Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Izrada svijeća u fušu - razmjena iskustava

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Izrada svijeća u fušu - razmjena iskustava

Evo baš me zanima ima li još netko da se iz hobbyja igra s izradom svijeća. Pomalo i stidljivo smo obiteljski krenuli s igranjem i zasad nam je zabavno. Volimo svijeće od pčelinjeg voska.

Do sada sam došao do nekoliko zgodnih spoznaja:
    - kod nas je pčelinji vosak po cijeni jako blizak parafinu sa stearinom, čak i jeftiniji ~60kn/kg
    - vosak se jednostavno topi u posudi za umake (poput džezve) uronjenoj u rajnglicu s vodom na tihoj vatri
    - svijeće se od kalupa najlakše odvajaju ako se prethodno bace u zamrzivač
    - svijeća je najbrže gotova ako se u kalup nabacaju komadići voska koje rastopljeni vosak samo poveže - tako se puno brže ohladi i ne ulekne se toliko
    - fitilj ne treba čepiti nekakvim posebnim brtvama ako se rukom natiska malo voska na otvor kalupa
    - odličan fitilj se dobije upredanjem konaca koji se dobiju izvlačenjem iz "žutice". Radi se o 100% pamučnom vlaknu i treba 5 do 7 konaca za dobar fitilj. Ne formira se kvržica i sasvim uredno izgore bez ostataka.

Baš bi me veselilo razmijeniti iskustva. Do sada nisam našao izvor stearina i još se nisam poigrao s bojama. Ne zanimaju me komercijalne količine, nego samo igranje za veselje ukućana.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a gdje si našao kalupe?
    i kako gore te svijeće kad komadiće preliješ za spajanje... brže / jednako / sporije od kupovnih?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fitilj se moze napraviti i od navoštenih pamučnih konaca za heklanje, onih tankih.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kalupi se nađu u hobby dućanima i koštaju od ... do preko sto kuna. Za formu poput svijeća "za redukciju struje" kao kalup se dade iskoristiti tuba od pakiranja za šumeće tablete. Profi kalupe se dade nabaviti preko neta, ali najčešće moraš kupiti set. Za štancanje većih količina, a uz uvjet da se i dalje radi o količinama za osobnu upotrebu, jedina forma kalupa koju mi se čini da ima smisla nabaviti u količini je ona za "zavjetne" svijeće (eng. votive) kod kojih je promjer 5cm i visina isto 5cm, a gore cca. 15 sati. Razlog za zavjetne je stabilnost - mogu se uspješno štancati od slabijeg parafina s manje stearina, više boje ili mirisnih ulja itd.

Fitilji su prilična mudrost, ali na foru pokušaja i promašaja. Debljina, sposobnost sisanja voska, čvrstoća itd. se moraju pogoditi inače ne gore dobro. Loš fitilj ili gori preslabo ili prejako, ili se na vrhu formira kvržica od čađi. Kad ih kupuješ na malo neshvatljivo puno koštaju. Ovo s upredanjem pojedinačnih niti mi se čini kao dobar štos, ali nigdje nisam vidio da se još netko tako snalazi.

Kilogram parafina se dade nabaviti za ~10USD, a za tu lovu kod nas imaš kilu pravog voska. Obzirom da je plamen pčelinjeg voska bitno čišći od parafina - očit je moj izbor materijala za svijeće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam radila svijeće od ostataka starih. Ali sam htjela reći za kalupe: bilo koja stara ambalaža npr. od šampona. Probušiš rupicu na dnu kroz koju provućeš fitilj, zatvoriš staklarskim kitom (da ne procuri vosak) i ta je strana prema dolje. Gore fitilj namotaš oko nekog štapića npr. za roštilj i staviš ga poprečno preko kalupa i napuniš voskom. Staklarski kit se koristi višekratno. A može se napraviti i od korica starih bilježnica npr. u obliku piramide.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha... znači ta plastika od npr. šampona se ne otopi kao kalup, al u njoj svijeća ne gori....
    meni stalno u glavi svijeće u onim plastičnim posudicama u kojima i gore - pa sam mislila da je to neki takav "štos" ...

nekad davno smo doma radili svijeće (nije bilo novaca, a parafin se mogao jeftino nabaviti)... ostala mi je samo slika fitilja namotanog na štapić... :nostalgija: ...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Normalno da se ne otopi, čak ni LDPE se ne topi ispod 105°C. Među parafinima/voskovima najviša je temperatura topljenja pčelinjeg voska, najviše 65°C. Dakle, ako vosak topiš u vodenoj kupelji (max. 100°C) onda je svaka plastika sasvim sigurna od otapanja, ali ne od efekta prisjećanja plastike. Dakle, takav priručni kalup se može izobličiti. Do toga dolazi već na temperaturama topljenja voska. Ali i ne mora.
    Sve u svemu, vrijedi probati, jer se u najgorem slučaju kalup izobliči i vosak recikliraš.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Dali je parafin potrebno u vodenoj kupki (lonac vode pa onda posuda uronjena s pafarinom) otapati ili se moze normalno na laganoj vatri otopiti i onda lijevati u kalupe naravno da se malo ohladi?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sjećam se da sam uplela konac od nekih čajeva (onih filter vrećica) i ti su fitilji odlično gorjeli

i u mene :nostalgija:

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sve voskove i parafine bi trebalo topiti u vodenoj kupki. Ako ne zbog degradacije kvelitete, onda zbog sigurnosti. Pregrijani vosak je jako zapaljiv, a ako su kalupi plastični pregrijani vosak će ih sigurno ausdrajsati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

znam da sam u igrama sa svijećama raznih vela uživala u onima koje su gorjele u izdubljenoj naranči. Ovo je najprikladnije ako nisu od voska nego ulja, na dno se ulije malo vode pa ulje pa se stavi onaj plovak.

Naranči se na dnu izreže mali kolut tek da lijepo stoji

ovakva svijeća lijepo miriše

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Pozdrav!
    Imam pitanje za vas koji radite svijece. Sto stavljate za miris,etericna ulja ili? Zanima me da li je netko probao yankee vosak rastopiti u parafinu za miris i da li to funkcionira ??

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •