Stranica 38 od 45 PrviPrvi ... 283637383940 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,851 do 1,900 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

Dadaika avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

:w svima
    jel znate u koje vrijeme tj od kolko do kolko sati se moze podignut nalaz triple testa u petrovoj bolnici?

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj Dadaika prvotno napisa Vidi poruku
    :w svima
    jel znate u koje vrijeme tj od kolko do kolko sati se moze podignut nalaz triple testa u petrovoj bolnici?
    Službeno piše od 14 do 15 h, ali ja sam išla ujutro oko pola 8 i bez problema su mi dali. A vidjela sam još par cura da su tako van službenog vremena dolazile po nalaze dok sam čekala vađenje krvi

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Dugo vremena sam razmišljala jer sam donijela odluku da čekam idući anomaly scan s 16-17 tj gdje će se jasnije sve vidjeti na mojoj bebici, no danas me uhvatila neka jaka panika jer se bliži idući pregled...ovo je moj nalaz kombiniranog, pa me zanima vaše mišljenje.

28 god
    Slobodna beta-hCG 111 ng/ml (2,71 korig. MoM)
    PAPP-A 1,57 mIU/ml (0,51 korig. MoM)
    Tjeme-trtica 55,4 mm
    Gestacijska dob 12 tj.
    Nuhalni nabor 0,8 mm (0,55 MoM)
    Nosna kost vidljiva

Dobni rizik za T21 1:755
    Biokemijski test 1:84 (rizik veći od graničnog)
    T21 (biokem. rizik + NT) 1:575 (rizik manji od graničnog)
    Rizik za trisomiju 13/18 + NT <1:10000 (rizik manji od graničnog)

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Draga Least123,

Imala sam gotovo identičan nalaz, povišeni biokemijski rizik zbog visoke bete od 2,52. Moj biokemijski je bio 152 ili tu negdje. I moj socijalni ginekolog i privatnik kojeg sam u strahu nazvala su mi rekli da gledam cjelokupan nalaz a ne biokemijski rizik sam i da je to sve u redu. Uglavnom, nakon pustog plakanja i paničarenja dogovorila sam privatno anomaly scan u 18 tjednu, a moj ginekolog me je nakon što sam opet izrazila paniku zbog te biokemije poslao na triple test. Tu sam bila skeptična da li uopće raditi triple jer je on čista biokemija i manje je pouzdan od kombiniranog ali sam na kraju odlučila sve napraviti pa kud puklo
    Nakon ta užasna 2 tjedna došli su rezultati tripla koji je bio uredan (beta 0,9 MoM) i napravila sam anomaly koji me posebno uvjerio da je s mojom bebicom sve u redu

Nadam se da će te moja situacija bar malo utješiti i svakako odi na anomaly kod dobrog ginekologa i vidjet ćeš da nema razloga za brigu

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Hvala Ivy...iduci tjedan imam anomaly ugovoren, a o tipl nisam jos pricala s njim. Vec je i kasno mozda, a i znam da njegova snaga je puno manja nego kombinirani...hm ne znam, vjerujem da je sve ok, ali u 5 situacija 1 ce me strecnuti taj nalaz ;(

Uglavnom hvala na tvom iskustvu, natavno da me tjesi. Ne znam jesi li uspjela doznati sto sve utjece na visoku betu?
    Ako jos netko ima saznanja iskustva ili bilo sto...javite se

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je isto bio sličan nalaz kao i tvoj, samo biokemijski loš (oko 121). Dr me nagovorio da radim triple koji je bio još lošiji. I rekao da idem na amnioc.
    Što reći, trudnoća je teško stečena, potpomognuta oplodnja, ali sam poslušala doktora jer smo upravo kod njega ostvarili trudnoću, on nam je radio postupak. Teška srca išla sam na amnio i na kraju je sve bilo u redu.
    Odluka je na tebi/vama, nema smisla uspoređivati brojke s drugima. Triple je istina manje pouzdan, ali mene je svejedno doktor slao na njega (ni danas ne znam zašto)?
    Rekla bih da je nuhalni isto bitan, on je kod tebe OK. Sretno dalje, pričaj s doktorom na UZV iako će oni neki put biti ili jako direktni ili će samo teoretski pričati o rizicima, to isto ovisi o doktoru (govorim iz iskustva).

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

ja nisam bila kod svojeg od tog 12 tjedna. rekao mi je doći sa 16-17 tjedana, a idući ponedjaljeka sam taman 17 tj. tada mi još nije spominjao triple test, e sad hoće li mi spomenuti ili ne, ne znam. međutim znam da s tim tripl ću doznati manje nego sa kvalitetnim uzv-om koji on sad planira. vjerojatno ako na nešto posumnja i meni neće biti ništa drugo nego amnio, međutim ako kaže da je plod ok, sumnjam da ću ići...
    uglavnom dal je itko od vas doznao što još povisuje free beta hcg? Znam da krvarenje da, ali ne znam u kojim količinama....da li možda i klomifeni koje sam prethodno koristila za ovulacije....ne znam
    međutim ukupan rizik od 1:575 mi i nije previsok, jedino što za moju dob od 28-29 bi svakako trebao biti manji...

Dadaika avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

super puno hvala na odgovoru

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Nažalost, nigdje nisam uspjela pronaći zašto ta beta bude povišena Skužila sam da puno cura s potpomognute ima lošije rezultate ali kako nisam bila u toj situaciji nisam puno ni čitala u čemu je kvaka.... Najčešće se neslaganja vrijednosti događaju ako je krivo procijenjena gestacijska dob, odnosno ako je uzeta veća starost trudnoće od stvarne jer bi beta trebala padati s vremenom... Tako da ti je to pitanje bez nekog konkretnog odgovora
    Što se tiče tripla radi se od 15 do 18 tj čini mi se, ja sam radila sa 16+1. Jedini užas je što im treba 2 tj za nalaz, pa se to nakupi i živci stradaju (bar meni).
    U svakom slučaju, vidi sa svojim ginekologom, nalaz nije grozan ni loš jer vjerujem da si i sama pročitala puste forume i vidjela ukupne rizike su cure imale a bebice su bile zdrave.
    Želim ti svu sreću i držim fige da ti prođe ovaj period jer znam kako ti je

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Least, samo je amnio merodavan i dace ti tacan odgovor, ovo drugo je sve statistika. Ako se plasis i ne mozes prestat mislit o tome najbolje je da uradis amnio, nit je bolno, nit strasno. Ja imam 36 godina, ukupan rizik kombiniranog mi je 1:279 (za dob mi je 1:219), nuhalni 1.4 (0.96 Mom), free beta 1.5 Mom i Papp 0.49 Mom. Uglavnom za moju dob sve odlicno i low risk, al zbog godina sam ja htela da ipak idem na amnio i ispalo na kraju Down. Nisam ti ovo napisala da te plasim, vec, ako bi rodila bebu bez razlike jel bolesna il zdrava onda nemoj raditi nikakve pretrage, ako zelis samo zdravu bebu onda se ne zamaraj nicim nego direktno na amnio, rezultat za 10 dana i bices mirna do kraja trudnoce.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

elena,
    jesam li dobro razumjela da ti je amnicentezom potvrđen down sindrom kod bebe?

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jeste Inesz, dobro si razumjela. A i onaj povecan nuhalni izmjeren u 16tt ispade da mi je bio pogresno mjeren jer bi kod mjerenja nuhalnog beba trebala biti okrenuta da kazem "na ledjima" a kod moje je mjerena dok je bila "na stomaku" podignute glavice i ispade nuhalni 4.9mm , a bio 3 i nesto sto je za dob od 16-20tt normalo (gorna granica je 6 mm)

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jeste Inesz, dobro si razumjela. A i onaj povecan nuhalni izmjeren u 16tt ispade da mi je bio pogresno mjeren jer bi kod mjerenja nuhalnog beba trebala biti okrenuta da kazem "na ledjima" a kod moje je mjerena dok je bila "na stomaku" podignute glavice i ispade nuhalni 4.9mm , a bio 3 i nesto sto je za dob od 16-20tt normalo (gorna granica je 6 mm)

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

hvala cure na odgovorima. pod utvjetom da je idući tjedan uzv dobar, neću na amnio jer sa 17 tjedana se već puno toga vidi, a osim toga ni ukupan rizik nije preloš (1:575), a zbog čega je taj biokemijski lošiji ne znam, no samo je jedan od nekoliko faktora i kažu da se nebi smio tumačiti sam za sebe. navodno neki labosi ni ne navode odvojeno taj biokemijski rizik, već cjelokupan kombinirani.
    ne bojim se boli kod amniocinteze, no kako sam imala krvarenja na početku, strah me spontanog.
    elena...to si sad negdje saznala rezultate amnio? u kojem si sada tjednu

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Držim fige da uzv bude uredan!!! U tim tjednima se stvarno puno toga vidi, posebno ti soft markeri za Down i sigurna sam da će te uvjeriti da je sve ok kad vidiš svoju bebicu Čekam javljanje dobrih vijesti
    Inače sam sad i skužila da i isto godina imamo, tako da su nam nalazi stvarno jakooooooo slični

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Rezultate sam saznala sada prije nekoliko dana. Sad sam u 20tt. Isto sam se i ja bojala spontanog jer sam imala krvarenje nekolko puta u 9,12 i 16tt po jedan dan, ali sve je proslo kako treba, nisam imala ni jedan grc nakon toga, nista.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Elena i što si odlučila?
    Koliki je tebi bio biokemijski rizik odvojeno? Ovaj 1:279 je bio ukupni kombinirani? Dal si tijekom trudnoće osjećala nešto drugačije?

elena-mk avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Biokemijski odvojeno 1:54..nisam osecala nisto drugacije, nije nista upucivalo na to da je beba bolesna, uvek je na uzv bilo sve kako treba, beba zivahna, otkucaji bebinog srca oko 160, sve super. Nosna kost se vidjela vec u 11tt. Ali sad u 19tt se vec vidjelo da beba ima bolesno srce, kako sam ja razumjela neka pregrada medju pretkomorama se nije razvila i preporucan mi je prekid trudnoce. Ti sad nemoj o tome razmishljati, nije mi uopste namjera bila da uplasim ni tebe ni bilo kog, ne zelim da se ovakvo iskustvo bilo kome dogodi. Srecom dogadja se vrlo vrlo retko, ali eto moja beba nije imala srece i to je to. Htedoh samo reci da se ne zamarate statistikom, jer ne mora znaciti nista. Ako imas neka pitanja , mozes slobodno na pp da ne zachatavamo. Zelim svima sve najbolje!

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

evo napravila sam i ja detaljan uzv.
    sad sam 17 tj., sva vidljiva morfologija je OK, jedino što mi još preostaje je ona fetalna ehokardiografija, koju ću napraviti krajem mjeseca. na psnovu uzv-a nema potrebe za amniocintezom, usprkos lošijem biokemijskom riziku, jer gledano na ukupni rizik je još uvijek nizak (1:575, uz mojih 28-29g.)
    ako i srce bude ok, mislim da bi se sad već moralo vidjeti nešto vezano za down, ili se varam?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Drago mi je da je sve ok

Pa sad, mislim da se organi razvijaju još, da poslije 20tt mogu reći jel sve ok završilo, ne znam kako za srce. No imat ćeš onda još i anomaly scan pa će sve vidjeti. Ali opet, znam slučaj gdje je na uzv sve bilo ok, a beba ipak imala down

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

a kakav im je bio kombinirani? nuhalni? dakle opet se vraćamo na amnio

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Bravo za uzv !!!
    Što se tiče ovih slučajeva, postoji i slučaj gdje su svi rizici bili manji od 1:1000 i više pa je bio down. A postoje i slučajevi rizika 1:5 pa nije bio down. Po tom bi svaka žena trebala na amnio jer nijedna ne može biti sigurna.... Zato su ovo statistički testovi.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Least, toj curi je kombinirani bio super. Nikakve naznake downa do 2tj pred termin. Tad su otkrili neke ciste i probleme s bubrezima, kao zastoj u rastu, i onda nastala panika. A na porodu ispao down, do poroda nisu ni pretpostavljali

Očiti da, samo amnio ako želimo biti sigurni. Ali mislim da su ovakve situacije kao što sam sad opisala jako jako jako rijetke

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Mislim da su ovi testovi, svi osim nuhalnog i redovnog i dobrog uzv-a, čista glupost. toliko sam se opekla s time, iako sam mislila ne ići, a od sreće da je nuhalni 0,8 i sve super (nakon početnih krvarenja i nikako mogućeg usklađivanja hormona štitnjaće na neku normalu), odnijela sam tu krv u vinogradsku i napravila totalni promašaj.
    moj ginkač, kojeg jako cijenim, nije mi ni spomenuo triple, hvala bogu, jer mislim da bi poludila da moram njega raditi i čekati. a amnio me jednostavno strah...ne zbog boli, nego zbog rizika spontanog, koji je u ovom slučaju veći kad bi gledali statistiku.
    i ja se nadam da su ovakvi slučajevi zaista rijetki..., a i pitanje je što je bilo u obiteljskoj dijagnozi te curke...

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

i da do kada je zapravo u RH moguć prekid trudnoće, recimo da dr u 20 tj uvidi neki problem?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Least, kod ove curke ništa u obiteljskoj anamnezi. Jednostavno se tako pogodilo, očito loša sreća/genetika/što već. Iako mi nije jasno kako se nije prije vidjelo na uzv, ali to više nije priča...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Least123 prvotno napisa Vidi poruku
    i da do kada je zapravo u RH moguć prekid trudnoće, recimo da dr u 20 tj uvidi neki problem?
    Do pocetka 22 tj. se moze predati zahtjev komisiji, pa onda kad oni odluce najcesce barem 10 dana im treba.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

naručena sam na fetalnu ehokardiografiju s 19 tjedana...jel to puno prerano?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

naručena sam na fetalnu ehokardiografiju s 19 tjedana...jel to puno prerano?
    Niti slucajno. Tada se osnovne stvari najbolje vide.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

onda dobro, hvala. jer me na telefonu uvjeravaju kad se naručujem da bolje ne prije 20 tj. a znam da ima onih i s 18 da su išle.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moze se i ranije, ako postoji potreba.
    Ali postoji mogucnost da se ne vide sve potrebne stvari , koje se mogu vidjeti kasnije ( do 30 tj.).
    to u slucaju da nesto nije ok.
    Ako je sve ok, tada se to i vidi oko 20 tj.
    mojoj kceri su potvrdili srcanu gresku u pocetkom 22tj. ( sumnja je postavljena u 21 tj. na rutinskom uzv-u).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uz napomenu da se na fetalnoj NE vide sve srcane greske vec samo neke.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

sirius...a kakav je bio ductus?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sirius...a kakav je bio ductus?
    Koji ductus?
    Meni su svi testovi u trudnoci bili dobri , osim srcane greske koja se vidjela zbog transpozije velikih krvnih zila tada u 21 tj. na detaljnom uzv-u.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ductus venosus, odnosno protok kroz tu žilu koji se radi kada i mjerenje nuhalnog nabora.
    Žao mi je što su vam to našli...kako je sada dijete? Ne znam jel curka ili dečko

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ductus venosus, odnosno protok kroz tu žilu koji se radi kada i mjerenje nuhalnog nabora.
    Žao mi je što su vam to našli...kako je sada dijete? Ne znam jel curka ili dečko
    Sve je to bilo uredno.
    Svi moguci parametri koji se vide na uzv-u su bili uredni. Testove probira nisam radila.
    Kcer je sada 5,5 godina , imala je tri planirane operacije i sad je jako dobro .

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

da i ja ih nebi radila kad bi mogla sad vratiti vrijeme
    drago mi je da je curica dobro i neka tako ostane! borac na mamu

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Trenutno sam u 12tj. T

Doktor mi je predložio prenatalni test ako želim.

Ali me zbunilo sljedeće, u prvoj T sam radila krvni nalaz na Medicinskom fakultetu-nekih 300kn-u 15.tj. T-2011.god.
    Sada mi je isti ginekolog predložio polikliniku Sunce, da je kao taj krvni test precizniji i da se radi već od 12.tj. T .... zvala polikliniku 365kn... sada se razmišljam da li je u polklinici stavrno test *bolji* ili gin. ima neku korist? Je to ustvari isti krvni test kao na med. faksu?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vjerojatno si prvi put radila http://www.lab-breyer.com/pretrage/s...ge/double-test
    a sad ti je predlozen kombinirani probir koji je statisticki pouzadniji http://www.poliklinika-harni.hr/Kombinirani-probir.aspx
    moras znati da niti jedan , niti drugi nisu dijagnosticki testovi nego statisticki. Koji govore o potencijalnoj vjerojatnosti , a ne o stanju.
    Posljednje uređivanje od sirius : 17.02.2014. at 13:17

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sve ovo pretpostavljam , ne znam sto ti je lijecnik tocno rekao. Ali bilo bi dobro da si pitala, a da ti je on objasnio sto test(ovi) tocno pokazuju.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

mislim da je to to,hvala !

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

cure, evo da se i tu javim. ozbiljno razmišljam o amnio, ali me strah toga za popi... s obzirom na eventualne loše posljedice po plod, ne daj Bože.
    u prve 2 T amnio mi nije uopće bila opcija, bila sam spremna roditi dijete kakvo god, ali sam išla na triple test sa sinom, a s kćeri sam išla na kombinirani probir, čisto da se saživim sa činjenicom ako nekaj ne štima, ono da se pripremim i prilagodim. ali sad, kraj 2je zdrave djece i svom silom godina koje imamo MM i ja moram priznati da nisam spremna roditi dijete s nekom od trisomija. išla bih na amnio, ali me toliko toga strah, da vam nemrem opisati...oke, sve moje cure koje su išle, ništa se loše nije dogodilo ni njima ni bebicama, ali opet, kopka me to kaj ak se nekaj sprčka baš meni....

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

p.s. čitala sam o tom nifty testu, ali ne piše cijena. moja frendica je radila i platila oko 5000-6000 kn, nije mi rekla točno. u Suncu. malo mi je to puno love, možda bum zvala i pitala da li daju na rate .

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Franny ja sam radila rani kombinirani probir u poliklinici Betaplus koji je na moju srecu bio u redu. Da je bilo kakvih naznaka za amniocentezu ne bi isla na nju nego bi se odlucila za Harmoni test (radi Betaplus). Cijena je 5800 kn sto nije malo ali eto nesto za uzeti u obzir.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Franny prvotno napisa Vidi poruku
    p.s. čitala sam o tom nifty testu, ali ne piše cijena. moja frendica je radila i platila oko 5000-6000 kn, nije mi rekla točno. u Suncu. malo mi je to puno love, možda bum zvala i pitala da li daju na rate .
    Cini mi se da sam na prospektu u Suncu vidjela i mogucnost placanja na rate, ali nisam 100%.

Ako za koju godinu budem opet trudna ( to ce biti blizu 40-toj), ici cu direktno na amnio. Jer ovo sve ostalo je statistika, a to mi nista ne znaci.

U prosloj trudnoci sam isla samo na uzv. Da je na uzv-u bilo ikakvih nedoumica, isto bih bila isla odmah na amnio.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Franny, pokušaj se apsolutno opustiti na amnio - ništa ne boli, vjeruj, ja nisam ni ubod osjetila. Kad je bilo gotovo, pitala sam "i to je to?". Rizik naravno uvijek postoji, što već znaš.
    Više me bilo strah do čekanja rezultata, na to ionako ne možeš utjecati. Dobro je što već znate odluku što i kako dalje, pa bi ti trebalo sve drugo biti donekle lakše, zato strpljivo samo naprijed, koliko god to zvučalo bezemotivno.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Franny pa mozes platiti nekom karticom koju onda otplacujes u ratama

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ginger, nemam ja tih para .

martinaP, da ni meni statistika sad nikaj ne znači, želim konkretne odgovore. trta me da se bebica u buši ne splaši i ne stresira. i naravno, da nekaj ne sprčkaju pa mi zdrava beba "ode". čini se da sam još jaako daleko od amnio (tek sam 8 tt), ali brzo bu to došlo...

fala curke
    Posljednje uređivanje od Franny : 23.02.2014. at 17:08

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

ovo je moj nalaz kombiniranog probira sindroma Down u I tromjesjećju trudnoće , pa me zanima vaše mišljenje...jer kod ginekologa idem za par dana

33 god
    Slobodna beta-hCG 20,8 ng/ml (0,83 korig. MoM)
    PAPP-A 5677 mIU/ml (1,19 korig. MoM)
    Tjeme-trtica 65mm
    Gestacijska dob 13 tj.
    Nuhalni nabor 1,7 mm (1,02 MoM)

Dobni rizik za T21 1:366
    Biokemijski test 1:2103 (rizik manji od graničnog)
    T21 (biokem. rizik +UZV ) 1:9029 (rizik manji od graničnog)
    Rizik za trisomiju 13/18 + NT <1:10000 (rizik manji od graničnog)

UZV je bio sa 12+0 , i na njemu se vidjelo da je beba veća 12+5 ... ovulacija nije fulana jer je IVF

Krv sam vadila sa 13+1 ( a bebica je veća za 5 dana , tj. kao na dan vađenja krvi je 14+0) , i na nalazu krvi mi piše NAPOMENA: na dan vađenja krvi trudnoća više nije u optimalnom razdoblju za biokemijski probir sa sl.beta i PAPP-A...

I sada me muči ova napomena, znači nalaz uopće nije valjan? i zašto su mi uopće vadili krv i radili test, uzeli novce kada su vidjeli da sam došla kasno?

unaprijed hvala na odgovorima

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mravak, a zašto si toliko čekala između uzv i vađenja krvi?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •