Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: podjela predbračne i bračne stečevine

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno podjela predbračne i bračne stečevine

huh, ne znam je li tema već postoji ili ne, pa molim za oprost glede duplanja , ali kako nisam naišla na odgovore koji me zanimaju googlanjem, odlučila sam postaviti pitanje ovdje.

zanima me je li istina da sad po novom zakonu i ono što bračni drugovi donesu u bračnu zajednicu (dakle stekli su godinama prije braka ili im je darovano) također podliježe (ravnopravnoj ili ikakvoj) diobi, u slučaju raskida braka? tako sam, naime, čula. da je to po nekom novom zakonu, a nigdje nisam naišla na odgovor. ono, npr. ja donesem u brak auto i pri raskidu braka, on nije isključivo moje vlasništvo i moja stečevina već se dijeli i na mog supruga????
    ako slučajno znate nešto više o tome ili imate kakav link, bila bih vam jako zahvalna .

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma ne,ono što si unijela u brak ili naslijedila prije ili tijekom braka je tvoja posebna imovina.To se ne dijeli.

Nešto drugo je glede stana u kojem zajedno živite.Ako si ti primjerice u njegovom stanu on te ne smije izbaciti,promijeniti bravu itd jer ti si pošteni posjednik tog stana i imaš ga pravo koristiti i on te ne može izbaciti,ali to ne znači da si ti sad i suvlasnik te nekretnine.Nisi,samo ju možeš koristiti,ali taj stan je i dalje u cijelosti njegov.ILi tvoj ako je situacija obrnuta.

Inače,što se tiče podjele svake imovine najbolje je dogovoriti se.Svaki odvjetnik će ti tako savjetovati jer sudovanje traje dugo i teško je dokazivati šta je čije ukoliko nemaš račune,a svjedoci se obično okreću kako vjetar puše.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hvala ti, Tanči tak sam i ja mislila. naime pitala sam za frendove koji se rastaju. ja sam im govorila ovo što si mi i ti rekla, a oni tvrde sa du im na policiji rekli da je to neki novi zakon i da npr. žena, koja je u brak donijela stan (tj. živjeli su u njenom stanu) i svaki imaju po svoj auto, sad treba dijeliti taj stan s njim, a također i svoj prethodno stečeni auto . to mi je nebuloza. ako ja nekaj dobijem na poklon, dok sam u braku s MMom, npr., pri rastavi, zakaj bi i on na to imao pravo???

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Policija sa podjelom bračne stečevine nema ništa.Takve stvari se rješavaju isključivo na sudu.Ako je sporazumno onda to ide brže i vanparnično,a ako,na žalost nije sporazumno,onda ide parnični postupak.
    I da je zbilja takav zakon kako ti pišeš,zamisli šta bi to onda bilo.Hipotetički,netko me oženi,rastajemo se za par mjeseci i on dijeli sa mnom moju djedovinu koja je u posjedu familije stotinama godina,ma daj.Kako da ne.Onda bi sponzoruše bile najpametnije osobe u državi,a ne mi ostali bedaki koji delamo za svaku kunu.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa to sam im i ja rekla i zato sam postavila pitanje ovdje, gdje ima i cura pravne struke, da im mogu crno na bijelo reći da su u zabludi! znam da policija s time nema veze, pa mi je to bila još veća nebuloza!! ali tko pita, ne skita
    hvala ti puno

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i da, slažem se s ovim:
    Hipotetički,netko me oženi,rastajemo se za par mjeseci i on dijeli sa mnom moju djedovinu koja je u posjedu familije stotinama godina,ma daj.Kako da ne
    zato me uhvatila i panika, da se nije kaj promijenilo ne planiram se rastat, ali čisto da znam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •