Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Ministarstvo nešto šuška o udžbenicima

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Ministarstvo nešto šuška o udžbenicima

Opet se aktualizira tema prekobrojnih i preteških udžbenika.
    Detalji će se saznati ovih dana.

Pa onda, HTV traži obitelj sa dva školarca koja bi pred kamere, koja bi pričala o preteškim torbama, slabim kralježnicama, jadnoj dječici... sve ono o čemu već dugo ovdje pričamo.

Snimanje bi bilo u srijedu u prijepodnevnim satima.
    Zainteresirane molim da mi se jave na pp.

Hvala!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno je to zbog izmjena zakona o udzbenicima, tj ukidaju se radni udzbenici od godine 2012/2013, nece se vise sarati po knjigama
    ima dosta toga po medijima
    izmjene zakona su vec na dnevnom redu sabora

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Opet nove knjige...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja bih se javila, zbilja mi je užasno gledati dijete (a sad još jedno) kako s onom jadnom i žgoljavom kralježnicom svaki dan pješice prelazi po pola kilometra do škole i natrag noseći prepretešku torbu.
    Ali mi se ne da specijalno čistiti kuću za to snimanje, tak' da niš'

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I mi imamo dva školarca od jeseni, ali u srijedu letimo u Dubrovnik

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih se javila, zbilja mi je užasno gledati dijete (a sad još jedno) kako s onom jadnom i žgoljavom kralježnicom svaki dan pješice prelazi po pola kilometra do škole i natrag noseći prepretešku torbu.
    Ali mi se ne da specijalno čistiti kuću za to snimanje, tak' da niš'
    vjerujem da snimanje ne mora biti u kući, da se možeš s njima dogovoriti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iv. ima uzasno tesku torbu, ne moze u skolu biciklom koliko je teska
    jednom je iz tramvaja ispao na leđa, koliko ga je pretegla

ali sto da kazem, ima ormaric u skoli, mogao bi vecinu knjiga ostavljati tamo
    ali nece :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onaj tko ce ici nek spomene i biljeznice
    u prva 4 sam mogla paziti i kupovati male i lagane biljeznice
    u petom svi hoce iskljucivo velike
    7 biljeznica za 7 predmeta dnevno, samo to je prilicno tesko

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    vjerujem da snimanje ne mora biti u kući, da se možeš s njima dogovoriti
    ma vjerojatno ovdje ima većih aktivista za snimanje, ne znam što bi mi ostatak familije rekao, ne vole se baš bakćati s novinarima

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam što bi mi ostatak familije rekao, ne vole se baš bakćati s novinarima

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nemojte začatavati topik
    molim zainteresirane neka se jave meni ozbiljnoj 8)

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

podižem ovo.

molim samo ozbiljne ponude.
    avanturisti ne dolaze u obzir.
    fotografije na zahtjev vraćam.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Ne treba specijalno spremati stan, to se neće ni vidjeti. Ljudi, javite se.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Cijeli problem se da riješiti s izdavanjem udžbenika na CD-ima, pa printanje po dvadesetak stranica i stavljanje u fascikl, onaj s rupama pa tak više predmeta u jedan fascikl. Ista je stvar i s bilježnicama. Onaj fascikl u koji idu papiri s rupama, više papira, nekoliko pregrada i eto više bilježnica u jednoj
    a, jesam ovo objasnila
    Izdavači kak prodaju knjige tak mogu i CD-e, printanje većina ljudi ima rješeno, a oni koji nemaju, pa svaka škola ima kompove.

Moj još nije školarac, al kad bude, ja ću problem teške torbe rješavati na ovaj način (knjige ću kopirati po 20-ak stranica) i želim vidjeti onoga tko će mu to zabraniti. Već i sad sa svojih 5 god ima naznaka skolioze, jednostavno ne dam 10 kg na njegova leđa

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

slažem se s ovim udžbenicima na CD-ima.
    Ali bez printanja. Mislim da je skroz suvišno.
    Klincima bi,mislim, ionako bilo zanimljivije učiti na kompu, a u školama bi isto mogli malo modernizirati opremu (oni koji još nisu) i umjesto episkopa i grafoskopa investirati u kompjutere pa te iste CD/DVD ili bilo koji drugi medij koristiti u nastavi.
    Čini mi se vrlo glupo predavati i tražiti da djeca (pogotovo veća) prate u knjizi. Nije li čak takav način rada donošenjem HNOSa izbačen?
    U školi u koju idu moji klinci ionako se sve više, umjesto pisanja zadaća, traži powerpoint prezentacija. čak se i kojekakvi literarni uradci ne pišu više rukom nego na računalu.
    A svi su udžbenici, pretpostavljam, prije tiskanja, spremljeni na nekakve medije pa to onda ne bi smio biti neki problem.Ili..?

I zašto onda opterećivati dječja leđa i ugrožavati zdravlje,kad bi ovako bilo lakše, zanimljivije,jeftinije, a bome i puuuuno ekološkije
    I još da se sve može preuzeti preko neta....
    Ali nekako se bojim, kad bi takve volje u Ministarstvu i bilo, da bi im tiskarski lobij gadno sjeo za vrat

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne slažem se s ovime.
    u vrijeme kada je knjiga/riječ pisana na papiru tako marginalizirana, nikako mi se ne čini dobrom idejom izbaciti je i iz škola.
    uostalom, u Hrvatskoj je još uvijek veliki broj domaćinstava bez računala, treba li diskriminirati djecu koja nemaju mogućnost nabaviti ga?

meni se najboljim rješenjem čini "lomljenje" udžbenika na više dijelova, kao što smo mi svojevremeno mali Naš put 1,2,3. pa onda ne nosiš cijelu, nego trećinu knjige. i tako za svaki predmet.

gita, i ja sam htjela kopirati udžbenike, ali me kopiranje u boji došlo puno preskupo.
    crno bijeli udžbenici u nižim razredima nemaju smisla, budući da se skoro svaki zadatak, u svakome predmetu - bazira na bojama i bojanju

sve ove vaše ideje su zanimljive, ali zaboravljate da bi njihovom realizacijom nakladnik jako puno izgubio.
    a da ne govorimo o onima koji im poslove namiještaju.
    nije ovdje važan interes djece, nego nekih drugih.
    koji su djeca bili - davno.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Ma, ostavila bih ja udžbenike, ne bih ukidala pisanu riječ, nego bih ih prinatala po 20 str. Naravno da ne bih diskriminirala one koji nemaju računala, ali zato sam napisala da ih škole imaju i da se može organizirati printanje u školama.

ovo s kopiranjem u boji i cijenom mi fakat nije palo na pamet

zanm ja da su tu razni interesi u pitanju, a ne interesi djece, ali nakladnik kako prodaje udžbenik za 70-ak kn, tako može i cd i u tu cijenu isto ukalkulirati provizije za peru i matu, jedino gube tiskare.
    cdi se isto mogu dobro zaštititi od kopiranja, tak da se ne boje da ih neće prodati

ova tvoja ideja s lomljenjem udžbenika mi se isto jako sviđa, skoro zaboravih na to i dobro jutro 1,2,3

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ne slažem se s ovime.
    u vrijeme kada je knjiga/riječ pisana na papiru tako marginalizirana, nikako mi se ne čini dobrom idejom izbaciti je i iz škola.
    uostalom, u Hrvatskoj je još uvijek veliki broj domaćinstava bez računala, treba li diskriminirati djecu koja nemaju mogućnost nabaviti ga?

meni se najboljim rješenjem čini "lomljenje" udžbenika na više dijelova, kao što smo mi svojevremeno mali Naš put 1,2,3. pa onda ne nosiš cijelu, nego trećinu knjige. i tako za svaki predmet.

gita, i ja sam htjela kopirati udžbenike, ali me kopiranje u boji došlo puno preskupo.
    crno bijeli udžbenici u nižim razredima nemaju smisla, budući da se skoro svaki zadatak, u svakome predmetu - bazira na bojama i bojanju

sve ove vaše ideje su zanimljive, ali zaboravljate da bi njihovom realizacijom nakladnik jako puno izgubio.
    a da ne govorimo o onima koji im poslove namiještaju.
    nije ovdje važan interes djece, nego nekih drugih.
    koji su djeca bili - davno.
    Debeli potpis!

Vidim ja u razredima svoje djece već sada debelu podjelu - na one koji imaju pristup računalu i internetu (i u pravilu provode previše vremena na tome, bez kriterija) i one koji to nemaju pa se osjećaju marginaliziranima već sada...

Ja mislim da inicijativa s izbacivanjem radnih bilježnica nije nužno loša - na taj način smanjit će se dobrim dijelom količina stvari u torbama.

Nek djeca pišu zadaće u obične bilježnice. Ionako pišu premalo, ne znaju ni olovku držati niti se znaju izražavati.... Znaju samo popunjavati rupe u tim radnim bilježnicama. To je generator nepismenosti...

Kopiranje udžbenika je smiješno - tako mala djeca se ne mogu samostalno organizirati s hrpama papira... Ne mogu to do 10. godine, a mnogi ni kasnije.

Što se pak tiče računala - tja, nekome će ih u životu biti puna kapa, a drugima će bankomat biti domet. Bilo bi bolje popraviti im uvjete u školi (od prehrane nadalje), tek eventualno uključiti računala u to, a do tada - po jedna kvalitetna knjiga-udžbenik za svaki predmet + obične bilježnice.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj gita-xy prvotno napisa Vidi poruku
    zanm ja da su tu razni interesi u pitanju, a ne interesi djece, ali nakladnik kako prodaje udžbenik za 70-ak kn, tako može i cd i u tu cijenu isto ukalkulirati provizije za peru i matu, jedino gube tiskare.
    cdi se isto mogu dobro zaštititi od kopiranja, tak da se ne boje da ih neće prodati
    zašto bih kupovala cd kad mogu isprintati sve što mi treba s tvojeg cd-a? svaka škola nabavi 1 cd i svi roditelji mogu printati

samo, kome bi se to isplatilo?

ja mislim da bi bilo najbolje da se knjige mogu ostavljati u školi, da se ne moraju nositi kući svaki dan.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

[QUOTE=Peterlin;1877781]Debeli potpis!

Kopiranje udžbenika je smiješno - tako mala djeca se ne mogu samostalno organizirati s hrpama papira... Ne mogu to do 10. godine, a mnogi ni kasnije.

QUOTE]

Ma nisam ni mislila da sam preslaguje papirine, po 20-ak iz svakog predmeta, ja mu složim prek vikenda za sljedeći tjedan- dva pa onda opet. Ja još nemam školarca, ali vidim tu djecu kak se krive pod tim torbetinama i gledam svog sinka za kojeg mi je doktor nedavno rekao da se nazire polako skolioza i razmišljam kako olakšati torbetinu i što mogu sama poduzeti, jer ak ću čekati ministarstvo, stignem dočekati i unuke.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    zašto bih kupovala cd kad mogu isprintati sve što mi treba s tvojeg cd-a? svaka škola nabavi 1 cd i svi roditelji mogu printati

samo, kome bi se to isplatilo?

ja mislim da bi bilo najbolje da se knjige mogu ostavljati u školi, da se ne moraju nositi kući svaki dan.
    znaš kad bi to imalo prolaz, kad bi udžbenici bili besplatni kao što su bili jedno vrijeme
    dapače nakladnici bi bilo jako sretni jer zna se da onaj udžbenik koji roditelj plati 50 kn, od države se može naplatiti barem 80

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj gita-xy prvotno napisa Vidi poruku
    dapače nakladnici bi bilo jako sretni jer zna se da onaj udžbenik koji roditelj plati 50 kn, od države se može naplatiti barem 80
    ne znam bas, imas negdje lanjski topik gdje smo pisale o tome kako su isti udzbenici skuplji postali onda kad su ih roditelji trebali poceti placati

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku

Upravo ovo i ja mislim.Ne gajim iluzije da ce išta napraviti ako imaju financijsku štetu ali na ovaj način nakladnik ništa ne bi gubio. Ja sam zvala u školsku knjigu i pismeno poslala baš ovaj prijedlog, žena iz šk kaže da je sve stvar ministarstva i da oni određuju kako ce knjige izgledati.
    Ono sto je meni tužno za poludit je da to nije nikakva topla voda, sve oni to znaju jer tako rade sa nekim predmetima u višim razredima oš i u srednjoj (konkretno matematika). Problem je što očito nikog nije briga da djeca u prvom osnovne imaju 3 knjige iz matematike i po dvije iz svih drugih predmeta i da to tegle svaki dan u školu

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam bas, imas negdje lanjski topik gdje smo pisale o tome kako su isti udzbenici skuplji postali onda kad su ih roditelji trebali poceti placati
    Bijah slaba s vremenom pa tek sad odgovaram. Pročitala sam taj topik, ali sve zlo je i krenulo s besplatnim udžbenicima (jedino im je u Vokićkino vrijeme pala cijena u odnosu na godinu ranije i to bitno).

Kad god država krene nešto dijeliti "besplatno" uvijek to loše krene. Jedna od riječi kojih se najviše bojim je basplatno, a još kad netko počne raditi nešto za moje dobro tad se već tresem.

Obzirom da su mi brojevi opsesija, išla sam malo pročeprkati po starim cijenama. Grad Zg je dijelio udžbenike 2002 i za 65.000 školaraca OŠ potrošio 17 mil kn što je prosječno 260 kn/komplet (ovo nisam uspjela pronaći ekslicitno u proračunu za 2002 već na netu), da bi ta cijena 2005 narasla na 35 mil kn (podatak iz proračuna ZG) što je 538kn/komplet udžbenika, a 2006 je sve to malo poskupilo i naraslo na 42 mil kn što je 646 kn/komplet.
    2007 vrag odnosi šalu i Primorac kreće u borbu za zemlju znanja i izglasava se proračun kojim je za besplatne udžbenike sve djece OŠ i prvih razreda srednje škole predviđeno 240 mil kn. Naravno, samo predviđeno jer je do rujna cijena narasla na 380 mil kn i evo prosječne cijene kompleta udžbenika na sitnicu od 950 kn. U proračunima za 2008 i 2009 je planirano 300 mil kn, ali raste to debelo iznad plana. 2009 kad je naprasno donešena odluka da besplatnih udžbenika nema, cijena je trebala iznositi 440 mil kn. Knjige su već bile štampane, provizije su već bile dogovorene, a neke već i potrošene i to su naravno platili roditelji. Naravno da udžbenik ne može koštati 300 kn, ali onda uvedeš udžbenik iz glazbenog, likovnog, vjeronauka i naravno po barem dvije radne bilježnice za svaki predmet.
    Sasvim logično da su roditelji bili u šoku pred tim cijenama. Kad nešto uhvati trend rasta, onda treba neko vrijeme da se zaustavi. Tako su i nakladnici narasli i porasli im apetiti i svi troškovi i to su naravno roditelji trebali platiti. Cijela priča bi bila puno prihvatljivija da čudo zvano besplatni udžbenici nije postojala. Uvijek su udžbenici skuplji nego što bi trebali biti jer ih roditelji naprosto moraju kupiti za svoju djecu.

Ima u ekonomiji fenomen, zaboravih kako se zove, kad uslijed rata, porezi i sve cijene porastu, kad se sve smiri cijene padaju, ali nikad ni približno na nekadašnju razinu. Kod nas se to događa kad god država u nešto gurne svoje prste.

I čini mi se da su tih godina udžbenici naprosto bili kolaterali provizija, nemreš sam tak uzeti 400 mil kn, moraš nešt izbacit van pa se ljudi dogovorili nek to budu knjige i još veseli ljude. Isto tako čini mi se da na taj način kod nas rastu ceste, a i sve ostalo, kao posljedica provizija. Nije cesta pa iz nje provizija nego prvo provizija pa onda odluka šta će se raditi. Pa tako jedne godine ispale školske knjige

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja još mogu nekako prihvatiti to da me pljačkaju( posebno jer mislim da se taj problem vrlo teško rješava), ali da ih nije briga za zdravlje djece, to mi je
    Inače, gospođa iz školske knjige je rekla da oni primaju sve prijedloge i sugestije građana pa tko ima volje može im pisati.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Imali smo roditeljski u školi i dobili popis udžbenika za drugi razred. Ništa se ne mijenja sve ostaje po starom. Do 01. lipnja moramo u tajništvo škole dostaviti narudžbenicu ako želimo preko škole nabavljati udžbenike. Svi udžbenici su od Školske knjige baš kao što je bilo i za prvi razred. Izgleda da se za iduću školsku godinu udžbenici se neće mijenjati.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ni kod nas se nije nista promjenilo, knjige su ko i prosle godine.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •