Stranica 8 od 19 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 910

Tema: Oluja se izjednačila s zločinačkim pothvatom- što reći jednog dana djeci

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja bih se slozila da je teme puno komplekisja od Pere Perica i razbijanja prozora. Slazem se i sa stavom da stav jedne kaznjavaju a druge ne ne drzi vodu, ali isto tako treba uporediti kako kaznjavaju sve i na temelju kojih argumenata izvalce zakljucke o krivnji ili osolobadjanju od iste.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

a ja bih se složila da je ovo postalo predegutantno jer je sladjanaf počela vrijeđati na nacionalnoj osnovi i okarakterizirala hrvatski narod kao ustaše

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Rekla bih da ovdje nema takvih, koji okreću Juru i Bobana i crtaju svastike po srpskim crkvama. Ljudi imaju pravo biti žalosni i razočarani presudom, bez pjevanja i crtanja svastika. Oprosti, ali pretjerala si.

debelo pretjerala

minji otrok avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

E sad ću ja reći što mi je na duši (potpuno svjesna da je moguće da navlačim na sebe trajnu mržnju na ovom forumu).

Moje je mišljenje da ovdje vlada Hlebinska škola kad su u pitanju političke teme.
    Ali se svi jako trude ostaviti dobar dojam, svi se volimo, svi smo pacifisti i iznimno tolerantni i tako odgajamo svoju djecu.
    Jedino se ne ponašamo tako prema onome tko se usudi napisati drugačije mišljenje... Tada je dopuštena i hajka na tu osobu.

Ima toga još, primjerice, zanimljivo mi je kako se malo tko usudi napisati svoje mišljenje, ali kad se jave rodini forumski gurui, naštancaju se dvije stranice samo da se potpišu ispod tog posta

Ronin obožavam čitati, doživljavam je kao izuzetno mudru, obrazovanu, pametnu osobu čije su me mnoge riječi na raznim temama potakle na razmišljanje i samopropitivanje (ne,ne, ne ulizujem se, zaista je tako!), ali me to ne priječi da kažem da se ne slažem s njom po pitanju pogleda na rat u Hrvatskoj. Po pitanju odgovornosti za rat zauzimamo potpuno različita stajališta. Ali mi ne pada na pamet da je zato manje cijenim. Štoviše, cijenim je još više jer se uvijek trudi pojasniti i argumentirati svoje stajalište, i nikad ne napada druge.

I jako, jako mi je ružno što si neki ovdje uzimaju za pravo da prozivaju vjernice i da upiru u njih prstom i usude se reći kako bi one trebale razmišljati jer su vjernice.

A na ovoj temi mi je pretužno što barem polovica ne zna koliko je trajala vojno-redarstvena akcija Oluja, i tko je bio odgovoran za nju, a tko nakon nje. Zato sam mišljenja da ni ne znaju što je bila Oluja.
    Sve bi bilo lakše kada bi se diskutanti informirali o temi, i pričali samo o temi (Oluja) a ne o cjelokupnom ratu.

Još kad bi netko rekao kako da stavim avatar, bila bih mu zahvalna

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Uđi u postavke i sa strane uđi u moje postavke- uredi avatar. Eto, tu ti mogu pomoći.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj minji otrok prvotno napisa Vidi poruku
    E sad ću ja reći što mi je na duši (potpuno svjesna da je moguće da navlačim na sebe trajnu mržnju na ovom forumu).

Moje je mišljenje da ovdje vlada Hlebinska škola kad su u pitanju političke teme.
    Ali se svi jako trude ostaviti dobar dojam, svi se volimo, svi smo pacifisti i iznimno tolerantni i tako odgajamo svoju djecu.
    Jedino se ne ponašamo tako prema onome tko se usudi napisati drugačije mišljenje... Tada je dopuštena i hajka na tu osobu.:-
    Još kad bi rekla na koga je to izvršena hajka....

Zbilja me zanima.

Ja vidim da se spominje samo sladjanino ime, uz pripadajuće mučnine.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dorotea24, nešto si krivo shvatila

vidiš da je i minji otrok, koja ima drugačije mišljenje, shvatila da je na slađanu krenula hajka radi drugačijeg mišljenja

mo što se tiče avatara idi u postavke, na lijevoj strani ti piše avatar, klikni i dalje će te sve samo voditi

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    vidim da na ovoj temi barem toga ima napretek, na taj način hrvati zražavaju svoju tugu i bol
    nakon što dva tri puta okrenu juru i bobana
    i nacrtaju par svastika po srpskim crkvama
    to je dostojanstveno žalovanje, to je melem na hrvatsku ranu
    !
    pa samo dajte, nemojte da vas ja ometam u tome.
    aleksandra ne znam što sam krivo shvatila u ovom postu?
    ja vidim generalizaciju i prozivanje hrvata ustašama i fašistima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    ...što će te reći svojoj djeci jednoga dana...
    Što ću reći? Mislim da ću parafrazirati gospodina Preverta: rat je svinjarija, velika...
    Nitko to nikad nije bolje rekao...

minji otrok avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    vidiš da je i minji otrok, koja ima drugačije mišljenje, shvatila da je na slađanu krenula hajka radi drugačijeg mišljenja
    Molim te, ne donosi zaključke u moje ime.
    Posljednje uređivanje od minji otrok : 18.04.2011. at 10:11

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Samo mislim da i u ovim teškim trenucima treba pripaziti ako retorika malo isklizi iz tračnica,
    jer se događa upravo ono čega sam se bojala

http://www.index.hr/vijesti/clanak/n...ku/547607.aspx

http://www.index.hr/vijesti/clanak/v...na/547264.aspx
    Bez namjere da budem neciji odvjetnik, mislim da se sladja referirala na ove clanke.
    Netko moze generalizirati, netko to smatrati iznimkama, ali cinjenica je da toga ima.
    Bilo zalovali, bilo slavili, koketiranje s ustastvom svako malo izviri.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Molim te, ne donosi zaključke u moje ime.
    ne donosim u tvoje ime
    nego na osnovu onog što si napisala

Jedino se ne ponašamo tako prema onome tko se usudi napisati drugačije mišljenje... Tada je dopuštena i hajka na tu osobu.
    a obrušili su se na slađanu

te dve premise daju konkluziju da je hajka na slađanu radi drugačijeg mišljenja

ali s obzirom na tvoju reakciju dopuštam da sam napravila logičku grešku

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Jel se meni čini, ili novinari još više lože narod? gledam po portalima i nemogu se načuditi člancima

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Netko moze generalizirati, netko to smatrati iznimkama, ali cinjenica je da toga ima
    pa prije par stranica smo se upravo mi ovdje složili, ako se ne varam, da se trebamo kloniti kolektivnog osuđivanja.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Bez namjere da budem neciji odvjetnik, mislim da se sladja referirala na ove clanke.
    Netko moze generalizirati, netko to smatrati iznimkama, ali cinjenica je da toga ima.
    Naravno da toga ima, vjerujem da nitko ovdje to neće poreći. Ali pisati - izvolite pjevati Juru i Bobana i crtati svastike po srpskim crkvama, ne dajte se smetati od mene - nije opravdano time što toga ima i što je to činjenica.

minji otrok avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hvala, uspjela sam staviti avatar (ili sliku u avatar?)
    Posljednje uređivanje od minji otrok : 18.04.2011. at 10:24

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Naravno da toga ima, vjerujem da nitko ovdje to neće poreći. Ali pisati - izvolite pjevati Juru i Bobana i crtati svastike po srpskim crkvama, ne dajte se smetati od mene - nije opravdano time što toga ima i što je to činjenica.
    X
    Nekako sam shvatila da se receno ne odnosi na populaciju ovdje (a i van foruma) nego ciljano na te clanke.
    Mozda nisam u pravu.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Cubana ja bih ti sada mogla izvaditi hrpu pimjera iz novina, ali i iz onog čemu sam osobono sjedočila gdje se koketira sa četništvom u Hrvatskoj (a Srbiju neću ni spominjati, pogledaj samo njihove radikale, pa činjenicu da žele biti konstitutivan narod u Hrvatskoj i niz drugih primjera) pa opet nitko ovdje nije Srbe okarakterizirao kao četnike. Luđaka i ultradesničara ima svugdje, u Njemačkoj npr. ima neofašista pa što? Mislim da bi ovo jedan racionalan čovjek trebao shvaćati. Ili ne shvaća ili namjerno provocira.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

X
    Nekako sam shvatila da se receno ne odnosi na populaciju ovdje (a i van foruma) nego ciljano na te clanke.
    Mozda nisam u pravu.
    ma jesi.i ja sam to tako shvatila.

ne treba potpirivati vatru ovdje,pokušavamo argumentirano razgovarati

a civilizirani i argumentirani razgovor obično uključuje da se barem pokuša shvatiti kako razmišlja ona druga strana,i zašto tako razmišlja

tema je naša trenutna realnost.mnoge od nas imaju već malo veće klince i normalno da ti klinci nisu ni slijepi ni gluhi na sve ovo o čemu bruje pisani i elektronski mediji,i da će postavljati pitanja.

i zato bi bilo šteta da se zaključa.

jest delikatna,jer uključuje puno emocija,i zato bismo se trebali možda svi malo više potruditi barem dva puta pročitati svoj post prije no što ga postamo,o možda razmisliti hoćemo li koga uvrijediti time,jer onda rasprava prestaje biti rasprava,a postaje svađa i prepucavanje.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku

tema je naša trenutna realnost.mnoge od nas imaju već malo veće klince i normalno da ti klinci nisu ni slijepi ni gluhi na sve ovo o čemu bruje pisani i elektronski mediji,i da će postavljati pitanja.

i zato bi bilo šteta da se zaključa.

jest delikatna,jer uključuje puno emocija,i zato bismo se trebali možda svi malo više potruditi barem dva puta pročitati svoj post prije no što ga postamo,o možda razmisliti hoćemo li koga uvrijediti time,jer onda rasprava prestaje biti rasprava,a postaje svađa i prepucavanje.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

i kao odgovor na temu iako su mi djeca još premala, ali sumnjam da ću uskoro pričati o ratu jer sam vidjela što nastaje kada se djecu s tim kljuka od malih nogu. za to uvijek ima vremena, kad sami budu pitali. neka rastu u miru i suživotu sa svima. to nije njihova borba, oni moraju graditi neki novi svijet.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

svakako sljedeći put pažljivije čitaj
    moj post odnosio se na:
    a) teicu koja svoj šovinizam opravdava mojim postovima. meni to smeta. neka teica na mene bude ljuta, to je u redu, ali ljude u ovoj državi dijeliti na ove i one, pod krinkom opravdanog bijesa koji je usmjeren prema meni - oprosti, to je moja rana i ja ću se za nju pobrinuti
    b) već se 9 stranica provlači misao da ljudi žaluju i da ih se pusti na miru - ne ljudi samo na ovoj temi, nego ljudi općenito u hrvatskoj. priznajem da sam o svastici pročitala u novinama. juri i bobanu svjedočila sam sama, osim što su tu istu pjesmu pjevali masovno i u petak. ali mene smatrati srpkinjom zbog moga mišljenja, a ustašoide niti ne spomenuti kao neprimjeren oblik žalovanja? na to se odnosio moj post - na primjerene i neprimjerene oblike žalovanja. dakle, i dalje osuđujte mene, nema problema a o njima niti ne pisnite, nema problema.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ne donosim u tvoje ime
    nego na osnovu onog što si napisala

a obrušili su se na slađanu

te dve premise daju konkluziju da je hajka na slađanu radi drugačijeg mišljenja

ali s obzirom na tvoju reakciju dopuštam da sam napravila logičku grešku
    Nekako mislim da minji otrok smatra da ti druga premisa nije istinita. Konkluzija je inače izvedena besprijekorno.

Minji otrok nije navela svoj argument u potpunosti, tako da ne znamo što nije s njime u redu kada ne znamo ni protiv koga se to po njoj "vodi hajka".
    Ja bih ovako paušalno rekla da se možda radi o pogreški ekvivokacije, odnosno, možda se pojam "hajka" koristi u drugom smislu nego uobičajenom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

sladjanaf, iskreno mislim da su rijetki oni ovdje koji razumiju evo ovaj tvoj pravednički gnjev, ali je puno više teica koje si debelo iziritirala..ne znači da ne možeš i ne smiješ i nećeš još...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je uopće ne zamislivo ući u nečiju tuđu kuću, pokrasti stvari, knjige, namještaj, a znam takvih ljudi. Pa kako ih nije Boga strah, sjediti na tim stolcima, okretati te stranice.
    A mučiti čovjeka, ženu, dijete...
    I možda nećete razumijeti, ali ja fore poput, naše kažnjavaju, a njihvoe ne diraju en kužim. Pa ako je moje dijete razbilo prozor, ja ću ga kazniti bez obzira je li Pero Perić razbio dva prozora i nije kažnjen.
    I kada netko kaže, generali nisu mogli znati što se događa na terenu. Ne vjerujem u to, znali su, svi su znali, ali su šutjeli jer rat opravdava sve. I ok, vraćali smo svoju zemlju..., ali teško mi je uopće zamisliti u kakvom psihičkom stanju su bili oni vojnici koji su ratovali '95.-e, nakon 4 godine rata i ratišta. Što li su u svojim glavama doživljavali i kako se to odrazilo na civile koje su susretali.
    Ne znam, nikada se ne ponovilo.
    Ovo je teško ne potpisati, štoviše, baš su se mnogi trudili da se kroz njihove postove provuče to da se ne može negirati nešto što se dogodilo, ne želi se ni opravdati, želi se procesuirati, dio toga je već sankcioniran, dio nije, iz raznoraznih razloga.
    Ljudi su se nogama i rukama trudili reći - "da bar, da se bar nikad takvim nečim Oluja nije uprljala".

No, pitajte vojne analitičare, a i stvarnost posvuda po svijetu, nećete naći ratne akcije bez takvih užasa. Na žalost i sramotu svih nas.

Dio ljudi ovdje apsolutno je podupirao Tuđmana i njegovu politku, i to se moglo iščitati, nekima je odgovarao kao vođa i čovjek, nekima nije.
    Različiti smo. Meni nije. Nikad ni sad. Moj tip čovjeka je Vlado Gotovac, ali politika kao riječ ne zaslužuje njegovo ime uza se, niti takav čovjek zaslužuje
    da mu se, uz ostalo, uopće piše ono -... i političar.
    Prlja ga.

No, ovdje nije bila toliko riječ o tome. Ljudi se se trudili pokazati da su ipak ljudi, koliko god trenutno ogorčeni, da ne žele da se uz njih kolektivno veže neka etiketa udruženog zločina, pa makar morali opravdati sebe i kroz "vađenje kućnih Srba iz rukava", reći da se srame i klone svega što nije čovječno, pa bilo napravljeno u Oluji ili bilo kad prije ili poslije.

Radilo se o reakciji na presude, konkretne presude.

Njihovu kvalifikaciju, njihovu visinu, njihovu pravnu utemeljenost s obzirom na to kome su dosuđene, za točno i konkretno koja djela su dosuđene.

Jedni su se bunili na pravednost (u usporedbi s količinom nepravde druge strane), jedne je više zanimala pravna strana svega, eto, mene više to, mislim da
    su kazne previsoke, da su se zapravo faktički odnosile na druge ljude,
    da nisu dovoljno individualizirane tj. da su donijele kolektivnu kvalifikaciju, da nisu
    dostojne suda kao pravne institucije,

(ne nebeskog suda koji bi valjda jedini donio pravdu, a koja je pak često subjektivan osjećaj).

Ljudi su ovdje razmišljali, pokušavali objasniti, iskazati nezadovoljstvo,
    nitko nije pjevao niti pozivao na pjevanje Jure i Bobana.
    Onaj tko pjeva Juru i Bobana, taj ne razmišlja, taj samo lupeta jezikom, ne razmišlja ni mozgom jer bi onda znao o kome i o čemu pjeva,
    ne osjeća ni srcem jer bi onda osjećao da pjeva nešto stravično.

Dakle, nema ovdje "pjevača", ljudi razmišljaju i iznose svoja razmišljanja, neki vještije, neki malo manje vješto pa ih je lako uhvatiti na nesmotrenost.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    sladjanaf, iskreno mislim da su rijetki oni ovdje koji razumiju evo ovaj tvoj pravednički gnjev, ali je puno više teica koje si debelo iziritirala..ne znači da ne možeš i ne smiješ i nećeš još...
    ma naravno, Dijana i Nena, ljudi su samo nesmotreni i iziritirani u svojim izjavama jer im smeta MOJE mišljenje
    to nikako nije njihovo osobno, ni od koga uvjetovano mišljenje
    sve pet
    svatko svakako ima pravo izreći ga, bez obzira čime se pravdao

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

svakako sljedeći put pažljivije čitaj
    moj post odnosio se na:
    a) teicu koja svoj šovinizam opravdava mojim postovima. meni to smeta. neka teica na mene bude ljuta, to je u redu, ali ljude u ovoj državi dijeliti na ove i one, pod krinkom opravdanog bijesa koji je usmjeren prema meni - oprosti, to je moja rana i ja ću se za nju pobrinuti
    b) već se 9 stranica provlači misao da ljudi žaluju i da ih se pusti na miru - ne ljudi samo na ovoj temi, nego ljudi općenito u hrvatskoj. priznajem da sam o svastici pročitala u novinama. juri i bobanu svjedočila sam sama, osim što su tu istu pjesmu pjevali masovno i u petak. ali mene smatrati srpkinjom zbog moga mišljenja, a ustašoide niti ne spomenuti kao neprimjeren oblik žalovanja? na to se odnosio moj post - na primjerene i neprimjerene oblike žalovanja. dakle, i dalje osuđujte mene, nema problema a o njima niti ne pisnite, nema problema.
    Pažljivo čitam.
    Ne nalazim opravdanja za ustašoide, niti za one koji osuđuju tvoj način razmišljanja. Ali onaj post o svastikama je suvišan i neprimjeren, i to upravo na način o kojemu pričaš cijelo vrijeme.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

sladjanaf, ja nisam bila nešto nesmotrena u svojim izjavama, pa mi isto smeta što pišeš, a bome i način na koji pišeš..
    hoću reći, čini mi se da te smetaju reakcije kakve dobivaš, ali ne trebaju te čuditi...ko ide radikalno, dobije radikalno i nazad...

inače, jel se samo meni čini da se ova tema potrošila? ja vidim ovdje dva tabora, koji se neće složiti sve i da forumaše o istom još mjesec dana. ne vidim da je netko nekom nešto uspio dokazati, ja osobno sam za većinu unaprijed znala kako će pisati, nekih iznenađenja nije bilo, iako sam se naivno nadala da čemo barem jednom u nečem biti složni, al hlebinac ostaje hlebinac...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sika Pika, lijepo rečeno, mogu te samo svimbati, koliko god to bilo nepopularno na ovoj temi

A što se tiče hajke, ja sladjanin pravdenički gnjev puno bolje razumijem od npr. procjenjivanja tko je Srbin, tko pravi Hrvat, a tko nedovoljno dobar Hrvat. I onda još velikodušnog oprosta za manjak empatije onima za koje se zaključi da su Srbi, jer eto, srpski narod nije sposoban za suosjećanje

Doduše, moram priznati da sam i ja nekad bila ljuta na sve Srbe ovog svijeta, ali prošla su otad 2 desetljeća, a ni ja više nemam 14 godina, pa tako danas, dok po meni ne padaju granate, a dostupne su mi informacije s obje strane, mogu puno racionalnije razmišljati o svemu što se 90-tih godina ovdje događalo.

Ali eto, prihvaćam da je mnogima ovih dana teško zadržati racionalnost i objektivnost. Nadam se, stvarno se nadam, da stoga iz nekih ljudi progovaraju emocije izazvane ovom sramotnom presudom, ali da to nisu stavovi koje će prenositi na svoju djecu. Jer inače, stvarno nikad neće biti mira i suživota na ovim prostorima

I da se razumijemo, ni slučajno ne mislim da trebamo zaboraviti domovinski rat i prijeći preko toga kao da se ništa nije dogodilo, ali bilo bi dobro nastaviti život dalje i ne vraćati se u vrijeme mržnje. Nitko od toga nema koristi, a ponajmanje naša djeca.
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 18.04.2011. at 11:37

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pa pobogu, valjda smo/ste više utvrdili da nitko ovdje zločin ne opravdava ( ni sa jedne strane), treba takve kazniti i procesuirati. Ali ne treba zato državu koja se branila prozivati zločincem. Jer Hrvatska se branila! Po ovome u Haagu to ne ispada tako. Ne razumijem čemu toliko vrijeđanja, svađanja...prozivanja?? Pitanje je bilo što reći djeci sutra? Da smo se branili. Ništa više ni manje. Svakako ne ih učiti da mrze naše tadašnje agresore, to je stvar pojedinaca, ne kolektiva.
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 18.04.2011. at 11:43

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    I da se razumijemo, ni slučajno ne mislim da trebamo zaboraviti domovinski rat i prijeći preko toga kao da se ništa nije dogodilo, ali bilo bi dobro nastaviti život dalje i ne vraćati se u vrijeme mržnje. Nitko od toga nema koristi, a ponajmanje naša djeca.
    X

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja vidim ovdje dva tabora, koji se neće složiti sve i da forumaše o istom još mjesec dana.
    Da?
    A ja baš mislim da smo se oko onog najvažnijeg svi složili:
    a) presuda je nepravedna i
    b) svaki zločin treba kazniti.

Vjerovala ili ne, čak se i s nekim tvojim postovima slažem (bez ironije ).
    Jedino što mi se nimalo ne sviđa jest ultradesničarenje koje se osjeti u pojedinim postovima, ali opet - valjda su ljude ponijele emocije i inače ne procjenjuju druge prema imenima i svjesni su da ništa nije crno-bijelo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku

Dio ljudi ovdje apsolutno je podupirao Tuđmana i njegovu politku, i to se moglo iščitati, nekima je odgovarao kao vođa i čovjek, nekima nije.
    Različiti smo. Meni nije. Nikad ni sad. Moj tip čovjeka je Vlado Gotovac, ali politika kao riječ ne zaslužuje njegovo ime uza se, niti takav čovjek zaslužuje
    da mu se, uz ostalo, uopće piše ono -... i političar.
    Prlja ga.

Baš smo jučer MM i ja razgovarali ono,stoljeća sedmog.
    Dobro nismo baš otad,no iskrsla je tema u stilu što bi bilo kad bi bilo
    i došli smo do zaključka da nam je jako žao što na prvim hrvatskim višestranačkim izborima nisu pobijedili Savka i Tripalo.

Pretpostavljam da probujalom i naglo probuđenom nacionalnom identitetu nisu ponudili dosta "safta"

No što je tu je.

voljela bih da bude moguće da barem jednom ,ali jednom ,kad spomenemo neku hrvatsku žrtvu,da nam se spominju odmah,po defaultu,Jure i Boban ,Jasenovac i Oluja.
    al izgleda da je to utopija

što se teme tiče,moj aha moment desio se prilčno nedavno ovdje na moru,kad se prilikom boravka na plaži moj najstariji sin sprijateljio sa svojim vršnjakom iz Beograda koji je ovdje boravio na ljetovanju.

gledala sam njih dvojicu kako sjede uz rub bazena,skupljenih glava,udubljenih u razgovor,
    i sama sebi sam morala priznati svu tragediju i besmislenost rata.(bilo kojeg rata)

eto njih dvojice,rođenih poslije 2000,dva normalna dječaka u prijateljskom razgovoru,neopterećenih IČIME što je bilo,bez tereta prošlosti njihovih predaka.

može li se?
    MOŽE.

tada sam znala što ću mu reći.

učit ću ga da su ljudi u osnovi dobri,ali da ponekad čine loše stvari,a rat definitivno izvlači najgore iz njih.

učit ću ga da nema dobrih i loših naroda,već dobrih i manje dobrihljudi

da voli i cijeni svoje ali poštuje i tuđe

ako oto nauči,sve ostalo ćemo lako,putem

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A ja baš mislim da smo se oko onog najvažnijeg svi složili:
    a) presuda je nepravedna i
    b) svaki zločin treba kazniti.
    I opet X

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

sladjanaf, ja nisam bila nešto nesmotrena u svojim izjavama, pa mi isto smeta što pišeš, a bome i način na koji pišeš..
    hoću reći, čini mi se da te smetaju reakcije kakve dobivaš, ali ne trebaju te čuditi...ko ide radikalno, dobije radikalno i nazad...
    naravno
    zašto bi me čudilo što za rečenicu da su postojali zločini s hrvatske strane (jer to je izgleda, stvarno nisam znala, jedna iznimno radikalna rečenica)
    dobijem epitet isfrustrirane srpkinje
    to meni treba, čak štoviše, biti razumljivo
    i za sve "nesmotrene" rečenice svih teica ovdje - ja sam uzrok
    pa kad sve sumiram - mislim da me ništa od toga više ne smeta

minji otrok avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eto nam opet lagane kontradikcije
    Kako ćeš nastaviti živjeti dalje ako su sva pitanja otvorena? (Ako zatvorim oči i pravim se da nema, da prostiš, kakice, ona je i dalje tu, i jednako smrdi.)

Treba jasno reći što se dogodilo, kako se dogodilo, tko je za to odgovoran a tko nije. I gdje su tu generali.
    Nema ništa od toga da se kaže šššššššš, šššššššššššššš, šutimo da ne ispadnemo srbomrsci, ustaše, tuđmanoljupci, ultradesničari. Šutimo da drugi koji dođu na ovu temu misle kako smo krasni, kako smo sljedbenici Ghandija, i kako smo prošli osobnu katarzu...

Nego hajdemo malo na TEMU. Pa ako tko ima što za reći o Oluji, neka kaže. Ako nema nikog, tada sam i ja za zatvaranje.
    Posljednje uređivanje od minji otrok : 18.04.2011. at 11:55

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

....smeta MOJE mišljenje
    to nikako nije njihovo osobno, ni od koga uvjetovano mišljenje
    sve pet
    svatko svakako ima pravo izreći ga, bez obzira čime se pravdao
    meni recimo, ali zbilja samo osobno govorim, tvoje mišljenje, dakle, činjenice koje ti iznosiš (one prije Jure), nimalo nisu sporne, razmišljaš pronicljivo, inteligentno, da smo na nekom okruglom stolu i u nekom sasvim drugom povijesno-realnom trenutku,
    saslušala bih ga mirno, ko i svako drugo, proanalizirala, prodiskutirala...vjerojatno s tugom, jadom i neugodom rekla -ima toga, na žalost...

Ovdje mi je nekako NAČIN, taj način, ne znam kako to uopće objasniti, hladnokrvnost, isključivost, nekako s visine, sve to zajedno, jednako mi budi loš osjećaj kao i kad čujem Juru i Bobana ili nekog krajnjeg desničara.
    Djeluje mi ko ruganje, trenutno. Možda mi to kad pročitam, ako pročitam, za mjesec dva uopće neće biti tako, sad nekako peče, ko da meduza opali.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    eto njih dvojice,rođenih poslije 2000,dva normalna dječaka u prijateljskom razgovoru,neopterećenih IČIME što je bilo,bez tereta prošlosti njihovih predaka.

može li se?
    MOŽE.
    dabome da se može, i meni je Nemeš napaljiv:šibenska nevista:

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Minji otrok, ne razumijem.
    Što bi to, po tebi, trebali napraviti da bi mogli nastaviti živjeti dalje?

Što sad, dok npr. ne izruče Vučurevića ja bi trebala zaustaviti život? Čiji? Svoj, svoje djece, države...?
    Stvarno ne razumijem. Kako se uopće zaustavi život?

Pa moramo živjeti dalje, to i jest bit cijele priče.
    Pitanje je samo hoćemo li živjeti u mržnji, ili ćemo pokušati rješavati probleme koji nas muče.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ronin, svaka čast na svakom tvom postu na ovoj temi.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

inače, jel se samo meni čini da se ova tema potrošila? ja vidim ovdje dva tabora, koji se neće složiti sve i da forumaše o istom još mjesec dana. ne vidim da je netko nekom nešto uspio dokazati, ja osobno sam za većinu unaprijed znala kako će pisati, nekih iznenađenja nije bilo, iako sam se naivno nadala da čemo barem jednom u nečem biti složni, al hlebinac ostaje hlebinac...
    Ja ne znam kakva je to tema u kojoj se svi slažu. Po meni, besmislena.

Pa iako se nećemo složiti, ja volim vidjeti kako narod diše,
    što misli i zašto to misli. To mi pomaže da bolje razumijem svijet
    oko sebe, a to mi svakako treba ovih dana.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kako ćeš nastaviti živjeti dalje ako su sva pitanja otvorena? (Ako zatvorim oči i pravim se da nema, da prostiš, kakice, ona je i dalje tu, i jednako smrdi.)

Treba jasno reći što se dogodilo, kako se dogodilo, tko je za to odgovoran a tko nije. I gdje su tu generali.
    Nema ništa od toga da se kaže šššššššš, šššššššššššššš, šutimo da ne ispadnemo srbomrsci, ustaše, tuđmanoljupci, ultradesničari.
    A što imamo od toga da se vraćamo na stare rane, koje ne možemo zaliječiti?

Je li to odgovorno prema našoj djeci?

Nema tog zemaljskog suda koji bi dao pravdu za ovaj rat, pa makar i svi krivci bili osuđeni, a svi nevini pušteni. (šteta što u onaj nebeski ne vjerujem)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A ja bi baš voljela vidjeti jednu temu na kojoj nema potpikavanja, podhebavanja, op-stop kontriranja, niskih udaraca, cinizma, gdje se ljudi nadopunjavaju, a ne nadmudruju, gdje se ego zavuko u zapećak...meni to nije nimalo besmisleno, ali možda utopistički jest.

minji otrok, potpis

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dijana potpis

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam kakva je to tema u kojoj se svi slažu. Po meni, besmislena.

Pa iako se nećemo složiti, ja volim vidjeti kako narod diše,
    što misli i zašto to misli. To mi pomaže da bolje razumijem svijet
    oko sebe, a to mi svakako treba ovih dana.
    baš ovako.
    i zato vas molim da svaki deseti post ne nagoviješta zaključavanje, pustite osoblje da o tome odluči.
    dok je (kulturnih) razmimoilaženja u mišljenjima, bit će i Foruma.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Eto, Dijana, nisi solo player.
    Niti ćeš, sve dok na ovom forumu pišu pikula, ljiljan@, ifi, to i biti.
    Zato nemojmo se igrati sove i sjenice, OK?

Na temu, na koju poziva minji otrok, već sam rekla, ima negdje i moja definicija Oluje.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eto, Dijana, nisi solo player.
    Niti ćeš, sve dok na ovom forumu pišu pikula, ljiljan@, ifi, to i biti.
    Zato nemojmo se igrati sove i sjenice, OK?

jako ste strogi gđo svimbalo, pa evo skrušeno vas svimbam.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Na ovo ću samo reći eeeeeeeee

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kako - pa vrlo jednostavno, zar nema života uz otvorena pitanja? Zar postoji netko tko je sve dileme riješio i zna tajne svijeta?
    Po meni, što se događalo u ratu ne znam. Ne zna to ni onaj tko je bio u ratu (zna samo što se njemu događalo), ne znaju ni generali, ni političari, ni haški suci. Svatko ima svoje djeliće istine, ali ih nitko ne može sagledati u cjelini. Pravda je kompliciran pojam i nije jednaka pravu.

Ja sam za suživot i kažnjavanje zločinaca, odajem počast svakom tko je branio svoju zemlju i zadržao toliko zdravog razuma da se ne osvećuje na civilima bilo koje nacionalnostima, premda razumijem da ni ti nije bilo lako. Ali i oni su bili samo oruđe. Ne vjerujem da smo mi kažnjavali svoje zločince u odgovarajućoj mjeri, ne vjerujem ni da će to učiniti haški sud, ne vjerujem ni da ih možemo mirne savjesti zaboraviti pod isprikom da smo se branili.

Samo jedno sam sigurna, nema te istine ni te domovine za koju treba ubijati - naravno, kad bismo svi bježali i prepuštali zemlju agresorima što bi od nas bilo, a s druge strane kad ideš u rat možeš mirno računati da će ti se dogoditi ono što se isluženim borcima događalo kroz cijelu povijest - jednom kad prestaneš biti koristan vladaru za kojeg si se borio, ubijao, dao svoje fizičko i psihičko zdravlje, ako si i dalje nakon svega živ, postaješ samo balast, a tvoje traume, boli i ratne priče nikom više ne trebaju, zamorne su, prepušten si sam svojim demonima.

Eto, tko poželi boriti se s puškom u ruci za svoje ideale, za svoju domovinu, za svoje ognjište i miran život svoje obitelji, mora biti spreman na takav život u budućnosti. Ne vjerujem da je ikad bilo rata nakon kojega su svi bili nagrađeni prema zasluzi, kažnjeni prema krivici, zbrinuti prema potrebi. Rat tome ne služi. Služi da se strahotama, ubijanjem, paljenjem, mučenjem postigne ciljeve onih koji su naumili na taj način profitirati. I uvijek na kraju se javlja to čuđenje "zar smo se za ovo borili" - pa naravno da niste, naravno, borili ste se, pucali, palili, ubijali, plakali, očajavali, strahovali samo da bi ratni profiteri obrali vrhnje i da bi isplivali na površinu najveći gadovi.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nema ništa od toga da se kaže šššššššš, šššššššššššššš, šutimo da ne ispadnemo srbomrsci, ustaše, tuđmanoljupci, ultradesničari. Šutimo da drugi koji dođu na ovu temu misle kako smo krasni, kako smo sljedbenici Ghandija, i kako smo prošli osobnu katarzu...
    evo ja ću jasno i glasno reći što se dogodilo. hrvatski teritorij su napale srbočetničke snage sa ciljem i smišljenim planom genocida, etničkog čiščenja. pri tome se sustavno ubijalo, klalo i rušilo sve hrvatsko pa čak i one koji su bili srbi, ali su se priklonili strani zemlje u kojoj žive. to je bio masovni pokolj, razaranje i konstantni rat nad civilima. hrvatska je vodila oslobodilačku borbu u smislu samoobrane i oslobađanja vlastitog teriotorija. samo vukovar, ma lažem, samo jedno selo pokraj vukovara je pretrpjelo više ratnog zločina nad civilima nego što je hrvatska ratnog zločina počinila u cijelom ratu. neki gradovi su razoreni do temelja, sravnjeni sa zemljom.
    danas na žalost neke političke sile pokušavaju u ime svojih političkih ciljeva prikazati situaciju drugačijom nego što je.
    danas je na jednom našem portalu srpski povijesničar vukovar i srebrenicu nazvao incidentima!
    e zato su strasti razbuktane i zato je teško. zločin je zločin, ali se iz gore spomenutih razloga ta dva zločina ne mogu uspoređivati jer imaju drugačiji kontekst. to opet ne znači da ih se ne treba kazniti, ali ne ovako kako je to učinjeno.

Stranica 8 od 19 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •