Stranica 6 od 45 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ovo su korisne informacije! idem na amnio sljedeci ponedjeljak. ali dolazim iz vukovara, pa cemo ostati u ZG taj dan, a u utorak natrag.
    pitanje za cure koje su radile amnio, a isto su dolazile iz drugih krajeva zemlje: dobila sam 3 uputnice, svaka kaze antenatalni screening metodom amniocenteze, onda jedna genetsko savjetovaliste, druga ZA RACZ, a treca kariogram. a na toj kariogram pise opca bolnica vukovar. sta sad vukovar ima s time... sjeca li se tko je li koja uputnica glasila na lokalnu bolnicu? ja mislim da je greska, a moja ginko je taman na godisnjem i ne mogu je pitati. hvala unaprijed!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam imala samo jednu jer sam nalaz ja nosila na Rebro. Tamo se obavi i genetsko savjetovaliste za koje nije trebala uputnica. ja sam amnio radila privatno.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala na odgovoru! izgleda da je greska, a doc. srecom ipak nije otisla na godisnji, pa cu sutra provjeriti.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

manal drzim fige da sve prođe ok i da nalaz bude dobar!

evo ja sam danas (tocno 15tt) obavila uzv gdje je dr.F ustanovio da su svi pokazatelji u redu, te da su markeri na down negativni, tj. sve OK.
    jos jednom mi je napomenuo da je tripl samo statisticki test, a ne dijagnosticki (tako nesto je rekao) te da usprkos nalazu tripla on meni ne preporuca amnio, jer je za mene veci rizik od komplikacija zbog rizicne trudnoce i prethodnih komplikacija u zadnje dvije trudnoce.

tripl smo napravili i nalaz je u redu. ne znam vam reci brojcano jer mi je prof. Š. telefonski prije desetak min. rekao da je nalaz ok i da on ponovo ne preporuca amnio jer po njemu mojih 36 god nije dovoljna indikacija za amnio.
    kako smo muz i ja vec ovaj vikend odlucili da def. nejdem na amnio ako i uzv i tripl budu ok, a i preporuke lijecnika su da nejdem..
    tako da je odluka: NE amniocintezi.
    u 20tt cu jos obaviti anomaly scan kod Kosa i vjerujem da ce bebac biti OK.

INA velika hvala na svim tvojim toplim rijecima,na tvojem iskustvu, savjetima i preporukama. puno mi je to znacilo. Hvala
    veselim se s tobom tvojoj bebici i zelim vam puno srece

također svim curama hvala na vasim osobnim iskustvima

SRetno!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Aca, odlično, stvarno ste detaljno sve razmotrili ! Sve najbolje u daljnjem tijeku trudnoće i jednog slatkog bebača ili bebačicu želim!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

e sad ja imam jedno pitanje, da li se double t. radi kod svih trudnica ili kod određenih? ma neznam, ja nisam htjela ni radit taj test jer sam čitala da nije siguran a za amniocintezu se ne bih nikad odlučila, šta ako svi nalazi upućuju da s bebom nešto nije u redu ( npr. da ima down), da li onda nešto poduzimaju u vezi toga ili jednostavno onda znaš šta te čeka

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj lilamili prvotno napisa
    e sad ja imam jedno pitanje, da li se double t. radi kod svih trudnica ili kod određenih? ma neznam, ja nisam htjela ni radit taj test jer sam čitala da nije siguran a za amniocintezu se ne bih nikad odlučila, šta ako svi nalazi upućuju da s bebom nešto nije u redu ( npr. da ima down), da li onda nešto poduzimaju u vezi toga ili jednostavno onda znaš šta te čeka
    Nema sustava u Hrv. Double test se radi kod žena preko 35 (ili neke druge dobi koju procijeni ginić - može to bit i 33 i 34, ili ako ima neka indikacija) koje gravitiraju Vinogradskoj, ove koje gravitiraju Petrovoj, a imaju preko 35 (ili neka druga dob koju procijeni ginić in question), upućuju se na triple koji se radi u Petrovoj. Ni double, ni triple nisu sto posto sigurni - maksimalno 70%, ali ima 30% lažnih nalaza - lažno pozitivinih, a i negativnih. Od svega toga je sigurniji kombinirani probir (do 13. tjedna se radi) - točnost 80%, ali u Hrv. se radi tek mislim godinu i pol i ne znam koliko je baždaren, pa ga valjda onda stariji ginići ne preporučavaju ili nisu čuli za njega. On se radi samo u Vinogradskoj, i onda ekipa koja gravitira Petrovoj ipak preporuča triple i tako dalje.

Kužeri u prenatalnu dijagnostiku preporučaju kombinirani, a ne te druge (ipak je točniji). Niti jedan od njih nije točan 100% i to svi kažu.

Vani sve trudnice (bez obzira na dob) prolaze to sito i rade taj kombinirani (nuhalni nabor plus hormoni), morfološki UZV od 18.-20. tjedna i onda se vidi da li se ev. preporuča amnio ili ne. Ovdje kod nas će ti neki stariji giići reć - preporuča se amnio (samo na temelju godina). Mi se još tu tražimo, a pacijent je taj koji odlučuje o bilo kojoj pretrazi. Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam ti odgovorila na pitanje - što se poduzima ako nije u redu. Ako double nije u redu preporuča se amniocenteza. Ako ona nije u redu, odluka je ISKLJUČIVO na roditeljima. Neki parovi vole znat s čime će se eventualno suočiti da mogu doći u rodilište npr. u većem centru gdje će se djetetu nakon rođenja moći pružiti veća skrb (npr. ako se radi o djetetu s Down sindromom koji znaju imati srčane mane), neki parovi se odlučuju na prekid trudnoće. NIKAD odluka nije na liječnicima, UVIJEK je na parovima.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Iskustva s amniocentezom

Naručena sam na amniocentezu u II mjesecu u Vinogradskoj, a dan prije vađenja plodove vode trebam u istoj bolnici izvaditi krv, pa bih vas molila sljedeće informacije:
    1. što se utvrđuje pretragom krvi koja se vadi jedan dan prije vađenja plodove vode
    2. kakva su vaša iskustva s vađenjem plodove vode u Vinogradskoj, a i općenito u drugim bolnicama vezano za doktore i postupak, te eventualne nuspojave poslije postupka
    3. koliko dugo ste čekale nalaz s Rebra (rekli su mi 3-4 tjedna, a iz Postojne 2 tjedna)
    5. kakav vam je bio nalaz, ako ste u vrijeme analize imale 38+ godina (moj nalaz kombiniranoga probira je OK, ali zbog godina mi se preporučava AC).

Hvala i sretno,

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Iskustva s amniocentezom

Citiraj Nikolina-Zagreb prvotno napisa
    Naručena sam na amniocentezu u II mjesecu u Vinogradskoj, a dan prije vađenja plodove vode trebam u istoj bolnici izvaditi krv, pa bih vas molila sljedeće informacije:
    1. što se utvrđuje pretragom krvi koja se vadi jedan dan prije vađenja plodove vode

ODGOVARAM U CAPS LOCKU DA JE JASNIJE ŠTO JE ODGOVOR (NE ŽELIM VIKATI). NE ZNAM TOČNO. MENI JE DR. KOS TRAŽIO BRISEVE ,KKS I CRP - PRETPOSTAVLJAM DA TRAŽE IMA LI KAKVA UPALA U TIJELU JER JE TO GLAVNA KOMPLIKACIJA PRILIKOM AMNIOCENTEZE - DA SE UPALA PRENESE NA PLOD.

2. kakva su vaša iskustva s vađenjem plodove vode u Vinogradskoj, a i općenito u drugim bolnicama vezano za doktore i postupak, te eventualne nuspojave poslije postupka

VADILA KOD DR. KOSA, ODABRALA NJEGA NA PREPORUKU TJ. DA TOČNO ZNAM KO ĆE MI PRETRAGU RADITI JER SAM BILA NARUČENA NA DUH, ALI MI JE BILO NEPRIHVATLJIVO DA DOĐEM TAMO I DA ME RADI TKO JE TAJ DAN DEŽURAN, IAKO KAŽU DA SU DOKTORI TAMO NA DUHU OK - MOŽEŠ NAPRAVITI DA TI ON (KOS) IZVADI PLODNU VODU I DA JE ODNESEŠ UZ UPUTNICU NA VINOGRADSKU. NISAM IMALA NUSPOJAVA, A NUSPOJAVE MOGU BITI SVAŠTA - ISTJECANJE PLODNE VODE, NAJGORI SLUČAJ JE SPONTANI. KAKVA TI JE POSTELJICA - JE LI SPRIJEDA ILI STRAGA. AKO JE SPRIJEDA MALO JE RISKANTNIJE, MENI JE DR. KOS ČEKAO DA SE BEBA MAKNE TAKO DA MOŽE BOCNUT DŽEPIĆ SPRIJEDA DI NIJE POSTELJICA. SVE JE TO (SAMO BOCKANJE) TRAJALO KRATKO, ODLEŽALA SAM U POL. VILI JOŠ 3 SATA, SUTRADAN KONTROLNI UZV, PREKOSUTRA NORMALNE AKTIVNOSTI - NIAKAKVIH BOLOVA ITD.

3. koliko dugo ste čekale nalaz s Rebra (rekli su mi 3-4 tjedna, a iz Postojne 2 tjedna)

NALAZ IZ POSTOJENE JE STIGAO ZA TOČNO 9 DANA (KALENDARSKIH).

5. kakav vam je bio nalaz, ako ste u vrijeme analize imale 38+ godina (moj nalaz kombiniranoga probira je OK, ali zbog godina mi se preporučava AC).

U VRIJEME ANALIZE SAM IMALA 37 GODINA I 11. MJESECI - NALAZ JE ISPAO OK, ALI MENI JE INDIKACIJA BIO LOŠ DOUBLE, KOMBINIRANI JE BIO OK, I DR. KOS JE MISLIO DA SAME GODINE NISU INDIKACIJA ZA AMNIO, ALI TO TI JAKO VARIRA OD LIJEČNIKA DO LIJEČNIKA - LIJEČNICI KOJI SE BAVE NEPLODNOŠĆU U PRAVILU TEŠKO OSTVARENIM TRUDNOĆAMA NEĆE SAVJETOVATI AMNJIOCENTEZU, AKO NEMA JOŠ NEKE DRUGE INDIKACIJA. ODLUKA JE UVIJEK NA VAMA KAO PARU, TO NIŠTA NIJE JEDNOZNAČNO. NALAZ JE BIO UREDAN, KAO I NALAZ KOMBINIRANOG PROBIRA, KAO I NALAZ MORFOLOŠKOG UZV-A U 18. TJEDNU - ZBUNIO NAS JE TAJ LOŠ DOUBLE (MISLIM 1:84).

Hvala i sretno,
    SRETNO!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a ne znam više, ja sam odbila napravit double test jer sam se bojala šta ak ispadne loše, ja se iznerviram a na kraju sve u redu, sad se malo premišljam oko te svoje odluke, do kada se može ić na taj test ak netko zna, možda da ipak odem :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Obično u 16.-me tjednu, ali obično je frka dok se taj nalaz ne dočeka jer i to traje neka 2 tjedna u Vinogradskoj, a amniocenteza po bolnicama mora biti ranije jer dobivanje nalaza traje (znači hodogram je naručiti se na amniocentezu, onda ev. otkazati kad se dobije dobar double test). Ili, alternativno, radiit amniocentezu skroz privatno na način da se šalje nalaz u Postojnu i plaća tamnošnjem labu, jer oni ga mogu napraviti unutar 9 dana. U tome je zez priče - tako smo se i mi naručili na Sv. Duh za amniocentezu čisto da imamo termin, onda nakon dobrog komkbiniranog otkazali taj termin, onda učinili još i double kao da imamo još jednu pretragu i onda - buf sad više nismo mogli opet zakazivat amnio na duhu, a osim toga bih poludjela čekat toliko pa smo se odlučili privatno. Moraš sve te scenarije razradit i vidjeti što je za tebe i dobro se raspitati. Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Eventualna alternativa je ne raditi double u Vinogradskoj nego priv. u lab. Breyer - možda oni mogu brže to napraviti da se ne čeka 10-tak dana i više za nalaz - nazovi ih i pitaj koliko brzo mogu oni napraviti, iskočit će ti broj na googleu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, krajnji rok za napravit amniocentezu privatno je 18.-ti tjedan, po bolnicama i ranije (tipa naručuju 16.-ti tjedan) jer moraš uračunat 3-4 tjedna čekanja nalaza.

Ovdje imaš dobro objašnjeno sve te pretrage.

http://www.poliklinika-harni.hr/teme...a/04_amnio.asp

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

aca, hvala na dobrim zeljama! evo, i ponedjeljak je dan d... uf, malo sam nervozna. nisam ni citala postove na ovoj temi, jer sam se odlucila to napraviti i bolje da se ne zivciram dodatno. ali lijepo je kad ti neki pozeli srecu! u principu, moja me doc. nije ni informirala o tim drugim testovima, ja sam samo za triple cula, al da bas nije pouzdan.
    koliko cu cekati nalaze sa sv. duha, zna li netko? daju li sve nalaze odjednom ili mi nesto mogu i prije javiti?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam postipak amniocinteze napravila privatno (to sam platila), ali sam ga odnijela na Rebro s uputnicom tako da to nisam nista platila. Ja sam isla privatno zato kad sam se vec tesko odlucila da idem na amniocintezu onda sam je htjela obaviti bez i najmanjeg stresa, cekanja i sl. Mislim da je sve skupa bilo gotovo za desetak minuta. Malo neugodno ali bezbolno. Nalaz sam cekala cca tri tjedna. Posalju ga postom, ali ja sam prija nazvala pa su mi rekli telefonom.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ma ne znam, neću ga radit, neka sve ide svojim tokom, ja vjerujem u najbolje...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ina predivna si za svakog imas vremena za objasnjenje i opis svog iskustva

ja sam samo htjela napomenuti (ako nekog zanima) da sam tripl radila u lab. breyer, ujutro sam bila na uzv i vađenju krvi, a kompletan nalaz je bio isti dan oko 18 sati!!
    uzv+tripl me kostao 550 kn!!
    ja ne bih mogla cekati 2 tjedna
    i tamo u breyeru su svi jako ljubazni i rado ce vam objasniti sto je taj test, koliko je pouzdan i sve ostale detalje.

manal tako je i najbolje, ako si odlucila ici samo misli pozitivno i vjerujem da ce sve biti OK
    a nalaze cekas 3-4 tjedna, ali evo cure koje su zvala labos kazu da su ih cak znale i prije dobiti telefonski.

i mali savjet svima koji zele raditi komb probir, najbolje ga je napraviti u 11 tj. radi se sluzbeno do 13tt, ali u 13 tj beba vec zna biti prevelika i za nuhalni i za komb pa nalaz nece biri relevantan - iskustvo prijateljice od prije par dana u 13tt beba bila 14+1, pa nije mogla ni nuhalni ni komb radit!!

i, ina moram potpisati ovu tvoju izjavu.. tako i moji dr.
    ali bili su divni, te mi objasnili sve u detalje i odluka je svakako bila na meni!!

LIJEČNICI KOJI SE BAVE NEPLODNOŠĆU U PRAVILU TEŠKO OSTVARENIM TRUDNOĆAMA NEĆE SAVJETOVATI AMNJIOCENTEZU, AKO NEMA JOŠ NEKE DRUGE INDIKACIJA. ODLUKA JE UVIJEK NA VAMA KAO PARU

da moj doc je napomenuo da se dan, dva prije amnio uvijek vadi krvna slika da nebi bilo neke upale u organizmu, jer je onda rizik povecan.

pusa svima i sretno

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

uh, jos da napomenem.. ovo mi je bila najteza odluka u zivotu..citala sam po internetu, skupljala info, na forumima citala osobna iskustva, gnjavila moja 2 doktora (kojima hvala na strpljenju).. gnjavila doc. opce prakse, ljude u labosu breyer, gnjavila prijateljice, mamu, muza...uh.. vagala sve i svasta ... citala inine predivne postove

i na kraju oboruzana hrpom informacija, realnih procjena mojih dr. misljenjem moga muza odlucili smo kako jesmo..
    a da je bilo tesko.. bilo je ..
    ali zadovoljna sam, jer sam se potpuno informirala, dobila puno korisnih savjeta, odgovora i informacija, a od mojih dr. i realne med. informacije..
    i moram vam reci da sam sad mirna.. danas sam cak bila u Kiki gledat djecju opremu

tesko je, jer uz sve savjete i informacije odluka je na vama samima i vi cete se morati nositi s njom!!

eto, ovo je bilo samo moje skromno iskustvo..
    i jos jednom hvala svima, a posebno ini

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Amniocenteza

Vezano za razgovore oko mjesta vađenja plodove vode i laboratorija, htjela bih napomenuti da su mi u Vinogradskoj rekli da netko od moje obitelji nosi uzorak na Rebro, što znači da ako sama raspolažem uzorkom mogu odlučiti i gdje ću ga odnijeti. Dodatno, za amniocentezu trebaju dvije uputnice: jedna za vađenje plodove vode (npr. u Vinogradskoj), a druga za laboratorij (Rebro). Želim reći, po ovome što su mi do sada rekli, proizlazi da ako pacijent želi ranije dobiti nalaz, a ipak ne želi/ne može plaćati privatno za vađenje plodove vode, ima mogućnost uzorak odnijeti u laboratorij po izboru.

Dodatno, vađenje plodove vode u Vinogradskoj se obavlja samo ponedjeljkom i utorkom (!).
    Dan kada sam ja naručena za vađenje plodove vode će biti 17+4 tj. trudnoće.

Pozdrav i sretno,

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Amniocenteza

).Želim reći, po ovome što su mi do sada rekli, proizlazi da ako pacijent želi ranije dobiti nalaz, a ipak ne želi/ne može plaćati privatno za vađenje plodove vode, ima mogućnost uzorak odnijeti u laboratorij po izboru.
    Što su ti rekli - da cure znaju - koliko brzo može na Rebru biti gotov nalaz? Po bolnicama je čekanje 2-3 ili 4 tjedna (ako se nazove za 2 tjedna mislim da daju info telefonom negdje, ako je nalaz gotov), privatno (Postojna) 9 radnih dana.... Meni osobno je bio i razlog što sam htjela znat tko će mi radit sam postpupak - dakle da ginić koji mi vadi plodnu vodu ima u tome iskustva - makar taj dio sam htjela da je u mojoj kontroli, i zbog tog dijela, a i zbog toga što je postajalo već hitno za nalaz sam se odlučila privatno.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Eventualna alternativa je ne raditi double u Vinogradskoj nego priv. u lab. Breyer - možda oni mogu brže to napraviti da se ne čeka 10-tak dana i više za nalaz - nazovi ih i pitaj koliko brzo mogu oni napraviti, iskočit će ti broj na googleu.
    Čisto sumnjam da baš oni rade tu pretragu.
    Oni sigurno dostavljaju uzorke u Vinogradsku,ali uzimajuću u obzir da ste privatno platile nalaz dobijete brže.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa
    Čisto sumnjam da baš oni rade tu pretragu.
    Oni sigurno dostavljaju uzorke u Vinogradsku,ali uzimajuću u obzir da ste privatno platile nalaz dobijete brže.
    Ma, izgleda da stvarno rade - ali samo double, ne i triple, mislim da su se jednoj mojoj priji hvalili s nekim svojim softverom koji to vrti. Evo ga i na popisu njihovih usluga i obrazloženje s njihovog internet sitea - ima i podatak kad je gotovo:

"Opis:
    Dvostruki test – Double test služi u jednostrukoj trudnoći za određivanje vjerojatnosti da dijete ima trisomiju na 21. ili na 18. paru kromosoma. Trisomija 21 je Downov sindrom. Vjerojatnost za postojanje tih poremećaja računa se na temelju mjerenja razine hormona α- fetoproteina i ß-hCG iz uzorka krvi majke i biometrijskih podataka dobivenih ultrazvukom. Ovaj test je moguće učiniti od trudnoće 14 tjedana + 1 dan do trudnoće 19 tjedana + 6 dana. Ultrazvučna mjerenja smiju (ali ne moraju) biti ranija za tri tjedna. Ovdje se mora naglasiti da procjena rizika javljanja trisomije na osnovu starosti ili procjena rezultata double / triple testa daje samo procjenu individualnog rizika.
    Ako je vjerojatnost velika onda treba napraviti dijagnostički test, npr. uz pomoć amniocenteze.
    Vrijeme određivanja:
    Nalaz je gotov idući dan."

Doduše, ona ih nije pitala je li to baš rade kod sebe ili šalju u Vinogradsku. Sa svoje strane, ja sam ih jednom kad sam bila radila reumatske testove baš pitala je li rade svoje ili šalju u Mihanovićevu, rekli su da baš svoje rade. Neke druge stvari (NK stanice -imunol. pretrage nevezane za double) znam da šalju epruvete krvi u Njemačku, ali mislim da ovo rade baš kod sebe, ali za bit 100% siguran treba nazvat i pitat - tako npr. biokemijski lab Profozić chlamidiju a da je PCR metoda rade tako da pošalju na Zavod za javno zdravstvo - ali onda to traje jednako dugo kao i na Zavodu - tjedan dana.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

cure, trebam dobre vibre!
    jutros sam obavila amnio na SD, bilo mi je... ne bas ugodno. bebac se stalno pomicao i doktor ga je psovao (doslovno, al rekao mi je "sorry, tako mi je lakse") :? :? :? i ta igla mi je bila zabodena dobrih 10 min, ako ne duze, al sto sam se bojala sta sad to znaci... niti mi je poslije stagod pametno rekao, nego "znate da je zahvat rizican, vasa doktorica vam je sve objasnila". but nooope. nitko mi nista nije objasnio, ni moja doktorica ni on. fala bogu pa je tu internet! i roda
    poslije me probadalo na sve strane, al proslo je za sat vremena. a ostale zene su izasle u roku od po pet minuta maksimalno. kome se jos beba tako jako micala na amnio? molim za iskustva da me utjese :/ ne mogu docekati kontrolu sutra...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Double test ti nije pouzdan kao niti tripple!Ja se uopce oko tih testova ne uzbudjujem,bit ce sta bude!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Manal, držim fige da bude sve u najboljem redu, vjerujem da je to sve normalno - nekome ovako ispadne, nekome onako, ali ne mora to ništa značiti. Nisam imala takvih iskustava, igla je bila unutra jako kratko, ali dr je čekao jako dugo i isto se preznojavao da se beba makne u pravi kut jer taman se nakon UZV-a pomaknula u jedini džep koji nije bio prekriven posteljicom tako da je lupkao po trbuhu i čekao da se ne makne, a skoro je i išao kroz posteljicu jer dulje čekaje nije imalo smisla - pomakla se u zadnji tren. Poslije nisam imala nikakvih "senzacija" u smislu probadanja.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Manal drzim fige i vibram iz sve snage ~~~~~~~~~~~
    koliko dugo moras cekati nalaze? samo misli pozitivno
    zao mi je da si imala tako lose iskustvo i moram ti reci da je meni moj dr bas takvo jedno ispricao kad mi je opisivao postupak u detalje...
    zivahna beba, dugotrajno trazenje polozaja, paziti na posteljicu, pa oprez pri pikanju i kod nekog igla na minutu, kod nekog dulje ako se beba jako mice... i rekao da je to sve normalno!!!

ali, ne mogu vjerovati da ti doktori nisu objasnili u detalje postupak i rizike.. stvarno sam bjesna na te doktore!!!

ja sam bas tripl radila u Breyeru i nalaz je bio gotov isti dan!!!
    meni je sestra u ordinaciji kod mog ginica rekla da to bas oni rade, da ne salju nikuda.
    moja prijateljica je bas kod njih direktno i vadila krv (meni su uzeli krv kod mog ginica pa slali njima) i kaze da joj je nalaze predao lijecnik koji joj ih je u detalje objasnio, i to da je to statisticki nalaz, a ne dijagnosticki itd... također joj je nalaz bio gotov isti dan.

ja s breyerom imam samo dobra iskustva

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Amniocenteza

Ostala sam dužna odgovor u svezi trajanja analize na Rebru.
    Neću reći ništa novo, jer se već na par mjesta spomenulo da je analiza plodove vode na Rebru gotova za 3-4 tjedna, ali sam, za svaki slučaj, jutros nazvala njihov Citogenetski laboratorij da to i provjerim i dobila sam potvrdu. Dodatno sam pitala da li je taj period tako dug zbog potrebne analize ili zbog gužve, na što su mi odgovorili da kultivacija traje tako dugo. Nadalje, rekla sam da ću ovih dana obavljati AC i da mi je u interesu dobiti nalaz što prije, te da sam dobila informaciju da negdje to traje i kraće i pitala da li to znači da drugi laboratoriji imaju suvremenije/drugačije uređaje/postupke, a oni su mi samo odgovorili neka provjerim.
    Zvala sam i privatni laboratorij Breyer i dobila informaciju da oni ne rade analizu plodove vode.
    Na stranicama sam pronašla da se na Medicinskom fakultetu Rijeka, u njihovom citogenetskom laboratoriju na analizu čeka 2-3 tjedna. Ne znam koliko je to točna/nova informacija, pa sam im poslala e-mail, jer se ne javljaju na telefon i čekam odgovor. Ako netko zna nešto više o analizama koje se obavljaju u Rijeci, molim da mi javi.
    Osim toga, ako osim iskustva s Postojnom (hvala Ini), imate informacije o analizama plodove vode u drugim laboratorijima, a koje su gotove brže nego na Rebru, molim da nam javite.
    Hvala i sretno,

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nikolina, hvala, ja sam mislila da si pronašla neki "državni" lab di to ide ipak brže od par tjedana jer je ev. manje opterećen pa sam mislila da će curama bit korisno - izgleda da je ipak jedini modalitet za brže zasad Postojna. Sretno !

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Amniocenteza

Da i meni se čini.
    Pozdrav i sretno,

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aca prvotno napisa
    ja sam samo htjela napomenuti (ako nekog zanima) da sam tripl radila u lab. breyer, ujutro sam bila na uzv i vađenju krvi, a kompletan nalaz je bio isti dan oko 18 sati!!
    Aca, jesi sigurna da je ovo bio tripl, a ne double test? Koliko znam, oni rade samo double, osim ako to nešto nije turbo novo, što još nisu stavili na njihovu internestku stranicu kao mogućnost - ali, vidim da je stranica updateirana, ima podatak da su sad u Ilici itd. Double je 2 hormona - α- fetoproteina i ß-hCG - triple je još jedan hormon uz ta dva, slično su pouzdani - mislim oko 60-70%...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ina, na onom papiru koji je ispunjavao dr. F s detaljima uzv pisalo je tripl, a i kad sam kod njih direkt radila urinokulturu pitala sam i rekli su da rade tripl.
    a i frendica je kod njih bas tripl radila...
    evo i na racunu mi pise uzv + tripl...
    nalaz jos uvijek nemam, jer nisam otisla po njega, ali i dr. mi je telefonski rekao nalaz tripla je ok.

za tjedan dana imam kontrolu, pa cu usput podignuti nalaze i pogledati sve detaljno, pa javim..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala, aca, biće onda stvarno uveli i triple test pa sad mogu i double i triple raditi.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala ina i aca na dobrim vibrama i utjesi, stvarno mi je trebala! juce smo direkt s puta stali kod moje ginko na kontrolu, brzo je ona to obavila i rekla da je sve ok i da mirujem par dana. juce sam samo malo stajala na nekakvom predavanju, pa sam imala osjecaj da me nesto steze ili nekako... vuce. ne znam. mislim da je to velikim dijeom i strah. puno bi pomoglo kad bi lijecnici malo manje rutinski radili, a pokazali malo vise empatije. da onaj dr. na amnio nije toliko stenjao i psovao, sto je u meni stvaralo osjecaj da nesto nije u redu, ja bih to sigurno drugacije dozivjela. pa pobogu nije to "macji kasalj", radi se o mojoj bebi! na ja...
    rezultati su za tri tjedna, a ja cu pokusati nazvati za dva, pa cu vam javiti. u medjuvremenu cu se stediti, jer se nisam bas oslobodila straha. :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Manal, vjerujem da će sve biti OK, šaljem ti dobre vibrice ~~~~~ !

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Amniocenteza - razlozi pobačaja i vaša iskustva

Kako bih donijela odluku da li ići na AC ili ne, molila bih vas par informacija:

1. Da li ste upoznate sa slučajevima žena koje su pobacile poslije AC; u čemu je bio problem? Doktori su mi rekli da do toga dolazi zbog: krvarenja, infekcija i sl., pa me interesira da li je problem u doktoru koji obavlja postupak ili u organizmu žene ili pola-pola.
    2. Ako ste radile AC kod dr Hafnera u bolnici Sveti Duh ili kod dr Zlopaše u Pretrovoj ili čule neke priče, molila bih vas vaša/tuđa iskustva: kako je prošao AC, da li ste/koliko ostale u bolnici ležati, kojim danima se radi ovaj postupak u navedenim bolnicama.

Moj slučaj je sljedeći: rezultat kombiniranoga probira (biokem.rizik+NT) je 1:2000, ali je rizik zbog godina (38,5) 1:107, zadnji UZV (u 16. tj. trudnoće) je OK, pa doktori prepuštaju meni i MM da odlučimo da li raditi AC ili ne. S obzirom da je rizik zbog godina otprilike identičan riziku od pobačaja nakon AC, tj. rizici su gotovo izjednačeni, postavlja se pitanje što učiniti. Iz toga razloga se želim prethodno raspitati zbog čega dolazi do pobačaja i općenito - kakva su vaša iskustva s AC.

Unaprijed hvala.
    Pozdrav i sretno,

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Amniocenteza - razlozi pobačaja i vaša iskustva

Kako bih donijela odluku da li ići na AC ili ne, molila bih vas par informacija:

1. Da li ste upoznate sa slučajevima žena koje su pobacile poslije AC; u čemu je bio problem? Doktori su mi rekli da do toga dolazi zbog: krvarenja, infekcija i sl., pa me interesira da li je problem u doktoru koji obavlja postupak ili u organizmu žene ili pola-pola.

odgovore pišem u crveno jda se lakše kuži, a ne znam quotat dijelove teksta .
    da, ali sa foruma (sprskih). ne znam što je u konkretnom slučaju bio problem, ali glavni problem i rizik su nedetektirane infekcije u maternici. definitivno je iskustvo doktora koji će raditi amniocentezu užasno važno - mislim da je bilo nekog slučaja i na ovome forumu da je žena dospjela kod doktora koji nema iskustva i pobacila, ne sjećam se više koji je dr. bio i u kojoj bolnici. u nekim uputama se kaže da treba doktora pitati koliko je amniocenteza obavio godišnje i sl - ja sam to sve ispitala kosa (vjerojatno mu je bilo smiješno, ali je razumio moje razloge), uključivo to kad je imao zadnji pobačaj ili komplikaciju itd. strpljivo je odgovarao na ta pitnaja, i baš sam zato išla kosu jer u bolnici ne bih mogla kontrolirat tko mi radi amnio niti bih već kad bih dobila zakazani termin mogla tako roštat doktora pitanjima. o hafneru sam za druge stvari (nevezano za amnio - nego za porode) čula samo najbolje tj. da je odličan i genijalac., ali da treba pazit u pristupu jer ne voli "internet babe", pa treba s njim diplomatski. za duh sam čula i da je dr. matijević dobar, ali kad sam skužila od moje priv. gino da to ide tako da se naručiš za dan, bez kontrole kod kojeg ćeš dr-a ići i da ne možeš prije razgovarat s tim dr. (u smislu napravit intervju njega kao kandidata koji će ti napravit taj zahvat), odlučila sam ić privatno da kontroliram bar to tko će me bocnut. Dakle, ne ovisi o organizmu žene - jer, što to organizam žene točno znači - ovisi o nedetektiranoj upali u maternici (koja se ev. ne može niti iz briseva skužit), ovisi o iskustvu onoga tko će to napraviti, ovisi koji put i o sreći, ali je dr. Kos rekao da su ozlijede fetusa najrjeđa stvar, ali najčešće su komplikacije od infekcije, a i to je 1 u 200, samo je tragedija, naravno, kad se to dogodi. Ovisi i o lošoj sreći - npr. na tren nestane veze na UZV ekranu i sl. - ipak se ide bost okružje živog organizma. Prethodni pobačaju u drugim trudnoćama, dugotrajno loši cervikalni brisevi, problemi u smislu krvarenja u sadašnjoj trudnoći dižu rizik. Dakle, rizici su ovako poredani, po meni svaki fifty-fifty:

1. neiskustvo onoga koji radi zahvat 48%
    2. nedetektirana infekcija u maternici i/ili problemi u ovoj ili prošlim trudnoćama 48%
    3. prostalih 4% bad luck ili ne zna se kako i zašto je do toga došlo

2. Ako ste radile AC kod dr Hafnera u bolnici Sveti Duh ili kod dr Zlopaše u Pretrovoj ili čule neke priče, molila bih vas vaša/tuđa iskustva: kako je prošao AC, da li ste/koliko ostale u bolnici ležati, kojim danima se radi ovaj postupak u navedenim bolnicama.

Nisam radila, ali sam ti i za Hafnera i za Zlopašu čula da su dobri doktori, ali ne znam koliki su specijalisti za amniocentezu. Na Duhu se ostaje ležati u bolnici par sati (ako nema komplikacija) i dolazi sutradan na kontrolni UZV. Za Duh sam čula da je dr. Matijević dobar za amniocentezu.

Moj slučaj je sljedeći: rezultat kombiniranoga probira (biokem.rizik+NT) je 1:2000, ali je rizik zbog godina (38,5) 1:107, zadnji UZV (u 16. tj. trudnoće) je OK, pa doktori prepuštaju meni i MM da odlučimo da li raditi AC ili ne. S obzirom da je rizik zbog godina otprilike identičan riziku od pobačaja nakon AC, tj. rizici su gotovo izjednačeni, postavlja se pitanje što učiniti. Iz toga razloga se želim prethodno raspitati zbog čega dolazi do pobačaja i općenito - kakva su vaša iskustva s AC.

Da ideš kod Kosa, savjetovao bi ti da ne moraš samo zbog godina. Užasno je teška odluka - sve ovisi o tome što bi ti s rezultatom. Mi smo se odlučili otići na amniocentezu kod Kosa, iskustva su dobra, Bogu hvala, meni je to ispala rutinska, nebolna pretraga, ležala par sati nakon u Vilija, ležala taj dan doma, sutra na kontrolni UZV u Vilija, prekosutra na vjenčanje. Kos je odmah rekao da mu se čini da ne bi trebal aimat problema - plodna voda je bila ok, zahvat protekao uredno - jedno bockanje - ali to nikad ne možeš znat i kod mene se skoro zakompliciralo jer je posteljica bila naprijed i dugo smo čekali da se beba makne iz jedinog slobodnog džepića za bockanje, da je išlo preko posteljice bilo bi rizičnije. di ti je posteljica - naprijed ili straga? jesi imala problema u ovoj ili drugim ev. trudnoćama. odluka o amnio mi je najteža koju sam dosad donijela u životu cijelom, lako je sad ovako unazad kad je ispalo OK, moraš isto sve uzet u obzir - kako bi se nosila s time da ne bude OK, a nalazi dođu da je dijete ok i slično. lako je to sve sad napisat, ali ja sam sve to probala zavrtit u svojoj glavi i duši, i mogu ti reć' da sam ostarila sigurno godinu dana u to neko vrijeme kad smo se odlučivali. jednom kad smo oboje donijeli odluku, bilo je lakše, vjerovali smo doktoru da će bit ok i ufali smo se da nećemo bit baš 1 od 200, iako garancije nikad nema. Odluka je stvarno na vama i ne može je niti jedan liječnik umjeto vas donijeti, a mi smo tu da ti olakšamo sa našim iskustvima, razmišljanjima, koliko se to može olakšati - meni su iskustva drugih koji su rutinski prošli kroz amnio isto pomogla donijet odluku.

Unaprijed hvala.
    Pozdrav i sretno,

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nikolina, ja sam na Sv. Duhu samo ostala sjediti pola sata u tom ko nekakvom dnevnom boravku. Ali nismo iz ZG, pa mozda zato... Ostali smo u ZG taj dan i sutradan vozili kuci. A druge dvije zene su odmah poslije isle kuci (autom i avionom u Dalmaciju).
    Mislim da je izuzetno bitan faktor doktor i da imas povjerenja u njega, da je ljubazan. Ako mozes birati tko ce ti raditi, odlicno! Da sam znala da bi to mogla, ja bih pokusala tako nekoga naci. Jer ces se i poslije osjecati bolje, ako ti je doc. bio dobar.
    Ja brojim dane do rezultata...
    Sretno donosenje odluke i sve ostalo!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hm, ja sam radila amnio u riječkom rodilištu, tu se nakon zahvata (koji je meni trajao vrlo kratko, ne znam sad koliko je igla bila u trbuhu, jer ti se ti trenuci čine duži, ali oko minute, mislim) strogo miruje 2 sata, što znači da si u ležećem položaju prebačen sa stola na pomični krevet i dovezen do sobe i nakon toga 2 sata ležanja. Drugi dan se otpušta doma, ako je sve ok (radi se uzv), uz preporuku 2 tjedna mirovanja...
    Ja sam se toga pridržavala, bolovanje 2 tjedna i laganica, radila sam amnio 2 puta (s prvim djetetom i sad s drugim) i sve je, sva sreća proteklo dobro, rezultati nakon 3 - 4 tjedna...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Amniocenteza - razlozi pobačaja i vaša iskustva

Unaprijed hvala.
    Pozdrav i sretno,
    ako pitas moja iskustva, ja sam ju odbila, meni pobacaj nije bio opcija u slucaju nekakvih losih rezultata
    osobno ne poznajem nikoga tko je imao spontani poslije nje, ali ne znam ni puno zena koje su isle na AC

meni su je nudili u obdje trudnoce sto zbog godina , sto zbog brata koji ima downov sindrom
    nisam to smatrala rizikom za down i sl

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Amniocenteza

MM i ja smo se odlučili za AC u Viliju, zbog mojih godina (38,5) i dosadašnjega steriliteta (što je genetičaru bila indicija za AC). Naručena sam u srijedu 20.02. u 8 sati.

Ako imate bilo kakav savjet ili iskustvo koje biste podijelile sa mnom (osim Ine, s kojom sam se u međuvremenu dopisivala), slobodno pišite.

Javit ću vam se po povratku na posao.

Hvala i sretno,

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako si odlucila da ides onda samo pozitivno razmisljaj. Zahvat je potpuno bezbolan, ides privatno i sigurno ce se potruditi da bude sto je moguce lagodnije. Meni je dr. napomenuo da obavezno ujutro jedem da ne bi bila kojim slucajem nervozna od gladi . Taj dan sam imala neka lagana stezanja maternice i sutradan sam isla na posao (mada sam jos tu i tamo osjecala neka stezanja). Na kontrolu nisam isla jer mi je moj dr. rekao da dodjem ako primjetim bilo sta sumnjivo a ako ne da nema potrebe. Meni je puno znacilo to sto sam isla privatno kod dr. kojeg poznajem, kojem vjerujem, koji poznaje mene, nisam cekala ni minutu i sve je proslovrlo ugodno.
    Sretno i hrabro. Bit ce sve OK:

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

izludjuje me cekanje rezultata! danas je 3 tjedna od amnio i kad sam nazvala, otkacila me zena i rekla da nazovem pocetkom sljedeceg tjedna. ma nazvat cu ja opet u srijedu. ali cu u medjuvremenu poluditi

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    izludjuje me cekanje rezultata! danas je 3 tjedna od amnio i kad sam nazvala, otkacila me zena i rekla da nazovem pocetkom sljedeceg tjedna. ma nazvat cu ja opet u srijedu. ali cu u medjuvremenu poluditi
    Nije neuobičajeno, navodno se u nekim bolnicama može dobit nekakva preliminarna informacija prije, a dok se nalaz dočeka zna se protegnut i na 4 tjedna, ovisno o gužvi. Zovi ih, budi dosadna, ali pristojna, šta se može. Držim palčeve da budu čim prije i da ih dočekaš što mirnije i da budu dobri, naravno ~~~~~~ !

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Amniocenteza-moje iskustvo

Javljam vam se nakon obavljene punkcije plodne vode, kako bih vam prenijela i moje iskustvu.

Postupak je obavljen u srijedu, 20.02. Kao što su neke forumašice napisale, bol je zbilja neznatna, poput one kada se vadi krv. Sve je prošlo OK. Jednom punkcijom je izvađena potrebna količina vode. Odmah poslije postupka me je lagano bolio trbuh i to je potrajalo tijekom popodnevna, ali, samo za usporedbu, bol je bila manja od boli upaljenoga grla, s kojim sam istovremeno imala problema. Nakon postupka sam mogla odmah doma, ali sam ostala cca 1/2 sata, dok sam čekala supruga. Sutradan je napravljena UZV kontrola i sve je bilo OK.

Nalaz očekujem iz Slovenije za 10-14 dana od postupka.

Neka nam je svima sa srećom.

Hvala svima na informacijama, savjetima i podršci.

Pozdrav i sretno,

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga Nikolina, želim ti mirno očekivanje nalaza i da bude sve OK !

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Puno srece ti zelim!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nikolina, zaboravih ti reći da su meni isto rekli za 10-tak dana i dulje zbog Božića, a ipak me na kraju nazvalo iz Slovenije za točno 8 kalendarskih dana (a čula sam iskustva od drugih cura isto tako 8-9 dana), oni kažu tako 10-14 kao da imaju buffer. Za 8 dana me nazvalo, a tada je faksiralo moj nalaz isto i u Vili, za 14 dana stigao nalaz na adresu (original). Sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

cure zelim vam puno srece i super nalaze

ja, sam, nazalost, usprkos odluci da nejdem na amnio, ponovno imala missed u 18 tt..
    uh, a koliko sam se uzrujavala i brinula oko amnia.. mozda sam sama izazvala vraga :?

sretno svima!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Žao mi je, aca! Molim te, nemoj tako razmišljati, niti se zbog toga kriviti - nemoguće je da si ti to svojim mislima izazvala !

Stranica 6 od 45 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •