Stranica 37 od 45 PrviPrvi ... 273536373839 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,801 do 1,850 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj lulu-mama prvotno napisa Vidi poruku
    S druge strane, ako radis AC do 12tt, ipak imas izbor.
    amniocenteza se radi između 16. i 18. tjedna, nikako do 12.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Pitanje za cure koje su cekale nalaze cvs-a: meni je sutra nalaz a imam osjecaj da cu iz koze iskociti,od sinoc se bez nekog razloga tresem, cijelu noc sam se mucila i digla se s takvim osjecajem straha da se jednostavno ne mogu smiriti...3 tj pakla za koje sam mislila da su najgore a danas imam osjecaj da cu umrijeti,doslovno!
    Kako ste se osjecale pred nalaz?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje za cure koje su cekale nalaze cvs-a: meni je sutra nalaz a imam osjecaj da cu iz koze iskociti,od sinoc se bez nekog razloga tresem, cijelu noc sam se mucila i digla se s takvim osjecajem straha da se jednostavno ne mogu smiriti...3 tj pakla za koje sam mislila da su najgore a danas imam osjecaj da cu umrijeti,doslovno!
    Kako ste se osjecale pred nalaz?
    Nema to veze sa nalazom tj. da li je dobar ili los . To se tvoj mozak poigrava sa tobom.

Ps.nemam iskustva sa cekanjem nalaza takve vrste , ali imam sa cekanjem opcenito koje odreduje daljni zivot.

nadi si posao, idi u kupovinu , peci kolace , radi nesto mehanicki i aktivno, nemoj samo cekati !
    Posljednje uređivanje od sirius : 26.08.2013. at 10:10

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Znam kako ti je
    Ali ako čekaš već tri tjedna - vrlo vjerojatno je nalaz dobar Ma nema tu puno pameti, i ja sam bila skroz izvan sebe ... dragi je bio siguran da je nalaz uredan a i imam velike cure koje me traže i trebaju pa jednostavno nisam imala puno vremena za dramatiziranje. Osim sama sa sobom.
    A onaj dan kad sam trebala nazvati sam se uspjela dovesti u potpuno mirno stanje. Zaokupi se nečim, nemoj biti sama ...

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

lulu-mama, rizik na DS je bio ogroman. S druge strane, možeš ga pročitati i kao da je 80% šanse da će sve biti ok.
    Sad si me malo "štrecnula" s anomaly scanom ... to me čeka sutra, a skroz sam nekako cool - kao, imam papir da je sve ok pa onda mora biti ok. Eto opet malo razloga da se brinem

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Bez panike!Ne znam da li ste citale prijasnje postove jer u njima sam i ja napisala da mi je rizik bio 1:5 za Down,a ispostavilo se da nosim zdravog djecacica i sad sam usla u 37tj.Taj nalaz iz krvi je cista statistika,a ne dijagnostika...da se mene pita ja bi ga ukinula jer samo neke trudnice dovede do stresa.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Pozz cure evo i ja da se javim jer sam spadala u rizicnu skupinu da moja cura ima Down sindrom,doktori i geneticar po svemu su sumnjali i poslali me na amino i evo nakon točno 2tj moj nalaz je bio gotov i hvala Bogu stiže zdrava curica....svi krvni testovi su mi bili loši bhcg puno vislji a Papp niski ..a i da utjesim neke ako su radile rengen a nisu znale za trudnoću ,ja sam bila poslana na rengen trbuha a bila sam 3/4tj trudna i moja curica se izborila pozz svima od mene

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Biba81 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozz cure evo i ja da se javim jer sam spadala u rizicnu skupinu da moja cura ima Down sindrom,doktori i geneticar po svemu su sumnjali i poslali me na amino i evo nakon točno 2tj moj nalaz je bio gotov i hvala Bogu stiže zdrava curica....svi krvni testovi su mi bili loši bhcg puno vislji a Papp niski ..a i da utjesim neke ako su radile rengen a nisu znale za trudnoću ,ja sam bila poslana na rengen trbuha a bila sam 3/4tj trudna i moja curica se izborila pozz svima od mene
    Draga Biba, jako sam sretna zbog tebe i tvoje djevojčice juhuuu Nadam se da je i sve drugo dobro,pa da se možeš malo opustiti!! Velika pusa!

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj pippi3 prvotno napisa Vidi poruku
    Znam kako ti je
    Ali ako čekaš već tri tjedna - vrlo vjerojatno je nalaz dobar Ma nema tu puno pameti, i ja sam bila skroz izvan sebe ... dragi je bio siguran da je nalaz uredan a i imam velike cure koje me traže i trebaju pa jednostavno nisam imala puno vremena za dramatiziranje. Osim sama sa sobom.
    A onaj dan kad sam trebala nazvati sam se uspjela dovesti u potpuno mirno stanje. Zaokupi se nečim, nemoj biti sama ...
    3 tjedna traje ta kalvarija,2 tjedna cekam nalaz (krivo sam se izrazila)...naravno da sam zbog tlaka i potpunog raspada danas otisla doktorici i cim me pitala kaj je,ja udri u plac...uz panicni napadaj kaj sam imala ujutro, nisam joj ostavila previse izbora...sve u svemu nakupljeni stres je eskalirao i iskazalo se fizicki,napravila ultrazvuk,srce kuca,oteklina je sad vise oko glavice i nije jako velika...nije da me previse umirilo.Ma cijeli dan sam okupirana svacime,kao i svaki dan od kada sam majka i svjesno ovih dana ne razmisljam negativno ali ocito neke stvari ne mozes sakriti.Haha pisem kao da pisem najavu za sapunicu Hvala curke na podrsci!

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Hvala ti nanimira i ja sam napokon malo mirnija....jedino sam opet imala ružno iskustvo u bolnici na uvz ..gledala me neka specijalizantica očito i sam ko grom ona meni kaže ja ne vidim da vaše djete ima mokracni mjehur,ona još ne piški ,sva sreća imala sam dogovoren 4d uvz i sve je ok,tako da sam odlučila neću vise u bolnice na uvz makar me dodje skupo idem privat jer bolnice me izlude...svaki put po njihovom nekaj ne stima,sve si mislim dobro da sam platila privat amino jer tko zna šta bi bilo u bolnici.... Cure moje drži te se i šaljem svima puse

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

KrisZg, stigli nalazi?

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj pippi3 prvotno napisa Vidi poruku
    KrisZg, stigli nalazi?
    Joj svugdje napisala sam tu neje stigli su,nalaz uredan ali mali ima hidrops i sad opet cekanje
    otvorila sam novu temu..fetalni hidrops

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Super za nalaz - pobjeda po pobjeda ... Bit će sve ok

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

da li se za triple u Petrovoj naručuje??

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

anđeo, zašto triple? stigneš još na kombinirani probir koji je pouzdaniji od triple testa.

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Bok cure! Neki dan sam radila kombinirani probir i sto se tice rizika na T21, trisomiju 13/18, biokemijskog testa i dobnog rizika sve mi je uredu, manje od rizicnog ali beta mi je 142 ng/ml = 3,34 MoM a PAPP-A 4,41 mlU/ml = 1,81 MoM... ne mogu docekati da odem kod svog ginekologa sljedeci tjedan pa jel mi moze netko objasniti tko zna jesu mi beta i PAPP-A poviseni ili u granici normale?

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Citiraj mare2 prvotno napisa Vidi poruku
    Bok cure! Neki dan sam radila kombinirani probir i sto se tice rizika na T21, trisomiju 13/18, biokemijskog testa i dobnog rizika sve mi je uredu, manje od rizicnog ali beta mi je 142 ng/ml = 3,34 MoM a PAPP-A 4,41 mlU/ml = 1,81 MoM... ne mogu docekati da odem kod svog ginekologa sljedeci tjedan pa jel mi moze netko objasniti tko zna jesu mi beta i PAPP-A poviseni ili u granici normale?

jos da dopisem da sam u 12 tt, CRL 52 mm, NN 2,0 mm = 1,44 Mom..

lberc avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

pozdrav
    trebam pomoć,moj mpo dr,mi je napisao da mogu u 12 tt napraviti kombinirani probir,nekaj je spominjal i vađenje krvi,nisam ga uopće skužila za kaj,jer mi nije niš objasnil,možete mi malo objasniti kaj se vidi na tom kombiniranom probiru,a kaj s vađenjem krvi,jel to obavezno raditi?
    oprostite kaj sam vas zagnjavila,hvala

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

lberc, kombinirani uključuje uzv i nalaz krvi te sve skupa daje statističku vjerojatnost da dijete ima neku kromosomopatiju (down, edwards). dakle, to nije nalaz koji jednoznačno kaže da dijete ima ili nema kromosomopatiju već ti pišu šanse (npr. 1:250 što znači da će od 250 beba s takvim nalazom 1 biti bolesno). ako je kombinirani loš, to je indikacija za daljnje pretrage (amniocentezu) kojima se utvrđuje prisutnost/odsutnost kromosomopatije. sve skupa naravno nije obavezno i može se odbiti.
    ako ideš na kombinirani, preporučujem ti Vinogradsku. jeftinija je, a i stručnija po tom pitanju od drugih. neki privatni labovi su znali zestoko zeznuti stvari.

lberc avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ne znam ići ili ne...nekak si mislim ak i nije nekaj u redu,ne želim znati,mislim da nisam spremna pobaciti,ne nakon 10 godina pokušavanja,

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lberc prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam ići ili ne...nekak si mislim ak i nije nekaj u redu,ne želim znati,mislim da nisam spremna pobaciti,ne nakon 10 godina pokušavanja,
    Nije obavezna pretraga ( zapravo nista u trudnoci nije obavezno , ali to je druga prica).
    Dakle , ako si mirna i znas sto bi sa rezultatima ( ili sto ne bi) , tada ne trebas ici na pretragu.

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ta pretraga nije sto posto sigurna,ja sam radila triple i piše da je mala vjerojatnost na ovo ili ono,ali opet to nije garancija...više sam išla radi toga da vidim koliko je beba teška,duga i da vidim bebu

lberc avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

nekak si mislim ak postoji neki postotak samo se budem do kraja trudnoće živcirala,a na kraju može biti sve ok..mm je isto za to da nikud nejdemo,

htjela bi napraviti koji uvz kod privatnika,ima kod nas jedan dobar,onaj 3d i 4d..ne znam sa koliko se tjedana radi koji,za sad čekam 12 tt,za uvz u bolnici,pa bumo vidli kaj dalje...korak po korak

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Najbolje ti je kod privatnika onda otići na anomaly scan oko 20-24tt. Onda gledaju sve organe i cijelog bebača uzduž i poprijeko Pa da prilikom tog pregleda dugo uživaš u gledanju, a onda ti može uključiti i 3d i 4d

lberc avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Najbolje ti je kod privatnika onda otići na anomaly scan oko 20-24tt. Onda gledaju sve organe i cijelog bebača uzduž i poprijeko Pa da prilikom tog pregleda dugo uživaš u gledanju, a onda ti može uključiti i 3d i 4d
    ma da,tak bum i napravila..ak bude do tad sve ok

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ako si cvrsto sa stavom da te ne zanima i sta dalje, onda super. Meni osobno je kombinirani probir bio najbolja stvar u trudnoci.

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Cure jel znate sto znaci moj nalaz:
    Age; 35.8
    Gestacional age 11+6
    PAPP-A 0.42 corr.MoM
    fb-hCg 1.58 corr.Mom
    CRP 55mm
    Nt 1.42 = 0.96 Mom

age risk: 1;219
    biochemical trisomy 21 risk 1;54
    combined trisomy 21 risk
    trisomy 13/18 +NT < 10000

The calculated risk for trisomy 13/18 (with nuchal translucency) is < 1:10000, which represents a low risk

The calclated risk for Trisomy 21(with nuchal translucency)is below the cut off, which indicates a low risk

Mene osobno buni onaj biokemijski 1:54, ako on sam po sebi nesto znaci ili se uzima uvek u kombinaciji?

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Combined trisomy 21 risk 1:279

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Niko ne zna ?

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Uzimaju se uvijek u kombinaciji! Koliki ti je risk u kombinaciji?

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kombinirani rizik za T21 ti je manji od granicnog za dob. Mislim da je to u redu nalaz.

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Ukupni rizik je manji od onog za dob, a sam biokemijski je povišen. Kod mene je biokemijski manji al opet ne dovoljno dobar i luuuuudim zbog toga.... Sad su me poslali na triple sljedeći tjedan i anomaly scan u 18 tj pa bumo videli
    U svakom slučaju sad proklinjem dan kad sam se uvukla u to...

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Mislim da je ta vjerojatnost za anomalije koja se gleda iz krvi u nekim slučajevima nepotrebno dizanje panike. Mislim da je bitnije stanje na ultrazvuku. Anomalije se u 12. tjednu ako postoje vide pogotovo na ovim super modernim ultrazvučnim aparatima koji imaju svi bolji privatni ginekolozi. Ako je uzv ok ja se ne bi zamarala testom. Kod mene je bila suprotna situacija. Krvni testovi su bili super ali je nađen jedan soft marker na Down sindrom pa je bila panika koju sam si ja sama izazvala jer se ginekolog nije previše zamarao sa tim 1 soft markerom. Nisam htjela na amniocintezu nego sam čekala anomaly scan između 18-21 tjedna. Radila sam ukupno 3 anomaly scana kod 3 različita ginekologa i na kraju se uspostavilo da mi je taj soft marker bio vidljiv samo zato što se bubreg malo brže razvio, tj.bio je veći nego po njihovim tablicama. Znam kako ti je ali mislim da ti je najbitnije smiriti se. U većini slučajeva nije ništa.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj elena-mk prvotno napisa Vidi poruku
    Combined trisomy 21 risk 1:279
    Kombinirani rizik ti je malo manji od dobnog. A i dobni je već dosta veliki, skoro 1:200. I ukupni zbroj godina tm i tebe je preko 70g, a to je mislim isto neki faktor rizika.
    Ti moras znati zasto si isla na kombinirani, ako si isla zato da vidis koliki je rizik od neke od ove dvije trisomije, onda mislim da temeljem ovog rezultata bi svakako trebala napraviti najmanje i kvalitetan anomaly sken s 16 tjedana kod nekog renomiranog uzv dijagnosticara, a onda dalje odluci sama, postoji rizik prilikom amnio da dodje do pobacaja, ali isto tako postoji i mogucnost da se na uzv ne vidi down.
    A i dalje ovisi o tebi i tm sto mislite da bi odlucili ako bi rezultat pretraga bio pozitivan.

Inace, a to se vec pisalo, u ZG je moguce napraviti i pretragu krvi (majcine) za down sindrom. Potpuno neinvanzivna pretraga i puno tocnija od kombiniranog. Ali mislim da kosta nekih 1000eur. Mozda i u Mk ima ta pretraga u nekoj privatnoj poliklinici (ionako se krv salje van u labose)

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sillyme,
    isla sam na ovaj kombinirani jer mi je tako socijalna ginicka predlozila. Ustvari ona mi je zbog godina (bicu 36 kad se porodim) rekla da trebam odma da idem na amnio al ja nisam htela, tacnije uplasila sam se pa ona je predlozila da prvo ovo uradimo. Moj MPO-vac je kao sto si rekla predlozio da iduceg tjedna, tad cu biti 15+4, idem na anomaly scan, narucio me je kod jednog od najboljih dijagnosticara kod nas, pa videcemo sta ce on predloziti. Malo me je umirio rekavsi da je imao puno slucajeva kad je rizik bio puno veci nego moj pa na kraju ispalo sve kako treba i da se nista ne bojim. Svi moji IVF su radjeni u privatnim klinikama.
    A za ovaj test o kome si ti pisala koji kosta 1000 eura prvi put cujem, bas cu da pitam. Hvala ti puno.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ovdje je mislim opis i naziv tog testa:
    http://www.podobnik.hr/odjel/genetika/nifty-test/

Sto se tice kombiniranog, to je statisticki test - ako je rizik 1:300 to znaci da u skupini s 300 trudnica s istim nalazom kao tvoj jedna ima bebu s down a 299 ne. Zato kad netko ima "los" rezultat je najcesce u stvari sve u redu. Medjutim, iz testa se ne moze nikako zakljuciti koja je ta jedna trudnica - zato to nije dijagnosticki test.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno NIFTY test daje statistički rezultat

NIFTY test kojeg je u gornjem postu linkala sillyme, nije dijagnostički zahvat već test koji vjerojatnost trisomija kod ploda izražava statistički tj u postocima.
    Taj test je pouzdan i osjetljiv, ali i i dalje nije dijagnostička metoda već test.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    NIFTY test kojeg je u gornjem postu linkala sillyme, nije dijagnostički zahvat već test koji vjerojatnost trisomija kod ploda izražava statistički tj u postocima.
    Taj test je pouzdan i osjetljiv, ali i i dalje nije dijagnostička metoda već test.
    S obzirom da za ovaj test lijepo piše da:
    Temelji se na uzimanju venske krvi i daljnjoj analizi DNK ploda iz majčine krvi.
    S neinvazivnim testom NIFTY s više od 99 % pouzdanošću utvrđujemo moguću prisutnost ili odsutnost trisomije kromosoma 21, 18 i 13 te spolno vezanih kromosomskih grešaka.
    Molila bih te da nam objasniš kakva je to statistička analiza same DNK ploda, odnosno što je onda po tebi dijagnostička metoda ako nije analiza DNK?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    S obzirom da za ovaj test lijepo piše da:

Molila bih te da nam objasniš kakva je to statistička analiza same DNK ploda, odnosno što je onda po tebi dijagnostička metoda ako nije analiza DNK?
    Amnio je dijagnostička metoda, a ovo ti je jedan test, puno bolji od doublea i triplea, ali ipak test (test vjerojatnosti, ne dijagnostika - ima/nema konkretnu trisomiju). Nadam se da kužiš razliku - testovi govore o vjerojatnostima, a dijagnostika o da/ne (premda je, ako je još uvijek na portalu, linkan neki dubiozni ishod koji se isto događa i kod dijagnostike, kad npr. zbog nekog harlekin sindroma, niti amnio nije da/ne, ali to je totalno rijetko).

Sretno svima, u testovima, dijagnostikama i odlukama!

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa ja mislim da razumijem dobro razliku.
    Statistički test - daje kao rezultat vjerojatnost za nešto, npr. kombinirani daje vjerojatnost za određenu anomaliju i zato se izražava u omjerima 1:200 ili štogod
    Dijagnostički test - daje kao rezultat da li nešto je ili nije. Ovdje lijepo piše da se kao rezultat dobije da li je neka anomalija prisutna ili nije, ne koja je vjerojatnost da je neka anomalija prisutna. To su funadmetnalne razlike.
    U oba slučaja postoji nešto što se zove točnost testa, i ona je također uvijek izražena - za kombinirani je mislim nekih 95% ili tako nešto a za ovaj piše da je 99% točnosti testa

Kombinirani se temelji na nekim markerima u majčinoj krvi vezanim uz trudnoću, nifty piše da se temelji na samoj dnk ploda, kao što se uostalom i amnio temelji na dnk ploda. I amnio isto nije 100%, uvijek može biti problem s uzorkom (npr. da se test napravi a u stvari testira dnk majke a ne djeteta)...
    Osim naravno ako u opisu testa ne pišu sve činjenice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam, mislim da se ne kužimo, amnio je dijagnostika i to je da/ne (do na teške kravale, tipa pobrkali rezultate u labu i taj harlekin totalno rijetki). Double, triple, ali i nifty, su statistika - s različitim postotkom vjerojatnosti (double i triple tipa 60%, nifty ta veća statistika). Ma koliko ko htio da je drugačije - u tom malom grmu zec razlike leži. A, opet, sve su ti to igre brojki - i mala je vjerojatnost da će netko roditi bebu sa sindromom, i da će pobaciti nakon amnio itd. Ali, razlika je kad je da/ne, a razlika je kad je vjerojatnost pa postoci koliko je točno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.12.2013. at 16:33

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno NIFTY test

Nifty test koristi DNA sekvencioniranje fetalne DNA koja cirkulira u majčinom krvotoku.

Na temelju tog broja tj. broja fetalnih DNA molekula u majčinoj cirkulaciji NIFTY test određuje vjerojatnost pojave trisomija.

NIFTY test ne daje nalaz u obliku kariograma ploda, kao takav nije dijagnostički tj. ne daje dijagnozu trisomije.

Ako dođe rezultat visoke vjerojatnosti za neku od trisomija (NIFTY test može identificirati rizik za 13 vrsta trisomija), tada se trudnici preporuča neka od invazivnih dijagnostičkih metoda (amnicenteza ili biopsija korionskih resica).

NIFTY test je osjetljiv i pouzdan, ali na žalost problem je cijena-mislim da se trenutno kreće oko 1 000 eura.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

OK, mozemo reci da je tehnicki mozda statisticki ali temelj toga je stvarna dnk ploda a ne nekakvi drugi pokazatelji. Zato i je toliko tocan. Iskreno, da mi test s 99% sigurnosti kaze da je sve ok i jos anomaly uzv to potvrdi smatrala bi da je dalje statisticki zanemariva sansa za netocan rezultat. Odnosno, kao sto sam pisala, i kod amnio postoji mala mogucnost krivog rezultata.

Rekla bih da je primarna razlika u testu u tehnologiji, amnio je sa kulturama stanica, razvijanjem kariograma itd tehnologija 20-og stoljeca, dok su ovi novi nacini analize dnk ocito postali moguci tehnologijama 21-og stoljeca.

Uglavnom, neovisno o tome da li netko iskljucivo kariogram smatra "dijagnostickim" a rezultat statisticke analize dnk "statistickim" ostaju cinjenice da je test
    a) baziran na dnk ploda
    b) neinvazivan i jako rani (ne mora se cekati 16-i tjedan)
    c) 99% tocan
    Da ja trebam prenatalni test i mogu platiti sigurno bih odabrala ovaj, a amnio iskljucivo kao potvrdu u slucaju pozitivnog rezultata.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

NIFTY (barem kod nas) otkriva tri najčešće vrste trisomija - Down, Edwards i Patau (trisomije 21, 18 i 13), koje čine, ako je vjerovati doktorici s kojom sam razgovarala, preko 90% svih trisomija. Nalaz je iskazan kao vjerojatnost, tj. kako na njemu piše radi se o procjeni rizika, a ne dijagnozi (moj je npr. za Downov s. bio 1 : 15.842.34, tj. low risk). Činjenica je da im do sada nije promaknuo nijedan Down, imali su tek jedan lažno pozitivan nalaz, lažno negativnih nije bilo. I mislim da je sada već jeftiniji, oko 6.000 kn.

fijolica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno Amniocenteza u Rijeci

Je li neka nedavno radila RACZ u riječkom KBC-u? Bila bih zahvalna na svježim iskustvima i informacijama:
    1. Kakav je postupak naručivanja (telefonom ili osobni dolazak) te gdje se naručuje?
    2. Može li se odabrati liječnik koji bi obavio zahvat? Prethodi li pretrazi konzultacija s liječnikom ili se ide direktno na zahvat, bez konzultacija?
    3. Koliko ranije se treba naručiti?
    4. Kako ide procedura - koliko se ostaje te što je dobro uzeti sa sobom u bolnicu?
    5. Što je od nalaza potrebno imati sa sobom?
    Ako sam još nešto preskočila pitati, a korisno je, pišite. Može i na pp.
    Hvala

MajaPOP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ima li neko iskustva sa NIFTY testiranjem?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Evo, i BetaPlus ima svoj nifty, čini mi se i jeftiniji: http://www.betaplus.hr/arhiva-vijest...-sindroma.html

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj fijolica prvotno napisa Vidi poruku
    Je li neka nedavno radila RACZ u riječkom KBC-u? Bila bih zahvalna na svježim iskustvima i informacijama:
    Sori fijolica, tek sad vidim, odnosno vidjela sam prije ali sam mislila da će ti netko svježiji odgovoriti, ja sam još s proljeća:

1. Kakav je postupak naručivanja (telefonom ili osobni dolazak) te gdje se naručuje?
    Išla sam osobno na 4.kat prijemni šalter, rekli su mi samo kojih dana otprilike mogu doći, dali dva datuma u 17.tjednu na izbor i nisu ni na koji način zabilježili moj dolazak. Očito se može doći nenajavljeno ali bolje da ipak zoveš, mislim da RACZ rade sve dane osim...ne znam, ponedjeljka? Isparilo mi.

2. Može li se odabrati liječnik koji bi obavio zahvat? Prethodi li pretrazi konzultacija s liječnikom ili se ide direktno na zahvat, bez konzultacija?
    Vjerojatno može ako se dogovoriš s njim i znaš njegov raspored. Budući da sam ja gađala određeni datum, dopao me tada dežurni liječnik.
    Konzultacije su neposredno prije zahvata, kod mene su se sastojale u tome da me pitao koja je indikacija i je li me moj liječnik uputio u detalje zahvata, "je" - "OK". Vjerujem da bi razgovor bio malo duži da sam rekla da nije, bila je i neka ženska koja ništa nije znala ni o zahvatu ni o rizicima pa su s njom vjerojatno malo duže popričali.

3. Koliko ranije se treba naručiti?
    Ja sam išla jedno tjedan dana prije.

4. Kako ide procedura - koliko se ostaje te što je dobro uzeti sa sobom u bolnicu?
    Dođeš u 7:30, sestra ti uzme podatke, zatim čekaš da završe s jutarnjim sastankom (negdje oko 8:30). Skineš se u svoju spavaćicu i šlape. Slijedi pregled (UZV sigurno, ne sjećam se je li bio i vaginalac) i zatim zahvat. Prekriju te sterilnim bijelim plahatama, ostave rupu na trbuhu, pomno namažu trbuh jodom. Sestra drži UZV sondu na trbuhu dok doktor bira mjesto gdje će ubosti. Ubode, izvuče vodu i gotovo.
    Ostaneš ležati još jedno 2 sata, strogo kućno mirovanje sljedeća 2-3 dana kada dolaziš na kontrolni UZV da se vidi je li sve OK.

5. Što je od nalaza potrebno imati sa sobom?
    Ne znam, ja sam uzela kompletnu trudničku dokumentaciju u fasciklu.

Još nešto, ne sjećam se je li trebalo biti natašte.
    Eto, vjerojatno nije došlo do većih promjena, ali ipak ti provjeri.

fijolica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Argente, hvala ti puno.
    Bitno mi je da sam dobila neki okvirni, preliminarni uvid tijek postupka, svakako ću ići poslije NG do 4. kata raspitati se za detalje. Bilo me strah da ne zakasnim na termin, ali vidim da si pisala da si išla tjedan dana ranije.
    Kada kažeš da su ti ponudili terminu 17. tjednu, misliš li na 16+nešto ili 17+nešto dana? Malo me to zbunjuje jer sam naišla na različita tumačenja u literaturi. Npr. u knjizi koju trenutno čitam 17 + neki dan uzimaju već kao 18. tjedan. A meni je nekako logično da je to još uvijek 17. tjedan. Kako su ti to dolje računali, tj. kolika ti je točno bila gestacijska dob kada je obavljen zahvat?

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

uvijek se savjetuje što kasnije raditi RACZ... 18 tt čak neki rade i 19 tt. jedina koja kod nas radi do 21 tt koliko ja znam je Latin u poliklinici Vili

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •