Mi smo ovo ljeto mijenjali sve prozore na kući izuzev dva koje smo promijenili prije 2 godine. I kod nas je bila dilema da li PVC ili drvo, s tim da smo mi gledali i na cijenu.
Na kraju smo uzeli PVC stolariju ispala nas je mrvicu skuplje nego drvena(s tim da su ova spomenuta 2 prozora promjenjena prije 2 g. drvena).
Bez obzira što sam prije bila jedini pobornik drva, sada ipak glasam za PVC.
Prednosti su već spomenute, toplinska i zvučna izolacija je odlična, manje se mora grijat, lakše se održava.

Nama su se ova dva drvena prozora kupljena prije 2 g. objesila, teško se zatvaraju tak da to nije do drva ili PVC-a već do proizvođača.

Kad smo se mi raspitivali i procjenjivali što je bolje rekli su nam i slijedeće. Da su nekadašnji drveni prozori bili puno bolji jer se radilo od ful suhog drva i oni više nisu tolko radili, ko ovi danas koji se rade od drva koja se suše prisilno i na brzinu i još uvijek nisu skroz suha i tak da se naši skoro novi prozori ponašaju gore nego oni stari, koji su bili već grozni.

Što se tiče vlage i gljivice, kao i inače bitno je provjetravat prostor, bez obzira kakva je stolarija, nama su samo rekli da PVC super dihta, pa ga zbog toga nije baš preporučljivo stavljat u apartmane i vikendice u kojima se rijetko boravi, odnosno rijetko ide (npr. more) jer tada prostor ne diše, a za kuće se svakak preporuča. A što se tiče vlage i gljivica mi smo ih imali više kad su bili stari prozori koji su puštali na sve rupe.

Iako sada postoje svakakvi lakovi i premazi za zaštitu drva i dalje ćete morat minimalno svake 3-4 godine premazivat stolariju (a kad se radi o katu to baš i nije praktično- znam po mojim starcima koji su stolariju mijenjali prije 5 godina, i morali ju ove godine ponovno premazivat).

Danas se PVC stolarija može izabrat u više boja, pa tak i u boji drveta, da se iz daljine opće niti ne primjećuje da se ne radi o drvenoj.

Samo bi još htjela napomenut da su i nama rekli da se prozori kad sjednu na svoje mjesto mogu malo objesit, i da ih onda pozovemo da podese, a što je normalna stvar dok ipak odrade svoje (tak je i s namještajem).

Iako sam pobornik prirodnih materijala u ovom slučaju dajem glas za PVC.