Stranica 39 od 45 PrviPrvi ... 293738394041 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,901 do 1,950 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

tjedan dana je razlika,

nisam se mogla odlučit da li da idem ili ne,

UZV je bio 16.02., a krv 24.02.

tj. pitala sam tehničara da li sam došla kasno, taj dan kada sam vadila krv sam bila 13+1, on je rekao da nije kasno da se može do 14tj. ....ali nisamo računali da je beba na taj dan 14+0 po veličini
    Posljednje uređivanje od mravak : 27.02.2014. at 14:07

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

znam da se već neko vrijeme krv ne mora vaditi baš isti dan uzv-a, ali mislim da se ipak ne vadi toliko kasnije. ne znam koliko je onda pouzdan kombinirani. ali biokemijski dio je super. ne vjerujem da taj dan, dva radi neku razliku.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

ok, hvala

nisam išla za tim da UZV i vađenje krvi treba biti blizu, nitko mi to nije napomenuo

m2b avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

molim vas ako netko zna...

NN oko 4mm, rađen CVS u 12 tj. i pokazalo se sve OK, dalje rađeni UZV-i svako 3-4 tjedna. Uredni nalazi, T u 31 tj., mogu li se opustiti? Bili primjetili da nešto nije u redu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jesi radila fetalnuehokardiografiju?
    ako je kromosonski sve ok, tada preporucuju i to napraviti.

m2b avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

šio je to točno? kad se radi?

razvoj srca prate...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Detaljan uzv srca fetusa, radi djecji kardiolog ( ima na rebru i srebrnjaku).

m2b avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

ne, nitko mi to nije ni spomenuo. Vodi me dr. koji ima privatno rodilište (da ga ne imenujem) i dosta detaljno gleda... Kardiologa mi nije spominjao. U gradu iz kojeg sam nakon početnih loših nalaza nitko se više nije usudio petljati i soc. gin. više vjeruje dr. P. nego sebi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam sto bih ti rekla, to su preporuke.
    ne volim bas dr.P.
    Na ova dva mjesta se fetalna radi na uputnicu.

m2b avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

zašto ga ne voliš? Loše iskustvo? ili priče?

ne znam što bi mislila... kad su svi digli ruke od mene i uplašili me strašnim stvarima on me smirio. Sad, jel to trenutno ne znam... Nadam se da je u pravu i da je s mojom T sve kako treba.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj m2b prvotno napisa Vidi poruku
    zašto ga ne voliš? Loše iskustvo? ili priče?

ne znam što bi mislila... kad su svi digli ruke od mene i uplašili me strašnim stvarima on me smirio. Sad, jel to trenutno ne znam... Nadam se da je u pravu i da je s mojom T sve kako treba.
    Zasto ne bi bilo u redu sa trudnocom?
    samo kazem da se kod povecanog nn , a uredne kromosomske slike preporuca napraviti i fetalnu da se iskljuci eventualna srcana greska .
    Posljednje uređivanje od sirius : 28.02.2014. at 22:33

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

m2b,

pregled fetalnog srca ne rade ginekolozi već pedijatri subspecijalisti kardiologije koji imaju dodatnu edukaciju fetalnu kardiologiju.

u Zagrebu se fetalnaehokardiografija radi na Rebru (prof. Malčić) i u bolnici Srebrenjak (dr Lulić).

Ne želim te uplašiti već inforimirati. Sirius ti je već napisala da je povećani nuhalni nabor indikacija za fetalnu ehokardiografiju, jer između ostalog, povećani nuhalni nabor može ukazivati na to da beba ima srčanu grešku.

Profesor ginekologije koji ima privatno rodilište, nije ispravno postupio ako te nije uputio na fetalnuehokardiografiju. Profesor ginekologije nije dovoljno educiran za detaljan pregled fetalnog srca. Trebao te informirati o tome i reći gdje možeš napraviti ehokardiografiju.

Ne znam koliko si trudna, mislim oko 30 tjedna. Ako je tako, ako sebe želiš umiriti, mislim da još uvijek možeš napraviti pregleda fetalnog srca kod pedijatra subspecijalista kardiologije.

m2b avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

nisam iz ZGa.

Hvala na info., raspitati ću se.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Cure, molim pojasnjenje ako znate. Dobila sam nalaze kombiniranog probira, sutra idem doktoru da mi ih objasni ali nemam mira. Ovako, nalazi su u redu sto se tice UZV, to mi je odmah potvrdio doktor.
    A sto se tice biokemije, stvari stoje ovako:
    T21: 1:1452 (rizik manji od granicnog)
    Trisomija 13/18: 1:100000 (rizik manji od granicnog)
    dobni rizik: 1:225
    biokemijskki test: 1:248 (rizik veci od granicnog)

Naravno, problem je ovaj biokemijski test. Prvo, ja ne razumijem sto ta stavka uopce predstavlja. Ako su navedeni rizici za trisomije 21, 13 i 18, sto je onda jos ovaj rizik pored njih? Na sto on upucuje?
    I da li se po vasim iskustvima s ovakvim nalazom ide na amnio?
    naravno, lijecnik ce mi objasniti sve, ali ne mogu docekati, moze li netko prokomentirati?

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Bok !
    ovdje sam nova, no zanima me da li koja od Vas ima iskustva: isla sam privatno na anomaly scan i sve je u redu sa bebicom, no to mojoj ginekologici nije dovoljno te me salje na triple test. Vec sam 21 tjedan trudnoce.

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Lavko, biokemijski rizik je izračunat samo prema parametrima hormaona iz krvi, a ovi ukupni rizici za trisomije uračunavaju krvne parametre i uzv, te se oni gledaju kao ukupan rizik. Neznajući tvoju dob, ovo samo po sebi nije nalaz za amnio. Naime, amnio se preporučuje kad je ukupni rizik veći od 1:300.
    Ja sam imala sličnu situaciju zbog povišene bete, dva doktora su mi rekla da nema razloga za brigu, socijalni gin me poslao na triple koji je bio dobar-beta bila idealna, a privatno sam kod dr. Kosa napravila detaljan anomaly scan u 19 tt (18tt+ nešto sitno) koji me uvjerio u dobar ishod svega. I sad smo 28 tt, i sve je hvala bogu uredno.
    Ninuska, nisam sigurna, al zar nije 21 tt kasno za triple? Uzmi još u obzir da se rezultati (bar na Petrovoj) čekaju 2 tjedna

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ninuska, ne kužim tvoju ginekologicu. tripple test je samo statistika dobivena iz krvi i UZVa, a amniocenteza je konkretna stvar i znaš konkretno stanje stvari.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

p.s. i koliko znam triple se radi između 15. i 18. tt, tak da ti je za to kasno

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Pitanje: Ceka me kombinirani, 10.04. na uzv je bila trudnoca 9+1, znaci prema tome danas sam 11+0, 77 dan ciklusa sto opet ispada 11 tt...jel rano ako odem sutra? Buduci da se na merkuru ne narucuje, mogu sama izabrati dan...

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Ja sam išla na 11+2, i to po uzv, tak da bi i tebi na 11+1 trebalo bit ok!

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Pozdrav rodice moje evo mene ovdje nakon dugog vremena pokušavanja u ivf vodama,danas smo toćno 6tt na 5+5tt smo vidjeli malo srcence,sretna sam zbog ove trudnoće ali pomalo i uplašena u velikoj dilema dali da ili ne ići na ove silne pretrage malo sam ćitala unazad i koliko sam skužila sve su to statistike i ništa nije 100°sigurno,prije 14god. prirodna trudnoća je završila sa mrtvorođenim djetetom Poterov sindrom tada su mi rekli da su šanse za to 1:1000,ja sam bila ta 1000,nakon samo par mjeseci moja bliža komšinica isti slućaj,nakon toga poroda još dva spontana i jedna vanmaterićna to su bile prirodne trudnoće,poslije toga kreće borba sa ivf pričom,2002god smo ja i suprug išli na dnk analizu kariogram na rebru kod doc. Begovića,analiza je uredna i sve je ok ,rećeno nam je da možemo bez straha ići na novu trudnoću,problem je u tome da danas ja se bližim 40god. a mm 41god.,u dilemi sam što ućiniti jer ako idem na rani kombinirani to mi ništa neznaći kad mi je amnio svakako preporućena,a s prvim djetetom gdje plodna voda istecala amnio mi je pravljen sa 30tt 5 uboda nije uspjela doći do pupčane vrpce analiza nije napravljena ameni onako u lice rečeno da netko se samo pipne i prijeti mu pobačaj a ja ništa loše iskustvo s bolnicama,to sam sve nekako zaboravila a sad moram o tome razmišljati,nemojte mi zamjeriti na podužem postu samo se želim malo konsultirati s vama i čuti vaše mišljenje .

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

jo, imaš temu o neinvazivnim testovima http://forum.roda.hr/threads/84572-n...-T13-T18-i-T21

pouzdanost je gotovo kao i kod amnio, a radi se samo analiza krvi.

sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

amniocentezom se dobiva kariogram, zar ne?
    a nifty/praena/harmony rade samo T13, T18 i T21 analizu?
    jel nifty rjesenje za jo1974 ako je njeno dijete imalo potter?

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

tako je, bubek. neka žena zna za sve opcije. šanse za ponovni potter su nikakve, a ako želi izbjeći amnio, ovi su joj testovi najbolja alternativa. tamo na temi sve piše.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

thnx! nisam u problematici, a znatizeljna sam

neodlucna. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Evo ja sam trudna oko 14-15 tjedana.... Ginić je rekao pred par dana da je sve u redu ! Razmišljala sam ovih dana ići ili ne na kakve pretrage ali ipak sam odustala... Mlada sam (28god),muž isto tako...nemamo ništa zabrinjavajuće u familji...pa mislim da ne trebam biti zabrinuta... Imamo kćer od 7 god koja ja zdrava....zato se sada nadam istom ishodu...
    Da me strah...strah me ali pokušavam bit realna...

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj neodlucna. prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ja sam trudna oko 14-15 tjedana.... Ginić je rekao pred par dana da je sve u redu ! Razmišljala sam ovih dana ići ili ne na kakve pretrage ali ipak sam odustala... Mlada sam (28god),muž isto tako...nemamo ništa zabrinjavajuće u familji...pa mislim da ne trebam biti zabrinuta... Imamo kćer od 7 god koja ja zdrava....zato se sada nadam istom ishodu...
    Da me strah...strah me ali pokušavam bit realna...
    Imam i ja dvoje zdrave, pa se dogodilo...nije da te plasim, nemoj krivo shvatiti.Ako kazu da je sve ok, onda se ne trebas zamarati, pogotovo ako vec znas kaj bi ako i pokazu da nekaj ne stima.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Imam i ja dvoje zdrave, pa se dogodilo...nije da te plasim, nemoj krivo shvatiti.Ako kazu da je sve ok, onda se ne trebas zamarati, pogotovo ako vec znas kaj bi ako i pokazu da nekaj ne stima.
    naravno da nema pravila, ali Kris ti imaš prvo dvoje s drugim mužem koliko sam shvatila...
    trećoj bebi je otac tvoj drugi muž tako da su ipak drugi parametri u igri u odnosu na prvo dvoje dječice

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da nema pravila, ali Kris ti imaš prvo dvoje s drugim mužem koliko sam shvatila...
    trećoj bebi je otac tvoj drugi muž tako da su ipak drugi parametri u igri u odnosu na prvo dvoje dječice
    I to ti nista ne znaci jer ni sa njegove strane nema nikakvih bolesti u obitelji, zdrav muskarac...obavili prenatalne preglede,po nicemu nam se nije trebalo to dogoditi ali jest.Negdje sam pisala, toliko sam bila uvjerena da nista ne moze poci po zlu jer smo se i pripremali za trudnocu, da na tom pregledu prije uzv sam odbila kombinirani, napravila je uzv i otkrila problem, dijete je bilo kromosomski zdravo.U ovoj trudnoci isto nisam isla na kombinirani jer nije bilo indikacija ali sam na kraju otisla na tripl
    Ono sto sam zeljela postici prijasnjim postom jest cinjenica da je lijepo tako razmisljati ali da eto ponekada tresnes od pod da se jedva dignes.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Pozdrav,

Evo da i ja postavim jedno pitanje. Elem, supruga (36 god) trenutno je trudna 14 sedmica. U 8 nedelji je bila 7 dana hospitalizovana, krvarenje, dijagnostifikovan hematom koji se nalazio iznad ploda i koji je bio mnogo veci od samog ploda. Od tada, uz terapiju, strogo miruje. Do danas, svi pregledi su prolazili dobro, hematom se smanjivao, beba je normalno rasla. U 12 + 3 je radila double test koji je pokazao sledece:

CRL 60 mm
    Free BhCG 16.47 IU/I: 0.44 MoM
    PAPP-A 3.7 IU/I: 1.23 MoM
    NT 1.8 mm (CRL of 60 mm): 1.15 MoM

Down's syndrome Risk: Less then 1:10000 - Low Risk. The maternal age related risk for Down's syndrome is 1:181
    Edwards' and Patau's syndrome Risk: 1:20386 - Low Risk.

E sada, posto ima vise od 35 god, ginekolog koji joj vodi trudnocu je preporucila da radi amnio. Sa druge strane, ginekolog u Domu zdravlja (kod kojeg moramo biti registrovani radi bolovanja itd) joj je rekla da sa obzirom na postojanje hematoma, iako se smanjuje i sada je manji od bebe (oko 2.5 cm u precniku), ali je i dalje tu, da razmisli da li da radi amnio zbog mogucih komplikacija. To je unijelo sada malu konfuziju i dilemu jer smo vec bili pripremljeni da radimo amnio. Kakva su vasa iskustva, sta mislite?

Hvala

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

A nazalost morate sami odlucit...nitko vam ne moze reci sta da napravite! Vidite sta je veci rizik! Ne znam od kud ste ali pistoje I neinvanzivne metode za neke kromosomske bolesti pa ako ne zelite amnio mozete to platiti... prena test...nifty...harmony

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj luk78 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav,

Evo da i ja postavim jedno pitanje. Elem, supruga (36 god) trenutno je trudna 14 sedmica. U 8 nedelji je bila 7 dana hospitalizovana, krvarenje, dijagnostifikovan hematom koji se nalazio iznad ploda i koji je bio mnogo veci od samog ploda. Od tada, uz terapiju, strogo miruje. Do danas, svi pregledi su prolazili dobro, hematom se smanjivao, beba je normalno rasla. U 12 + 3 je radila double test koji je pokazao sledece:

CRL 60 mm
    Free BhCG 16.47 IU/I: 0.44 MoM
    PAPP-A 3.7 IU/I: 1.23 MoM
    NT 1.8 mm (CRL of 60 mm): 1.15 MoM

Down's syndrome Risk: Less then 1:10000 - Low Risk. The maternal age related risk for Down's syndrome is 1:181
    Edwards' and Patau's syndrome Risk: 1:20386 - Low Risk.

E sada, posto ima vise od 35 god, ginekolog koji joj vodi trudnocu je preporucila da radi amnio. Sa druge strane, ginekolog u Domu zdravlja (kod kojeg moramo biti registrovani radi bolovanja itd) joj je rekla da sa obzirom na postojanje hematoma, iako se smanjuje i sada je manji od bebe (oko 2.5 cm u precniku), ali je i dalje tu, da razmisli da li da radi amnio zbog mogucih komplikacija. To je unijelo sada malu konfuziju i dilemu jer smo vec bili pripremljeni da radimo amnio. Kakva su vasa iskustva, sta mislite?

Hvala
    Statisticki , po rezultatima testova , supruga je u znacajnije nizem riziku od DS nego sto je njezin dobni rizik.
    dakle , po dosadasnjim testovima nista ne upucuje na povecan rizik od kromosomskih anomalija.
    niti testovi statistike niti debljina NN .
    Naravno , jedini 99,9 % test koji iskljucuje kromosomske anomalije jest amnio, ali on je invazivan i nosi odredene rizike ( koji su povecani u ovako rizicnoj trudnoci).
    Odluka je uvijek na paru da odluci koja im je opcija prihvatljivija i koji im je rizik prihvatljiviji.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

luk78, sto jest jest, rezultati testa su savrseni. odluka o amnio je svakako na vama.
    ako idete kod priv dr i on ili ona vam prati trudnocu, uopste me ne cudi insistiranje na amnio, kao ni reakcija dr iz dr. rekla bih da je to 'tipicno'.
    definitivno, osim godina koje nisu daleko od 'granice' za amnio (36-35=1), nema drugih indikacija za dalje testove.
    srecno!

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Dosli i moji nalazi tripla

T21 1:363
    T18 1:10000
    Ntd 1:4711
    Dobni rizik 1:866
    Pise da su korigirane vrijednosti mom obzirom na tezinu.
    To su ok rezultati?

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Tako nekako i mi mislimo, ali je opet bolje kada jos neko to potvrdi . Javljacemo kako ide... Hvala i pozz

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Nitko??

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Nitko??

ja sam ti napisala na onoj drugoj temi!
    gje si vadila krv? sta ne bi na kraju trebao pisati ukupni rizik i objašnjenje da li je to visoki ili niski rizik (bar je tako meni billo) ja sam u breyeru vadila krv!
    meni se po ovom cini da je to ok iako se u to ne možeš skroz pouzdat!

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj Amari prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam ti napisala na onoj drugoj temi!
    gje si vadila krv? sta ne bi na kraju trebao pisati ukupni rizik i objašnjenje da li je to visoki ili niski rizik (bar je tako meni billo) ja sam u breyeru vadila krv!
    meni se po ovom cini da je to ok iako se u to ne možeš skroz pouzdat!
    Ma pise niski rizik...samo to je sirok rasponVidim da neki imaju puno vecu brojku...U petrovoj sam radila.

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Ma pise niski rizik...samo to je sirok rasponVidim da neki imaju puno vecu brojku...U petrovoj sam radila.
    Ma na osnovu tvog nalaza te sigurno nece slat na amnio i reci ce ti da je to ok!

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Tako nekako i mi mislimo, ali je opet bolje kada jos neko to potvrdi . Javljacemo kako ide... Hvala i pozz
    Prof. Dr Mladenko Vasiljevic iz BG je ipak preporucio amnio. Smatra da je rizik minimalan i da je trudnoca normalna. Nije vidio hematom, pretpostavlja da se apsorbovao. Tako da cu se javiti poslije procedure.

Pozz

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Bili na amnio, stigli nalazi, sve ok. Cura tatina
    Posljednje uređivanje od luk78 : 01.08.2014. at 20:43

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Bili na amnio, stigli nalazi, sve ok. Cura tatina
    Čestitam

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Pozdrav,

u 13. sam tjednu trudnoće i obavila sam kombinirani probir.

Uzv je bio super, nuhalna kost i sve je savršeno.

Ali došli su mi rezultati krvi od kojih sam se šokirala. Ginekologica kaže da je nalaz u biti dobar ali zbog biokemijskih rezultata bi bilo dobro napraviti ponovno uzv u 16. tjednu.

Da li je netko imao slično - povišeno i beta hcg i papp-a? i zbog čega se to dešava.

Nuhalni nabor 1 mm MOM 0,59
    f-β HCG 257,10 IJ/L MOM 8,96
    PAPP-A 8702 mIJ/L MOM 2,81

Rizik Za dob trudnice 1 / 529
    Za Downov sindrom (trisomija 21) 1 / 637
    Za trisomiju 18 (Edwards) i trisomiju 13 (Patau) < 1 / 100000
    Napomena vj. biokem. za Down: 1/104

naravno da se brinem

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Ginkolog bi ti trebao preporucit amniocentezu! Bez toga nista neces znatI! Dr.na ultrazvuku moze vidjet da je sve ok a moze I ne mora biti!
    Naravno ne moras na amnio ako ces rodit bez obzira na rezultate!
    Vjerujem da ce biti sve ok... ali bolje sad razmislit dok je jos rana trudnoca

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa nalaz je dobar. Gleda se ukupni rizik u odnosu na dobni rizik. To je nize.
    Ne gleda se samo biokem. izracun, bas zbog toga se zove kombinirani.
    treba provjeriti da li je mozda nastala i greska u laboratoriju ( npr.krivi unos datuma trudnoce i slicno) sto utjece na rezultat.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

pogledaj nekoliko stranica prije..ja sam imala super nuhalni, uzv sve ok, ali biokemijski je došao 1:84, a ukupni rizik ako se dobro sjećam 1:575, dok je za moju dob trebalo biti oko 1000.
    informirala sam se na sve strane i zaključila da na biokemijski može utjecati svašta, od krvarenja primjerice...ali kako sirius kaže gleda se ukupni rizik. nisam se odlučila ni na one prenatalne testove dnk, ni na amnio, iako sam dugo razmišljala da li je to bila pametna odluka. čekala sam uzv sa 16 tj. i napravila uzv srca bebice u 19 tj. strepila sam cijelu trudnoću, i dok sam rađala sam se pomalo plašila...no ispalo je sve ok. znam još nekoliko tkvih slučajeva.
    sretno!!!

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Folna,

ovo je ok rezultat. Kod kombiniranog probira kako ti je Sirius napisala, gleda se ukupni rizik koji se računa na temelju ultrazvučnog nalaza i biokemijskih parametara.

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj Least123 prvotno napisa Vidi poruku
    pogledaj nekoliko stranica prije..ja sam imala super nuhalni, uzv sve ok, ali biokemijski je došao 1:84, a ukupni rizik ako se dobro sjećam 1:575, dok je za moju dob trebalo biti oko 1000.

informirala sam se na sve strane i zaključila da na biokemijski može utjecati svašta, od krvarenja primjerice...ali kako sirius kaže gleda se ukupni rizik. nisam se odlučila ni na one prenatalne testove dnk, ni na amnio, iako sam dugo razmišljala da li je to bila pametna odluka. čekala sam uzv sa 16 tj. i napravila uzv srca bebice u 19 tj. strepila sam cijelu trudnoću, i dok sam rađala sam se pomalo plašila...no ispalo je sve ok. znam još nekoliko tkvih slučajeva.
    sretno!!!
    A sta da nije ispalo ok?
    Evo ja imam primjer tu u stanu iznad mene da je rizik bio 1:450 I rodio se down!
    Nuhalni savrsen, nosna kost vidljiva, bedrena ok!
    Istina mozaik je u pitanju, curica je jako slatka, jedva se primjeti da je down!
    Isto tako mojoj curici je cijelo vrijeme tokom trudnoce bila bedrena kraca, sto je jedan od znakova downa, pa je ispalo ok!
    Al ja sam isla na nifty!

Datum pristupanja
    Aug 2014

Početno

Da, ne znam zašto su mi ti hormoni toliki....imam 30 g.

našla sam čak jedno istraživanje da su vrijednosti više kod "lakših" žena...a ja sam smršavila 4 kg u odnosu na prije trudnoće...ne zbog mučnina nego promjene prehrane.

u svakom slućaju idem još svojoj gin. po mišljenje pa ćemo vidjet što ona kaže.... na amnio ne bih išla na svoju ruku, samo uz jaku preporuku doktora....

na žalost niti dobar rezultat nije garancija.....to nije dijagnostička pretraga.

za sad se vodim na bi mi valjda privatnik i ostali ginekolozi rekli da je nešto ozbiljno s nalazom, a ne da je nalaz u redu.

Junior avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2014

Početno

Ovako, evo da dam i svoj skromni doprinos: jeko je veliki pritisak liječnika na trudnice da rade testove na kromosomske bolesti koji su neinvazivni da izbjegnu amniocentezu radi nezanemarivog postotka pobačaja nakon nje, no to je jedini pouzdani test je li s bebom sve doista ok. Niti jedan double/triple test (kombinirani probir) nije NIKADA pokazao dijete s Downom ili Edwardsom- prikazuju naravno samo statističku vjerojatnost koja je najčešće kriva. Ti američki statistički testovi koštaju, ne idu na uputnicu i daju krive rezultate, stoga ih se planira napustiti kroz 5-10 godina kad se nakupi dovoljno statistike....
    Tko je izuzetno nemiran u vezi bebe i donio je odluku da ne želi roditi dijete s posebnim potrebama trebao bi raditi amniocentezu. Tko ne zna što bi s rezultatom iste nek se ne izlaže pikanju u trbuh. I to je to.

I savršena djeca po rezultatima amniocenteze imala su komplikacije pri porodu i završavala i s težim oštećenjima no što je Down, ili gore Edwards. Nažalost. Tko može znati hoće li se bebeku omotat pupčana vrpca u zadnji tren, je li došlo do krvarenja ili ne...CTG na porodu ne mora pokazati sve, pitanje jel sonda ok postavljena, koliko je star aparat i kad je zadnji put servisiran....

Ne se izlagat pritisku liječnika i pustiti bebu da mirno raste... Baš svatko ima s prirodom samo sreće ili nesreće, ovisi kak se postavi.

Trenutna moderna dijagnostika nije ništa preciznija od gatanja iz dlana (osim amniocenteze koja nosi rizik...)

Muž i ja smo odlučili que sera sera... Gledamo bebu preko UZV i ne strepimo kaj bu bilo na porodu. :D Kaj bude, bit će, i mislim da to nije neodgovorno prema obitelji i društvu. Da nas je gin i u jednom trenutku uputio na amnio- išli bi. Samoinicijativno nikad. Druge testove jednostavno ne smatram kvalitetnima. Bolje mi je taj novac potrošiti na dijagnostički test ili nešto kupiti bebici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •