Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Kad i kako razgovarati s djetetom o ratu i sličnim temama

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Kad i kako razgovarati s djetetom o ratu i sličnim temama

Ne želim na filozofski kutak jer znam dobro što im želim reći, a odgoj od
    prvog dana bi trebao utjecati na to kako će to na njih djelovati. Učit
    ću ih da je rat poguba ljudske naravi i kako je to ronin prekrasno
    napisala pa moram citirat,
    učit ću ga da su ljudi u osnovi dobri,ali da ponekad čine loše stvari,a rat definitivno izvlači najgore iz njih.
    učit ću ga da nema dobrih i loših naroda,već dobrih i manje dobrih ljudi
    da voli i cijeni svoje ali poštuje i tuđe

Naime, mi se tu i tamo susrećemo s, hajdemo reći posljedicama rata, a povod za otvaranje teme je pitanje o zatvoru u kojem je bio tata sinovih prijatelja (čovjek je bio u logoru u drugoj državi, a zarobljen je praktički, na kućnom pragu.

Prijatelji su mu rekli da im je tata bio u zatvoru, moj je to meni u nevjerici prenio pa sam mu potvrdila. To je izazvalo pitanja tipa tko ga je oslobodio, kako i sl...pa sam morala o razmjeni, ratu...pa smo izišli na balkon gledati ožiljke od granata i gelera po kući i susjedstvu...
    Zatekla me bujica pitanja...činjenica da pita tko je to bio (ali se, srećom, zadovoljio s "dobrim" i "zločestim").

Par puta prije spavanja umjesto priče ili razgovora o tome kako smo se igrali kad sam ja bila mala je pitao kako je to bilo u ratu.

Da ne duljim, još nismo, niti mislim još dugo razgovarati konkretno, ali me povremeno zateknu pitanja na koja ću dati uljepšan odgovor, ali me zanima što mogu očekivati.
    Kad je primjereno djecu odvesti u Vukovar, mislila sam ne prije srednje škole, ali i ta se pitanja postavljaju 18. studenog?

Ne želim da mi sutra dijete dobije spoznaje o ratu preko medijskih prepucavanja, a što će ta 10-15 godina pisati u udžbenicima samo nebo zna.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam već pisala o tome, moja je četverogodišnjakinja, a kako uči engleski tek sad spoznaje da ona živi u Hrvatskoj, da se engleski govori u Engleskoj. Druga zemlja, drugi jezici.
    Malo se mučimo s BIH jer isto pričaju, a druga država?? Tako je i sa Srbijom. Skužila je da razumije pepu praščić na jutjubu kad bude na srpskom, ali da to ipak nije isti jezik. (šargarepa nam je tu pomogla)
    Tako da, iako je još mala ipak puno pita i do sad su bili samo dobri i zločesti. S vremenom ćemo i proširiti pojam zločestih, ali ovako:
    učit ću ga da su ljudi u osnovi dobri,ali da ponekad čine loše stvari,a rat definitivno izvlači najgore iz njih.
    učit ću ga da nema dobrih i loših naroda,već dobrih i manje dobrih ljudi
    da voli i cijeni svoje ali poštuje i tuđe

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Slažem se s obje, treba pričati kada pitaju, treba reći iskreno, ali naglastiti ljude, a ne narode.
    Treba upozoriti da ljudi u skupini ne razmišljaju nego se povode, prestanu razlikovati dobro od zla. Treba ih od malena učiti da propitkuju i razmišljaju svojom glavom.
    Treba ih poštediti groznih detalja o tome koliko stvarno ljudi zli i okrutni znaju biti.

Samo u jednoj stvari se ne slažem - ljudi u osnovi nisu dobri. Imaju potencijal i za dobro i za zlo, samo je na nama da razvijamo dobro u sebi i u drugima.

Tako sam učila stariju, tako ću učiti i stariju.
    Posljednje uređivanje od Mater Studiorum : 19.04.2011. at 11:18

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cubana, mi dosta putujemo i kontaktiramo sa strancima pa nam je kocept zemlja-jezik jasan. Znamo mi i da se u Zagrebu ili Splitu govori drukčije nego u Dubrovniku. Mi ne znamo da je BiH druga država iako možemo pljunut do nje (nije politički korektno, ali meni je OK). Nikad nisam dobila pitanja o njihovom jeziku, valjda to tumači ovim Zgb-St-Dbk razlikama. Za jubito nije nikad čuo pa nema prilike proširiti vidike.
    Pitanje jezika-država je jednostavnije nego u moje vrijeme kad na se jezik zvao hrvatski ili srpski, a nismo živjeli u "Hrvatskoj ili Srbiji".

Mater Studiorum, ne bih ja o predispozicijama na taj način, radije bih rekla da su prema zločestima drugi bili zločesti pa su oni samo to i mogli naučit. I da zato btreba biti dobar prema ljudima balabla...
    A mislit će svojom glavom, to je već očigledno (iako nije nake naša posebna zasluga).

Ali nisam htjela o tome teoretizirati, zanima me, konkretno, kako djeca određene dobi reagiraju, kakva pitanja postavljaju, kako im odgovarate, a da ih ne opterećujete. Što kad je član obitelji stradao u ratu, što se dogodilo u Vukovaru i sl. Naravno da nećemo djeci o detaljima (ne bih ja ni odraslima)...

Želim se pripremiti :štreberica:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •