Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Ograničena vidna percepcija

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Ograničena vidna percepcija

Bili smo jučer kod psihologa na kontroli i u nalazu piše da naš D ima ograničenu vidnu percepciju.

Što to znači i kako je teta psihologica to zaključila u tih 20 min. kojih smo bili kod nje s tim da je dobar dio vremena s nama pričala, čitala iz svojih papira i pisala?

Također me zanima gdje se u Zagrebu može obaviti VEP pretraga? Jel da ju obavljam "na svoju ruku" ili da još popričam sa neuropedijatrom o tome ili fizijatrom...?

Ima li tko bilo kakvo iskustvo?
    (ja imam 1000 pitanja...)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

VEP su vizualni evocirani potencijali. Pretraga služi da se utvrdi ima li kakvih smetnji u prijenosu signala vida od oka do mozga (eto kako sam to lijepo laički objasnila). To možeš obaviti u Suvagu (dugo se čeka, nazovi pa pitaj - to se obavlja kod njihovog neurologa). Oni ti imaju i fizijatra i neurologa, ali ovo pripada u neurološku obradu. Daklem, prvo pregled kod neurologa, pa onda VEP po potrebi. Nije baš neka ugodna pretraga (bar meni nije izgledalo, ali moj sin je to odgurao bez ikakvih problema). Djetetu nabiju na glavu onu kapu s elektrodama, posjednu ga pred računalo i na ekranu gleda različite uzorke koji mijenjaju položaj.

Ima i na Rebru jedan uređaj na dječjoj oftalmologiji (malo drugačiji, s manjim brojem elektroda) - mi smo to i tamo obavljali.

Mom sinu je sada nalaz uredan, tako da ne brineš ako prvi nalaz i ne bude, te stvari se mogu i popraviti.

Pitaj slobodno što te zanima. Mi dugo godina hodočastimo i u Suvag (zbog ranih smetnji motorike, pažnje i koječega) i na Rebro (zbog smetnji vida i naočala). Naš sin imao je usporeni razvoj neurološkog sustava i uz to smetnje vida (ambliopija), sluha (to se riješilo) i motorike (to se dobrim dijelom riješilo). Upravo danas i sutra obavljamo kontrolne preglede u Suvagu prije upisa u 5. razred, ali dijete je ok.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi idemo redovito na kontrole kod neutopedijatra (Goljak) i svaki put do sad smo radili EEG jer D. još nije prohodao (ima 2 godine). Dr. Grubešić je super i uvijek je detaljan. On je jedan od rijetkih koji nije isključivo koncentriran na ono što još dijete nije postiglo i u čemu kasni, nego ucijek ističe ono što je dijete postiglo. I to mi je super. No, u svakom slučaju, do sada nije ništa spominjao vidnu percepciju. 16.6. imamo kontrolu kod njega pa ćemo s njim popričati o tome.

Također, moj D. nosi naočale (trebao bi, ali ih ne može smisliti, a kamo li da ih drži na glavi). Dijagnosticirana mu je +8 dioptrija prije godinu i pol. S obzirom da je naša okulistica otišla u mirovinu, druga doktorica kontrolu nije obavila, nego tek u 9. mjesecu.
    Ja moram priznati da djelomično sumnjam u njihovu procjenu za dioptriju (ili se vid od tada popravio) jer ako on zaista ima +8, kako to da prstičima skuplja mrvice po tepihu ili vani prstićem lovi mrava, slijedi ga u stopu?! Kako onda precezno prstić gurne u rupicu i sl.?!
    Kad to spomenem nitko me ne doživljava i gledaju me ko da izmišljam....ali meni je u najvećem interesu da svom djetetu pomognem, zašto bi izmišljala.

No, hvala ti na objašnjenju kako se VEP radi i gdje ga možemo obaviti. A s ovom rečenocom: "Mom sinu je sada nalaz uredan, tako da ne brineš ako prvi nalaz i ne bude, te stvari se mogu i popraviti. " si mi uljepšala dan

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pitaj svog neuropedijatra - možda oni na Goljaku isto imaju mogućnost da mu naprave VEP, a ako nemaju, znat će preporučiti gdje da to obaviš.

Dioptrija +8 mogla se dosta promijeniti u više od godinu dana (to je jako dugo vrijeme za tako malo dijete, mi smo u početku išli na kontrole svaka 3 mjeseca kad je sinek dobio prve naočale). Lako može biti da dijete ne želi naočale jer mu ne valjaju. Kad dijete kroz naočale vidi bolje, ne treba ga puno nagovarati da ih nosi, barem je s mojim sinom bilo tako.

Većina tih stvari je rješiva. Kad nekome ispričam kakvih je smetnji imao moj sin (kasno prohodao, udarao u namještaj, kasno progovorio...) ljudi često ne vjeruju jer to pripada prošlim vremenima.

Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Dok ne obaviš pregled možeš sa djetetom raditi vježbice vidne percepcije... Slaganje puzzli (od najjednostavnijih prema složenijima), traženje nekog predmeta na slici, uočavanje razlika na dvjema naizgled istim slikama, uzmeš neku sliku pa pitaš dijete koji je predmet udaljeniji na slici od nekog drugog, možete gledati predmete kroz stakla različitih boja, mutna i prozirna stakla, kroz dvogled, povećalo, itd. Pusti mašti na volju, i radi s njim zadatke koji što više zahtijevaju upotrebu vida. Imaš na kioscima razne dječje magazine koji imaju zgodne zadatke. Ako se pokaže da dijete doista ima problem, potraži defektologa. Možeš se raspitati u centru Vinko Bek, Maloj kući... Nisam sigurna rade li oni samo sa djecom koji su u instituciji, ali sigurna sam da će te uputiti na pravo mjesto.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pitaj svog neuropedijatra - možda oni na Goljaku isto imaju mogućnost da mu naprave VEP, a ako nemaju, znat će preporučiti gdje da to obaviš.

Sretno!
    mi smo na goljaku radili ABR i VEP, ali ne znam da li je to bilo u onoj prostoriji u koju je netko bacio eksplozivnu napravu...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

U toj prostoriji se radi EEG, a VEP je u jednoj kućici otraga. Nisam o tome prije razmišljala i zapravo smo mislili napraviti privatno. Hvala na podsjetniku. 600 kn nije za baciti. A poznavajući dr. Žućka, on će tražiti da napravimo na Goljaku. Vidjet ću još što kažu neuropedijatar i fizijatar.

rehab, hvala na idejama. S obzirom na njegovo cjelokupno psihičko sazrijevanje, neke stvari su nam još SF, ali sigurno ima i puno toga što možemo s njim raditi.

Peterlin, hvala na svakom ohrabrenju. Ako smijem pitati, kad je tvoj mali počeo pričati?
    Posljednje uređivanje od goranka : 08.06.2011. at 12:54

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ne poznajem vašu situaciju, ali ako maleni kasni u cjelokupnom psihomotornom razvoju, moguće da neurološke pretrage neće pokazati ništa, a da dijete ipak ima problema sa vidnom percepcijom (i ne samo vidnom). To može biti naprosto odraz zaostajanja u razvoju. U svakom slučaju, uz neuropedijatra, odvesti dijete defektologu rehabilitatoru koji se bavi upravo takvim problemima !

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj goranka prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, hvala na svakom ohrabrenju. Ako smijem pitati, kad je tvoj mali počeo pričati?
    sam da spomenem moji su bili kao normalni i progovorili na drugi rođendan

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj goranka prvotno napisa Vidi poruku

Pa počeo je on relativno rano, oko prve godine, ali samo mama-tata-baba i tako, do 2 godine i 9 mjeseci fond riječi ostao je na petnaestak. Dijete nije čulo (imao je začepljene zvukovode) i zbog toga nije govorio. Kasnije smo se u trećoj godini dočepali Suvaga, s četiri počeli s redovitom logopedskom terapijom koja je potrajala do kraja prvog razreda. Na kontrole, eto, ide i dan danas. Uho je morao ispirati svakih 3-6 mjeseci do prošle ili pretprošle godine, a sad je i to ok.

Počeo je govoriti kako treba negdje pred školu, kad je konačno savladao L i R.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.06.2011. at 20:08

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

VEP ima i Klaićeva i Sv duh

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •