Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Gosti / u gostima - kako se ponasati?

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno Gosti / u gostima - kako se ponasati?

Da ne bi bilo zabune oko naslova teme, ja znam kako se ponasati kada nam dojdu gosti ili sam ja u gostima , ali moj L. jos ne zna .
    Dakle, L. ima godinu i pol i tipicnog je ponasanja za tu dob.
    Ali, kada nam dojdu gosti, on naravno radi sve da paznja bude usmjerena samo prema njemu, a meni je jako tesko normalno popricati s ljudima (barem malo). L. razvlaci igracke, lupa, radi buku, pa b se nosio, a ne bi, pa bi soka, pa ne bi, pa bi sve sto je na stolu itd itd.
    Da ga tata malo zabavlja, a ja da sam s gostima (ili obrnuto) za sada ne mozemo jer nam je tata na brodu.
    Kako se vi nosite s takvim situacijama? Kako se ponasate? Kako smirite djecu?
    Isto tako kada smo u gostima nije bas sjajno. Na pocetku je skroz znatizeljan, sto mi je razumljivo, i sve bi dirao. Ne mogu mu to bas dozvoliti jer smo ipak u tudjoj kuci, a onda plac itd.
    Kako postupate kada ste u gostima?
    Postoji li rjesenje? Ili da jednostavno na neko vrijeme odustanem od sheme gosti / u gostima

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nema rjesenja... Mi smo u goste, ako oni nisu imali svoje, nosili igracke s kojima se doma ne igra cesto. Ali vrijeme boravka u gostima je bilo vrlo kratko ako mu nije bilo dovoljno zanimljivo tj, ako se sve svodilo na moje skakutanje oko njega i odmicanje od TV-a i tome slicnih stvari.
    Doma mi je bilo malo lakse ali ipak se broj posjetitelja brzo smanjio, pogotovo su oni koji nemaju djece odustali jer ni ja nemam "bolju" polovicu da ga zabavlja (MM je terenac).
    Kavice s frendicama sam odradivala kad ga je mogla pricuvat baka. Sjecam se frustracija iz tog doba jer sam se druzila samo s djetetom i ponekad su me lovile krize i potreba za odraslim osobama najvise zato jer MM-a nije bilo. Al proslo je, sad moze svuda samnom i svatko moze k nama bez problema.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kad god imamo neko druženje, obično tu nema nekog razgovora između odraslih. Onda odemo kućama pa se čujemo na telefon.

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

heheh, tak moja šogica kaže za svoje da su monstrumi, svojeglavi, i tak... a kad dođu k mm i meni, dok je ona tam- nervoza, kad ode- mir i dobrota zavladaju.. ja i mm ne toleriramo divljanje i histeriziranje ali za razliku od njihovih roditelja koji ih zašamaraju redoviti, mi nismo nikada ton povisili, ali svaki bezobrazluk, ili pokušaj, oni prosjede, popričamo i kad se smire, idemo dalje...mi jaaaako puno pričamo s njima, igramo se, i znaju da su važni, dok doma ih se tretira ko 5.kotač... a kod bake i dede ta ista djeca, kao i doma, ne papaju povrće i meso, ni juhu nemoraju, ne kupa im se, ne pere im se kosa, samo papaju kuglice i čokolino, i tak, anarhija koja im se dozvoljava- ali zato kad u tu istu kuću mi navratimo-papaju meseko, jako je fino, prepiru se koji će više mrkvice dobiti u juhici, idu bez pogovora spavati popodne- makar je veliki neki dan rekao da on misli da ju već veliki i da netreba spavati popodne, hehehehe... sve u svemu, klinci osjete kaj smiju i kaj se tolerira...a s druge strane, on je još mrvek, pa treba i par takvih izlazaka da se stigne naučiti...sve je škola, samo strpljivo!e da, a doma kad ih pitaju nekaj, onda kažu da neznaju, jer ako krivo kažu, onda galama da kak su bedasti, a kod nas ih nemreš ugasit, o svemu imaju nekaj za reći, ali mi ih i potičemo... samo strpljenja i malo volje... mišek mali bu bio za 10, samo malo da skuži kako.

inana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj Elinor prvotno napisa Vidi poruku
    Kad god imamo neko druženje, obično tu nema nekog razgovora između odraslih. Onda odemo kućama pa se čujemo na telefon.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Po tuđim kućama ne smiju razbacivati i uništavati. Ponesemo svoje igračke ako nemaju djecu. Ostajemo kratko ako ne ide dugačije. Ovisno od toga kako je stan uređen, da li se kava pije iz šalica starijih od moje babe ili je nešto nadoknadivo u pitanju.

Kad su gosti kod nas, dobiju sok i kekse i slične gluposti koje inače ne dobiju pa su super i oduševljeni. Ragovor smiju prekidati jer su još premali, ali "strpi se" "mama razgovara" i slične upute često dobiju. (2 i 3 god)

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Nekako se i nalazim u takvim sličnim shemama. Moja malena od 3 godine neda svoje igračke. Nikome. Ni malo. Dođe moja prijateljica sa kćerkom koja je isto stara i ubrzo fajt. Moja neda igračke, a ova druga se hoće igrat pošto poto. Počela je moju čupat za kosu, tuć, šamarat. To mi se ne sviđa. Ja svoje dijete učim da nema fizičkog obračunavanja. Naravno, ako ju ova počupa neće ni moja ostat dužna, ali neće započet. Ali svako druženje fajt. Kada mi idemo u goste opet fajt. Nosimo svoje igračke i opet se počepušaju! Ostaje nam jedino druženja na javnom igralištu bez ikakvih igračaka.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mimi 25 prvotno napisa Vidi poruku
    Ili da jednostavno na neko vrijeme odustanem od sheme gosti / u gostima
    Od otprilike godinu do 4 i pol ovo je najbolje rješenje. Barem je meni. Osim ako su i u gostima uvjeti prilagođeni toj dobi. Ili ako je dijete takvo da mirno sjedi ( ima i takvih, zar ne?).

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da previse ocekujes od klinca koji ima godinu i pol
    odi u goste i zovi k sebi samo ljude koji kuze kaj znaci imat dijete od godinu i pol
    stavi ga u stolicu za stol gdje vi sjedite - stavi ga gostima u krilo nek se malo poigraju s njim... i tak... snadji se

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da previse ocekujes od klinca koji ima godinu i pol
    odi u goste i zovi k sebi samo ljude koji kuze kaj znaci imat dijete od godinu i pol
    potpis, on je stvarno premali za neko fino ponašanje

a potpisujem i elinor
    to kod mene još uvijek vrijedi, a imam veeeliku curu
    za razgovor ili telefon ili kava BEZ djece

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

moja ima 4 godine
    i jos uvek se patimo
    kad nam neko dodje ili kad negde idemo ona je odusevljena
    i stvarno ne pravi probleme, kad joj kazem da nesto ne dira ona poslusa, za sve pita da li sme, dobra je i poslusna

ali razgovor - nema sanse!
    njoj je dolazak gostiju ili odlazak u goste dozivljaj
    pa ima 1001 pitanje, pa na svaku rec koju neko kaze ide: a zasto???
    pa slusa sve sto pricamo, a neki prijatelji bez dece nekad pricaju i ono sto nije za decije usi.....

porodicna druzenja ili prijatelji sa decom da, ali i tu deca traze stalno angazovanje
    ali razgovor sa prijateljima - bez deteta

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kad je prva bila te dobi, ja sam je redila, galamila, živcirala se. Drugi je bio još i najgori, umače ruke u wc šolju, otvara, prosipa, bila sam malo više relax, ponesem selotejp u goste, polijepim sva vrata od ormarića, sama posklanjam na gornje police sve što on može dohvatiti i onda stojim, tako pijem i kafu i jedem kolače, samo da sam u stanju da pravovremeno vidim šta se zbiva. Sad sa trećom, koja je skoro pa stigla brata po nestašlucima, lijepo sjedim u fotelji, ona sjedi kraj šoljica kafe na stolu, dnavni je u haosu, a ja sva sa smješkom razgovaram sa svojom gošćom. Kda negdje odemo, ako baš pretjera, držimo je na krilu, dam joj šta zanimljivo da se zabavlja(daljinski ili svoju siku) i onda maloMM, malo ja , malo domaćini i 2-3 sata prođu. Kod nas je fora što svi prijatelji imaju odraslu djecu(namanje dijete ima 7 godina) i njima je sve to opet zanimljivo, a s druge strane, mogu zamislit kako odahnu kada za nama zatvore vrate

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nekada ugledam kako gost zapanjeno diže obrve,ili otvara usta u čuđenju, kad tamo moj 2-godišnjak se uzverao uz štok od vrata(ma to smo i mi radili kada smo bili mali) ili moja 15mjesečna beba otvorila ladice od kuhinje, i tako se popela na ploču, i ušla u sudoper. Ja sam već navikla, a oni ostanu paf.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Nekada ugledam kako gost zapanjeno diže obrve,ili otvara usta u čuđenju, kad tamo moj 2-godišnjak se uzverao uz štok od vrata(ma to smo i mi radili kada smo bili mali) ili moja 15mjesečna beba otvorila ladice od kuhinje, i tako se popela na ploču, i ušla u sudoper. Ja sam već navikla, a oni ostanu paf.
    . Svaka čast! To su sportski nastrojena djeca.

anna24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja će za mjesec i pol dana napuniti 4 i nemamo problema sa odlaskom u goste. Najbitnije je da ponesemo par igračaka (ako ljudi kod kojih nemaju djece), sok i dudu, ako bude tužna da se može utješiti. Uglavnom uzme igračke, sjedne za stol, na pod ili kauč te se igra, ako ogladni ili postane žedna, dođe do nas te nam veli što želi...to dobije i mir. Jedino, ako je umorna onda je stvarno nemoguća, previše je cendrava, no onda se pokupimo i idemo kući, zašto da mučimo dijete bez veze. No imamo rodbinu, imaju dva dečka, koja su nemoguća, zločesta i bezobrazna. Iskreno, ne volim kad mi dođu u goste jer znam da će moje dijete ostati bez neke igračke, da će napraviti neku štetu, a najviše se bojim da moje dijete ne dobije batina od njih. Dali netko ima takvih iskustava te kako ste ih riješili???

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

eris , polijepiš sve.
    i točno znam ovu sliku kad gosti zabezeknuto gledaju šta klinac radi, a roditelj kao totalno koncentriran na goste, samo svako toliko uhvati leteći oštri predmet, padajuće dijete, i sl.
    mi smo uglavnom skratili druženja, neka i skroz izostavili.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Joj Beti3, ako budem cekala do njegovih 4,5 godina vec cu se stvarno i ja zaboraviti ponasati u gostima
    Mukice i Aleksandra, ne ocekujem ja od njega neko fino ponasanje ili ne znam kakve manire, pa i napisala sam da je tipicnog ponasanja za tu dob i naravno da to tako i prihvacam. Samo sam htjela vidjeti ima li tko kakve savjete kako gostovanja s djetetom uciniti laksima, da se lakse snadjem.
    Evo, Eris rijesi problem s selotejpom.....nije losa ideja.
    Nama su jednom prijatelji rekli kada smo odlazili od njih (u sali, naravno) "hvala sto ste dosli i jos vise hvala sto idete ca"
    Ana 24 i mi imamo prijatelje ciji se sin (3god) slicno ponasa. Mene tu najvise smeta sto njegova mama sa smjeskom promatra kako on kida nas vrtic, lupa s igrackama, baca hranu po podu i sl. jer kao "djete je" . Ja ne mogu i ne zelim mirno promatrati kada L radi nesto sto nije lijepo, a opet ne zelim u gostima provoditi neke odgojne mjere na koje on moze reagirati placem, vriskanjem, cendranjem......
    Mislim da je najbolje rjesenje prekinuti druzenje kada vidim da situacija postaje napeta. To je ok kada smo mi negdje, ali sto ako su gosti kod nas......ne mogu potjerati ljude jer mi L. bas i nije raspolozen?

Evo, bas smo danas imali goste i proslo je ok. Bolje je kada je lijepo vrijeme jer mozemo biti na terasi, pa se L. zabavlja sa svojim biciklicem, guralicama, kamencicima i sl.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj anna24 prvotno napisa Vidi poruku
    Moja će za mjesec i pol dana napuniti 4 i nemamo problema sa odlaskom u goste. Najbitnije je da ponesemo par igračaka (ako ljudi kod kojih nemaju djece), sok i dudu, ako bude tužna da se može utješiti. Uglavnom uzme igračke, sjedne za stol, na pod ili kauč te se igra, ako ogladni ili postane žedna, dođe do nas te nam veli što želi...to dobije i mir. Jedino, ako je umorna onda je stvarno nemoguća, previše je cendrava, no onda se pokupimo i idemo kući, zašto da mučimo dijete bez veze. No imamo rodbinu, imaju dva dečka, koja su nemoguća, zločesta i bezobrazna. Iskreno, ne volim kad mi dođu u goste jer znam da će moje dijete ostati bez neke igračke, da će napraviti neku štetu, a najviše se bojim da moje dijete ne dobije batina od njih. Dali netko ima takvih iskustava te kako ste ih riješili???
    Mi smo ispostavili račun za štetu. Djeca naglo postanu pitomija u gostima

Svatko ima pravo odgajati potomke kako želi, ali ne preko mog novčanika!

U gostima hodam za svojima i mičem sve što bi mogli uništiti.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja bas volim dok mi dodju gosti. Evo nedavno su mi bili za rodjendan, i moje cudoviste se ponasalo idealno - mi sjedili i pili kavu, ona se lijepo igrala sama s igrackama... Naravno, u sekundi kad su otisli iz stana vec je visila na meni i krenuo je uobicajeni mama ja bi... monolog/bujica.

Od kad je bila najmanja beba meni su svi gosti totalna relaksacija, prije je samo spavala bilo kome od njih u narucju i probudila se one sekunde kad bi gosti izasli kroz vrata (i svi su bili uvjereni da ona samo spava... a u stvari kad smo bile same je bila koma za spavanje), a sad glumi najbolje dijete na svijetu - naravno, dokle god ima publike

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nama se poklopilo da prijatelji s kojima se i inace najvise druzimo imaju decu uzrasta slicnog kao nasa.
    Tako da starija deca zabave malene,malenima je paznja uspesno skrenuta s roditelja makar na kratko i to super funkcionise
    Doduse,mali se poslovicno otimaju oko igracaka,ljute se i placu,ali sada sve manje,cak se i zaigraju i "razgovavaraju"kako znaju i umeju.
    Kod prijatelja bez dece retko idemo,prisedne mi svaki put...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mimi 25 prvotno napisa Vidi poruku
    Nama su jednom prijatelji rekli kada smo odlazili od njih (u sali, naravno) "hvala sto ste dosli i jos vise hvala sto idete ca"
    Si ti sigurna da je to bilo u šali?
    Sad se šalim ja, ali meni stvarno sa prvim nije bilo do gostiju, osim ljeti, na dvorištu. Ma, prođe to začas i poslije ostaju samo sjećanja na ta "ne u goste" ponašanja ( i poneki račun za štetu).

anna24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo ispostavili račun za štetu. Djeca naglo postanu pitomija u gostima

Svatko ima pravo odgajati potomke kako želi, ali ne preko mog novčanika!

U gostima hodam za svojima i mičem sve što bi mogli uništiti.

Nekako mi se čini da ću i ja morat ispisivat račune...Ja stvarno nemam nikakvih problema sa odlaskom u goste, i dapače, volim kad meni dođu gosti, ali kad vidim njih..kosa mi se diže, ako stignem zaključavam vrata i pravim se na me nema....najžalosnije je to što mi je to rodbina (po mužu), jer ako ih pustim u kuču, znam da će mi narasti tlak, da će moje dijete vrištati, plakati i možda dobiti batina, eventualno ostati bez neke igračke.... Volim kad se djeca igraju, tada se jedva vidi pod od igračaka, ali da moram razmišljati dal će moje dijete dobiti šakom u glavu, oko ili leđa i to od djeteta koje je godinu dana starije od nje..hm, baš i ne. Al ako se ovako nastavi, morat ću dotičnu gospođu lijepo zamolit da mi ne dolazi dok joj se djeca ne počnu pristojnije ponašati.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ah, svi imamo nekog tko ti prisjedne kad ti počne razbijati djecu i stvari.

Sasvim je normalno da je dinamično kad su mala djeca u pitanju, ali neke granice moraju postojati.

Inače, moji kad negdje idemo ili kad netko dođe postanu anđeli. Stavljaju salvetu u krilo da se ne zaprljaju (ne znam od kud im to), zahvaljuju za sve što dobiju i tako.... Ispada da lažem kad ih oblajavam

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nedavno smo bili kod prijatelja koji čekaju prvu bebu, a kod njih sve bijelo, sterilno, uglato, stakleno, sa miljardu ukrasnih keramičkih figurica, ogromnih orhideja na dohvatu djeci, baš kao i fotoaparat, daljinski, ključevi od auta...Moji klinci se razmilili po sobi, nravno da im je sve bilo zanimljivo a u kući još nema nijedne igračke. Prijateljici je u očima pisalo "šta je ovoj djeci" a meni je valjda pisalo "vidjet ćeš ti za godinu dana" . A u krugu naših prijatelja i poznanika moji klinci su na glasu kao super dobri i pristojni.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi imamo sack n seat pa kad idemo u goste stavimo malca za stol, ako je gladan dobije neku klopicu - ako idemo na ručak onda uvijek rečem što on smije što ne pa je klopa prilagođena tako da i on ruča ko veliki, ako nije hrana u igri dečko samo sjedi i sudjeluje, nije nikad baš smetao iako se stalno uključuje u razgovor sa "komentarima". Kad mu baš dosadi uzme ga tata ili ja, ako je prostor child friendly malo ga pustimo da se iztutnji. Uglavnom idemo kod ljudi kojima ne smeta da dijete tu i tamo vikne, lupne rukama o stol ili slučajno prolije sok. Kad ljudi dolaze kod nas Š opet il sjedne u sack n seat ili brije okolo, nekad ga stavimo u vrtić.
    Doduše ja sam nekako extra ležerna, onda ima situacija gdje mi dijete žvače đon od teniske dok ja pijuckam kafu al ajde tješim se da se tako čeliči.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kad smo u gostima, pazim da nešto ne sruši, razbije... Naranvo, sve ju zanima, sve bi htjela vidjeti, pronjuškati.
    Kad smo kod ljudi koji imaju djecu, ne brinem previše jer niti nemaju neke skupocjene ili lomljive stvari na dohvat ruke.
    Kod drugih pratim reakcije domaćina pa ako vidim da ima zabrinut izraz lica, onda i ja više skakućem za njom, ako kaže, ma pusti ju, onda ju ne gnjavim previše.
    Naravno, nikada ne bih dopustila da napravi nekome rusvaj, niti ona to radi, ali voli njuškati okolo, podići svijećnjak, pomirisati, vratiti... Naravno, ima ljudi kojima i to smeta pa pazim.
    Kad nama netko dođe, a uglavnom su to prijatelji s djecom ili frendovi koje već poznaje, nema nekog posebnog režima. Kod nas se i tako ne jedu grickalice, za sokove kažemo da je vino ili pivo i da nisu za djecu, sve ostalo smije jesti, uzeti... ponaša se kao i obično. Ok, nekada ne možemo pričati nešto ozbiljno nego se sve i tako vrti oko nje, a ona je dobra domaćica - zabavljačica pa sve prođe ugodno i ležerno.

sonči avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Mi kad idemo u goste obavezno uzmemo igračke i to one s kojima se duže vrijeme nije igrala tako da joj bude malo interesantnije a kad joj sve dosadi jednostavno se spremimo i idemo doma.

sonči avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    i jos uvek se patimo
    kad nam neko dodje ili kad negde idemo ona je odusevljena
    i stvarno ne pravi probleme, kad joj kazem da nesto ne dira ona poslusa, za sve pita da li sme, dobra je i poslusna

ali razgovor - nema sanse!
    njoj je dolazak gostiju ili odlazak u goste dozivljaj
    pa ima 1001 pitanje, pa na svaku rec koju neko kaze ide: a zasto???
    pa slusa sve sto pricamo, a neki prijatelji bez dece nekad pricaju i ono sto nije za decije usi.....
    takva je bila moja starija u tom uzrastu. onda je ozbiljno mislila da svi dolaze zbog nje i da je njena dužnost da ih animira i zabavlja.

mlađa je povučenija i podmuklo nemirnija, ali kao i svako dete, čim ima gostiju to smatra idealnom prilikom da se dokopa nečeg zabranjenog.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •