Stranica 13 od 19 PrviPrvi ... 31112131415 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 910

Tema: Oluja se izjednačila s zločinačkim pothvatom- što reći jednog dana djeci

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja mislim da smo većina nas tada bili djeca, i da uopće ne možemo donijeti realan sud o tome iz naše tadašnje perspektive.
    Ja znam da su u mom daleko većinskom hrvatskom gradu na najvažnijim funkcijama bili Srbi, znam da nisi javno smio reći da si Hrvat, morao si biti u Partiji da bi napredovao, novci su odlazili u beograd, nismo raspolagali svojim prihodima, ako ti je netko od rodbine bio u domobranima, bio ti je zacementiran život..ma ima toga masu još.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U mojem gradu, a odrasla sam u Zagrebu, svi u mojoj obitelji su raspolagali svojim prihodima, oduvijek smo bili Hrvati, isli smo u crkvu, nitko nas nikad nije kaznjavao ili prozivao. Nitko nije bio clan Partije. U isto vrijeme nitko nije pjevao niti namjeravao pjevati Vilu Velebita na Trgu, kako kaze Svimbi.

Svi su radili, nisu zivotarili kao sad. Primali su mirovine od kojih se moglo zivjeti. Mama mi trenutno prima 2300 kuna nakon 35 godina u ogromnoj, vrlo poznatoj firmi. Preko nekoliko forumasica u njoj radi. Predobra perspektiva. Moze do prekosutra vikati da je Hrvatica, ali hrvatstvo se jesti ne moze.

Meni ne smeta sto zivim van Hrvatske, iako nisam otisla trbuhom za kruhom, otisla sam za muzem. Nisam ni politicka ni socijalna ni bilo kakva druga izbjeglica. Fali mi sir i vrhnje, je, a i neke nase navike i obicaji. Ali tako mi je svejedno gdje zivim i pod cijom zastavom sam sad. Uzet cu i drzavljanstvo, cim dodjem do te stepenice, jer im je zgodna ta strana putovnica i otvara brojna vrata. Zadrzat cu i nase. Da mogu na Kubu, recimo.

I ne treba mi brojati krvna zrnca. Anemicna sam malo, vec je doktor pogledao. Popravljam situaciju Heferolom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

popravljam i ja situaciju s heferolom, al to baš i nije bitno. nisam mislila na kućne prihode, nego na tadašnje republilčke. nije hrvatska raspolagala s onim što je zaradila, a pogodi gdje se najviše ulagalo? ok, ne smeta te to. hrvati smo i mi uvijek bili, samo što to nismo javno smjeli reći, jer smo odmah bili ustaše.
    Meni je osobno važno živjeti u svojoj domovini, gdje su moji preci, rodbina, jezik i običaji i gdje sam "kod kuće", i još u zemlji s ovako ugodnom klimom, reljefom, morem i planinama, bez nekih posebnih opasnosti tipa uragani, potresi, smrtonosne životinje itd. Dakle, mjesto izrazito ugodno za život.
    Za mene je to zbilja sve skupa "tko to može platit"

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da smo većina nas tada bili djeca, i da uopće ne možemo donijeti realan sud o tome iz naše tadašnje perspektive.
    Ja znam da su u mom daleko većinskom hrvatskom gradu na najvažnijim funkcijama bili Srbi, znam da nisi javno smio reći da si Hrvat, morao si biti u Partiji da bi napredovao, novci su odlazili u beograd, nismo raspolagali svojim prihodima, ako ti je netko od rodbine bio u domobranima, bio ti je zacementiran život..ma ima toga masu još.
    ama dašta, baš loše je bilo.užas.
    sad ne moraš bit u HDZu etc. da napreduješ, di bi
    novci idu sigurno u Komižu na Visu, ne idu u Zagreb
    raspolažem svojim prihodima, nikako ne raspolaže Bandić koji je odlučio da previše zarađujem za jednu rvaticu pa da me mora opalit po džepu
    bio ti je zacementiran život-a sad se bogami možeš, ako nemaš sreće-sam zacementirat-doslovno. Osim ako ti kopanje po kontejnerima nije baš kul.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

popravljam i ja situaciju s heferolom, al to baš i nije bitno. nisam mislila na kućne prihode, nego na tadašnje republilčke. nije hrvatska raspolagala s onim što je zaradila, a pogodi gdje se najviše ulagalo? ok, ne smeta te to. hrvati smo i mi uvijek bili, samo što to nismo javno smjeli reći, jer smo odmah bili ustaše.
    Meni je osobno važno živjeti u svojoj domovini, gdje su moji preci, rodbina, jezik i običaji i gdje sam "kod kuće", i još u zemlji s ovako ugodnom klimom, reljefom, morem i planinama, bez nekih posebnih opasnosti tipa uragani, potresi, smrtonosne životinje itd. Dakle, mjesto izrazito ugodno za život.
    koja je to zemlja loše klime i neugodna za život?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

koja je to zemlja loše klime i neugodna za život?
    Engleska što se tiče klime? Australija što se tiče opasnih životinja? Japan što se tiče potresa?
    Ne znam kako se kaae nosi sa snijegom u svojoj sadašnjoj domovini?

Hrvatska nema nekih specifičnih opasnosti. A i možeš još uvijek navečer mirno šetati gradom, iako sve manje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Engleska što se tiče klime? Australija što se tiče opasnih životinja? Japan što se tiče potresa?
    Ne znam kako se kaae nosi sa snijegom u svojoj sadašnjoj domovini?

Hrvatska nema nekih specifičnih opasnosti. A i možeš još uvijek navečer mirno šetati gradom, iako sve manje.
    apsolutno i skroz si u krivu
    Engleska ima sasvim ok klimu, određenom broju ljudi odgovara vlažnija neprevruća itd. oceanska klima. Australija ima savršenu klimu-za naše pojmove, opasne životinje ti ne skaču po glavi (ne znam za tebe, al ja sam susrela u životu vrlo znakovit broj poskoka). Hrvatska je na vrlo vrlo vrlo trusnom području. Jesi vidila snijeg u Kotaru?
    Šetala sam navečer gradom sama po većini europskih država. Bez straha.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mi kao da smo zivjeli u razlicitim svjetovima do samostalnosti, a valjda i otad
    kod nas je bilo kao i kod kaae
    ne primjecujem sad neko posebno blagostanje u tom pogledu, kako je vec krumpiric primijetila
    nisi smio rec da si Hrvat - a pobogu, sta smo to onda bili?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da dodam, Hrvatska je vrlo lijepa. Svaka je država lijepa na svoj način.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kao što rekoh, niste, nisam ni ja, živjeli u onoj državi kao odrasli pojedinci koji zarađuju da bi mogli donositi kompetentan sud. Ne izgledaju stvari iz dječje perspektive isto kao iz odrasle.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    nisi smio rec da si Hrvat - a pobogu, sta smo to onda bili?
    pa jugosloveni, titovi pioniri, omladinci, kako šta, pobogu summer

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

čitajući ovu temu,jedna mi se misao baš ono nameće cijelo vrijeme

a ta je da je sloboda,ko i zdravlje,varljiva stvar

znaš je cijeniti tek kad je izgubiš

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    čitajući ovu temu,jedna mi se misao baš ono nameće cijelo vrijeme

a ta je da je sloboda,ko i zdravlje,varljiva stvar

znaš je cijeniti tek kad je izgubiš
    x

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

dijana ti pišeš sve što bih i ja napisala, tako, da ti samo mahnem, imaš moj pozdrav

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    dijana ti pišeš sve što bih i ja napisala, tako, da ti samo mahnem, imaš moj pozdrav
    mah, mah i tebi, vrijedi i obrnuto.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam Sarajka. Mi nismo mahali ustaskim zastavama, niti je itko pjevao Juru i Bobana.
    Hvala. Baš sam htjela primjetit.
    A bilo je oko Srbije još primjera mirnog otpora, koji su se ispričavali što dišu i štrajkali glađu, nisu braća slaveni, ali možda smo u trećem tisućljeću iole suglasni da su ljudi i da se isto broje?
    Pa kak smo ih svi izazvali, Slovenci, Hrvati, Muslimani, Albanci... Meni je to Pčelice isto ko kad kažu da je cura silovana jer je imala minicu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni je Hrvatska vrlo lijepa. I draga. I istina, tu je snijeg. Evo ove sezone od studenog do travnja. I navodno ce nam se vratiti. Ali ne nanosi mi traume. Upalim grijanje, nafrljim ga jako (ponekad je vani i minus 40) i ne brinem o cijenama. Vani bude lijepo i bijelo. U proljece je zeleno, bas kao kod nas. Zapravo, tu gdje zivim, krajolik podsjeca, u isto vrijeme, na ravnice Slavonije i na, recimo, sljemenske sume. Hrvatski pricam svaki dan. A i bezbrizno secem/vozim gradom. U nasoj ulici cak ima i djece na cesti.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kao što rekoh, niste, nisam ni ja, živjeli u onoj državi kao odrasli pojedinci koji zarađuju da bi mogli donositi kompetentan sud. Ne izgledaju stvari iz dječje perspektive isto kao iz odrasle.
    Vrijedi li onda stav moje mame? Bit ce joj 59 godina u rujnu. Dovoljno je odrasla bila u vrijeme Jugoslavije. I moj otac u to vrijeme nije bio dijete. Ni moj ocuh. Nije ih briga za Jugoslaviju kao politicku tvorevinu, niti za jugoslavenske ideale. Pricamo samo o standardnu. Evo, njima je bilo bolje. A i nama s njima, u to doba.

Mozda nismo platili cijenu slobode tad, ali mnogi je jednako tako placaju sada. I sloboda je relativna stvar, osim ako stvarno ne pricamo o resetkama.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nisam bila baš dijete. fakultet sam započela u jednoj državi, završila ga u drugoj. i mogu odvagnuti mane i vrline oba sistema.

pa kad već govorite o slobodi - jesu li onda feralovci imali slobodu govora početkom 90tih ?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ama dašta, baš loše je bilo.užas.
    sad ne moraš bit u HDZu etc. da napreduješ, di bi
    novci idu sigurno u Komižu na Visu, ne idu u Zagreb
    raspolažem svojim prihodima, nikako ne raspolaže Bandić koji je odlučio da previše zarađujem za jednu rvaticu pa da me mora opalit po džepu
    bio ti je zacementiran život-a sad se bogami možeš, ako nemaš sreće-sam zacementirat-doslovno. Osim ako ti kopanje po kontejnerima nije baš kul.
    Ma daj molim te, gdje si ti vidjela HDZ-ovca na nekoj funkciji?

Pikula, ne pričam ja o izazivanju. Već sam i napisala da ih nismo mi izazivali.
    Ali, da smo imali pametno vodstvo, možda smo mogli rat izbjeći.
    Ne znam, možda. Isplatilo bi se bilo pokušat, a ne busat se u prsa Hrvatska sa sigurne udaljenosti od bojišta (kako nam je vrli predsjednik činio). I dobit svojih 5 minuta slave. Uz tako strašnu žrtvu. Ali eto, vidim da neki još i danas misle da nam je Tuđman dao Hrvatsku.
    Iskreno, meni on ništa nije dao. Ali uzeo mi je puno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajd molim te, kolko je ljudi suze lilo za titom, nisu samo djeca stajala uz onaj vlak i gurala se u kući cvijeća

nije hrvatska raspolagala s onim što je zaradila, a pogodi gdje se najviše ulagalo?
    al kad i zbrojiš i oduzmeš, ipak su hrvatska i slovenija bile najrazvijenije ondašnje republike, ne?
    i naša republika se zvala sr hrvatska, u kojoj je živio većinski narod - hrvati. tako su mene učili. jezik je ajde bio hrvatsko-srpski, al s hrvatskim na prvom mjestu. al nisi smio reć da si hrvat.

no dobro, slažem se s tobom po pitanju klime i najljepšeg mora na svijetu i ko to more platit i morala bih se, ko kaae, vraški gadno zaljubit da odem

a jugonostalgija, u smislu želje da se jugoslavija opet osnuje, je toliko prošla stvar da je uopće glupo o tome sad pričati, osim ako ne pričamo u okvirima nostalgije za politikinim zabavnikom, baninima i ekv. to ti je kao ona tema o bivšima - nostalgičan si za tim vremenima, al ne bi više bio u vezi s bivšim

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Evo i danas koliko poreza iz Dalmacije ode za Zagreb, da se više ne vrati? Bez posebnih opasnosti? Poplave i potresi su se itekako događali i ovdje.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vid' sad ove cvijete. Njoj je sve u ljubavi. :rolleyes:

Pa ima, pobogu, valjda nesto i u lovi.

Posljednje uređivanje od Kaae : 19.04.2011. at 17:30

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pčelice, zato sam ti i dala primjer Bosanskih muslimana koji su tražili mirno riješenje dok su bombe padale na Hrvatsku, nije im pomoglo, osim što su bili nespremniji nego što su mogli biti, albanci na kosovu su od 81. mirno prosvjedovali i štrajkali glađu, skoro 20 godina kasnije Srbi su svo oružje koje su povukli iz Hrvatske i Bih preselili tamo i odlučili ga tamo prigodno upotrijebiti, da nije došao NATO bili bi krvava fleka koju bi se moglo oprati vanishom i nitko ne bi ni znao da ih je bilo.
    Dakle, ako njima nije upalilo mirno prosvjedovanje i sastančenje sa Srbijom zašto misliš da bi se nama smilovali? Kako? Iskreno, ja nisam nikakav ljubitelj Tuđmanovog lika i djela, dapače. ali mislim da je velikim djelom (uz sve greške i propuste) ono što je on pokušavao zaslužno za to da mene nije morao spašavati NATO dok stojim s licem priljubljenim za žičanu ogradu međudržavne granice ili nečeg goreg.
    Posljednje uređivanje od pikula : 19.04.2011. at 17:43

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moji spadaju valjda u manjine kojima nije bilo baš dobro ni tada ni sada, onda iz političkih razloga, a od samostalnosti zbog privatizacijskih lopovluka, ali svejedno volimo biti svoji na svome.
    ronin mi je ono o slobodi odlično rekla. Meni se čini da rijetki ovdje uopće vide razloge zašto smo se uppće otcjepljivali, no srećom ih je vidjelo onih 90% koji su na referendumu glasali za samostalnu Hrvatsku. Oni su valjda znali iz čega žele izaći. A znali su i slovenci, pa kasnije i ostali..izgleda da nije samo nama bilo ne baš super.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 19.04.2011. at 18:12

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Men'se cini da ovdje opet nitko nikoga ne razumije. Ne znam jedino je li to slucajno ili namjerno.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam idealist ja uvijek mislim da su to nesporazumi zbog online komunikacije i da bi se mi svi inače savršeno shvatili, pa se usejavam, trudim i trabunjam unedogled. A kaj ćeš ima nas svakakvih

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ok, s nekima se ne razumiješ na jednoj temi, pa možeš okriviti internetsku komunikaciju.
    ali kad se nigdje ne razumiješ s nekim... nema tog interneta i neinterneta koji može pomoći.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

naravno, slažem se, apricot.
    ja nisam sad mislila na nekog osobno, više na cijelu temu u kojoj je bilo momenata i kad se zaoštrio i kad su se svi složili
    ne gledam ja uvijek nick kad pišem jednostavno se držim teme i dok me nešto ne bocne ne kačim se za to tko što piše

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam isto toliko "mlada" da se dobro sjećam života u bivšoj nam državi.

Znam da sam oduvijek pisala da sam hrvatske nacionalnosti samo što je državljanstvo bilo jelte drugo.

Pjevala sam u školskom zboru i uvijek smo uz Hej Slaveni pjevali i Lijepu našu.

Mama mi je ušla u partiju ne bi li dobila stan, ali ništa od toga. Prosvjeta je i tad loše stajala.

Nisu me krstili i dali su mi pravo Slavensko ime jer sam rođena nešto nakon Hrvatskog proljeća, a tata je bio malo prohrvatski nastrojen i skoro ostao bez posla pa je eto htio okajati "grijehe".

Uglavnom, nemam neke traume iz tog doba, osim što nije bilo baš nekog izbora čokolada u dućanu (ako ih je uopće bilo), a i ime mi se baš osobito ne sviđa.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Moram još i napomenuti ono što sam još negdje na 7. strani napisala, ali očigledno se je izgubilo u mnoštvu postova.

Kako sam mogla svojoj djeci objasniti više desetaka srušenih kuća koje nikad nisu obnovljene i dan danas stoje na ruglo mog prelijepog grada?.

Nisam im mogla lagati i reći da su to napravili neki zločesti tuđinci. To su činili oni za koje me je stid da su dio mog naroda.

Nažalost, te kuće su rušene samo zato što njihovi vlasnici bili neke druge vjere i nacije.

I ne, ne želim opravdati sve ono što se je poslije dogodilo jer sam i sama bila svjedokom tog strašnog rata, ali nitko nikad nije odgovarao za te "sitne incidente izrevoltiranog naroda" kako je naš tadašnji politički vrh to nazivao.

Sve se je to odvijalo neposredno prije samog rata, a počinitelji i dan danas likuju nad svojim doprinosom našoj samostalnosti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je to dječje neralni sud, kakav je tek realni?

ja se stvarno pitam gdje sam ja to živjela

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ako je to dječje neralni sud, kakav je tek realni?

ja se stvarno pitam gdje sam ja to živjela
    ne kužim, ka hoćeš s ovime reći?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hoću reći da tamo gdje sam ja odrasla da su na rukovodećim položajima bili hrvati
    ne zato jer su bili hrvati, nego jer su bili najkvalitetniji u tom trenutku za to mjesto
    da su ljudi išli u crkvu
    da su raspolagali svojim prihodima
    ali to je valjda nerealni dječji sud

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tamo gdje sam ja živjela,školovan čovjek nije mogao primirisati nekoj iole boljoj poziciji ako nije bio član partije,to je išlo jedno s drugim

a njegova familija u tom slučaju nije smjela ići u crkvu,odnosno djeca na vjeronauk
    s tim da je to malo labavilo kako su osamdesete odmicale

ja sam krštena 1975 sa dva mjeseca starosti.
    tata i deda su bili ,kao diplomirani ekonomisti na rukovodećim pozicijama
    krštena sam u Krašiću,po noći.na krštenje su me vozili u drugom autu
    (nakon što je tata skoro dobio otkaz jer se vjenčao u crkvi.)

tak da...jesmo li živjeli u različitim državama?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tamo gdje sam ja živjela,školovan čovjek nije mogao primirisati nekoj iole boljoj poziciji ako nije bio član partije,to je išlo jedno s drugim
    a sad eto može, ako nije član adekvatne stranke.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tak da...jesmo li živjeli u različitim državama?
    po nekima očito jesmo, a i sad živimo meni se čini

mene su krstili kad sam imala godinu i pol, jer su tad i brata krstili (on je imao 2 mjeseca), a svima su rekli da slave useljenje u kuću

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    a sad eto može, ako nije član adekvatne stranke.
    mogu raditi u školi a da nisam član vladajuće stranke,da

i moj tata može raditi svoj posao a da nije član nijedne stranke

ja ne kažem da je situacija sad masu bolja,no ne bih baš skroz izjednačavala

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mogu raditi u školi a da nisam član vladajuće stranke,da

i moj tata može raditi svoj posao a da nije član nijedne stranke

ja ne kažem da je situacija sad masu bolja,no ne bih baš skroz izjednačavala
    naravno da možeš raditi u školi, kao profesor, o ravnateljstvu ne bi-ne znam
    naravno da možeš raditi u državnoj tvrtki-o upravi ne bi..znala, ne znala
    samo ti si i dalje Hrvatica-katolkinja, možemo li to izjednačit s ondašnjom vrijednošću članstva u partiji?
    nisi pripadnica manjine, pogotovo neke nepopularna (ne talijanske, nego srpske), nisi pravoslavka....:
    naravno da je nekom bilo bolje onda, nekom sada. Znam ljude kojima je bilo dobro svakako, i one kojima nije ni onda ni sada-koji su vječno nekako "izvan"
    ne znam, a zanima me-premlada sam bila, jeli život (stan, režije, hrana), zaposlenje, školovanje, odgoj djece itd. bio lakši, bolji i sigurniji-i na kraju krajeva pošteniji-prije ili poslije devedesetih?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nas su franjevci sve redom, a ima nas, krstili tajno..jer su neki od nas radili u miliciji...i prašinarili sa višom milicojskom školom jer se nisu htjeli učlanit u partiju. Ima nas i koji su proganjani i emigrirali hvatajući se za slamku spasa. Ima nas i koji su sustavno maltretirani i proganjani pa su ostali. I to sve u jednoj familiji. U financijskom pogledu i standardu života je li nam bilo bolje? Je, brate.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

krumpirić ne radi se o tome kako je sada nego kako je bilo nekad jer neki smatraju da smo trebali ostati u jugoslaviji kako bi izbjegli rat.
    danas nas isto potkradaju i rade što žele, ali im se za to barem može prigovoriti i što je najbolje od svega možeš izaći na ulicu, možeš birati svoju vlast i tako kazniti lopove i korumpirane. još kad bi ovako razmišljalo bar 2.5 miliona ostalih bilo bi nam super
    osim toga, ako i postoji diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti ne bih izdvojila ni jednu skupinu koja je više diskriminirana od drugih.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zaista misliš da Srbi nisu u goroj poziciji od Talijana, npr?
    ne znam

Nemam namjeru pisat osobne priče, ispada da moramo svi navesti neku tragediju koju su naši očevi prošli da bi se legitimirali kao dostojni spominjanja domovinskog rata.
    Hajdmo reći da imam dovoljno argumenata.

U Hrvatskoj izlazak na ulice rezultira kako? Što su dobile radnice Kamenskog, Zelena akcija na Cvjetnom-da ne idem bliže? Protiv čega se uspjevamo buniti-mirovine u koju idemo 10godina kasnije do sabornica ?
    Minimalaca na kojima se bogate Kerumi i Todorići? Višemjesečnih/višegodišnjih neisplata plaća? Koji su to korumpirani lopovi kažnjeni (nemojmo sad o Mladineu, Mravku, Sanaderu, Polančecu, koji su super rješeni kad više nisu bili podobni i koji su tu di jesu umjesto njih na tisuće)
    Ja se nemam ni pravo bunit, moji roditelji su odlučili hraniti se polujestivo da bi me školovali u RH da imam dovoljno velika primanja da me Bandić može mrtav ladan odrat :D - bez grižnje

Možda nismo trebali ostati u Jugoslaviji, ako je to bila neprirodna tvorevina, ako je bilo vrijeme raspadu, ne znam, povijest ne pišem, a povijest Jugoslavije nisam dovoljno dugo odživjela, čitanje povijesti je ekvivalentno čitanju Biblije-podložno raznim tumačenjima . Živjela sam da znam da je bila svjetska sila, nije bila marginalizirana država. To sigurno. Jel to prednost ili mana, ne znam
    Znam i da je Juga imala vrlo razvijenu industriju-metalurgiju, npr.
    Hrvatska uopće nema industriju nikakvog tipa.
    Sad mi možemo raspravljati o tome jel to posljedica rata

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je jasno daj e nekim bilo bolje u bivđoj državi,nekim djelovim naših familija je bilo bolje, nekim gore, ko što rekoh mi smo extra mješani (tutti frutti s quatro staggione ), ali nikad mi niej palo na pamet da ovima što im je bilo gore tumačim da je i njima bilo dobro. To je ono što se zvoe sit gladnom ne vjeruje. imislm da su godišta bitna, 5o-tih - do 70-tih se moglo lako završiti na golom otoku i jako si teško mogao raditi bez partijske iskaznice, s tendencijom popuštanja prema osamdestima

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je jasno daj e nekim bilo bolje u bivđoj državi,nekim djelovim naših familija je bilo bolje, nekim gore, ko što rekoh mi smo extra mješani (tutti frutti s quatro staggione ), ali nikad mi niej palo na pamet da ovima što im je bilo gore tumačim da je i njima bilo dobro. To je ono što se zvoe sit gladnom ne vjeruje. imislm da su godišta bitna, 5o-tih - do 70-tih se moglo lako završiti na golom otoku i jako si teško mogao raditi bez partijske iskaznice, s tendencijom popuštanja prema osamdestima
    Bojim se da to nema veze s pripadnošću ičem, nego sa sklonošću čovjeka da ide niz dlaku-pa da su isti u dobrom položaju i onda i sada.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok
    to se slažem da baš nije bilo poželjno ići u crkvu i obnašati neke funkcije
    i da je bilo poželjno, dapače obavezno biti član partije
    ali ponavljam, tamo gdje sam ja živjela, vodeći ljudi i u privrednim i političkim mjestima nisu bili srbi
    možda ih nije bilo pa su u njihovom nedostatku stavili hrvate
    ne znam
    jedna moja prijateljica iz djetinjstva je uredno išla na vjeronauk, krizmana, i ona i brat, ništa skrivečki, otac joj je bio na visokoj poziciji u jednoj velikoj firmi
    nije bio član partije
    nije bio generalni, vjerovatno mu je ta pozicija izmakla jer nije bio član partije
    drugoj je otac isto bio neki direktor, ok oni su se srivali na ponoćki, nisu išli u svoju nego u crkvu u susjednom mjestu
    dobro, ja pamtim 80-te, kada je sve bilo mekše
    ne govorim o godinama iza 2. rata
    ja nisam osjetila onaj teror opisivan u najboljem filmu ikada "život sa stricem"

ma otišli smo ot, ali me nerviraju te priče o odlasku sveg novca u beograd, srbima na svim pozicijama..
    kao što su sada kao hercegovci na svim vođećim položajima
    floskule

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

to da su isti na položajima je samo zato što mi nismo imali lustraciju.
    Ali mislim da to niš nije ključno da je ostao zapadni istočni blok, mi bi trpili tako još tisuću godina, ali nije i došo je Milošević uselit nam se u kuću, pa smo ga morali zamoliti da je napusti. TO je sve.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sva autorska prava za prijevode su išla preko BG, dakle nisi mogao u ZG prevest knjigu dok nije prevedena na srpski, ako je bila iole važna- to nije floskula, to je činjenica. i onda se čudimo kako nemamo diplomaciju. kako možeš odgojiti diplomaciju kad ti netko filtrira obrazovanje po svojoj procjeni?
    A što se tiče toga da su na golom otoku i u bjegu u dijaspori završavali samo pijanci koji nisu mogli prestati pjevati Vilu Velebita na sred Trga, neki dan je bio tako dirljiv dokumentarac o piscu dječjih priča koji je jedva spasio živu glavu samo zato jer je pisao priče s narodnim motivima i koristio religiozne motive tipa za priču o Božiću, umro je nakon puno godina (prije oslobođenja RH), a da nikad više nije vidio svoju djecu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A sjećate se vječite Hrvatske u genitivu? Nigdje u službenim nazivima nije bilo pridjeva "hrvatski", a nacionalna televizija čak nije smjela imati niti taj nesretni genitiv, već je bila radio televizija zagreb. Tek devedesetih je pridjev hrvatski u nazivima postao uobičajen. Sve je to bio dio politike zatiranja nacionalnog.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dobro, to za televizije..sve su bile tv bg, tv sa, tv zg....a jedna krovna kuća....jedan narod-jedna nacija...svi smo kao trebali biti isti I baš kao danas, neki su isti, neki malo istiji....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •