Stranica 36 od 45 PrviPrvi ... 263435363738 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,751 do 1,800 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mene u srijedu čeka kombinirani. Ne mogu reći da se ne bojim...ovo će biti i prvo detaljnije mjerenje bebe na pregledu (nosna kost, nuhalni...). Nadam se najboljem!

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Muma prvotno napisa Vidi poruku
    Mene u srijedu čeka kombinirani. Ne mogu reći da se ne bojim...ovo će biti i prvo detaljnije mjerenje bebe na pregledu (nosna kost, nuhalni...). Nadam se najboljem!
    Draga,samo pozitivno misli,bit će sve ok.Ja imam 36godina i željela sam preskočiti kombinirani jer većinom daje loše rezultate zbog godina,pa sam se odlučila odah na amniocintezu koja je prošla super.pusa i sretno

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=611

evo gore link na hrvatskom jeziku za kombinirani probir, sadrži i linkove na engleskom jeziku.

kombinirani probir zove se kombinirani jer u izražavanju vjerojatnosti za anauplodije 21 (Sy Down) i 18 (Sy Edwards) kombinira parametre ulatrazvučnog i biokemijskog mjerenja.

što je veća dob žene veća je i statistička vjerojatnost pojave bilo koje aneuplodije (poremećaja u broju kormosoma).

međutim, to ne znači da će sve trudnice starije od recimo 35 godina imati loš rezultati kombiniranog probira, niti će svaka mlađa trudnica imati dobar rezultat kombiniranog probira.
    godine trudnice su samo jedan od parametara za izračun statističke vjerojatnosti koja se izražava kao rezultat kombiniranog probira. rizik se računa za svaku trudnicu i trudnoću zasebno.
    Posljednje uređivanje od Inesz : 09.06.2013. at 06:01

Bluebella avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Muma bit će sve ok samo polako i bez nervoze

ja čekam da prođe produženi vikend krajem 6mj pa da osunčam stomak i onda na amniocentezu (bio mi je loš kombinirani, biokemijski rizik 1:11)
    nemam baš nekog straha, niti od postupka niti od nalaza,,,, već znam da sve bude ok

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ma mora biti dobro.
    Bluebella sretno na AC! Bit će sve ok!

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja sam danas obavila kombinirani probir, UZV odličan sve na svom mjestu NN 0,9 čak je i beba malo povelika, dr je zadovoljna i rekla da mogu biti mirna i onda dođe nalaz labaratorija koji me uznemiri povećan rizik za downov sindrom. Jel se dovoljno oslonit na odličan UZV i zanemarit biokemiju? A amnio ne znam nekako mi je odbojno to bockanje.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

nestrpljiva36,

mislim da bi trebalo sagledati cjelokupni nalaz. koliki su rizici izraženi brojčano?

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

rizik za dob (36god) 1/157 a ovaj drugi 1/87

broculla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

nestrpljiva, ja namjerno ne idem na biokemijski probir. u prošloj mi je trudnoći bila jako visoka beta (u okviru double testa) i tadašnji ginekolog je jako crno gledao na to, nakon dosta uzrujavanja, genetskog savjetovanja i detaljnog UZV je ispalo da je sve ipak dobro. sada ću obavit nuhalni i tzv. mini anomaly scan i zbog godina ću ići na AC.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Meni je nuhalni dobar 0,9 dr je baš je bila zadovoljna, ali dr koji mi je vodio IVF nije baš rad za AC zbog mioma koje imam. E sad budi pametan.

broculla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ja ipak imam 42 godine tako da imam opaku indikaciju za AC. Ti si mislim ipak mlađa. Ako je NN dobar, ja bi još pogledala one druge parametre tipa nosna kost i štojaznam već gledaju i ako je okej, ne bih se previše uzrujavala. Meni su i beta i alfafetoprotein bili "puno viši no što je primjereno tjednu gestacije", a sin je sada odličan učenik 5. razreda.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj nestrpljiva36 prvotno napisa Vidi poruku
    rizik za dob (36god) 1/157 a ovaj drugi 1/87
    ako je kombinirani, onda moraš imati 3 rizika izražena: za dob, biokemijski i kombinirani, te za T18 ili T18/T13

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Za Down mi samo ovo pise nista drugo

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Meni su rađene 3 trisomije-21,18 i 13 i sve su niskorizične. Ali, ako bi nalaz bio loš-to su tek vjerojatnosti , a onda kad su ispale dobre : ah,to su tek vjerojatnosti Hoću reći da me ni jedan nalaz nije smirio-naravno, presretna sam što su NR ali ionako su to tek vjerojatnosti a ne dijagnoza.

Stvar je kak se postaviš prema tome, ja sam se recimo postavila kao nešto što moram obaviti i mogu se nositi s rezultatima kakvi god da budu jer bi ionako morala na AC pa mi je bolje ovo jer nije invazivno.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Muma kako je prošlo?

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj nestrpljiva36 prvotno napisa Vidi poruku
    Muma kako je prošlo?
    A ne znam za kombinirni. Čekam nalaz poštom a koliko sam čula dobit ću ga za minimalno tjedan dana. A pregled - sve super, veliki smo i živahni, nuhalni 1.4 a o nosnoj kosti ni riječi. Nadam se da će nalaz doći odličan - "skromna" sam

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Muma,
    zašto nalaz poštom?
    To je gotovo isti dan i odmah šalju tvojem doktoru. Isto tako su mogli i tebi mailom nalaz posalti.
    Gdje si bila za biokemjski dio, a gdje za uz?

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Sve na VV. Rekao dr.A da nalaz šalju poštom. A onda sam čula da taj duuuuugi put od ZG do VŽ nalaz ne uspije prevaliti za manje dana...užas. A znam da je gotov isti dan ili max idući.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Uh... Ja sam jedva dočekala nalaz a čekala sam ga ravno 8 sati.
    Muma, sve će bit ok i sretno do kraja

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    Uh... Ja sam jedva dočekala nalaz a čekala sam ga ravno 8 sati.
    Muma, sve će bit ok i sretno do kraja
    Hvala ti!

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Stigao moj nalaz pa ću tražiti vaše mišljenje jer mojoj ginekologici nešto "nedostaje" u tom nalazu...kao nekakav cjelokupni rizik...pojma nemam. Stoga, please...

PAPP-A 3932
    slobodna ß 83.8

a) na temelju kombinir. probira
    trisomija 21 1:2585 (granični rizik 1:250)
    trisomija 18-13 < 1:100 000 (granični rizik 1:250)
    dobni rizik 1:504 (granični rizik 1:250)
    b) na temelju biokemijskih biljega
    trisomija 21 1:477 (granični rizik 1:250)

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Meni su nalazi sveukupno gledajući jako loši ,no eto ipak se dvoumim za amino jer je rizicna trudnoca dijagnoza prijeteci pobačaj ,stalno neka krvarenja ,em se ovako borim za svog anđela prošla sam doktora i doktora pregleda i svega i jos uvjek je pitanje dal ce ovako opstati a onda jos da saznam da je moje djete bolesno mislim da bi me psihički dotuklo.i sto sada napraviti u svakom slučaju rizik pobačaja je velik

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Biba, kakvi su ti nalazi probira?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Lulu meni je bhcg trostruko veći od normalnog 3,71 a papp niski 0,87 sto vec samo po doktoru upućuje na Down jer kod takve djece je kod majke bhcg iznad normale a sveukupni rizik 1:300 no biokemiski je izrazito los 1:75 ja se nadam da nije tako

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Uh, nije najbolje.
    A jesi razmišljala šta ćeš i ako dobiješ loš nalaz na amnio?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Razmišljam stalno i nista ne mogu smislit,vec sad dva dana lezim nazad u bolnici zbog krvarenja,i danas na uvz našli hematom,i posteljica mi je skroz naprijed tako da su rekli i da je to vec mali problem kod amino ...neznam veli doktor da odem jos napraviti double pa da ćemo vidjeti....neznam sto dodje gore sad razmišljanje da ce mi hematom puknuti i odonijeti bebu sa sobom ili da je moj anđeo bolestan....
    Posljednje uređivanje od Biba81 : 10.07.2013. at 16:22

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Znam, užasno je teško o tome razmišljati. Probna slušati što ti srce kaže.
    A ako i ono šuti, možda ti pomognu neke priče mama djece s posebnim potrebama, down sindromom i sl.

Ja osobno, kad sam shvatila i uvjerila sebe da se mogu nositi sa svim izazovima koje jedno djete (i ono sa i ono bez posebnih potreba, hendikepa, bolesti) može postaviti pred mene, prestala sam se brinuti.

Valjda kad posložiti prioritete, odgovori se nameću sami od sebe.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Svaki dan se pitam sta i kako,i doktora sam zvala i pitala za te nalaze on kaže da ne panicarim da je sve jos u razvoju da nek dodjem za 4tj makar neznam dali se može sto izmjeniti a nemoze samo me želi smiriti.i iskreno ja razmišljam pa zar sam se ovih 3mj toliko borila da moje djete ostane,toliko hodala po bolnicama i isla platit privatnika jer su rekli da mozda se plod nece razvit i da nece imat mjesta u maternici da bi ga dovela na svjet da bi sad ako je bolesno ja sama odlučila ga eliminirati! Mozda jednostavno trebam imat vjeru u BOga da ce moje djete ipak biti živo i zdravo unatoč losoj statističkoj analizi! Zao mi je jedino sto ako nesto nije u redu da moram djetetu priuštiti tu muku u životu jer pričala sam s nekim ženama i čula koja je to muka! Ja sam sama nemam Nikoga da bi mi mogao pomoći oko djeteta i ovako su me osudili sto sam odlučila zadržati djete. Imam jedino mamu koja podržava moju odluku ali i ona je starija i bolesna...i neznam da cu moći sama podizati bolesno djete! Oprostite na dugom postu malo sam se zanjela a ovako u bolnici nemam skine popricati..

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ovaj nalaz je vjerojatnost (!) da tvoje dijete ima taj kromosomske poremećaj. To ne znači da ga uistinu i ima.

Ako si poslužila u glavi što ćeš ako se sa amnio nalazom potvrdi da djete ima poremećaj, možda je za tebe najbolje da ideš na na taj pregled.
    Amnio ima svoje rizike, ali i svoje prednosti.
    Bolje ne čitaj forum nego se posavjetuj s doktorom.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Doc ti je rekao da sad malo pričekajte (4tjedna) pa ćete vidjeti tada. Opusti se se do tada, razmišljaj malo o tome malo o nekim ljepšim stvarima.
    A za 4 tjedna ćeš odlučiti o razvoju događaja.

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Biba81 ja sam uvjerena da će sve biti super i da nosiš zdravo dijete! Imam takav feeling. Kao što je lulu-mama napisala - to je samo vjerojatnost da tvoje dijete ima poremećaj te se uvijek napominje da postoje i lažno pozitivni rezultati. Koliko znam, nuhalni nabor je bolji parametar za utvrđivanje kromosomopatije nego taj omjer bhcg:papp. (jesi dobila pp?)

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Biba81 prvotno napisa Vidi poruku
    Lulu meni je bhcg trostruko veći od normalnog 3,71 a papp niski 0,87 sto vec samo po doktoru upućuje na Down jer kod takve djece je kod majke bhcg iznad normale a sveukupni rizik 1:300 no biokemiski je izrazito los 1:75 ja se nadam da nije tako
    Meni ta statistika uopće ne zvuči tako loše . Ok, vjerojatno je losija od neke statistike za dob , ali to je opet samo statistika. Kakav je uzv i NN? Da li si uzimala nekakve lijekove za plodnost ( nekako mi zvoni da oni mogu utjecati djelomično na biokemiske rezultate)?

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I moje je mišljenje takvo da su hormonalne vrijednosti važne za statistiku a ne dijagnozu. Važniji je izgled djeteta, nosna kost i nuhalni nabor. Ja sam radila taj rani kombinirani i bilo je sve OK,pa je dok.ipak predložila i mini anomaly i 4d anomaly da potvrdimo da je sve OK ( zbog štitnjače i kasnije graničnog IgMa na toxoplazmu). I je, tako da bez obzira na komb.probir i oni žele druge reference. Ali i moj je savjet da se konzultiraš s doktorom. Nemogu oni tebi temeljem statistike reći što je s bebom. Ima ovdje, ali i na drugim forumima kako su ženama ti komb.probiri bili loši,jadne se uspaničarile pa radile amnio, i došao nalaz zdrave bebe. Isto kao što ima i primjera da je sve bilo OK,školski pa na kraju ipak nije. Samo smireno i hrabro naprijed, život pred nas stavlja razne izazove i po pitanju ovakvih stvari smatram da nema loše odluke-što god odlučila.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Biba81, nemoj toliko brinuti. Ti nalazi su samo statistički. A statistika ti je čudna znanost. Možeš imati 99% šanse da sve bude dobri i onda budemo onih 1%. I obratno. Meni se čini da ti nalazi samo zbunjuju trudnice i čine im trudnoću stresnim razdobljem, umjesto da uživaju u trudnoći.
    Zato sam ja odbila bilo kakve testove i u 40.oj rodila zdravu curicu.

Tvoja odlika je jedina prava i ispravna za tebe.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Hvala vam cure od srca na svemu,tužno je kad nemas skime popricati i onda mi puno pomogne da bar ovdje ima netko da porazgovaram! Dok nisu došli nalazi ovog kombiniranog ja nisam ni pomislila da bi moj anđeo mogao bit bolestan,jednostavno zato sto se toliko bori da dodje na ovaj svjet,vec sam sretnica sto dok je tek bio zametak sam bila na zračenju i rekli su šanse 50/50 a eto vidi nas...tu u bolnici mi opet mjerili nuhalni nabor jedna dok je izmjerila 1 a drugi doktor 1,6 kao da se s vremenom povećava bemu misa! No za 4tj cu otići nazad privatno ,makar me dovelo u bankrot!ali zelim učiniti sve prije osim ako mi bas ne preporuči ac. Svima saljem velike puse i zelim sto manje brige u trudnoći

Bluebella avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

uhvatila sam malo više vremena i inspiracije pa da podijelim svoje iskustvo, možda nekome pomogne.
    uzv i vađenje krvi su rađeni su 13+0tt i nalaz je bio ovakav:
    nuhalni nabor: 1.00mm
    nosna kost: vidljiva
    dobni rizik za T21: 1:523
    biokemijski rizik za T21: 1:11
    kombinirani rizik za T21 (biokemijski + uzv): 1:68
    kombinirani rizik za T13 i T18: 1:4987

naravno da je moja reakcija na biokemijski rizik 1:11 bila
    doktor me pokušavao preko telefona smiriti da je vjerojatno sve ok, ali sam bila neutješna, prvenstvno iz razloga što sam si odmah odvrtila zadnji uzv u glavi i sjetila se da je doktor spoimnjao ductus koji ne može naći. ali meni to tada je sve bilo smiješno, jer nakon što su se hematomi iskrvarili smatrala sam da je kraj mojim komplikacijama.. ma kakav ductus, meškoljila sam se i smijala za vrijeme uzv. kaj je to uopće ductus !?! naravno odmah sam zguglala ductus venosus i vidjela da je negativan protok zapravo big deal.
    odmah sam nazvala doktora nazad i zamolila da me primi radi uzimanja briseva koji je potrebo napraviti prije amniocenteze (za mene nije uopće bilo dvoje dali ići ili ne) i da probamo još jednom snimiti protok kroz ductus. ovaj put uzv sam shvatila ozbiljno i bila mirna i uspjeli smo snimiti ductus i tad sam se tek smirila.
    u 17tt sam bila naručena za amniocentezu kod dr. Kosa, prvo smo imali anomaly scan koji pokazao da nosim dečka i da je sve na svom mjesu, organi su svi pobrojani, nogice, rukcie, prstići, sve mjere su bile u skladu s tjednima trudnoće. Dr. Kos se usudio i komentirati da će nalaz AC-e vjerojatno pokazati da je beba zdrava.
    sam postupak amniocenteze je bio bezbolan i kratkotrajan. vidjela sam na monitoru da su iglu piknuli bebi iznad glavice i tad sam zažmirila. plodna voda mi je bila smeđe boje od krvarenja i hematoma, pa je postojala vjerojatnost da uzorak neće biti dobar za obradu.
    platili smo 250€ kako bi rezultat amniocenteze dobili za 7 do 10 dana. devet dana poslije AC mi je telefonski javljen rezultat kromosomske pretrage:
    kariotip: 46, XY, utvrđen normalan muški kariotip.

dali mi je bilo potrebno živciranje i suze zbog statističkog kombiniranog: ne! ali da mogu opet birati išla bi opet na kombinirani.
    prvi dan kad sam dobila nalaz mi je bio koma, ko u nekoj magli, nakon ponovnog uzv sam se smirila i mirno čekala AC.
    čekanje nalaza AC-e je bilo ok dok nije došao taj sedmi dan kad je postojala mogućnost svako trena da me nazovu sa rezultatom.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Bluebella kod mene je bio slucaj slican tvom pa evo da podjelim tu informaciju i utjesim neku novu mamicu koja brine da bez obzira na los kombinirani postoje velike sanse da je sve ok,naime meni je biokemijski nalaz za Down sindrom bio 1:5,a amnio je pokazao da je sve u redu,dakle cure ne panicarite bespotrebno vec rijesite dilemu amnio testom (moj savjet)"!

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj renchy prvotno napisa Vidi poruku
    Bluebella kod mene je bio slucaj slican tvom pa evo da podjelim tu informaciju i utjesim neku novu mamicu koja brine da bez obzira na los kombinirani postoje velike sanse da je sve ok,naime meni je biokemijski nalaz za Down sindrom bio 1:5,a amnio je pokazao da je sve u redu,dakle cure ne panicarite bespotrebno vec rijesite dilemu amnio testom (moj savjet)"!
    Gdje si radila amnio?

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

kod mene 1:6, na kraju amnio pokazala zdravu curku, amnio rađena na sv. duhu kod dr. hafnera. Sve pohvale za njega, stvarno je bio predivan, zavat bezbolan, sve je objasnio, i dr. Stipovljev je bila divna.

allie.rock avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Bok cure! Zanima me nuhalni nabor? Da ili ne? Kako,kada? Hvala vam unap. @-}--

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

U Petrovoj,takodjer obavljen bez zamjerki,sve pohvale.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ako koga zanima,pitali su me da dam krv prije cvs-a,radi se istrazivanje neinvanzivnih i sigurnijih metoda..pa prenosim dio:
    U prvom djelu se objasnjavaju dosadasnje metode(RAZC i CVS) pa kaze:
    ovi postupci su invanzivni i nose rizik gubitka zdrave trudnoce u 0,5% slucajeva iza razc i do 1% iza cvs-a.Stoga je u vecini razvijenih zemalja uobicajena i vec standardna procedura izracun individualnog rizika trudnice za rođenje djeteta s kromosomopatijom nekom od neinvanzivnom metodom probira(uzv+bio)Zbog nepotpune osjetljivosti za odredene protokole pouzdanost iznosi 80-95% uz udio lazno poz. od 3-5%.Na 16 uradenih probirom pozitivnih trudnica 15 zahvata ce biti nepotrebno.
    Dvosmjerna fetomateralna komunikacija omogucava prijelaz i cirkulaciju fetalnih elemenata unutar majcinog krvotoka.Fetalna stanicna DNA se moze otkriti u majcinoj cirkulaciji neposredno po zacecu te ubrzo i nestaje vec oko 2h iza poroda.Obzirom na navedene osobine stanicno slobodna fetalna DNA obecavajuci je izvor genetskog materijala za prenatalnu dijagnostiku.
    Neovisna je o zivotnoj dobi,ITM i izracunom u ranoj trudnoci (11-13+6) moguce je predvidjeti manjak/visak kromosomskog materijala.
    Cilj ovog istrazivanja je izolacija i odredivanje kolicine fetalne slobodne nukleinske kiseline koristenjem molekuarnih biljega na Y kromosomu kod muskih fetusa i uupne stanicno slobodne DNA(majcine i fetalne) iz krvi majke,te usporedba kvantitativne vrijednosti i nalaza kariotipa(urednog ili patoloskog) kod muskih i zenskih fetusa.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Kod mene slična priča: kombinirani pokazao rizik za T21 1:5. UZV sve ok. Napravili CVS kod Hafnera i cura ok

I ja im potpisala za istrazivanje. Koliko su nam objasnili, cilj im je eventualno uvesti za koju godinu krvne tekstove na DNA (ono sto sad radi samo Podobnik u Hr).

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj pippi3 prvotno napisa Vidi poruku
    Kod mene slična priča: kombinirani pokazao rizik za T21 1:5. UZV sve ok. Napravili CVS kod Hafnera i cura ok

I ja im potpisala za istrazivanje. Koliko su nam objasnili, cilj im je eventualno uvesti za koju godinu krvne tekstove na DNA (ono sto sad radi samo Podobnik u Hr).
    Da,samo kaj to kod Podobnika trenutno dode 6.000kn, i meni je ponudena ta opcija kao izbor da ne cekam toliko,opala sam na dupe kad sam cula a i ne bi nikaj poduzela na temelju biokemije.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Mi smo se i u Grazu narucili - oni šalju u laboratorij u Njemačku dok Podobnik šalje u Hong Kong.... Odustali smo i odlučili se za CVS nakon konzultacija s dr. Stipoljev - obzirom da nam nije valjao biokemijski, onda ionako nije pametno opet se oslanjati na biokemijski test.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj pippi3 prvotno napisa Vidi poruku
    kombinirani pokazao rizik za T21 1:5. UZV sve ok. Napravili CVS kod Hafnera i cura ok
    Bravo za curu!

Joj, kad vidim koji je tvoj rizik...
    Meni je bio ok kombinirani 1:500. A onda na anomaly scan (20tt) se pojavio ehogeni fokus na srcu. Doktorica koja je to radila (u HR) je rekla da se nemam šta brinuti. Treba provjeriti sve kod fetalnog echokardiologa i vidjeti nakon njegovih nalaza.
    Zvala onda doktora koji mi vodi trudnoću u BE. On pak kaže da ne vjeruje HR nalazu (hahaha ), neka radim ponovo pregled u BE.

Prema istraživanjima 1% takvih nalaza (sa svim ostalim urednim markerima) bude Down sy.
    Meni je i taj 1% previše. Stvarno se brinem.
    A opet, i šta možeš ako i je DS?!

Ovako jedno pitanje o kojemu nito ne govori: a što i ako se pronađe/potvrdi neka anomalija sa AC ili drugom pretragom?
    Što majka može učiniti?
    Abortus mislim da nitko ne bi dozvolio, osim ako nije neka teška anomalija u pitanju. Ili ima i takvih slučajeva?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Naravno da dozvole! I u tim kasnim tjednima. Zato i jesam protiv svih tih agresivnih ispitivanja, bespotreban rizik. Jedino ako je mama sigurna da će uništiti fetus, ako nije savršen, onda je to druga stvar.
    Neka se nitko ne nađe uvrijeđen, ali dijete se ili želi, ili ne želi. Ne bi se trebalo željeti samo ako je genetski u redu.
    Nisam protiv abortusa u prvih 8 tjedana, ako su razlozi za njega mami i/ili tati stvarno važni, ali jesam protiv u ovim kasnim tjednima.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ma daj!? Stvarno dozvoljavaju abortus? Ne znam, ja sam isto protiv toga...da se dozvoljavaju ab u kasnim tjednima trudnoce, a u isto vrijeme se spasavaju na neonatologijama djeca rodjena vec oko 25tt. Ono, jedna zena ide na ab, a druga se bori za zivot svoje bebe. A oboje bebe isto stare. Pravi paradox.

Ali mislim da nije istina da odobravaju bespotrebne ab. To nije ni eticki ni moralno ni nikako drugacije opravdano.

S druge strane, ako radis AC do 12tt, ipak imas izbor.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne tako kasno, nisam sigurna i voljela bih da netko napiše točno, ali mislim da najduže 18-20 tjedan. Jedna od indikacija je genetska bolest. Nije tako samo u HR, nego i u mnogim drugim zemljama.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako je samo indikacija DS ( ali vjerujem da treba biti potvrđena sa amnio) prekid trudnoće je dozvoljen do 22 tj., ali se zahtjev komisiji mora predati par tjedana ranije da bi odobrili. ( meni je potvrđena srcana greška sa 21 tj. pa sam dobila sve informacije , iako ih nisam trebala).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •