Stranica 9 od 45 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Maya_78 prvotno napisa
    Cure, jedna kolegica je radila amnio i dr. je rekao da je plodna voda mutna (a ona u 17-18 tjednu). Kaže da je možda od hematoma. Što vi mislite?
    Je li nekoj tako rečeno?

Ja sam čula isto za slučaj mutne tj. krvave plodne vode, čak je bilo i upitno hoće li se moći analizirati, nalaz amnio došao je OK, ali ne znam odakle je na kraju bila geneza te krvi, vjerojatno isto hematomi.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Berlin prvotno napisa
    Je li netko bio na biopsiji kor. resica?
    Čitala sam o tome po netu, ali me zanima je li netko to radio.
    Moja je poznanica (43 godine) radila biopsiju kar. resica. Njezin nalaz kombiniranog probira je bio 1:5 za Edwardsov sindrom! Radi se nešto ranije od AC ali je, koliko sam uspjela pročitati o njemu, i nešto veći rizik. Nalaz je čekala tri tjedna (kaže da su joj to bili najteži i najduži tjedni u životu). Sam postupak nije posebno isticala niti kao bolan, niti kao neugodan jer, očito je bila okupirana rezultatom. Nalaz je srećom u redu!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja sam bila na biopsiji korionskih resica, nakon rezultata kombiniranog probira čiji je rezultat bio 1:9 za down sindrom. Zahvat rađen na Sv. Duhu u 13. tjednu trudnoće, rezultate čekala 2 tjedna, sve ok sa bebom. Sam postupak je malo bolan, javi se grč kada se uvede igla, tri dana strogo mirovala i pila normabele, nisam krvarila, sve prošlo ok. 2 najgora tjedna u mojem životu, smršavila 3 kile od muke.

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Amalka, eto žao mi je što si to morala prolazit.
    Želim od srca sve dobro i tebi i bebi.

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Cure , nakon kliko dana -tjedana ste dobile nalaz amniocenteze?

Amniocenteza je bila 12.8 , danas je 7.9. , još nalaze nisam dobila???

Zvala sam prošli tjedan Rebro kažu da je tek na tehničkoj obradi???

mislim stvarno za izludit .

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mislim da sam već napisala. Točno 6 tjedana. :shock: Na kraju sam sama išla po njega na Rebro. 8.7. sam radila amnio, a 19.08. ga dobila na ruke.
    Sa 5 tjedana su mi rekli telefonom da je sve OK ali da nalaz još nije potpisan.....

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

čula sam da su jednoj kolegici objasnili da je bolje da što duže čekaš nalaz,
    naime, što je prije "gotov", "definitivan", to je veća mogućnost da je uočen neki od defekata, anomalija...
    ako vide nešto rano, navodno jave (barem je u Ri tako)...
    stoga, barem 4 tjedna da sve čekate nalaz i da sve bude B.O.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da ne čitam ovih milijun postova od prije, ima li neko pravilo nakon koliko godina starosti je preporučljivo raditi amnio. imam 35 i ovo mi je druga trudnoća, jesam li u rizičnoj skupini!

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mislim da je baš 35 godina granica (rizična skupina).
    Ali naravno da ne moraš ići ako ne želiš. Ima i drugih neinvanzivnih tehnika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj božana prvotno napisa
    da ne čitam ovih milijun postova od prije, ima li neko pravilo nakon koliko godina starosti je preporučljivo raditi amnio. imam 35 i ovo mi je druga trudnoća, jesam li u rizičnoj skupini!
    Imaš i kombinirani probir, nije 100% točan kao amnio, ali je 85 posto točan i nema puno lažno loših rezultata, kao kod doublea i triplea (kombinirani se radi u Vinogradskoj), a nije rizičan. Po staroj paradigmi, preko 35 bi se savjetovala amniocenteza. Mislim da sada u svijetu zahvaćaju sve trudnice tim kombiniranim probirom (krvna pretraga), budući da najviše Down sindroma ipak ima u populaciji ispod 35 jer je ona najfertilnija pa je taj kombinirani probir način skrininga cijele trudničke populacije, a na amnio se ide ciljano (ako rezultati kombiniranoga na to ukažu). Imaš super site o svemu na Poliklinici Harni, linkam ti ga:

http://www.poliklinika-harni.hr/teme...a/04_amnio.asp

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Božana, ja sam kao i ti, isto 35, isto drugo dijete. Napravila sam u laboratoriju Breyer double test (krvna pretraga) koji mi je hvala Bogu više nego dobar, na amnio ne mislim ići, malo se predugo čeka nalaz, a i trudnoća je previsoka za prekid (po mom računanju preko 20 tj.). Pa kak mi Bog da, a nadam se da će biti sve u redu...

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Imaš i kombinirani probir, nije 100% točan kao amnio, ali je 85 posto točan i nema puno lažno loših rezultata, kao kod doublea i triplea (kombinirani se radi u Vinogradskoj), a nije rizičan.
    Ni jedan jedini dijagnosticki test nije 100% tacan, pa ni amniocenteza.

Sa druge strane, double i triple testovi kao rezultat daju samo verovatnocu da dete ima genetski poremecaj, tako da se, cak i ako je dobijena verovatnoca visoka, a dete zdravo, zapravo ne moze govoriti o lazno losem rezultatu. Rezultat od, na primer, 1:85 (koji se smatra losim) samo govori da, u proseku, jedna od 85 zena koja dobija takav rezultat, nosi dete sa odgovarajucim genetskim poremecajem.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zoranova draga prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa
    Imaš i kombinirani probir, nije 100% točan kao amnio, ali je 85 posto točan i nema puno lažno loših rezultata, kao kod doublea i triplea (kombinirani se radi u Vinogradskoj), a nije rizičan.
    Ni jedan jedini dijagnosticki test nije 100% tacan, pa ni amniocenteza.

Sa druge strane, double i triple testovi kao rezultat daju samo verovatnocu da dete ima genetski poremecaj, tako da se, cak i ako je dobijena verovatnoca visoka, a dete zdravo, zapravo ne moze govoriti o lazno losem rezultatu. Rezultat od, na primer, 1:85 (koji se smatra losim) samo govori da, u proseku, jedna od 85 zena koja dobija takav rezultat, nosi dete sa odgovarajucim genetskim poremecajem.
    U pravu si, i dr. nam je objasnio da postoje rijetki slučajevi kad niti amnio nije jednoznačna, ali to je stvarno vrlo vrlo rijetko i u ogromnom broju slučajeva je reprezentativna u onom dijelu u kojem može biti (Down i ostali sindromi koji se testiraju), dok je kod ovih drugih testova riječ o tim vjerojatnostima. Od tih drugih, "najtočniji" (ne znam bolju riječ) je kombinirani.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Eto..ja sam radila kombinirani koji je bio vise nego dobar nakon cega smo odustali od AC ali sad prekjucer je radjen planirani Anomaly screen koji je nalaz kombiniranog srusio sa 1.6oo na 1:23 :shock:
    To nismo nimalo ocekivali i i´pak smo se odlucili za AC samo cu iduci tjedan vec biti u 21.tjednu. Jel to neki problem???

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Ispravak 1:600 na 1:23 rizicnosti!

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Razlog tome je skraceni femur (gornja nozna kost) i hiperehogenost crijeva..

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: bebomanka

Citiraj bebomanka prvotno napisa
    To nismo nimalo ocekivali i i´pak smo se odlucili za AC samo cu iduci tjedan vec biti u 21.tjednu. Jel to neki problem???
    Stvar je u tome da se u slučaju lošeg nalaza AC roditelji mogu tražiti etičko povjerenstvo prekid trudnoće do 22 tj.
    Nakon toga više ne.Tako da morate biti svjesni što će te sa rezultatima nalaza.Sretno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tek sad vidim da nisi u RH.Ne znam da li su kod vas drukčija pravila...

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

sirius mislim da jesu jer su i nama tako rekli..Jos se zakonski to dozvoljava napraviti......uh.. ma nikako nisam na cisto da ili ne?!
    Jako se bojim svim mogucih komplikacija uz to sto sam i na Fragminu i Aspirinu pa bi sa svime time trebala prestati na kratko i onda je upitno da nece biti krvi u plodnoj vodi i time otezati analizu.
    A do nedavno sam bila i na antibiotiku jer su mi bili malo poviseni leukociti i imala sam groznice..pa se pitam ne naginjem li olako infekcijama sto bi i pri amnio moglo jako ugroziti nasu bebicu..
    Sve to protiv samo tih 3 sitnica koje su u nijansama zapazene..ima li to smisla? :?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Samo ti i TM znate odgovor.Bilo bi dobro da znate kako će te se postaviti kad dobijete rezultate.I ,naravno kako će te se nositi sa posljedicama ako će nastati komplikacije nakon zahvata.
    Vjeruj mi, saznati loše i neizvjesne prognoze u slučaju da vam je prekid trudnoće neprihvatljiv ili/i nemoguć,i nositi se sa tim do poroda je jako teško.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

sirius Hvala ti...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bebomanka, ovo za fragmine i aspirin ti ne znam, ovdje se dobije antibiotik preventivno. Jesi li u trudnoći radila cervikalne briseve i kakvi su bili? Moji su stalno bili kontaminirani pa mi je dr. objasnio da i to diže rizik amnioa, ali opet, ja sam imala urađenu biopsiju endometrija nedavnu di je endometrij bio OK (to sam u sklopu laparaskopije radila), tako da se mogla relativno isključit neka infekcija u maternici.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Predzadnji bris je pokazao enterokok kojega smo unistili i zadnji je bio ok.

Amnio je otkazana.....jednostavno mi to sad nikakao nije sjedalo..
    Vjerojatno cemo ponoviti Anomaly scan u Minhenu privatno..da cujemo drugo misljenje..

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

A sto se amnio tice...uz sve te dodatne otezavajuce okolnosti sam slucajno naletjela na jos jednu a to je u slucaju negativnog RH faktora majke..nakon AC se mora u roku 72 sata primiti injekcija..a o tome mi nitko nista nije spominjao i sve mi to djeluje vrlo povrsno i seprtljavo za tako jednu rizicnu pretragu u kasnijoj dobi trudnoce..

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

bebomanka, teške su to odluke, no kakva god tvoja odluka bila - ja te razumijem i podržavam te. Ja evo i nakon 2 tjedna nakon amnio nemam još rezultate, a nadam im se sljedeći tjedan kada ću obaviti i detaljni uzv pregled.

Što se tiče zaštitne injekcije, ja sam isto sama pitala prije (par dana prije) nego što sam išla na amnio (naletjela negdje u pročitanim tekstovima) i rekli su mi da im napomenem na amnio da sam Rh-. Kao, prije se Rh- osobama injekcija nije davala, sada da. A to mi je i logično. Ne znam točno od kada je ta procedura. To me dodatno umirilo, jer sam da samu sebe umirim prethodno napravila ponovno briseve, na svoj zahtjev jer sam smatrala da mi stari brisevi nekako nisu garancija da se nešto u međuvremenu nije prikačilo.

Injekciju sam primila pola sata nakon obavljene amnio.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

MonaLisa~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za tvoj uredan nalaz amnio!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj MonaLisa prvotno napisa
    bebomanka, teške su to odluke, no kakva god tvoja odluka bila - ja te razumijem i podržavam te.
    Nadam se da će ti anomaly scan u toj klinici donijeti mir ili olakšati odluku ! Ja sam jako jako dugo vagala isto. Što god odlučiš, kad se vas dvoje oko toga podogovarate i ispretresete sve, bit će ti lakše, mislim - lakše je puno kad odluka padne, ovakva ili onakva.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam jučer na pregledu (11 tj) pitala dr. njeno mišljenje o pretragama za rizične skupine. za 2 mj. punim 35 pa mi se to vrzmalo po glavi, ali njeno je mišljenje da to nije potrebno pogotovo što je ovo druga trudnoća, da su te granice od 35g ionako stavljene iz drugih razloga, ona je imala slučajeva nepravilnosti i kod mladih trudnica. ako želim poslat će me na testiranje da smirim "duhove", ali joj beskrajno vjerujem, poslušat ću njen savjet i neću ići. za 3 tj opet imam uzv, jučer je bebica bila pravo školski!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj božana prvotno napisa
    ja sam jučer na pregledu (11 tj) pitala dr. njeno mišljenje o pretragama za rizične skupine. za 2 mj. punim 35 pa mi se to vrzmalo po glavi, ali njeno je mišljenje da to nije potrebno pogotovo što je ovo druga trudnoća, da su te granice od 35g ionako stavljene iz drugih razloga, ona je imala slučajeva nepravilnosti i kod mladih trudnica. ako želim poslat će me na testiranje da smirim "duhove", ali joj beskrajno vjerujem, poslušat ću njen savjet i neću ići. za 3 tj opet imam uzv, jučer je bebica bila pravo školski!

Super, božana !

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

cure, napokon je stigao nalaz , sve je ok.
    mislim došao je ranije ali nisam bila dugo na forumu, čekala sam ravno 7 tjedana.
    100 % je cura i baš se veselim.
    pusa svima

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Maza, odlične vjesti.
    Uživaj u trudnoći!

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Maza, odlične vjesti.
    Uživaj u trudnoći!

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Iako sam dobila nalaze i prema tim nalazima je sve ok ( indikacija je bila down sindrom - u obitelji) mene zanima slijedeće: kada se već vadi ta plodna voda, radi li se još neka pretraga na još neku anomaliju, sindrom ili sl.?
    zaboravih to pitati i tamo u petrovoj i svoju gnkg.
    mislim, sad sam sigurna 100 %da beba nema down...ali što je sa drugim sindromima.

i zanima me ( nemojte mi se smijati što toliko pitam nakon amnio) ali )nakon što je gnkg na amnio rekao da je cura, ja sve zaboravila od sreće.
    )) gleda li on na obični uzv, 3d ili 4d?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Maza, amniocentezom i pretragom plodne vode utvrđuje se (ne)prisutnost najčešćih kromosomskih anomalija - osim Downa, to je i Edwardsov sindrom i još neki. A pored toga se, budući da kromosomi određuju je li curica ili dečko, odmah utvrdi istom pretragom i spol, jer se vidi da li beba ima xx ili xy kombinaciju.

Dakle, nije potreban uzv jer već amnio daje informaciju o spolu, i to sigurnu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Berlin prvotno napisa
    Je li netko bio na biopsiji kor. resica?
    Čitala sam o tome po netu, ali me zanima je li netko to radio.
    Radila sam ja biopsiju korionskih iliti CVS prije tjedan dana....meni je to bila jako šokantna pretraga....nisam baš očekivala da će tako biti neugodna i da će boljeti....

Bila sam prva na redu taj dan i jedina za CVS jer je to malo kompliciraniji zahvat od amnio, a sve žene koje su išle na amnio uslijedile su nakon mene....
    jako je važna stručnost onoga tko to izvodi da se ne dese i neke nepoželjne posljedice i po majku- kao što je npr. bušenje crijeva (jer je maternica do 13og tjedna još jako mala i oko nje su crijeva) jer bi to za posljedicu moglo imati sepsu....ne ustručavajte se prije zahvata pitati doktora koji će ga izvoditi koliko on ima iskustva u tome....
    Ja osobno nisam htjela uopće gledati ništa tijekom zahvata tako da mogu samo opisivati osjećaj....Uđu ti iglom u trbuh i u maternicu...i to je nakjbolji dio pretrage!!! Radi toga sam sklona zaključiti da je raditi amnio otprilike ko obično cijepljenje u usporedbi s ovim zahvatom!

Nakon toga osjećaš kao nekakvo "ispumpavanje" u maternici ....neugodan i bolan osjećaj strašno! Meni je bilo za poluditi grozno! I to pumpanje i isisavanje po maternici (mene je asociralo na kiretažu na živo) traje cca 5 minuta ili duže ovisno o tome kad genetičarka ocijeni da ima dovoljno kvalitetnog sadržaja za analizu....svako iščekivanje njezinog odgovora meni se činilo kao stoljeće jer i dok ona pregledava ovo "pumpanje" po maternici ne prestaje....

Nakon svega mi je pozlilo-osjećala sam kako me hvata nesvjestica i ostavili su me jedno 10ak minuta da ležim dok nisam došla k sebi...nakon toga sam izišla u čekaonicu gdje sam poslusjedeći-poluležeći odčekala još cca 45 minuta....

Taj dan sam strogo ležala i mirovala, idući dan sam se već normalno kretala i treći dan po zahvatu sam išla na posao....

Nalaz još čekam jer se dobiva za dva tjedna, a trenutno je prošlo tjedan dana...

NIsam imala baš nikakvih nuspojava od zahvata jedino me brinulo jel mi beba uopće preživjela takvu intenzivnu pretragu...pa sam si djučer doma uključila svoj kućni ultrazvukić koji omogućava da se čuju samo zvukovi (bez slike) i čula sam srce kako tuče snažno, snažno, snažno! i to idealnih cca 140 u minuti

Mene zanima jedna druga stvar- ako se amnio nalaz čeka vrlo često i poslije 22 tjedna jer koliko vidim neke od vas ga čekaju i po 7 tjedana- što se onda može učiniti ako se dokaže da dijete nije zdravo? Baš ništa ili...?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako se dokaže anomalija u broju kromosoma - na žalost se ne može učiniti ništa da se to ispravi. Jedino slijedi odluka da li netko želi zadržati bebu, nastaviti trudnoću ili ne.

Nadam se da će tvoji nalazi biti dobri!

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nova trudnice žao mi je što ti je to bilo tako bolno iskustvo.
    Želim da ti nalazi budu ok i da što lakšte prebrodiš ovih tjedan dana.
    Sretno!

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Ako se dokaže anomalija u broju kromosoma - na žalost se ne može učiniti ništa da se to ispravi. Jedino slijedi odluka da li netko želi zadržati bebu, nastaviti trudnoću ili ne.
    roditelji koji odluče zadržati trudnoću unatoč krom. abnormalnosti djeteta će možda biti podvrgnuti još nekim pretragama ovisno o tome o kakvoj se abnormalnosti radi. za neke sindrome karakteristične su anomalije nekih vitalnih organa pa se još u trudnoći mogu napraviti pretrage kojima će se moći utvrditi stupanj deformacije pojedinog organa što će roditelje, a i osoblje pripremiti (u logističkom smislu) na ono što ih čeka.
    u nekim od tih slučajeva vjerojatno postoji i mogućnost operacije djeteta tijekom trudnoće.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala vam cure na lijepim željama....nadam se da će mi stvarno nalazi biti dobri...

Moje pitanje vezano na nalaze amniocenteze koji se dobiju poslije 22. tjedna se više odnosilo na slučaj da roditelji žele prekinuti trudnoću ukoliko se pokaže da nalaz nije dobar....

Jer ako je zakonski dozvoljeno do 22 tjedna prekinuti trudnoću, a netko dobije loš nalaz sa 23 tjedna i ipak želi prekinuti trudnoću- kaj onda? Nema više izlaza ili ipak ima?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj nova trudnica prvotno napisa
    Radi toga sam sklona zaključiti da je raditi amnio otprilike ko obično cijepljenje u usporedbi s ovim zahvatom!
    Nova trudnice, sretno s nalazima ~~~~~ . Ovo ti gore moram potvrdit - meni je amnio bila bolna koliko i cijepljenje, stvarno ništa od neke fizičke neugode. Točan odgovor za ovo ti ne znam, vjerojatno se onda moraju prolazit nekakve etičke komisije po bolnicama, ali to ti ne znam. Ja sam amnio radila kod ginekologa privatno koji šalje uzorak u Sloveniju i bude gotovo za tjedan dana.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ove stranice su mi pomogle dok sam ljetos prolazila dramu sa svojom nerodenom bebom a radi se o visokom riziku za Dawn sindrom, pa zelim ispricati svoju pricu i bar malo smiriti neku buducu majku koja prolazi slicno.
    Radila sam pocetkom 8 mj double test, nije bilo nikakvih indikacija ali po preporuci svog ginekologa tek toliko da obavim i to pa da sam dalje mirna, kad za tjedan dana dolazi nalaz s 1/36 rizik na Down sindrom (u obitelji nemamo nikog). Slijedi sok i nevjerica a nisam navela da sam jako tesko uspjela zatrudnjeti s obzirom na probleme i mene i mm i stvarno mi je ta bebica postala sve na svijetu. Iznazivala sam sve moguce doktore koje i nikad nisam vidjela i savjetovala se sa geneticarom i svi su mi preporucili amniocentezu koju sam za tjedan dana i napravila u jednoj privatnoj klinici (mogu reci samo pohvale za strucnost i totalno bezbolno) beba na pretragu nije nista posebno reagirala i tu su mi dali nadu da je ipak sve ok. Uslijedili su pet tjedana cekanja nalaza a mozete si zamisliti kako mi je bilo i dok su mi svi govorili da sto cu zadrzati dijete ako je bolesno ja sam se samo nadala najboljemu i nisam se mogla pomiriti s time da bi morala donijeti odluku pobaciti svoje malo zrno. Na svu srecu nalaz je ipak bio dobar i sad imam jos dva mj i jedva cekam svoju malu curicu iako se sad svega bojim, bojim se da se bebi kaj ne dogodi na porodu i sl.
    Ja sam nova na ovom forumu pa mozda sam i oduzila pricu.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam prije par sati pričala sa svojom ginekologicom. ona inače nije baš pristaša invazivnih pretraga, amniocenteze, doubleova-tripleova i tako.

i pitala sam koja je dobna granica za slanje na ac i šalju li se sve trudnice preko 37 godina. rekla je da ne, a ako ne bude nikakvih indikacija, ona više voli napraviti temeljite uzv preglede i da bi radije poslala k Podobniku u zg na 4-D te da je skoro sto posto sigurna da bi taj nalaz pokazao isto.

ja je jako cijenim i tako mi je drag taj odgovor bio da vam ne mogu ni reći.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

nisam navela da ja imam 28 g tako da ja nisam imala rizik za dob a opet rizik je bio prevelik tako da su mi svi doktori predlozili amnio. isto tako mislim iz svog iskustva da ako nema nikakvih indikacija uzv i sl mozda ne treba radit double i triple jer oni ionako nisu pouzdani a ako pokazu visok rizik odnesu jako jako puno zivaca. slazem se s thaliom da najprije treba otic kod nekog dobrog doktora s dobrim uzv

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ane nane da sve dobro prođe,ne brini se za brige,one su normalne za sve mame,što više trudnoća odmiče one su veće;ja sam rodila svoja dva anđela i sjećam se,pred kraj trudnoće sam samo molila Boga da s njima bude sve ok,a meni kako bude na porodu;samo se čuvaj i sa svoje strane (izbor dr i bolnice) učini sve da osiguraš sebi i bebi mir i sigurnost,a sve ostalo će brzo proći;ako je amnio dala dobre nalaze,uživaj i ne opterećuj se

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A čuj ane nane - brige pred porod - nemoguće je izbjeći.... 8)

Ja sam malo iznad tvojeg posta opisala svoj slučaj CVSa i isto sam dobila dobre nalaze prije tjedan dana (puno je to živaca koje se na čekanje potroši, puno)...i sad ne budi mi lijeno- moja najveća preokupacija je da mi dijete ne dobije toksoplazmozu ili listeriju

I s time se toliko opterećujem ponekad da mi se čini kako sam se i manje opterećivala s nalazima CVSa nego s ove dvije gluposti!

Zapravo- meni je radi svih ovih briga (što stvarnih što umišljenih) trudnoća toliko stresni period u životu da sam rekla ako sad rodim živo i zdravo dijete- stavljam rajsferšlus di već treba i nema više....svakih 9 mjeseci trudnoće meni zbog mojih briga skine valjda 9 godina života!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos pregleda s dobrim UZV-ovima, tu su mislim dr-ovi 50-50. U pravilu će stariji kazat da rađe amnio, ne UZV, a mlađi ajde UZV, kud odmah na amnio, i tu će se vidjet, ali treba biti na čistu da UZV ne može skroz isključiti Down, tako da je, recimo, bolja kombinacija onda i UZV i kombinirani probir, npr., po meni. Ako sam dobro shvatila, vani nisu godine automatski triger za amnio, ali je većina trudnica obuhvaćena nekim neinvazivnim oblikom prenatalnog testiranja - kombinirani probir plus UZV plus još nekakve hormonalne pretrage. Sretno svima u odlukama i s trudnoćama !

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

nova trudnice drago mi je što su ti nalazi dobri al vidis kakve smo mi mame jedna briga završi dobro a mi se već bojimo da neš drugo ne krene kak ne treba
    sretno dalje

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kopiram postove s drugog topica kojima je mjesto ovdje

Citiraj sirius prvotno napisa
    Citiraj mačkulina prvotno napisa
    Citiraj luna_lana prvotno napisa
    Citiraj navi prvotno napisa
    na žalost dr. Kos nije vidio downov sindrom kod bebe jedne moje poznanice...
    O bože, pa ne mogu vjerovati, ovo je zaista čudno za njega. :shock:

Mislim, svi ga hvale i njegov nalaz svi pogledaju gdje god dođeš, nemam puno iskustva s njim, bila sam samo na jednom uzv kod njega, negdje u 32- 33 tj trudnoće, ali samo radi sličica i filmiće- radio mi je 3D uzv.
    Činio mi se skroz ok, ja sam bila zadovoljna!

Ajme majko, pa kad je ta jadna žena saznala da beba ima dawnov sindrom, nije valjda tek nakon poroda?
    Ovo je bogami strašno! :shock:
    a draga a što je tu čudno? pa jedino i 100% sa sigurnošću ti UZV pregledom nitko ne može reći...Jedina 100% i pouzdana je amniocinteza
    Ne mogu si pomoći da ne komentiram.
    Čemu čuđenje da nije otkriveno da beba ima dawnom sindrom i da je majka to saznala nakon poroda?
    Svi mi moramo biti svjesni da niti jedan test(pa ni amniocinteza) nije 100% sigurna,i da je puno više lažnih uzbuna nego točnih dijagnoza( na sreću).
    Osim toga što bi jedna majka dobila sa spoznajom (recimo npr. u 23 tj.trudnoće )da je beba (eventualno)bolesna?
    Dijagnoza se i ovako može potvrditi sa sigurnošću tek kad se beba rodi(iako čak i tada nitko u ništa ne može biti 100 % siguran kako će se beba razvijati).

Ono što 100% sigurno možete dobiti spoznajom u trudnoći da vam je dijete bolesno ili ima neku tegobu koja će doći do izražaja tek nakon
    poroda
    (tj.da vi na nju ne možete utjecati zahvatima,lijekovima ili bilo čim drugim čime raspolaže medicina za vrijeme trudnoće) je nemir,očaj i nezivjesnost.A to vam svakako neće činiti dobro niti u trudnoći ,ni za vrijeme poroda.

To vam govorim kao majka kojoj je dr. Kos na rutinskom UZV postavio sumnju da beba ima srčanu grešku i koja je kanije potvrđena od strane kardiologa (i u trudnoći,i nakon poroda).
    Moje dijete je prošlo jednu operaciju,a čekaju je još dvije,ali vjerujte mi,
    kad se sjetim mjeseca neizvjesnosti sa spoznajom da moje djete ima užasno male šanse za život nakon poroda smrznem se.
    I,da ,kad bih mogla birati da li ovako nešto želi znati i prije poroda,izabrala bih da ne znam.Jer ostati pozitivan i priseban uz činjenicu da znaš što ti bebu čeka tek nakon poroda je užasno teško.
    U pravu ste, istina,znam i ja to!
    Ali ipak smatram da jedawn sindrom specifična dg. - postoji masu tzv "soft" markera koji otkrivaju taj sindrom -u biti recimo to tako - pokazuju da postoji rizik da se eventualno radi o nekoj kromosomopatiji.
    Slažem se da se uzv ne može dijagnosticirati dawn sindrom,ali mislim da liječnik mora znati prepoznati stanja koja zahtijevaju daljnju analizu i složenije testove- pritom mislim na amniocentezu i biopsiju korionskih resica.
    Ali ipak smatram da jedawn sindrom specifična dg. - postoji masu tzv "soft" markera koji otkrivaju taj sindrom -u biti recimo to tako - pokazuju da postoji rizik da se eventualno radi o nekoj kromosomopatiji.
    Slažem se da se uzv ne može dijagnosticirati dawn sindrom,ali mislim da liječnik mora znati prepoznati stanja koja zahtijevaju daljnju analizu i složenije testove- pritom mislim na amniocentezu i biopsiju korionskih resica.
    Zašto bi morao prepoznati?UZV je zapravo vrlo subjektivna dijagnostička metoda.Budimo realni ,sa nekom sondom se gleda u trbušnu šupljinu kroz plodnu vodu.Ma koliko stručnjak bio dobar statistički je nemoguće predvidjeti svaki pojedini slučaj sa indikacijom za daljne testove.
    A neznam, ultrazvuk zaista jeste subjektivna metoda, to sam se uvjerila na vlastitoj koži.
    Ja sam cijelu trudnoću provela u strahu zbog BPD bebe koji je bio jako velik za dob,bar 2-3 tj u + i to negdje od 20 tj trudnoće, nitko nije znao jel to normalno ili nije, stoput sam bila na uzv, stoput su gledali morfologiju mozga i sve je izgledalo ok, a opet ih je mučila ta veličina glave. Bila sam na uzv kod nekoliko cijenjenih privatnih ginekologa u zg!
    Na kraju mi je jedna ginekologica na SD rekla da se sada ne može reći o čemu se radi- da će to ustanoviti pedijatar kad se beba rodi - bila sam šokirana, nisam mogla nadoći sebi, nisam znala šta uopće mogu očekivati, tak da znam šta je strah, očaj i neizvjesnost.
    Hvala bogu na kraju se rodila zdrava beba sa velikom glavom, ali dg. je familijarna makrokranija i nije ništa patološki, to nam je genetski!

I na kraju, htjela sam reći, ja sam zaista bila uvjerena da oni moraju znati prepoznati takve neke stvari ili sindrome, i znati o čemu se radi.
    Mislim kad se sjetim koliko su mene slali okolo zbog tog malo većeg BPD i sumljali su na svašta, nekako mi je teško vjerovati da im promakne nekakva kromosomopatija, češće se dešava da žene šalju na masu pretraga i sumljaju na svašta pa se na posljetku rodi zdrava beba. :?
    Citiraj iva_luca prvotno napisa
    Nema šanse da se ultrazvukom otkrije kromosomopatija! Ona se može utvrditi biopsijom karionskih resica (ranije) uz nešto veći rizik po plod ili amniocentezom (nešto kasnije) uz malkicu manji rizik....Indicije za postojanje malformacija postavljaju se na temelju markera uzetih iz krvi trudnice u točno određenom periodu trudnoće... još bolje u kombinaciji s ultrazvučnim mjerenjem (uhalnog nabora, femura ... ) - dakle kombinirani probir. Njime je moguće ukazivati na vjerojatnost postojanja ili nepostojanja određenih malformacija ploda.
    Ali, prateći pozorno sve što je vezano uz razvoj moje bebe, uočila sam da kombinirani probir zapravo radi relativno mali broj trudnica... jer je većini nedostupan (radi ga samo jedna bolnica u RH) i jer ga HZZO ne plaća.....
    u Prvoj trudnoći sam išla kod dr. Begovića (na Rebro Genetičara) na genetsko savjetovanje prije amniocinteze i on mi je rekao da je amniocinteza pouzdana 99.99 %

Ona otkriva 101 kromosomsku bolest. ali samo kromosomsku ..sirius mana tvoje bebica i njezonog srca nije kromosomska greška i normalno da je neće otkriti.. ali otkriva mnoge druge....

Ne otkriva padavice, autizam, sljepoću, gluhoću, srčane mane...jer nisu kromosomske bolesti..

Down jest kromosomska bolest i njezin postotak 99.99 znači govori o pouzdanosti.
    nisi u pravu draga moja..

Nije svaki Down isti ima od velikih oštećenja (srčanih mana, i velikih naznaka) pa do tako lakih retardacija i malih oštećenj akoje na UZV nisu vidjljive.

Činjenica je i da je tu jako bitan dobar UZV dijagnostičar i dobar UZV kao aparat...

ali nije da se sve vidi na UZV.
    Ali, prateći pozorno sve što je vezano uz razvoj moje bebe, uočila sam da kombinirani probir zapravo radi relativno mali broj trudnica... jer je većini nedostupan (radi ga samo jedna bolnica u RH) i jer ga HZZO ne plaća.....
    za koji nažalost meni je osobno dr. Đelmiš rekao da nije pouzdan jer je u probnoj verziji, za koji je dr. Podobnik rekao da je ok metoda ali koja se kod nas radi na Balkanski način (uzima se zamjenska supstanca) a dr. Ivanišević rekla da nema osobrenja EU komislije kao pretraga

a sad ti budi pametan :? :?
    ....za koji nažalost meni je osobno dr. Đelmiš rekao da nije pouzdan jer je u probnoj verziji, za koji je dr. Podobnik rekao da je ok metoda ali koja se kod nas radi na Balkanski način (uzima se zamjenska supstanca) a dr. Ivanišević rekla da nema osobrenja EU komislije kao pretraga

A je! Balkansko nam je štošta u zdravstvu, ponekad nismo ni svjesni što sve.......
    Mene pak hrabri činjenica da je kombinirani probir obvezatan test za svaku trudnicu u nekim europskim zemljama.
    ....za koji nažalost meni je osobno dr. Đelmiš rekao da nije pouzdan jer je u probnoj verziji, za koji je dr. Podobnik rekao da je ok metoda ali koja se kod nas radi na Balkanski način (uzima se zamjenska supstanca) a dr. Ivanišević rekla da nema osobrenja EU komislije kao pretraga

A je! Balkansko nam je štošta u zdravstvu, ponekad nismo ni svjesni što sve.......
    Mene pak hrabri činjenica da je kombinirani probir obvezatan test za svaku trudnicu u nekim europskim zemljama.

Ona otkriva 101 kromosomsku bolest. ali samo kromosomsku ..sirius mana tvoje bebica i njezonog srca nije kromosomska greška i normalno da je neće otkriti.. ali otkriva mnoge druge....
    Mene takva testiranja osobno ne vesele.Bila su mi ponuđena u trudnoći i ja sam ih odbila.Razloga je nekoliko(najvažniji od njih je taj da mi medicina ne može u slučaju loših rezultata ponuditi ništa meni prihvatljivo),a ostali su ti da su recimo kromosomske bolesti u odnosu recimo na srčane greške u značajno manjem i meni prilično zanemarivom postotku.
    Ali ,eto, ipak sam ja ta koja je uspjela popuniti statistiku i čija beba ima grešku koja se javlja na 5-10 djece na 100 000.

Osnovna odlika za mene stvaro dobrog ginekologa(kad već nemamo mogućnosti u HR da trudnoću prati babica) je pozitivan stav bez strašnih priča o mogućim komplikacijama i bolestima.Jer 99% beba se rađa zdravo i trebalo bi se koncentrirati na to.

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Drage moje mame!
    Evo, ja bih se samo htjela pridružiti, sa svojim stavom, možda nekoga podržim.
    Sa K sam imal 33 kad sam ostala T, i gin mi je samo predlagao AC i ostalo, što sam odbila.
    Sa M sam potpisala (imala sam 36), sad sam potpisala također. On me to odmah pita, na 1. pregledu i 'formalnost' obavimo tada (mislim na taj potpis).
    Obje cure su m i super turbo zdrave i vesele.

Moj stav je ovaj: to dijete dar je od Boga, meni, MM-u, mojoj drugoj deci. Pa čak i ako je bolesno, isto je dar, skupa sa svojom bolešću. Neka On, koji mu je podario život, odluči kada i zašto će ga uzeti sebi.

Moj mi je gin predložio 3D uzv, i naručena sam u Zajčevoj za 22.1. Ništa privatno. Shvaćam to kao jedan vid prenatalne dijagnostike, ali za onaj slučaj da beba ima nešto što se može liječiti odmah po porodu. Znam za takav slučaj. Premda se ja nadam da je sve uredu i ne nervoziram se nimalo oko svega. Neka maleno ima mirno okruženje, imat će u životu dovoljno drugih situacija, neka sada uživa.

Eto, svima!

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

MamaShe mogu te samo potpisati....ja isto nisam htjela raditi nikakve testove kojima se utvrđuje kromosomopatija - upravo iz tog razloga što nemam mogućnoati ništa promijeniti u tom slučaju...to je Bog tako dao, tako je pao grah, to dijete nas je izabralo za roditelje, svejedno koje objašnjenje.
    Pobačaj ne bih mogla napraviti, bez obzira na dijagnozu. A na ultrazvučne preglede idem jer ako postoji išta da nije u redu, a ja svojim ponašanjem mogu pomoći svojoj maloj bebici, dakle ako ja mogu utjecat na njeno zdravlje, odmah ću to napraviti.

Stranica 9 od 45 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •