure puno pomogle, i hvala im na tome
    Bit će sve u redu. kad se poslože u glavi neke stvari i kad prodje taj prvotni šok :)
    Ovo samo znaci da ti nisu ispravno protumacili rezultate. Takav omjer znaci da kad se skupe sve trudnice s rezultatima poput tvojih jedna od njih 38 ima bolesnu bebu. A ostalih 37 nema. I velika je u stvari sansa da si medju tih sretih 37. Meni je rezultat bio 1:48 ali sam rekla samoj sebi ok, nije idealno, postoji odredjena vjerojatnost da nesto nije u redu, no i dalje je veca vjerojatnost da je sve u redu i pricekala rezultate amnio koji su srecom bili ok.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Meni je triple test bio los (biokem 1:6, kombinirani 1:37), nn 0.66 mm. Ginekolog me poslao u bolnicu po njihovo misljenje. Predlozili su amniocentezu. Odbila sam je i otisa do Kosa na UZ. Kos mi je rekao da odem na AC, nakon pregleda komentirao je da ne vidi malformacije ni srcanu gresku ali da ne garantira da je 100% sve u redu. Na kraju sam otisla na AC, sve je proslo u redu. Nalaz je dosao za 4 tj jer je bgo Bozic. Sve je u redu hb. Nakon AC sam normalno pocela zivjeti bez grceva, neprospavanih noci... Zelim ti srecu i drwim fige da budde sve u najboljem redu

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Danas sam davala bris i bila kod ginekologkinje u domu zdravlja,utjesila me malo.Rekla je da je ona osobno imala slucaj zene koja je imala kombinirani biokemijski test 1:2 i da je rodila zdravo djete,te mi rekla da ne panicarim jer to 1:29 jos uvijek nista ne znaci dok ne obavimo amino...dakle guram dalje,preksutra idem kod privatnog ginekologa cuti njegovo misljenje.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Danas sam davala bris i bila kod ginekologkinje u domu zdravlja,utjesila me malo.Rekla je da je ona osobno imala slucaj zene koja je imala kombinirani biokemijski test 1:2 i da je rodila zdravo djete,te mi rekla da ne panicarim jer to 1:29 jos uvijek nista ne znaci dok ne obavimo amino...dakle guram dalje,preksutra idem kod privatnog ginekologa cuti njegovo misljenje.
    jel ta ginekologica u DZ Trnje? meni je ona baš pričala taj omjer cure 1:2..
    ja sam isto kao i ti imala 1:29... i naravno što ćeš sa takvim nalazom? ili strahovati cijelu trudnoću ili obaviti RACZ.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Je,je mačkulina bas ona,dakle pricamo o istoj...ona mi je ulila snage,divna je i blaga,nekako njena sama pojava smiruje,hoce objasniti,saslusati...bezbroj puta mi je rekla da mi se divi nakon sveg prozivljenog u prosloj trudnoci da sam se upustila u ovu i kao majci i kao zeni.Sta ces,ne odustajem...valjda hocu ostvariti onaj san jos kad sam bila curica...ja sam jedinica i uvijek sam govorila da cu ih imati troje.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Jel je netko bio na kombiniranom u Vinogradskoj...ali i na uzv? Gdje se radi..u prizemlju ili na 3 katu? Kakav je uzv, jel se dobije slikica ili nesto, koliko traje?

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja sam oba obavila bas tamo...UZV ti je na katu rodilista,ali prvo odneses uputnicu u drugi ulaz gdje je ginekologija u prizemlju,krv ti se vadi u zgradi preko puta.Sto se tice slikice i nalaza mos mislit,ne dobijes nista vec ti to doktor popuni u formular koji ostaje njima.Moras otici ranije jer ako te zadesi vizita nema dr da obavi UZV vec moras cekati dok dodje,a za to vrijeme ti nece htjeti izvaditi krv(osim ako ne budes imala srece ko ja i namolis da netko dodje van vremena)

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Ne dobijes nalaz? Onda dobijes ukupni nalaz iz laboratorija? A kakav je dr. (kad napokon stigne ) jel detaljan? Ili to obavi na brzaka i bez puno price...ja ne volim to, volim da mi se kaze sta vidi...bila sam do sada na dva uzv gore na odjelu i nisam bas puno saznala...ok, bilo je jos rano, ali zato se premisljam da odem na taj uzv privatno.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

mislim da ce ti i ovaj put biti isto,nista puno neces doznati,samo sto pitas...moj savjet ti je da obavis i jedno i drugo u danu,a za detaljan UZV uvijek imas vremena,ja konkretno idem preksutra svom,a ovo prvo sam sve isti dan obavila u bolnici

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Tak sam si i ja razmisljala...obavim to i kasnije odem nau jedan detaljan uzv. Hvala ti Renchy na pomoci...nadam se da ce ti na kraju sve ispasti dobro...drzi se!

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

to mi jedino ostaje...nadati se

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

cure želim vam sreću... samo što ti je kod loših rezultata kombiniranih situacija kao gogaa.
    reći će da je po njemu sve ok ali opet nije 100% siguran te će se ograditi od dijagnostike
    To stalno rade kada su loši nalazi...

rency - imamo istu socijalnu ginicu

ajd javi nalaz UZV

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Da,da mačkulina skuzila sam...UZV je sutra i jedva cekam da odem,znam da ce biti detaljan jer ova prijasnja dva bolnicka,vise manje su bila brza i stura i zavrsna recenica oba doktora je glasila sve je super,a mi zene ko zene sve bi htjele znati do u detalje.Cim se sutra vratim javljam novosti.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Evo vratila se ja sa Uzv i bome nagledah se bebice pa skoro 40min.Bio je i vaginalni i vanjski Uzv.Pregledan je svaki bebicin unutarnji organ kao i prstici na nozicama i rucicama...po svemu sudeci opet curetak kao i u trecoj trudnoci.Uzv ne upucuje na nikakvu nepravilnost,ovaj put je pregledana trbusna supljina bebe na sto doktori u bolnici nisu obratili pozornost,a takodjer je jedan od pokazatelja bebe sa down sindromom jer se na uzv mogu vidjeti kao dva trbuscica jer dolazi do zadebljanja mislim jednjaka,sto moja beba nema.Danas je beba stara 12tj 4d,NN je 1,56,a nosna kost jasno vidljiva.Pitala sam sta je sa bedrenom kosti jer netko mi je ovdje postavio takvo pitanje,receno mi je da su u medicini pokusali postaviti te mjere,medjutim u tako ranoj trudnoci se nije pokazalo kao bilo kakav siguran rezultat.Na tripll test necu ici jer takodjer nece dati nikakav siguran rezultat,vec cu se naruciti na amnio sto medicina rezultate tog testa vec 100 % prihvaca kao jedina i pravilna.Eto cure moje sad sam malo mirnija nakon ovako dobrih UZV nalaza,jos samo da amnio pokaze da nosim zdravo djete i mogu u miru iznjeti trudnocu.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Odlično Renchy....super vijesti!!! A gdje si to bila na uzv? Kod svoje dr.?

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Privatno kod dr Parala,on mi je vec godinama ginekolog i ja ga naprosto obozavam jer ima strpljenja i odgovore na sva moja pitanja.Sto je nabolje svaki put mi posveti sat vremena i cijeli pregled obavi do u detalje,sto mislim da bi svakoj zeni nakon pobacaja trebao napraviti njen doktor jer svaka sljedeca trudnoca sa sobom nosi bezbroj novih pitanja.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam jučer obavila RACZ u Zadru u bolnici, za doktoricu i sestru sve pohvale. jutros isla na kontrolni pregled, sve ok, nalaz čekamo iz Splita za oko 3 tjedna !
    Ali nije mi sad bas jasno, moja je ginekologica napisala da mi je posteljica sprijeda, i da bi mogao biti problem oko amnio (sto se tiče rizika) i bla,bla. od tog pregleda ja sva isprepadana. Jučer na amnio kaze doktorica da je posteljica straga i da ne zna sta je ova napisala kad se lijepo sve vidi...?? jel moguće da posteljia promjeni poziciju?????

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja sam jučer obavila RACZ u Zadru u bolnici, za doktoricu i sestru sve pohvale. jutros isla na kontrolni pregled, sve ok, nalaz čekamo iz Splita za oko 3 tjedna !
    Ali nije mi sad bas jasno, moja je ginekologica napisala da mi je posteljica sprijeda, i da bi mogao biti problem oko amnio (sto se tiče rizika) i bla,bla. od tog pregleda ja sva isprepadana. Jučer na amnio kaze doktorica da je posteljica straga i da ne zna sta je ova napisala kad se lijepo sve vidi...?? jel moguće da posteljia promjeni poziciju?????
    nije moguće, ona sa organogenezom se razvija i ona ostaje.. moguće je jedino ako je bila niže da se sa tjednima trudnoće digne ali da šeta od naprijed do nazad - nemoguće.
    očito tvoja ginica nije dobro vidjela...

super je što ti je straga, em rizik za RACZ manji, em ćeš ranije osjetiti udarce bebice...

meni u prvoj i drugoj trudnoći - bila sprijeda ali u trećoj straga i to je bilo super

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i meni je u prvoj bila sprijeda(ona kaze) i dosta kasno sam osjetila udarce. A sad mi nije bilo jasno kako sam ih već prije 10ak dana počela lagano osjećati. Plus, dobila sam baby watcher od jedne nase forumasice i već sa 16 tjedana sam jasno čula otkucaje, iako su mi rekli pošto mi je sprijeda posteljica da ih neću dobro čuti do 19 tjedna. Nije mi jasno kako je moguće tako pogrijesiti sa 20 ak godine prakse. I u trudničku mi je napisala posteljica sprijeda. A ja joj slijepo vjerovala, i sad mi je toliko krivo sto nisam nakon UZV i mjerenja nuhalnog nabora otišla po drugo misljenje.sutra imam punih 18 tjedana, kad je najbolje vrijeme za 3D UZV?

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Anabanana dogodi se da pogrijese. Meni je sa 16 tt rekao posteljica sprijeda, a nadalje da je straga. Zabune se i oni.

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Za AC je bolje da je posteljica straga jer ako je sprijeda često moraju iglom bosti kroz nju (moj slučaj).

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

anabanana-super draga da si obavila amnio,a i meni je posteljica straga i bilo je sve super poslije amnio,a velika je prednost jer se ne buši kroz posteljicu i automatski su i rizici manji...sve će biti super...

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

I ja jučer bila na kombiniranom, stanje ovakvo:
    god 36,5
    gestacijska dob prem CRL 11+5
    gestacijska dob na dan vađenja 11+5
    CRL 53mm
    Nuhalni nabor 0,70mm
    Nosan kost vidljiva
    sl.beta hcg 60,5 ng/ml MoM 1,50
    PAPP-A 1,12 mlU/ml MoM 0,50

Dobni rizik 1:186
    Biokemijski test 1:88 rizik veći od graničnog
    T21 (Biokem.rizik+NT) 1:553 rizik manji od graničnog
    Rizik za trisomniju 13/18+NT <1:10000 rizik manji od graničnog

Koliko vidim biokemijski rizik mi je veći pa ću vjerojatno na amnio...pročitala sam da snižene vrijednosti PAPP-a i povećane vrijednosti beta HCG mogu upučivati na Down...ali nigdje ne mogu naći točno koje su to referentne vrijednosti za to dvoje, znam da bi korigirane trebale biti oko 1...ali koliko su te povećane i snižene, zna li netko?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

jedino što te ovdje treba zanimati jest
    T21 (Biokem.rizik+NT) 1:553 rizik manji od graničnog
    Rizik za trisomniju 13/18+NT <1:10000 rizik manji od graničnog
    ne zamaraj se s koncentracijama biljega niti MoM-ovima
    nalaz ti je ok i uživaj u trudnoći

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Biokemijski rizik joj uopće nije dobar, odnosno, sve ovisi o tome tko joj je radio UZV i koliko je dobro napravljen.

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja zapravo poslije svega što sam proživjela ovih tjedana nikome preko 35 godina niti ne bih preporučila da radi kombinirani. Ako postoje neke sumnje, bolje je i jedino 100 posto sigurno napraviti amniocentezu. To je samo moje mišljenje.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

I ja se s tim slažem anabanana...UZV mi je rađen u Vinogradskoj, rutinski, ali iskreno mislim da je dr. ok. Svejedno prije amnio namjeravam otići na jedan detaljan UZV kod dr.Kosa, to sam namjeravala i prije nalaza, napraviti kombinirani u Vin i s nalazom (kakav god bio) ipak otići kod dr.Kosa na jedan detaljan UZV.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Biokemijski rizik joj uopće nije dobar, odnosno, sve ovisi o tome tko joj je radio UZV i koliko je dobro napravljen.
    biokemijski rizik je statistički podatak dobiven na temelju kombinacije biokemijskih biljega (iz krvi) i godina, te riziko faktora ukoliko ih ima (pušenje, prekomjerna težina, dijabetes)
    u njega NE ULAZI podatak s UZV pregleda

i on nije rezultat kombiniranog probira

kombinirani probir je statistički podatak dobiven na temelju biokemijskih biljega, godina, riziko faktora i UZV mjere nuhalnog nabora, te (kod nekih laboratorija) i podataka o nosnoj kosti

sve trudnice preko 35 godine (čak i 30) imati će lošiji biokemijski rizik, zato se i probir u drugom trimestru pomalo napušta i ide na kombinirani ili sekvencijalni

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja zapravo poslije svega što sam proživjela ovih tjedana nikome preko 35 godina niti ne bih preporučila da radi kombinirani. Ako postoje neke sumnje, bolje je i jedino 100 posto sigurno napraviti amniocentezu. To je samo moje mišljenje.
    žao mi je zbog tvojeg nalaza, ali moraš shvatit da je svrha kombiniranog probira smanjiti broj bespotrebnih amniocenteza, a istovremeno trudnicama dati statistički podatak o riziku

žalosna je činjenica da vrlo malo ginekologa prije slanja trudnice na probir, objašnjava što je to zapravo i što će dobiti s rezultatom. a rezultat je samo vjerojatnost. ne dijagnostički test
    i to se ne smije zaboraviti

sanda1977 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

ja se nisam odlučila za kb.i ne pada mi napamet čistit ako i ima down sindrom....nikad to ne bi radila....osim što uživam u trudnoći...

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

kb?? to je tvoje pravo, i nitko o tome ne govori. Ako si sigurna u to, onda nema ni smisla ići na kombinirani ni na RACZ, pa si dobro odlučila. Uzivaj u trudnoći!

sanda1977 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

kb?? to je tvoje pravo, i nitko o tome ne govori. Ako si sigurna u to, onda nema ni smisla ići na kombinirani ni na RACZ, pa si dobro odlučila. Uzivaj u trudnoći!
    naravno....uživam i cvijetam....
    kb-kombinirani probir....
    pa tema i je sa da/ne,dakle ja sam komentirala da ili ne!

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    biokemijski rizik je statistički podatak dobiven na temelju kombinacije biokemijskih biljega (iz krvi) i godina, te riziko faktora ukoliko ih ima (pušenje, prekomjerna težina, dijabetes)

sve trudnice preko 35 godine (čak i 30) imati će lošiji biokemijski rizik, zato se i probir u drugom trimestru pomalo napušta i ide na kombinirani ili sekvencijalni
    magriz, čini mi se da ovo nije točno - biokemijski je rizik jedno, a dobni drugo. u biokemijski se rizik NE uključuje dob već samo krvni biljezi - zato je i dobni rizik odvojen. što automatski znači da neće sve trudnice preko 35 (ili koliko već) imati lošiji biokemijski rizik.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

razumijem stare majke koje žele ići na RACZ, razumijem i te starije majke koje ni pod cijenu ničeg ne žele na RACZ (svejedno im je do nalaza jer bi svejedno rodile), ali nekako ne shvaćam treću skupinu starijih majki.. one koje ni same ne znaju što bi ni prije trudnoće, ni u trudnoći, strah ih je invanzivne pretrage a nalazi im loši za dob...
    Ajd u moje vrijeme nije bilo opcija (samo RACZ) ali sad imate taj nalaz iz krvi (kod nas ga radi Podobnik) imate ga u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj.. navodno za Down-a je 99% pouzdan.... pa odite na taj nalaz.... jest da je skup (svugdje je oko 1000 Eura) ali ako vas toliko plaši ta neizvjesnost i same ste nesigurne što učiniti - odite na njega...

Nebi mene igla i 3 RACZ vidjele da je postojao taj nalaz....
    Posljednje uređivanje od mačkulina : 29.03.2013. at 08:07

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    magriz, čini mi se da ovo nije točno - biokemijski je rizik jedno, a dobni drugo. u biokemijski se rizik NE uključuje dob već samo krvni biljezi - zato je i dobni rizik odvojen. što automatski znači da neće sve trudnice preko 35 (ili koliko već) imati lošiji biokemijski rizik.
    možda ti se čini, ali JEST točno. u krivu si
    svaka statistika koja uključuje bilo koji parametar kojem se računaju MoM-ovi, ovisna je o godinama i ostalim faktorima koje sam navela
    dakle i biokemijski rizik, i kombinirani

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa Vidi poruku
    razumijem stare majke koje žele ići na RACZ, razumijem i te starije majke koje ni pod cijenu ničeg ne žele na RACZ (svejedno im je do nalaza jer bi svejedno rodile), ali nekako ne shvaćam treću skupinu starijih majki.. one koje ni same ne znaju što bi ni prije trudnoće, ni u trudnoći, strah ih je invanzivne pretrage a nalazi im loši za dob...
    Ajd u moje vrijeme nije bilo opcija (samo RACZ) ali sad imate taj nalaz iz krvi (kod nas ga radi Podobnik) imate ga u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj.. navodno za Down-a je 99% pouzdan.... pa odite na taj nalaz.... jest da je skup (svugdje je oko 1000 Eura) ali ako vas toliko plaši ta neizvjesnost i same ste nesigurne što učiniti - odite na njega...

Nebi mene igla i 3 RACZ vidjele da je postojao taj nalaz....
    Taj nalaz iz krvi je za Down samo, ili pokriva i druge promjene/sindrome?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •