Stranica 4 od 19 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 910

Tema: Oluja se izjednačila s zločinačkim pothvatom- što reći jednog dana djeci

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Uopće te ne zezam pikula, iščitavam iz tvojih postova ono što sam navela.
    Možda sam te krivo shvatila?

Samo što ti, zato što se s tobom ne slažem, meni imputiraš svađanje i oftopičarenje, isto tako možeš i ti pročitati moje postove...

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ne znam zašto je gnjusno reći da Srbi pogotovo koji i ne žive u Hrvatskoj ne mogu sada suosjećati u jednakoj mjeri sa hrvatskim žrtvama i sadašnjim osjećajem tuge i razočaranja.
    Pa većina više emotivno reagira i suosjeća na karcinom rođaka ili susjeda nego na tisuće žrtava tamo na Haitiju.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Sladjana, neću ništa drugo tražiti, jer stvarno ne vidim kako i što bih trebala reći da se izdvojim od ali ekipe, a da istovremeno ne posijem sumnju u svoje obiteljsko stablo, ljubav prema domovini, suosjećanje, poznavanje recentne povijesti itd itd

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da mm piše na forumu bi napisao da je sudionik oluje i dragovoljac, al ni to ne bi bilo dovoljno

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Meni je ta osuda strašna: bili su na HR teritoriju
    i onda su oni agresori

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

sladjanaf, kaae, svimbalo, cvijeta, je li vama kazna za generale ok? Smatrate li da su dobili zasluženu kaznu, da su trebali dobiti blažu kaznu ili možda biti oslobođeni? Kakvo je vaše mišljenje o tome da je Oluja izjednačena sa zločinom? Je li i za vas Oluja bila zločin, kao za ovog suca?

Stvarno me zanima.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    A mislim i da brojka od 600 poginulih srpskih civila ni pribiližno ne dočarava strah svih srba koji nisu imali nikakve veze s agresijom ili su se čak borili na strani RH od gubitka posla, stana, ljudskih prava, ali to nije danas tema. Danas je tema osuda obrane Hrvatske i nevinih u zatvoru
    Evo jedan od pet postova kojima nisam ostavila traga sumnji da ne opravdavam niti jedan zločin na bilo kojoj strani ida mi je žao svih žrtava jednako. Svih. Mogu ti ih citirati još.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    sladjanaf, kaae, svimbalo, cvijeta, je li vama kazna za generale ok? Smatrate li da su dobili zasluženu kaznu, da su trebali dobiti blažu kaznu ili možda biti oslobođeni? Kakvo je vaše mišljenje o tome da je Oluja izjednačena sa zločinom? Je li i za vas Oluja bila zločin, kao za ovog suca?

Stvarno me zanima.
    Zar stvarno mislis da bismo, sve cetiri (a onda valjda i ostali koje nisi navela) trebali to sve ponovno napisati? Zapravo, priznajem da nisam puno napisala jer nisam stigla u zaru borbe s poslom. Ali slozila sam se sa sladjaninim rijecima.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa ako se men poziva da ponavljam jedno te isto pet puta, što ne bi i ti? Evo i ja radim, samo se ne borim, nego guštam

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

QUOTE=Kaae;1869078]Zar stvarno mislis da bismo, sve cetiri (a onda valjda i ostali koje nisi navela) trebali to sve ponovno napisati? Zapravo, priznajem da nisam puno napisala jer nisam stigla u zaru borbe s poslom. Ali slozila sam se sa sladjaninim rijecima.[/QUOTE]

U ovoliko riječi koliko si tu iznijela stao bi odgovor na moje pitanje.
    A zanimalo me jer sam stekla dojam da se slažete s ovom presudom, a i da je za vas Oluja ipak u srži bila zločin.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Dijana, kao prvo uopće ne mislim da je Oluja izjednačena sa zločinom, iako to tako zvuči.
    Ona je za mene, oh zašto, zašto to moram pisati, legitimna akcija (vojno-redarstvena, da se poslužim točnom terminologijom) kojom su oslobođena okupirana područja naše domovine, a koja su bila okupirana, napadana i sve što uz to ide od strane neprijateljske vojske iz druge države, kao i dijela lokalnog stanovništva koji je zauzeo dio teritorija vlastite države pokušavajući stvoriti nešto što se zvalo SAO Krajina.
    Jel to sad jasno?

A mislim da sam u prvom postu napisala, pa onda još i naglasila Milanovićevu izjavu tako da nitko ne bi trebao sumnjati, da mislim da generali plaćaju tuđe dugove.

Uh

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ajme Dijana, ako nije bijelo, onda je odmah crno, zar ne?
    Pa zar ti živiš u takvom svijetu?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moje misljenje o svemu ovome je definirao moj posjet Vukovaru '96. I to ne mogu i necu negirati. Iako znam da su strahote pocinjene i sa nase strane i to je trebalo procesuirati. Ali ne ovako. Ne politikanstvom, namjestanjem. Jer ovo nije presuda nad kojom bi ijedna strana trebala likovati. Ovo je otvaranje pandorine kutije. I prije svega samo jos jedna pljuvacka braniteljima.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dijana, kao prvo uopće ne mislim da je Oluja izjednačena sa zločinom, iako to tako zvuči.

Da, to tako zvuči jer to nažalost tako jest.

Sudac je doslovce u obrazloženju presude pročitao navode optužnice u kojima se Hrvatska optužuje za udruživanje u zločinačkom pothvatu, tako je opisana ta vojno-redarstvena akcija. Kako onda ona nije izjednačena sa zločinom?

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ma kaae i sladjana može vas biti sram - gnjusno
    xxxxxxxxxxxxxxx

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo ja ću rezimirati, jer te stvarno zanima.
    moje mišljenje je da su generali dobili previsoke kazne (osim oslobođenog) i da će žalbeni postupak te iste kazne smanjiti.
    moje je mišljenje da krivnja tome što je oluja izjednačena sa zločinom, i moj muž proglašen zločincem, leži na hrvatskoj vlasti. što s jedne strane nije spriječila/sankcionirala zločine počinjene nakon oluje. što s druge strane diplomacija i politika nisu odigrale ulogu koju su trebali odigrati.
    oluja kao takva za mene nije zločin, nego oslobađanje vlastitog teritorija, izvedeno profesionalno, u tri dana, prema svim pravilima ratovanja.
    ono što je uslijedilo nakon 7.8.1995. je zločin.
    žao mi je što su svi pravi krivci mrtvi.
    nadam se da će mladić i hadžić završiti u haagu i nadam se da neće umrijet prije presude.
    nadam se da će karadžić i time i srbija biti optuženi za genocid, kako stoji u optužnici.
    nadam se da će stanišić i onaj drugi biti optuženi za zločin protiv čovječnosti i za udruženi zločinački pothvat u hrvatskoj i bih, kako stoji u optužnici.
    nadam se da će doć vrijeme kad će hrvati i srbi, barem većina njih, osuditi zločine počinjene u ratu, svoje zločine. i pokloniti se žrtvama.
    i nikad ne dovoditi žrtve u pitanje.
    i neće, kao mama od formata, iskazivati razumijevanje za srbe koji eto, ne mogu suosjećati sa vukovarskim žrtvama kao hrvati.
    eto.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Joj, cvijeto, hvala što si puno bolje od mene sročila ono što mislim, nekako sam mislila da govorim isto, ali valjda nedovoljno jasno.
    I pozvala bih se još dodatno na TM-a (kojeg ne poznajem, samo po ovome što si tu napisala), usporedivši ga s jednim čovjekom kojeg poznajem i izuzetno cijenim, sudionikom domovinskog rata, koji mi je rekao da je kao izrazito mlad bio jako desno nastrojen, ali da je nakon rata korigirao svoje stavove...
    Mislim da to puno znači i govori samo za sebe.
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 16.04.2011. at 10:38

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cvijeto, svaku ti potpisujem.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam cvijeta, 3 godine suđenja, stotine svjedoka,tri američke delegacije i Galbraith koji su svjedočili u korist generala nisu promijenili ama baš ništa u konačnoj presudi.Kao da suđenja nije ni bilo.
    Kako takav sud više može biti legitiman u bilo čijim očima? Pa ovdje je presuda donesena prije nego li je suđenje i počelo. Bez obzira procesuirali mi zločine ili ne. I ne razumijem kako su to generali dobili "previsoke kazne"? Znači, zaslužili su ipak zatvor?

A za žalbu, tek da im se zaprimi žalba još će dvije godine biti u zatvoru. No lako je nama reći, smanjit će im se kazna sigurno.

A možda bolje da Mladić i ostali i ne završe u hagu - mogli bi ih i osloboditi.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mene boli svaki ljudski život izgubljen u tom suludom ratu

jednako mi je žao srpske starice u Kninu i hrvatske u Škabrnji.zaista.

no,bez namjere da važem,ocjenjujem i procjenjujem ,nemoguće se oteti osjećaju nepravde

kad pogledamo brojke koje se tiču rata u Hrvatskoj:

broj hrvatskih žrtava
    broj srpskih žrtava

broj Hrvata procesuiranih za ratni zločin u Hrvatskoj
    broj Srba procesuiran za ratni zločin u Hrvatskoj

vidimo strašan nesrazmjer:na puno veći broj hrvatskih žrtava ide puno manji broj procesuiranih srpskih zločinaca

i obrnuto

to su brojke.one su takve kakve jesu,egzaktne.

možda te brojke idu nama na čast,zbilja to možemo promatrati i iz tog kuta.

međutim.kad u računicu uvrstimo da se rat vodio na našem teritoriju,da smo bili napadnuti,da su razarani hrvatski gradovi,da je dobar dio hrvatskog teritorija bio odsječen...dobivamo kontekst.

nijedan rat u ljudskoj povijesti ne možete izvaditi iz konteksta.a sada se to učinilo.

i upravo otuda taj preužasan osjećaj nepravde.

koliko god da se ponavlja da ovom presudom Oluja nije okarakterizirana zločinačkim pothvatom,između redaka vrišti:jest!

.ne smatram se nacionalistom,po orijentaciji sam ljevičar,volim svoje i poštujem tuđe...ali ovo jučer je strašno.

ne znam da li mi je gora tvrdnja o zločinačkom pothvatu ili o tome da su hrvatske snage upale na teritorij Krajine.zamislite relevantnog li međunarodnog teritorija,Krajine!jesam li ja nešto propustila ili je Krajina bila ilegalna tvorevina na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske,članice UN-a,ili neki međunarodno relevantan faktor?sramota.

zlonamjerno,nepošteno do Boga i nazad.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I malo me podsjeća ova naša prepiska na nedavni skandal koji je izazvala mlada spisateljica Simić-Bodrožić svojim pismom
    srpskom magazinu Beton. Čitali ste valjda?
    Ona je izgubila oca na Ovčari, nikad nije pronađen, cijeli život ju je to mučilo. Pa kad je na poziv predsjednika Josipovića došla na kavu su njim, ovaj nije ni znao zašto ju je uopće pozvao a onda kad je rekla da joj je otac mučen i ubijen na Ovčari, dobila je lekciju o hrvatskim zločinima, o obitelji Zec. I saslušala je sve pristojno. I ne znam stvarno kako nije od predsjednika otišla lebdeći od sreće jer ju je prosvijetlio. Već je otišla jadna i pokisla. Slično kako se pokislo osjeća i narod u Hrvatskoj ovih dana.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    mene boli svaki ljudski život izgubljen u tom suludom ratu

jednako mi je žao srpske starice u Kninu i hrvatske u Škabrnji.zaista.

no,bez namjere da važem,ocjenjujem i procjenjujem ,nemoguće se oteti osjećaju nepravde

kad pogledamo brojke koje se tiču rata u Hrvatskoj:

broj hrvatskih žrtava
    broj srpskih žrtava

broj Hrvata procesuiranih za ratni zločin u Hrvatskoj
    broj Srba procesuiran za ratni zločin u Hrvatskoj

vidimo strašan nesrazmjer:na puno veći broj hrvatskih žrtava ide puno manji broj procesuiranih srpskih zločinaca

i obrnuto

to su brojke.one su takve kakve jesu,egzaktne.

možda te brojke idu nama na čast,zbilja to možemo promatrati i iz tog kuta.

međutim.kad u računicu uvrstimo da se rat vodio na našem teritoriju,da smo bili napadnuti,da su razarani hrvatski gradovi,da je dobar dio hrvatskog teritorija bio odsječen...dobivamo kontekst.

nijedan rat u ljudskoj povijesti ne možete izvaditi iz konteksta.a sada se to učinilo.

i upravo otuda taj preužasan osjećaj nepravde.

koliko god da se ponavlja da ovom presudom Oluja nije okarakterizirana zločinačkim pothvatom,između redaka vrišti:jest!

.ne smatram se nacionalistom,po orijentaciji sam ljevičar,volim svoje i poštujem tuđe...ali ovo jučer je strašno.

ne znam da li mi je gora tvrdnja o zločinačkom pothvatu ili o tome da su hrvatske snage upale na teritorij Krajine.zamislite relevantnog li međunarodnog teritorija,Krajine!jesam li ja nešto propustila ili je Krajina bila ilegalna tvorevina na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske,članice UN-a,ili neki međunarodno relevantan faktor?sramota.

zlonamjerno,nepošteno do Boga i nazad.
    Uzimajući sve ovo u obzir, mislim da je sasvim dovoljno tenzije u zraku, te da nam priče o Narčetanijama trebaju taman koliko i Jure i Boban na ulicama Zagreba.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa kad vec izvlacimo taj tekst ( koji ne da mi nije legao, nego he izazvao osjecaj mucnine iz drugih razloga, uz duzno postovanje prema gubitku doticne i kalvarije koju je prosla), taj tekst, kao i ova presuda zove na noz i kad sam gore pisala o otvaranju pandorine kutije, bas sam na to mislila, medju ostalim

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne moramo pričati,dakako,o Načertanijama jer nas to nikuda neće odvesti.

ono što mene smeta,s druge strane,je činjenica da hrvatske žrtve nisu dobile mjesto koje im pripada.
    a nisu ga dobile jer oni koji su ih počinili ni blizu nisu dovedeni pred lice pravde.ni neće bit,čini mi se.
    vrijeme leti,godine idu.ljudi ne postaju mlađi.

uzmimo primjer Škabrnje i masakriranih 84 civila.
    gdje su njihovi krvnici?

zapovjedno su optuženi Martić i Babić.Hrvatska je u odsutnosti osudila policajca Renata Petrova.

i to je to?on je svojom rukom zaklao stotinu ljudi?

Do kolovoza 2006., ni 15 godina poslije, tužiteljica Haaškog suda Carla Del Ponte ni jednom nije došla upoznati preživjele stanovnike Škabrnje. Ni 15 godina poslije,Haški sud još nije pokazao interes za ovaj srpski ratni zločin u mjeri u kojoj je to trebao.

Prema svjedočenjima preživjelih Škabrnjana, počinitelji pokolja nisu bili Srbi iz dalekih krajeva, nego Srbi iz Ravnih kotara.

i što sad s tim?
    tko plače nad njima?koji mediji pišu o njima?gdje se raspravlja o tim žrtvama?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

potpisala bih cvijetin, ali i ronin zadnji post. i mene je iživcirala ova presuda, kao i sve ono što se dalo iščitati između redova. lijepo su nam dali do znanja gdje nas vide.

ali i živcira me nešto drugo - ovo su problemi stari skoro pa 20 godina. i njih smo trebali davno riješiti i ostaviti iza sebe. a koncentrirati se na realne probleme (gospodarstvo, korupcija, pravosuđe, ....) u državi koje nam neće riješiti ni EU ni MMF - ama nitko osim nas. i za koje probleme nam je ovih 20 godina vječno netko drugi kriv. a nije.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Taj tekst zove na istinu, a ne na nož. I prije svega debelo razočarava u prvu osobu u državi. A što se tiče otvaranja pandorine kutije, ne vidim da se u hr od jučer dogodilo nereda. Ali ne znam zašto bi se trebali odreći i prava i da tugujemo?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

i samo da nadodam - ove gore navedene probleme (a nadodala bih i prezaduženost) također ostavljamo u naslijeđe našoj djeci.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

stojim uz sladju, cvijetu, kaae, laumi,..
    posebno potpisujem zadnji cvijetin post :respect:
    kcer i zena branitelja i dragovoljaca domovinskog rata i sudionika oluje

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citanje s nerazumijevanjem produbljuje nerazumijevanje. Ne zove na noz? O zove, itekako... Prva zrtva na ovom forumu ce biti 'srpkinja sladjana' . Imamo pravo i na tugu i na bijes i na jos stosta. Ali na nerazboritost opravdavanu silinom emocija necemo imati pravo, kako stvari stoje

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    evo ja ću rezimirati, jer te stvarno zanima.
    moje mišljenje je da su generali dobili previsoke kazne (osim oslobođenog) i da će žalbeni postupak te iste kazne smanjiti.
    moje je mišljenje da krivnja tome što je oluja izjednačena sa zločinom, i moj muž proglašen zločincem, leži na hrvatskoj vlasti. što s jedne strane nije spriječila/sankcionirala zločine počinjene nakon oluje. što s druge strane diplomacija i politika nisu odigrale ulogu koju su trebali odigrati.
    oluja kao takva za mene nije zločin, nego oslobađanje vlastitog teritorija, izvedeno profesionalno, u tri dana, prema svim pravilima ratovanja.
    ono što je uslijedilo nakon 7.8.1995. je zločin.
    ja sam ovo napisala na drugoj stranici, čini mi se
    a ako treba mogu i ponoviti
    jer u mom mozgu jedno ne poništava drugo
    al ok, ajmo pričati o "udruženom zločinačkom pothvatu" i sučevom referiranju na krajinu a ne tzv. krajinu
    ajmo pričati o 24 odnosno 18 godina zatvora
    slažem se da smo ispali zločinački narod, i ja i moja obitelj i svi mi i vi - ali ja ne mislim da je za to kriva EU, Haški sud, UN, SFOR, IPTF
    za to su u mom mozgu krivi hrvatski političari
    koji su jučer bili šokirani
    ma nemoj
    optužnica s kvalifikacijom "udruženi zločinački pothvat" javnosti je prezentirana na početku suđenja
    puno, puno vremena da hrvatska vlada uloži napore da tu optužnicu promijeni (da, ja smatram da je mogla)
    a ako i nije mogla, što je mislila dok je sjedila skrštenih ruku?
    što je radila, poduzela?
    kažu biskupi nedavno "molimo za naše generale da ih oslobode"
    pa kasno je, kaptole, moliti u sudačkoj nadoknadi
    valjda je i vlada godinama samo molila i poput djeteta zatvorila oči
    jer ako nešto ne vidiš, onda to ne postoji

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Odvjetnici , financirani od rh nisu sjedili skrštenih ruku, dapače, tijek suđenja je išao odlično, u korist generala, nije bilo nikakvih dokaza da se radilo o organiziranom zločinu, a ovi ljudi su dobili toliki zatvor upravo za to- za organizirani zločin. Bez dokaza- pa za to čak ni hdz nije kriv.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 16.04.2011. at 11:26

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ali Dijana, to ne opravdava hrvatsku vladu. Ni proslu ni sadasnju. I Cermak je velikim dijelom sam sufinancirao svoj tim pa i financijski pomagao obranu generala Markaca. A sto su radili ovi na vlasti? Preko leseva civila i branitelja ulagivali se nekakvoj uniji

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i da dodam, jer nisam bila jasna (pa makar sad postala i masonka, strana plaćenica i špijunka za MI5)
    ne mislim da su generali nevini
    krivi su jer svoje vojnike nisu pohapsili i predali sudskim vlastima
    nisu zaslužili 24 i 18 - ali nešto su zaslužili

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ok, krivi po zapovjednoj odgovornosti ( iako je i to termin koji se uporno siluje i razvlaci kako kome pase) ali krivnja za zdruzeni zlocinacki pothvat? Moze li to itko opravdati? To nas je sve, ama bas sve smjestilo uz bok jednom eichmanu. I to ne mogu i necu prihvatiti. A ponavljam, bila sam u vukovaru '96 i da cak i nisam nista znala o svemu, to bi mi bilo dovoljno da se svrstam danas

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja mislim da je isto kriva naša vlada koja se sad zgraža, a koja je uredovno isporučila naše generale i znala za što im se sudi!!!
    I sve ovo je jedna velika sramota!
    I zna li netko možda kako se odlučuje kome će se suditi u Haagu? Nitko mi na to ne zna odgovoriti! Zašto npr Sarkozy nije ratni zločinac što napada agresore u Libiji?
    Možda glupo pitanje, ali ne kužim...
    Sladjana, ne mislim da su morali znati baš sve što se događa!
    Apsolutno branim stav da nisu krivi! Ali svako ima pravo na svoje mišljenje!!!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, krivi po zapovjednoj odgovornosti
    tako je - grijeh propustom, ako me netko ne razumije
    ugrađen u kazneni zakon svake civilizirane države

a na "zločinački pothvat" sam se već referirala i iznijela što o tome mislim i tko je za to kriv

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Znajući za to kako radi sud u Haagu, za transkripte na kojima je Tuđman lijepo pohranio sve što je mislio,radio i planirao (valjda računajući da nitko nikad neće to čitati), za političku klimu nakon Oluje i godinama poslije nje, gdje ni najpošteniji, najmoralniji i najtrezveniji generali i tko god, nisu nailazili na odobravanje političkog vrha (dapače) kad su pokušali ukazivati na zločine koji su se događali...

uzimajući u obzir još puno stvari, od kojih je veći dio već spomenut u postovima, očekivala sam da takav sud, i pod takvom politikom naše vlasti unazad x godina, i one vani,
    neće donijeti oslobađajuću presudu za Gotovinu, da će neke točke optužnice prihvatiti, neke odbaciti i dodijeliti mu 5-6 godina zatvora.
    Nakon žalbe i pravomoćnosti to bi došlo nešto više od boravka u pritvoru.
    Sad ne govorim o svojim željama i htijenjima ni onome što sam ja vjerovala ili željela vjerovati nego o onome što sam, u ovoj relalnosti, pokušavala procijeniti što će biti i zašto.

No, 24 godine?!?", 24 godine, i to u kontekstu zločinačkog pothvata,
    to je too much, kako god okreneš.
    I komparativno sa drugom stranom, i s namjerama optuženih, i izravnim žrtvama konkretno njihovog djelovanja, djelovanja optuženih uokolnostima u kojima su bili....svakako previše za sve nas.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kuzimo se mi. Iako je cinjenica da markac nije znao, da su neke stvari zataskane i da se zna tko ih je zataskao to ne umanjuje tzv zapovjednu odgovornost. Ima je svuda, od direktira firme do glavne cistacice, ako smijem malo izbanalizirati, ali za to se, kao sto vidimo, nikome nije sudilo. Sudilo se nasoj domovini, prokazali su nas oni koji nas vode i zato je ovo tema na kojoj je tesko i biti realan, neemotivan i sve sazeti u punoj slici

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

meni je sve ovo ok što cvijeta piše i sve to zvuči dobro, ali neki kao da ne vide ili su vrlo naivni, o čemu se tu zapravo radi. možda nisu na vlastitoj koži osjetili pa se ne mogu konektirati. i moj muž je bio u oluji pa je više rata doživio kao civil nego kao vojnik.
    mislila sam napisati par situacija i obrazložiti, ali neću trošit energiju na gluposti. ovo mi je toliko diglo živac i probudilo neke stare, zaboravljene osjećaje i doživljaje i koliko god i dan danas progutam raznog dreka i nagledam se svega trudim se to svaki put potisnuti u ime budućeg mira. no ljudi u npr. vukovaru žive i dan danas bez osjećaja pravde izmješani sa svojim krvnicima. i dokle god cijela ratna generacija ne pomre to će se osjetiti u zraku jer pravda očito nikad neće biti zadovoljena. netko tko s tim ne živi to ne može shvatiti i ja sam daleko od toga, ali imam priliku vidjeti i barem razumijeti.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I malo me podsjeća ova naša prepiska na nedavni skandal koji je izazvala mlada spisateljica Simić-Bodrožić svojim pismom
    srpskom magazinu Beton. Čitali ste valjda?
    Ona je izgubila oca na Ovčari, nikad nije pronađen, cijeli život ju je to mučilo. Pa kad je na poziv predsjednika Josipovića došla na kavu su njim, ovaj nije ni znao zašto ju je uopće pozvao a onda kad je rekla da joj je otac mučen i ubijen na Ovčari, dobila je lekciju o hrvatskim zločinima, o obitelji Zec. I saslušala je sve pristojno. I ne znam stvarno kako nije od predsjednika otišla lebdeći od sreće jer ju je prosvijetlio. Već je otišla jadna i pokisla. Slično kako se pokislo osjeća i narod u Hrvatskoj ovih dana.
    Ovo dobro oslikava loš senzbilitet za trenutak i kontext koji se pojavljuje i na ovoj raspravi.
    inače potipsujem cvijetin i ronin post. Čini se da ipak svi mislimo vrlo slično.
    S tim da je meni ipak naglasak na osjećaju za feeling u ovoj raspravi. Imali smo 15 godina da otvorimo temu o ljudskim pravima srba (i ostalih manjina, mnogim ne-hrvatima nije bilo bajno) za tuđmana i žrtvama civila u ratu, sigurna sam da bi sve ovdje redom cure suosjećale s teškom pozicijom u kojoj su tada bili - ja prva. rozno mi je da se tako nečim sad hvalim, lai ja sam jedina od cijelog društva sijela kraj prijateljice srpkinje u skloništu kad su joj braća pobjegla iz hrvatske protiv volje njezinih roditelja, čak i kad se čekalo hoće li maršalka izaći, i kad su se susjedi već utaborili po nacionalnostima. Jesmo bile prizor s 15 godina Boro i Ramiz LOL
    Ali jučer i danas konkretno treba imati osjećaj za ljude kao što je Simić Bodrožić koji su sad ovom presudom povrijeđeni.
    A što se tiče načertanija kako to nije važno? Generali su osuđeni zbog jedne salvete i brijunskog sastanka (ne umanjujem lošu stranu istih), a Srbija ima službenu osvajačku politiku za cijelu regiju koje se nikad nisu odrekli. Upravo to čini razliku između grešaka i propusta počinjenih u samoobrani (i suosjećam s žrtvama istih) i planskog genocida.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i nena jabuka potpis

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Danas u jutarnjem haaške presude u brojkama:

Srbi

-58 pravomoćnih presuda
    -46 pravomoćno osuđenih
    -11 umrlo prije presude
    -1 oslobođeni

-najveća izrečena kazna doživotni zatvor Stanislavu Galiću
    - ukupno dobili: 710,5 godina +1 doživotna

Hrvati

-16 pravomoćnih presuda
    -10 pravomoćno osuđenih
    -2 umrlo prije presude
    -4 oslobođeni

-najveća izrečena kazna 25 godina Dariju Kordiću
    - ukupno dobili: 147 godina

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A šta kažete vi, cubana i jennifer na to što linkate ili kopirate? Razmjenjujemo valjda mišljenja a ne linkove.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da,to su haške presude

presude hrvatskih i srpskih sudova...nemam vremena tražiti jer nisam zapamtila točan broj pa da ne fulam,ali razlika je prestrašna

ako netko nađe neka stavi

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam već potpisala Laumi, potpisujem i Sladju, a bome i Butkovića.
    Ja sam iz obitelji Milana i Darinka, tako da ocjenjivanje nečije narodnosti prema imenu me nasmijava, a nadam se da će doći dan kad se takve ocjene i ne budu smatrale uvredama.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A šta kažete vi, cubana i jennifer na to što linkate ili kopirate? Razmjenjujemo valjda mišljenja a ne linkove.

Presude sam stavila za one koji misle da su Hrvati u Haagu procesuiraniji od Srba.

(Samim time ne kažem da broj presuda čini Haag pravednim sudom.)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Malo Klauškog koji je to odlično napisao
    Druga je stvar što HDZ, onaj koji se kleo u čistoću Domovinskog rata i u ratne heroje, nije u godinama koje su slijedile učinio dovoljno da naglasi tu distinkciju i da ratnim generalima, Gotovini i Markaču, u dovoljnoj mjeri pomogne da obrane svoj ratni put. To ide na dušu nesposobnoj politici, čija je predstavnica Jadranka Kosor umalo pala u nesvijest pokušavajući se izraziti na press konferenciji.
    I naposljetku, oni koji vjeruju da je presuda Gotovini i Markaču (a zapravo Tuđmanu, Šušku, Červenku i još nekima s Brijuna) loše argumentirana, mogu se tome zapravo radovati jer će je biti lakše srušiti u žalbenom postupku. Luka Mišetić i Goran Mikuličić žalili su se da njihovi dokazi nisu prihvaćeni, pa se barem imaju čemu nadati u žalbi.
    Blaškićev poučak
    Ako je ova presuda slična onoj prvostupanjskoj za Tihomira Blaškića, onda bi takva mogla biti i drugostupanjska. Naravno, ako oslobađajući dokazi budu dovoljno snažni. Jer nikakva ulična ili politička dreka neće spasiti Gotovinu. Samo pravni argumenti.
    Uglavnom, haška presuda kaznila je odgovorne za zločine počinjene u Oluji i nakon nje. Nije kaznila Oluju, nije kaznila Hrvatsku, niti je uzdrmala njezino pravo da oslobodi svoj teritorij.
    Sada je došlo vrijeme da se cijela nacija iskobelja iz tog mentalnog sklopa, iz tog zarobljeništva i nametnute "solidarnosti u zločinu". I da napokon zaključi: Hrvatska nije bila dio udruženog zločinačkog pothvata.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je butkovićev komentar sramotan, nije ni svjestan da je zapravo rekao da je sud nepošten, jer sudi jednom zato što ne može drugom. Znači, sasvim legalno žrtveno janje.
    je li to svrha jednog časnog suda? A ovim ljudima nije uspio dokazati ništa, ali ipak ih je osudio.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma ova tema je ipak na krivom mjestu.

Stranica 4 od 19 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •