-
Žuti proljev sa sluzi
Ispricavam se na naslovu znam da je fuj fuj
Moje dijete od 1,5 god vec drugi dan ima žuti proljev u kojem je jako puno sluzi, naravno sve je popraceno temp max do 38,5.
Dok je rekla da mora na dijetu i nije nam nis jako objasnila a mali je slab od nedavnih konvulzija i rota viroze i dijeta mi se ne cini bas dobra s obzirom da ima teka i pojede
Sto bi to moglo biti, je netko imao slicnu situaciju?
-
Jel ima još kakvih simptoma? Jel kašlje, nos curi?
-
-
Ja sam majka djeteta koje ima izrazito osjetljivu probavu i danas, u svojoj 11. godini.
Najčešći uzrok ovakvih proljeva nakon viroza i bilo kakvih infekcija je gutanje sluzi iz nosa. Bakterije/virusi nasele se u probavni trakt i naprave cirkus...Nakon toga stolica je žuta, sluzava i tekuća.
Dok se crijeva malo ne oporave, treba pripaziti na prehranu 2-3 dana.
Evo kako smo mi radili... Dok sam dojila, nisam mijenjala ništa. Dojeno dijete ne treba na dijetu u slučaju proljeva, samo mu treba nadoknaditi tekućinu, tj. dojiti ga češće.
Kasniej, za veću djecu treba odmah izbaciti sve slatko i masno (šećere, slatke sokove, zašećerene čajeve, čak i voće osim banane) i masno. Moj stariji sin obožava rižu, pa bih mu prvi dan skuhala juhu od mrkve s rižom. To je uvijek dobro prolazilo. Davala bih mu jesti više puta dnevno, male količine, da ne preoptereti probavu. Od povrća sam davala još i korabicu, tikvice, blitvu i sve drugo što se može kuhati lešo. I proso se može jesti kao i riža. Rižina tjestenina također.
Za grickanje i međuobroke - tost i slani štapići, krekeri od riže
Za piće - čaj od šipka (bez ičeg drugog ili s jabukom, nezačinjeno), nuditi često kroz dan, obično ide lakše na slamku. Ako dijete ne želi piti nezačinjeni čaj, spas je juha od mrkve (lagano zasoljena) koja obično bolje prolazi.
Drugi dan stanje bi se obično primirilo dovoljno da može pojesti malo kuhanog mesa (obično pileće krilo i batak), kuhani krumpir i slično. Kravlje mlijeko nisam davala, ali bijeli sir jesam.
Treći dan već kreće normalnija hrana (kruh, razno povrće) jedino smo izbjegavali masno, prženo i nefermentirano mlijeko još 2-3 dana, dok se stolica ne bi formirala.
BITNO: Ako dijete ima proljev, bitno mu je nadoknaditi minerale i soli. U ljekarni treba kupiti prašak REHIDROMIX i razmutiti u vodi prema uputama. Istu svrhu imao je i onaj ****-ov sok od mrkve (ORS 2000) ali mojim klincima to je bilo fuj, dok su čaj s Rehidromix-om obično popili. Danas ima tih preparata s okusom banane i maline, pa ide lakše.
Evo što o proljevima kažu stručnjaci: http://www.pedijatrija.org/default.a...3&sid=&jezik=1
-
hvala Peterlin!
Ja sam isto posumnjala da bi to mogao biti katar ali cudi me jedino sto sad fizicki u nosu nema sekreta, mozda je to zaostalo u probavi...
Njemu je bolje, ima jedan dan normalnu stolicu pa nakon toga opet proljevasto.
Temperature vise nema par dana.
Sutra nosim stolicu na analizu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma