-
Do kada je dovoljno samo dojenje?
Zanima me do kada je bebi dovoljno samo dojenje? Odnosno kada dijete treba jesti i drugu hranu? Naime, moj treći sin će skoro sedam mjeseci i odbija dohranu. Potpuno i uvijek... Doduše nisam probala davati ništa na bočicu, jer sam luđakinja koja djecu goji bez duda i bočica. On je mala debela slatkica od 9 i po kila, a samo je dojen. Stolice i mokre pelene uredne i nemam dojam da je gladan, a i ja imam mlijeka za još dvoje djece, pa me zanima kada nutritivno gledano moje mlijeko više ne može zadovoljiti njegove potrebe. Ne bih se upuštala u te bočice i hipove kašice sve dok mu je dojenje dovoljno. E, da i probali dati žličicom rižine pahuljice, kuhanu ribanu jabuku, svježu ribanu jabuku, svježu gnjeckanu bananu, kuhani proso, kuhanu blitvu iz vrta. Neće i neće, stiska usta i pljuje a ja ne inzistiram.. Trebam li?
-
-
Nemoj ga terati ali mu nudi.
Do godine dana osnovna hrana je majčino mleko, a ostalo je dohrana, polako navikavanje na drugu hranu.
Možda da napraviš pauzu par dana pa da mu onda ponudiš? Sa sedam, osam meseci i moja je samo sisala. Ako bi tu i tamo uzela jedan zalogaj, svaki drugi treći dan. A i to bi pola ispljunula.
Negde sa njenih 10 meseci polako je počela da pristaje da proba tu i tamo ponešto. Ali isključivo sama da jede. Znači hranilica, novine ispod, tanjir ispred nje pa ona brlja kašikom, maže prstima, gura u usta, po kosi, po svemu.... Tad je već umela dva tri puta dnevno da uzme po par zalogaja.
Tek sa punih godinu dana pojela je jedan obrok onako pristojnu količinu.
Ali još duuuuugo joj je skoro jedina hrana bila banana+palenta.
Važno je da nudiš zdravu hranu. Ne podvaljuj mu bočice, mućkalice. Dete dobro napreduje, nema smisla forsirati.
Ja sam nudila stalno, bareno, povrće, sveže spremljeno. Nisam nudila slatkiše, lina, gluposti.... I sad, sa 4 godine super jede, ne bira puno, zdravo i fino.
-
ne znam sa aspekta nutricioniste, ali znam iz (nedavnog) ličnog iskustva. i moj mali je do punih 7 meseci bio samo na mom mleku, čitav 7. mesec smo mu bezuspešno uvodili dohranu. i ništa mu falilo nije. i taj prvi obrok, pa i drugi i treći (do punih 10 meseci) jeli su se vrlooo traljavo, ponekad par kašičica, ponekad ništa. dakle, većinom je bio na mom mleku. tek oko prvog rodjendana (sada ima skoro 14 meseci) počeo je zaozbiljno da se zanima za hranu i da jede veće količine po obroku, iako je sika i dalje no1.
verujem da nema načina da malca nahraniš na silu, tako nešto nisam nikad ni pokušala sa ovih mojih troje. prati ga i videćeš trenutak kada je spreman. znam da je zametno i zamorno stalno spremati i bacati, ali tako to ide... i, zašto misliš da dohrana podrazumeva bočice i hipove kašice? dobri, stari blender čuda čini od svežeg voća i mladog kuvanog povrća, pa kasnije i piletine, ribe, junetine...
-
Ma ne mislim da dohrana znači ikakve boce i hip kašice, jer sam i ja svoje dvoje starije bez tog odgojila i othranila. I oni nisu bili jednako jaki jedači, ali su obojica sa skoro sedam mjeseci ipak pojeli par žličica nečega. Uglavnom, moja pedijatrica koja mi je i inače bezveznjača, ali nema druge tu gdje sam se doselila, misli da bi ipak tolikom malcu, i po mjesecima i po kilaži, trebalo dodavati nešto osim mlijeka, pa je njen prijedlog da na bocu dajem rjetke kašice. Ja to očito ne radim, pa me zanima baš ono stručno postoji li potreba da toliko dijete jede išta osim mlijeka ako odbija i dobro napreduje? Znanstveno gledano nedostaje mu li išta?
-
Osoblje foruma
ne treba ako nece. pogotovo ne na bocu, to mi je totalno bezveze.
pocet ce jesti prije ili kasnije, ti nudi, a ono ce izabrati kad ce poceti.
-
MOj stariji je odbijao sve do nekih 8 mj...poslje je počeo jest. Ništa mu nije falilo ni kila
, željezo je bilo u redu...
-
Nisam forsirala, nudila, radila pauze po par dana pa opet nudila, nisam zabavljala ni forsirala ništa...pokušala dati da sam jede..al do 8 mj ništa nije palilo
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma