mislim da je odgovornost roditelja da brinu o dječjem zdravlju, preduvjet čega je da dijete nije pretilo

ako roditelj ne vidi stvarno stanje stvari, odgovornost je doktorice da roditelje upozori

da li je ispravan način da se pred djetetom koristi termin "predebela"- ne znam; ali možda se radi o tome da doktorica ima iskustvo da roditelji ne dožive ozbiljno upozorenje i prešute ga djetetu, pa je htjela biti sigurna da je i dijete čulo poruku.

fizički aktivno dijete koje kreće u školu sa prekomjernom težinom moglo bi nakon 1-2 razreda postati ozbiljno debelo dijete jer će škola ipak donijeti neko smanjenje kretanja (nastava+ pisanje zadaće+ produženi boravak ako je loše koncipiran), a loše prehrambene navike (zbog kojih već i postoji višak kilograma) će ostati.

kao odrasla pretila osoba koja je višak kilograma počela nakupljati u dječjoj dobi (istina starijoj od 7 godina), voljela bih da su odrasle osobe oko mene svoju ljubav i skrb o meni pokazale i brigom o mojoj prekomjernoj težini u vrijeme kad nisam mogla sagledati sve njene loše posljedice.

i još ovo:
dvoje djece mi je blizu donje granice normalne težine, jedno blizu gornjoj.
ovo dvoje dobivaju konstantne komentare o neuhranjenosti, ovo treće je svima slatko.
veći dio društva ima pogrešnu percepciju zdrave težine.

a debljina je naprosto nezdrava i nosi kronične bolesti, to nije pitanje estetike i osobnog ukusa.
i ono jako bitno: debljina nosi i ograničenu pokretljivost, što opet posljedično donosi novu težinu.

odgovornost roditelja je spriječiti da dijete ne upadne u taj začarani krug iz kojeg se teško izvući.